ayak bileği ağrısı / One moment, please...

Ayak Bileği Ağrısı

ayak bileği ağrısı

Ayak bileği burkulmaları sık rastlanan kas iskelet sistemi sorunlarından biridir ve ayak bileği ağrısı birçok sebebe dayanan, son derece yaygın bir şikayettir.

Ayak bileği burkulması bileğin ani ve yüksek basınçla alışık olmadığı yönde hareketi sonucunda oluşur.

Ayak bileğinin sıklıkla burkulması gibi incinmelerden sonra ayak bileğinde tekrarlayan ve inatçı bir ağrı gelişebilir. Bununla birlikte diğer birçok koşullar da kronik ayak bileği ağrısına neden olabilir.

Ayak bileği burkulmasında normal şartlarda ayak bileğinin iç ve dış yanında ayağı dengelemekle görevli olan bağ yapılar zarar görürler. Burkulmanın şiddetine göre eşlik eden kemik problemleri de gelişebilir.

Ayak bileği burkulmalarının yüzde 90’ı bileğin dışa doğru dönmesi ve zorlanması ile meydana gelir.

Ayak bileği burkulduğunda ilk yapılması gereken şey üzerine basmaktan kaçınmak ve buzla soğuk kompres uygulaması yapmaktır. Bacağın yukarı kaldırılması şişliği azaltabilir. Burkulmaya eşlik eden bir kemik probleminin olup olmadığının tespit edilebilmesi için en kısa sürede bir ortopedi uzmanı ile görüşülmelidir.

Ayak bileği burkulmalarının yüzde 10’unda tekrarlayan ayak bileği burkulmaları şikayeti gelişebilir.

Ayak bilek ağrısına neden olan diğer bir rahatsızlık isetendon iltihaplanmasıdır. Tendinit (tendon iltihaplanması) aşil tendonu, posterior tibial tendon veya peroneal tendonda görülebilir. Sporcu hastalığı olarak bilinen tendinit aşırı zorlanma, ani hareket sonucunda olabildiği gibi romatizmal hastalıklar da sebepleri arasında sayılmaktadır.

Burkulma ve tendon iltihabı dışında ayak bileği ağrısına neden olan bazı hastalıklar da vardır: Romatizma, eklem iltihabı, reaktif artrit, gut artrit, ankilozan spondilit, psoriatik artrit bu hastalıklar arasında sayılabilir. Bu hastalıklar kan testleriyle teşhis edilebilir ve her birinin farklı tedavi yöntemleri vardır.

Çok sık görülmemekle birlikte ayak ekleminde bakteri ile oluşan eklem enfeksiyonları da ağrıya neden olabilir. Ayrıca ayak bileğine yakın sinirlerde, kan damarlarında, topukta oluşan sorunlar bilek ağrısı şeklinde ortaya çıkabilir.

Ayak Bileği Ağrısı

Ayak bileği burkulmalarının çoğu, dış ayak bileğinizin yere doğru bükülmesine neden olarak ayaklarınız dönerken meydana gelen yan burkulmalardır. Bu işlem ligamanları uzatır veya yırtar.

Bir burkulan ayak bileği genellikle yaklaşık 7-14 gün boyunca şişer ve morluklar. Bununla birlikte, ağır yaralanmaların tamamen iyileşmesi birkaç ay sürebilir.

Bir kez iyileştiğinde, burkulan ayak bileği, diğer ayak bileğine göre bazen kalıcı olarak daha zayıf ve daha az kararlıdır. Amerikan Aile Hekimleri Akademisi (AAFP) tarafından yayınlanan bir bildiriye göre, ayak bileği burkulması için en büyük risk faktörü, önceki bir ayak bileği burkulmasıdır.

Ayak Bileği Ağrısı Nedenleri

Burkulma, ayak bileği ağrısının yaygın bir nedenidir. Ayrıca ağrı aşağıdakilerin bir sonucu da olabilir:

  • Gut
  • Artrit (özellikle osteoartrit)
  • Siyatik gibi sinir hasarı veya hasarı
  • Tıkanmış kan damarları
  • Eklemde enfeksiyon

Burkulma sonucu genellikle ayak bileği yuvarlanır veya bükülür, böylece dış ayak bileği yere doğru hareket eder ve kemikleri bir arada tutan ayak bileğinin ligamentleri yırtılır. Ayak bileğinin burkulması ayrıca kıkırdakta veya ayak bileğinizdeki tendonlarda hasara neden olabilir.

Gut, ürik asit vücutta birikirse oluşur. Bu normalden yüksek ürik asit konsantrasyonu (vücudun eski hücrelerin normal parçalanmasının bir yan ürünü) eklemlerde kristaller biriktirerek keskin ağrıya neden olabilir.

Pseudogout, eklemlerde kalsiyum birikintilerinin biriktiği benzer bir durumdur. Hem gut hem de pseudogoutun semptomları ağrı, şişme ve kızarıklığı içerir.

Artrit ayrıca ayak bileği ağrısına da neden olabilir. Artrit, eklemlerin iltihabıdır. Birden fazla artrit tipi ayak bileklerinde ağrıya neden olabilir, ancak osteoartrit en yaygın olanıdır. Osteoartrit genellikle eklemlerde aşınma ve yıpranma nedeniyle oluşur. İleri yaşlılarda, osteoartrit gelişme olasılığı daha yüksektir.

Septik artrit, bakteriyel veya fungal bir enfeksiyonun neden olduğu artrittir. Bu, ayak bilekleri enfekte olmuş bölgelerden biriyse, ayak bileklerinde ağrıya neden olabilir.

Ayak bileği ağrınız artritin bir sonucuysa, ağrıyı iyileştiremez veya ortadan kaldıramazsınız. Ancak, ağrıyı kontrol etmenin yolları var. Bunlardan bazıları:

  • Reçetesiz ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.
  • Ağrı, şişme ve iltihabı azaltmak için nonsteroidal anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) alabilirsiniz.
  • Fiziksel olarak aktif kalın ve hafif egzersiz odaklı bir fitness programı izleyin.
  • Sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanma.
  • Eklemlerinizde iyi bir hareket aralığı sağlamak için gerin.
  • Vücudunuzun kilosunu sağlıklı bir aralıkta tutun, bu da eklemlerdeki stresi azaltır.

Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi

Ayaklarda ve ayak bileklerinde hissedilen ağrılar için başvurulan uzman hekim ortopedi uzmanıdır. Ortopedi hekimleri, ayak kemiklerinden kaynaklanan ağrı sorunlarını tedavi edebilirler. Özellikle ağrının kaynağı çarpma, darbe ve benzeri travmalar ise, bu sorunlarda ortopedi uzmanlarına başvurulabilir.

Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi Neler Yapar?

Ayak ve ayak bileği cerrahisi; ayağı ve ayak bileğini ilgilendiren her türlü problemin çözümü için kullanılabilir. Bu sorunlar; ayağın parmak ucundan ayak bileğine kadar oluşabilen, doğuştan veya doğuştan olmayan farklı deformasyonlar, eklem bozuklukları, kireçlenmeler, yamuk basmalar, basma bozuklukları, romatolojik hastalıklar, diyabet, onun haricinde görülen tırnak batması sorunundan en komplike ayak deformasyonlarına kadar çeşitli spektrumlarda karşılaşılabilen sorunlarıdır.

ayak-ve-ayak-bilegi-cerrahisi-nedir

ayak-ve-ayak-bilegi-cerrahisi-nasil-olur

Bunların dışında sık sık görülen ayak kırıkları vardır. Her bir ayakta 28-29 kemik ve bunları birbirine bağlayan 33 adet eklem vardır. Bu kemiklerin ve eklerin her birinde kırık ya da kırıklar ortaya çıkabilir. Bu kırıkların birçoğu ameliyatla tedavi gerektirebilir. Ayak ve ayak bileği cerrahisinde ayak deformitelerinin düzeltilmesi halluks valgus ve halluks rigidus gibi sık görülen şekil bozukluklarının kemik ameliyatı ile birlikte veya yumuşak doku onarımı biçiminde tedavileri gerçekleştirilmektedir.

Ayak Bileği Ağrısı Neden Olur?

Ayak bileğinde yaşanabilen ağrılar çok çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bu sebepler arasında ayak anatomisini oluşturan eklem kıkırdakları, tendonlar ve kaslardaki zedelenmeler sıralanabileceği gibi tüm vücudu ilgilendiren romatizmal veya kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları da sayılabilir. Ayak bileği ağrısında doğru tedavinin belirlenmesi ve uygulanabilmesi ancak ağrının nedeninin tespit edilmesine ve doğru tanının koyulmasına bağlıdır.

Ayak Burkulması Nedir?

Ayak burkulması, bacaktaki kemikleri ayağa bağlayan ve ligament ismi verilen sert doku bantlarının bir ya da birden fazlasının yaralanmasıdır. Burkulmaya bağlı olarak yaralanma tipik olarak ayak bileğini anormal bir şekilde çevirmeye ya da zorlama sonucunda yaşanabilir. Ligamentler eklemlerin stabil olmalarına yardımcı olarak aşırı hareketi önlemektedir. Burkulan ayak bileği, bağlar normal hareket aralıklarının ötesine zorlandığında yaşanır. Zorlama neticesinde ayak bileği eklemini bir arada tutan bağlarda esneme veya yırtılma yaşanabilir. En sık olarak ayak bileğinin dış tarafında yer alan ligamentlerde hasar yaşanmaktadır. Sıklıkla ağrı, hassasiyet, morluk, şişlik gibi belirtiler görülebilir. Ayak burkulması tedavisinde kullanılan yöntemler, yaralanmanın şiddetine bağlı şekilde değişiklik gösterir.

Halluks Yalgus Nedir?

Başparmak çıkıntısı (halluks valgus) yanlış ayakkabı kullanımından kaynaklı, birinci parmak ile birinci tarak kemiği arasında yer alan eklemin bozulması sonrasında ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın yaşandığı bölgede basma ve basınç sonucunda ağrı hissedilir ve şekil bozukluğu olabilir.

Halluks Rigidus Nedir?

Halluks Rigidus, ayak 1.parmak kökündeki eklemde oluşan, ayak 1.tarak kemiği ile 1.parmak arasında yer alan eklemde ağrı ve hareket kısıtlılığı görülebilen bir rahatsızlıktır. Bu durum ayak 1. metatarsofalengeal ekleminde ilerleyici eklem kireçlenmesine neden olur.

Ayak Bileği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ayak bileği tedavisi kapsamında ayak bileği ekleminde yaşanabilen yüzey bozukluklarında, osteokondritis disekans tedavisi yapılmaktadır. Bu uygulamalar sırasında güncel materyaller yaygın olarak kullanılmakta, operasyon sonrası rehabilitasyon protokolleri FTR Anabilim Dalıyla ortaklaşa şekilde yapılmaktadır.

ayak-ve-ayak-bilegi-cerrahisi-kimlere-uygulanır

ayak-ve-ayak-bilegi-cerrahisi-neden-uygulanır

Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi Neye Bakar?

Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisini ilgilendiren sorunlar arasında kıkırdak yaralanmaları, bağ yırtılmaları, spor kırıkları ve yaralanmaları, ayak ve ayak bileğinde oluşabilen dejeneratif problemler olarak listelenebilir. Artık Türkiye’de de ayak ve ayak bileği cerrahlarının olduğu bilinmelidir.

Başlıca Ayak ve Ayak Bileği Problemleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Düşük Ayak Deformitesi.
  • Parmak Deformitesi.
  • Baş Parmak Problemleri.
  • Ön Ayakta Ağrı ve Diğer Parmak Deformitesi
  • Orta Ayakta Kireçlenmeler ve Deformite.
  • Düztabanlık.
  • Çukur Ayak Deformiteleri (Nörolojik Ayak Deformiteleri)
  • Düşük Ayak Deformitesi
  • Aşil Tendonu Yaralanması
  • Topuk Ağrısı
  • Tendinitler
  • Diyabetik Ayak
  • Ayak Bileği Eklemi ve Eklemlerde Kireçlenmesi
  • Kıkırdak Lezyonları
  • Topuk Kırıkları
  • Ayak Bileği Yan Bağ Kopmaları

Dr. Deniz Algün Ortopedik Bilgi

Kronik Lateral ayak bileği ağrısı, sıklıkla ayak bileği burkulması gibi incinmelerden sonra; ayak bileğinin dış (lateral) kenarının üzerinde, tekrarlayan ve inatçı (kronik) bir ağrı gelişir.Bununla birlikte diğer bir çok koşullar da kronik ayak bileği ağrısına neden olabilir. 

Kronik Lateral Ayak Bileği Ağrısında Semptomlar

  • Çoğunlukla ayak bileğinin dış kenarında ağrı. Ağrı yürümede veya sporlara katılmada, sizi zorlayacak kadar çok yoğunlaşabilir. Bazı vakalarda ağrı, değişmeyen monoton bir ağrıdır.
  • Düz olmayan pürüzlü yerde veya yüksek topuklarla yürümede güçlük
  • Eklemde instabilite (ayak bileğinin boşalma -kayıp gidiyor hissi)
  • Şişme
  • Sertlik
  • Hassasiyet
  • Tekrarlayan ayak bileği burkulmaları

Kronik Lateral Ayak Bileği Ağrısının Muhtemel Sebepleri

Genelde sürekli ağrılı ayak bileğinin en sık sebebi bir ayak bileği burkulmasından sonra tam olarak iyileşmemesidir. Ayak bileğinizi burktuğunuzda kemikler arasındaki bağlayıcı dokular (ligamentler) gerilebilir veya yırtılabilir.Tam olmayan ve dikkatsiz rehabilitasyon (iyileştirme); ligamentin veya etrafını saran kasların zayıf kalmasıyla ve yinelenen bir instabilite ile neticelenir. Bunun sonucunda tekrarlayan ayak bileği incinmeleri yaşayabilirsiniz. Kronik ayak bileği ağrısının diğer sebepleri şunlardır:

  • Ayak bileği eklemi içersinden geçen sinirde bir incinme. Sinirler direkt bir sürüklenme ile gerilebilir, kopabilir, hasara uğrayabilir veya basınç altında sıkıştırılabilir. (entrapment)
  • Yırtılma veya kızarmış ve kabarmış(inflame olmuş) tendon
  • Ayak bileği ekleminin artriti
  • Ayak bileği eklemini oluşturan kemiklerden birinin kırılması (fraktür)
  • Eklemde koruyucu nitelikte olan snovianın inflamasyonu
  • Ayak bileğinin burkulmasından sonra skar dokusunun gelişmesi. Skar dokusu eklem içindeki boşluğu doldurur ve böylece ligamentler üzerinde basınç uygular.

Kronik Lateral Ayak Bileği Değerlendirme ve Teşhis

Kronik ayak bileği eklem ağrısının sebebinin tanımında ilk adım durumun hikayesini almaktır. Doktorunuz aşağıdaki gibi bir çok soru sorabilir:

  • Önceden ayak bileğinizi incittiniz mi? Öyleyse ne zaman?
  • İncinme için ne çeşit bir tedavi gördünüz?
  • Ne kadar süre ağrınız oldu?
  • Ağrınızın kötüleştiği veya kaybolduğu zamanlar ne zamanlardır?

Çünkü;kronik ayak bileği ağrısı için, bir çok potansiyel sebepler vardır, doktorunuz teşhisini tam olarak saptayabilmek için, fizik muayeneden başlayarak bir seri test yapabilir. Doktorunuz hassas bölgeleri hissedecek ve şişmenin belirtilerini arayacaktır. Doktorunuz, ayağınızın ve ayak bileğinizin esnekliğini ve hareket silsilesini değerlendirecektir. Doktorunuz sinirlerin duyusunu test edebilir ve semptomların kaynağını tam yerini göstermeye yardım eden bir lokal anestetik deneyebilir. 

Doktorunuz ayak bileği ekleminizin birkaç filmini isteyebilir. Doktorunuzun incinen ve incinmeyen eklemleri karşılaştırabilmesi için diğer ayak bileğinizin filmine de ihtiyacı olacaktır. Bazı vakalarda kemik taraması, komputed tomografi(CT) ve manyetik rezonans görüntüsü (MRI) gibi ilave edilen testlere ihtiyaç olabilir. 

Kronik Lateral Ayak Bileği Tedavisi

Tedavi en son konulan teşhise ve sizin kişisel ihtiyaçlarınıza göre yönlendirilmelidir.. Konservatif (cerrahi olmayan) ve cerrahi tedavi metotlarının her ikisi de kullanılabilir. Konservatif tedavi aşağıdakileri kapsar.

  • Aspirin ve şişliği azaltan ibuprofen gibi antiinflamatuar ilaçlar
  • Kasların düzelmesini ve kuvvetlenmesini sağlamak, hareket silsilesini eski haline getirmek ve ekleminizin pozisyonunu kavramada artma sağlamak için tilt-board(tahta eğme) egzersizlerini içeren fizik tedavi
  • Bir ayak bileği desteği (bileklik) veya başka destek
  • Bir Steroid ilaç enjeksiyonu
  • Kırık vakalarında kırığın iyileşmesine izin vermek için immobilizasyon

Eğer durumunuz gerektiriyorsa veya konservatif tedavi hafifleme sağlamazsa, doktorunuz cerrahiyi tavsiye edebilir. Bir çok cerrahi yöntemler ayaktan tedavi esasına göre yapılırlar. Bazı yöntemler artroskopik teknikler kullanılarak uygulanır; diğerleri ise açık cerrahiyi gerektirir. Rehabilitasyon düzgün iyileşmenin garanti edilmesi için 6-10 haftayı alabilir. 

Cerrahi tedavi seçenekleri aşağıdakileri içerir:

  • Gevşek parçaların çıkartılması (keserek çıkartmak)
  • Eklem yüzeyinin temizlenmesi (ölü dokuların temizlenmesi)
  • Ligamentlerin onarımı veya yeniden yapılandırılması veya tendonların transferi

Kronik Lateral Ayak Bileği Önleme

Hemen hemen, bir kere ayak bileği burkulan insanların yarısında, kronik ağrı gelişecek ve buna ilave olarak başka burkulmalar da yaşayacaklardır. Kronik ağrının gelişmesini önlemek için, aşağıdaki basit adımları uygulayarak yardımcı olabilirsiniz: 

  1. Doktorun talimatlarını dikkatlice takip edin ve tavsiye edilen bir fizik tedavi programını tamamlayın.
  2. Doktorunuz, emin oluncaya kadar aktiviteye geri dönmeyin.
  3. Spora geri döndüğünüzde ayak bileğinizi bandajlama yerine, destekli bileklik kullanın. Destekli bileklik ayak bileği bandajından ayak bileği burkulmalarını önlemede daha etkilidir
  4. Yüksek konçlu ayakkabılar kullanıyorsanız bağcıklarını, düzgün ve tam olarak bağladığınızdan emin olun.
Dr. Deniz Algün

Dr. Deniz Algün

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı, spor hekimliği, omuz - diz - kalça artroskopik ve protez operasyonları ile özel olarak ilgileniyor. 1963 doğumlu ve Ankara Tıp Fakültesi mezunu. Ortopedi ve Travmatoloji ihtisasını S.S.K. İstanbul Hastanesi'nde tamamladı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

ortopedik-tumor

Ortopedik Tümör

Vücuttaki organlar ve dokular hücre adı verilen yapı taşlarından oluşmuştur. ...
                                                                                                                                               

Devamını Oku

dirsek-anatomisi

Dirsek Anatomisi

Dirsek humerus adı verilen kol kemiği ile radius ve ulna ...
                                                                                                                                                                                                   

Devamını Oku

cekic-parmak

Çekiç Parmak

Çekiç parmağı olan insanlarda, ayak parmaklarının orta eklemlerinin tepesinde veya ...
                                                                                                                                       

Devamını Oku

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır