hastayken ne yenir / diyetasistan | Hastayken Ne Yenir? Hastalığa İyi Gelen Yiyeceklere 15 Örnek

Hastayken Ne Yenir

hastayken ne yenir

Hasta olduğunuzda yemeniz gereken yiyecekler

Havalar kapalıyken yemek yemek aklınızdaki son şeylerden biri olabilir.

Bununla birlikte, hastayken doğru yiyecekleri yemek, sadece enerji sağlamaktan çok daha fazlasını yapabilir.

Bazı gıdalar daha iyi hissetmenize, daha hızlı iyileşmenize veya iyileşirken susuz kalmanıza yardımcı olabilir.

İşte hasta olduğunuzda yiyebileceğiniz en iyi 15 yiyecek.

1. Tavuk çorbası

Tavuk çorbası, nesiller boyu hastalıkların vazgeçilmezi olmuştur ve bunun iyi bir nedeni vardır. Bir hastalıktan kurtulurken vücudunuzun daha büyük miktarlarda ihtiyaç duyabileceği besinler olan, yemesi kolay bir vitamin, mineral, kalori ve protein kaynağıdır.

Tavuk çorbası ayrıca ishal, kusma, terleme veya ateş nedeniyle dehidrasyon riski altındaysanız yardımcı olan zengin bir sıvı ve elektrolit kaynağıdır.

Sıcak veya baharatlı sıvılar bunun için yardımcı olabileceğinden, çorbanın sıcaklığı tıkanıklığı azaltmaya yardımcı olabilir.

Tavuk çorbasındaki tavuk da amino asit sistein içerir. Bir sistein formu olan N-asetil-sistein, mukusu parçalar ve antiviral, antiinflamatuar ve antioksidan etkilere sahiptir.

Kemik suyundan yapılan ev yapımı tavuk çorbası da kolajen ve iyileşmeyi desteklemeye yardımcı olabilecek besinler açısından zengindir - ancak bu iddiaları desteklemek için kemik suyunun bağışıklık sağlığı üzerindeki etkileri hakkında yeterli araştırma yoktur.

2. Et suyu

Tavuk çorbası gibi, et suları da hasta olduğunuzda yardımcı olabilecek mükemmel sıvı ve elektrolit kaynaklarıdır. Sıcak olduklarında sinüs tıkanıklığını gidermeye de yardımcı olabilirler.

Lezzet doludurlar ve çeşitli besinler açısından zengindirler ve yine de sindirim sisteminizi yormazlar.

Ek olarak, kemik suları, hayvan kemiklerinden elde edilen kolajen ve amino asitler (proteinin yapı taşları) bakımından zengindir ve bu, daha hızlı iyileşmeye yardımcı olabilir, ancak araştırmalar hala eksiktir.

Tuzlu bir diyet izlemeniz gerekiyorsa, marketten hazır et suları satın alıyorsanız, düşük sodyumlu veya tuz eklenmemiş et sularını seçtiğinizden emin olun.

3. Sarımsak

Sarımsak sağlığa birçok fayda sağlar ve yüzyıllardır bitkisel tıpta kullanılmaktadır.

Şişkinliğe yardımcı olan 20 yiyecek ve içecek

Sizin için önerilenler:Şişkinliğe yardımcı olan 20 yiyecek ve içecek

Test tüpü ve hayvan çalışmalarında antibakteriyel, antiviral ve antifungal etkileri olduğu gösterilmiştir.

kişide yapılan bir araştırma, sarımsak bazlı bir takviye alan katılımcıların plasebo grubuna göre yaklaşık %70 daha az hasta günü geçirdiğini buldu. Ancak yazarlar, bunun sarımsağın hastalıkları önlemeye yardımcı olabileceği sonucuna varmak için yeterli kanıt olmadığını ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

Ek olarak, yaşlı sarımsak özü takviyeleri bağışıklık fonksiyonunu iyileştirebilir ve soğuk algınlığı ve gribin şiddetini azaltabilir.

Hasta olduğunuzda yemeğe sarımsak eklemek hem lezzet katabilir hem de yemeğinizi soğuk algınlığı veya grip semptomlarıyla savaşmada daha da etkili hale getirebilir.

4. Hindistan cevizi suyu

Hindistan cevizi suyu, hasta olduğunuzda yudumlamak için ideal bir içecektir. Kusarken, terlediğinizde, ishal olduğunuzda veya ateşiniz çıktığında sıvılarla birlikte yenilenmesi gereken elektrolitler açısından zengindir.

Ayrıca, vücudunuz için hızlı, kullanımı kolay bir enerji kaynağı olarak hizmet edebilecek meyvenin kendisinden biraz doğal şeker içerir.

Bununla birlikte, bir çalışma, diğer elektrolit içeceklerden daha fazla şişkinliğe neden olduğunu buldu. Hiç denemediyseniz, yavaş yavaş başlamak iyi bir fikir olabilir.

5. Sıcak çay

Çay, soğuk algınlığı ve grip ile ilişkili birçok semptom için favori bir çaredir.

Tıpkı tavuk çorbası gibi, sıcak çay da doğal bir dekonjestan görevi görür. Çayın tıkanıklığı gidermeye yardımcı olması için sıcak olması gerekir, ancak boğazınızı daha da tahriş edecek kadar sıcak olmamalıdır.

Sizin için önerilenler: Ballı limonlu su: Etkili bir çare veya şehir efsanesi?

Bazı çaylar kafein içerse de, çay dehidrasyona katkıda bulunmuyor veya su kaybında artışa neden olmuyor.

Bu, gün boyunca çay yudumlamanın, tıkanıklığı giderirken susuz kalmanın harika bir yolu olduğu anlamına gelir.

Çay ayrıca polifenoller içerir. Bitkilerde bulunan bu doğal maddeler, antioksidan ve antienflamatuar etkiler ve hatta potansiyel antikanser etkileri dahil olmak üzere çok sayıda olası sağlık yararına sahip olabilir.

6. Bal

Balın bazı antibakteriyel özellikleri vardır ve genellikle kesikler veya yanıklar için antiseptik yara örtüsü olarak kullanılır.

Bal ayrıca bağışıklık sistemini de uyarabilir. Birçok kişi mevsimsel alerjileri gidermek için yerel ham bal kullanır, ancak şu anda bal için bu kullanımı destekleyecek hiçbir araştırma yoktur.

Ek olarak bal, çocuklarda öksürüğü bastırmaya yardımcı olabilir. Ancak botulizme neden olan bakterilerle kontaminasyon riski nedeniyle 12 aylıktan küçük çocuklara verilmemelidir.

7. Zencefil

Zencefil gıdalarda, bitkisel ilaçlarda ve evde çare olarak yaygın olarak kullanılmaktadır ve muhtemelen en çok mide bulantısı önleyici etkileri ile bilinir. Hamilelik ve kanser tedavisine bağlı mide bulantısını etkili bir şekilde giderdiği gösterilmiştir.

Bu yüzden mide bulantısı hissediyorsanız veya kusuyorsanız, zencefil bu semptomları hafifletmek için mevcut en iyi doğal ilaçlardan biridir.

Bu faydaları elde etmek için yemek pişirirken taze zencefil kullanın, biraz zencefil çayı demleyin veya mağazadan biraz zencefilli gazoz alın. Kullandığınız şeyin sadece zencefil aroması değil, gerçek zencefil veya zencefil özü içerdiğinden emin olun.

8. Baharatlı yiyecekler

Biber gibi baharatlı yiyecekler, dokunulduğunda sıcak, yanma hissine neden olan kapsaisin içerir.

Yeterince yüksek konsantrasyonlarda kapsaisin duyarsızlaştırıcı bir etkiye sahip olabilir. Genellikle ağrı giderici jellerde ve yamalarda kullanılır.

Sizin için önerilenler: Brüksel lahanasının kanıta dayalı 10 faydası

Birçok kişi baharatlı yiyecekler yemenin burun akıntısına, mukusun parçalanmasına ve sinüs pasajlarının temizlenmesine neden olduğunu bildirmektedir.

Birkaç çalışma bu etkiyi test etmiş olsa da, kapsaisin mukusu inceltip atılmasını kolaylaştırıyor gibi görünüyor. Burun kapsaisin spreyleri, tıkanıklığı ve kaşıntıyı gidermek için iyi sonuçlarla kullanılmıştır.

Ancak, zaten mide rahatsızlığınız varsa baharatlı yiyeceklerden kaçınmalısınız. Baharatlı yiyecekler bazı insanlarda şişkinlik, ağrı ve mide bulantısına neden olabilir.

9. Muz

Muz, hasta olduğunuzda yemek için harika bir besindir. Yumuşak ve yumuşaktırlar ancak besin maddeleri ve hızlı etkili karbonhidratlar açısından zengindirler. Muzdaki potasyum, elektrolit depolarınızı yenilemenize de yardımcı olabilir, çünkü potasyum vücudunuzun ihtiyaç duyduğu temel elektrolitlerden biridir.

Muzun bir diğer büyük faydası da içerdikleri çözünür liflerdir. Çözünür lif, sıvı varlığında jel haline gelir, bu nedenle sindirim sisteminizdeki serbest su miktarını azaltarak ishali tersine çevirmeye yardımcı olabilir.

Yulaf ezmesi

Muz gibi yulaf ezmesi de yumuşaktır ve yemesi kolaydır ama aynı zamanda hasta olduğunuzda ihtiyacınız olan kalori, vitamin ve mineralleri sağlar.

Sıçanlarda yapılan bir çalışma, yulafta bulunan bir lif türü olan beta-glukanın bağırsaktaki iltihabı azaltmaya yardımcı olduğunu buldu. Ancak insanlarda benzer bir etkiye sahip olup olmayacağını ve sindirim semptomlarını hafifletmede faydalı olup olmayacağını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Çok fazla şeker eklenmiş yapay aromalı yulaf ezmesi satın almak yerine, daha fazla sağlık yararı için haddelenmiş veya çelik kesilmiş yulaflara az miktarda bal veya meyve eklemeyi düşünün.

Yoğurt

Yoğurt, bağırsaklarınızda kolonize olabilen ve sağlık yararları sağlayan bakteri türleri olan faydalı probiyotikler içerir.

Bir avuç araştırmaya göre, probiyotikler hem çocukların hem de yetişkinlerin daha az soğuk almasına, hastalandığında daha hızlı iyileşmesine ve daha az antibiyotik almasına yardımcı olabilir.

Mide gribiniz olduğunda kullanabileceğiniz 17 yiyecek ve içecek

Sizin için önerilenler:Mide gribiniz olduğunda kullanabileceğiniz 17 yiyecek ve içecek

Bir çalışma, probiyotik alan hasta çocukların ortalama 2 gün daha hızlı kendilerini daha iyi hissettiklerini ve semptomlarının yaklaşık %55 daha az şiddetli olduğunu buldu.

Bununla birlikte, bazı insanlar süt alımının mukus salgılarını koyulaştırdığını ve hasta olduğunuzda bu durumun arttığını bildirmiştir.

Süt ürünlerinin tıkanıklığınızı daha da kötüleştirdiğini düşünüyorsanız, bunun yerine probiyotik (kombucha gibi) veya probiyotik takviyesi içeren diğer fermente gıdaları deneyin.

Bazı meyveler

Meyveler, genel sağlığınızı ve bağışıklık fonksiyonunuzu destekleyebilen zengin vitamin, mineral, antioksidan ve lif kaynaklarıdır.

Birçok meyve, bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olan bir antioksidan vitamin olan C vitamini açısından zengindir.

Ek olarak, bazı meyveler, çilek ve yaban mersini gibi bazı meyvelere kırmızı ve mavi renklerini veren antosiyaninler adı verilen antioksidanlar içerir.

Antosiyaninler, güçlü anti-inflamatuar, antiviral ve bağışıklık artırıcı etkilere sahip olduklarından, hasta olduklarında meyveleri yemek için mükemmel gıdalar haline getirirler.

Birkaç hayvan ve test tüpü çalışması, antosiyaninlerde yüksek meyve özlerinin yaygın virüslerin ve bakterilerin hücrelere yapışmasını önleyebileceğini göstermiştir. Ayrıca vücudunuzun bağışıklık tepkisini uyarırlar.

Ek olarak, 14 çalışmanın bir incelemesi, meyvelerde bulunan bir tür antioksidandan yapılan flavonoid takviyelerinin, insanların soğuk algınlığına yakalandığı gün sayısını 40 oranında azalttığını kaydetti.%.

Daha fazla sağlık yararı için bir kase yulaf ezmesi veya yoğurda biraz meyve ekleyin veya donmuş meyveleri karıştırarak boğazınızı rahatlatan soğuk bir smoothie yapın.

Avokado

Avokado, sağlıklı tekli doymamış yağlar, lif, vitaminler ve mineraller açısından zengindir.

Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu kalorileri, vitaminleri ve mineralleri sağladıkları için hasta olduğunuzda yemek için harika bir besindir. Ayrıca yumuşak, nispeten yumuşak ve yemesi kolay.

Sizin için önerilenler: Ülser için bilim destekli 9 ev ilacı

Avokadonun içerdiği sağlıklı yağlar, özellikle oleik asit (zeytin yağında bulunan aynı faydalı yağ asidi) nedeniyle, bağışıklık fonksiyonunda rol oynarken iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir.

Yeşil yapraklı sebzeler

Ispanak, marul ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler vitamin, mineral ve lifle doludur. Özellikle bitki bazlı demir, C vitamini, K vitamini ve folat için iyi kaynaklardır.

Koyu yeşil sebzeler ayrıca polifenol adı verilen faydalı bitki bileşikleri ile yüklüdür. Bunlar, hücreleri hasardan korumak ve iltihapla savaşmaya yardımcı olmak için antioksidan görevi görür.

Hızlı, besleyici, protein açısından zengin bir yemek için omlete ıspanak ekleyin. Ayrıca bir avuç lahanayı meyveli smoothieye atmayı deneyebilirsiniz. Yapraklı yeşilliklerin çoğu ayrıca çorbaya mükemmel katkılar sağlar, bu da hasta olduğunuzda başka bir harika seçimdir.

Somon

Somon, hasta olduğunuzda yemek için en iyi protein kaynaklarından biridir. Yumuşak, yemesi kolay ve vücudunuzun iyileşmesi için ihtiyaç duyduğu yüksek kaliteli proteinle dolu.

Somon, özellikle bağışıklık sisteminizin daha etkili çalışmasına yardımcı olabilecek güçlü anti-inflamatuar etkilere sahip olan omega-3 yağ asitleri açısından zengindir.

Somon aynı zamanda birçok insanın yeterince alamadığı D vitamini de dahil olmak üzere birçok vitamin ve mineral için iyi bir kaynaktır. D vitamini ayrıca bağışıklık fonksiyonunda kritik bir rol oynar.

Özet

Dinlenmek, susuz kalmak ve doğru beslenmek, kendinizi daha iyi hissetmek ve hasta olduğunuzda daha hızlı iyileşmek için yapabileceğiniz en önemli şeylerden bazılarıdır.

Neyse ki, birçok gıdanın vücudunuza besin sağlamanın ötesine geçen faydaları vardır.

Hiçbir yiyecek tek başına hastalığı tedavi edemezken, doğru yiyecekleri yemek bağışıklık sisteminizi desteklemeye yardımcı olabilir ve belirli semptomlardan kurtulmanızı sağlayabilir.

Hastayken ne yemeliyiz?

Eskiden, herkes bir kez grip, nezle olur; dinlenirse 1 haftada, dinlenmezse 7 günde sırasını savardı Şimdilerde bir yakalanan iki hafta yakasını kurtaramıyor. Geriye bir türlü geçmeyen kuru bir öksürük kalıyor.Üstelik bahar mevsimi geçiş dönemi hastalıklarıyla da birleşince burun tıkanıklığı, halsizlik, ağrılar, iştahsızlık günlük hayatı daha da zorluyor. Bu konuyu Uzman Diyetisyen Işın Sayın ile konuştuk. Acaba bu mevsimde hastalıklardan uzak durmak ya da daha hızlı iyileşmek için nasıl beslenmeliyiz?

BU DÖNEMDE NEDEN DAHA ÇOK HASTA OLUYORUZ? 

Her ne olduysa oldu, bağışıklık sistemimiz “arıza alarmı” vermeye başladı. Zayıf düşen bağışıklık sisteminin yarattığı sorunların en başında gelen özellikle baharda görülen alerjiler… Örneğin: Bazılarımız her ilkbaharda geçmek bilmeyen burun akıntısı ve tıkanıklıklardan şikayetçi. Kimileri döküntüler yaşıyor. Egzamalar artıyor.

BURUN TIKALI OLUNCA DAHA MI AZ YİYORUZ?

Evet, akıntıları ve tıkanıklıkları da koku almamızı engelliyor. Tüm bu gibi durumlarda besinlerden lezzet alamıyoruz. Eğer aksine neden olan bir ilaç almıyorsanız iştah da azalabiliyor. Oysa vücudumuzun günlük ihtiyacı olan besinleri tüketebilmemiz gerekir. Direnç için elbette beslenme önemlidir. İştahsızken yeme, içme çileli de gelse; “Doğru dozda iştah, bu açıdan baktığımızda, sağlığımızdan sorumludur” diyebiliriz.



TAVUK SUYUNA ÇORBA İYİLEŞTİRİR Mİ?

Göreneklerimiz dahilinde, hasta olana “bi’ tas çorba” yapmaya giden biri mutlaka bulunur. Tavuk suyuna çorbanın yumuşak içecek olması dışında ekstra bir iyileştirici kimyası olmadığı ortada, ancak bazen, insaf dedirtecek ısrarlar ve besin yüklemeleri ile karşılaşabiliyoruz. Tek seferde 0,5 kg portakalı sıkıp, bunu günde kez tekrarlayanlar mı arasınız; vıcık vıcık yağlı tavuk suyuna şehriye çorba yapıp ekstradan yağ koyanlar mı… Sınırsız çeşitlilikte ve neye yaradığına emin olmadıkları bitki çaylarını karıştıran;“Enerji olsun, direnç versin” adı altında helva, çikolata, tatlı gibi, enerjisi yüksek gıdalar tüketenler de cabasıOysa hasta olduktan sonra bu denli şeker, yağ yüklemenin ekstra bir yararlılığı yoktur. Hatta bu çok yağlı gıdalar mide bulantısını arttırabilir. Hastayken herkes C vitamini desteği almaya ya da C vitamininden zengin gıdalar tüketmeye çalışıyor. Bu doğru mu?

C vitamini tedavi süresini kısaltmaz, günlük yemeniz gereken kadar meyve almanızda fayda var. Çünkü; C vitamini vücutta depolanmaz, fazlası idrarla atılır. Tedavi edici olmasından ziyade koruyucu önleyici niteliği vardır. Her gün düzenli olarak tüketmek gerekir. Bir bireyin günlük C vitamini ihtiyacı 60 mg dır. Bunun için yaklaşık porsiyon meyve yeter. Suyunu sıkıp içtiğinizde yalnızca 1 bardakta porsiyon meyvenin şekerini yüklenmiş olursunuz. Üstelik C vitamininin fazlası zaten idrarla atılacaktır. Doktorunuz daha fazla C vitaminini mutlaka önerdiyse, fazla şeker almadan bunu başarmanız için, yine doktorunuza danışarak, eczaneden alınan vitamin destekleri daha güvenli olacaktır. Bu özellikle fazla kilo, insülin direnci ve reaktif hipoglisemisi olanlar için önemlidir. 1 efervesan tabletteki vitamin, kilolarca meyvedeki C vitamini dozuna eşittir. Ancak daha fazla şekerin tedavi edici değil, hastalık sonrası iştah açıcı özelliği olabilir.



HASTALIK DÖNEMİNDE İÇİLEN ÇORBALAR NASIL OLMALI?

Kullanmanızı önerebileceğim çorbalar: Unsuz pişen sarı, kırmızı mercimek, az miktarda erişteden veya eriştesiz yeşil mercimek çorbaları, sebze çorbası, pirinçsiz ve bulgurla yapılmış ezogelin çorba, kabuklu pirinçten yayla, düğün çorbaları, sebzeli mercimek, yoğurtlu mantar çorba ve aşurelik buğdayla yapılan nohutlu, yoğurtlu çorbalar kaliteli, besin değeri yüksek çorbalardır. Vitamin, mineral, az miktarda kaliteli karbonhidrat içeren çorbaları hep tavsiye ediyoruz. “Boş kalori, boş karbonhidrat” diyebileceğimiz pirinç, şehriye beyaz unu hiçbir şekilde içermeyen çorbalar kalitelidir ve idealdir. Birer büyük kase hafif yoğun kıvamda çorba içmek içine biraz zeytinyağı koymak yeterli olacaktır. Hastayken içilen çorbaların yanına, yoğurt servis ederek protein değerini arttırın. Çorbayla 1 dilim esmer ekmek yemek zorunluluk değildir. kase az yağlı kaliteli içerikte çorba yeterli olabilir.

Hastalık dönemindeki iştahsızlık, boğaz ağrısı sebebiyle genelde su bile içmek istemez insanlar.

Halbuki, mevsim hastalıkları sırasında bol su tüketimi önemlidir. Su, dolaşımı düzenler, toksik maddelerin atılması, vücudun arındırılmasından sorumludur. Bu yüzden bol bol su içmek lazım. Alerjik öksürük ve boğaz tahrişlerinde de su kişiyi rahatlatacaktır. İçilen su iyileşme sürecini hızlandırır. İlaçların bazı olumsuz etkilerini azaltır.

PEKİ YA MEYVE ÇAYLARI?

Genelde bu dönemde, herkes meyve çaylarına yöneliyor. Kişiler, başkalarının tavsiye ettiği, bilmediği çayları bile içiyor. Biz tüm meyve çaylarını öfunduszeue.infoçayı, rezene, elma tarçın, papatya, kuşburnu, nane limon, tarçın karanfil güvenlidir. Ihlamur hafif idrar sökücüdür. Hastalık döneminde vücuttaki suyu çok fazla atmak da doğru sayılmaz. Bu nedenle ıhlamur, maydanoz, lahanayı abartmanın sakıncaları vardır. Mate çayı, ısırgan, kiraz sapı, mısır püskülü çayları da idrar söktürücüdür. Onlardan da uzak durun. Ekinezya çayı, zencefil, limon içilmesi, bağışıklığa yardımcı olabilir.

HASTAYKEN BESLENME KURALLARIMIZ NE OLMALI?

Kahvaltıda çiğ yumurta yemeyi bırakın. İyi pişen yumurtada avidin adlı proteinden de biotin adlı vitaminden de yararlanma imkanınız vardır. Kahvaltıda iyi pişmiş adet yumurta içinde az yağlı çökelek, zencefilli birkaç fincan çok sıcak olmayan bitki çayı ve 1 dilim esmer ekmek yenebilir.

Ara öğünlerde çok sıcak olmayan içeceklere devam… tanesi sütlü şekersiz bir içecek olabilir.  Siyah çay içiyorsanız, mutlaka çok açık olmasına ve mümkünse içine limon parçacıkları atmaya özen gösterin. Siyah demli limonsuz çay, ihtiyacınız olan mineralleri idrara karıştırıp atar. Bağışıklığı güçlendirmek için, hasta olduktan sonra yenilen içilen kulaktan dolma besinleri aşırı miktarda tüketmenin size çoğu zaman yararı olmamaktadır. Hayatın hızlı temposu içerisinde ihmal ettiğiniz mevsim sebzeleri, kuru bakliyatların unuttuğunuz meyvelerin koruyucu önleyici yöndeki yararlılığı tartışılmazdır.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRECEK DESTEKLER VAR MI?

Beta Glukanlar son yıllarda çok konuşulan takviyeler epeyce işe yaramaktadır. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek üzere doktoru danışarak kullanılabilir. Ancak insulin direnci, reaktif hipoglisemi ve obezite, diyabet sorunu olanlar için iştah açıcı, karbonhidratlara eğilimi artırıcı olduğunu söylemeliyim.

Bahar, çiçek, böcek hepsi güzel ama ya bahar alerjileri? Özellikle bu alerji tedavisinde kullanılan ilaçların iştah açtığını söyleyenler bu tedaviye ya başlamıyor ya da yarım bırakıyor.

Polenler ve çilek gibi mevsimsel alerjiler, ilaç kullanılacak düzeyde ise; ilgili ilaç tedavileri, açılan iştaha neden olur. Oysa burun akıntıları ile birlikte koku ve tat duyusunun kaybolmuştur. İlaç nedeniyle açılan iştaha kapılırsanız, kontrolsüz yeme riski vardır. Biz “Bu hastalarda ilaçla tedaviye devam edin, beslenmeniz ilaca göre düzenleriz ve kilonuzu kontrol edersiniz kilo almazsınız” diyoruz. Tavsiyemiz, bol lifli tok tutan esmer ekmek, bulgur, leblebi gibi az işlem görmüş rafine olmayan tahıllar; büyük porsiyon az yağlı tuzsuz pişmiş bakliyatlar ve bunlara lezzet katmak için baharatlar kullanılabilir. Acıktıkça, daha yüksek kalorili ve zararlı bir şeyler yemektense; çiğ havuç yemeniz, salatalık yemeniz daha isabetli olacaktır. Yoğurt tokluk için vazgeçilmezdir. Semizotuyla karıştırıp beslenmenizde ekstra tokluk vitamin mineral ve lif yakalarsınız. Düzenli tüketilen probiyotik yoğurtlardan da destek alınabilir. İhtiyaç duyduğunuz abur cubur arzusu ise masum alternatiflerle düzenlenebilirdir.

Grip olanlar ağzına bile sürmesin! Hastalığın şiddetini artırıyor, iyileşmeyi geciktiriyor

Hastayken doğru yiyecekleri yemek, sadece enerji sağlamaktan çok daha fazlasını yapabilir. Bazı yiyecekler kendinizi daha iyi hissetmenize, daha hızlı iyileşmenize yararken bazıları ise hastalığınızın daha da kötüleşmesini sağlar. Peki bu besinlerin neler olduğunu biliyor musunuz? İşte detayları…

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:

Grip olanlar ağzına bile sürmesin! Hastalığın şiddetini artırıyor, iyileşmeyi geciktiriyor

Soğuk algınlığı, vücudunuzu halsiz düşüren, iştahınızı yok eden kötü rahatsızlıklardan biri oluyor. Hastayken iyi geleceğini düşünüp yediğimiz besinler sizi iyileştirmek yerine daha da kötü bir duruma düşürebilir. Peki hangi besinler tüketilmeli, hangileri tüketilmemeli? Şimdi bahsedeceğimiz ürünler doğal olsa da tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

ÇİLEK

Muhtemelen bu süper yiyeceğin soğuk algınlığınız olduğunda harika olduğunu düşünüyorsunuz, ama tam tersi. Çilekler, burun ve sinüslerinize hoş olmayan rahatsızlıklar getiren, tıkanıklık kabusu olabilen yüksek histamin salgılayıcılardır. Bu nedenle soğuk algınlığı yaşadığınız süre boyunca çilekten uzak durmak çok daha yararlı olacaktır.

TATLILAR

Tatlı şeylerde bol miktarda şeker bulunur, bu da hasta olduğunuzda ihtiyacınız olan son şeydir. Şeker yemek, bağışıklık sisteminizi ve beyaz kan hücrelerinizin sizi hasta eden mikroplarla savaşma yeteneğini geçici olarak baskılayabilir. Bu nedenle, semptomlarınızı daha da kötüleştirmek istemiyorsanız, şeker isteğinizi kontrol altında tutmaya çalışmalısınız.

İŞLENMİŞ GIDALAR

Tüm işlenmiş gıdalar sağlıksız veya kötü bir seçim değildir, ancak bazıları yüksek düzeyde tuz, şeker ve yağ içerebilir. Ve bu bileşenler iltihaplanma için yeterli içeriğe sahiptir ve vücudunuzun iyileşme sürecini geciktirebilir. Bunu akılda tutarak, tuzlu atıştırmalıklar, kahvaltılık gevrekler, pastırma veya sosisler, en azından kendinizi daha iyi hissedene kadar uzak bir anı olarak kalmalıdır.

Hastayken Uzak Durulması Gereken Gıdalar

Soğuk algınlığından korunmak için elinizden geleni yapsanız bile, grip sezonu boyunca biraz da olsa bir kırgınlık yaşamamak imkansız. Hazır soğuk algınlığı, nezle ve gribin tavan yaptığı Şubat ayındayken, çabucak iyileşmenizi sağlayacak yiyecek ve içecekleri stoklamanın vakti geldi. Hastayken yemeniz ve yememeniz gerekenleri paylaşıyoruz.

Hasta olduğumuzda, vücudumuzun normalden daha fazla kaloriye ihtiyacı vardır. Çünkü vücudumuz enfeksiyonla savaşmak için her zamankinden daha çok çalışır, özellikle de ateşimiz varsa. Bu yüzden hasta olduğumuzda enerji seviyemizin yüksek olması çok önemlidir. Araştırmalar, hastayken alınan kalori miktarını azaltmanın hem semptomları artırdığını hem de hastalığın süresini uzattığını söylüyor.

Baş belası bir grip ve ağır bir soğuk algınlığı iştahınızı azaltmış olabilir, ancak iyice beslenmek ve bol bol sıvı tüketmek çok önemli. Gün içinde azar azar ama sık sık yemek, iyileşme sürecinde enerjimizi daha dengeli bir şekilde destekler. Sulu ve besin değeri yüksek gıdalar alarak enerjinizi yüksek tutabilirsiniz. İşte size bir kaç öneri.

 

Et sulu çorbalar

 

Örneğin tavuk çorbası. Tavuk, akciğerlerdeki ince mukusa yardımcı olan ve sistein adı verilen amino asitler içerir. Sıcak çorba da genzi yumuşatarak susuz kalmayı önler ve boğazdaki iltihapla savaşır. Çorbadaki diğer malzemeler de tıkanıklık ve iltihapla mücadeleye katkı sağlarlar.

kis-cayi

Sıcak çay

 

Sıcak sıvılar boğaz ağrısını hafifletir ve tıkanıklığı azaltır. O yüzden enfeksiyonla savaşan antioksidanlar açısından zengin olan ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiren taze demlenmiş yeşil çay ya da limonlu sıcak su içebilirsiniz. Hem vücudunuzun susuz kalmasını önlerler hem de tıkanık burunlara yardımları dokunur.

portakal

Turunçgiller

 

C vitamininin soğuk algınlığının süresi ya da şiddeti üzerinde iyileştirici bir etkisinin olduğu bilimsel olarak pek de kanıtlanmış sayılmaz. Fakat her şeye iyi gelmese bile, portakal, limon, greyfurt ve mandalina gibi turunçgillerin üzerindeki o ince beyaz zarda flavonoidler bulunuyor. Bu flavonoidler de bağışıklık sistemini güçlendirirken, iyileşmeyi de hızlandırıyor.

 

Baharatlı yiyecekler

 

Baharatlı gıdalar burnumuzun ve gözlerimizin akmasını sağlar, bu sayede oldukça etkin bir doğal tıkanıklık giderici olarak kullanılabilirler. Burun tıkanıklığının gidermeye yardımcı olması için acı biberler ya da yaban turbu, zencefil gibi yiyecekleri tüketebilirsiniz.

 

Eğer griple birlikte karnınızda ve midenizde de sorunlar varsa, çok rahatsız edici olmayan sade gıdalara yönelebilirsiniz. Hem sindirimleri kolaydır hem de iyileşme sürecinizi hızlandırırlar.

kraker

Kraker ve kızarmış ekmek

 

Sade, tuzsuz ya da az tuzlu krakerler ve kızarmış ekmek, mideyi rahatsız etmeyecek yiyeceklerdir. Bu yüksek nişastalı gıdalar hem midenize dokunmaz hem de sindirimin istikrarlı olmasını sağlar, özellikle kustuktan sonra.

muz

Muz

 

Terleme, kusma ve ishal gibi durumlarda fazlasıyla potasyum kaybederiz ve muz da potasyum açısından zengindir. Muzun sindirimi kolaydır, vücut sıcaklığını düşürmeye yardımcı olur ve kaybedilen elektrolitlerin yenilenmesin sağlar.

zencefil

Zencefil

 

Araştırmalara göre zencefil, mide bulantısı, kabızlık, şişkinlik ve kusma gibi mideyle ilgili problemleri önlemede ve yatıştırmada oldukça etkili. Zencefilli çay içerek hem vücudunuzun susuz kalmamasını sağlarsınız hem de midenizi rahatlatmış olursunuz.

 

Kaçınılması gereken gıdalar

 

Hastalık sırasında vücudunuz çok kırılgan olduğu için, ona fazladan yük olacak gıdalardan kaçınmanız gerekir. Bazı yiyecekler hastalığınızı daha da kötüleştirip normalde daha tatsız bir soğuk algınlığı yaşamanıza yol açabilir. İşte bu gıdalara bir kaç örnek.

 

Baharatlı ve asitli gıdalar

 

Baharatlı yiyecekler burun tıkanıklığına iyi gelse de, mide için ağır olabilir, ağrı ve rahatsızlıklara yol açabilir. O yüzden midenizle ilgili bir sorun yaşıyorsanız baharattan uzak durun.

 

Yağ ve şeker oranı yüksek olan bütün yiyecekler

 

Yüksek şeker alımı bağışıklık sistemini baskılayarak iltihaba neden olur. Yağlı yiyeceklerin ise, karbonhidrat ve proteinlere nazaran sindirilmesi daha zor olduğu için mide ağrılarını azdırabilir.

peynir

Süt ürünleri (belki)

 

Bu konuda henüz bir fikir birliğine varılmasa da, çoğu insan süt ürünlerinin mukus üretimini artırıp hastalık sırasında burun tıkanıklığını daha da kötüleştirdiğine inanıyor. Fakat yakın zamanda yapılan bir araştırma, bunun plasebo etkisi olabileceği görüşünde. Mukus üretimini artırıp artırmadığından bağımsız olarak, eğer süt içtiğinizde daha kalın bir mukus tabakası hissediyorsanız ve bu sizi rahatsız ediyorsa, hastayken sütten kaçınmak bir sorun yaratmaz.

 

Bir dahaki sefere üzerinizde bir kırgınlık hissettiğinizde, bol bol sıvı alıp dinlenin ve bahsettiğimiz gıdalardan da yeterince tüketmeyi unutmayın. Daha rahat bir süreç geçireceğinizden emin olabilirsiniz.

Ayşe Tolga

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası