başın sol arka alt tarafında şişlik / Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği | BOYUNDAKİ ŞİŞLİKLER

Başın Sol Arka Alt Tarafında Şişlik

başın sol arka alt tarafında şişlik

Kafa tabanı tümörleri nasıl belirti veriyor?

Kafa tabanı cerrahisinde uzmanlaşmış olan Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, bu alanın beyin cerrahisindeki en riskli bölge olduğunu söylüyor. Kafa tabanı cerrahisinin; tümörler, damar lezyonları, gelişim anomalileri, konjenital anomaliler gibi problemlerle ilgilendiğini belirten Bozbuğa, bu bölgede oluşan tümörlerin belirtileri hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Eser AKGÜL

Yayınlanma: 11:33 - 04 Eylül 2018 Güncellenme:

Kafa tabanı tümörleri nasıl belirti veriyor?

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, kafa tabanı cerrahisi hakkında bilgiler verdi ve beyin tümörlerinin belirtililerini anlattı:

Kafa tabanı cerrahisi, beynin oturduğu kısımdaki problemlerle ilgileniyor. Tümörler, damar lezyonları, gelişim anomalileri, konjenital anomaliler bu bölgede en çok görülen problemler arasında sayılıyor. Beynin bu kısmına cerrahi müdahalede bulunmak çok zordur yani beyin cerrahisinin en zor alanı diyebiliriz. Beyin o bölgeyi örtmüş olduğu için oraya ulaşmak çok zordur ve bütün hayati yapılar kafa tabanında birbirleriyle iç içe olduğu için müdahale edilmesi en riskli bölgedir.

Bu cerrahi alan bir yönüyle yeni, bir yönüyle değil. Kafa tabanına yüz yıl önce de müdahaleler yapılmış ama son 30 yıl içinde teknolojinin çok ilerlemesiyle yeniden gündeme gelen bir cerrahi alan. Bazen kafa tasını keserek, bazen de vücut boşluklarından yani burundan, ağızdan girip cerrahi müdahale yapabiliyoruz. Ama çoğunlukla kemik pencere açmak gerekiyor.

kafa-tabani-cerrahisi-shutter

Kafa tabanında her bir milimetre çok şey ifade ediyor. Beyin, cerrahi sırasında sürekli oyun kurduğunuz, strateji yaptığınız, duruma göre çok ince planlar yaptığınız bir alan. Bunu önceden tümüyle öngörüp planlamak mümkün değil.

EN SIK GÖRÜLEN TÜMÖR: MENİNGİOM

Beyinde 130 tür civarında tümör çeşidi görülüyor. Bunlar arasında çok yaygın ve nadir görülenleri var. Kafa tabanı tümörleri diğer bölgelerdeki kadar çok görülmüyor. Ancak görüldüğünde de çok ağır tablolara sebep oluyor. O bölgede bulunan beyin zarı beyni ve tabanı tümüyle sarıyor. İşte o zardan çıkan meningiom dediğimiz tümörler var ki kafa tabanında en sık gördüğümüz tümörler bunlardır. Meningiyom beyin tümörlerinin de yüzde 15 ile 20’sini oluşturur. Kafa tabanında kemik ve kıkırdak dokudan çıkan tümörler de bu gruba girer. Ayrıca kafa tabanında kafa sinirleri var ki burada çıkan tümörler de kafa tabanı tümörü sayılıyor. Kafa tabanı cerrahisi sadece tümörlerle ilgilenmiyor; o bölgedeki anevrizmalar ve diğer damarsal problemler, doğuştan anomaliler, şekil bozuklukları gibi ya da travmalarda da yine kafa tabanı cerrahisini yapıyoruz.

KAFA TABANI TÜMÖRLERİ NASIL BELİRTİ VERİYOR?

Beyin çok fonksiyonel bir organ olduğu için tümörlerinin belirtileri çok çeşitli olabiliyor. Kafa tabanı tümörlerinin çoğunluğu iyi huylu olduğu yani yavaş büyüyen tümörler olduğu için geç anlaşılıyor. Çünkü vücudun ve daha fazlasıyla beynin bir adaptasyon mekanizması vardır ve yavaş gelişen bir sorun karşısında duruma dapte olma kapasitesini kullanıyor ve tümör büyük bir hacme ulaşana kadar bir belirti vermiyor. Yani sinsi bir hastalık diyebiliriz.

Kafa tabanı tümörleri bize geldiğinde genellikle büyük bir hacme ulaşmış oluyorlar. Beynin tabanında kafa sinirleri olduğu için görme bozuklukları, koku bozuklukları, yüz felçleri, yutma güçlükleri görülebiliyor.Beyin sapını etkilediklerinde kolda ya da bacakta kuvvet kayıpları, duyu bozuklukları, yürüme bozuklukları, çift görmeler gibi belirtiler verebiliyor. Tabi bu belirtiler başka hastalıkların da belirtisi olabiliyor. Ama bugün görüntüleme tekniklerinin gelişmesi tanı koymayı çok kolaylaştırdı. MR ve renkli MR ile tümörün varlığını anlayabiliyoruz ve teşhisten sonra pek çok inceleme ile küçük ayrıntıları yakalayabiliyoruz.

Kafa tabanı ameliyatları zor ve uzun süren ameliyatlardır. Bir hastamın ameliyatının tam 19 saat sürdüğünü hatırlıyorum. Sonrasında da bütün hayati parametrelerinin çok iyi takip edilmesi yani yoğun bakımda birkaç gün kalması gerekiyor.

GENETİK Mİ?

Genetik penetransın ne ölçüde olduğu önemli. Beyin tümörlerinin bazılarında genetik etkiler ortaya kondu ama birebir genetik etkinin neden olduğu bir tümör yok.

Bel fıtığı ameliyat edilmeli mi?İlginizi ÇekebilirBel fıtığı ameliyat edilmeli mi?Aşırı sıcaklar beyni nasıl etkiliyor?İlginizi ÇekebilirAşırı sıcaklar beyni nasıl etkiliyor?

ameliyatbaş ağrısıbel fıtığıbeyingenetiktümörÜsküdarÜsküdar Üniversitesi

Başın sol tarafında ve kafanın sol arka tarafında ağrının 18 farklı nedeni, tedavisi

Başın sol tarafındaki ağrı, migren, küme tipi baş ağrısı ve hatta gerilim tipi baş ağrısı sonucu meydana gelebilir. Ağrı yavaş yavaş başlayabildiği gibi aniden de gelişebilir, keskin, donuk ve zonklayıcı bir şekilde hissedilebilir. Bazı durumlarda ağrı boyna, dişlere veya gözlerin arkasına da yayılabilir. Kafanın sol tarafının ağrımasının yaygın nedenleri şöyledir:

BAŞIN SOL TARAFINDA VE BAŞIN SOL ARKA TARAFINDA AĞRI NEDEN OLUR?

  1. Migren. Migren, kafanın sol tarafının ağrımasına neden olabilen bir hastalıktır. Baş ağrısının yanı sıra migrene mide bulantısı, kusma ve ışığa veya sese duyarlılık gibi diğer semptomlar da eşlik eder.
  2. Gerilim tipi baş ağrısı
  3. Küme tipi baş ağrısı
  4. Yüksek tansiyon
  5. Stres, depresyon
  6. Soğuk algınlığı
  7. Kulak veya dişte enfeksiyon
  8. Beyinde tümör bulunması
  9. Sinüzit
  10. Alerji
  11. Trigeminal nöralji ve Oksipital nevralji
  12. Beyin anevrizması,
  13. İşlenmiş gıdaların tüketilmesi (Markette satılan paketlenmiş hazır gıdalar vb)
  14. Uykusuzluk yahut çok uyuma
  15. Kullanılan ilaçların yan etkisi olarak
  16. Temporal arterit.Temporal arterit, kan damarlarının iltihaplanmasıdır. Başın sol tarafındaki damarlar etkilendiğinde sol tarafta baş ağrısı, geçici görme kaybı ve çiğneme güçlüğü gibi belirtilere neden olabilir. 
  17. Dev hücreli arterit
  18. Küme baş ağrısı

BAŞIN SOL TARAFINDA VE BAŞIN SOL ARKA TARAFINDA AĞRI İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLİR?

Başın sol tarafında ağrı için Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları) doktoruna gidilir. Doktor sizden beyin emarı, idrar ve kan tahlili isteyecektir.

BAŞIN SOL TARAFINDA VE KAFANIN SOL ARKA TARAFINDA AĞRI NASIL GEÇER?

Başın sol tarafında ağrının tedavisi bu durumun nedenine göre değişir. Örneğin bu durum yüksek tansiyondan kaynaklıysa doktor tansiyon ilacı reçete edecektir. Migrenden dolayı bu ağrı meydana geldiyse migren ilaçları ağrıya şifa olacaktır. Ağrıya neden olan sorun tespit edilip tedavi edildiğinde ağrı da geçecektir. Aşağıdaki doğal yöntemler de başın sol tarafında ağrıya iyi gelebilir:

SOĞUK KOMPRES

Buzluktan buz küplerini çıkarıp temiz bir beze sarın. Bunu başınızda ağrıyan bölüme tutun. Soğuk ağrının olduğu bölgeyi uyuşturup kısa sürede geçmesinde etkili olacaktır.

NANE YAĞI

Bu esanslı yağ baş ağrıları tedavisinde iyi bir seçenek olan mentol bulundurmasından dolayı cilt üzerindeki yatıştırıcı ve sakinleştirici özellikleriyle bilinir. Doğrudan alına uygulandığında beyne kan akışını canlandırır ve kas sıkışmasını engeller.

Malzemeler

  1. 1-2 damla nane yağı
  2. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Bu iki yağı karıştırın ve alnınıza dairesel hareketlerle masaj yapın. Ağrı devam ederse 2 saat sonra bu işlemi tekrarlayın.

YEŞİL ÇAY

Yeşil çayda bulunan kafein beyindeki kan akışını geliştirir böylece baş ağrısını rahatlatır. Sinir sistemini de canlandırır ve serbest radikalleri vücuttan kaldırır.

Malzemeler

  1. Yeşil çay yaprakları veya çay poşeti
  2. Sıcak su

1 tatlı kaşığı yeşil çay yaprağı veya poşet yeşil çayı bir bardak kaynamış suda birkaç dakika demleyin. Süzerek sıcakken için. Tatlandırmak için birkaç damla limon suyu ve biraz mal ekleyebilirsiniz. Günde 3-4 bardak yeşil çay için.

ZENCEFİL

Zencefilde bulunan bileşenler antioksidan ve iltihap karşıtı özelliklere sahiptir. Zencefil enfeksiyonu giderir. Tüm bu faktörler baş ağrısını rahatlamak için etkili bir şekilde birlikte çalışır.

Malzemeler

  1. 1-2 yemek kaşığı kuru zencefil tozu
  2. Su

Macun yapmak için toz zencefili suyla karıştırın. Bu macunu alnınıza uygulayın ve 15-20 dakika bekletin.

PAPATYA ÇAYI

Papatya çayı ağrıyı azaltan ve zihninizi rahatlatmaya yardımcı bileşeneler içerir. Bu çayda bulunan bisabolol iltihap karşıtı ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Baş ağrısı için harika bir kürdür.

Malzemeler

  1. 1 poşet papatya çayı veya papatya
  2. Sıcak su
  3. 1 tatlı kaşığı bal

Bir bardak sıcak suya poşet papatyayı koyun (veya açık papatya demleyin). 5-6 dakika sonra 1 kaşık bal ilave edin ve için.

LİMON

Limon sadece tazeleyici ve enerji verici değil aynı zamanda hayati iltihap karşıtı özelliklere sahiptir. Baş ağrısından kurtulmak için mükemmel bir kürdür.

Malzemeler

  1. Limon kabuğu
  2. Su

Limon kabuklarını havanda dövün ve macun yapmak için suyla karıştırın. Bu macunu alnınıza uygulayın ve 15-20 dakika bekletin. Aynı zamanda bir limonu yarıya bölüp alnınıza ve şakaklarınıza tutabilirsiniz. Diğer bir alternatif yarım limonu bitki çayınıza sıkıp içmektir.

KIRMIZI BİBER

Kırmızıbiber hem baştaki iltihaplanmayı hem de ağrıyı tedavi etmeye yardım edebilir. Kırmızıbiberde bulunan bir içerik olan kapsaisinin ağrı algısını engellediği söylenir. 

Malzemeler

  1. 1/2 tatlı kaşığı kırmızıbiber
  2. Bir miktar ılık su
  3. Pamuklu çubuk

Kırmızıbiberi suda seyreltin. Pamuklu çubuğu bunun içinde ıslatın ve nazikçe burun deliklerinin içine uygulayın. Yakacaktır ancak yanma hissi geçtiğinde baş ağrınız da geçecektir.

KINA

Kınanın sakinleştirici özellikleri baş ağrısı tedavisinde de faydalıdır. Bir avuç kına yaprağını ezin ve bir yemek kaşığı sirke kullanarak macun yapın. Bu karışımı alnınıza uygulayın ve iyice kurumasını bekleyin. Kına baş ağrısına karşı çok etkili olan iltihap karşıtı, antimikrobiyal, ağrı kesici ve ateş düşürücü özelliklere sahiptir.  Ancak kına ciltte lekelenme yapabilir.

Kafa Tabanı Tümörü

Kafatasının alt kısmında bulunan ve beynin üzerinde oturduğu alana, kafa tabanı adı verilir. Kafa tabanında, sinirler ve kan damarlarının içinden geçtiği sayısız delikler bulunur. Beyni, sinüs, göz ve kulaklar gibi bölümlerden ayıran kafa tabanı, karmaşık ve bir o kadar fonksiyonel bir yapıya sahiptir. Kafa tabanı tümörleri, kafatası kemiği, sinüs, beyin, sinir ve damarlarda oluşan bozukluklardan etkilenerek oluşabilir. Ön, orta ve arka olmak üzere üç bölümden oluşan bölgede meydana gelen tümörlerin tedavisi de tümörün oluştuğu yere göre farklılık gösterir.

Kafa Tabanı Tümörü Nedir?

Beyni önemli ölçüde koruyan ve fonksiyonlarını gerçekleştirmesine katkıda bulunan kafa tabanında görülen iyi ve kötü huylu kanser oluşumlarına kafa tabanı tümörü denir. Bu tümörler, yavaş büyüyen ve belirtileri bakımından oldukça sinsice ilerleyen malign oluşumlardır. Kafa tabanının orta, ön ya da arka kısmında gelişebilen tümörlerin, ameliyatla çıkarılması son derece güçtür. Bununla birlikte teknolojinin gelişimine endeksli olarak ilerleyen tıbbi tedaviler, robotic cerrahi gibi birçok alternatifin de tedavi sürecine eklenmesiyle oldukça gelişmiştir. Kafa tabanı tümörü, beyni dışarı doğru iten ve fiziksel fonksiyonları etkileyen, önemli ve az rastlanan beyin tümörü çeşididir.

Kafa Tabanı Tümörünün Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler kişiden kişiye ve tümörün bulunduğu yere göre değişiklik gösterir. Büyüme hızı birçok kafa tabanı tümöründe yavaştır. Tümör büyüdüğünde, göz sinirleri, beyin, atardamarlar gibi hayati organlara bası yaparak fonksiyonlarını fark edilir ölçüde değiştirir. Bu nedenle, vücudun verdiği sinyallere dikkat etmek önemlidir. Burnu etkileyen tümörler, koku ve nefes alma gibi fonksiyonları zorlaştırır. Hipofiz bezine baskı uygulayan kafa tabanı tümörleri yutmayı ve hatta görmeyi engelleyebilir. Kafa tabanı tümörlerinde ayrıştırıcı ve en belirgin belirtiler arasında baş ağrısı, yutkunma güçlüğü, koku alma duyusunda bozulma, bulanık veya çift görme, duyma kaybı gibi işlevsel bozulmalar gelir. Vücutta oluşan lekelenmeler,  benler, et benleri ve siğiller de kafa tabanı tümörlerinin belirgin habercisi olabilir. Bu nedenle, ben oluşumlarını yakından takip etmek hastalığı önceden teşhis etmek adına önemlidir.

Kafa Tabanı Tümörü Neden Olur?

Hastalığın net olarak kesinleşmiş nedenleri olmamakla birlikte, kafatasının radyasyona maruz kalması, böcek ilaçları ve arsenik gibi zehirli kimyasallara maruz kalınması, risk faktörleri arasında yer alır. Bu tip risk faktörleri, ancak hastalığın oluşumunu tetikleyen ve arttıran nedenler arasında gösterilebilir. Genetik yatkınlık, kafa tabanı tümörü oluşumunda risk faktörü oluştursa da “kesin olarak genetik bir hastalıktır” denilemez.

Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Fiziksel olarak ortaya çıkan belirtiler her ne kadar hastalığın teşhisinde önemli bir ipucu verse de teknik tanımlamalar da teşhisi destekleyen en güçlü faktörlerdir. Genel olarak bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Fiziksel Muayene: Hekim tarafından yapılacak fiziksel muayenede hastalığın belirtileri, kişinin genel sağlık durumu ve varsa kronik hastalıkları gibi konular değerlendirilir. Sinir sistemini kontrol etme amaçlı olarak duyma, refleksler, görme, düşünme ve hatırlama becerileri gibi birçok önemli konu gözden geçirilir.
  • MR ve BT: Manyetik Rezonans (MR) VE bilgisayarlı tomografi (BT) kafa tabanı tümörünün teşhisinde önemli rol oynayan görüntüleme yöntemleridir. Bu yöntemler, hem kafa tabanı tümörü hem de diğer beyin tümörlerinin belirlenmesinde sıklıkla başvurulan teşhis araçlarıdır.
  • Kemik Taraması ve PET: Hastalık şüphesi bulunan kişiye radyoaktif madde enjekte edilerek tümörün tam olarak nerede yerleştiği görülür. Kemik taraması adı verilen bu yöntem sayesinde, tümörün çevredeki diğer organlara sıçrayıp sıçramadığı da belirlenmiş olur. PET (Pozitron Emisyon Tomografisi) yöntemiyle, kanserli hücrelerin büyüme aşamasında olduğu evre görüntülenir. PET yöntemi, BT yöntemi ile beraber kullanılarak daha kesin sonuçlar elde edilebilir. PET çekimi öncesinde kişiye radyoaktif glikoz enjekte edilerek bu maddenin boyadığı kanserli hücreler, beyindeki normal sağlıklı hücrelerle kıyaslanır. Hastalığın hangi bölümlere yayıldığı ve yayılmaya devam ettiği gözlemlenir.
  • Anjiyografi ve Endoskopi: İnce bir kamera yardımıyla burundan girilerek tümörün yeri keşfedilmeye çalışılır. Tümörün hangi tip hücrelerden oluştuğunu belirlemek için, biyopsi yapılması gerekebilir. Burundan içeri gönderilen kamera ve ince iğne biyopsisi yardımıyla parça alınarak, tümörün iyi ya da kötü huylu olduğu belirlenebilir.
  • Baş ve Boyun Testleri: Bu bölgelerdeki bazı bölümlerin çalışma fonksiyonlarını gözlemlemek için, birtakım fonksiyonel test modelleri uygulanır. Hastanın fiziksel belirtileri ve tümörün yerine göre, testlerin türü de belirlenir. Duyma kaybı olan hasta için odiometri testi, denge testleri, görme ve ses telleri için uygulanan testler, bu araştırma yöntemleri arasındadır.

Kafa Tabanı Tümörlerinin Çeşitleri Nelerdir?

Serebellopontin Köşe Tümörleri: Beyin ve beyincik arasındaki bölgede tutunan tümörler, kafa tabanı tümörleri arasında en sık rastlanılan tümör çeşitleridir. Belirtileri, diğer kafa tabanı tümörleri ile büyük benzerlik gösterir.

Menenjiyoma: Beyin zarı tümörleri, kafa içinde yer alan tümörlerin  yaklaşık %18’ini oluşturur. Sıklıkla iyi huylu tümörler olup etraftaki yapılara saldırgan davranışlarda bulunabilirler. Arka kafa çukuru, en sık yerleştikleri alandır. Denge bozukluğu, kulak çınlaması ve işitme kaybı gibi kulakla ilgili şikayetler, erken dönem belirtilerindendir. 

Glomus Tümörleri: Kulak tümörleri olarak da bilinen bu tümörler, yerleştikleri alana göre iki türde adlandırılır. Birincisi Glomus Timpanikum diğeri de Glomus Jugulare tümörleridir. Kulağın içinden başlayan Glomus tümörü, Glomus Timpanikum sıklıkla nabızdan gelen sesle eş zamanlı kulak çınlaması şeklinde bulgu verir. Kulağın altındaki büyük toplardamardan başlayan Glomus Jugulare tümörleri ise sıklıkla uzun süre belirti göstermez. Yutma bozuklukları, yüz felci, işitme kaybı hatta kalp çarpıntısı ve ritm bozuklukları gibi belirtiler, tümör yeterince büyüdükten sonra ortaya çıkan bulgulardır.

Kordoma: Kafa tabanının orta kısmına yerleşen tümör çeşididir. Etrafındaki yapıları ve kemiği iterek büyüdüğü için genellikle tahrip edicidir. Kafa tabanında yerleşir ve zamanla sinüsün içine kadar girerek burun tıkanıklığına yol açabilir. Belirtileri erken teşhisini kolaylaştıracak ölçüde çeşitlidir. Bu belirtilerin başlıca olanları, görme kaybı ya da çift görme, baş ağrısı, yüzde ağrı, denge bozuklukları, kulak çınlaması ve işitme kaybıdır.

Kondrosarkom: Kötü huylu tümörler olup hızlı ve oldukça saldırgan bir yapıya sahiptirler. Hem etraftaki hem de uzak organlara sıçrayarak (metastaz) tutunabilir ve onları işgal ederler.

Lipom ve Hamartom: İyi huylu kafa tabanı tümörleridir. Belirtileri diğer kafa tabanı tümörleri ile benzer. Bu yönüyle başta kötü huylu olduklarını düşündürebilir ancak BT ve MR tetkikleri ile kolayca diğer tümör çeşitlerinden ayırt edilebilirler.

Kolesteatoma: Kafa tabanı tümörleri arasında sık görülen tümör çeşitlerinden biridir. Genellikle doğuştan meydana gelen hücre artıklarından meydana gelirler. Sinsi ve oldukça yavaş bir büyüme hızına sahiptirler. Belirtilerini vermesi ve fark edilmesi 20’li yaşlardan sonra gerçekleşir. İşitme kaybı, kulak çınlaması, yüz felci, baş ağrısı gibi diğer kafa tabanı tümör çeşitleriyle benzerlik gösteren belirtileri mevcuttur.

Epitel Hücreli Tümörler: Kulağın içinde ve temporal kemik üzerinde büyüyen tümörlerdir. Dış kulak kanalının derisinde oluşmaya başlar ve büyüdükçe iç ve dış yönlere doğru yayılır. Kötü huylu bir tümör olup, etraftaki yapıları iterek ve baskı uygulayarak gelişir. Metastaz oluşumu olasılığı yüksektir.

Endolenfatik Kese Tümörü: İç kulağın kese biçimindeki uzantısında gelişen tümörlerdir. Nadir rastlanırlar ve işitme kaybı belirtileri ile kendilerini gösterirler. Hastanın tümör gelişen kulağı, zaman zaman iyi ya da kötü duyma gibi dalgalanmalar geçirebilir. Baş dönmesi atakları da ortaya çıkarabilen tümör, Meniere hastalığı ile zaman zaman karıştırılır.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kafa tabanı tümörleri, tedavisi bakımından birçok seçenek içerir. Cerrahi yöntemler, kemoterapi ve radyoterapi uygulamaları ya da sadece izlemeye bağlı süreçler, tedavi yöntemlerini oluşturur. Tedavi sırasında bu yöntemlerin bir ya da birkaçı bir arada kullanılabilir. Tümörün yeri, yayılım bölgesi, hızı, iyi veya kötü huylu olması, hastanın farklı kronik rahatsızlıklarının bulunması, tedavi yöntemini seçmek adına belirleyicidir.

Kemoterapi, cerrahi müdahaleyi destekleyici bir yöntem olarak tek başına ya da ameliyat sonrasında uygulanır. Tümörün yeri bakımından cerrahi müdahalenin uygun bulunmadığı durumlarda, radyasyon tedavisi çözümsel bir yaklaşımdır. Kafa tabanı tümörü, cerrahi olarak güvenle çıkarılabilecek bir yerdeyse, ameliyat tek çözüm yöntemidir. İyi huylu tümörlerde burun içinden uygulanan endoskopik cerrahi yöntemler uygulanabilir ve kafa tabanı tümörleri için birçok cerrahi uygulama yöntemi söz konusudur. Herhangi bir biçimde hastanın hayatını olumsuz yönde etkilemeyen ve büyümeyen iyi huylu tümörler için, cerrahi müdahalelere gerek kalmadan, izleme yöntemi de yeterli olabilir.

Kafa Tabanı Tümörü Cerrahisi Nasıl Uygulanır?

Kafa tabanı tümörleri, ulaşılması zor beyin alt taban bölgesinde olduğundan, operasyonların güvenli ellerde yapılması önemlidir. Yeni nesil tıp teknolojileri sayesinde, günümüzde bu operasyonlar mikroskobik yöntemlere ilaveten robotik cerrahilerle de üst seviyelere taşınmıştır. Kafa tabanına ulaşmak için kafatası kubbesinin kaldırılarak aşağıya doğru inilmesi, istenmeyen sonuçların oluşmasına neden olabilir. Sinirler ve bu bölgedeki hassas dokuların zedelenmesi, ameliyat sonrasında kalıcı hasarların ortaya çıkmasını sağlayabilir. Bu nedenle, teknolojinin de hızla ilerlemesiyle ortaya çıkan yeni yöntemler, cerrahi uygulamalar açısından daha fonksiyonel çözümlerdir. Endoskopik yöntemlerle başta burundan, kulak içi, gözlerin arasından, geniz bölgesi ya da boynun arka kısmından girilerek tümör başarıyla çıkarılır. Operasyon sonrasında hassas sinirlerin zarar görmemesi, koku ve görme gibi fonksiyonların kaybedilmemesi için ameliyatlarda üst güvenlik tedbirleri oluşturan nöromonitörizasyon ve nöronavigasyon gibi üstün teknolojik yöntemler de kullanılır. Ameliyat süreci oldukça uzundur. Kafa tabanı tümörü ameliyatlarında, 19 saate varan uzun süreler olabilmektedir.

Ameliyat Sonrası Bakım ve İyileşme Süreci

Uzun süren ameliyat sonrası, hastanın ortalama 7 günlük bir süre boyunca hastanede kalması uygun görülür. Hasta, genel sağlık durumuna da bağlı olarak bir iyileşme grafiği sergiler. Ameliyat öncesindeki yaşam kalitesi, sigara ve alkol kullanımı gibi olumsuz etkenlerin hastanın hayatında var olup olmaması, iyileşme sürecinin kısalığı üzerinde etkilidir. Ameliyat sonrasında gerekli görüldüğü taktirde kemoterapi ve radyoterapi süreçleri doktor tarafından planlanır. Hastaya uygulanacak ilaçlar ve kullanım süreleri de iyileşme sürecinin gidişatında oluşan koşullara göre programlanır.

Başınızın sol tarafı neden ağrıyor biliyor musunuz? İşte sol taraftan gelen baş ağrısının meydana getirebileceği hastalıklar...

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası