ca 125 tahlili nedir / CA Testi Nedir ? CA Yüksekliği Ne Anlama Gelir? - funduszeue.info

Ca 125 Tahlili Nedir

ca 125 tahlili nedir

CA değeri nedir? CA değer aralığı ka&#; olmalı? CA y&#;ksekliği veya d&#;ş&#;kl&#;ğ&#;n&#;n nedeni nedir?

Yumurtalık kanserinin ilerlemesini seyredebilmek ve durumu gözlemleyebilmek için, CA kan testi ele alınmaktadır. Bu konuda standart olarak ele alınmış referans aralığı öne çıkarılır. Yapılan kan testi hemoglobin yani kan sayımı ile beraber uzman doktor kontrolü altında ölçülür. Özel laboratuvarlarda ya da hastane laboratuvarında yapılabilen bir testtir. Standart değerin altında ya da üstünde meydana gelebilecek miktar, belli başlı bazı hastalıklardan bahsetmek anlamı taşır.

CA değeri nedir?

İnsan kanındaki kanser antijenini ölçebilmek için yapılan bir test olarak CA öne çıkmaktadır. Aynı zamanda olası hastalıkların seyrini izleyebilmek adına ele alınan bir kan testi olarak söylemek mümkün. Hem tedavi esnasında hem de sonrasında kanser hastalıklarının seyrini takip edebilmek için önemli bir potansiyel teşkil etmektedir.

Oldukça yüksek risk taşıyan yumurtalık kanserinin erken zamanda belirtilerini yakalayabilmek adına CA önemli bir testtir. Tabii bu test kanser teşhis ve tanı konulabilmesi için tek başına yeterli değildir. Nitekim pek çok farklı kansersiz durum adına da CA değeri referans aracının üzerine çıkabilmektedir. Örneğin menstrüasyon gibi normal durumlar ile beraber rahim fibroidleri söz konusu olduğunda kansersiz koşullar üzerinden CA artışı gözlemlenebilir.

CA değer aralığı kaç olmalı?

Sağlıklı bir insanda öne çıkan CA referans aralığı bulunmaktadır. Bu aralığın dışında düşüklüğü ya da yüksekliği söz konusu olduğu zaman ve test üzerinden anlaşıldığında, mutlaka gerekli tedavi yöntemleri erken zamanda ele alınır. Kan testi üzerinden laboratuvarda gerçekleştirilen test ile beraber, ayrıca belli başlı bazı tahliller de sürece dahil edilir.

Bu doğrultuda insandaki normal değeri CA , ‘0 - 35’ arasında seyretmektedir. Eğer bu değer 30 ile 50 arasında ise hastanın kontrol altında tutulması gerektiğini gösterir. Eğer 50’nin üzerinde çıkan bir değer söz konusu ise o zaman meme kanserinden bahsetmek mümkün olur. Böyle durumlarda gerekli tetkikler yapılmakta ve tahliller üzerinden sonuç ortaya çıkarılmaktadır. Kesin sonuç ile beraber özellikle erken tanı, doğru tedavi yöntemleri üzerinden uzman doktor kontrolü altında olumlu sonuç verebilir.

Genelde CA normal değerinin düşüklüğü hastalık açısından pek risk faktörü taşımaz. Daha çok referans aralığı olarak belirlenmiş değerin üzerine çıkan yükseliş durumlarında, meme kanseri başta olmak üzere belli başlı bazı problemlerden bahsedilmektedir.

CA yüksekliği veya düşüklüğünün nedeni nedir?

Yapılan kan testi sonucunda eğer CA değeri normalden yukarı çıkarsa iki farklı unsur üzerinden bu durum ele alınır. Bunlardan biri öncelik olarak iyi huylu tümör olabilir. Ancak bu durum yapılan test sonucu ve başka tahliller ile beraber kesin sonuç verir. İkinci durum ise özellikle 50’nin üzerine çıkan değer ile beraber sağlığı tehdit edici bazı yüksek risk faktörleri taşıyan hastalıklardan bahsetmek mümkündür.

- Yumurtalık kanseri,

- Meme kanseri,

- Endometrial kanser,

- Peritoneal kanser,

- Fallop tüpü kanseri,

- Kolon kanseri,

- Karaciğer hastalığı,

- Böbrek yetmezliği,

- Lupus hastalığı

Uzman doktorun bu konuda kesin teşhis koyabilmesi için CA kan testi ile beraber belli başlı bazı farklı tahlillerin yapılması gerekmektedir. Ele alınacak ayrıca bazı prosedürler de önerilebilir. Zira tedavi konusunda çalışmalar başlayacak ise kesin tanının çıkarılması gerekmektedir.

Ele alınan tedaviler ile beraber eğer zaman içerisinde CA yüksekliği referans aralığına doğru düşüş gösteriyorsa tedavinin yanıt verdiği anlaşılır. Ancak belli bir düşüşün ardından yeniden yükseliş meydana gelirse kanserin nüksettiği ya da tekrarladığı gibi bir tanımlama söz konusu olur. Özellikle böyle zamanlarda sürekli büyüme gerçekleşir.

Özellikle yumurta kanseri söz konusu olduğunda CA değeri normalin çok üzerinde çıkmış ise %80 ile beraber bu hastalıktan bahsedilmektedir. %25 gibi bir oran üzerinden ise iyi huylu şekilde CA değerinin yüksek çıktığı anlaşılır.

Kan Testlerinde Karşımıza Çıkan CA - Ne Anlatır, Yüksekliği Neden Ciddiye Alınmalı?

Vücudumuzdaki hücrelerin her birinde pek çok farklı türde protein bulunmaktadır. Ancak bazı protein türleri, yalnızca bazı özel hücrelerde bulunur. CA - proteini de bunlardan bir tanesi. Kan testi sonuçlarında gördüğümüz CA - değeri vücuttaki bu proteinin oranını ölçen bir değerdir. Farklı hücrelerde bulunuyor olsa da yoğun olarak yumurtalık kanseri hücrelerinde bulunduğu için bu kanser türü ile direkt olarak ilişkili kabul edilir.

CA - değeri erken kanser teşhisinde kullanılmaz çünkü zaten tanısı konmuş bir yumurtalık kanseri varsa bu değer gözlemlenir. Kanser teşhisi konduktan ve tedavi başladıktan sonra izlenen bu protein oranının düşmesi demek, tedavinin iyiye gittiği anlamına gelmektedir. Yüksek olması her zaman bir kanser belirtisi olmayan CA - nedir, yüksekliği ne anlama gelir, normal değeri kaç olmalı gibi merak edilen sorulara gelin yakından bakalım.

Öncelikle, CA - nedir?

Vücudumuzda bulunan Cancer Antigen isimli bir proteinin kandaki değeri CA - olarak ölçülür. Kan testlerinde CA - olarak gördüğümüz bu değer aynı zamanda proteinin adı olarak da kullanılmaktadır. Pek çok farklı nedene bağlı olarak CA - proteini yükselebilir ancak genel olarak yumurtalık kanseri hücrelerinde yoğun olarak bulunduğu için yüksek çıkması durumu yumurtalık kanseri ile direkt olarak ilişkili kabul edilir. 

ca , yumurtalık kanseri

CA - testi nedir?

Halk arasında CA - testi, CA - proteinin ölçüldüğü test olarak kabul edilse bile aslında bu şekilde özel bir test yoktur. Yumurtalık kanseri teşhisi konan kişinin tedaviye nasıl yanıt verdiğini görmek için bildiğimiz şekilde koldan alınan kan örneği ile kan tahlili yapılır. CA - değerini ölçmek için özel olarak da kan alınabilir ancak genel olarak pek çok farklı değerle birlikte ölçülmektedir. Her laboratuvarda bu değer ölçülemediği için bir üniversite hastanesine ya da benzer şekilde kapsamı geniş bir hastanesine giderek bu testi vermeniz gerekebilir. 

Standar bir ölçüm değil: CA - testi neden yapılır?

CA - testi basit bir tahlil olmasına rağmen her hastaya standart olarak uygulanan bir ölçüm değildir. CA - değeri, yumurtalık kanseri teşhisi konmuş hastalarda tedavi sürecini izlemek için ölçülür. Daha önce kanser nedeniyle yükselen CA - değerinin kan tahlili sonuçlarında düşmesi demek, tedavinin başarılı olduğu ve kanserin azaldığı anlamına gelir. 

CA - normal değeri kaç olmalı?

Kan tahlili sonuçlarında 0 - 35 arasında görülen CA - değeri normal olarak kabul edilmektedir. 35 - 50 arasındaki değer kontrol edilerek düşürülmeye çalışılır. Ancak 50 üzerindeki CA - değerinde yumurtalık kanseri şüphesi başlar. Yumurtalık kanseri olan kadınların yüzde 80'inde CA - değeri yüksek çıkmaktadır. Ancak erken evrede bu değer normal kalabilir.

ca , yumurtalık kanseri

CA - düşüklüğü nedir, ne anlama gelir?

Genel olarak CA - düşüklüğü olarak isimlendirilen bir durum yoktur. Çünkü 0 - 35 arası normal değerlendirilir. Yumurtalık kanseri teşhisi konmuş bir hastada yüksek olarak tespit edilen CA - değeri tedaviye olumlu yanıt verdikçe düşmeye başlar ama yine de bu durum düşüklük olarak adlandırılmaz.

Her zaman korkmak gerekmiyor: CA - yüksekliği nedir, kaç olursa kanser şüphesi olur?

Kan tahlili sonuçlarında CA - değeriniz 35 - 50 arasında çıkarsa yüksek kabul edilir ama kanser şüphesi oluşmaz. Ancak CA - değeriniz 50 referansının üzerinde çıkarsa bu durumda yumurtalık kanseri şüphesi oluşur ve hekiminiz bir tedaviye başlamayı uygun görebilir.

ca , yumurtalık kanseri

Pek çok farklı nedeni var: CA - yüksekliği hangi hastalıklarda yükselir?

  • Yumurtalık kanseri
  • Meme kanseri
  • Çikolata kisti oluşturan endometriozis
  • Pelvik enfeksiyonlar
  • Myomalar
  • Karaciğer hastalıkları
  • Gebelik
  • Adet dönemi

Genel olarak kişide CA - yüksekliğine neden olan durumlardan bazıları bu şekilde. Gördüğünüz gibi CA - yüksekliğinin tek nedeni kanser değildir. Gebelik ya da adet durumunda bile CA - değerinde yükseklik görülebilir. Ancak sıradan bir yükselme ile kanser kaynaklı yükselme birbirinden farklı olacaktır. 

CA - değerini yükselten yumurtalık kanseri nedir?

Yumurtalık; rahmin her iki yanında bulunan, yumurtaları depolayan ve dişilik hormonlarını üreten organlardır. Yumurtalıkta kötü huylu hücreleri büyümesi sonucu yumurtalık kanseri oluşur. Kadınlar arasında en yaygın görülen kanser türlerinden bir tanesi olan yumurtalık kanseri maalesef erken teşhis edilmesi zor bir kanser türüdür.

ca , yumurtalık kanseri

Yumurtalık kanseri neden olur?

Yumurtalık kanserinin birincil nedeni genetik faktörlerdir. Ailenizde daha önce yumurtalık kanseri ya da meme kanseri yaşandıysa sizde de ortaya çıkma ihtimali bir hayli yüksektir. Çünkü pek çok yumurtalık kanseri türü BRCA 1 ve BRCA 2 olarak adlandırılan meme kanseri genleri ile direkt olarak olarak bağlantılıdır.

Büyükannelerinizden birinde, annenizde, kız kardeşinizde ya da kızınızda yumurtalık kanseri olması, sizde de bu riskin olduğu anlamına gelir. Aynı şekilde ailede meme kanseri, kolon kanseri, rahim kanseri ya da rektum kanseri geçmişi varsa bu da sizin yumurtalık kanseri riski taşıdığınızın göstergesidir. Vücutta ortaya çıkan farklı kanser türleri de yumurtalık kanseri riskinin yüksek olduğunu gösterir.

Yumurtalık kanseri genel olarak 40 yaşından büyük kadınlarda görülen bir kanser türüdür. Çoğu durumda menopozdan sonra ortaya çıkar. Kesin olmasa bile vücut kitle endeksinin yüksek olması da yumurtalık kanseri riskini arttırabilir. Hormon replasman tedavisi de bu riski arttırabilir.

Hiç doğum yapmamak, ilk doğumu 30 yaşından sonra yapmak, adet döneminin 12 yaşından önce başlaması, 50 yaşından sonra yaşanan menopoz, hiç doğum kontrol hapı kullanmamış olmak, sigara içmek, uzun süre ve yüksek dozda östrojen almak gibi durumlar da yumurtalık kanseri riskini arttırabilir. Yumurtalık kanseri erken teşhis edilmesi zor bir kanser türüdür ancak ailenizde kanser geçmişi varsa bu şüphe hekiminiz tarafından düzenli olarak kontrol edilmelidir.

Yumurtalık kanseri ile direkt olarak ilişkili kabul edilen CA - nedir, yüksekliği ne anlama gelir, normal değeri kaç olmalı gibi merak edilen soruları yanıtladık. Tüm sağlık konularında olduğu gibi  CA - değeriniz hakkında da en doğru ve size özel bilgiyi uzman bir hekimden almanız gerektiğini unutmayın. 

Emoji İle Tepki Ver

3

1 ) CA testi nedir?

CA testi, kanda bulunan CA proteininin (kanser antijen ) miktarını ölçmeye yarar.

CA testi, bir tümör belirteçi olarak bilindiği için, CA testi yüksek çıkan kişiler, bu test ile alakalı çok fazla sorular yöneltmektedir.

CA yüksekliğinden bahsedebilmek için, test sonucunun 35 ve üstü olması gerekmektedir.

CA bir kanser antijenidir. Cancer  (C) ve antigen  (A)  kelimelerinin ilk harflerinden ismi oluşturulmuştur. Adet kanamalarının görüldüğü zamanlarda, (normalde de yüksek çıkabildiğinden dolayı) CA için kan alınması sakıncalı olabilir.

Bu sebepten dolayı da, daha çok adet döneminin ardından bayanlardan kan alınması tercih edilmektedir.

2 ) CA testi hangi durumlarda istenmelidir?

  • Bayanlarda over (yumurtalık) kanserlerinin takip edildiği durumlarda
  • Endometrium adenokarsinomları takibi esnasında
  • Fallop tüplerinin adenıo karsinomlarının takibinde
  • Diğer çeşitli kanser türlerinin takip edilmesi esnasında Her CA yüksekliğinde hemen endişe duyulmamalıdır.

3 ) CA kanser haricinde kimlerde yüksek çıkar?

CA değerleri, kanser haricinde bazı durumlarda ve sağlıklı kişilerde de yüksek çıkabilmektedir. Bu durumlar ise aşağıda belirtilmiştir.

  • Hamilelik,
  • Adet dönemleri,
  • Overin kistik hastalıkarı(polikistik over sendromu gibi)
  • Endometriozis
  • Karaciğer sirozu
  • Yumurtalık iltihapları
  • Divertikülit ( bağırsak rahatsızlığı )
  • Miyomların olması durumunda
  • Sigara tüketimi

Akıllardan çıkarılmaması gereken bir diğer konu da, CA testi normal ve sağlıklı kişilerde bir kanser tarama testi olarak asla kullanılmamalıdır.

4 ) Nasıl kullanılır?

CA ilk olarak yumurtalık kanseri tedavisinin takibi esnasında kullanılmaktadır. Tedavinin tamamlanmasının ardından, kanserin yeniden görülüp görülmeyeceğini belirleyebilmek amacı ile CA testinden yararlanılmaktadır. Seviyelerin yükseldiğini veya düştüğünü gösteren bir dizi CA testi, tek bir teste göre sıklıkla daha fazla kullanışlıdır. Soy geçmişinde yumurtalık kanseri bulunduğu halde, daha hastalığa yakalanmamış yüksek riskli kadınların test edilip takip edilebilmesi için, bazen bu testten de yararlanılmaktadır.

Özgün bir test olmadığı için, yumurtalık kanseri taraması amacı ile bu test kullanılmamaktadır. Normal adet kanaması esnasında, gebelik, endometriyoz ve pelvisin iltihaplı hastalığı gibi rahatsızlıklarda da CA kan seviyeleri artabilmektedir.

5 ) CA testi ne zaman istenir?

Kadın hastada, yumurtalık kanseri tedavisine başlamadan önce, ilerde yapılacak ölçümler ile karşılaştırılması için bir kontrol değer belirlemek üzere doktor bayanlardan CA testi isteyebilir. Tedavinin uygulanması esnasında tedaviye yanıtı test etme amacı ile doktor belli aralıklar ile CA testinin uygulanmasını ister. Tedavinin tamamlanmasının ardından, tekrar belli aralıklar ile CA değerleri ölçülebilir. CA seviyesinde ki yükselme, kanserin tekrar göründüğünü gösterebilir.

6 ) Test sonucu ne anlama gelir?

  • Tedavinin yapıldığı esnada, CA düzeylerinin azalması, daha çok kanserin tedaviye yanıt verdiğini ifade eder.
  • CA seviyeleri artar veya aynı düzeyde kalırsa, kanser tedaviye yanıt vermiyor olabilir.
  • Tedavinin tamamlanmasının ardından, yüksek CA seviyeleri, kanserin yeniden görüldüğünü ifade edebilmektedir.
  • Yumurtalık kanseri teşhisi yapılan bir kadın hastanın, kontrol CA seviyesi normal ise,  yumurtalık kanseri CA üretemediği için, hastalık seyrinin iyi bir belirteci olmadığı gibi bu olguda yumurtalık kanserini takipte yararlı olması mümkün değildir.

7 ) CA ’in normal sınırları nedir?

CA düzeyi 35 U/mL’nin altında olmalıdır.

8 ) CA düzeyi yüksekse ne düşünülür?

CA düzeyinin fazla olması durumunda, illa yumurtalık veya rahim kanserinin olduğu düşündürmemelidir. Çünkü bu protein, kanser haricinde aşağıdaki sebeplerde de yükselebilmektedir.

  • Karaciğer hastalıkları,
  • Hamilelik,
  • Karın içi enfeksiyonlar,
  • Rahim ile ilişkili bazı rahatsızlıklarda da yüksek CA seviyelerine rastlanabilmektedir.

9 ) CA seviyesinin azalması ne düşündürür?

Yumurtalık veya rahim kanseri olan bireylerde, tedavinin yapılmasının ardından azalan CA seviyesi, tedavinin işe yaradığını ve kanserin tedaviye cevap verdiğini ifade etmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası