kene ısırması hangi hastane bakar / Kene Isırığı Nedir? Kene Isırığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kene Isırması Hangi Hastane Bakar

kene ısırması hangi hastane bakar

'Kene virüsünü nasıl yendim'

Güncelleme Tarihi:

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

A.A

Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2008 13:31

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Bir hastaya müdahale ederken bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını yenen Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği doktorlarından Tarık Irmak, hastalık belirtileri başlar başlamaz erkenden tedaviye başladıklarını ve iyileştiklerini belirterek, “Şu anda hafif bir yorgunluk dışında bir rahatsızlığım yok. Diğer üç arkadaşım da iyi” dedi.

Haberin Devamı

Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği ile Türk Klinik Mikrobiyoloji Ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneğinin viral kanamalı ateşi hastalıklarındaki son gelişmeleri değerlendirmek amacıyla düzenlediği “Ebola'dan Kırım Kongoya Viral Kanamalı Ateşler” konferansı İstanbul'da başladı.

Konferansa katılan Tarık Irmak KKKA virüsünün nasıl bulaştığını, nasıl bir tedavi gördüklerini ve alınması gereken önlemleri anlattı.

KKKA hastalığı ile ilgili gelişmeleri yakından takip eden Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesine çevre illerden de olmak üzere günde en az 2-3 vaka geldiğini belirten Irmak, KKKA virüsünün temasla bulaştığını, bu nedenle de hastane çalışanlarına ne tür önlemler almaları gerektiğini konusunda eğitim verildiğini söyledi.

Irmak, çalışanların temas izolasyonunu sağlaması gerektiğini ifade ederek, bunun, virüsü taşıyan hastalara müdahale ederken alınması gereken en önemli tedbir olduğunu kaydetti.

“Geçtiğimiz günlerde hastanenizde bu virüsü taşıyan bir hastaya müdahale ederken siz dahil 4 kişiye bu virüs bulaştı, bu olay nasıl oldu?” sorusu üzerine, Irmak, şunları anlattı:

“Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği, bu hastalık konusunda oldukça deneyimli bir klinik, gerekli tedbirleri de aldık ama yine de bulaşma oldu. Gözümüzden kaçan bir nokta olmuştur belki... Hastaya müdahale ederken gözlük, eldiven, maske gibi temas izolasyonunu sağlamıştık. Hastaya kalp masajı yaparken bir şekilde bulaştı. Aslında bu ilk müdahale ettiğimiz bir hasta da değildi. Bunun gibi daha önce bir çok hastaya müdahale ettik. 4 yıldır aynı hastaları takip eden bir klinikte çalışıyorum. Bu kanamalı bir hastalık olduğu için, hastaya kalp masajı yaparken kan sıçramış, ben sıçradığını bile fark etmedim. Yan taraftan gelmiş olabilir. Hastadan sıçrayan kan herhangi bir sıyrık, yaralanma varsa virüs hemen bulaşıyor.”

Tarık Irmak, müdahale ettikleri hastadan kanın sıçraması sonucu virüsün kendisine ve diğer 3 arkadaşına bulaştığından hastalık belirtileri başlayınca emin olduklarını dile getirerek, “Hastalık belirtileri başlar başlamaz erkenden tedaviye başladık ve iyileştik. Şu anda hafif bir yorgunluk dışında bir rahatsızlığım yok. Diğer üç arkadaşım da iyi” dedi.

Irmak, hastane personelinin bu hastalığı taşıyan hastaların tedavileri sırasında ekstra özen göstermesi gerektiğini söyledi.

“GÜNLÜK KENE KONTROLÜ YAPILMALI”

“Halk nasıl önlem almalı?” sorusuna karşılık Irmak, özellikle kırsal alanda çalışan halkın erken müdahale açısından günlük olarak kene kontrolü yapması gerektiğini ifade ederek, şu önerilerde bulundu:

“Her kene ısırığı olan hastaneye koşmamalı. Önemli olan belirtiler başladığı anda hastaneye gelmektir. Her ateş ve kırgınlık gribal enfeksiyona yorulmamalı. O dönemde hastaneye başvurulmalı. Ağrı kesici, antibiyotik ve ateş düşürücülerle geciktirilmemeli.

Kene tuttuğu anda hastanelere koşmak yerine, belirtiler başladığı an gecikmeden, önemli olan gecikmemektir, hastaneye başvurulmalıdır. KKKA ile ilgili belirtiler varsa hemen tedaviye başlanmalıdır.”

Tarık Irmak, kişilerin keneyi bir cımbız yardımıyla kendilerinin çıkarabileceğini belirterek, “Kenenin çıkarılması için bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmiyor. Kişi kendi evinde, kolonya dökerek ya da cımbızı ısıtarak değil, keneyi kusturmadan, ip ya da cımbız yardımıyla çıkarabilir. Ateş, kırıklık, eklem ağrıları gibi hastalık belirtileri başlar başlamaz sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kene tuttuğu anda hastanelere koşmak, sağlık kuruluşunun iş yükünü artırmaktan başka bir şey değil.”

Erken teşhisin tedavide başarı sağladığına işaret eden Irmak, tedavi olanların da KKKA virüsüne bağışıklık kazandığını kaydetti.

Haberin Devamı

HASTALIK BULAŞAN BİR HASTA BAKICI TEDAVİSİ TAMAMLANARAK TABURCU EDİLDİ

Haberin Devamı

Kayseri'de, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı bulaşan bir hasta bakıcının tedavisinin tamamlanmasının ardından taburcu edildiği öğrenildi.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Yıldız, Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi Acil Servisinde hasta bakıcı olarak görev yapan İ.D'de (24), KKKA hastalığı tespit edildiğini söyledi.

Bu kişiye hastalığın bulaşma yolunu kesin olarak tespit edemediklerini bildiren Doç. Dr. Yıldız, şunları kaydetti:

“Bu arkadaş, kendisini kenenin ısırmadığını, kene ısırmasına maruz kalabileceği kırsal bir bölgeye de hiç gitmediğini söylüyor. Ancak bacağında bir ısırık izi var. Isırığın bulunduğu bölgede de iltihaplanma oluşmuş. Acil servise kene ısırması ya da KKKA hastalığı şüphnesiyle başvuran hastalarla da diyaloğu olmamış.

Haberin Devamı

Buna rağmen yapılan kan tahlilleri sonucu hastalık taşıdığı tespit edildi. Enfeksiyon hastalıkları servisinde de tedavisini yaparak taburcu ettik. Sağlık durumu iyi ve şu an raporlu. Bacağındaki iltihap nedeniyle bir süre dinlenmesi gerekiyor.”

Doç. Dr. Orhan Yıldız, KKKA hastalığının her zaman ölüme neden olmadığını belirterek, ölüm oranının yüzde 4-5 civarında olduğunu söyledi.

Hastanenin enfeksiyon hastalıkları servisine bugüne dek 18 kişinin KKKA hastalığı şüphesiyle yatırıldığını belirten Yıldız, “Bu hastalardan 8'inin hastalığı taşıdığı tespit edildi. Sadece Yozgat'tan gelen 1 hastayı kaybettik. Halen 4 hasta servisimizde tedavi görüyor” diye konuştu.

Kene Isırmasından Kaynaklanan Hastalıklar Kan Tahlilinde Çıkar Mı?

Kene ısırığını tespit edebilmek için uzman bir doktor kontrolü altında çok kapsamlı çalışmalar gerçekleştirilir. Bu bağlamda birçok unsur söz konusudur ve farklı çalışmalar yapılır. Böylece test ve muayenelerin tamamlanması neticesinde, kene ısırığı olup olmadığı konusunda net bir bilgi alınır.

 Kene Isırmasından Kaynaklanan Hastalıklar Kan Tahlilinde Çıkar mı?

 Her ne kadar kene ısırmasından kaynaklanan hastalıklarda kan tahlili kullanılsa bile, bu sadece prosedürün bir bölümüdür. Yani işin gerçeği tek başına kan tahlili üzerinden kene ısırığının net olarak belirlemek yeterli değildir. Bunun yanında farklı test ve muayeneler ele alınmakta ve uygulanmaktadır.

 Belirtilerin kene kaynaklı bir hastalığın sonucu olup olmaması, uzman doktor kontrolünde yapılacak muayene ve testlerden geçer. Buna kan testi de eklenir ve net olarak sonuç ortaya çıkarılır. Böylece yapılacak olan tedavi yöntemleri ele alınarak, kişinin yakalandığı hastalıktan kurtulması için süreç başlar.

 Kene Isırmasından Kaynaklı Hastalıklar Nelerdir?

 Farklı tanı yöntemleri üzerinden ortaya çıkarılan hastalıklar, kene ısırığı üzerinden değişkenlik gösterebilir. Bu konuda birçok değişik ve çok ciddi rahatsızlıklar söz konusudur.

 - Nöbetli humma

 - Marsilya humması

 - Kayalık dağlar benekli humması

 - Virüs kökenli bazı ensefalitler (Beyin iltihabı tipleri)

 - Tularemi

 - Kırım kongo ateşli kanamalı Humması

 Özellikle son rahatsızlık Türkiye'de yaygın görülen ve son dönemlerde oldukça fazla ortaya çıkan hastalıklar içerisinde yer alır. Erken dönemde Tanı ve tedavi gerçekleştirilmesi, çok ciddi problemler ile karşı karşıya kalma durumunu ortaya çıkarabilmektedir.

 Kene Isırması Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Burada yapılması gereken öncelikle keneyi ortadan kaldırmaktır. Ancak bireysel olarak bu uygulama gerçekleşmemeli ve uzman bir doktor altında yapılmalıdır. Böylece bir cımbız kullanarak ya da özel kene temizleme araçları eşliğinde kene ısırdığı bölgeden alınabilir. Özellikle baş ve ağız kısmının ilgili bölgede kalıp kalmadığı çok önemlidir. Daha sonra yapılan testler neticesinde, eğer kene üzerinden bir hastalık söz konusu ise buna uygun şekilde tedavi yöntemleri ele alınır.

Lyme hastalığı için hangi bölüme/doktora gidilir?

Ateş, titreme, baş ağrısı , yorgunluk , kas ve eklem ağrıları ve şişmiş lenf bezleri gibi belirtileri olan lyme hastalığı ile ilgili merak edilen tüm detaylar haberimizde... Lyme hastalığı nedir? Lyme hastalığı için hangi bölüme gidilir? İşte cevapları...

Sozcu.com.tr

Yayınlanma: 08:44 - 08 Mayıs 2019 Güncellenme:

Lyme hastalığı için hangi bölüme/doktora gidilir?

Borrelia burgdorferi, Borrelia afzelii veya Borrelia garinii bakterilerinin enfekte olduğu kenelerden ısırıklarla yayılan bir hastalık olan lyme hastalığı hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz… Lyme hastalığı nedir? Lyme hastalığı için hangi bölüme gidilir? Gelin birlikte öğrenelim…

LYME HASTALIĞI NEDİR?

Lyme hastalığı, geyik kenelerinin taşıdığı spirochete adı verilen bir bakterinin neden olduğu bir enfeksiyondur.

Lyme hastalığına dört ana bakteri türü neden olur. Borrelia burgdorferi ve Borrelia mayonii Amerika Birleşik Devletleri’nde Lyme hastalığına neden olurken, Borrelia afzelii ve Borrelia garinii Avrupa ve Asya’da önde gelen nedenlerdir. Bu bölgelerdeki en yaygın kene kaynaklı hastalık olan Lyme hastalığı, genellikle geyik kenesi olarak bilinen, enfekte siyah bacaklı kene ısırığı ile bulaşır.

Tipik semptomlar ateş, baş ağrısı, yorgunluk ve deride meydana gelen döküntülerdir. Eğer tedavi edilmezse, enfeksiyon eklemlere, kalbe ve sinir sistemine yayılabilir.

LYME HASTALIĞI İÇİN HANGİ BÖLÜME GİDİLİR?

Lyme hastalığında, enfeksiyonun evresine bağlı olarak çok çeşitli semptomlar görülebilir. Bunlar ateş, döküntü, yüz felci ve artriti içerir. Bu semptomlardan herhangi birini gözlemlerseniz ve kene ısırması geçirdiyseniz tıbbi yardım isteyin. Lyme hastalığı antibiyotiklerle tedavi edilir. Kullanılacak antibiyotik çeşitleri ve bu antibiyotikleri alma süresi belirtilere ve hastalığın evrelerine değişkenlik gösterebilir. Hastalığın tanısı için enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanına müracaat edebilirsiniz.

Arı sokması alerjisi belirtileri nelerdir?İlginizi ÇekebilirArı sokması alerjisi belirtileri nelerdir?

AmerikaAmerika Birleşik DevletleriAsyaAvrupabaş ağrısıTürkiye

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası