uzay da kaç tane gezegen vardır / Evrende kaç adet galaksi var? | Soru & Cevap - Evrim Ağacı

Uzay Da Kaç Tane Gezegen Vardır

uzay da kaç tane gezegen vardır

Güneş Sistemi&#;nde Kaç Gezegen Var?

Geç olsun, güç olmasın demişler. Plüton&#;un gezegenlikten çıkarıldığı günlerden beri içinde yer aldığımız Güneş Sistemi&#;nde kaç gezegen olduğu tartışılıp duruyor. Kimi 8, kimi 9 gezegen var derken, kimileri de onlarca gezegen olduğunu dile getiriyor. Biz bu işe biraz daha bilimsel bakmaya çalışalım ve gerçeği ortaya koyalım:

Plüton&#;un ötelerinde yeni küçük gezegenler bulunmaya başladığında, uluslararası astronomi birliği bir gezegenin ne olduğuna ilişkin tanımını değiştirmek, bir bakıma güncellemek durumunda kaldı. Buna göre, bir gökcisminin gezegen sıfatını elde edebilmesi için şu niteliklere uyuyor olması gerekli:

1) Küresel bir yapıya sahip olacak kadar fazla kütleye sahip olmalı. Yani, iri meteorlar gibi yamuk yumuk bir yapıda değil, düzgün küresel bir biçimde olmalı.
2) Doğal olarak Güneş veya başka bir yıldızın etrafından yörüngede dönmeli. Uzayda başıboş dolaşan hiçbir cisim bir gezegen olarak nitelenemez.
3) Dolandığı yörüngeyi başka bir gezegenle paylaşmamalı ve yörüngesi üzerindeki diğer gökcisimlerini, çerçöpü temizlemiş olmalı.

Bu yukarıdaki üç kritere uyan gezegen sayısı, şu an için bildiğimiz kadarıyla Güneş Sistemi&#;nde sadece 8 adet: Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün. Dolayısıyla, &#;evet bu bir gezegen&#; diyebileceğimiz sadece sekiz gökcismi var sistemimizde. Bir zamanlar gezegen olan Plüton ise, üçüncü kriteri karşılayamadığı için malesef gezegen sınıfına giremiyor. Ancak, küresel bir yapıya sahip olduğu ve Güneş&#;in çevresinde dolandığı için kestirip atmamız da mümkün değil. Bu durumda, Plüton ve benzeri gezegenleri ayrı bir sınıflandırma içinde isimlendirip, onlara &#;cüce gezegen&#; ismini veriyoruz.

Plüton&#;dan önce gökbilimciler, Mars ile Jüpiter arasında yer alan asteroid kuşağında başka bir &#;gezegen&#; daha bulmuşlardı. Ceresadı verilen bu gezegen, çok küçük olduğu anlaşılana kadar gezegen muamelesi görmüş, ancak daha sonrasında irice bir meteor olarak tanımlanmıştı. Evet, Ceres oldukça büyüktür, bununla beraber, en küçük gezegen olan Merkür ile dahi karşılaştırıldığında çok küçük kalır. Takdire şayan emeklerle keşfedilen Plüton da yine aynı biçimde yaklaşık olarak Ceres boyutlarında bir gökcismidir. Fakat, daha şanslı olduğu için &#;li yıllara kadar biraz basının, biraz da insanların ismine duyduğu sempatinin hatırına gezegen olarak nitelenmiştir.

Ancak, geçtiğimiz yıl içinde Plüton&#;un yörüngesi yakınlarında ve daha uzakta, Kuiper Kuşağı içlerinde kendisine benzer boyutlarda onlarca gökcismi bulununca, Plüton&#;un gezegen ünvanı da elinden alınmak zorunda kaldı. Çünkü, bu ünvan kendisinden alınmasaydı, bulduğumuz diğer tüm gökcisimlerine de gezegen demek zorunda kalacaktık ve bu büyük bir kargaşaya neden olacaktı. Düşünsenize, Güneş Sistemi&#;ndeki gezegenleri saymaya kalktığımızda onlarca isim sıralamak zorunda olacaktık. İşte bu nedenlerden dolayı, Plüton ve Ceres benzeri gezegenlere &#;cüce gezegen&#; diyoruz.

Bugün, bazılarını Kozmik Anafor&#;da sizlere tanıttığımız, Trans Neptunian Object (Neptün Ötesi Cisimler) adıyla da anılan çok sayıda cüce gezegen var: Plüton, Ceres, Haumea, Sedna, Orcus, Quaoar, Makemake, Varuna, Eris, Ixion bunlardan birkaçı. Gökbilimciler, daha da keşfedilecek onlarca böylesi cüce gezegenin var olduğunu düşünüyor ve araştırmalara devam ediyorlar. Takdir edeceğiniz gibi, çok uzaklarda yer aldıkları için oldukça soluklar ve keşfedilmeleri de zaman alıyor. Bu da bize, önümüzdeki yıllar boyunca cüce gezegen keşiflerinin bitmek bilmeksizin süreceğini gösteriyor. Fakat, artık sayıları o kadar fazlalaştı ki, keşfedilen cüce gezegenlerin haber değeri bile olmuyor.

Evet, sorumuzun cevabına gelince:

Güneş Sistemi&#;nde 8 tane gezegen, en az 10 tane de cüce gezegen var diyebiliriz. Unutmayın, cüce gezegen sayısı hala belirsiz ve yenilerini keşfetmeye devam ediyoruz. Yirmi yıl sonra cüce gezegen sayısı civarında, hatta daha fazla bile olabilir.

Zafer Emecan

Ka&#; tane gezegen var? Evren ve g&#;neş sistemindeki gezegenlerin sayısı

Haberin Devamı

Gezegen olmak için Uluslararası Astronomi Birliği tarafından üç özellik belirlenmiş. Bakalım nelermiş?

1. Öncelikle bir gezegen, düzgün bir küre şeklinde olmalıymış. Yamuk yumuk bir şekilde olan her cisme gezegen denilemezmiş.

2. Herhangi bir yıldızın çevresinde dönüyor olmalıymış. Mesela Güneş’in etrafında dönen Dünyamız gibi. Kısacası uzayda kendi halinde dolaşan her cisme gezegen diyemezmişiz.

3. Dolanıp dururken izlediği yörüngeyi başla gezegenlerle paylaşmaması gerekiyormuş.

GÜNEŞ SİSTEMİNDEKİ GEZEGEN İSİMLERİ NELERDİR?

Güneş Sistemi’nde 8 gezegen yer alıyor demiştik. Şimdi gezegen isimleri ve özellikleriyle seni baş başa bırakıyoruz.

O yüzden araştırma-geliştirme ekibimiz işe koyuldu. Biz de bulduğumuz her bir bilgiyi seninle paylaşmaya karar verdik. Sen de kendi kaynaklarınla araştırmak ister misin?

Araştırma Öncesi Yapılacaklar

  • Bir tane elma ye ki kafan daha iyi çalışsın
  • Uzayla ilgili bilgi kaynaklarını aç
  • Gerekirse İnternet’ten yardım al
  • Büyüklerine danış

TA-TA-TA-TAM! İŞTE KARŞINDA CEVABIMIZ

Diğer adı kainat olan evren, aslında uzay boşluğunda yer alan her şeye verilen isimmiş. Evrendeki gezegen sayısını bilim insanları bile bilmiyor desek ne dersin? Bunun kesin bir cevabı yokmuş. Tahminlere göre ile milyar arasında bir rakam söyleniyor.

Kaç tane gezegen var Evren ve güneş sistemindeki gezegenlerin sayısı

Haydi, hakkında daha kesin cevaplar verebileceğimiz ve Dünya’nın da içinde yer aldığı Güneş Sistemi hakkında bilgilendirelim biraz da seni. Güneş Sistemi’nde tam 8 gezegen var. Aslında önceleri 9 gezegen olduğu kabul edilirmiş. Yüz ölçümü Avustralya kıtası kadar olan Plüton, yılında gezegenlikten çıkarılmış. Yeni unvanı ise Cüce Gezegen olmuş. Kendisi için biraz üzüldük ama gezegen olmak için geçerli özellikleri taşımıyormuş.

Haberin Devamı

Gezegen olmak için Uluslararası Astronomi Birliği tarafından üç özellik belirlenmiş. Bakalım nelermiş?

1. Öncelikle bir gezegen, düzgün bir küre şeklinde olmalıymış. Yamuk yumuk bir şekilde olan her cisme gezegen denilemezmiş.

2. Herhangi bir yıldızın çevresinde dönüyor olmalıymış. Mesela Güneş’in etrafında dönen Dünyamız gibi. Kısacası uzayda kendi halinde dolaşan her cisme gezegen diyemezmişiz.

3. Dolanıp dururken izlediği yörüngeyi başla gezegenlerle paylaşmaması gerekiyormuş.

GÜNEŞ SİSTEMİNDEKİ GEZEGEN İSİMLERİ NELERDİR?

Güneş Sistemi’nde 8 gezegen yer alıyor demiştik. Şimdi gezegen isimleri ve özellikleriyle seni baş başa bırakıyoruz.

Kaç tane gezegen var Evren ve güneş sistemindeki gezegenlerin sayısı

MERKÜR: Güneşe en yakın olması ile ünlü olan Merkür, aynı zamanda sistemdeki en küçük gezegenmiş. Biraz fazla sıcak olduğunu da söylemeliyiz. Sıcaklık gün içinde santigrat derecelere çıkabiliyormuş.

Haberin Devamı

VENÜS: Güneş’e Merkür’den daha uzak olmasına rağmen ondan daha da sıcakmış. Atmosferinde yer alan gazların etkisiyle sıcaklığı artan gezegen, kendi çevresinde ,7 günde dönerek “kendi ekseni etrafında en geç dönen gezegen” unvanını kazanmış.

Kaç tane gezegen var Evren ve güneş sistemindeki gezegenlerin sayısı

DÜNYA: Güneş Sistemi’nde yaşam olan tek gezegen olduğu bilinen gezegenimiz, bildiğimiz gibi kendi etrafında 24 saatte dönüyor.

MARS: Sence bir gün Mars’a yerleşebilir mi insanoğlu? Neyse, konumuzdan sapmayalım. Mars, Dünya’nın yarısı büyüklükteymiş.

Kaç tane gezegen var Evren ve güneş sistemindeki gezegenlerin sayısı

JÜPİTER: Güneş Sistemi’ndeki tüm gezegenleri toplasak bir Jüpiter etmiyor. Oldukça büyük olan bu gezegen, Güneş etrafında bir turu 12 yılda atıyormuş.

SATÜRN: Yüzden fazla uydusu olan Satürn, halkalarıyla meşhur. Büyüklük olarak da ikinci sırada yer alıyormuş.

Kaç tane gezegen var Evren ve güneş sistemindeki gezegenlerin sayısı


URANÜS: Diğer gezegenlerden farklı olarak gazlar değil buzlar yoğunluktaymış Uranüs’te. Galiba üşüyeceğimiz tek gezegen Uranüs olurdu.

Haberin Devamı

NEPTÜN: 14 uydusu bulunan Neptün, Güneş’e en uzak gezegenmiş. Neptün de rüzgarlarıyla ünlüymüş.

Güneş Sistemi&#;nde kaç tane gezegen var sorusuna bir süre öncesine kadar verilecek cevap ile şimdi verilecek cevap aynı değildir. Gezegenleri Güneş&#;e yakınlığına göre sıralamak gerektiğinde ortaya artık şu şekilde bir liste çıkmaktadır:

Yukarıdaki madde sayısından da anlaşılabileceği üzere Güneş Sistemi&#;nde 8 tane gezegen bulunmaktadır. Doksanlı yılların başına kadar yukarıdaki gezegenler arasında Plüton da yer almıştır. Bu dönemde eğitim alan pek çok kişi de Plüton&#;u Güneş Sistemi&#;ndeki dokuzuncu gezegen olarak kabullenmiştir.

O zamanlarda ortada hiçbir yanlış görülmemiştir. Plüton, Güneş Sistemi&#;nin içinde yer alan bir gezegen olarak kabul edilmiştir. Her şey Plüton&#;un tıpkı Mars gibi bir gezegen olup olmadığının tartışılmaya başlanması ile değişmiştir.

Kaç Tane Gezegen Var - 1

Bu tartışma giderek hararetli bir şekil almış ve en nihayetinde Plüton, Uluslararası Astronomi Birliği tarafından &#;cüce gezegen&#; olarak tanımlanmıştır. Alınan bu kararın sonucunda ise Güneş Sistemi&#;nde yer alan gezegen sayısı 8&#;e düşmüştür.

Plüton eğer gerçek gezegenler listesinden çıkarılmasa şu anda dokuzuncu gezegen olarak listenin en sonunda yer alabilirdi. Bu gelişmelere bakılacak olduğunda bilim insanlarının hâlâ yeni bir olası gezegeni araştırma aşamasında olduğunu düşünmek çok da yanlış bir eylem sayılmayabilir.

Evrende Kaç Tane Gezegen Var?

Evrende sayısız gezegen bulunmaktadır. Mevcut teknolojinin sağladığı olanaklar ile bütün gezegenleri birer birer tespit etmek mümkün görünmemektedir ancak bilim dünyasının katkıları ile her geçen gün yeni gezegenler keşfedilmektedir.

Örneğin yılında NASA&#;nın Kepler Uzay Teleskobu ile Dünya ile büyük benzerlik taşıdığı keşfedilen Keplerf adlı bir gezegen bulunmuştur. Bu gezegenin Dünya&#;dan yaklaşık ışık yılı uzakta olduğu belirlenmiştir.

Bu gezegen aynı zamanda bilim insanlarına Güneş Sistemi&#;nin dışında kalan diğer bölgelerde de Dünya boyutunda gezegenler olabileceğini düşündürmüş ve bu düşünce doğrultusunda da hareket etmesini sağlamıştır.

Gezegenler keşfedilirken şu sorunun da gündeme geldiği görülmektedir: Dünya dışında yaşanılabilir bir gezegen gerçekten de var mıdır? Bilim sayesinde yapılan her yeni keşif, araştırmacıları bu sorunun cevabına bir adım daha yaklaştırmaktadır ancak kesin cevaba ulaşılmasının zaman da alacağı da aşikârdır.

Facebook

WhatsApp

Pinterest

E-Mail

Bu yazımızda Güneş Sisteminde Kaç Gezegen Vardır? Gezegen İsimleri Nelerdir? Sorularına yanıt vermeye çalışacağız.

Gezegen bir yıldızın etrafında dolanan gök cismidir. Dar anlamıyla, Güneş Sistemi içinde, Güneş&#;in doğrudan uydusu olan ve Uluslararası Gökbilim Birliği (IAU) tarafından bu tanıma uygun bulunmuş sekiz gök cismini belirlemede kullanılır. Güneş Sistemi&#;nde, resmî olarak kabul edilen &#;sekiz gezegen&#;den başka, bu cisimlerle boyut, yörünge ve fiziksel özellikler açısından aynı gruba konabilecek yeni gök cisimlerinin keşfedilmesi, bir yandan da başka yıldızların etrafında da Güneş Sistemi gezegenlerine benzer gök cisimlerinin dolandığının saptanması, &#;gezegen&#; tanımının sınırlarının bulanıklaşmasına neden olmuştur.

Uluslararası Gökbilim Birliği&#;nin (IAU), kabul ettiği Güneş Sistemi&#;nin sekiz gezegeni, Güneş&#;e yakınlık sıralarına göre şunlardır:

Bu sekiz gezegenin dışında daha önce gezegen olarak tanımlanan Plüton IAU&#;nun yeni tanımlamasına göre Cüce Gezegen olarak kabul edilmektedir. Bir cüce gezegen, gezegen boyutunda olan (gezegen boyutlu nesne), ancak ne gezegen ne de doğal bir uydu olan bir gök cismidir. Daha açıkça, Uluslar Arası Astronomi Birliği (IAU) cüce gezegeni Güneş yörüngesinde olan ve kütle çekimi tarafından kontrol edilebilecek kadar yeterli kütleye sahip olan, ancak bir gezegenin aksine diğer gök cisimlerinin yörüngesinde bulunmayan gök cismi olarak tanımlar. Güneş Sistemi’nde yüzlerce ve binlerce cüce gezegen olduğu tahmin edilmektedir. IAU günümüzde bunlardan beş tanesini bilmektedir;

Ceres, Plüton, Haumea, Makemake ve Eris. Bu gezegenlerin en büyüğü Eris&#;tir.

yılları arasında yapılan gözlemlerle, &#;ü aşkın değişik yıldız çevresinde dolanan &#;den fazla gezegen bulundu. Güneş Sistemi gezegenleri ile karıştırılmaması için bu cisimlere &#;Güneş dışı gezegenler&#; veya Güneş Sistemi dışı gezegenler adı verilmektedir. Yine karışıklığı önlemek amacıyla, bu tür gezegenlerin yıldızları ile birlikte oluşturdukları sistemlere genel olarak gezegen sistemi ya da yıldız sistemi adı verilmektedir. &#;Güneş Sistemi&#; adı ise, yalnızca özel ad olarak Güneş ve uydularının oluşturduğu gezegen sistemini tanımlamada kullanılır.

TechWorm

dünyada kaç tane gezegen vardır, evrende kaç gezegen var, evrende kaç tane gezegen vardır, gezegen isimleri, gezegen isimleri nelerdir, gezegen isimleri sırasıyla, güneş sisteminde kaç tane gezegen vardır, güneş sistemindeki gezegenler sırasıyla, kaç gezegen var, kaç tane gezegen var vikipedi, kaç tane gezegen vardır, pluton gezegen mi, uzayda kaç gezegen var ve isimleri, uzayda kaç tane gezegen vardır

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası