kulak soyulması neden olur / ağız içi deri soyulması | Doktor Amcam

Kulak Soyulması Neden Olur

kulak soyulması neden olur

Kedilerde Kulak Uyuzu Nasıl Olur? Tedavisi Nedir?

Kediler pek çok nedenle kulaklarını kaşıyabilirler ancak bu kaşımanın günlük rutinin bir parçası olmadığı durumlarda gerekli önlemlerin alınması gerekir. Kedilerde kulak uyuzu kedinin kafasını sallaması ve kulaklarını kaşıması ile fark edilen bir sağlık sorunudur. Kedi kulak uyuzu olduysa ve kedinin hareketlerinden bu durumu fark edemiyorsanız bir noktadan sonra kedinin kulaklarında olan değişimlerden bu durumun fark edilmesi de olasıdır. Kedilerde kulak uyuzu tedavi edilmediği takdirde hem kedinin yaşam kalitesinin düşmesine hem de daha ciddi sağlık sorunlarının gündeme gelmesine neden olabilir. Bu yazımızda kedilerde kulak uyuzu hakkında merak edilen soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Kulak Uyuzu Nedir?

Otodectes cynotis olarak adlandırılan akarlar kedilerin üzerlerinde yaşarlar. Cilt yüzeyinde yaşamaları da mümkün olan bu akarlar genellikle kulak kanalında bulunurlar. Bu akarların varlığı kulak uyuzu olarak da adlandırılan sorunun gündeme gelmesine neden olur. Otodectes cynotis çıplak gözle görülmesi zor bir parazittir ancak kedinin kulakları incelendiğinde hareketli ufak beyaz benekler olarak görülebilir. Kulak uyuzu oldukça bulaşıcıdır. Bir hayvan ile temas bulaşın gerçekleşmesi için yeterlidir. Bu parazitlerin yumurtadan çıkıp yetişkin hale gelmesi ortalama olarak 3 haftalık bir süreci kapsar ve bu süreçte parazit 5 farklı evreden geçer. Yetişkin hale gelen parazitin yaşam süresi 2 aydır ancak parazit bu süreçte çoğalmaya devam eder. Kulak uyuzuna neden olan parazitler dış dünyada sınırlı süre hayatta kalabilirler ancak bu parazitlerin tüm yaşam döngüleri konak hayvanda gerçekleştiği için bulaş ciddi bir sorun haline gelebilir.

Kedilerde Kulak Uyuzu Neden Olur?

Kedilerde kulak uyuzunun en yaygın nedeni fiziksel temastır. Uyuza neden olan parazitler dış dünyada çok uzun süre hayatta kalamayacakları için yaşam döngüleri tamamlamak adına bir konağa ihtiyaç duyarlar. Kediler, köpekler, tavşanlar ve gelincikler parazitlerin döngülerini tamamlayabilmeleri için ideal konaklardır. Yavruluk döneminde olan veya bağışıklık sistemi zayıflamış hayvanlara bulaş mümkündür. Evden hiç dışarı çıkmayan bir kedinin birlikte yaşadığı köpek, günlük gezilerinde aldığı parazitleri eve getirip kediye bulaştırabilir. Temas kulak uyuzunun en yaygın nedeni olsa da kulak temizliğinin düzenli yapılmaması da kulak uyuzu riskini gündeme getirebilir. Kulağın bakteri oluşumuna açık olması, enfeksiyon riskinin artması kulak uyuzuna neden olan parazitlere karşı çok daha savunmasız hale gelmesine neden olur. Bu nedenle ev ortamında yaşayan kediler, dış dünya ile temas etmeseler de ihtimaller doğrultusunda koruyucu önlemlerin onların sağlığı için alınması gerekir. Kedilerin için özel olarak üretilmiş kulak bakım ürünlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

kedi kulak uyuzu

Kedilerde Kulak Uyuzu Belirtileri

Evcil hayvanlarda en yaygın görülen ikinci dış parazit olarak bilinen kulak akarları neden oldukları belirtiler ile kafa karışıklığına neden olabilirler. Kulak uyuzu belirtileri genellikle kulak hastalıklarının klinik belirtileri ile karıştırılmaktadır. Kulak uyuzu olan kedilerde kulak enfeksiyonu ortaya çıkabilir. Kedilerin kulaklarında bir sorun olduğu fark edildiğinde mutlaka bir uzmana danışılması gerekir. Kulak uyuzu her yaştan evcil hayvanda görülebilse de özellikle yavru kedilerde oldukça yaygın bir olarak ortaya çıkar. Kedilerde kulak uyuzu belirtileri her vakada ciddiyet açısından farklılık gösterebilir.

Kedilerde kulak uyuzu belirtileri;

  • Kulak tahrişi,
  • Kedinin sürekli başını sallaması ve kulağını kaşıması;
  • Kulaktan gelen koyu renkli mumsu akıntı,
  • Kulak bölgesinde tüy dökülmesi,
  • Kulak ve çevresinde kabuklu görünüm,
  • İşitsel hematom (Kulağın şiddetli kaşınmasına bağlı kulak kıkırdağı ve derisi arasındaki kan damarlarının yırtılmasına bağlı kan kabarcığı)
  • Deri lezyonları olarak ifade edilebilir.

Kulak uyuzuna bağlı ortaya çıkan deri lezyonları genellikle kulak ve çevresinde meydana gelse de bazı vakalarda vücudun diğer bölgelerinin etkilenmesi de mümkün olabilir.

Kedilerde Kulak Uyuzu Nasıl Teşhis Edilir?

Başka bir hayvanla temas öyküsü olan kedilerde kulak uyuzu ihtimali artar. Yukarıda bahsettiğimiz belirtiler tam olarak ortaya çıkmadan da kulak uyuzu teşhis edilebilir. Evcil hayvanın kulaklarının otoskopla incelenmesi ile kulak uyuzu teşhis edilebilir. Eğer kedinin kulağını muayene etmek mümkün olmuyorsa kulaktan alınan akıntının mikroskobik incelemesi de yapılabilir. Kulak uyuzu sıklıkla kulak hastalıklarına neden olsa da doğru tedavinin belirlenebilmesi için mutlaka teşhisin de doğru olması gerekir.

Kedilerde Kulak Uyuzu Tedavisi

Kedilerde kulak uyuzu teşhisi yapıldığında kedinin genel sağlığına ve kulak uyuzunun durumuna göre çeşitli ilaçların kullanılması gerekebilir. Doğru ilaç seçiminin yapılabilmesi için teşhisin mutlaka doğru konulması gerekir. Kedilerde kulak uyuzu evde tedavi edilebilir olsa da tedavide kullanılacak ilaçların mutlaka veteriner hekim tarafından belirlenmesi gerekir. Kulak uyuzuna neden olan akarların yetişkin ve larva formları ilaçla öldürülebilir. Yumurta ve pupa formlarına ilaç nüfuz etmesi söz konusu değildir. Bu nedenle ilaç kullanımının aksatılmaması çok önemlidir. Kedilerde kulak uyuzu tedavisinde topikal ilaçlar tercih edilebileceği gibi gerekli durumlarda enjeksiyonlara da başvurulabilir.

Kedilerde kulak uyuzu evde tedavi edilir mi? ya da kedi kulak uyuzu sirke ile tedavi edilir mi? Soruları da oldukça sık sorulmaktadır. Kedilerde kulak uyuzuna neden olan parazitlerin yumurta ve pupa dönemlerinde ilaç ile bile yok edilmesi mümkün değildir. Bunun yanı sıra evde hazırlanan karışımlar yetişkin parazitleri temizlemeye yardımcı olsa bile kulak uyuzuna neden olan parazitlerin kulak kanallarında yaşayabildiği bu nedenle de çok kolay bir şekilde gözden kaçabilecekleri unutulmamalıdır. Hayatta kalan tek bir parazit kedinin kulaklarının yeniden istila edilmesine fazlasıyla yeteceği için tedavinin mutlaka veteriner hekim tarafından yapılması gerekir.

Kedilerde Kulak Uyuzu İnsanlara Bulaşır mı?

Kedilerde kulak uyuzu oluşumuna sebebiyet veren parazitler insan vücudunda uzun süreli olarak yaşayamaz. Bu nedenle de insanlarda uzun süreli enfeksiyona neden olamazlar. Ancak nadir görülen durumlarda insanlarda kısa süreli kaşıntı ve kızarıklık oluşmasına neden olabilirler. Sorun evde kulak uyuzu olan kedinin tedavi edilmesi ile tamamen ortadan kalkar.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba DağdelenTüm Yazıları

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için funduszeue.info blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.

SEBOREİK EGZEMA

 

Seboreik Ekzema; daha çok saçlı deri, yüz, kaşlar, burun kenarı, yanaklar, kulak iç ve dış kısımlarında, pembe renkli kızarıklık alanlar üzerinde sarı yağlı kepeğimsi kabuklanmalar şeklinde ortaya çıkan bir ekzemadır. Hastalara kozmetik görünüm dışında bir zarar vermezler.

 

Seboreik Egzema nedeni nedir?

 

Bu tür ekzema derimizde zararsız bir şekilde yaşayan Malaszesia isimli mantar mikrobunun aşırı artışı ve buna deri savunma sisteminin verdiği aşırı yanıt nedeni ile oluşur.

 

Seboreik Egzema sık görülen bir hastalık mıdır?

 

Toplumda %5’e civarında görülür. Ancak hastalar çoğunlukla bu durumun farkında bile değildirler.

 

Saçlarda kepeklenme ile ilişkili midir?

 

Saçlarda kepek oluşumu seboreik ekzemanın hafif derecedeki bir türü olup erişkinlerin yarısında görülür. Kepeklenmesi olan herkeste seboreik dermatit görülmez ancak seboreik dermatiti olan hastaların büyük kısmında kepeklenme de vardır.

 

Seboreik Egzema iç organlarla ilintili midir?

 

Seboreik ekzema iç organlarla ilintili bir hastalık değildir.

 

Seboreik Egzema ırsi bir hastalık mıdır?

 

Hayır değildir.

 

Hastalık hangi durumlarda artış gösterebilir?

 

Yorgunluk ve emosyonel stres hastalığı artırabilir.

 

Hangi mevsimlerde daha sıktır?

 

Kış aylarında daha sıktır. Yaz aylarında hastalık daha hafif seyreder.

 

Hastalık yiyeceklerle artar mı?

 

Hastalığın oluşmasında hiçbir yiyeceğin ilgisi yoktur.

 

Hastalığın bulguları nelerdir?

 

Hastadan hastaya değişmekle beraber özellikle burun kenarı, yanaklar, kulak iç ve arka kısmı, kaşlar ve saçlı deri sınırında kırmızı pembe zemin üzerinde ince beyaz kabuklanmalarla ortaya çıkar. Hastaların çoğunda rahatsızlık verecek bulgu yoktur. Bazen göğüs üstünde, koltuk altlarında da ortaya çıkabilir. Saçlı deride kepeklenmelerle seyredebilir.

 

Hastalığın tanısı nasıl konulur?

 

Tanısı klinik muayene ile kolayca konulur. Ancak bazı durumlarda diğer hastalıklardan (özellikle mantar hastalıklarından) ayırmak için tetkik istenebilir.

 

Hastalık tamamen tedavi edilebilir mi ?

 

Uygulanan tedavilerle hastalığın bulguları geçici bir süre ortadan kaldırılabilir. Tamamen tedavi olması her zaman mümkün değildir.

 

Tedavide hangi ilaçlar kullanılır?

 

Tedavi bulguların olduğu vücut bölgesine göre belirlenir.

 

Saçlı deri: Burada, Çinko pirition, selenyum sülfit, ketokonazol içeren kepek karşıtı şampuanların düzenli kullanılması ile bulgular tamamen kaybolur. Uygulama sırasında şampuan saçlı deride dakika bekletildikten sonra durulanmalıdır. Kepeklerin kalın olduğu hastalarda salisilik asitli solusyonlar yardımcı olabilir.

 

Yüz, kulak ve burun civarı: Buradaki mantar mikrobunu azaltmak için mantar karşıtı kremler önerilir. Bunun yanında kızarıklığın belirgin olduğu durumlarda ise kortizonlu kremler faydalı olur. Kulak iç kısmı için ise kortizonlu solusyonlar, kulak damlaları faydalı olur.

 

Vücut: Gövde, sırt, koltuk altı gibi bölgelerde olduğunda o bölgelerin mantar karşıtı şampuanlarla yıkanması, şampuanın o bölgede dakika bekletildikten sonra durulama yapılması iyi sonuçlar verir.

 

funduszeue.info


11 Ağustos

Cildim Neden Pullanıp Dökülüyor?

Cildinizde kaşıntı ve pullanma gibi sorunlarınız mı var? Bunun nedeni sadece cilt kuruluğu olabilir. Ancak eczaneden aldığınız reçetesiz ürünler bu sorunları alt etmenize yardımcı olmuyorsa o zaman bir dermatoloji uzmanının yardımına ihtiyacınız var demektir. Cildin pullanıp dökülmesinin farklı birtakım nedenleri vardır. Saçlı derinizde zaman zaman oluşan kepekler veya vücudunuzun başka bölgelerinde kaşıntılı alanlar varsa dermatoloji uzmanı bir hekime muayene olarak bunun nem kaybından mı yoksa daha ciddi başka bir nedenden mi kaynaklandığını öğrenebilirsiniz.

Cildin Pullanmasının nedeni nedir?

Normalde vücudumuz her gün 30 ila arasında ölü deri hücresini döker ve bunların yerine taze, henüz olgunlaşmakta olanları koyar. Ancak deri hücrelerinizin büyüyerek yenilendiğini veya küçük pullar halinde döküldüğünü fark etmezsiniz.

Derinizin en üst katmanı ölü deri hücreleri ile birlikte birtakım doğal yağlar içerir, bunların derinizde oluşan su kaybını engellemeye yardımcıdır. Eğer bu katman hasar görür ve derinizdeki nem buharlaşarak yok olursa ya da deri hücrelerinin yenilenme süreci anormal bir biçimde hızlanırsa deriniz pullanıp dökülebilir. Cilt yaşlanması, aşırı güneşe maruz kalma, sert kimyasal maddeler, bazı ilaçlar ve belirli hastalıklar da bu durumun sorumlusu olabilir.

Egzema ve Atopik Dermatit

Eğer sizin veya çocuğunuzun cildinde kırmızı, pullanmış ve fazlasıyla kaşınan alanlar varsa bu bir ekzema olabilir. Sık rastlanan bu durumun nedeni -hatalı biçimde- cildin kuru veya hassas oluşu sanılabilir. Bebek ve çocuklarda genellikle çene ve yanaklarda hafifçe pullanıp kabuklanmış alanlar görülebilir, ancak pullanıp dökülmeler vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilir. Ellerdeki ekzema ellerin dış yüzeyinin, avuç içlerinin ve parmakların kurumasına , kalınlaşmasına ve çatlamasına neden olabilir. Bu durumda ciltte bir yanma hissi ve çatlaklar nedeniyle hafif kanamalar oluşabilir.

Çocuklarda ekzema gelişimi sıklıkla görülür, ancak yetişkinlerde de hiç görülmemiş olsa dahi ileriki yaşlarda ortaya çıkabilir. Bunun nedeni tam olarak çözülemeyebilir. Neden çoğunlukla genetik faktörlerin ve birtakım dış etkenlerin bileşimi ile oluşur. Derinin reaksiyon verdiği bu dış etkenler arasında şunlar olabilir.

  • Yünlü maddeler (özellikle giyecek)
  • Sabun ve temizleyiciler
  • Parfüm
  • Makyaj malzemeleri
  • Klor
  • Sigara dumanı

Bu durumda ciltte şu tür belirtiler ortaya çıkar:

  • Kızarmış, tahriş olmuş, şişmiş deri
  • Kabuklanma veya yara sızıntısı
  • Deride kalınlaşma, kabalaşma hissi veren pullanmış alanlar,
  • Ciddi derecede kaşıntı

Sedef Hastalığı

Sedef hastalığı (psoriasis) gümüş rengine çalan beyaz pullar ve kalın, kızarık kabartılı alanlarla kendini belli eder. Doktorlar bunun bağışıklık sisteminden kaynaklanan bir durum olduğunu düşünürler. Bu durumda deri hücreleri normalden hızlı bir şekilde çoğalır, ancak eski, ölü hücreler deriden kolayca dökülmezler. Böylece eski ve yeni hücreler birbirlerine yapışırlar; kalın, kaşıntılı, acı veren pullanmış alanlar oluştururlar.

Sedef hastalığının bir çok tipi vardır, yukarıda sayılanlar &#;plak tipi&#; denilen tipin özelliğidir. Dizlerde, saçlı deride, dirseklerde,avuç içlerinde, ayak tabanlarında ve sırtta ortaya çıkabilir. Bu durum aynı zamanda tırnakların çukurlaşmasına, kırılmasına ve hatta düşmesine de neden olabilir. Sedef hastalığının ailesel bir geçişi vardır ancak herhangi bir şekilde bulaşıcı değildir.

Seboreik Dermatit

Seboreik dermatit saçlı derideki kepek oluşumunun en önemli nedenidir. Ölü hücrelerden oluşan beyaz yağlı plaklar saçlı deride ve omuzlara dökülmüş biçimde görülebilir. Bazen kaşıntılı bir saçlı deri yapısı ortaya çıkar ki bu da kepeğin sürekli biçimde oluştuğunu gösterir. Seboreik dermatit varlığında saçlı deri ve yakınındaki alan yağlıdır, sarı veya beyaz renkli kabuksu pullarla kaplıdır. Hatta bu pullanma kaşlarda bile görülebilir, bu tipteki bir pullanma ve kepek oluşumu burun kenarlarında, kulak arkasında, bazen de meme altında görülebilir.

Diğer nedenler

Pullanma, kepeklenme, kırmızı renkli deri döküntüleri ile ortaya çıkan bir çok deri hastalığı mevcuttur. Yukarıda sayılanlar dışında derinin bölgesel olarak veya yaygın biçimde kalınlaşmasına pullanıp dökülmesine, hatta bu durumun günlük yaşamı engelleyici hale gelmesine neden olan birtakım seyrek görülen ve ailesel geçişli olabilen deri hastalığı mevcuttur.

Ne zaman bir doktora görünmeli?

Eğer kuru, pullanıp kepeklenen bir cilt yapınız varsa, bu rahatsızlığınızla birlikte görülen diğer cilt sorunlarını da not alın ve cildiye doktkoruna başvurun. Kendi cilt sorunlarınıza dair tanıyı kendiniz koyma çabasına girmeyin. Deri hastalıkları genelde birbirine benzer ve ayırıcı bir tanı koymak ve doğru bir bakım ve tedavi sağlamak için uzmanlık ve bilgi birikimi gerekir.

Piyasada satılan sıradan nemlendiriciler bu sorunların çözümünde bir ölçüde yardımcı olabilirler ancak etkili bir sonuç sağlayamayabilirler. Çünkü içerikleri kaliteli değildir, ucuz ham maddeler ile üretilmişlerdir.

Cildinizin hücrelerini tuğla ile örülmüş bir duvar kabul edersek, bu yapının sağlam durması için hücreler arasında seramid içeren bir harç mevcuttur. Seramidin bu harcın içinde az oluşu cildin kendiliğinden kuru olma nedenidir. Bazen de seramid dış etkilerle azalır: Güneş, sıcak, soğuk, deterjan, lazer, epilasyon vb. gibi etkenlerle azalan seramidi, mutlaka seramid ve bitkisel hyaluronik asit içeren krem veya losyonlarla onarıp, deriyi eski haline getirmek gerekir. Bu konuda bilimsel yayınlar da mevcuttur. Onun için etkin ve kaliteli bir nemlendiricide bu iki madde mutlaka bulunmalıdır! Yok ise, cildinizin ihtiyacını gidermekte yeterli olmayacaktır.

Doktor veya eczacınızın önereceği Dermadolin ürünlerinden yarar göreceksiniz. Bu nedenle sadece onları dinleyin ve önerilerini not alın.

Sağlıklı günler dileğiyle.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası