kestane çayı faydaları / Kestane Çiçeğinin 10 Faydası - MaksatBilgi

Kestane Çayı Faydaları

kestane çayı faydaları

At Kestanesinin 15 Dikkat Çekici Faydası

at kestanesi

Yüzlerce yıldır geleneksel tıpta kullanılan at kestanesi, modern tıpta da ilaç yapımında ve kozmetik sektöründe kullanılmaya devam ediliyor. Peki at kestanesi nedir, at kestanesinin zamana meydan okuyan faydaları nelerdir, nerelerde bulunur? Gelin bir göz atalım. 

At Kestanesi Nedir?

At kestanesi, atkestanegiller familyasından, toplamda on üç farklı türü bulunan metre yüksekliğine ulaşabilen bir süs bitkisidir. Çiçekleri genellikle yaprak köklerinde sarı, pembe lekeli veya beyazdır. 20 ile 50 çiçek bulunan salkımları ilkbaharda oluşur. Bu salkımlarda 1 ile 5 arası meyve, yani at kestanesi, oluşur. At kestanesi yeşil ve dikenli kapsülünün içinde bir veya birkaç tohum içerir. Nisan ve Temmuz aylarında çiçek açan bitki, P vitamini açısından oldukça zengindir.

At kestanesi salkımı ve çiçekleriİlginç adıyla dikkat çeken at kestanesi ağacı, adının yarısını meyvesinin atların nefes almasına yardımcı olduğu düşüncesinden alırken diğer yarısını ise, tahmin edebileceğiniz gibi, kestaneye benzeyen görünümünden alır.

Birçok derde deva olabilmesine karşın at kestanesi, “eskulin” adı verilen zehirli bir madde içerir, faydalarına geçmeden önce bunu belirtip at kestanesinin işlenmemiş halinin yenmemesi ve doğru kullanılması gerektiğini hatırlatalım.

At Kestanesinin 15 Faydası

At kestanesi, hemoroidden romatizmaya kadar pek çok rahatsızlıktan kaynaklanan semptomların hafifletilmesinde takviye besin olarak kullanılır. Fakat faydalarını bu şekilde özetlemek ona haksızlık olacağından at kestanesinin faydalarını tek tek ele alalım.

1. Antienflamatuar özelliği sayesinde at kestanesi iltihapların atılmasına yardımcı olur.

2. Basur tedavisinde meydana gelen kanamaları azaltır.

3. Kan dolaşımını artırdığından ödem ve varis tedavisinde kullanılır. Yine aynı sebepten damar tıkanıklığına iyi gelir.

4. Genetik olmayan, uykusuzluk veya yorgunluktan kaynaklanan göz altı morluklarını yatıştırır.

5. İçerdiği apigenin sayesinde sarkan derilerin toplanmasına yardımcı olur, selülite iyi gelir.

6. Kırışıklık önleyici olarak kullanılır.

Romatizma, eklem ve kol ağrısı

7. Romatizma nedeniyle eklem ve kemiklerde ortaya çıkan ağrıları dindirmeye yardımcı olur.

8. Kronik stres ve yorgunluğa iyi gelir.

9. Sivilce ve güneş lekelerinin giderilmesinde etkilidir. 

Gözeneklerin kapanmasına yardımcı olur.

Saçın sağlıklı uzamasını sağladığından ve saç dökülmesini engellediğinden saç bakımı için idealdir.

Öksüren kadın

Öksürüğü kısa bir sürede dindirmek için göğüs bölgesine masaj yaparak kullanılabilir.

Yüzde meydana gelen kılcal damar izlerinin giderilmesine yardım eder.

İshal, ateş ve prostat gibi rahatsızlıkların neden olduğu semptomların hafiflemwesine yardımcı olur.

Vücutta genetik sebeplerle veya devamlı aynı pozisyonda oturmaktan oluşmuş kılcal damar çatlaması tedavisinde kullanılır. 

At Kestanesi Nasıl Kullanılır?

At kestanesinin kullanılabilir kısımları tohum, kabuk ve yapraklarıdır. Bitkinin bu kısımları alınarak krem, yağ veya jele dönüştürülür.  Özellikle ilaç ve kozmetik sanayinde yararlanılan bu bitkiyi kozmetik ürünü veya ilaç olarak satın alabileceğiniz gibi, doğru yöntemlerle hazırlayıp evinizde de kullanabilirsiniz.

Bunun için yapabileceklerinizden biri, at kestanesini 45 gün boyunca zeytinyağına koyarak güneşte bekletmek ve bekleme süresinden sonra yağını süzmektir.

Bir diğer yöntem olarak bitkinin kurutulmuş yaprak ve kabuklarını kaynamış suda demlemeye bırakabilir ve çay şeklinde tüketebilirsiniz. Bu şekilde kullandığınızda çaydan bir bardaktan fazla içmemelisiniz.

At Kestanesi Yağı

At kestanesi yağı ve at kestaneleri

At kestanesini yağ formunda birçok ilaç ve kozmetik ürünün içeriğinde görebilirsiniz. Özellikle ciltteki sivilce ve güneş lekesi tedavisi için geliştirilen pek çok üründe bu bitkinin yağından faydalanılır. At kestanesi yağını bu tür problemleri çözmek için doğrudan peeling olarak da uygulayabilirsiniz.

At kestanesi yağını cildinize masaj yaparak krem şeklinde uygulayabilirsiniz. Bu işlem özellikle kırışıklık önleyici ve giderici özelliğinden faydalanmak, gözeneklerin kapanmasına yardımcı olmak için tercih edilebilir. 

Nezle veya soğuk algınlığından kaynaklı öksürüğü dindirmek için yağı göğüs bölgesine kalpten yukarıya masaj yaparak uygulayabilirsiniz. 

Saçınıza bakım yapmak ve sağlıklı uzamasını sağlamak için de at kestanesini tercih edebilirsiniz. Şampuanınıza az miktarda at kestanesi yağı karıştırılabilir ya da saç diplerine yağ ile masaj  yapabilirsiniz.

At Kestanesi Kremi

Cildi nemlendirip bakımlı görünümüne katkı sağladığından at kestanesi kremi günlük bakım kremi olarak gözde bir üründür. Kullanacağınız kremin türüne göre değişmekle birlikte, genellikle kremin günde iki kez düzenli olarak kullanılması önerilir.

Kan dolaşımını hızlandırıp tıkanmış damarları açmaya yardımcı olduğundan at kestanesi kremini ödem, bacak şişmesi ve varis gibi rahatsızlıktan muzdarip olanlar gönül rahatlığıyla kullanabilir ve düzenli kullanımda faydasını görebilir.

Egzama rahatsızlığı olanlar yine at kestanesi içerikli kremlere başvurabilir.

At Kestanesi Çayı

at kestanesi çayıBu meyveyi kaynamış suda dakika kadar demleyip süzerek çay olarak tüketebilirsiniz ancak at kestanesi çayını çocuklara kesinlikle vermemelisiniz.

Günlük tüketim miktarını aşmadan içtiğinizde at kestanesinin birçok faydasını fark edebilirsiniz. Krem ve yağı gibi at kestanesinin çayı da cilde iyi gelir, güzellik verir. Vücuttaki ödemi atmak için de at kestanesi çayı içebilirsiniz. 

Bu çay aynı zamanda uyku problemlerine iyi gelir, bağırsak sağlığını korur ve kan şekerini düzenler. 

At Kestanesi Nerelerde Bulunur?

Peki bu binbir derde deva, çeşit çeşit ürün ve ilaçta yer alan at kestanesi nerelerde bulunur? İsmini pek duymasak da içinde onlarca şifa bulunduran at kestanesinin belki de onlarca kez yanından yürüyüp geçmiş olabilirsiniz.

At kestanesi, ağacı her ne kadar Balkan yarımadasına özgü bir bitki olsa da onunla pek çok farklı bölgede karşılaşmak mümkün. Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’nın hemen hemen tüm ılımlı bölgelerinde at kestanesi ağacı kendine yaşam alanı oluşturmuştur.

Özellikle Büyük Britanya’da peyzaj amaçlı bol bol dikilen bu ağaç, Britanya’ya da ülkemizden gitmiştir. Ülkemizde de Britanya’da olduğu gibi peyzaj amaçlı süs bitkisi olarak parkları, bahçeleri benzeyen bu ağaç, Ankara’nın yeşil yüzü Kızılcahamam’da da sık sık karşımıza çıkar.

Kendine has doğasıyla ziyaretçilerini büyüleyen Kızılcahamam’ın en güzel yerinde yer alan Çam Termal Otelin termal suyunun keyfini çıkarırken sadece bir süs bitkisi olarak değil, içinde barındırdığı birçok sırrı da düşünerek hayran olacağınız ve huzur bulacağınız at kestanesi ağaçlarına daha yakından bakmanız için sizleri de otelimize bekliyoruz.

 

BİTKİ ANSİKLOPEDİSİ

funduszeue.info

Diğer İsimleri : Hindkestanesi, Marronnier d’lnde, Aesculus hippocastanum

 

Botanik Bilgi : Atkestanegiller familyasından; metre yüksekliğinde süs bitkisi olarak yetiştirilen iri bir gölge ağacıdır.  Baş parmak şeklinde büyük yaprakları vardır. Nisan-Temmuz aylarında çiçek açar. Meyveleri kestaneye benzer. Meyveleri sonbaharda toplanır. İçindeki eskülin esansından dolayı kan dolaşımına tesir eder. P vitamini özelliklerine sahiptir.

 

Bilinen Bileşimi : Kalın yağ, sabunlu bir madde, aesculin, saponin, tanen, nişasta, şeker, albüminli maddeler, flovanlar, fitosterin, adenozin, fermentler, B1, C, K, P vitaminleri, cumarin.

 

Özellilleri : Kan damarlarını büzücü ve kuvvetlendirici, göğsü yumuşatıcı, antitussif / salgıları düzenleyici, üriner sistemin faaliyetlerini kolaylaştırıcı, ağrılara rahatlık verici.

 

Faydaları : 

 

Kestanesi : Kestaneler öğütülerek toz haline getirilir. Bir bardak suya bir kaşık toz konularak günde üç kere içilirse basur, ishal ve varis hastalıklarına iyi gelir. Nezle ve nefes darlığına da iyi gelir.

 

Tohumu : Romatizma ve mafsal ağrıları giderir.

 

Kabuğu : Kabuğu kaynatılarak içilirse; hazımsızlığa, soğuk algınlığına, ateş yükselmesine, nikriz hastalığına iyi gelir.

 

Nasıl Kullanmalıyız : İnce kıyılmış kestanelerden bir kahve kaşığı 0,5 litre suda haşlanır, 2 saat bekletilir. Günde 4 defa yemeklerden önce birer çay bardağı içilir. Yapraklardan ise aynı miktar suya bir çorba kaşığı konularak aynı şekilde kullanılır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

kestane cicegi faydalari2

Kestane Çiçeğinin 10 Faydası

Kestane çiçeğinin faydaları oldukça fazladır. Genelde mayıs ayında açan çiçekler, kestane ağaçlarından toplanabilmektedir. Kestane çiçeğini taze veya kurutulmuş olarak kullanabileceğiniz gibi şifalı bir çay olarak da içebilirsiniz. Kestane çayının tarifi;

  • Yarım çay kaşığı kurutulmuş çiçek veya kurutulmamış olarak kullanacaksanız bir çay kaşığı taze çiçek.
  • Bir bardak sıcak suyun üzerine çiçekleri ekliyoruz.
  • Sıcak suyu süzdürdükten sonra içebilirsiniz.

kestane cicegi faydalari1

Hemoroid şikâyetlerini azaltır

Halk arasında basur olarak bilinen rahatsızlık anüs ve rektumun en alt kısmında, anal kanalının sonunda bulunan genişlemiş damarlara denir. Bu kan damar duvarları gerilir ve genişler. Bu durum tahrişe yol açar. Oluşan tahriş sonrasında makatın dışına yara olarak çıkar. İç ve dış hemoridler olarak ikiye ayrılır. Kestane çiçeği hemoroid ağrılarını ve yaralarına iyi gelmektedir.

Nefes darlığına iyi gelir

Astım hastalarına şifa niyetindedir diyebiliriz. Astım hastaları, uzun süredir sigara içen bireyler veya normalinden fazla kilolu olan bireyler nefes darlığı çekebilir. Bu durumun daha aza indirgenebilmesi için kestane çiçeği oldukça yardımcıdır.

Kalp hastalıklarına faydalıdır

Kalp krizi riski olan veya kalp rahatsızlığı olan bireylerin mutlaka tüketmesi gerekenler arasındadır. Kalp rahatsızlıklarına, ağrılarına ve sıkışmalarına oldukça iyi gelen çiçeğin aynı zamanda acı alıcı etkisi de bulunur.

kestane cicegi faydalari3

Yorgunluğu alır

Papatya çayı nasıl stresi alıyor ise kestane çiçeği de bir o kadar yorgunluk anlamında etkilidir. Bütün günün yorgunluğunu dindirmek için tercih edilebilecekler arasındadır. Kestane çiçeğinin çay olarak tüketilmesi lezzetini arttıracaktır. Bedensel ve zihinsel olarak tüm yorgunluklara iyi gelmektedir.

Nikriz hastalığına iyi gelir

Halk arasında gut olarak da bilinen nikriz hastalığı genelde yaş aralığında fazla kiloya sahip olanlarda veya alkol kullananlarda görülmektedir. Eklemde aniden oluşan şiddetli ağrı, şişlik ve kızarıklıklara da denilebilir. Kişiden kişiye hastalık yeri farklılık gösterse de genelde ayak başparmağının tabanında yer alır. Gut atağı olarak bilinen rahatsızlık genelde ayak parmağında aniden oluşan acı ile ortaya çıkar. Halk arasında gut hastalığı olarak da bilinen nikriz hastalığına kestane çiçeği oldukça faydalıdır.

kestane cicegi faydalari6

Karaciğere faydalıdır

Karaciğer rahatsızlıkları oldukça ciddi ve önemli bir sorundur. Genelde kişiyi hastayı, hastanede yatma sürecine kadar götürebilmektedir. Karaciğer rahatsızlıkları yaşamamak için öncesinde önlem almak gerekmektedir. Bol su tüketiminin yanında kestane çayı karaciğerlere büyük fayda sağlamaktadır.

Romatizma ve kas ağrılarını hafifletir

Kestane çayının en önemli ve belirgin faydalarından birisi ağrıları ve yorgunluğu almasıdır. Bunun yanında romatizma ve kas ağrıları gibi gün içindeki aktiviteleri ve fiziksel hareketleri etkileyen ağrıları, kestane çayı ile hafifletebilirsiniz.

kestane cicegi faydalari5

Kan dolaşımını düzenler

Kan dolaşımı vücut üzerinde oldukça etkili sonuçlara yol açar. Kan dolaşımı hızlı olan bireyler, gün içerisinde kaşınma yaşayabilirler. Kan dolaşımı yavaş olan bireyler ise kilo verme, ağrılar gibi sorunlarla mücadele edebilirler. Kan dolaşımının düzenli olması için soğuk suyla duş almak gibi faktörler önemli olsa da kestane çayı da oldukça etkilidir.

Varisleri azaltır

Varisler genelde her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Gebelik, şişmanlık, uzun süreli ayakta durmak veya uzun süre oturuyor olmak, hormon tedavileri, kabızlık veya buna benzer genetik faktörlerden dolayı oluşabilmektedir. Varisler toplardamar kapakçığında yetmezlik olmasından kaynaklı ortaya çıkar.

Varis tedavisi görülmeden varisi yok etmek mümkün olmamakla beraber kestane çayı içerek azaltma sağlayabilirsiniz. Bunun dışında tamamen yok etmek için mutlaka tedavi olmak gerekmektedir. Aynı zamanda kestane çayı, varis damarlarında ani oluşan pıhtılaşmayı da geciktirebilir.

Kestane Çiçeğinin Faydaları ile ilgili Videolar

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası