sarıkız örümceği / SARIKIZ ÖRÜMCEĞİ BULUNDU

Sarıkız Örümceği

sarıkız örümceği

Kayseri'de 'sarıkız' örümceği paniği

Kocasinan ilçesine bağlı Saraycık Mahallesi'nde özellikle akrep, kertenkele, hatta fare ve kendinden büyük memelilerle bile beslenebilen, güçlü çeneleri sayesinde et parçalarını kolayca koparıp yiyebilen 'Sarıkız' cinsi örümcekler, endişeye yol açtı.

Mahalleli, insan eli kadar boyu olduğu belirtilen, 1 metre yükseğe zıpladığı iddia edilen örümcekler için yetkililerden yardım talep etti. Hem ilaçlama hem de alternatif çözümler isteyen mahalleli, bu tür örümceklerin yaz aylarında sıklıkla görüldüğünü söyledi.

Kayseri'de 'sarıkız' örümceği paniği

'Sarıkız' örümceği (camel spider)

'Sarıkız' cinsi örümcekler; özellikle Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görülüyor. Beslenme şekilleri nedeniyle diğer iri örümceklerden farklı olduğu ifade ediliyor. Görsel olarak akrep türünün sarısı gibi görünüme sahip sarıkız örümcekleri, akrep dahil birçok hayvanı yiyerek beslenebiliyor. Gözleri ışıktan rahatsız olduğu için bu örümceğin sadece geceleri hareket ettiği biliniyor. Saatte 1,5 kilometre yol aldığı belirtilen Sarıkız örümceği, güçlü çeneleri nedeniyle ısırdıkları insanlara zarar verebiliyor. Fakat bu örümceklerin zehirli olmadığı da biliniyor. 

Sarıkız örümceği paniği Sarıkız örümceği ısırığı tedavisi nasıl yapılır?

Sar&#;k&#;z örümce&#;i haberleri halk aras&#;nda panik olu&#;tururken ayn&#; zamanda merak uyand&#;rd&#;. Sar&#;k&#;z örümce&#;i (camel spider), Bilecik, Bodrum ve Diyarbak&#;r'da ortaya ç&#;kmas&#; ile tedirginlik yaratt&#;. Çok tehlikeli bir tür olarak sar&#;k&#;z örümce&#;i için "Sar&#; Ömer" diye de adland&#;r&#;l&#;yor. Kurak yerleri seven, Türkiye'de Do&#;u ve Güneydo&#;u Anadolu bölgelerinde daha çok bulunan Sar&#;k&#;z örümce&#;i, et ile beslendi&#;i için insan sa&#;l&#;&#;&#; aç&#;s&#;ndan baz&#; riskler olu&#;turuyor. Peki sar&#;k&#;z örümce&#;i nedir? Sar&#;k&#;z örümce&#;i tedavisi nas&#;l yap&#;l&#;r? &#;&#;te sar&#;k&#;z örümce&#;i hakk&#;nda merak edilenler

SARIKIZ ÖRÜMCE&#;&#; NED&#;R?

Dünyada çöl bölgelerinde ülkemizde de Do&#;u ve Güneydo&#;u Anadolu'da ya&#;ayan Sar&#; Ömer örümce&#;i, zehriyle bir insan&#; öldürebiliyor. Özellikle akrep, kertenkele, hatta fare ve kendinden büyük memelilerle bile besleniyorlar. Bu nedenle et parçalar&#;n&#; kolayca koparabiliyorlar. Bir insan eli kadar boyu olan Sar&#; Ömer örümce&#;i; böcek, kemirgen, kertenkele, y&#;lan gibi canl&#;lar&#;n etinden beslenmeyi seviyor. Hatta Sar&#; Ömer örümce&#;i, akrep bile avlayabiliyor.

Sar&#;k&#;z örümce&#;inin di&#;erlerinden ay&#;ran en önemli ve tehlikeli özelli&#;i ise sald&#;rgan bir yap&#;ya sahip olmas&#;. Güçlü çene yap&#;s&#;na sahip olan Sar&#;k&#;z örümce&#;i, kendisinden büyük canl&#;lara bile sald&#;rmaktan çekinmiyor.

B&#;R METREYE KADAR ZIPLAYAB&#;L&#;YOR!

Sar&#; k&#;z böce&#;i ülkemizde Do&#;u Anadolu ve Güneydo&#;u Anadolu bölgesinde, dünya üzerinde ise yo&#;un olarak Afrika’ da Namibya’ da bulunmaktad&#;monash.pwme &#;ekillerinden dolay&#; di&#;er iri örümcek türlerinden farkl&#;d&#;r. Sar&#;k&#;z böce&#;i türlerinin hemen hemen hepsi et ile beslenmektedir. Görsel olarak akrep türünün sar&#;s&#; gibi görünüme sahip olan sar&#;k&#;z böcekleri akrep dahi birçok hayvan&#; yiyerek beslenebilirler. Bu türlere halk aras&#;nda sar&#;k&#;z böce&#;i isminin haricinde bö&#;ü yada böyü de denmektedir. Örümcek yerden yakla&#;&#;k 1 metre yukar&#; z&#;pl&#;yor ve &#;s&#;ya duyarl&#; hareket ediyor. Di&#;er örümcekler insandan kaçarken bu direkt &#;s&#;rmak için insanlar&#;n üzerine üzerine geliyor. Çok h&#;zl&#; hareket edebildikleri bilinmekte olup zehirsiz oldu&#;u uzmanlar ve ara&#;t&#;rmac&#;lar taraf&#;ndan belirtilmektedir. Boylar&#; cm aras&#;nda de&#;i&#;mekte olup, avlar&#;n&#; di&#;leri ile ovu&#;turduklar&#; için &#;s&#;r&#;ld&#;&#;&#;n&#; fark edemezler. Is&#;rd&#;&#;&#; k&#;sma di&#;leri sayesinde eti yumu&#;at&#;p yiyebilece&#;i k&#;vama getiren bir s&#;v&#; b&#;rakmaktad&#;r.

Belirtileri
&#;lk ba&#;ta örümcek taraf&#;ndan yap&#;lan bir &#;s&#;rma fark edilmeyebilir. Is&#;r&#;k genelde bir pinprick veya hafif bir sokma gibi hissedilir. Daha sonra belli ba&#;l&#; belirtiler meydana gelmeye ba&#;lar. Bunlar;

Kar&#;n bölgesi civar&#;nda sertle&#;meler
Kar&#;n bölgesi civar&#;nda çok &#;iddetli a&#;r&#;lar
Bulant&#; ve kusma
Ü&#;üme ve titreme
Titremeden kaynakl&#; meydana gelen yüksek ate&#; ile terleme
Vücudun baz&#; bölgelerinde kramplar
Örümcek türlerinden küçük olanlar&#;n ço&#;u zarars&#;z &#;ekilde ya&#;am&#;m&#;zda yer al&#;rken baz&#;lar&#; oldukça zararl&#;d&#;r. Özelliklede sar&#;k&#;z örümce&#;i türü bu zararl&#;lar içinde yer al&#;r.

Ülkemizde Güney Anadolu ve &#;ç Anadolu Bölgesinde s&#;k &#;ekilde gözlemlenen bir türdür. Etle beslenmeyi seven bu canl&#; deve örümce&#;i olarak da bilinir. Örümcek akrep ile beslenir. Sar&#;k&#;z örümce&#;i soktu&#;u anda anlamak zor olabilir. &#;lerleyen saatlerde meydana gelen belirtileri insanlarda sorun yarat&#;r. Çünkü bu canl&#; di&#;lerinin yard&#;m&#; ile deri bölgesinde uyu&#;ma sa&#;lar. Ard&#;ndan bu uyu&#;mu&#; bölgenin içine etin s&#;v&#; bir hale gelmesini sa&#;layan s&#;v&#; gönderir. Ard&#;ndan da tüketmeye ba&#;lar.

TEDAV&#;S&#; VE &#;LAÇLAMA

Bilinen ve zararl&#; oldu&#;u dü&#;ünülen bir türün &#;s&#;rd&#;&#;&#;na inanan ki&#;iler en k&#;s sürede sa&#;l&#;k kurumuna tedavi için ba&#;vurmal&#;d&#;r. Bu tarz sorunlarda erken müdahale etmek hastal&#;klar&#;n yay&#;lmas&#;na ve ölümcül risklerin ortadan kalkmas&#;na olanak sa&#;lar. Bunun içinde vakit oldukça önemli olan bir detayd&#;r.

Örümceklerin ço&#;unlu&#;u kalabal&#;k ve sessiz olan alanlarda durmaktan kaç&#;n&#;rlar. Bir evin sessiz kö&#;elerini, nadiren ta&#;&#;nan mobilyalar, garajlar, barakalar ve odun y&#;&#;&#;nlar&#; alt&#;ndaki karanl&#;k alanlar&#; tercih ederler. Genellikle sadece deriye kar&#;&#; k&#;&#;k&#;rt&#;ld&#;&#;&#;nda veya tuza&#;a dü&#;tü&#;ünde &#;s&#;r&#;rlar. Örümceklerin bulunmad&#;&#;&#;ndan emin olmak için, öncelikle örümceklerin ya&#;ayabilecekleri bölgelere ula&#;maktan kaç&#;nmalar&#; için çocuklara dikkatli bir &#;ekilde ö&#;retilmelidir. Bir bölgedeki a&#;lar ve ölü böcekler genellikle örümceklerin orada aktif oldu&#;unu gösterir. Çocuklar ayr&#;ca kaya y&#;&#;&#;nlar&#; ve a&#;aç kesimlerinin etraf&#;nda oynamamaktan da kaç&#;nmal&#;d&#;r. Günlükleri veya yapraklar&#; tutmay&#; içeren bir bahçe i&#;i yap&#;l&#;yorsa eldiven kullan&#;lmas&#; gerekir. Kullanmadan önce tavan aras&#;nda veya bodrumda depolanm&#;&#; herhangi bir battaniyeyi veya elbiseyi sallamak uygun olacakt&#;r. Bir çamurluk veya garajda saklanmadan önce dikkatlice ayakkab&#; veya botlar&#; kontrol etmek gerekir. Evlerde bulunan örümceklerin say&#;s&#;n&#; böcek ilac&#; ile püskürterek s&#;n&#;rlamak mümkündür. Bunu yapmak için yaln&#;zca lisansl&#; bir ha&#;ere kontrol &#;irketinden yard&#;m almak gerekir. Böcek öldürücüler, özellikle çocuklar, evcil hayvanlar, hamile veya emziren kad&#;nlar evde bulunuyorsa riskli olabilir.

Do&#;al Evde Bak&#;m

Öncelikle böyle bir durum ile kar&#;&#; kar&#;&#;ya kal&#;nd&#;&#;&#; zaman yap&#;lacak ilk i&#; bir sa&#;l&#;k kurulu&#;una gitmektir.

-Doktor a&#;r&#; için reçeteli bir ilaç verdiyse, reçete edilen &#;ekilde al&#;nmas&#; gerekir. Aksi takdirde kullan&#;m yap&#;ld&#;&#;&#;nda kesinlikle tedavi düzene sokulmaz.
-Doktor antibiyotik reçete ederse, onlar&#; yönlendirildi&#;i &#;ekilde al&#;nmas&#; uygun olacakt&#;r. Bu ilaçlar iyi hissedilmeye ba&#;land&#;&#;&#;nda al&#;nmas&#; b&#;rak&#;lmamal&#;d&#;r. Tam antibiyotik tedavisi uygulamas&#; yap&#;lmas&#; belirtileri k&#;sa sürede yok eder.
-Ka&#;&#;nt&#;y&#; yat&#;&#;t&#;rmak ve &#;i&#;meyi azaltmak için difenhidramin veya loratadin gibi bir reçetesiz antihistamin al&#;n&#;r. Etiketteki tüm talimatlar&#; okuyarak uygulamak gerekir.
-Bir seferde 10 ile 20 dakika boyunca buz veya so&#;uk bir paket kullan&#;m&#; a&#;r&#;y&#;, ka&#;&#;nt&#;y&#; ve &#;i&#;meyi hafifletir. Buz ve cildin aras&#;na ince bir bez ile koyulmal&#;d&#;r. Buz bu soruna fayda sa&#;layan bir uygulamad&#;r.
-Is&#;rma kol ya da bacak bölgesindeyse a&#;r&#; olu&#;turabilir. Kalp seviyesinin üzerinde tutmaya çal&#;&#;&#;lmas&#; gerekir Bu &#;i&#;li&#;i azaltmaya yard&#;mc&#; olacakt&#;r.
-Doktor yaran&#;n&#; nas&#;l tedavi edilece&#;ini söylemi&#;se doktorun talimatlar&#;na uymak önemlidir. Genelde bu konuda uzmanlar a&#;a&#;&#;da bulunan detaylar&#;n uygulanmas&#;n&#; ister.
-Is&#;rma alan&#;n&#; günde 2 kez temiz su ile y&#;kan&#;r. &#;yile&#;meyi yava&#;latacak hidrojen peroksit veya alkol kullanmaktan kaç&#;n&#;l&#;r. Is&#;rma alan&#; vazelin ve ince yap&#;l&#; bir bandaj gibi ince bir tabaka petrol jeli ile kaplan&#;r.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır