ygs hesaplama okul puanıyla / YKS (TYT - AYT - YDT) Puan Hesaplama | Üniversite Tercihleri

Ygs Hesaplama Okul Puanıyla

ygs hesaplama okul puanıyla

7 yıldır uygulanmakta olan YGS ve LGS’den sonra sistem değişti ve YKS’ye geçildi. TYT (Temel Yeterlilik Testleri) ve AYT (Alan Yeterlilik Testleri) olmak üzere iki aşamadan oluşur. TYT’ye giren adaylar ertesi gün AYT’ye girerler. YKS puan hesaplama, TYT ve AYT puanlarının dikkate alınarak elde edilir.

TYT Nedir?

TYT, sınava girenlerin sayısal ve sözel alanlardaki bilgi, beceri ve yeterliliklerini ölçmek için yapılan testlerdir. Temel Yeterlilik Testlerinde Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Türkçe ve Matematik derslerinden sorular çıkmaktadır. TYT, YKS’nin ilk basamağıdır. Eski sistemde ilk oturumdaki soru sayısı iken, yeni sistemde bu sayı soruya düşürülmüştür. İkinci oturumda ise soru sayısı ’tan ’a indirilmiştir.

Sınav tüm lise türlerindeki adayları kapsadığı için yeni sistemle birlikte adayların bilgiden ziyade derslerdeki yeterliliği ön plana çıkarılmıştır. Böylece tüm adayların eşit olması amaçlanmıştır. Ezbere yönelik sınav sisteminin terk edilmesiyle birlikte adayların öğrendikleri bilgiyi işleme ve kullanabilme yeterlilikleri test edilmeye başlandı.

Adaylar TYT’den en az puan aldıklarında Meslek Yüksekokullarında herhangi bir programı tercih etmeye hak kazanırlar. TYT’den sonra yapılan Alan Yeterlilik Sınavı’ndaki Sayısal, Sözel, Eşit Ağırlık ve Dil alanlarında en az puan alındığında ise Lisans programlarından birine girilebilir.

 TYT ve AYT Soru Dağılımları

İlk oturumda;

  • Türkçe: 40 soru
  • Sosyal Bilimler: 20 soru (Coğrafya – Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi – Felsefe – Tarih derslerinin her birinden 5’er soru)
  • Matematik: 40 soru
  • Fen Bilimleri: 20 soru (Biyoloji: 6, Fizik: 7 ve Kimya: 7) bulunur.

İkinci oturum olan AYT’de ise;

  • Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal Bilimler: 40 soru (Türk Dili ve Edebiyatı: 24, Coğrafya 6, Tarih 10)
  • Matematik: 40 soru
  • Sosyal Bilimler 40 soru (Coğrafya 11, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: 6, Felsefe Grubu: 12 ve Tarih – 2: 11)
  • Fen Bilimleri: 40 soru (Biyoloji: 13, Fizik: 14 ve Kimya: 13)

Yabancı Dil oturumunda toplamda 80 soru sorulmaktadır.

Puan Sıralamaları

Sınavda puan sıralamaları aynı eski sistemde olduğu gibi ve puan arasında yapılacaktır. puan taban puandır ve ÖSYM tarafından tüm adaylara verilmektedir. Orta Öğretim Başarı Puanı (OBP) de geçen seneki şekilde belirlenecek ve TYT puanına eklenecektir.

Adaylar TYT puanıyla ön lisans programlarını, TYT ve AYT ile birlikte ise lisans programlarını seçebilirler. Sadece TYT puanı ile adaylar Meslek Yüksekokullarına kayıt olabilecekler.

Tavsiyeler

YKS’ye lise ya da dengi okullardaki son sınıf öğrencileri, açık öğretim liselerindeki son sınıf öğrencileri ya da herhangi bir ortaöğretim kurumundan mezun olmuş adaylar girebilir. Sınav ücreti TYT, AYT ve Dil testi oturumlarının her biri için adayların 50 TL olarak belirlenmiştir.

  • Başvuru yapan adaylar Aday Başvuru Formu’nu eksiksiz bir şekilde doldurmalı ve kimlikleri ile başvuru merkezine gitmelidirler. Pasaportlarının geçerlilik süresi dolmamışsa kimlik yerine pasaportlarını da başvuru sırasında kullanabilirler.
  • Sınav oturumları TYT ve AYT olmak üzere iki tanedir. İsteğe bağlı olarak YDT (Yabancı Dil Testi) oturumuna da katılabilirler. YDT oturumu; Arapça, Almanca, İngilizce, Fransızca ve Rusça olarak yapılır. Her dilin soru kitapçığı ayrıdır. Aday, başvuru sırasında hangi dilden sınava gireceğini belirtmişse ona o dilin kitapçığı verilir.
  • Sınava giren adaylar sınava giriş belgelerini ve kimliklerini mutlaka yanlarında getirmelidirler. Sürücü belgesi ya da meslek kimlik kartları sınava girişte kabul edilmediği için bu belgelerle sınava gelinmesi halinde adaylar sınava alınmamaktadır.
  • TYT, AYT ve YDT oturumlarında lisans ya da ön lisans programlarından birine kayıt olabilmek için her bir oturumdan en az 0,5 ham puan alınmalıdır.
  • Bir önceki yıl üniversiteye yerleşen fakat gitmeyen adayların Orta Öğrenim Başarı Puanları yüzde 50 oranında düşürülür. Bu nedenle tercih yaparken ve tekrar sınava girerken iyi düşünülmelidir.
  • Meslek lisesi mezunları geçen yıla kadar sınavsız ön lisans programlarına kayıt olabilirken yılında yürürlüğe giren kanunla birlikte sınava girmeden hiçbir ön lisans programına kayıt olamamaktadırlar.
  • Yükseköğretime Geçiş Sınavı baraj puanı ’dir. Adaylar Özel Yetenek Sınavı’na girebilmek için TYT’den en az puan almalıdırlar.
  • AYT puanı ’ın üstünde olan adaylar puanlarına uyan lisans programlarından birini tercih edebilirler.
  • Adaylar tercih ve yerleştirmeler için hiçbir ücret ödemek zorunda değildirler.
  • Hukuk için en düşük sıralama ,; mühendislik programları için en düşük sıralama ,; tıp için en düşük sıralama 50, ve mimarlık için en düşük sıralama ,’dir.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı, TYT ve AYT olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Eski sistemdeki soru sayılarının azalmasının yanı sıra, puan türlerinde de değişiklikler yapıldı. yılından beri uygulanmakta olan YGS’de 6 farklı puan türü varken, şimdiki sistemde tek puan türü bulunuyor. Hem ön lisans tercihlerini yapacak adaylar hem de TYT puanıyla kurumsal başvuru yapacak adayların puanları aynı modüle göre belirlenecek.

TYT Puanı

YKS TYT belirlenirken öncelikle adayların doğru ve yanlış sayıları saptanır. Ardından her 4 yanlış soru için 1 doğru soru iptal edilir ve her test için adayın ham puanı bulunur. Lise son sınıf öğrencileri için her testin ayrı ayrı ortalaması ve standart sapması bulunur. Ortalamalar ve standart sapmalar kullanılarak test ortalaması 50, standart sapma ise 10 olacak şekilde standart puanlar hesaplanır. Eğer herhangi bir testte hatalı bir soru tespit edilirse ve o test içinde minimum 1 cevabı bulunan adaylar varsa, bu kişilerin işaretledikleri seçenek doğru kabul edilir ve diğer testlerde aldıkları puanlar ile birlikte değerlendirilir.

TYT’de Türkçe ve Matematik testleri 40’ar, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testleri ise 20’şer sorudan oluşmaktadır. Öğrencilerin YKS puanının kaç olduğunun bulunabilmesi için için TYT puanlarının en az olması gerekir. ÖSYM her adaya puan vermekte, bu puana OBP ile birlikte TYT ham puanı eklenerek TYT YKS puan hesaplamaları yapılabilmektedir. Ortaöğrenim Başarı Puanı bulunurken diploma notu 0,6 ile çarpılmalıdır. Örneğin diploma notu 90 olan bir öğrencinin OBP’si 90 x 0,6 = 54’tür.

AYT Puanı

Sayısal, Eşit Ağırlık, Sözel ve Dil puanı nasıl bulunur? TYT puanları herkes için aynı oranlar kullanılarak yapılmaktadır. Buna göre sırayla Sayısal, Eşit Ağırlık, Sözel ve Dil puanlarını sorgulayalım;

TYT netlerinde Türkçe ve Matematik testleri için 1,32; Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testleri için 1,36 katsayısı kullanılır.

  • AYT Sayısal netleri için: Matematik 3; Fizik 2,85; Kimya 3,07 ve Biyoloji 3,07 ile çarpılır.
  • AYT Eşit Ağırlık netleri için: Matematik ve Edebiyat için 3; Tarih-1 için 2,8 ve Coğrafya-1 için 3,33 katsayıları kullanılır.
  • AYT Sözel netleri için: Edebiyat için 3; Tarih-1 için 2,8; Coğrafya-1 için 3,33; Tarih-2 için 2,91; Coğrafya-2 için 2,91; Felsefe için 3 ve Din Kültürü için 3,33 katsayıları kullanılır.
  • AYT Dil netleri için: her net 3 ile çarpılır.

Sonuçlar bulunduktan sonra bu puanlara ÖSYM’nin verdiği taban puanı ile OBP puanı eklenir ve her ders için YKS sonuçları bulunur.

Yükseköğrenim Kurumları Sınavı’nda alınabilecek en yüksek TYT puanı ’dır. En yüksek OBP ise x 0,6 = 60 puan olabilir. ÖSYM her adaya puan vermektedir. Tüm soruları doğru yapan bir aday, testlerden maksimum puan alabilir. Her test için bu puanı incelersek;

  • Türkçe; x %33 = puan
  • Matematik; x %33 = puan
  • Fen Bilimleri; x %17 = 68 puan
  • Sosyal Bilimler; x %17 = 68 puan

Bunun anlamı tüm Türkçe sorularını doğru yapan bir aday puan, tüm Matematik sorularını doğru yapan bir aday puan, tüm Fen Bilimleri sorularını doğru yapan bir aday 68 puan ve tüm Sosyal Bilimler testlerini yapan bir aday 68 puan alacak demektir.

TYT Sıralamaları

1 Türkçe sorusunun kaç puana denk geldiğini öğrenmek için sayısı 40’a bölünmelidir. Bu da / 40 = 3,3 puana denk gelmektedir. 1 Türkçe neti 3,3 puan değerindedir. Matematik soru sayısı Türkçe soru sayısı ile aynı olduğu için 1 Matematik neti de 3,3 puan değerindedir.

Sosyal Bilimler ve Fen Bilimlerinden 20’şer soru çıkmaktadır. Bu testlerdeki 1 soru netini bulmak için 68 sayısını 20’ye bölmemiz gerekir. 68 / 20 = 3,4’tür. 1 Sosyal neti ve 1 Fen neti 3,4’er puan değerindedir.

Buradan çıkarılabilecek sonuç Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimleri netlerinin daha değerli olduğudur. Adaylar özellikle sınavın son dakikalarında daha çok puan almak için yapamadıkları Matematik ve Türkçe sorularına yönelmektense Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler sorularını yapmaya çalışabilirler.

Örnek TYT puanı

15 Türkçe neti, 20 Matematik neti, 10 Sosyal neti ve 10 Fen neti olan bir adayın tahmini TYT puanını öğrenelim:

(ÖSYM’nin verdiği taban puan) + (15 x 3,3) + (20 x 3,3) + (10 x 3,4) + (10 x 3,4) = + 49,5 +66 + 34 + 34 = ,5 TYT ham puanı. Ham puana OBP eklenerek TYT puanını bulabiliriz. Adayın okul puanı 80 ise bunu 0,6 ile çarpmalıyız. x 0,6 = 60 puandır. Bu puanı ham puana eklediğimizde ,5 + 60 = ,5 TYT puanını buluruz.

Üniversiteye yerleşirken okuldan kaç puan gelir?

Ortaöğretim Başarı Puanındaki son değişiklikler OBP hesaplama yönetimi ve katsayı

Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) Nedir?

Ortaöğretimden mezun olan her öğrenci görmüş olduğu derslerden aldığı notların başarısına göre belli bir formülle hesaplanan ortaöğretim başarı puanı alır. sayılı kanunla yapılan değişiklikle ortaöğretim başarı puanlarının hesaplaması şu şekilde yapılmaktadır

"ÖSYS’de yerleştirme puanlarının hesaplanmasında adayların ortaöğretim başarıları dikkate alınacaktır. Türkiye geneli değerlendirmeye esas alınarak, ortaöğretim bitirme notları ( üzerinden diploma notu) 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP olacak, en yüksek olan diploma notu için de OBP olacaktır. 50’nin altında olan diploma notları 50 olarak deðerlendirmeye alınacaktır.
Bu şekilde hesaplanan Ortaöğretim Başarı Puanının yüzde onikisi (0,12) merkezî sınavdan alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacaktır." (ÖSYS Kılavuzunun sayfasından alınmıştır.)

YGS-LYS Net Sihirbazı indir

YÖK Program Atlası (Lisans-Önlisans) İndir

YÖK YGS LYS başarı sırası sihirbazı indir

Bu düzenleme ile birlikte öğrencinin diploma notu 5 ile çarpılıp OBP'si hesaplanacaktır. Örneğin öğrencinin diploma notu 70 ise 70x5= OBP puanı olacaktır. Benzer şekilde diploma notu 50 olan öğreniye 50x5= ve olan öğrenciye x5= OBP puanı verilecektir.

OBP PUANINA UYGULANAN İŞLEM: KATSAYI

ÖSYM yerleştirme puanına eklenecek puan hesaplamasını OBP'yi 0,12 katsayısı ile çarparak yapmaktadır. Basit bir hesapla OBP'si olan öğrenci x0,12=42 puan, olan öğrenci x0,12=30 puan ve olan öğrenci x0,12=60 puan alacaktır.

Daha önceki yıllarda katsayı adayların mezun oldukları okul türlerine ve seçtikleri alanlara göre farklılık göstermekteydiyse de ÖSYS ile birlikte tüm adaylar için ortak katsayı olan 0,12 kullanılmaktadır.

KATSAYI NEYDİ NE OLDU?

Katsayı yılında dönemin Yüksek Öğretim Kurumu tarafından getirilmiş bir uygulamadır. Başlangıçta bu uygulamadan amaçlanan adayları kendi alanlarında tercih yapmaya mecbur kılmaktır. Örneğin liseden Türkçe Matematik alanından mezun olan bir öğrenci kendi alanında tercih yaptığında AOBP'si 0,8 ile çarpılmış, alan dışına çıkıp Sayısal veya Sözel alandan bir bölüm seçtiğinde AOBP'si 0,3 ile çarpılmıştır. Bu farkın meslek liseleri üzerinde de etkisi olmuş, meslek liseliler kendi alanları dışında tercih yaptıklarında düşük katsayı ile karşılaşmışlardır.

Adayların bir tercihe mahkum edilemeyeceği ve katsayının eğitim hakkına aykırı olduğu gerekçesi ile YÖK tarafından 21 Temmuz tarihinde katsayı kaldırıldı. Mahkemelik olan bu karar sonunda YÖK alan içi tercihlerde 0,15, alan dışı tercihlerde 0,12 katsayıyı istemeye istemeye kabul etmişti. YGS'ye hazırlanılırken YÖK katsayıyı kaldırmak için tekrar bir girişimde bulundu ve 1 Aralık günü katsayıyı tekrar eşitledi ve her aday için 0,12 olarak belirledi. YÖK'ün bu kararı sayılı kanunla da yasal güvenceye alınmış oldu.

Meslek Liselilerin Ek Katsayısı ne Oldu?

Meslek lisesi öğrencilerinin ek katsayısı olan 0,06 ek katsayısı yılında ve öncesinde meslek liselerine yerleşen öğrenciler için devam etmektedir. Fakat yılından itibaren meslek liselerine yerleşen öğrenciler ek katsayı almayacaklar, OBPleri sadece 0,12 ortak katsayısı ile çapılacaktır. Diğer bir anlatımla yılında meslek lisesinden mezun olan öğrenci kendi alanında 4 yıllık bir bölüm seçtiğinde ek puan alamayacaktır.

MTOK Seçecek Meslek Liselilerin Katsayı Durumu Ne Olacak?

Mesleki Teknik Ortaöğretim Kurumları (MTOK) olarak ifade edilen kontenjanlara eskiden olduğu gibi sadece meslek liselerinin ilgili alan mezunu öğrencileri başvurabilecekler. MTOK tercih edecek meslek liselilerin AOBP'leri sadece 0,12'lik tek katsayı ile çarpılacaktır. Ek katsayı söz konusu değildir.

DİPLOMA NOTUNA GÖRE OBP ve OKULDAN GELECEK PUAN

Diploma Notu - OBP diploma notu x 5 - Okuldan Gelecek Puan OBPx0,12

50 30
51 30,6
52 31,2
53 31,8
54 32,4
55 33
56 33,6
57 34,2
58 34,8
59 35,4
60 36
61 36,6
62 37,2
63 37,8
64 38,4
65 39
66 39,6
67 40,2
68 40,8
69 41,4
70 42
71 42,6
72 43,2
73 43,8
74 44,4
75 45
76 45,6
77 46,2
78 46,8
79 47,4
80 48
81 48,6
82 49,2
83 49,8
84 50,4
85 51
86 51,6
87 52,2
88 52,8
89 53,4
90 54
91 54,6
92 55,2
93 55,8
94 56,4
95 57
96 57,6
97 58,2
98 58,8
99 59,4
60

DİPLOMA NOTUNA GÖRE MESLEK LİSELİLERİN EK KATSAYISI SONUCU ELDE EDİLECEK PUAN

YILINDAN ÖNCE MEZUN OLANLAR İÇİN

Diploma Notu - OBP diploma notu*5 - Puan OBP*0,12 - Ek Puan OBP*0,06 - Toplam

50 30 15 45
51 30,6 15,3 45,9
52 31,2 15,6 46,8
53 31,8 15,9 47,7
54 32,4 16,2 48,6
55 33 16,5 49,5
56 33,6 16,8 50,4
57 34,2 17,1 51,3
58 34,8 17,4 52,2
59 35,4 17,7 53,1
60 36 18 54
61 36,6 18,3 54,9
62 37,2 18,6 55,8
63 37,8 18,9 56,7
64 38,4 19,2 57,6
65 39 19,5 58,5
66 39,6 19,8 59,4
67 40,2 20,1 60,3
68 40,8 20,4 61,2
69 41,4 20,7 62,1
70 42 21 63
71 42,6 21,3 63,9
72 43,2 21,6 64,8
73 43,8 21,9 65,7
74 44,4 22,2 66,6
75 45 22,5 67,5
76 45,6 22,8 68,4
77 46,2 23,1 69,3
78 46,8 23,4 70,2
79 47,4 23,7 71,1
80 48 24 72
81 48,6 24,3 72,9
82 49,2 24,6 73,8
83 49,8 24,9 74,7
84 50,4 25,2 75,6
85 51 25,5 76,5
86 51,6 25,8 77,4
87 52,2 26,1 78,3
88 52,8 26,4 79,2
89 53,4 26,7 80,1
90 54 27 81
91 54,6 27,3 81,9
92 55,2 27,6 82,8
93 55,8 27,9 83,7
94 56,4 28,2 84,6
95 57 28,5 85,5
96 57,6 28,8 86,4
97 58,2 29,1 87,3
98 58,8 29,4 88,2
99 59,4 29,7 89,1
60 30 90

Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) Hesaplama Yapmak için Tıklayınız

  • Facebook
  • Google

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası