bebeklerde ggt yüksekliği / GGT Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir? Belirtileri Nelerdir? - Kadınlar Kulübü

Bebeklerde Ggt Yüksekliği

bebeklerde ggt yüksekliği

2" width="" height="">

 

GGT Düşüren Yiyecekler Nelerdir?

GGT yüksekliği bitkisel tedavisi için tüketilmesi gereken önemli sebzeler arasında karahindiba, kereviz ve yaprakları, enginar ve yaprakları sayılabilir. GTT yüksekliğini düşürecek bitkisel çaylar arasında papatya çayı, yeşil çay ve ada çayı sayılabilir. Bunun yanı sıra GGT iyi gelecek yiyecekler arasında;

GGT Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Tıklayın !

MPV Yüksekliği Tehlikeli Mi? MPV Yüksekliği Düşüklüğü Nedenleri Tıklayın !

CRP Yüksekliği Neyi Gösterir? CRP Antibiyotikle Düşer Mi? Nedenleri Tedavisi ! Tıklayın !

Kanda Kreatinin Yüksekliği Sebepleri Nedir?

Gama Glutamil Transferaz (GGT) Nedir?

Gama glutamil transferaz (GGT), böbrek, karaciğer, dalak, safra ve pankreasta yer alan bir enzimdir. Karaciğer sağlığı hakkında bilgi verir. Özellikle karaciğer işlevlerinin testlerinde uygulanan kan tahlillerinde GGT enzimi de çoğunlukla incelenir. Genellikle karaciğer ile bağlantılı olsa da safra kesesi ve pankreas organlarına yönelik de görülebilir. Sağlıklı kişilerin kanında az miktarda bulunması gereken GGT enziminin kanda artması araştırılan konulardan biridir.

GGT az oranda da olsa farklı organlarda da yer alabilir. İnsan vücudunda pek çok enzim türü bulunur. Bu enzimler vücudun fonksiyonlarının ve doğal ilerleyişin devamında yardımcı olmaktadır. Enzimlerden birini oluşturan GGT normal şartlarda hücrelerin içinde bulunur. Bir nedene bağlı olarak hücre hasarları ortaya çıktığında enzim, hücre dışına çıkarak kandaki enzim oranında artış olabilir. 

Gama Glutamil Transferaz Testi Neden Yapılır?

Gama glutamil transferaz testi, sıklıkla karaciğerde ve safrada oluşabilecek hastalıkların araştırılması bakımından yapılan bir dizi kan testinden biridir. Safra rahatsızlıkları bakımından tespitini sağlayan ve hassas bir ölçüm olarak kabul edilir.
Karaciğer ile bağlantılı birtakım sorunlar da GGT enziminde artışa sebep olabilir. Bu nedenle GGT yüksekliği tek başına bir problem olarak görülmez. GGT testi neden yapıldığı ile ilgili cevaplar ise şu şekildedir:

GGT testi normal bir kan testi gibi yapılır ve kişiden alınan kan örneği ile pek çok karaciğer enziminin seviyesi belirlenebilir.

Gama Glutamil Transferaz Değeri Kaç Olmalıdır?

GGT enziminin kanda olması gereken değeri, kişinin yaşına ve cinsiyetine göre değişiklik gösterebilir. Testin yapıldığı laboratuvardaki prosedürlere göre de referans aralığında farklılık olabilirken, yetişkin kadınlarda GGT değeri , erkeklerde U/L olarak bildirilir. 
Sağlıklı kişilerde enzimin tümüne yakın bir bölümü hücre içinde bulunduğundan kanda enzimle karşılaşılmaması gayet normal ve sağlıklı bir durum olarak görülür. Bazı durumlarda hücrelerin kendini yenileyerek göz önüne aldığı az bir oranda GGT enziminin kan içinde bulunması da normal olarak karşılanır. 
Yukarıda verilen referans seviyelerinin üzerinde gelişen durumlarda GGT enzimi kesinlikle araştırılmalıdır.

Gama Glutamil Transferaz Yüksekliği Nedir?

Kadınlar için 45’in erkekler için se 65’in üzerinde olduğu durumlarda GGT yüksekliği olarak bildirilir. Bu durumların ise pek çok nedeni olabileceği gibi sadece GGT seviyesine bakılarak birtakım hastalıkların tespitinin yapılması pek mümkün değildir.
Test öncesi alınan alkol GGT seviyesini yüksek çıkarabilir. Bu nedenle test yaptırmadan 1 gün önce alkol tüketmemek gerekir. 
GGT yüksekliğinde karaciğer ve safra problemleri sık görülen nedenler arasında bulunsa da birtakım kullanılan ilaçlar, aşırı alkol tüketimi ya da bazı hastalıklar enzim seviyesinde değişikliği neden olabilir.
Hastaların tıbbi öyküsünün ayrıntılı bir şekilde alınması GGT seviyesinin belirlenmesinde ve değerlendirilmesi bakımından ilk şarttır. Sonrasında ise farklı karaciğer enzimlerinin değerlerine de bakılarak yükseklik bakımından yorumlanabilir.
Gama glutamil transferaz yüksekliği bakımından yaygın olarak görülen nedenler şu şekildedir:

Gama Glutamil Transferaz Yüksekliği Nasıl Düşürülür?

Öncelikle bu değerin yükselmesine neden olan sağlık problemlerinin belirlenip bu sorunların ortadan kaldırılması gerekmektedir. GGT yüksekliğinde ulaşılan sonuçlar kişinin taşıdığı sağlık problemlerinin tespiti için yeterli görülmemektedir. 
Farklı karaciğer enzimlerinin düzeylerine de bakılarak, bireyin hastalıkları ve kullanmakta olduğu ilaçlar ayrıntılı olarak incelenmelidir.
Kan testlerin yanı sıra farklı idrar testleri, ultrason, MRI ve BT gibi birtakım görüntüleme yöntemlerinden faydalanılarak karaciğer ve safranın görüntülenmesi ile olabilecek hastalıkların belirlenmesi bakımından önemlidir.

Gama Glutamil Transferaz Yüksekliği Sonuçları

Karaciğerde hasar oluşması, yağlanması ya da safra kesesinde taş olması gibi durumların tespiti basit bir ultrason görüntülemesi ile yapılabilir. Gerekli görülmesi durumlarda biyopsi gibi ileri tanı testleri de uygulanabilir ve teşhis kesinleşerek tedavi planlaması yapılır.
Karaciğer ya da safra kesesinde oluşan hasar durumuna bağlı kan dolaşımına giren enzimin düzeyi organlarda hasarın ortadan kaldırılması ile düşürülebilir. Bu nedenle GGT yüksekliğine neden olan sağlık problemleri belirlenmeli ve bu sorunlara yönelik iyileştirme ile birlikte tedavi süreci başlatılmalıdır. 
Enzim seviyesinde yükselmelere neden olan sorunlar ortadan kaldırılarak GGT ve farklı enzimlerde seviyeler normale dönebilir. Kan testi yaptıran kişiler çıkan sonuçlarda GGT düzeyinin yüksek olduğunu görmesi halinde doktora başvurmalı ve bu durumun nedenleri hakkında bilgi almalıdır. Doktorun gerekli gördüğü tanı ve tarama işlemleri ile hastalıkların erken teşhisi ve tedavisi yapılabilir.

GGT Testi Neden İstenir?

Safra kanalında oluşan tıkanıklıkta ve karaciğer ortaya çıkan hasarların belirlenmesi bakımından GGT testi istenebilir. Karaciğer hastalıklarının belirlenmesi bakımından yapılmasının yanı sıra, karaciğer ve kemik hastalıklarının ayrımının yapılması için de bu test uygulanır.

GGT Testinde Neye Bakılır?

Karaciğerin durumu hakkında ve varsa aldığı hasarlar hakkında bilgi veren test, safra, böbrek, dalak ve pankreas hakkında da bilgi verir.

Güncelleme Tarihi: 01 Aralık

Yayınlama Tarihi: 22 Kasım

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası