arş arş arş ileri / REPERTÜKÜL - TÜRKÜPEDİA Repertuar Türküleri Külliyatı - Türkü Ansiklopedisi

Arş Arş Arş Ileri

arş arş arş ileri

HABERLER

Kars ve çevresi ile ilgili müzik, folklor ve kültür üzerine araştırma, derleme ve kitapları bulunan gazeteci-yazar Salih Şahin, Kars’ın meşhur "Hoş gelişler ola" türküsünün doğuşunu ve geçirdiği evreleri dile getirdi. Kars oyunları, Türküleri ve Ozanları Derneği Başkanı olan Salih Şahin, “Bu türkü aslında Enver Paşa için düzenlenmişti. Enver Paşa'nın gelmemesi nedeni ile daha sonra Atatürk için uyarlandı” dedi.

Türkünün zamanımıza gelmeden söz ve müziğinin 3 evreden geçtiğini belirten Salih Şahin, bu türküyü yılında yayınladığı “Kars Türküleri” kitabında ilk defa işlemişti. Kars ve Azerbaycan yöresinde bilinen “Olam boyun gurbanı" türküsünün müziği ile birebir örtüştüğüne dikkat çeken halk müziği derlemecisi ve bestekar Salih Şahin, türkü hakkında şu bilgiyi verdi:

“ yılında Enver Paşa’nın Kars'a geleceğini haber alan yöre halkı hazırlık yaparken bir beste ile kendisini karşılamaya karar verdiler. 9 Kolordu’nun Rusça tercümanı Yusuf Arpaçay’ın babası Gümrülü Hacı Mehmet Ağa tarafından sözü yazıldı. Revanlı akordeoncu Mehmet oğlu Seyit Ağdam tarafından bestesi yapıldı. O zamanki türkünün sözü söyle idi:

Hoş gelişler ola ey meymenetli paşa
Askerin, milletin, devletinle bin yaşa
Serfiraz ettin bu kademleri
Mesud eyledin, Kars’a gelmeyi
Hoş gelişlerin bu görüşlerin
Tebrik eyleriz, tebrik eyleriz
Cephede mitralyöz ayna gibi parlıyor
Şarkistan Türkleri, sancak açtı bekliyor 
Marş marş askere kurban
Marş ileri, dönmez geri
Türk’ün askeri, Türk’ün askeri
Sağdan sola, soldan sağa
Al da bayrağı, yunan üstüne

Enver Paşa Kars'a gelememişti. 6 Ekim tarihinde ulu önder Atatürk’ün Kars’a gelişi ile aynı türkü Atatürk’e uyarlandı. Kars’ta gazeteci Mehmet Türkel ile akordeoncu Tağı Oşenyüzen, türküde ufak değişiklikler yaparak şu şekilde uyarladı:
Askerin milletin
Rehmin basır sen Kemal
Dahisi, gazisi 
Bilgisisen sen Kemal

Arş arş ileri ileri
Serfenaz eyle bu gademleri 
Tebrik eyleriz Kars'a gelmeni
Min sene yaşa, möhterem paşa
Baş eğip tamam tebrik eyleriz

Hoş gelişler ola
Mustafa Kemal Paşa
Askerin, milletin
Bayrağınla çok yaşa

Arş arş ileri ileri
Arş ileri, marş ileri
Dönmez geri Türk’ün askeri
Sağdan sola, soldan sağa
Alda bayrağın düşman üstüne 

6 Ekim tarihinde eşi Latife Hanım ile trenle Kars'a gelen ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, Kars Garı’nda bu oyunlu türkü ile karşılanınca çok duygulandı. Gece de Atatürk ve kurmayları için orduevinde bir gece düzenlendi. “Hoş gelişler ola" türküsü gecede de yeniden oyunlu halde sunuldu. Ekibin başında Kars’ta tanınmış tiyatrocu Artist Settar lakaplı Settar Güldür'ün kızı Gülçehre Güldür (Askeran) oynuyordu. Türkülü oyunun sonunda koynundan çıkardığı Türk bayrağını Atatürk’e sundu. Ulu önder Atatürk de Gülçehre Askeran'ı ödüllendirmek istedi. Ekibe çeşitli hediyeler verilirken, Gülçehre’ye de şimdiki Merkez PTT binası karşısındaki evinin bulunduğu arsa Atatürk’ten armağan verildi. O geceden sonra bu türkülü oyunun sonunda hep Türk bayrağı çıkarılması gelenek halini aldı. Türkünün sözünde de bazı değişiklikler yapıldı ve son şeklini aldı:
Hoş gelişler ola
Mustafa Kemal Paşa
Askerin milletin
Bayrağınla çok yaşa

Arş arş arş ileri 
Marş ileri dönmez geri
Türk’ün askeri
Sağdan sola soldan sağa
Alda bayrağın düşman üstüne

Cephede mitralyöz 
Ayna gibi parlıyor 
Doğunun Türkleri
Bayrak açmış bekliyor

Parlayan yıldızın
Alemi tenvir eder
Cumhuriyet bayrağı
Şemalar içre süzer”

Mehmet EROĞLU

Birçoğumuzun aklının kıyısında köşesinde, müziğini duyduğumuzda hemen mısraları gelen bir marş türkü vardır. "Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa… Askerin milletin bayrağınla çok yaşa… Arş arş ileri. Marş ileri. Marş ileri. Dönmez geri. Türk'ün askeri. Sağdan sola, soldan sağa, salla bayrağı düşman üstüne… ” 

Kars doğunun en doğusunda, büyük şehirlere uzak bir yerde yer almasına rağmen,  aydın insanları, modern aile yaşantısıyla bölgenin en çok dikkat çeken yerlerinin başında geliyor. Belki de bunu en iyi anlatan anekdotlardan birisi Atatürk’ün Kars’ 6 Ekim yılında yaptığı gezide yaşadıkları oluşturuyor. 

Bu gezi için trenle Kars’a gelen Atatürk, kendisi için bestelenen “Hoş gelişler ola, Mustafa Kemal Paşa” isimli  şarkıyla karşılanıyor ve özel bir oyun oynanıyor. Bunun hikayesi ise gerçekten ibret verici….

Azerbaycanlı besteci Mehmet Türkel Bey tarafından, Azerbaycan halkı adına büyük önder Atatürk'e ithaf edilen bu eser, büyük ilgi görüyor. 

Atatürk’ün ziyaretini  ziyareti haber alan mahalli müzisyenler ve oyuncular bir araya gelerek, karşılama töreninde oynanmak üzere bir oyun hazırlarlar. Bunun üzerine oyunun sözlerini gazeteci Mehmet Türker yazar. Mahalli müzisyen Tağı Bey (Tağı Oşenyüzen)'de bu sözleri şimdiki şekli ile besteler.

Başta Tağı Bey olmak üzere o dönemin diğer folklorcuları, Kars Garındaki karşılama töreninde ilk olarak Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya oynarlar. Paşa duygulanır. Oyunun söz yazarı ve bestecisini ödüllendirir. Besteci Tağı Bey ise yıllarca müthiş bir geçim sıkıntısı çeker ve buna fazla dayanamayarak intihar ettiği söylenir. Öldükten sonra evinde yapılan aramada, ceketinin cebinde, Ata'nın verdiği liralık çek bulunur. Ata'nın imzası olduğu için yaşadığı onca sıkıntıya rağmen o çeki bozdurmağa kıyamadığı söylenir.

Bu eserin daha sonra  Muzaffer Sarısözen, Kars yöresi derlemeleri sırasında yöre ekibinden dinleyerek, TRT arşivine kazandırmıştır.

Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa

Askerin Milletin Bayrağınla Çok Yaşa

Arş Arş Arş İleri İleri Arş İleri

Marş İleri Dönmez Geri, Türkün Askeri

Sağdan Sola, Soldan Sağa

Al Da Bayrağı Düşman Üstüne

Cephede Süngüler Ayna Gibi Parlıyor

Azeri Türkleri Bayrak Açmış Bekliyor

Arş Arş Arş İleri İleri Arş İleri

Marş İleri Dönmez Geri, Türkün Askeri

Sağdan Sola, Soldan Sağa

Al Da Bayrağı Düşman Üstüne

Parlayan Yıldızın Alemi Tenvir Eder

Cumhuriyet Bayrağın Semalar İçre Süzer

Arş Arş Arş İleri İleri Arş İleri

Marş İleri Dönmez Geri, Türkün Askeri

Sağdan Sola, Soldan Sağa

Al Da Bayrağı Düşman Üstüne

***

Kars Atasına ilk şiir yazan şehirdir.

Kars şehir değil şiirdir.

Kars şehrine ve Karslılara selam olsun!

***

Değerli okurum!

yılı sonuna geldik. Yeni yılın sağlık, mutluluk, başarı ve bol kazanç getirmesi dileklerimle yeni yılınızı kutluyor, tüm dünyaya musallat olan illet hastalığın olmadığı nice yıllar temenni ederim. yılının ilk günlerinde buluşmak üzere. Hoşça kalın!

Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa Lyrics

FAQs for Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa

When was Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa released?

Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa is a turkish song released in

Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa is a turkish song released in

Which album is the song Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa from?

Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa is a turkish song from the album Atatürk'ün Sevdiği Şarkılar.

Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa is a turkish song from the album Atatürk'ün Sevdiği Şarkılar.

Who is the music director of Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa?

Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa is composed by Hüseyin Anıl Edebale.

Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa is composed by Hüseyin Anıl Edebale.

Who is the singer of Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa?

Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa is sung by Muğla Büyükşehir Belediyesi Orkestrası.

Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa is sung by Muğla Büyükşehir Belediyesi Orkestrası.

What is the duration of Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa?

The duration of the song Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa is minutes.

The duration of the song Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa is minutes.

How can I download Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa?

You can download Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa on JioSaavn App.

You can download Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa on JioSaavn App.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası