ankaraya doğalgaz ne zaman geldi / Türkiye'de ilk doğal gaz ne zaman kullanılmaya başlandı? Türkiye'nin ilkleri

Ankaraya Doğalgaz Ne Zaman Geldi

ankaraya doğalgaz ne zaman geldi

LNG gemilerle taşınarak satılması çok maliyeti olması ve teknik açıdan zor işlemlerden geçmesi, boru hatları ile taşınma projelerinin önünü açtı


Doğal gaz ne zaman bulundu?

Fosil yakıtlardan oluşan Doğal gaz, ilk defa Milattan Önce &#;lü yıllarda Çin&#;de kullanıldığı tarihsel kaynaklarda görülmektedir. Fakat dünyaya tanıtan ise yılında başlayan İngilizlerdir.

Avrupa ülkeleri, doğal gazı boru hattı ile taşımasını arttırarak yılından sonra ciddi bir şekilde yükselişe geçmiştir. 2. Dünya savaşından sonra da yükselişi tavan yaptı. ABD&#;de 3,2 milyon km olan boru hattı ile doğal gaz üretim ve dağıtımda ilk sıralardadır.

&#;lerde enerji piyasasında tüketimde yüzde 10&#;u geçemeyen Doğalgaz, yılından sonra yüzde 25&#;leri görmektedir.

Fakat yıllarında dünyanın tüm doğal gaz rezervinin biteceği tahmin ediliyor.

Türkiye&#;de ilk doğal gaz ne zaman kullanılmaya başlandı?

EGO GENEL M&#;D&#;RL&#;Ğ&#; TARİH&#;ESİ

Bir zamanlar EGO

Ankara 13 Ekim ’de başkent olmuş,  hemen sonra yılında çıkarılan Ankara Şehremaneti Kanunu ile Ankara Şehremaneti kurulmuştur. Bu tarihten itibaren Devlet kuruluşları için yeni binalar inşa edilmiş, yabancı büyükelçilikler yeni Başkent Ankara’da yerlerini almışlardı. Yeni semtler, yeni mahalleler ortaya çıkmış, şehir süratle gelişmiş, bununla birlikte ihtiyaçları da artmıştır.

Elektrik Hizmetleri

Cumhuriyetin ilanından sonra Ankara’nın elektrikle aydınlatılması amacıyla, ilk kez yılı başında Ankara Belediyesi tarafından Bentderesine kurulan 50 HP gücündeki bir lokomobilli santralden doğru akımlı olarak elektrik üretilmiş ve kullanılmaya başlanmıştır. Bu güçteki enerjiyle daha çok sokak aydınlatması, TBMM, Valilik ve Belediye gibi kamu binalarının aydınlatma ihtiyaçlarına cevap verilebilmekteydi.

Elektrik ihtiyacının artması sonucu Güvercinlik’te bir elektrik santrali kurulmuş, bu santral toplam HP enerji üretmiştir. Elektrik şebekesinin bu güce göre genişletilmesi işleri de Alman Siemens Firmasına verilmiştir yılında bu yeni tesislerden enerji alınmasıyla Bentderesindeki lokomobilin çalıştırılmasından vazgeçilmiştir yılının Haziran ayında tesis tam kapasiteyle işletmeye alınmıştır.

Genç Türkiye Cumhuriyeti Başkentin artan elektrik enerjisi ve dağıtım işlerini kesin olarak çözümlemek için mevcut tesisleri 60 yıl imtiyaz vermek suretiyle Alman Didier Firmasına devretmeyi uygun bulmuştur. 24 Mart tarihinde imzalanan sözleşmeyle “sahibi imtiyaz şehir emanetinden devren alacağı tesisat dahil olduğu halde asgari KW gücünde son sistem bir müvellidi elektrik fabrikasıyla müştemilatını tesis ve inşa etmeye” mecbur tutulmuştur.

yılında Belediye tarafından MAN Firmasına sipariş edilmiş olan HP dizel elektrojen grubu yılında Ankara’ya gelmiş, Güvercinlik’teki santralle paralel çalışmak üzere 16 Ağustos ’de işletmeye konulmuştur.

Daha sonra Maltepe Elektrik Fabrikası 20 Ocak ’da tamamlanarak servise konulmuş bu da ihtiyaca yeterli gelmeyince yılında yine MAN Firmasına HP güçte yeni dizel gruplar sipariş edilmiş olup yılında devreye sokulmuştur. Böylece Maltepe’deki Elektrik Santralinde HP, Güvercinlik’teki Elektrik Santralinde de HP gücündeki dizel elektrojen grubu ile Ankara’nın enerji ihtiyacı karşılanmıştır.

Oldukça önemli miktarda ithal malı mazot tüketerek elektrik üreten dizel santraller ile elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanamayacağı anlaşıldığından, Bayındırlık Bakanlığı yılında Maltepe Santralinin Zonguldak Maden Kömürü ile çalışan bir termik santral haline getirilmesine izin vermiştir. Yapılması kararlaştırılan kw gücündeki termik santral Alman AEG ve MAN firmalarına sipariş edilmiştir. Santral 14 Ekim ’da işletmeye alınmıştır.

yılına kadar Alman Şirket tarafından işletilen bu tesisler  5 Temmuz tarih ve Sayılı Kanunla devir ve satın alınmıştır. yılı sonuna kadar süren tasfiye işlemlerinden sonra 16 Aralık tarihinde kabul edilen Sayılı Kanun’la Ankara Elektrik ve Havagazı İşletme Müessesesi olarak kurulmuş bulunan Müessesemize Ankara’daki tesis ve İşletmeler devredilmiştir.

Ankara’da 50 HP gücündeki doğru akım üreten bir santral ile ilk kez yılında başlanan elektrik üretimi ve kullanımı yılı sonunda ,5 MVA’lık güce ulaşmış, abone sayısı da ’i geçmiştir. 1 Kasım tarihinde çıkarılan Sayılı Devir Yasası gereğince; EGO Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan elektrik işlerinin tamamı TEK’na devredilmiştir.

       

 

Havagazı ve Doğalgaz Hizmetleri

Yukarıda anılan 24 Mart tarihinde imzalanan sözleşmeyle aynı firmaya Ankara’da Havagazı Fabrikası ve Şebekesi Tesisi işi de verilmiştir. Firma günde m3gaz üretme gücünde 2 adet havagazı fırını inşa etmiş ve yılı Ekim ayı sonunda bu fırınlar işletmeye açılmıştır. Aynı zamanda gerektiğinde üretilen günlük m3 gazı depo edebilecek bir gazometre inşa edilmiştir.

İlk kuruluş yılında günde m3 gazın tüketimini sağlayamayan Havagazı işletmesi kısa süre sonra mevcudu birden çalıştırdığı halde şehrin ihtiyacını karşılayamaz duruma düşmesi üzerine yılında tesisi büyütmek zorunda kalmıştır. Ocak ’de havagazı üretim kapasitesi m3’e çıkarılmıştır. Mevcut Gazometre yetersiz kaldığından ilaveyle Kasım ’de m3’lük bir depo haline getirilmiştir. yılında şirket satın alınmış ve müessesemize devredilmiştir. ’de üretim kapasitesi m3’e çıkarılmıştır. yılında olan havagazı abone sayısı yılında ’ye gaz üretim kapasitesi m3’e depolama kapasitesi de m3’e yükselmiştir. Havagazı abone ve satışlarının gösterdiği yükselişler sonucu mevcut havagazı üretim tesislerinin yetersiz duruma düşmesi üzerine yılında Güvercinlik’te yeni bir fabrika kurulmasına karar verilmiş tesis yılında işletmeye açılmıştır.

Havagazı fabrikasının yan ürünü olarak elde edilen kok kömürü TKİ aracılığı ile halkımıza ve ikinci yan ürün olan katran da yakıt veya yol inşaatlarında kullanılmak üzere ihtiyaç sahiplerine satılmıştır.

yılında üretim kapasitesi 4 milyar m3 abone sayısı ise bindir. yılında Rusya kaynaklı doğalgaz hattının Ankara’ya getirilmesi sonucunda havagazı üretimi durdurulmuş tarihinde Güvercinlik tarihinde ise Maltepe Havagazı Fabrikası kapatılmış, yerini doğalgaz hatları ve reglaj istasyonlarına bırakmıştır.

Doğalgaz dönüşüm çalışmaları sonucu abonelik dönüşüm işlemleri tamamlanmış ve Ankara’da havagazı hizmeti verilen bölgelerde doğalgaz kullanımına başlanmıştır. Doğalgaz hatlarının yaygınlaştırılması bakım, onarım ve abone işleri doğalgaz hizmetlerinin tarihinde kurulan Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. ‘ye devredildiği tarihine kadar Kuruluşumuzca yürütülmüştür. Bu tarih itibariyle genel abone sayısı 1 milyona ulaşmıştır.

Otobüs Hizmetleri

tarih ve Sayılı Belediye Kanununun tarih ve Sayılı Kanun’la değiştirilen maddesine dayanılarak 1 Ekim ’te kurulan “Belediye Otobüs İdaresi” aynı yıl Sovyetler Birliğinden alınan adet ZİS marka otobüsle 12 hat üzerinde, yoğun saatlerde yolcu taşımaya başlamıştır. 

1 Haziran ’te İdare “Ankara Otobüs İşletme İdaresi” adı ile katma bütçeli bir kuruluş durumuna getirilmiştir.

yılına kadar sadece otobüs çalıştıran işletme, ülkemizde ilk defa troleybüs hattını tesis edip, işletmeye başlamıştır. ’de 10 adet Brill marka, ’de 10 adet FBW marka troleybüs Ulus – Bakanlıklar hattında hizmete girmiştir. ’de alınan 13 MAN marka troleybüsle birlikte troleybüs adedi 33’e ulaşmıştır. ’de alınan 33 adet ANSALDO marka troleybüsün dışında troleybüs alımı yapılmamıştır. – döneminde trafiği aksattırdıkları ve yavaş gittikleri gerekçesiyle hizmetten kaldırılmışlardır.

yılında Almanya’dan 7 adet Magirus, yıllarında da 10 adet FBW ve 19 adet Ford marka otobüs satın alınarak otobüs sayısının yükseltilmesine çalışılmıştır. 1 Ocak tarihinde de İşletme Sayılı Kanun’un seafoodplus.infoi uyarınca “Ankara Elektrik, Havagazı ve Otobüs İşletme Müessesesi Genel Müdürlüğü – EGO” bünyesine katılmıştır.                                                                     
’de alınan 13 adet MAN ile ’de alınan 33 adet Ansaldo marka troleybüslerin dışında troleybüs alımı yapılmamıştır. yılları arasında satın alınan adet otobüs Bussing markadır.

yılında 50 adet Mercedes otobüs, ’de 20 adet Magirus Midibüs, yılında alınan 35’i üç kapılı 50 adedi körüklü 85 Ikarus marka otobüs ile birlikte yıllarında adet MAN marka otobüs satın alınmıştır.

Ankara’da egzoz dumanlarından oluşan hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla ODTÜ’lü bilim insanları tarafından yılında Türkiye’de ve Ankara’da ilk kez EGO otobüslerinde yapılan değişikliklerle 30 adet otobüs doğalgaza dönüştürülerek hizmete sunulmuştur.

Daha sonra tarihinde yurt dışından adet doğalgazlı otobüs (MAN) satın alınmıştır. yılı içerisinde adet CNG’li ve klimalı otobüs (MAN) alımı yapılmıştır. Otobüsler yıllarında teslim alınarak hizmete sunulmuştur.

yılında toplam Mercedes otobüs satın alınmıştır. Bu otobüslerin ’si solo, 70’i körüklü otobüstür.

tarihinde Türkiye’de ve Ankara’da ilk kez kullanılan adet doğalgazlı otobüs (MAN) satın alınmıştır. 

yılı içerisinde adet CNG’li ve klimalı otobüs (MAN) alımı yapılmıştır. Otobüsler - yıllarında teslim alınarak hizmete sunulmuştur.

Her yıl nüfusu artan ve hızla büyüyen Ankara’mızda yaşayan başkentlilere güvenilir ve konforlu toplu taşıma hizmeti vermek amacıyla, otobüs filomuz sürekli yenilenmiş, yaş ortalaması düşürülmüştür.  CNG ile çalışan otobüs sayımız ’dir. Doğalgazlı otobüsleri toplu taşıma filosuna ilk katan kuruluş olmamız yanında, filosunda Avrupa'da bu sayıda CNG’li otobüs bulunduran kuruluşların birincisiyiz.

Filomuza yıllarında katılan körüklü otobüslerimizin tamamı alçak tabanlı, engelli kullanımına uygun klimalı, kameralı ve GPS takip sistemli araçlardır.

Raylı Sistem Hizmetleri

Ankara’nın nüfusunun artması sonucu giderek ağırlaşan kent içi trafik problemlerini azaltmak ve halkın, dünyanın büyük metropollerinde olduğu gibi çağdaş, hızlı ve güvenli bir toplu taşıma sistemine kavuşturulması amacıyla yılında ciddi bir adım atılarak metronun temeli atılmıştır.

Metronun yapım çalışmalarına Kızılay istasyonu inşaatının Temmuz de Kızılay meydanının trafiğe kapatılmasıyla başlanmıştıseafoodplus.info de Kızılay tekrar trafiğe açılmış, bu tarihten itibaren Kızılay ortak istasyonu çalışmaları yerin altından sürdürülmüştür. ANKARAY’da kullanılan vagonların üretimi İtalya’da hat ekipmanları, elektro mekanik donanımlarının üretimi ise Almanya’da yapılmıştır. Ağustos da hizmete giren m. uzunluğundaki hafif raylı toplu taşım sistemi ANKARAY ile günde ortalama dolayında yolcu taşınmaktadır.

Kızılay-Batıkent arasındaki seafoodplus.info güzergahta çalışan Ankara Metrosu’nun (M1) yapım çalışmalarına ise Nisan de başlanmış ve metro yılının sonunda işletmeye açılmıştır. 

Ankara Metrosunun 3. aşaması olan m hat uzunluğunda 11 adet istasyondan oluşan Batıkent-Sincan-Törekent metro hattı 12 Şubat   tarihinde, Ankara Metrosunun 2. aşaması olan m hat uzunluğunda 11 adet istasyondan oluşan Kızılay-Çayyolu metro hattı ise 13 Mart tarihinde hizmete girmiştir.

Ankara Metrosunun 4. aşaması olan m. hat uzunluğunda 9 adet istasyondan oluşan AKM-Keçiören (M4) metro hattının yapımı tamamlanarak 05 Ocak tarihinde işletmeye açılmıştır.

Ankara Metrosunda (M1-M2-M3-M4) bugün günde yaklaşık yolcu taşınmaktadır. 

Kuruluşumuz kent içi ulaşımda lastik tekerlekli ve raylı sistemlerin yanında; Düşük CO2 emisyonu, güzergah boyunca arazide az yer kullanması, trafik sıkışıklıklarından etkilenmemesi, trafik sıkışıklığına neden olmaması ve düşük işletme maliyetleri gibi nedenlerle teleferik projesini de gündemine almıştır.

Yapım çalışmalarına yılında başlanan ve Yenimahalle Metro İstasyonunu Şentepe’ye bağlayan teleferik sistemi, metroyu kullanan yolcularımızın beklemeksizin kısa sürede Şentepe’ye ulaşmalarını sağlamaktadır. 4 duraklı kabinin aynı anda hareket ettiği teleferik sistemi saatte tek yönde kişi taşımaktadır.  Teleferik sistemi m olup,   her kabin 15 saniyede bir istasyona girmektedir. Sistemde çalışan kabin sayısı 99’dur. Yenimahalle – Şentepe Teleferik Hattının ilk üç istasyonu 17 Haziran ’de, dördüncü istasyonun bitmesiyle tümü 20 Mayıs ’te hizmete açılmıştır. Sistem sayesinde mevcut yollara ek yükler binmemekte ve trafikte ciddi rahatlamalara sebep olmaktadır.  

   

 

Ulaşım Hizmetleri

Kentimizde trafik düzeni ve güvenliğinin sağlanması amacıyla yılında kuruluşumuza katılan Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarih ve sayılı karar ile 15 Ağustos tarihinde Büyükşehir Belediyesi bünyesine alınmıştır.

 

Etiketler:ego tarih&#;esigenel m&#;d&#;rlerimizhavagazıotob&#;smetro

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir