neden 23 nisanı kutlarız / 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ilk defa ne zaman kutlandı? - Molatik Tarih

Neden 23 Nisanı Kutlarız

neden 23 nisanı kutlarız

23 Nisan nedir, niçin ve neden kutlanır? 23 Nisan'da ne oldu?

23 Nisan nedir? Neden kutlanır? Büyük coşku ile kutlanan 23 Nisan neden bu tarihte kutlanmaya başlandı. Bugünün önemi nedir?

23 Nisan , Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilân ettiği tarihtir.

23 NİSAN NEDİR? NEDEN KUTLANIR?

Bugün; egemenliğin meclisin açılmasıyla tek kişiden halk iradesine geçtiği gündür. Bugün Atatürk’ün çocuklara bayram olarak hediye ettiği özel bir bayram günüdür.

23 Nisan, dünyada çocukların sahip olduğu tek bayramdır. UNESCO, yılını ‘Çocuk Yılı’ ilan edince, ülkemiz 23 Nisan bayramını dünya çocuklarıyla kutlamaya karar verdi. O yıl kutlamaya 6 ülke katıldı, ama 23 Nisan yıllar geçtikçe bütün dünya çocuklarının kutladığı uluslararası bir bayram haline geldi.

23 Nisan nedir, niçin ve neden kutlanır? 23 Nisan'da ne oldu?

İSMİ NEREDEN GELİYOR?

23 Nisan'ın Türkiye'de ulusal bayram olarak kabul edilmesinin nedeni, 'de o gün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmış olmasıdır. Milletvekillerinin belirlenişi ve Ankara'ya gelişi çok kısa bir zamanda gerçekleşmiştir. Milletvekili seçimleri Atatürk'ün Ankara'da bir meclisin toplanacağını ve neden toplanması gerektiğini açıklayan 19 Mart tarihli bildirisiyle başlamış, yine Atatürk'ün 21 Nisan'daki genelgesiyle de meclisin açılacağı tarih duyurulmuş ve milletvekillerinin Ankara'ya gelmesi istenmiştir. 23 Nisan 'de Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmıştır. O günkü ilk toplantıya daha önce belirlenen milletvekilinden sadece 'i katılabilmiştir.

Haberin Devamı

23 Nisan nedir, niçin ve neden kutlanır? 23 Nisan'da ne oldu?

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın ortaya çıkışında 3 ayrı bayramın payı vardır. Çocuk Bayramı tamamen ayrı bir kavram olarak gelişirken, Ulusal Egemenlik ve 23 Nisan Bayramları baştan ayrı bayramlarken, birleşmişler; en son da onlara Çocuk Bayramı katılmıştır.

23 Nisan'ın Çocuk Bayramı oluşu yine TBMM'nin açılışıyla ilişkili olmasına rağmen, tamamen ayrı bir bayram olarak gelişmiş ve yılına kadar da öyle devam etmiştir. Bu Bayram 23 Nisan 'de Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin (günümüz Çocuk Esirgeme Kurumu'nun) o günü "Çocuk Bayramı" olarak duyurmasıyla başlamış kabul edilir. Aslında Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 23 Nisan'la ilgili çalışmaları daha önceki yıllarda vardır ve hatta çocuklardan da söz edilmiştir. Kurum, 23 Nisan 'te millî bayram için pullar bastırmış ve satmıştır. 23 Nisan 'te Hâkimiyet-i Milliye gazetesinde "Bu gün Yavruların Rozet Bayramıdır" ibaresi yer almış, 23 Nisan 'da da yine aynı gazetede "23 Nisan Türklerin Çocuk Günüdür" başlıklı bir yazı kaleme alınmış ve bu yazıda cemiyetin bu günü çocuk günü yapmaya çalışarak doğru yolda olduğu ve para kazanan herkesin bu gün cemiyete çocuklar için bağışta bulunması gerektiği vurgulanmıştır.

23 Nisan nedir, niçin ve neden kutlanır? 23 Nisan'da ne oldu?

23 Nisan neden önemlidir 23 Nisan'da ne oldu?

23 Nisan'ın Bayram olarak kutlanması ayrı bir önem, ayrı bir mana taşımaktadır. Herşeyden önce 23 Nisan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı günün yıldönümüdür. 23 Nisan ’de Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi açıldı. Atatürk, 23 Nisan ’te, 23 Nisan gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir. 5 yıl sonra da 23 Nisan ’da çocuklara armağan etmiştir. 23 Nisan ilk defa yılında “Çocuk Bayramı” olarak da kutlandı."

Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" sözünden yola çıkarak milletimiz kendi kaderini kendi eline alarak var olma yok olma mücadelesini egemenlik hakkını kendisi kullanarak kazanmıştır. 7 Düvele Türk Milleti kendi kendini yönetebilecek büyük bir millet olduğunu göstermiştir. 23 Nisan'ın kazandırdığı cumhuriyet ve istiklalimizi gelecek kuşaklara emanet etmiştir. ATATÜRK bu ulusal bayramımızı bu yüzden geleceği temsil eden çok sevdiği çocuklara emanet ederek ayrı bir anlam ayrı bir mana kazandırmıştır.

23 Nisan nedir, niçin ve neden kutlanır? 23 Nisan'da ne oldu?

“23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” milli bayramlarımızdan biridir. 23 Nisan'ın temelinde Atatürk’ün milli egemenlik ilkesi yatmaktadır. 23 Nisan, millet iradesinin her şeyin üzerinde olduğunu ifade eder.

Kutlamaya devam ettiğimiz 23 Nisan Çocuk Şenliği’ne 40’ın üzerinde ülkeden çocuklarda katılmaktadır. Atatürk’ün çocuklarına armağan ettiği bu bayram insanlar arasındaki sevgi, kardeşlik ve dostluk bağlarının gelişmesine de katkı sağlayan dünya çapında önemi olan anlam ve mana dolu bir bayramdır.

23 Nisan nedir, niçin ve neden kutlanır? 23 Nisan'da ne oldu?

Atatürk, 23 Nisan 'te '23 Nisan' gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir. Bu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan ’da Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etmiştir ve 23 Nisan ilk defa yılında Çocuk Bayramı olarak da kutlanmaya başlanmıştır. 'da, yine ilk olarak altı ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşıdığımız bu millî bayramımıza, ortalama olarak her yıl kırkın üzerinde ülkeden gelen ve Türk çocuklarının misafiri olan yabancı ülke çocukları da katılmaktadır. Dünya’da çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye’dir.

23 Nisan nedir, niçin ve neden kutlanır? 23 Nisan'da ne oldu?

Türk milletinin gönlünde, onun bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olarak en önemli yeri işgâl eden 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl yurdumuzda ve yurtdışındaki temsilciliklerimizde, bütün kurumlarımızda, okullarımızda ve her evde çeşitli etkinliklerle kutlanarak millî birliğimizin kenetlenmiş ifadesini temsil etmektedir.

Büyük önder Atatürk’ün düşüncesinde çocuklar, milletin geleceğidir. Onlara duyduğu sarsılmaz güvenin ve büyük sevginin ifadesi olarak, millî bayramımız olan 23 Nisanlar’ı çocuklara armağan etmiştir. Tarihimizin gurur dolu sayfalarının yeni nesillerce öğrenilmesi ve Türk Devleti’nin devamını emanet edeceğimiz yeni Cumhuriyet bekçilerinin bu bilinçle yetişmesi amacıyla 23 Nisanlar, önemli birer vesiledir.

Milletimize ve bütün çocuklara kutlu olsun.

Atatürk diyor ki:

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da millî egemenliktir. Yalnız bir makam vardır. O da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir.”

Etiketler :
kaynağı değiştir]
23 Nisan tarihli Cumhuriyet gazetesinde 23 Nisan Bayramı

'de çıkarılan 23 Nisan'ın Milli Bayram Addine Dair Kanun ile, Türkiye'nin ilk ulusal bayramı olmuştur.[17] Bayram, kanunen halen Osmanlı saltanatı hüküm sürdüğü bir dönemde ortaya çıktı. Adında ne ulusal egemenlikten ne de çocuklardan söz edilmekteydi.[8] Ancak 23 Nisan ’de Ankara’da yapılan ilk kutlamalarından itibaren çocukların ön plana çıktığı bir bayram oldu.[18]

Hâkimiyet-i Milliye Bayramı[değiştir

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılış yıldönümü olan 23 Nisan'da Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kutlanan ulusal bayram.

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk ulusal bayramıdır. Türkiye'de 'den itibaren "23 Nisan Milli Bayramı" adıyla kutlanmaya başlandı. Kanunî adı "Çocuk Bayramı" olmasa da çocuklara neşeli bir gün geçirtme ve Himaye-i Etfal Cemiyeti'ne gelir yaratma amacıyla 'den itibaren çocuk bayramı olarak kutlandı. Bayramın adı 'te Hakimiyet-i Milliye Bayramı, yılında "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" oldu.

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun UNESCO'nun 'u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatması ile bu bayram uluslararası düzeye taşındı.[4]

Devrin cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün yılında başlattığı, 23 Nisanda çocukları makamına kabul edip onlarla sohbet etme adeti bu bayramın bir parçası olarak yaygınlaşıp gelenekselleşmiş;[8][9] devlet adamlarının makam koltuklarına çocukları oturtma geleneği yılına kadar devam etmiştir.[10] Yine yılında stadyumda beden hareketleri gösterileri ile kutlama geleneği başlamış; bayramın stadyumlarda binlerce öğrencinin ve devlet protokolünün katıldığı gösterilerin yerini 'ten itibaren, sokaklarda karnaval havasında kutlamalar almıştır.[11]

Kutlandığı ülkeler[değiştir

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nızı Kutlarız

Ulusun egemenliğinin adresi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 23 Nisan 'de açılışı ve Ulu Önder'in çocuklara bayram armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Türk Milleti’ne kutlu olsun!

      

Milli iradenin kalbi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının yılı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Türk Milleti’ne kutlu olsun! Bu gurur günümüzde Ulu Önder’imiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ve silah arkadaşlarına sonsuz saygı ve şükranlarımızı sunar, ulusun egemenliğini ve bayrağı devredeceğimiz geleceğin büyük hazinesi çocuklarımızın bayramını kutlarız.


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.