regl migreni tetikler mi / Migren Nedir? Migren Belirtileri ve Tedavisi | NPİSTANBUL

Regl Migreni Tetikler Mi

regl migreni tetikler mi

Adet D&#;neminde Baş Ağrısı Neden Olur? Regl Migreni Nasıl Ge&#;er?

Adet döneminde görülen baş ağrılarına birçok durum neden olabilir.

Adet Döneminde Baş Ağrısı Neden Olur?

Kadınlar adet döneminde birçok ağrı yaşar. Bu ağrılar arasında baş ağrısı da dikken çeken bir ağrı çeşididir. Şiddetli görülen baş ağrıları kadınları regl döneminde çok zorlayabiliyor. Ergenlik öncesi dönemde erkek ve kız çocuklarında görülen migren sıklığı benzerdir. Regl döneminin gelmesiyle birlikte hormonal faktörler nedeniyle kadınlarda daha fazla görülür. Regl döneminde yaşanan bu durum her kadın görülen bir durum değildir. Hormon seviyesi düşük olan kişilerde şiddetli baş ağrıları görülür. Regl döneminden 2 gün önce yaşanan baş ağrıları saf regl migreni olarak adlandırılır. Kadınların neredeyse yarısı regl dönemlerinde migren ataklarını yaşar.

Yapılan araştırmalarda kadınların 'unda saf regl migren görülmüştür. Regl döneminde ortaya çıkan bu migren ataklarının nedeni her kadın tarafından merak ediliyor. Kanama durumundan önce kanda bulunan östrojen hormonlarının düşmesi, bu ağrıları meydana getiriyor. Regl ile migren atakları arasında bir ilişki bulunuyor. Özellikle gebelik döneminde regl baş ağrısı ataklarının kesildiği görülmüştür. Gebelik döneminde hormonların yüksek seviyede kalması bu ağrıların yaşanmasını engelliyor.

Regl Migreni Nasıl Geçer?

Regl döneminde şiddetli baş ağrısı yaşayan kadınlar, tedavi için birçok yola başvuruyor. Regl döneminde yaşanan migren atakları, normal migrenlere göre daha şiddetlidir. Uzun sürmesi ve sürekli olarak tekrarlanması kadınları zorlayan bir durumdur. Aynı zamanda diğer migren ataklarına göre tedavi şekli oldukça zordur. Bu atakların ilaç tedavisiyle azaltılması yapılan tedavilerden biridir. Regl döngüsünü engelleyen seçeneklerde bulunuyor. Bu tedavi şekilleri tamamen kişiye göre değişiklik gösterebiliyor. Doktorlar gerekli gördüğü durumlarda migren ataklarını azaltmak ve hormon seviyesini yüksekte tutmak için farklı ilaçlar önerebiliyor. Bu ilaçların düzenli olarak kullanılması migren ataklarının önüne geçebiliyor.

Fazla ilaç kullanmak migreni tetikliyor

Kontrolsüz ve aşırı ağrı kesici kullanmak, baş ağrısının artmasına ve migrenin tetiklenmesine neden olabiliyor.

Günlük baş ağrısının en sık görülen nedeni olan migren, yol açtığı dayanılmaz ağrılar ile hayatı zorlaştırırken; hastaları da sürekli ilaç almaya zorluyor. Öyle ki, çoğu hasta bir uzmana danışmadan tanıdık tavsiyesiyle ağrı kesici alarak ağrıyı dindirmeye çalışıyor. Ancak geçmeyen migren ağrıları nedeniyle kontrolsüz alınan ilaçlar durumu daha da kötüleştirebiliyor.

Ağrıyı kontrol altına almak amacıyla alınan fazla ilaçların yol açtığı ve uzmanların “ilaç kötüye kullanım baş ağrısı” olarak tanımladığı bir durum oluştuğuna dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Müge Koçak, “Akut ağrı tedavisinde alınan ilaçların çok sık kullanılmasına bağlı olarak baş ağrısı süreklilik kazanabiliyor, hatta dozu da artabiliyor. Araştırmalar, bu kişilerde ağrı kesici bırakıldıktan 2 ay sonra ağrının kesildiğini ya da ilk haline geri döndüğünü gösteriyor. Bu nedenle bilinçsizce ağrı kesici almak ağrıdan kurtulmak için doğru bir yol değil” dedi.

TETİKLEYİCİLER KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞİYOR

Migren ağrılarından kurtulmanın doğru tedavi ile mümkün olabileceğine dikkat çeken Koçak, “Ağrı kesiciler sadece migrenin şikayetini azaltıyor ancak tedavi sürecinde genel ilke hastaların ataklardan korunmasını sağlamak. Hastalar yaşam biçimini düzenleyerek ve tetikleyicilerden uzak durarak atakları azaltabilir. Bu nedenle kişilerin migrenini tetikleyen faktörleri bilmesi ve bunlardan uzak durması önemli. Ek olarak kişiye uygun bir ilaç tedavisine başlanmalı” diye konuştu.

Fazla ilaç kullanmak migreni tetikliyor - 1

Migren ataklarına yol açan tetikleyiciler kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor. Kimi uyku ve yemek düzeni değişikliğinden, kimi yüksek sesten kimi ise keskin kokulardan sonra atak geçirebiliyor. Bu nedenle hastaların kendisini dinlemesi ve hangi faktörlerin hastalıklarını tetiklediğini anlaması önemli. Bu değiştirilebilir faktörlere ek olarak değiştirilemeyen unsurlar da olabiliyor. Özellikle lodoslu havalar ve kadınlarda adet dönemi migren atağı şikayetlerini artırıyor.

BU YİYECEKLERDEN UZAK DURUN!

Migreni tetikleyen en önemli faktörlerden biri de beslenme şekli. Bazı besinler içeriğindeki maddeler nedeniyle atakları çok hızlı bir şekilde tetikleyebiliyor. Özellikle koruyucu madde bulunan et, sosisli sandviç gibi nitrit içeren; şarap, peynir gibi tiramin içeren ve çikolata, sarımsak, soğan ve kabuklu çerezler gibi feniletilamin içeren besinler bunların başında geliyor. Ek olarak alkol, tatlandırıcılar, turunçgiller, turşu ve sirke gibi yiyecekler de migreni tetikleyebiliyor. Bu besinlerden uzak durmak, migrenle mücadelede çok önemli. Bununla birlikte tamamen diyetten çıkarılsa bile diğer faktörler nedeniyle ataklar devam edebiliyor.

GÜNDE FİNCAN KAHVE

Migreni olan kişilerin en çok uzak durduğu besinlerin başında kahve geliyor. Ancak Dr. Müge Koçak sanılanın aksine az miktarda kafeinin, migren belirtilerini azalttığını belirtiyor. Hatta kafeinin migren tedavisinde ek olarak da kullanılabileceğini söyleyen Dr. Koçak, “Araştırmalara göre günlük fincan kahveyi geçmemek şartıyla kafein alımı, baş ağrılarını azaltmakta yardımcı olabiliyor. Kafein miktarı artırılırsa, bir süre sonra rahatsız edici baş ağrılarının görülme riski de aynı oranda artıyor” dedi.

Fazla ilaç kullanmak migreni tetikliyor - 2

İNATÇI AĞRILARA BOTOKS TEDAVİSİ

Migrende ağrı ile baş etmeye yardımcı önleyici tedavilere değinen Dr. Koçak, özellikle son dönemde kullanılmaya başlanan botoks uygulamalarının migren şikayetlerini azaltmada yararlı olduğunu söyledi. Özellikle muayenede servikal kas spazmı tespit edildiyse, migren ve gerilim tipi baş ağrılarında botoks uygulaması sıklıkla uygulanabiliyor. Migren tedavisinde rastlantı sonucu etkinliği bulunan botoks uygulaması; daha önce çok sayıda ilaç tedavisi görmüş ancak fayda görmemiş hastaların çoğunda uygulamadan sonra etkili olmaya başlıyor. 

MİGREN Mİ, BAŞ AĞRISI MI?


Dr. Müge Koçak, migren için belirleyici kriterleri ise şöyle sıraladı:
• 6 aylık bir zamanda en az 5 atak olması,
• Baş ağrılarının birkaç saatle birkaç gün arasında sürmesi ( saat),
• Baş ağrısının orta şiddette veya çok şiddetli olması,
• Fiziksel aktiviteyle ağrının kötüleşmesi,
• Tek taraflı olması,
• Zonklayıcı (pulsatil) karakterde ağrının görülmesi,
• Baş ağrısının, bulantı veya kusma ile gürültü veya ışık hassasiyeti özelliklerinin en az biriyle ilişkili olması,
• Hasta öykü ve muayenesinde başka bir baş ağrısı sebebi bulunmaması.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Hastal&#x;k
  • Genel Sağl&#x;k

SAĞLIK HABERLER&#x;

Hormonal Migren ve Tedavisi

Hormonal Migren Nedir?

Toplumdaki migrenlilerin büyük bir bölümünü genç kadınlar olus¸turur. Bu kadınlarda en sık âdet dönemi migreni görülür. Bas¸ agˆrısı çogˆunlugˆunda sadece âdet döneminde olur, bazıları aralarda da bas¸ agˆrısı yas¸ar. Âdet dönemindeki ataklar, aralarda olanlara oranla daha s¸iddetli, ilaca cevapsızdır. Migren atakları genellikle kanama bas¸lamadan birkaç gün öncesinde olur, bir hafta öncesinde de bas¸layabilir. Bazılarında kanamanın bas¸laması ile migren atagˆı biter, bazılarında ise kanama süresince ya da sonraki günlerde de atak devam edebilir. Agˆrı, kanama bas¸layınca ara verip kanama bitince yeniden bas¸layabilir. Migreni sadece kanama döneminde ya da kanama bitiminde olanlar da vardır.

“Regl kanamam için takvime bakmama gerek yok. Üç gün öncesinden s¸is¸iyorum, gergin ve sinirli oluyorum. Aynı zamanda s¸iddetli bas¸ agˆrılarım bas¸lıyor. Kanamam bas¸layınca bas¸ agˆrım bitiyor ve s¸is¸ligˆim de iniyor.”

“Regl öncesi bir hafta bas¸ agˆrılarım oluyor, regl oldugˆumda da devam ediyor, reglden sonra gün daha sürüyor. Ayın yarısı bu s¸ekilde geçiyor. Tam bas¸ agˆrım geçti derken yeniden agˆrılı döneme giriyorum. Hamilelikte bas¸ım hiç agˆrımadı. Çok mutluydum. Bas¸ım agˆrımasın diye tekrar dogˆursam mı, diyorum.”

Âdet dönemi migreni genellikle ilk âdet kanamasıyla bas¸lar. Bazen âdet kanamaları bas¸tan beri sorunludur migren yirmili yas¸lara dogˆru tabloya eklenir. Bazı hastalarda ise çocukluk yıllarına kadar gidebilen bas¸ agˆrıları vardır. Âdetle olan ilis¸kiyi sonradan fark edenler de olabilir. Bu kadınların hepsinde hormonal bir dengesizlik az ya da çok mevcuttur.

Hormonal MigrenTedavisi

Âdet döneminde, hormonlardaki ani degˆis¸imler kadınlarda migrenin daha fazla olmasının nedeni olarak görülmektedir ama degˆildir. Aslında hormonlardaki keskin degˆis¸im organizmayı etkileyerek –tıpkı açlık, lodos, s¸arap gibi– var olan migreni tetikler. Migreni kontrol etmek için hormonal dengesizligˆin ve migrenin ortak olan nedenleri düzeltilmelidir.

Âdet dönemi migreni erken yas¸larda bas¸ladıysa hipofiz bezini etkileyen bozucu alanlar gözden geçirilmelidir. Yirmi yas¸ dis¸leri bu yas¸ grubunda en belirleyici bozucu alandır.

Bu hastalar hekime ileri yas¸larda bas¸vurdugˆunda gerilim bas¸ agˆrısına benzer günlük hayatı engellemeyen bas¸ agˆrıları da tabloya eklenmis¸ olabilir. Genellikle yirmi yas¸ dis¸leri çekilmis¸tir. Sonradan eklenmis¸ olan ameliyatlar (özellikle jinekolojik olanlar), dis¸ tedavileri gözden geçirilmelidir.

Tedavi sürecinde çok sık olan atakları azalıp sadece âdet dönemi agˆrıları devam ederse dis¸ sıkmanın tedavisiyle dis¸lerin kapanma dengesinde olan bozuklukların düzeltilmesi gerekir.

Âdet Dönemi Migreni Öyküsü

Tedavi öncesi:

“Üniversite yıllarında migrenim bas¸ladı. Bas¸ agˆrılarım regl dönemimle ilis¸kili. I·lk bas¸tan beri bu ilis¸kinin farkındayım çünkü regl öncesi ve sonrası mutlaka migrenim tutuyor. Aralarda stresim çok fazla olursa da bas¸ım agˆrıyor. Regl döneminde çok s¸iddetli ataklarım oluyor, ilaç fayda etmiyor, midem bulanıyor, bazen kusuyorum. Çocukken de bas¸ım agˆrırdı ama s¸iddetli degˆildi. Migrenim olmadan önce bazen gözümde ıs¸ıklı noktalar, iplikler oluyor. Kısa sürüyor, sonra bas¸ agˆrım s¸iddetleniyor.

Sizin de sordugˆunuz gibi bas¸langıçtan beri regl öncesi sinirli ve s¸is¸kin olurum ama regl kanamalarım düzenlidir. Dogˆumdan sonra spiral taktırdıgˆım için kanamam biraz arttı. Dogˆru söylüyorsunuz, hamilelikte bas¸ım agˆrımadı. Hatta dogˆumdan sonraki 1 yıl da agˆrımadı. Sonra tekrar bas¸ladı. Her ay regl öncesi ve sonrası günüm kötü geçiyor. Artık bu durumdan kurtulmak istiyorum.”

Tedavi sonrası:

“Tedaviye gittim ama açık söylemek gerekirse migrenden kurtulacagˆımı düs¸ünmüyordum. Hatta rahim perdeleme diye bir yöntem varmıs¸, hormonlu spiralle regl kanamaları olmuyormus¸ diye duymus¸tum. Doktoruma yaptırmayı düs¸ündügˆümü söyledim, ‘Kendinizi genç yas¸ta menopoza mı sokmak istiyorsunuz. Hormonal sorunlarınız hep var çünkü hep âdet dönemi sinirli, s¸is¸kin oluyorsunuz, egˆer dıs¸ardan hormon verilirse daha da kötü olur’ dedi. Bana benzer yöntemleri kullanıp da regl olmayan ama migreni artarak tüm aya yayılan hastalarını anlattı. ‘Öncelikle hormonlarınızı etkileyen ve migreninizi yapan nedenleri çözelim’ dedi. Bazı yerlerime igˆneler yaptı, dis¸lerimle ilgili gerekli tedavileri saptadı, uzmanlara gönderdi. Spiralimi çıkarttırdı. S¸imdi bas¸ agˆrım yok. Regl öncesi sıkıntılarım da, kanamalarım da düzeldi. Kendimi sagˆlıklı bir kadın olarak hissediyorum.”

Bu yazı "Migrene Çözüm Var" ktabından alınmıştır.

Kitap hakkında bilgi için funduszeue.info

Tedavi iiçinfunduszeue.info

/funduszeue.info

N&#;rolog Dr. Emel G&#;kmen

N&#;rolog Dr. Emel G&#;kmen
[email protected]

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası