subhanallah ne demek / Sübhanallah - Vikipedi

Subhanallah Ne Demek

subhanallah ne demek

Subhanallah Ne Demek? Sübhanallah Anlamı ve Fazileti Nedir, Ne Zaman Söylenir?

Müslümanların namaz içerisinde, namazdan sonra veya Allah'ı zikretmek istedikleri her an yaptıkları tesbihat sırasında Subhanallah denilmektedir. Bu zikir, Subhanallah ne demek sorusuyla araştırılıyor. Allah'ın tüm eksiklik ve kusurlardan uzak olduğunu ifade eden bu zikrin manası, Subhanallah anlamı ve fazileti nedir sorusuyla aranıyor.

SUBHANALLAH DEMEK NE ANLAMA GELİR?

Türkçe'ye "Allah münezzehtir" şeklinde çevrilen bu zikir, Subhan ve Allah kelimelerinin birleşiminden oluşur. Subhan kelimesi;

Sıfat olarak: tüm olumsuz sıfatlardan uzak olan, soyutlanmış, tertemiz, pak, arınık, mutlak-mükemmel, mutlak-üstün
Fiil olarak: tüm olumsuz sıfatlardan uzak olarak kabul etmek, soyutlamak, tertemiz bilmek, paklamak, arındırmak, şanını yüceltmek gibi anlamlara sahiptir. Türkçe kelime karşılığı Allah Kusursuzdur, Allah Arınıktır veya Allah Mutlak-Üstündür şeklinde gösterilebilir.

SÜBHANALLAH DEMENİN FAZİLETİ NEDİR?

Hz. Nuh, oğluna verdiği nasihatta "Sübhanaellahi ve bihamdihi" demesini emretmiştir. Çünkü "bu tesbih meleklerin istiğfarı ve mahlukatın duasıdır" demiştir. "Allah noksan sıfatlardan uzaktır" manasına gelen Subhanallah zikrinin fazileti hadis-i şeriflerde izah edilmiştir:

"Sübhanallah demek mizanın yarısını doldurur. Elhamdülillah demek ise teraziyi doldurmuş olur. Allah'tan başka gerçek ilah yoktur, sadece O vardır, diyen kimse ile Allah arasında hiçbir perde yoktur. Cennette kendisiyle beraber oluncaya kadar" (Tirmizi)

"Sübhanallah demek mizanın yarısıdır. Elhamdülillah ise onu doldurmuş olur. Allahuekber demek gök ile yeryüzü arasını doldurur oruç sabrın yarısı temizlikte imanın yarısıdır." (Tirmizi)

Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: "Her kim sabah ve akşam yüz defa Subhanallahi ve bihemdihi derse, bundan daha fazlasını okumayan hiçbir kimse, o adamınkinden daha faziletli bir amel işleyemez.

ELHAMDÜLİLLAH NE DEMEK?

Anlamı: "Şükür Allah'adır" ya da "Allah'a şükürler olsun"

ALLAHUEKBER NE DEMEK?

Anlamı: "Allah en büyüktür"

SÜBHANERABBİYEL AZİM NE DEMEK?

Anlamı: "Büyük olan Rabbim her türlü noksan sıfatlardan uzaktır."

RABBENA LEKELHAMD

Anlamı: "Rabbimiz, hamd sanadır."

SÜBHANERABBİYEL A'LA

Anlamı: "Yüce olan Rabbim her türlü noksan sıfatlardan uzaktır."

ESSELAMU ALEYKUM VE RAHMETULLAH

Anlamı: "Allah'ın selamı üzerinize olsun"

SEMİALLAHU LİMEN HAMİDEH

Anlamı: "Allah kendine hamd edeni işitir."

Sübhanallah

Subhan'Allāh (Arapça yazılışı: سبحان الله); Türkçeye sıklıkla "Allah münezzehtir" şeklinde çevrilen, Türkçe diziliş ile "Allah Subhan'dır" anlamında olan Arapça bir ifadedir. İfade, Subhan ve Allahkelimelerinin birleşiminden oluşur.

Subhan/سبحان kelimesi Arapça S-B-H(س ب ح) kökünden türer. Kök anlamı; (batmadan, üzerinde)yüzmek, ileriye yuvarlanmak, hızla uzaklaşmak, hızlı olmak anlamındadır.[1][2]

Kuran'da birçok ayette, bu kökten türemiş birkaç farklı anlamda olan kelimeler bulunmaktadır.[3] Örneğin;

(Enbiyâ) كُلٌّ فِي فَلَكٍ يَسْبَحُونَ / kullun fî felekin yesbehûn(e) / her biri bir yörüngede yüzmekte(dir).

(Kalem) لَوْلَا تُسَبِّحُونَ / levlâ tusebbihûn(e) / niçin tesbih etmiyorsunuz? (niçin Mutlak-Üstünlüğünü aklınıza getirmiyorsunuz?)

(Kalem) قَالُوا سُبْحَانَ رَبِّنَا / Kâlû subhâne rabbinâ / Rabbimiz Subhan'dır dediler. (Sahibimiz Mutlak-Üstün 'dür dediler.)


Hadis'lerde ise Subhanallah ifadesi; "Allah'ın tüm olumsuz sıfatlardan uzak bilinmesi" şeklinde açıklanmaktadır.
Eski Türk meallerinde, örneğin Karahanlılar Türkçesi ile yapılan meallerde Subhanallah ifadesi; Arıg Allah olarak çevrilmiştir.[4]
Kazakça'da ise "Pak Allah" ifadesi ile çevrilmektedir.[5]


Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda, Subhan kelimesi;

Sıfat olarak:tüm olumsuz sıfatlardan uzak olan, soyutlanmış, tertemiz, pak, arınık, mutlak-mükemmel, mutlak-üstün
Fiil olarak:tüm olumsuz sıfatlardan uzak olarak kabul etmek, soyutlamak, tertemiz bilmek, paklamak, arındırmak, şanını yüceltmek

gibi anlamlara sahiptir.

Dolayısı ile, Subhan'Allāh ifadesinin en yakın Türkçe kelime karşılığı Allah Kusursuz[dur], Allah Arınık[tır] veya Allah Mutlak-Üstün[dür] şeklinde verilebilir.

Yine Subhan kelimesinin köken anlamı dikkate alındığında, İslam felsefesinde tüm ilahilik(tanrısal) güçleri birleyen Allah kavramının soyutluğunu ifade etmek için kullanıldığı görülür. Bu anlamı ile Subhan'Allāh ifadesi; Allah kavramına somutluktan uzak, mutlak bir soyutluk atfeden felsefi bir yaklaşımdır.

Kaynakça[değiştir

Subhanallah Ne Demek? Subhannallah Fazileti Ve T&#;rk&#;e Anlamı

Haberin Devamı

Subhanallah Allah’ın kainatı, eserlerini ve tüm canlıları yaratmasının karşısında kullarda oluşan şaşkınlık ve hayreti ifade eder. Subhanallah Allah’ın efalinde, sıfatında, zatında bütün eksikliklerden ve kusurlardan uzak olduğunu ifade eder.

Subhanallah Ne Demek?

 Subhanallah Allah’ı bütün eksiklik ve kusurlardan uzak olduğunu bilip bunu söylemektir. Subhanallah Kuran-ı Kerim’de geçen teşbihlerden birisidir. Allah’ı yüceltmek ve Allah’ın bütün eksikliklerden beri olduğunu bilmek ve bunu söylemek önemlidir. Allah her şeyi ile tamamen bütün eksik olan şeylerden uzaktır. Allah hiçbir şeye muhtaç değildir. Allah bütün kusurlardan uzaktır.

Subhanallah Fazileti ve Türkçe Anlamı

 Subhanallah’ın Türkçe anlamı: Allah bütün eksikliklerden beridir demektir. Bir hadiste Hazreti Muhammed (s.a.v.) ile sahabeleri arasında geçen bir konuşma geçmiştir. Daha fakir olan sahabelerin her birinin namazlarını doğru kıldıklarını, oruçlarını tuttuklarını ama diğer zengin sahabelerin köle azad etmesi, sadaka vermesi gibi sevap olan şeyleri yapamadıklarını bu nedenle onların gerisinde kaldıklarını Resulallah (s.a.v.)’e şikayet etmişlerdir. Resulallah (s.a.v.) ise onlara diğerlerinin önüne geçebilecekleri bir şey söylemeyi teklif etti ve kabul ettiler. Her namazın ardından 33’er defa Subhanallah, Allahuekber ve Elhamdülillah demelerini söylemiştir. Bütün diğer şeylerin yanında namazın ardından bu teşbihi yapmak kişiyi üstün bir konuma getirecektir. Bir başka hadiste ise Resulallah (s.a.v.)’in Subhanallah demenin mizan yarısı olduğu, Elhamülillah demenin mizanı doldurmuş olduğunu ve Allahuekber demenin de yer ve gök arasını doldurduğunu bildirmiştir.

Haberin Devamı

 Subhanallah zikri ile tüm kusur ve eksikliklerden Allah’a sığınılır. Allah’ı zikretmek ile Allah’da kulunu zikreder. Allah kullarına şah damarlarından çok daha yakın olduğunu bildirmiştir. Allah yeri ve göğü eksiksiz bir şekilde yaratandır. Allah bütün yaratıkların yaratıcısıdır. Allah’ın yarattıklarında hiçbir noksanlık yapmamıştır. Allah kusursuzdur. Subhanallah demek ile kulun tüm bunların bilincinde olduğu ortaya çıkar. Allah’ın razı olacağı zikirlerden, tesbihlerden biridir. Allah katında bunun bilincinde olarak Subhanallah diyen bir kul sevap alır.

kaynağı değiştir]

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir