türkiyenin gübre fabrikaları / ЬLKEMЭZDE GЬBRE ЬRETЭMЭ VE TЬKETЭMЭ ЬZERЭNE BЭR DEРERLENDЭRME

Türkiyenin Gübre Fabrikaları

türkiyenin gübre fabrikaları

Türkiye’nin ilk kimyevi gübre fabrikası ’te yeniden faaliyette

yılında Adnan Menderes’in girişimiyle kurulan GÜBRETAŞ’ın ilk tohumu yılında İskenderun Sarıseki’de atıldı.

25 Nisan ’te dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın katıldığı törenle açılan ve o dönem bin ton üretim kapasitesine tesislerin, şu anki yıllık katı gübre üretim kapasitesi bin tona ulaştı.

Fotoğraf: AA[Fotoğraf: AA]

Üretim kapasitesi yüzde 25 artırılacak

’den beri herhangi bir üretim faaliyetinin yapılmadığı tesis, çiftçilerin gerekli ürüne daha çabuk ve uygun koşullarla ulaşmasını sağlamak için yeniden faaliyete geçecek.

Yeni tesis yatırımıyla mevcut kompoze gübre üretim kapasitesi yüzde 25 artırılacak. Süreçte liman genişletme projeleri ile modern depolama tesisleri de yapılıyor.

Tesisin yılında üretime başlaması hedefleniyor.

Vizyon ve Misyonumuz

Vizyonumuz

Yönetim yaklaşımımız ve sürekli gelişen süreçlerimiz ile paydaşlarımızın beklentilerini aşarak yarına yön veren uluslararası rol model bir kuruluş olmayı hedefliyoruz.

Misyonumuz

Eti Bakır olarak doğal kaynaklarımızın tüm bileşenlerinin en verimli şekilde ekonomiye kazandırılmasına ve sürdürülebilirliğine öncülük etmekteyiz.

İLKELER VE DEĞERLER

• Değer Katma: Müşterilerimize ve topluma değer katmaya odaklanırız.
• Öncülük ve Fark Yaratma: Ürünlerimizi ve üretim yöntemlerimizi sürekli geliştirerek
her zaman önde oluruz. Çalışanlarımızı ve iş ortaklarımızı geliştirerek geleceğe yatırım yaparız.
• İnsanlara ve Doğaya Saygı: Her faaliyetimizde insanları ve doğayı korumak önceliğimizdir. İş güvenliğini artırmak ve doğal kaynakları en verimli şekilde kullanmak için sürekli iyileştirme çalışmaları yürütürüz. İnsan ve doğa dostu çözümleri araştırır ve destekleriz.
• Sürekli İyileştirme: Her alanda daha iyisini yapmak ve problem çözmek için istekliyiz ve sorumluluk alırız.
• İş Birliği: İşlerimizi iyi bir ekip çalışması ve ortak çaba ile yürütürüz. Süreç odaklı çalışarak hedeflediğimiz sonuçlara ulaşırız.
• Yenilik: Öğrenme ve sürekli gelişime olan bağlılığımız değişim yeteneğine sahip olmamızı sağlar. Kendimizi sürekli yenileyerek genç kalırız. İnovasyon, girişimcilik, çeviklik, uzmanlaşma ve teknoloji kullanımı alanlarındaki başarımızın sırrı bu yeteneğimizdir.
• Açık ve Adil Olma: Tüm çalışanlarımız ve iş ortaklarımızla karşılıklı güven ve anlayış ortamını oluştururuz ve sürekli güçlendiririz. Birbirimizin fikirlerine değer veririz. İlerlemeyi ve yaratıcılığı teşvik eden ortamı oluşturmak için ortak davranış ve saygı ile çalışmalarımızı sürdürürüz.

İlke ve değerlerimiz ortak bir yönetim modeli ve çalışma davranışı ile şirket kültürümüzü oluşturur. Kullandığımız sistemleri ve metotları ortak değerlerimize göre geliştirir, onları herkes için değerli hale getiririz.



Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri

Mazıdağı Fosfat Tesisleri, milyar Dolarlık yatırım ile gübre fabrikası olarak yılında Mardin’de faaliyete geçti. ’de Cengiz Holding bünyesine katılan Mardin’deki Eti Bakır A.Ş. Mazıdağı Fosfat Tesisleri’nin yıllık fosfat kayası üretim kapasitesi tonun üzerinde. Yeni gübre fabrikasının, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin en büyük özel sektör yatırımı olması bekleniyor. Mazıdağı Gübre Fabrikası’nda hammaddenin yüzde 85’inin yurt içinden sağlanıyor. Tesis, ihtiyacı olan elektriği de kendisi üretiyor. Fabrika ilk etapta Türkiye’deki gübre pazarının yüzde 20’sine sahip olacak. Yılda bin DAP, bin ton da NP olmak üzere bin ton gübre üretecek olan Mazıdağı Fosfat ve Gübre Fabrikası, bölgenin tek gübre fabrikası olma özelliğini taşıyacak ve Harran Ovası ile GAP’ın gübre ihtiyacının tamamını karşılayacak.

Eti Bakır A.Ş. Mazıdağı Fosfat Tesisleri, Diyarbakır’a 90 km, Mardin’e 65 km ve İskenderun limanına km mesafede.

Ülkemizin fosfatlı gübre ihtiyacının bir kısmını karşılamak ve ithalata bağımlılığını azaltmak amacıyla yılında kurulan tesis; özelleştirme yüksek kurulu kararıyla, özelleştirme idaresi başkanlığına devredildi, ihaleye çıkarılarak yılı Temmuz ayı içerisinde satın alınarak Cengiz Holding bünyesine dahil edildi.

Mazıdağı Fosfat Tesisleri, tarım ülkesi olan Türkiye’nin ithalata bağımlı olduğu gübre ihtiyacının bir kısmını karşılamak, bölgede istihdam oluşturmak ve ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmak üzere faaliyete geçirildi.

Eti Bakır Mazıdağı Tesisinde yer alan Tesisler
  • DAP (Gübre) Tesisi
  • ​Sülfürik Asit Tesisi
  • Fosforik Asit Tesisi
  • Amonyak Tesisi
  • LEACH Tesisi
  • Maden İşletmesi

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir