ingilizce psikoloji okuyanlar / psikoloji bölümünü ingilizce okuyanlar? - süslüsözlük

Ingilizce Psikoloji Okuyanlar

ingilizce psikoloji okuyanlar

Psikoloji

Zorunlu Dersler

Birinci Dönem

BİYOLOJİ-I

Bu ders, insanoğlunun evrimsel ve çevresel uyumuna kısa bir giriş ile başlar. Öğrencilerin davranışın biyolojik temelleri ile ilgili bilgilendirme yapılmaktadır. Bu ders aslında biyolojik bilimlerde kullanılan yöntemler ve önemi konusunda bir giriş yaptıktan sonra yaşayan organizmanın, canlılığın kimyasal ve fizyolojik temellerini, hücre, organellerini ve onların işlevlerinin temel özelliklerini tanımlar ve inceler. Öğrenciler biyoloji temelli bilimsel makaleleri ile tanıştırılıp alanda yapılan araştırmalar ile aşina olarak davranışın biyolojik temellerine hâkim olmaları sağlanır. Bunun dışında sinir hücresinin anatomisi, fizyolojisi ve fonksiyonları vurgulanarak öğrencilere tanıtılmaktadır. Bu ders özellikle insanın merkezi sinir sistemine adanmış olsa da beynin temel bölümleri, özellikleri, mekanizmaları ve işlevlerine de odaklanmıştır.

OKUMA VE YAZMA BECERİLERİ-I

Bu ders, öğrencilerin dinleme, konuşma, okuma ve yazma ve çalışma becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Ders, kontrollü aktiviteler aracılığı ile öğrencilerin iletişim becerilerini geliştirmeye fırsat sunmakta ve öğrencileri eğitim dili İngilizce olan müfredatları takip edebilmeleri için gerekli olan temel çalışma becerileri ile donatmayı hedeflemektedir. Ders, ayrıca, öğrencilere yeni edinilen bilgileri süzgeçten geçirme ve bu edinilen yeni bilgileri yeni durumlara nasıl uygulayabileceklerini öğrenme ve eleştirel düşünme için gerekli olan soru sorma becerilerini geliştirme fırsatı sunmaktadır. Buna ilaveten, bu ders öğrencilerin çeşitli okuma parçalarını gözden geçirerek anlamalarını kolaylaştırmak için ana fikir bulma, detayları ana fikirden ayırt etme gibi gerekli olan farklı stratejileri öğrenmelerini mümkün kılmaktadır.

BİLGİSAYARA GİRİŞ

Bu dersin amacı öğrencilere bilgisayar, donanım, yazılım, ağ, web, internet, bilgisayar güvenliği gibi temel bilgisayar konuları hakkında bilgi vermenin yanı sıra e-ticaret, bloglar, wiki, RSS, sosyal ağ ve Google uygulamaları, sağlık sorunları, yeşil bilişim ve erişilebilirlik gibi diğer gelişmekte olan teknolojiler konusunda da öğrencileri bilgi sahibi yapmayı hedeflemektedir. Öğrenciler derste bilgi teknolojisi bağlamında etik ilkeler, yasalar ve yönetmeliklere ilişkin temel etik, yasal ve sosyal konuları da yorumlama fırsatı bulacaklardır. Derste öğrenciler, bilgisayar terminolojisine aşina olmalarının yanı sıra Microsoft Office uygulama programlarının bazılarını (Word Excel ve PowerPoint) birebir kullanarak rapor hazırlama, biçimlendirme, grafik ekleme gibi beceriler elde edebileceklerdir.

GENEL PSİKOLOJİ-I

Bu ders psikolojinin doğasını tanımlayama çalışırken ’lerin sonundan beri var olan modern psikolojiyi tanımlar ve teknolojinin çeşitli yönlerini kullanarak psikolojiye davranışsal, bilişsel ve sinir bilimsel bakış açıları gibi yeni yaklaşımlar ile birleştirir. Bu ders psikolojide kullanılan tarihi kökleri, modern yaklaşımları ve başlıca araştırma yöntemlerini kısaca açıklar. Bu ders ayrıca klinik psikoloji, bilişsel psikoloji ve deneysel psikoloji gibi psikolojinin birkaç alt dalını da tanıtır ve Amerikan Psikoloji Derneği’nde tanımlanmış ve tanınmış olan psikolojinin alt dallarını da kısaca açıklar. Bu ders mevcut perspektif ve araştırma bulguları üzerinde odaklanarak duygu, algı, farklı bilinç durumları, öğrenme, bellek, kavrama, muhakeme, düşünme, dil ve zekâ gibi psikolojik süreçleri inceler.

SOSYOLOJİ

Sosyolojiye giriş niteliğindeki olan bu ders, sosyoloji disiplinin doğası hakkında genel bir özet ile başlar ve toplumsal yaşamın yapılarının ve dinamiklerinin çeşitli yönlerinin incelenmesiyle devam eder. Sosyolojinin tarihi, kurucularının görüşleri ve modern sosyolojideki perspektifler derste incelenmektedir. Sosyolojideki araştırma yöntemleri ve teoriler incelenerek sosyolojik bakışın etrafımızdaki dünya hakkındaki bilgimize nasıl katkıda bulunacağının gösterilmesi dersin temel hedeflerinden biridir. Derste sosyolojinin temel konularından kültür, toplumsallaşma, medya ve kitle iletişim araçları, aile, eğitim, toplumsal tabakalaşma, kentleşme, toplumsal değişim, farklı sosyolojik perspektiften bakılarak işlenmektedir. Ders, farklı akademik alanlardan gelen ve farklı arkaplanlara sahip öğrencilere göre düzenlenmiştir. Derste işlenen konulara dair sınıf içi tartışma özendirilir ve tartışma dersin önemli bir parçası halini alır.

TEMEL İSTATİSTİK-I

Bu derste istatistiksel yöntemlerin anlaşılması ve kullanılmasında temel teşkil eden evren-örneklem, parametre-istatistik, tanımlayıcı ve sonuç çıkarıcı istatistikler ve farklı analiz teknikleri hakkında giriş düzeyinde bilgiler sağlanması amaçlanmaktadır. Bu dersteki giriş düzeyindeki istatistiklerle öğrenciler, hipotez testleri gibi daha kapsamlı ve karmaşık konulara hazırlanmaktadırlar. Elde edilen verilen düzenlenmesi, frekans tabloları oluşturularak grafiklerle temsil edilemesi, mod, medyan ortalama, gibi merkezi eğilim ölçüleri ve ranj, standart sapma gibi değişim ölçülerini hesaplayarak dağılımların özelliklerinin incelenmesi ilk basamağı oluşturmaktadır. Normal dağılımın özelliklerinin kavranması, tablolardan yararlanılarak basit alan ve olasılık hesaplarının yapılması, ham puanların standart puanlara dönüştürülmesi ve normlarla bağlantılı olarak kullanılmasının öğrenilmesi dersin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Değişkenler arası ilişkilerin anlaşılmasında ve bu ilişkilerden yordamalar yapılmasında temel teşkil eden Korelasyon ve Regresyon analizleri bu dersin bir diğer önemli bölümünü oluşturmaktadır.

TÜRK DİLİ

Bu ders, dil ve anlatım gibi temel konuları inceler. Dersin ilk yarısında dil ve dille ilgili teorik alt zemin oluşturularak Türkçe imla kuralları öğretilir. Anlatım bozuklukları ve metin tamirinin ardından dersin ikinci yarısına geçilir. Dersin ikinci yarısında ise formal yazılar, özgeçmiş, dilekçe, köşe yazılarının dil ve üslup açısından değerlendirilmesi, yazılı anlatım türleri ve uygulama; Türkçe yapım ve çekim ekleri uygulamaları; Türkçe gramer yapısı; Türkçenin ses özellikleri gibi konular işlenir.

TÜRKÇE

Bu ders, kendi ihtiyaçlarını Türkçe’yi kullanarak belirtmek isteyen yabancı öğrencilere Modern Türkçe hakkında kısa bilgiler sunmaktadır. Bu derste, öncelikle Türkçe ve İngilizce alfabeleri arasındaki farklar, özellikle İngilizce alfabede bulunmayan Türkçe harfler ve tüm harflerin telaffuzu, Türkçe’deki temel dilbilgisi ve cümle yapıları irdelenmektedir. Buna ek olarak, gerekli dilbilgisi ve kelime bilgisi farklı durumlarda şekillenen günlük hayata ilişkin aktivitelerle geliştirilecektir. Kendini Türkçe dilini kullanarak tanıtma, birilerini selamlama, iyelik sıfatlarını kullanarak sahip oldukları nesnelerden bahsetme, geniş zamanı kullanarak olumlu, olumsuz ve soru cümleleri oluşturma, saatleri söyleme, kendi zaman çizelgeleri hakkında konuşma, nesnelerin yerini tarif ederken işaret zamirlerini kullanma, aile üyelerine ilişkin kelimelere aşina olma konuları bu ders çerçevesinde öğrenciye kazandırılacaktır.

İkinci Dönem

BİYOLOJİ-II

Bu ders, BIYO’ün devamıdır ve insan vücudunda bulunan sistemlerin mekanik ve işlevsel kısa tanımları ile başlar. Bu ders nöroanatomi, nörofizyoloji, nörokimya ve merkezi sinir sisteminin nörokimyası ve özellikle beyin ile ilgilenirken beynin diğer sistemlerle olan etkileşimini de incelemektedir.. Öğrencilere organizma biyolojisinin nasıl çalıştığı ve hücresel/moleküler biyoloji ile nasıl bir ilişkisi olduğu bilgisi de sağlanmaktadır. Homeostazi anlayışı, hayatın kimyasal temelleri ve bunların psikopatoloji, iskelet ve kas sistemleriyle ilişkisi bu dersin kapsamı içerisindedir. Bu ders, duyusal mekanizmaların faaliyetleri ve bunların insanın günlük yaşantısı ile etkileşimleri hakkında bilgi bütünlüğü oluşturmayı amaçlarken aynı zamanda da güncel ve ilgili örneklerle de öğrencilere kendi vücudunu tanımaları için olanak sunmaktadır.

OKUMA VE YAZMA BECERİLERİ-II

Bu ders, ENG kodlu dersin devamı niteliğindedir. Ders öğrencilerin dinleme, konuşma, okuma, yazma ve çalışma becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Derste, venn şeması kullanılarak karşılaştırma ve kıyaslama, komposizyon yazımı desteklenmektedir. Buna ek olarak, kompozisyon yazımı için gerekli bağlaçların öğrenilmesi dersin amaçlarındandır. Ayrıca, öğrenciler derste fikir ve olgusal gerçek cümleler arasındaki farkı ve karşı görüş ve onu çürütmek için kullanılan cümlelerin nasıl yazıldığını öğrenerek, dört paragraflık eleştirisel komposizyon yazabileceklerdir. Böylece, öğrenciler karşılaştırma ve kıyaslama komposizyonu ile eleştirisel komposizyonun farkını ayırt edebileceklerdir. Ayrıca, öğrenciler istenilen konularda sunum tekniklerini kullanarak, sunum yapacaklardır. Buna ilaveten, bu ders öğrencilerin çeşitli okuma parçalarını okuyarak özetleyebilme ve okuma stratejilerini kullanarak, parçadan sonuçlar, anlamlar çıkarmaları hedeflenmektedir.

FELSEFEYE GİRİŞ

Felsefe; evren, akıl, toplum, sanat vs., kısacası insan yaşamının tüm alanları hakkında ortaya atılmış en derin ve en temel soruları yanıtlamaya çalışır. Bu dersin amacı sadece tarihin büyük filozoflarının düşüncelerini öğrenmek değil, aynı zamanda eleştirel ve felsefi düşünme yeteneklerini geliştirmektir. Ders, felsefenin farklı alanlarındaki çeşitli kavram, yöntem, problem ve kuramları öğrencilere tanıtmaya yönelik olarak planlanmıştır. Bunların yanı sıra, dersin başlıca amaçlarından biri, felsefenin sosyoloji, psikoloji, eğitim ve hukuk gibi diğer alanlarla ilişkisine dair genel bir bakış açısı sağlamaktır.

GENEL PSİKOLOJİ-II

Bu ders Genel Psikoloji I (PSKO)’in devamıdır. Bu derste öğrencilere psikoloji ile ilgili temel beceriler aktarılırken mevcut kullanılan modern yaklaşımların yanı sıra gelişim, kişilik, sosyal psikoloji ve ruhsal bozuklukları teorik olarak tarihsel gelişimleri göz ardı edilmeyecek şekilde aktarılacaktır. Bu ders dil ve düşünce, motivasyon ve duygu, cinsiyet, bireysel farklılıklar, kişilik, sosyal psikoloji, stres, sağlık ve başa çıkma, ruhsal bozukluklar ve psikoterapi teknikleri gibi konuları kapsayarak gelecek yıllarda öğretilecek olan temel dersler için alt yapı oluşturmaktadır. Aynı zamanda öğretilen konular bir yandan önemli bir temel oluşturmak amaçlı aktarılırken diğer bir yandan da psikolojik problemler için kullanılan tedavi yöntemleri hakkında öğrencilere bilgisini aktarmak için tasarlanmıştır.

SOSYAL ANTROPOLOJİ

Bu dersin amacı, insan kültürel çeşitliliğinin boyutlarının anlaşılması ve bu çeşitliliğin nasıl ortaya çıktığının incelenmesidir. Modern sanayi toplumu ve onun yaşayış tarzı, insanlık tarihinin çok kısa bir dilimini kapsar ve insanı anlamak için hem çağımızdaki farklı toplum biçimlerini hem de tarih içinde ortaya çıkan kültürleri karşılaştırmalı perspektifle incelemek gerekir. Bu amaçlar uyarınca, antropolojinin tanımı ve tarihiyle başlayan ders, temel kuramsal perspektifler ve araştırma yöntemlerinin tanıtılmasıyla devam eder. Antropolojinin temel konularından kültür kavramı, dil, akrabalık ve aile ilişkileri, din ve mitoloji, toplumsal cinsiyet, kültürel evrim, toplumsal hiyerarşi ve iktidar biçimleri, ırk ve etnisitenin incelenmesi dersin önemli bir kısmını oluşturur. Modern toplumları ilgilendiren küresellleşme süreçleri ve bunların kültürel çeşitlilik üzerindeki etkileri, ırkçılık gibi konular derste kazanılan antropolojik bakış açısıyla irdelenir.

TEMEL İSTATİSTİK-II

Bu dersin amacı, öğrencilerin ISTA , Temel istatistik I dersinde öğrendikleri bilgileri kullanarak İstatistikle ilgili bilgilerini seviyelerinin artmasını sağlamaktır. Bu ders kapsamında öğrenciler, kitle ortalaması için hipotez testi kurmayı ve güven aralığı oluşturmayı öğreneceklerdir. Ayrıca, bu dersteki temel istatistik düzeyine dayanan, hipotez testi, parametrik testlerin varsayımları, tek örneklem T testi, bağımsız örneklemlem T Testi, bağlantılı örneklem T testi, Ki kare analizi, Tek ve iki yönlü Anova gibi daha karmaşık konuları öğretmeyi amaçlanmıştır. Bunun yanında, test istatistiklerinin ve p değerlerinin yorumları da ders kapsamında ele alınacaktır. Genel olarak bu konuların ele alınması, öğrencilerin araştırma makalelerinde sonuçlarını bilimsel olarak yorumlamalarına bir avantaj sağlayacaktır.

Üçüncü Dönem

İLERİ DÜZEY OKUMA VE YAZMA BECERİLERİ-I

Bu dersin amacı ikinci sınıf öğrencilerinin akademik ve araştırma yazıları çerçevesinde akademik okuma ve yazma becerilerini geliştirmektir. Ders, öncelikle 3 ve 5 paragraflı tanımlayıcı kompozisyonun farkının anlaşılmasını hedefler. Daha sonra öğrencilere beş paragraflı tanımlayıcı kompozisyon yazabilmek için oluşturulması gereken taslağın nasıl hazırlanması gerektiğini, konu seçiminin nasıl olması gerektiğini, ana fikir cümlesini, her bir paragraf için konu cümlelerinin, destekleyici cümlelerin ve sonuç paragrafının nasıl yazılması gerektiğini öğretmeyi amaçlar. Bunun yanı sıra okuma açısından öğrencilerin okuyacakları metinlerin konusunu tahmin etmelerine yönelik öngörü yapmayı, metinlerin ana düşüncelerini nasıl tanımlamaları ve nasıl özetlemeleri gerektiğini, tahmin yapabilmek için kullanılan gözgezdirme ve tarama yöntemlerinin nasıl kullanılması gerektiğini, verilen çizelge, grafik ve tabloların nasıl okunması gerektiğini öğretmeyi amaçlar. Bu derste öğrenciler, ayrıca, etkili sunum tekniklerini de öğrenmektedirler.

MEDENİYET TARİHİ

Bu dersin amacı tarih boyunca gelişen medeniyetleri ana hatlarıyla anlamak ve anlamlandırmaktır. Uygarlık, tarih ve tarih öncesi gibi kavramlar tartışıldıktan sonra, derste ilk uygarlıkların ortaya çıkmasını zorlayan koşullar ve bu koşulların insanlığın gelişmesindeki etkileri de incelemektedir. Derste esas olarak, ilk uygarlıklar; sırası ile Mezopotamya, Mısır, Ege, Klasik Yunan, Helenistik, Roma, Hint ve sonrasında Çin uygarlıkları incelenmektedir. Bu uygarlıkların temsil ettiği siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel kurumlar ve bunlara ek olarak fikrî gelişmeler de medeniyet tarihi dersinin diğer odak noktalarını oluşturmaktadır. Siyasal ve toplumsal yapı, dinsel inanış ve kurumlar, aile yapısı, ekonomik faaliyetler, bilim, sanat ve felsefe bu derste üzerinde önemle durulan diğer konulardır.

SOSYAL PSİKOLOJİ-I

Bu ders genel olarak önceki dönemde çalışılmış olan sosyal psikoloji konularının devamı olarak pazarlık, etkili iletişim ve propaganda, ikna ve uyum, önyargı, işbirliği ve rekabet, gruplar-arası çatışmalar, yardım etme davranışı ve fedakârlık, öfke ve çekicilik konularını içermektedir. Bununla birlikte, özellikle vurgu yapılan ve üzerinde durulan konu sosyal davranıştan gelen bilgiyi eleştirel inceleme becerilerinin geliştirilmesi ile sosyal davranışın günlük hayatımıza etkisidir. Günlük hayattan örneklerle anlatılan ders öğrencilere kendi hayatlarından örnekler sunarken, konunun ve genel olarak dersin anlaşılmasına katkı sağlamaktadır. Bu ders ile öğrenciler sosyal psikoloji alanında daha yüksek seviyedeki araştırma konularına aşinalık kazanırken aynı zamanda bu araştırma konularına duyarlılık geliştirip uygulamayla hayata geçirme konusunda sorumluluk sahibi oluyorlar. Sosyal psikoloji dersi ile öğrenciler genel olarak içinde bulundukları çevrenin kendileri ile ne kadar yoğun bir etkileşimde olduğunu ve bu etkileşim olmadan aslında kendi varlıklarının ve benliklerinin sorgulanabileceğini anlayabilmelidirler.

GELİŞİM PSİKOLOJİSİ-I

Gelişim psikolojisi dersinin ikinci kısmı olan bu ders genel olarak ergenlik, erken ve geç yetişkinlik ve yaşlılık gibi farklı dönemleri kapsayan gelişim odaklı araştırmaları ve aynı zamanda psikolojik sorunları ele almaktadır. Aile, ebeveynlik, iş ortamı ve emeklilik gibi konulara gelişimsel açılardan vurgu yapan bu ders, aynı zamanda dil ve eğitim, hafıza ve bilgi işleme, zekâ ve yaratıcılık, benlik ve kişilik, cinsiyet rolleri ve cinsellik, bağlılık ve uyum, yaşlılık süreci ve gelişimsel psikopatoloji gibi konular genel olarak vurgusu yapılan konulardır. Bütün bu konular teker teker ele alınırken, bütün gelişim evreleri ile birlikte incelenmektedir. Bebeklik döneminden başlayarak, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerindeki gelişim ve değişimler belirtilen her konu ile anlatılmaktadır. Gelişimsel psikopatolojisi, gelişim psikolojisi dersinin içinde verilmiştir ve genel gelişimsel bozuklukları, normal dışı gelişim süreçlerini ve uyumsuz süreçleri kapsamaktadır. Son gelişim evresi olan ‘yaşlılık’ konusu da en temel içeriği ile ancak önemli boyutları ile incelenmektedir.

PSİKOLOJİDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ-I

Bu ders genel olarak psikoloji alanında araştırma yapmanın temel boyutlarını ve bir araştırma yapmak için gerekli olan temel stratejileri içermektedir. Bu derste genel olarak anlatılan konular, bir araştırma sorusu ve hipotez geliştirme, araştırma yaparken göz önünde bulundurulması gereken etik konular, ölçme ve ölçüm araçları, davranış ölçümünün boyutları, kendini raporlama ölçümleri, geliştirilen araçların ve ölçümlerin geçerlilik ve güvenirliği, doğal yolla yapılan gözlem, anket çalışmaları ve örneklem stratejileridir. Bunlara ek olarak, bir araştırma konusu ile ilgili bir literatür çalışmasının nasıl yapıldığı aynı zamanda yayımlanmış olan makalelerde yapılmış olan çalışmaların incelenmesi gibi konular da bu dersin içeriğidir. Bu ders ile birlikte öğrenciler kendilerinin yazacakları bir araştırma önerisi ile birlikte kendi araştırma yöntemleri becerilerini ve bilgilerini geliştirmiş olacaklar.

VERİ ANALİZİ-I

Veri Analizi I dersi nicel verilerin analizinde kullanılan temel bir istatistik programı olan SPSS’in kullanımını öğretir. Öğrenciler veri girmeyi, veri seti oluşturmayı, eksik veri ile baş etmeyi, değişkenleri yeniden adlandırıp kodlayarak aynı ve yeni değişkenlere çevirmeyi, toplam puanını hesaplamayı, frekans analizi yapmayı, normal dağılımın özelliklerini, uç verileri incelemeyi, grafikler elde etmeyi, standart puanları hesaplamayı, korelasyon ve basit regresyon analizlerini öğreneceklerdir. Bu ders uygulamalı bir ders olduğundan dolayı öğrenciler bu işlemleri bilgisayar ortamında yapmayı öğreneceklerdir. Bilgisayar ortamında çeşitli istatistik analizler yapmanın yanında öğrenciler, SPSS çıktı tablosunu nasıl okuyacaklarını, bulguları nasıl yorumlayacaklarını ve APA formatına uygun olarak bulgularını rapor etmeyi de öğreneceklerdir.

MODERN TÜRKİYE TARİHİ

Bu derste, Osmanlı devlet ve toplum yapısı, devletin dağılmasına yol açan etkenler, Osmanlı modernleşmesi; Trablusgarp ve Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı, Mondros Mütarekesi ve Sevr Anlaşması; partiler ve cemiyetler, Mustafa Kemal öncülüğünde ulusal direniş örgütlenmesi ve Kurtuluş Savaşı, Havza ve Amasya Genelgeleri, Kongreler, Misak-ı Milli, TBMM’nin açılışı, isyanlar, düzenli ordunun kuruluşu ve savaşlar; Mudanya Mütarekesi, Lozan Barış Antlaşması; Siyasal alanda devrim, devlet ve toplumun laikleşmesi, saltanatın kaldırılışı, cumhuriyetin ilanı, halifeliğin kaldırılması; ve anayasası, anayasal değişiklikler; Şeyh Sait İsyanı; çok partililik deneyimi, hukukta laikleşme ve modernleşme, eğitim ve kültürde millileşme ve laikleşme, Atatürkçülük ve Atatürk’ün 6 ilkesi, Atatürk dönemi Türk dış politikası() konuları işlenir.

Dördüncü Dönem

İLERİ DÜZEY OKUMA VE YAZMA BECERİLERİ-II

ENG dersinin devamı niteliğinde olan bu dersin amacı ikinci sınıf öğrencilerinin akademik ve araştırma yazıları çerçevesinde akademik okuma ve yazma becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Ders öncelikle 3 ve 5 paragraflı eleştirisel kompozisyonun farkının anlaşılmasını hedefler. Daha sonra öğrencilere 5 paragraflı eleştirisel kompozisyon yazabilmek için oluşturulması gereken taslağın nasıl hazırlanması gerektiğini, konu seçiminin nasıl olması gerektiğini, ana fikir cümlesini, her bir paragraf için konu cümlelerinin, destekleyici cümlelerin, karşı görüşün ve ortaya atılan tezin çürütülmesi için olan cümlenin nasıl yazılması gerektiğini ve sonuç paragrafının nasıl yazılması gerektiğini öğretmeyi amaçlar. Bunun yanında okuma açısından öğrencilerin verilen metinden nasıl çıkarım yapmaları gerektiği,metinin içinden nasıl not alınması ve önemli kısımları belirlenmesi gerektiği, metinlerin içinden nasıl karşılaştırma ve kıyaslama yapılması gerektiğini öğretmeyi amaçlar. Bu dersde öğrenciler ayrıca etkili sunum tekniklerini öğreneceklerdir.

GELİŞİM PSİKOLOJİSİ-II

Bu ders genel olarak psikoloji alanında araştırma yapmanın temel boyutlarını ve bir araştırma yapmak için gerekli olan temel stratejileri içermektedir. Bu derste genel olarak anlatılan konular, bir araştırma sorusu ve hipotez geliştirme, araştırma yaparken göz önünde bulundurulması gereken etik konular, ölçme ve ölçüm araçları, davranış ölçümünün boyutları, kendini raporlama ölçümleri, geliştirilen araçların ve ölçümlerin geçerlilik ve güvenirliği, doğal yolla yapılan gözlem, anket çalışmaları ve örneklem stratejileridir. Bunlara ek olarak, bir araştırma konusu ile ilgili bir literatür çalışmasının nasıl yapıldığı aynı zamanda yayımlanmış olan makalelerde yapılmış olan çalışmaların incelenmesi gibi konular da bu dersin içeriğidir. Bu ders ile birlikte öğrenciler kendilerinin yazacakları bir araştırma önerisi ile birlikte kendi araştırma yöntemleri becerilerini ve bilgilerini geliştirmiş olacaklar.

PSİKOLOJİDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ-II

Veri Analizi I dersi nicel verilerin analizinde kullanılan temel istatistik programı olan SPSS’i öğretir. Öğrenciler veri girmeyi, veri seti oluşturmayı, eksik veri ile baş etmeyi, değişkenleri yeniden adlandırıp kodlayarak aynı ve yeni değişkenlere çevirmeyi, stokların toplam puanını hesaplamayı, frekans analizi yapmayı, ki karesi analizi yapmayı, çeşitli t-testleri (örnek bir t-test, bağımsız gruplarda t-testi, ve eşleştirilmiş t-testi) yürütmeyi, tek yönlü ANOVA yapmayı, ve korelasyon analizi yapmanın arkasındaki mantığı anlamayı öğrenecekler. Bu ders uygulamalı bir ders olduğundan dolayı öğrenciler bilgisayar ortamında bu işlemleri yapmayı öğreneceklerdir. Çeşitli istatistik analizler yapmanın yanında öğrenciler, SPSS çıktı tablosunu nasıl okuyacaklarını, bulguları yorumlamayı ve APA formatına uygun olarak rapor etmeyi de öğrenecekler.

ALAN SEÇMELİ

VERİ ANALİZİ-II

Bu ders STAT dersinin bir devamıdır ve Psikolojinin çeşitli alanlarından örnek araştırma problemlerine uygun veri setleri üzerinde analizler yapılarak, öğrencilerin araştırma sorularına uygun analizleri seçerek uygulama yapabilmesi ve bulgularını psikoloji araştırmalarına uygun halde rapor edebilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla öğrencilerin SPSS programı ile gerçekleştirilebilecek çeşitli analizleri ders kapsamında öğrenmesi, daha önce almış olduğu istatistik ve araştırma yöntemlerinden elde etmiş olduğu araştırma planlama ve istatistik bilgilerini kullanarak psikoloji alanından problemlere uygulayabilmesi ve sonuç çıkarabilmesi dersin temel çalışma alanını oluşturmaktadır. Elde edilen sonuçların dünyada Psikoloji alanında yaygın olarak kullanılan APA tarzına uygun olarak rapor edilmesi de dersin önemli kazanımlarındandır. Ders kapsamında hipotez testleri, tek-örneklem t-testleri, bağlantısız ve bağlantılı örneklemler için t-testleri, Ki-kare Analizi, Tek-yönlü ANOVA, İki-Yönlü ANOVA analizleri ile değerlendirilebilecek problemler ve SPSS uygulamaları üzerinde durulacaktır.

Beşinci Dönem

ERİŞKİN PSİKOPATOLOJİSİ

Psikopatoloji insanların neden beklenmedik bazı zamanlarda tuhaf ve tipik bir şekilde kendi kendini engelleyen şekillerde davrandıklarını, düşündüklerini ve hissettiklerini inceleyen bir alandır ve aynı zamanda da geniş bir araştırma alanıdır. Bu dersin amacı yetişkin bir insandaki zihinsel ve davranışsal anormalliklerin veya bozuklukların tarihsel kökenlerini gözden geçirmektir. Psikolojinin el kitabı olan DSM-V ruhsal bozuklukların muazzam alanını keşfetmek için kullanılan ana kaynak olacak. Seçilen psikopatolojik bozukluklara göre tanısal yaklaşımlar, nedensellik, geçerli ampirik bulgular, kavramsal modeller ve/veya etkili teorik eğilimler ele alınıp tartışılır. Engelleme, müdahale, değerlendirme, etiyoloji, prognoz ve anormal davranış için belirti yönetiminin yanısıra davranışsal, bilişsel, sosyokültürel, genetik ve sinir bilimsel bakış açıları da vurgu konusudur.

DENEYSEL PSİKOLOJİ

Bu ders kapsamında psikolojinin deneysel hale geldiği sürec tartışılır ve psikolojik bir fenomene dair deneysel yöntemlerin temel yaklaşımları, ilkeleri ve teknikleri ele alınır. Pozitif bilimlerin kriterlerleri ve bilimin amaçları, nedensellik, bilimsel makalelerin ve araştırma makalesinin bölümlerinin ve türlerinin incelenmesi, nöropsikolojik testler aracılığıyla yapılan ölçümün, varyansın, karıştırıcı değişkenlerin kontrol teknikleri, korelasyonel ve deneysel tasarımların altında yatan varsayımlar derste ele alınacak temel konulardır. Psikolojinin alt alanlarında uygulanan temel deneysel çalışmaların örnekleri, tasarımları, deneysel bir çalışma ve bilimsel bir makale üretim sürecinde yer alması gereken unsurlar tartışılır. Deneysel yöntem kullanılarak uygulanan çalışmaların ve bilimsel makalelerin eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirilmesi ve yorumlanması sağlanır.

PSİKOLOJİDE ETİK

Bu ders klinik merkezlerindeki, eğitim kurumlarındaki, iş dünyası ve sanayideki psikolojideki araştırma ve uygulamaları ilgilendirmeyen evrensel etik kodlar, kurallar ve yönlendirici ilkeleri kapsamaktadır. Öğrencilere psikologların olası etik kararlar vermek durumunda oldukları durumları, konularla ilişkili yönlendirici ilkeler araştırmak ve bulmak için gerekli becerileri sağladığı durumları öğrencilere sunar. Yayınlama sürecinde nitelendirilen etik kurallar ve ilkeler ele alınmaktadır. Öğrenciler araştırmaya, saha uygulamalarına ve yayınlara etik bir yaklaşım için gerekli olan beceriler ile donatılarak APA’nın ilke grupları hakkında bilgi sahibi olduktan sonra daha çok okuyarak, kaynaklardan önceki örnekleri tartışarak ve ilke gruplarına bağlı olarak sınıfta bu örneklerin başka nasıl çözülebileceği hakkında tartışma yürüterek ulaşılabilir

FİZYOLOJİK PSİKOLOJİ

Bu derste davranışın nöroanatomik, psikofarmakolojik ve fizyolojik temelleri incelenir. Bilim alanının araştırma yöntemleri çok detaylı olmasına rağmen lisans seviyesinde tanıtılır. Duyum, algı, öğrenme, bellek, bilinç ve seçilen bazı nöropsikiyatrik bozuklukların fizyolojik temelleri ele alınarak öğrencilere temel bir altyapı oluşturulur. Fizyolojik psikolojide bağımsız değişkeninin organizmik faktörlerden olduğu, bu nedenle de araştırmaların daha çok insan-altı canlılarda yapıldığı vurgulanmaktadır. Araştırma etikleri de bu vesile ile detaylı incelenirken bu araştırmaların niçin insan organizması ile yapılamayacağı da açıklıkla ortaya konulmaktadır. Dersin amacı öğrencilere sinir sisteminin (sinir hücresi, sinir akımı, sinaps etkileşimleri) fizyolojisi, beyinin nöroanatomisi ve fizyolojik sistem hasarlarının davranışsal sonuçları ile ilgili detaylı bilgi sunmaktır.

ALAN SEÇMELİ

Altıncı Dönem

KİŞİLİK

Bizi biz yapan temel özellikler incelendiğinde hepimizin farklı olduğu ortaya çıkmaktadır ve bu farklılıkların nereden kaynaklandığını da merak ederiz. Bu ders kişiliğin nasıl geliştiği, nasıl şekillendiği ve de bizi biz yapan özelliklerin oluşmasında hangi etmenlerin ilgili olduğunu incelemektedir. Kişiliğin ortaya ilk çıkışına göz atıldığında tarihsel gelişimine bakıldığında karakter oluşum fikirlerinin aslında Antik Yunanistan ve Yunan felsefecilere uzandığını görmek mümkündür. Dahası tiyatronun gelişmesiyle birlikte oluşturulan çeşitli karakterler sonucunda insanların farklılıkları ve farklı kişiliklere bürünebileceği de tespit edilmiştir. Buna ek olarak din, kültürel öğretiler, deneyim ve genetiğin de kişiliğin oluşmasında ve şekillenmesindeki rolü incelenecektir. Kişilik teorilerine bakıldığında psikoanalitik, neo-analitik, biyolojik, bilişsel, davranışsal ve özellikler teorileri tanıtılarak incelenecektir.

ENDÜSTRİYEL PSİKOLOJİ

Çalışma hayatı insanların günlük yaşantılarında önemli bir rol oynar ve aynı zamanda da kendi içerisinde kendine has bir psikolojik deneyimi de bulunmaktadır. Bu dersin amacı öğrencilere insanların çalışma hayatına başladıkları andan emekliliğe uzanan süreçte davranışsal açıdan ilgili olan durumları incelemektir. Bu derste aynı zamanda çalışma hayatında karşılaşılan davranışları anlayabilmek için bir farkındalık, anlayış ve temel alt yapı kazandırmaktır. Aynı zamanda da çalışan, işveren ve iş yerinin talepleri ile gereksinimleri arasında iyi bir uyumun sağlanabilmesi için de kullanılan örgütsel uygulamaları da incelenecektir. Derste incelenecek olan konular arasında personel seçimi, yerleştirme, eğitim, iş motivasyonu, iş memnuniyeti, liderlik, ekip çalışması ve iş-aile dengesi bulunmaktadır

BİLİŞSEL PSİKOLOJİ

Bu ders duyu, algı, öğrenme ve hafıza, linguistik işlevler, mantık kurma ve soyut işlemler ve üst düzey işlevler gibi mental süreçleri ele almaktadır. Bu süreçler bilgiyi işleme koyma çerçevesi içerisinde davranışsal boyutta ele alınmaktadır. Bu süreçler günlük yaşam, eğitim ve çalışma ortamlarındaki kullanımları pratik olarak aktarılıp tartışılmaktadır. Bu dersin amaçları arasında bu mental süreçleri nasıl yerine getirdiğimizi kısaca anlatmaktadır. Yani algısal bilginin zihnimize nasıl girdiğini, dışarıdan gelen duyusal bilgileri dikkat süreçlerimizi kullanarak nasıl ayırt ettiğimizi de anlatmaktadır. Bunun dışında bilginin hafızamızda nasıl organize edildiği, yeni bilginin hafızaya nasıl eklendiğini, bilginin hafızadan nasıl geri çağrıldığını ve bilginin dil yoluyla başka insanlara nasıl aktarıldığı da elen alınmaktadır.

NÖROPSİKOLOJİ

Bu ders temel lobların yapılarını, fiberleri, bağlantıları ve sinir sisteminin davranışla olan ilişkisini beyin bazlı temel nöroanatomiyi ele alarak incelemektedir. Derste nöropsikolojinin tarihsel gelişimini ve aynı zamanda da gelişimsel sürecinin çatısın altında yatan felsefi formülasyonlarını da ele almaktadır. Öğrenciler bir yandan temel kavramlar ve teorik yaklaşımlara hâkimiyet kazanırken aynı zamanda da davranış ile bilişsel işlevlerin fizyolojik temellerini de yorumlama becerisi kazanmaktadırlar. Bu derse nöropsikolojide kullanılan yöntem ve teknikler de incelenecektir ancak odak beyin tarama yöntemleri ve nöropsikolojik testler üzerinde olacaktır. Hastalıklar, rahatsızlıklar ve beyin lezyonlarının mental ve davranışsal süreçler üzerindeki etkileri beyinin yapıları ile nöropsikolojik testlerle ilişkili olarak klinik nöropsikoloji bağlamında incelenecektir.

ALAN SEÇMELİ

Yedinci Dönem

KLİNİK PSİKOLOJİ

Bu derste klinik psikoloji alanının temel tanımı ile genel bir kapsamını incelemektedir. Örneğin klinik psikolojinin eğitimsel boyutu, meslekte yaşanabilecek olan olası etik sorunlar, klinik psikoloğun kim olduğunun tanımı, mesleğin akademik ve pratik sorumlulukları, klinik psikoloğun teşhis koyma ve değerlendirme konusundaki rolü ve statüsü ile danışan tedavisinde konulması gereken bireysel klinik ve ekip çalışmasının sınırlarını belirlemek işlenecek konular arasındadır. Bunun dışında, klinik psikoloğun profesyonel kimliği, çalışma alanları (klinik, üniversite, hastane, özel muayenehane, toplum merkezleri, vs.) tanımlanarak ülkemizdeki durumu, yasal süreçler, zorunluluk ve gereksinimler de ele alınırken mesleğin ayırt edici özellikleri de kapsanmaktadır. Bunlara ek olarak klinik psikologların bağlı bulunduğu yasalar, etikler ve güncel uygulamalar da incelenecektir.

SAĞLIK PSİKOLOJİSİ

Bu ders sağlık ve iyi olma durumu ile ilgili olarak biyopsikososyal etmenleri teorik yaklaşım ve ampirik bulgular eşliğinde sunmaktır. Bu dersin amacı sağlığı koruma ve elde tutmayı elde etme ile hastalığı önleme konusunda öğrencilere uyarlanabilen davranış değişimlerin nasıl oluştuğunu anlatmaktır. Dersin odak noktası özellikle stres gibi psikososyal etmenlerin sağlık ve iyi olma halinin üzerindeki rolü üzerinde olacaktır. Sağlık psikolojisinde görülen çoklu kültürlü ve çoklu disiplinler arası yaklaşımlar da ele alınacaktır. Buna ek olarak sağlıkta eşitsizlik, sağlık farklılıkları, sağlık ve hastalıkta algı, hastayken vücudun nasıl tepki verdiğini, çeşitli anatomik sistemler, sancı, belirti algısı ve yorumu ile yaşam kalitesi gibi konular detaylı olarak incelenmektedir.

ALAN SEÇMELİ

ÜNİVERSİTE SEÇMELİ

UNIVERSITY ELECTIVE

ÜNİVERSİTE SEÇMELİ

UNIVERSITY ELECTIVE

Sekizinci Dönem

PSİKOTERAPİ TEKNİKLERİNE GİRİŞ

Bu derste birçok psikoterapötik yöntem tanıtılırken teorik altyapıları ve tarihsel gelişimleri de incelenecektir. En temel ve klasik olan teori olan Hümanistik psikoterapiler ile başlayarak Psikoanaliz ve Psikodinamik Psikoterapiler, Geştalt Terapi, Davranışçı Terapiler, Bilişsel Davranışçı Terapiler, Çözüm Odaklı Terapilerin yanı sıra birçok psikolojik rahatsızlık için kullanılan mevcut yöntemler detaylı olarak incelenirken vaka sunumu ve video gösterimleri il birlikte desteklenecektir. Buna ek olarak terapötik altyapılar ve en sık kullanılan eklektik yaklaşımlar da ele alınacaktır. Psikoterapi süreçlerinin klinik psikologlar için temel klinik işlevselliği olan süreçlerden bir tanesi olduğunu ve terapi – müdahale arasındaki bağlantı da detaylı olarak tartışılarak öğrencilere mezun olduklarında kullanmayı isteyebilecekleri psikoterapötik yönelimler hakkında temel bir fikir oluşturmalarına yardımcı olacaktır.

ALAN SEÇMELİ

ALAN SEÇMELİ

ÜNİVERSİTE SEÇMELİ

ÜNİVERSİTE SEÇMELİ

.

Seçmeli Dersler

STRES YÖNETİMİ VE BAŞA ÇIKMA

Stres yönetimi ve başa çıkma yöntemleri son yıllarda sağlık psikolojisi kapsamındaki en önemli araştırma ve uygulama alanlarından bir haline gelmiştir. Stresin psikolojik ve bedensel sağlık üzerindeki etkileri, psikopatolojilerle ilişkisi gibi konular stresin bireyin yaşamında ne kadar önemli bir rol oynadığına ve etkili biçimde yönetilmezse olumsuz sonuçlar doğurabileceğine işaret etmektedir. Bu dersin amacı, stres yönetimi ve başaçıkma yöntemleri hakkında "zihin-beden ikiliği" çerçevesinden bilgiler vermektir. Stresin çok yönlü doğası, yani, düşünsel, fizyolojik, duygusal ve davranışsal boyutu dersin ana kapsamını oluşturmaktadır.  Bu amaçla derste, hem tarihsel hem de çağdaş stres kuramları, stresin fizyolojisi, stres-sağlık ilişkisi, başa çıkmaya ilişkin yaklaşımlar gibi konular ele alınacaktır.

ANORMAL PSİKOLOJİ

Anormal psikoloji normdan sapan ve günümüzde “problemli davranış” olarak kabul edilen çeşitli davranışları inceleyerek bir takım normdan sapmaların nelerle sonuçlanabileceğini ortaya koymaktadır. Bu ders Psikopatoloji (PSKO)’in devam olan yetişkin psikopatolojisini ele almaktadır. Bu dersin amacı yetişkin insanlarda görülebilen mental ve davranışsal anormalliklerin tarihsel gelişimlerini incelemektir. İlgili psikopatolojik rahatsızlıklar baz alınarak teşhis yaklaşımları, nedensellik, mevcut ampirik bulgular, kavramsal modeller ve/veya etkili olan teorik trendler ele alınarak tartışılacaktır. Davranışsal, bilişsel, sosyokültürel, genetik ve nöro-bilimsel bakış açıları ele alınarak anormal davranışların önleyici, müdahale, değerlendirme, etiyoloji, prognoz ve belirti yönetimi işlenecektir. Geniş kapsamlı psikolojik rahatsızlıklar incelenirken psikolojinin el kitabı olan DSM-V temel kaynak olarak kullanılacaktır.

KÜLTÜRLERARASI PSİKOLOJİ

Bu derste bireylerin hayatın öne sürmüş olduğu şart ve zorluklarıyla nasıl baş ettiklerini, psikolojik tepkilerini, davranış ve bilişsel yapılarının oluşmasında özellikle senaryo ve şemaların kültürden ne kadar etkilendiğini detaylı bir şekilde incelemektedir. Öğrenciler farklı kültürlerden gelen farklı etnik gruplarıyla nasıl araştırma yapacaklarını öğrenirken gerekli olan temel beceri ve uygulamalar hakkında da bilgi sahibi olacaklar. Dersin amacı psikolojinin temel kavramları olan aile, cinsiyet rollerinin sosyalleşmesini, kimlik oluşumunu, bireyselcilik ve kollektif ile duygu ifadesi gibi konuların kültürel farklılık ve benzerliklerini mercek altında tutmaktadır. Bu derste öğrenciler sosyal algı, sosyal etki ve sosyal ilişkileri kültürlerarası bir bakış açısından anlayıp tanımlamayı öğrenecekler. Böylelikle alanda psikolog olarak çalıştıklarında farklı kültürlere mensup bireylere daha iyi anlama şansını da yakalayabilecekler.

İNSAN CİNSELLİĞİNE GİRİŞ

Bu derste öğrenciler insan cinselliği hakkında yapılan araştırmaların nasıl yapıldığını, kimler tarafından yapıldığını ve ne gibi sonuçlar elde ettiklerinin yanı sıra alanın önce gelen duayen isimleri hakkında bilgi sahibi olacaklardır. Öğrenciler cinsel anatomi, cinsel tepki döngüsü ve bu döngünün aşamalarını ne arttırıp ne azalttığını hem fizyolojik bir pesrpektiften (hormonlar, nöroloji, vs.) hem de psikolojik bir perspektiften (ilişkiler, duygudurum, geçmiş deneyimler, vs.) inceleyecektir. Klinik anlamda teşhisi konulabilen çeşitli cinsel problemler ve tedavi yöntemleri de incelencektir. Bu dersin amacı öğrencilere insanların cinsel açıdan nasıl çalıştıklarını öğretmektir. Bunlara ek olarak hamilelik, korunma yöntemleri, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, ve cinsel oryantasyon da ele alınacaktır.

GÖZLEM VE GÖRÜŞME TEKNİKLERİ-I

Bu derste psikoloji alanında ve psikolojinin dışında kullanılan hatta bir çok mecrada kullanılabilen gözlem ve görüşme tekniklerinin temel prensip, kural ve işleyiş kuralları aktarılacaktır. Bu gözlem ve görüşme tekniklerinin temel prensip, kural ve teknikler insanın sosyal etkileşimi ile iletişimi hayati önem taşımaktadır. Bu beceriler bir yandan eğtici ve öğretici bir perspektif ile aktarılırken diğer bir yandan da klinik ve sosyo-psikolojik perspektif ile ele alınacaktır ki öğrenciler bu becerileri de günlük ve profesyonel hayatlarında kullanabilsinler. Bu tür konular üzerinde çalışarak, öğrenciler bir yandan gelişirken diğer bir yandan da psikolog olarak hem sosyal anlamda hem de profesyonel anlamda sağlıklı ve kalıcı ilişkiler kurabileceklerdir.

DENEYSEL PSİKOLOJİDE SEÇME KONULAR

Bu derste deneysel psikoloji ile ilgili literatür taraması yapılır. Deneysel psikolojideki yeni gelişme ve çağdaş akımlar tanıtılır ve tartışılır. Ders daha çok deneysel psikolojinin uygulama alanı ile ilgilidir. Davranışın incelenmesi sırasında işbirliği yapılan diğer alanların katkıları üzerinde durulur. Davranışın ölçülmesindeki yeni teknikler ve geliştirilen teknoloji üzerinde özellikle durulur. Bu tekniklerle yapılmış güncel çalışmalar sınıf içinde paylaşılır ve öğrenciler arasında tartışılır. Ders ayrıca öğrencilerin ilgileri doğrultusunda seçilmiş olan bazı deneysel psikoloji konularının derinlemesine incelenmesini içerir. Öğrenciler, mümkün olduğu ölçüde, ilgilendikleri belirli konularda deneysel araştırmalar yürütürler. Dönem sonunda bu çalışmaları ile ilgili sunumlar yaparlar ve bu çalışmaları öğrenci kongrelerinde sunmaları doğrultusunda teşvik edilirler.

TRAVMA PSİKOLOJİSİ

Travma psikolojisi psikolojik travma alanı hakkında detaylı bir inceleme sağlamaktadır. Bugünün dünyasında herhangi bir şekilde travmaya maruz kalmak da artık günlük yaşantının vazgeçilmez bir parçası olmuş durumda çünkü çok fazla ve yaygın bir şekilde medyada kapsanmaktadır. Travmayı açıklayan çeşitli bakışaçıları sunulmaktadır dersete – bilissel, nörobiyolojik, klinik ve sosyo-kültürel. Travmanın doğası (örn. Cinsel istismar, savaş ve doğal afet), travmanın bireysel ve sistemler bazında nasıl etki yarattığını, yas tepkileri ve travma sonrası stresss bozukluğu işlenecek olan konulardan sadece bir kaçı. Buna ek olarak, öğrenciler travma tiplerini tanımlayabilecek ve ilgili psikolojik etmenleri de tanıyabilecekler. Son olarak, alternative baş etme modelleri de detaylı olarak işlenecektir.

PSİKOLOJİ TARİHİ

Bu derste bugün bildiğimiz modern psikolojinin tarihsel gelişimi incelenecektir. Psikolojinin neden var olduğunu, nereden çıktığını, oluşumu sırasında nelerden ve kimlerden etkilendiğini, gelişim süreçlerinde yaşanan çıkışlar ve inişler, yapılan araştırmalar ve psikolojinin temelleri felsefeye dayandığından fizyolojik kökenleri de detaylı olarak irdelenmektedir. Yapısalcılık, İşlevseliclik, Davranışsalcılık ve Bilişsel okullarının modern psikolojinin bir bilim olarak nasıl ele aldığı da incelenmektedir. Sadece okulların etkisi değil ama aynı zamanda hem tarihin hem de her okuldan gelen etkin figürlerin çalışmaları, modern psikoloji üzerindeki etkisi de aktarılmaktadır. Buna ek olarak tarihsel psikoloji gelişimlerinin modern psikoloji üzerindeki kapsamı ve etkisi ile bu gelişim süreçlerinden etkilenen yeni okullar da tanıtılacaktır.

PSİKOFARMAKOLOJİ

Psikoterapi etkin bir tedavi yöntemi olarak belirtilmiş olmasına rağmen literatür kombine olan yani hem psikoterapi hem de ilaç tedavisinin aynı anda alınmasının en etkin tedavi yöntemi olduğunu tespit edilmiştir danışanlar için. Böylelikle bu bilginin varlığı psikofarmkoloji dersinin ne kadar gerekli bir ders olduğu konusunu desteklemektedir. Bu ders öncelikle psikoaktif ilaçların sınıflandırılması ile başlayarak biyokimyasal işlevlerini ve beyin iletkenlerin hangi ilaçların beynin hangi bölgelerinde ne gibi bir etkiye sahip olduklarını kapsamaktadır. Aynı zamanda da farmakolojik, nörofizyolojik ve davranışsal araştırma prosedürler de incelenmektedir. Bu derste farklı psikoaktif ilaçların bilişsel süreç ve davranışın üzerindeki etkileri irdelenecektir. Duyarlılık, alışkanlık, bağımlılık, istismar ve yoksunluk semptomları da tartışılacaktır.

ÇOCUK PSİKOPATOLOJİSİ

Çocuk Psikopatolojisi dersi bebeklikten ergenliğe uzanan gelişim dönemleri boyunca ortaya çıkabilecek ve altyapısı olan patolojiler incelenecektir. Bu derste çocukluk ve ergen yaşlarda görülebilecek olan patolojilerin sınıflandırılma teşhis ve tanı sistemleri tanıtılacaktır. Aynı zamanda da çocuklarla çalışılırken mevcut olan yasa ve etiklere de değinilecektir. İlgili psikopatolojik bozukluklara ilişkin mevcut ampirik bulgular ve teorik modellerle etkin etkileri tartışılacaktır. Dersin içeriğinde değerlendirme yaklaşımları ile tedavi yöntemleri incelenecektir. Anormal davranış kalıpları olarak lanse edilen davranış örüntüleri için davranışsal, bilişsel, sosyo-kültürel, genetik ve nöro-bilimsel açıklamlar odak olarak alınırken önleyici müdahale, ölçme değerlendirme, etiyolji, prognoz ve semptom yönetimi de tartışılacaktır. Psikoloji’nin el kitabı olan DSM-V ana kaynak olarak kullanılacaktır.

SCIENTIFIC METHOD AND CRITICAL THINKING

Bu ders, bilimsel yönteme özel bir vurgu yapılan, bilim felsefesine giriş dersi niteliğinde bir derstir. Bu ders, bilimsel yöntem, bilimsel açıklama, nedensellik, indirgeme ve indirgemecilik, doğa yasaları, bilim ve sözde bilim ayrımı, kanıt-hipotez ilişkisi ve bilimsel ilerleme gibi bilim felsefesinin temel konularını kapsamaktadır. Carl Hempel, Karl Popper, Thomas Kuhn ve Imre Lakatos gibi önemli düşünürlerin çalışmaları da tartışılacaktır. Bu dersin bir diğer amacı da öğrencilere gerekli eleştirel düşünme becerilerini kazandırmaktır. Bunun için derste biçimsel mantığın kimi temel kuralları, tümdengelimsel ve tümevarımsal argüman farkları, yaygın bilişsel sapmalar ve mantıksal yanılgılar da işlenecektir. Ders etkileşimli biçimde işlenecektir ve sınıf içi tartışmalar dersin önemli bir kısmını oluşturmaktadır.

AİLE PSİKOLOJİSİ

Bu ders, evlilik ve aile ilişkileri bilimine odaklanmaktadır. Bu derste öğrencileraile ve aile ve aile tiplerinin tanımımlanmasına ilişkin bir anlayış kazanacaklardır. Bu dersin amacı, öğrencilere evlilik, ailey, çocuk ve aile ilişklerine ilişkin psikolojik kuramlar hakkında derinlemesine bilgi kazandırmak, ailenin sosyal ve kültürel bağlamı içerisindeki ilişki ve etkileşimlerini ele almak ve ailenin ruh sağlığını etkileyen koşulların incelenmesinde uygun araştırma metodları üzerinde anlayış kazandırmaktır. Aynı zamanda, öğrencilerin aile terapilerine ilişki giriş düzeyinde bilgi sahibi olmaları amaçlanmıştır. Aile temelli ruh sağlığı konuları, yetişkin ve çocuk problemlerine ilişkin (boşanma, çocuk yetiştirmei, evlilik öncesi iletişim, yeniden evlenme vb.) müdahaleler dersin temel konuları arasında yer almaktadır.

PSİKOLOJİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Bu ders psikolojik ölçme ve değerlendirme ile ilgili temel kavram ve ilkeleri açıklar. Ölçme ve değerlendirme profesyonel psikolojik danışmanlık ve terapinin veri toplama açısından çok önemli bir bileşenidir. Testler Eğitimsel ve mesleki yönlendirme, seçme ve yerleştirme vb. psikolojik değerlendirme süreçlerinde , kişilerin yaşamları ile ilgili temel kararların alınmasında kullanılan standart araçlardır. Öğrencilerin bu konularda derin bir anlayış kazanmaları mesleki ve etik bir sorumluluktur. Test etmenin tarihsel temelleri, test geliştirmeye dâhil olan yaklaşımlar ve teknikler, standardizasyon süreci, güvenirlik, geçerlilik tahmin yöntemleri temel çalışma konularıdır. Bunlara ek olarak, klinik, danışmanlık ve eğitim ortamlarında değerlendirme süreçlerinde zekâ ve kişilik ölçmek için kullanılan mevcut envanterler tanıtılır, basit bir ölçek geliştirmede gerekli olan bilgiler ele alınır.

KÜLTÜRLERARASI PSİKOLOJİ

Bu derste bireylerin psikolojik tepkilerinin, davranış ve bilişsel yapılarının oluşmasında kültürel bağlamın etkileri incelemektedir. Öğrenciler farklı kültürlerden gelen farklı etnik gruplarla nasıl araştırma yapacaklarını öğrenirken gerekli olan temel beceri ve uygulamalar hakkında da bilgi sahibi olacaklar. Dersin amacı psikolojinin temel kavramları çerçevesinde, gelişim, sosyalleşme, aile, cinsiyet rollerinin sosyalleşmesini, kimlik oluşumunu, bireysellik ve kollektiflik, duygu ifadesi gibi konular üzerinde dururarak, kültürel farklılık ve benzerliklerini tartışılmasını sağlamaktır. Ayrıca, kültürel bağlamın bilimsel alanda hangi bakış açıları ve kuramlar ile değerlendirildiğinin kavranması üzerinde durulacak konulardandır. Dersin öğrencilerinin kültürlerarası bakış açısı geliştirerek farklı uygulama alanlarında bu bilginin nasıl kullanılabileceği konusunu değerlendirebilme becerisi kazanmaları amacıyla çeşitli alan örnekleri verilmektedir.

MODERN KIBRIS TARİHİ

Bu dersin amacı öğrencilerin Kıbrıs adasının yakın geçmişini, Osmanlı döneminden itibaren başlayarak tarihsel bir persfektifle ele almalarına ve günümüz Kıbrısı’nı tanımalarını sağlayacak yetilerini gelştirmektir. Ada’da Müslüman toplumun oluşumu, Ortodoks Hristiyanlar, Maronitler, Ermeniler, Yahudiler ve diğer unsurlar, Rum Ortodoks Kilisesi; Osmanlı modernleşmesi: yerel danışma kurulları, telgrafın adaya gelişi, ilk modern ortaeğitim kurumu olarak Lefkoşa Rüştiyesi, gayrimüslimlerin eğitim ve kültür kurumları, Karantina teşkilatı, askerlik; İngiliz kolonyal idaresi ve kurumları, sosyal, kültürel ve ekonomik değişim-dönüşüm, adada Yunan milliyetçiliğinin yükselişi, Enosis, Kıbrıs Türk Milliyetçiliği, dekolonizasyon süreci ve Kıbrıs Cumhuriyetinin kuruluşu, toplumlararası çatışmalar, KKTC’nin ilanı, Kıbrıs Sorunu, Toplumlar arası görüşmeler, Annan Planı ve referandum, dersin ana konularıdır.

BİLİM TARİHİ

Bu dersin amacı, bilimin doğasının kavranması için bilimsel ilerlemenin tarihsel seyrinin incelenmesidir. Derste tartışılacak konular şunlardır: İnsanın bilme ihtiyacı ve bilim, bilim ile diğer bilme biçimleri arasındaki farklar, Antik medeniyetlerde bilimin ortaya çıkışı, Platon, Aristoteles, Eukleides, Arkhimedes ve Ptolemaios’un bilimsel çalışmalarından örnekler, Ortaçağ Avrupa’sında bilim ve felsefe, İslam Medeniyeti’nin altın çağında bilim, Farabi ve İbn Sînâ’nın bilimsel çalışmalarından örnekler,İslâm bilim ve düşüncesinin Batı’ya etkisi, Roger Bacon, Francis Bacon ve Kopernik’in bilimsel çalışmalarından örnekler, Rönesans ve Aydınlanma Çağ’ında bilim, bilimsel devrimin düşünsel temelleri, Kepler, Galileo ve Newton’un çalışmaları, Avrupa’da ilk bilim cemiyetlerinin doğuşu, Yüzyıl biliminden örnekler, Ve Yüzyılda fiziksel, biyolojik ve sosyal bilimlerdeki gelişmeler.

Psikoloji Bölümü ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular

Soru 1. Psikoloji nedir? Psikolog kime denir?

Psikoloji, insanların davranışlarını, zihinsel süreçlerini ve duygusal yaşamlarını bilimsel yöntemler kullanarak açıklamaya ve değerlendirmeye yönelik temel bir bilim dalıdır. Üniversitelerin Psikoloji Lisans programlarından mezun olan kişiler psikolog ünvanı kullanma hakkı taşımaktadır.

 

Soru 2. Psikolojinin alt alanları nelerdir?

Psikolojinin bilimsel gelişmelere paralel olarak artan birçok alt alanı bulunmaktadır. Bunların bazıları klinik psikoloji, sosyal psikoloji, deneysel psikoloji, bilişsel psikoloji, gelişim psikolojisi, sağlık psikolojisi, endüstri ve örgüt psikolojisidir.

 

Soru 3. Psikoloji bölümünden mezun olunca klinik psikolog olacak mıyım?

Hayır. Dört yıllık psikoloji mezunları psikolog unvanıyla mezun olurlar. Diğer tüm alt alanlarda olduğu gibi, klinik psikoloji alanında da uzmanlaşmak isteyen öğrenciler yüksek lisans programlarına başvurarak bu alanda uzmanlık derecesine sahip olabilirler. Klinik psikoloji alanında uzman olabilmek ve gerekli uygulamaları yapabilmek için lisans derecesine sahip olduktan sonra klinik psikoloji alanında doktora ve/veya yüksek lisans eğitimi almak şarttır.

 

Soru 4. Mezun olduktan sonra yüksek lisans yapmam gerekli mi?

Yüksek lisans isteğe bağlı bir eğitimdir ve kişilerin psikolojinin alt alanlarından birinde uzmanlık derecesi almasını sağlar. 

 

Soru 5. Yüksek lisans yapmadan nerelerde çalışabilirim?

Psikoloji bölümü mezunları herhangi bir alt alanda uzmanlaşmadan da çok farklı alanlarda çalışabilirler. İnsan kaynakları ve halkla ilişkiler, Pazar ve piyasa araştırmaları, bilişim, finans, reklamcılık, eğitim sektörleri bu alanlara bazı örneklerdir. Lisans eğitimi sonucunda alınan psikolog unvanıyla devlet memuru kadrolarında da çalışmak mümkündür. İhtiyaç durumunda bu kadrolar ilan edilmektedir.

 

Soru 6. Psikoloji okursam ilaç yazabilir miyim?

Hayır. İlaç yazma yetkisine sadece tıp fakültesinden mezun olan tıp doktorları ve diş hekimleri sahiptir. Psikologlar, üniversitelerin Fen ve Edebiyat Fakültelerinin psikoloji bölümlerinden mezundurlar ve ilaç yazma yetkileri yoktur.

 

Soru 7. Klinik Psikolog, Psikiyatrist, Psikoterapist ve Danışman arasında ne fark var?

Psikiyatristler tıp eğitimi almış profesyonellerdir; depresyon, psikozlar, şizofreni gibi durumları tedavi etmek üzere ilaç yazabilirler.
Klinik Psikologlar çok çeşitli psikolojik testleri uygulamak, psikolojik değerlendirmeler yapmak, çeşitli psikoterapi tekniklerini uygulamak ve danışmanlık yapmak üzere kuramsal ve uygulamalı eğitime sahip profesyonellerdir. Klinik psikologların terapi yaklaşımları sıklıkla organik olmaktan ziyade psiko-sosyal-bilişsel bir doğaya sahiptir. Terapistler tedavi sürecinde yer alırlar. Bir ya da birden fazla tedavi tekniğinde kuramsal ve uygulamalı eğitime sahip profesyonellerdir. Danışmanlar, uzmanlaştıkları alanlarda danışmanlık yapan profesyonellerdir. Danışmanlık endüstri, eğitim, aile, hukuk, gibi yaşamın birçok alanında gereksinim duyulan özel sorunların çözümüne yönelik olarak yapılır.

 

Soru 8. Psikoloji eğitimi neleri içerir?

Psikoloji lisans eğitimi temel bilimsel araştırmaya yönelik bilgi ve becerilerin kazanılmasına yönelik dersler (İstatistik, Araştırma Yöntemleri vb.), zorunlu alan dersleri (Klinik Psikoloji, Sosyal Psikoloji, Psikometri, Gelişim psikolojisi, vb.), uygulamalı dersler (Endüstri Psikolojisi, Trafik Psikolojisi, Nöropsikolojik Değerlendirme,Uygulamalı Psikolojik Testler, Gözlem ve Görüşme Teknikleri, vb) ve seçmeli dersleri (Kültürlerarası Psikoloji, Evlilik ve Aile, Ergenlik, Evrimsel Psikoloji, İnsan Cinselliği, Adli Psikoloji, vb.) içerir. Ek olarak, bölümümüzde bir zorunlu staj yer almaktadır. Psikolojide lisans eğitimi uzmanlık-öncesi bir düzey olarak düşünülmelidir. Öte yandan Psikoloji Lisans eğitimine sahip profesyoneller uzmanlık gerektirmeyen birçok alanda işlev görebilmektedir.

 

Soru 9. Psikolojinin yanında başka alanlara (sosyoloji, medya ve iletişim..) da ilgim var ve hangisine yöneleceğim konusunda karasızım. Bu konuda nasıl bir yol izleyebilirim?

Üniversitenin belirlediği koşullar (belli bir not ortalaması vs.) karşılandığı takdirde Psikolojinin yanında öğrenciler diğer ilgi duydukları alanlarda yan dal ya da çift ana dal programlarını tamamlayabilirler. Örneğin, Psikoloji bölümde okuyan ve aynı zamanda da sosyoloji bölümünde çift ana dal yapan bir öğrenci mezun olduğunda her iki alan diplomasına sahip olur.

 

Soru Eğitimin İngilizce verilecek olması konuları anlamam açısından bana bir engel/zorluk oluşturur mu?

İngilizce hazırlık eğitimine gerekli önemi vererek başarılı bir şekilde tamamlamış öğrenciler İngilizce verilen lisans eğitimini zorlanmadan tamamlarlar. İyi bir İngilizce hazırlık eğitiminin yanında tüm lisans eğitimi boyunca İngilizce okuma, yazma ve konuşma becerileri geliştirilmeye devam ettirilmelidir.

 

Soru Psikologlar en çok nerelerde çalışırlar?

Psikologlar genellikle sağlık, eğitim, akademik, araştırma-geliştirme, danışmanlık merkezleri, rehberlik ve araştırma merkezleri, okullar, rehabilitasyon merkezleri, huzurevleri, özel eğitim merkezleri, hastaneler, hapishaneler, çocuk mahkemeleri gibi alanlarda faaliyet gösteren kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarında çalışabilmektedir. Ayrıca, endüstride ve halka ilişkilerde ve insan kaynakları alanlarında iş ve işyeri verimini arttırma, işçi ve çalışan güvenliği, çalışan seçimi ve çalışanların ödüllendirilmesi ve yükseltilmesi /işten çıkarılması gibi alanlarda çalışan çok sayıda psikolog vardır.

 

Soru Psikoloji benim için uygun bir meslek mi?

İnsanın doğasını anlamaya yönelik bir merakınız varsa, insanla çalışmaktan rahatsız değilseniz, doğa bilimlerine, okumaya ve araştırmaya meraklıysanız, sabırlıysanız ve stresle baş etme beceriniz iyiyse psikolojinin sizin için uygun bir meslek olduğunu söyleyebiliriz.

 

 

Psikoloji taban puanları kaç? Psikoloji bölümü olan üniversiteler hangileri?

ÜniversiteBölümTaban PuanıBaşarı SırasıPuan TürüİHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EAKOÇ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EABOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji (İngilizce),EAÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EAORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji (İngilizce),EAİSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EATOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EABAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EAYEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EAHACETTEPE ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAKADİR HAS ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EAKOÇ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (%50 Burslu),EAİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EATED ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EAİBN HALDUN ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EAMEF ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EAİZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EAANKARA ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAACIBADEM MEHMET ALİ AYDINLAR ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EABAŞKENT ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EAİSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EAİHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (%50 Burslu),EAACIBADEM MEHMET ALİ AYDINLAR ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EAEGE ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EAİSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EAÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EADOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAYAŞAR ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EAÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EAMALTEPE ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EAİSTANBUL 29 MAYIS ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EABURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAATILIM ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EAİSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EAAKDENİZ ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAİSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EAİSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EAANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji (İngilizce),EAİSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EAANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji (İngilizce),EAANKARA MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EAİSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EADOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EAİZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAMALTEPE ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EAİSTİNYE ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EAFATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EASAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EABAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (%50 Burslu),EAANKARA MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EAONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAUFUK ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EAIŞIK ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EAAYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAİSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EAHALİÇ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EABEYKENT ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EAANKARA BİLİM ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EAKTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EADOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EABURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAKONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EAİSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EAİSTİNYE ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EAİZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAHALİÇ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EAMUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAABDULLAH GÜL ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji (İngilizce),EASELÇUK ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAIŞIK ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EAANTALYA BİLİM ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EATOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%50 Burslu),EAİSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EABOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAMERSİN ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAİZMİR DEMOKRASİ ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji (İngilizce),EABALIKESİR ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAİSTANBUL KENT ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EASÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAÇAĞ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EASAKARYA ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAİSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EAALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EAİSTANBUL KENT ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EAİSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EAHASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EANİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EATEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAAFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EANECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EANUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EATOROS ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EANİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EASAMSUN ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EABEYKOZ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EAİSTANBUL AYVANSARAY ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EAATATÜRK ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAİSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EAORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EAİSTANBUL AYVANSARAY ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EAİSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EAİSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EAİSTANBUL ATLAS ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EASİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EADİCLE ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAUŞAK ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAAVRASYA ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EANEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EABARTIN ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAİSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EAERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EADOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EAÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAİSTANBUL GALATA ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EAKAPADOKYA ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EAKASTAMONU ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAİSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EATED ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (%50 Burslu),EAZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji (İÖ),EADEMİROĞLU BİLİM ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EATOROS ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%50 Burslu),EAUFUK ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%50 Burslu),EAVAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAMARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAANTALYA AKEV ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Burslu),EAGÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAİSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (%50 Burslu),EADOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (Burslu),EAİHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Ücretli),EAYEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (%50 Burslu),EAANKARA MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (%50 Burslu),EAİSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Ücretli),EAİSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%50 Burslu),EAANKARA BİLİM ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (%50 Burslu),EABİNGÖL ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAİSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (%50 Burslu),EAİSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Ücretli),EAANKARA MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%50 Burslu),EAÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (%50 Burslu),EANUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%50 Burslu),EAKTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%50 Burslu),EAANKARA MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Ücretli),EALEFKE AVRUPA ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (Burslu),EAMUNZUR ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji,EAİZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (%25 Burslu),EAİSTANBUL 29 MAYIS ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%50 Burslu),EABAŞKENT ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%25 Burslu),EAYAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (Burslu),EAKIBRIS SAĞLIK VE TOPLUM BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (Burslu),EAKONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%50 Burslu),EAHASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%25 Burslu),EAÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (%50 Burslu),EAYAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EAKOÇ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Ücretli),EAKADİR HAS ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (%50 Burslu),EALEFKE AVRUPA ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EAULUSLARARASI KIBRIS ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (Burslu),EAULUSLARARASI FİNAL ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (Burslu),EAANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji (Burslu),EAGİRNE ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (Burslu),EAATILIM ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (%25 Burslu),EAÇAĞ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (%50 Burslu),EADOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%25 Burslu),EAGİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (Burslu),EAACIBADEM MEHMET ALİ AYDINLAR ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%25 Burslu),EAÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Ücretli),EAYAŞAR ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (%25 Burslu),EAİSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Ücretli),EAKIBRIS İLİM ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (Burslu),EADOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (İngilizce) (Ücretli),EAİSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%50 Burslu),EAMEF ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (%50 Burslu),EAİSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%25 Burslu),EADOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (%25 Burslu),EAİSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%25 Burslu),EATOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Ücretli),EADOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Ücretli),EABEYKENT ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%25 Burslu),EAACIBADEM MEHMET ALİ AYDINLAR ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (%25 Burslu),EAHALİÇ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (%50 Burslu),EAKTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Ücretli),EAULUSLARARASI KIBRIS ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EAÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%25 Burslu),EAULUSLARARASI FİNAL ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EAYEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Ücretli),EABAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Ücretli),EAANKARA BİLİM ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Ücretli),EAİSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%50 Burslu),EAKIBRIS BATI ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (Burslu),EAİSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (%50 Burslu),EALEFKE AVRUPA ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (%50 Burslu),EAKONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Ücretli),EABAŞKENT ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Ücretli),EANİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%50 Burslu),EADOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Ücretli),EAÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Ücretli),EAIŞIK ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%50 Burslu),EAIŞIK ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (%50 Burslu),EATED ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Ücretli),EAHALİÇ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%25 Burslu),EANUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Ücretli),EAİSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (%25 Burslu),EAMALTEPE ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%25 Burslu),EAÇAĞ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Ücretli),EANİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Ücretli),EAANTALYA AKEV ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%50 Burslu),EAHASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Ücretli),EAİSTANBUL AYVANSARAY ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%50 Burslu),EAİZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Ücretli),EAİSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%50 Burslu),EAALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (%50 Burslu),EAİSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%25 Burslu),EAÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (%25 Burslu),EAİSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (%50 Burslu),EANİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (%50 Burslu),EAULUSLARARASI KIBRIS ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (%50 Burslu),EAKAPADOKYA ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%25 Burslu),EAMALTEPE ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (%25 Burslu),EAANTALYA BİLİM ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (%25 Burslu),EAYAŞAR ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Ücretli),EAİSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%50 Burslu),EALEFKE AVRUPA ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (Ücretli),EAUFUK ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Ücretli),EANİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Ücretli),EAİSTANBUL GALATA ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%50 Burslu),EAİSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%25 Burslu),EAİSTANBUL ATLAS ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%50 Burslu),EADEMİROĞLU BİLİM ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%50 Burslu),EAHALİÇ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Ücretli),EAATILIM ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Ücretli),EAACIBADEM MEHMET ALİ AYDINLAR ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Ücretli),EABAHÇEŞEHİR KIBRIS ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (İngilizce) (Burslu),EAIŞIK ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Ücretli),EAULUSLARARASI SARAYBOSNA ÜNİVERSİTESİ (Yabancı)Psikoloji (%75 İndirimli) (%75 İndirimli),EALEFKE AVRUPA ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (İngilizce) (%50 Burslu),EALEFKE AVRUPA ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (İngilizce) (Ücretli),EAİSTANBUL AYVANSARAY ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (%50 Burslu),EAKADİR HAS ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Ücretli),EAİSTANBUL GALATA ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Ücretli),EAİSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Ücretli),EAİSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%50 Burslu),EAULUSLARARASI BALKAN ÜNİVERSİTESİ (Yabancı)Psikoloji (%50 Burslu),EAÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Ücretli),EAİSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Ücretli),EAYAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (%50 Burslu),EATOROS ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Ücretli),EAİSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%25 Burslu),EAİSTİNYE ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%50 Burslu),EAMALTEPE ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Ücretli),EAACIBADEM MEHMET ALİ AYDINLAR ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Ücretli),EAIŞIK ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Ücretli),EAMALTEPE ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Ücretli),EAKAPADOKYA ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Ücretli),EAÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Ücretli),EAİSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Ücretli),EAİSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Ücretli),EAİSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Ücretli),EAORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji (İngilizce) (%50 Burslu),EAGİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (%50 Burslu),EAİSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Ücretli),EAULUSLARARASI KIBRIS ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (Ücretli),EAFATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Ücretli),EADOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (Ücretli),EAYAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (İngilizce) (%50 Burslu),EAİSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Ücretli),EAİSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Ücretli),EAİSTANBUL KENT ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (%50 Burslu),EADOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (%50 Burslu),EAULUSLARARASI KIBRIS ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (İngilizce) (%50 Burslu),EAFATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%50 Burslu),EAGİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (Ücretli),EAULUSLARARASI FİNAL ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (Ücretli),EAKIBRIS İLİM ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (%50 Burslu),EABEYKOZ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%50 Burslu),EAİSTANBUL KENT ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Ücretli),EAİSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Ücretli),EAALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Ücretli),EAİSTİNYE ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (%50 Burslu),EAULUSLARARASI SARAYBOSNA ÜNİVERSİTESİ (Yabancı)Psikoloji (%50 Burslu),EADOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (İngilizce) (%50 Burslu),EAİSTANBUL KENT ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (%50 Burslu),EAULUSLARARASI KIBRIS ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (İngilizce) (Ücretli),EAİSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Ücretli),EAULUSLARARASI FİNAL ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (%50 Burslu)DolmadıDolmadıEAGİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (İngilizce) (Burslu)DolmadıDolmadıEAİSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (İngilizce) (Ücretli)DolmadıDolmadıEAKIBRIS BATI ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (%50 Burslu)DolmadıDolmadıEAKIBRIS SAĞLIK VE TOPLUM BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (%50 Burslu)DolmadıDolmadıEABAKÜ DEVLET ÜNİVERSİTESİ (Yabancı)Psikoloji (Ücretli)DolmadıDolmadıEAGİRNE ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (%50 Burslu)DolmadıDolmadıEAULUSLARARASI FİNAL ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (İngilizce) (%50 Burslu)DolmadıDolmadıEABAHÇEŞEHİR KIBRIS ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (İngilizce) (%50 Burslu)DolmadıDolmadıEAAVRASYA ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)Psikoloji (Ücretli)DolmadıDolmadıEAANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji (%50 Burslu)DolmadıDolmadıEAULUSLARARASI BALKAN ÜNİVERSİTESİ (Yabancı)Psikoloji (Ücretli)DolmadıDolmadıEAULUSLARARASI SARAYBOSNA ÜNİVERSİTESİ (Yabancı)Psikoloji (Ücretli)DolmadıDolmadıEAULUSLARARASI BALKAN ÜNİVERSİTESİ (Yabancı)Psikoloji (%25 Burslu)DolmadıDolmadıEAGİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (İngilizce) (Ücretli)DolmadıDolmadıEAULUSLARARASI FİNAL ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (İngilizce) (Ücretli)DolmadıDolmadıEAANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ (Devlet)Psikoloji (Ücretli)DolmadıDolmadıEAGİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ (KKTC)Psikoloji (İngilizce) (%50 Burslu)DolmadıDolmadıEA

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası