köpek ishal neden olur / Köpeklerde kusma ve ishal neden olur?

Köpek Ishal Neden Olur

köpek ishal neden olur

Aslında yavru köpeklerde ishal çok sık görülür, çabuk geçen bir iki hafif ataktan başlayıp daha ciddi bir hastalığa işaret eden ağır sindirim sistemi sorunlarına kadar gidebilir. Yavru köpekler pek çok nedenle ishal olabilir.

Yeni yavru köpeğinizle ilk haftanız çok iyi geçiyor. Yavru köpek yeni ailesiyle tanıştı, yemek yiyor, gece (çoğunlukla) uyuyor ve ev içi eğitimde ilerleme kaydediyor. Sonra bir sabah yavru köpeğinizi dışarı çıkardığınızda ishal olduğunu fark ediyorsunuz. Ne yapmalısınız?

Yavru köpeğim nasıl ishal oldu?

Aslında yavru köpeklerde ishal çok sık görülür, çabuk geçen bir iki hafif ataktan başlayıp daha ciddi bir hastalığa işaret eden ağır sindirim sistemi sorunlarına kadar gidebilir. Yavru köpekler pek çok nedenle ishal olabilir:

  • Stres yaşıyordur: Yeni bir evde yaşamak yavru köpekler için heyecan vericidir ancak tüm bu değişiklikler nedeniyle stres de yaşayabilir. Dolayısıyla, yavru köpeklerin hafif bir sindirim rahatsızlığıyla tepki verip ishal olmaları az rastlanır bir durum değildir. Yavru köpeğinizin yaşadığı stresi hafifletmek için yeni ortamına yavaşça alışmasına olanak tanıyın. Fazla ilgiden rahatsız olmamaları için ilk haftalarda tanıştıkları misafirlerin sayısını kısıtlayın. Onlara sessiz geçirebilecekleri ve uyuyabilecekleri bolca zaman sağlayın, aynı yerlerde beslendikleri, oynadıkları, dinlendikleri ve egzersiz yaptıkları bir günlük rutin oluşturun.
  • Yeni bir beslenme düzeni var: Unutmayın, yavru köpeğiniz yaşına bağlı olarak sütten henüz kesilmiş olabilir. Bu önemli bir diyet değişikliğidir. Kullandığınız mama tanelerini değiştirdiyseniz geçici sindirim rahatsızlığına neden olabilir (Özellikle bu değişiklik hızlı olduysa.) Yavru köpeğinizin yiyeceğini değiştirecekseniz, bu geçişi yedi ila on günlük bir dönemde yavaşça sağladığınızdan emin olun. Bu süre zarfında yeni yiyeceğin oranını kademeli olarak artırın.
  • Her şeyi deniyor: Her yavru köpek meraklıdır. Yeni şeyleri ağızlarına koyarak ve bazen sindirerek keşfetme eğilimi sergilerler. Dikkatle takip edilmeyen bir yavru köpek çöp, oyuncaklar, ev bitkileri, böcekler ve hatta toz bile yiyebilir. Bu da mide rahatsızlığına ve hatta daha ciddi olarak bağırsak tıkanıklığına yol açabilir.
  • Parazite maruz kaldı: Parazitlenme, dikkatsiz beslenme nedeniyle söz konusu olabilir veya anneden geçebilir. Yavru köpeğinizin parazit kaptığından şüpheleniyorsanız, hemen veteriner hekimine götürün. Parazit infestasyonları, veteriner hekimin reçete ettiği ilaçlarla tedavi edilmelidir.
  • Böcek yakaladı: İshal, yavru köpeklerde çeşitli enfeksiyonların en yaygın işaretlerinden biridir: Bunlardan en ciddi olanı, yaşamı tehdit edebilecek çok bulaşıcı bir hastalık olan parvovirüstür. Ağır ishalin yanı sıra, parvovirüs enfeksiyonuna yakalanan yavru köpekler halsiz olabilir, ateşlenebilir, karın ağrısı ve huzursuzluk belirtileri gösterebilir. Yavru köpekler parvovirüse karşı özellikle hassastır, bu nedenle zamanı geldiğinde aşı yaptırmayı unutmayın.
Chihuahua yavrusu battaniyenin &#;st&#;nde uzanmış yatıyor.

Yavru Köpeklerde İshalin Önlenmesi

Stresin azaltılması ve yavaş yavaş yeni mamaya geçilmesi, yavru köpeklerde ishali önlemek için oldukça yararlıdır, ancak yapabilecekleriniz bunlarla sınırlı değildir. Yavru köpeğinizin her zaman gözetiminiz altında olduğundan emin olun. Gözünüzü yeni yavru köpeğinizin üzerinde tutarak, tehlikeli maddeleri tüketmesini ve genel olarak sorun yaşamamasını sağlayabilirsiniz.

Yavru köpeklerde ishalin çeşitli nedenleri olduğu için ishal olduklarını fark ettiğinizde veteriner hekiminize danışmanız önemlidir. Proaktif bir sağlık planı oluşturmak için veteriner hekiminizle işbirliği yaparak, yavru köpeğinizi doğru yolda tutabilirsiniz. Yavru köpeğinizi eve getirdikten sonraki birkaç gün içinde, kapsamlı bir fiziksel muayene için veteriner hekiminize götürün. Veteriner hekiminiz yavru köpeğin genel sağlığını ve durumunu değerlendirecek, parazit olup olmadığını kontrol edecek, beslenme ve sağlık bakımı ile ilgili olabilecek sorularınızı cevaplayacaktır.

Veteriner kliniği bul

Köpeğinizin sağlığı hakkında endişeleriniz varsa, profesyonel tavsiye almak üzere bir veteriner hekime danışın.

Yakınımda ara
Yetişkin Jack Russell Terrier beyaz bir arka plan &#;zerinde ayakta duruyor, siyah beyaz

Ailenize bir köpek yavrusu dahil etmek eğlenceli bir deneyimdir. Tabii bu durum aynı zamanda çok fazla sorumluluk ve özeni de beraberinde getirir. Çiğnenmiş ayakkabılardan sızlanmaya ve ishal gibi mide rahatsızlıklarına kadar hoş olmayan şeyler de tecrübe edilir. Yavru köpeğinizin neden ishal olduğunu merak ediyorsanız, yalnız olmadığınızı bilin. Yavru köpeklerde ve genel olarak köpeklerde ishalin yaygın olduğunu bilmek önemlidir. Bu durum bir şeylerin doğru olmadığının belirtisidir.

İshal, sahipler için sinir bozucu semptomlardan biridir çünkü köpeğinizin potansiyel olarak ölümcül bir virüsten basit hazımsızlığa kadar her şeye sahip olduğu anlamına gelebilir. Köpek yavrusu ishalini araştıran bir evcil hayvan sahibi, birçok ciddi rahatsızlığın ishali bir belirti olarak listelediğinin ve sahiplerinin neyin ciddi olup neyin olmadığını belirlemesini zorlaştırdığının farkındadır.

İshal, yaygın bir köpek rahatsızlığıdır ve sıklığı, süresi ve yoğunluğu köpekten köpeğe değişir. İshali tamamen önleyemeyebilirsiniz, ancak bunun hakkında mümkün olduğunca çok şey bilmek, köpeğinizin bu hoş olmayan durumlardan birine sahip olmasını sınırlamaya ve koşular geldiğinde süreyi azaltmaya yardımcı olabilir. Yiyeceklerde veya ikramlarda değişiklik gibi basit bir şeyle tetiklenebilse de köpek ishali ciddi bir hastalığın da işareti olabilir.

YAVRU İSHALİNİN SEBEPLERİ
Köpekler birçok farklı nedenden dolayı ishal olabilir. Anormal dışkılar, su veya besin maddelerinin bağırsakların iç yüzeyindeki hareketi değiştiğinde veya bozulduğunda ortaya çıkabilir. Örneğin, köpek dostunuz normal diyetinin parçası olmayan bir şey yediğinde, bağırsaklarda bulunan normal bakteriler değişebilir ve bu da akut ishale neden olabilir.

İshal ayrıca pankreatit (pankreas iltihabı), parvovirüs enfeksiyonu ve karaciğer hastalığı gibi sağlık sorunlarına da işaret edebilir. Bu durumlarda, iltihaplanma ve / veya bağırsak zarının hasar görmesi ishalin arkasındaki mekanizmalardır.

İshalin sebep olduğu en yaygın davranışlardan bazıları şunlardır:

  • Diyet veya ikramlarda değişiklik
  • Çöp, bozulmuş yiyecek veya oyuncak, kemik ve kumaş gibi yabancı nesnelerin yutulması
  • Parvovirüs, distemper veya koronavirüs gibi viral enfeksiyonlar
  • Yuvarlak kurtlar, kancalı kurtlar, kamçı kurtları, Coccidia ve Giardia dahil parazitler
  • Bağırsaklarda aşırı bakteri üremesi
  • Pankreatit
  • Karaciğer ve böbrekler gibi diğer organlardaki hastalıklar
  • Toksinler / zehirler
  • Bağırsak kanseri
  • Yeni bir evcil hayvan veya insan aile üyesinin evine taşınması, uçağa binilmesi, seyahat etmesi veya getirilmesinden kaynaklanan stres / endişe

NE ZAMAN VETERİNERE GİDİLMELİDİR?
Genel olarak, dikkatli olunması gerekir. Veterinerinizi arayarak ve köpeğinizin semptomlarını açıklayın ve veterinerinizin, köpeğinizin ziyarete gelmesi gerektiğini düşünüp düşünmediğine karar vermesini sağlayın. Yavru köpeğin ishali vakalarının çoğu şiddetli değildir. Bununla beraber, yavru köpeğiniz aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahipse, derhal veterinerinizi arayın:

  • Kanlı ishal
  • Siyah, katranlı tabureler
  • Ateş
  • Soluk diş etleri
  • Rahatsızlık veya ağrı
  • Kusma
  • Köpeğinizin yabancı bir cisim veya zehirli bir madde yuttuğunu düşünüyorsanız
  • İshal bir günden fazladır devam ediyorsa

Yavru köpeğinizin tüm aşılarını olmadıysa ve ishal oluyorsa, yine veterinerinizi aramalısınız.  Parvovirüs yavrularda ishale neden olur ve hemen veteriner bakımı gerektiren potansiyel olarak ölümcül bir enfeksiyondur.

İSHAL OLAN YAVRU KÖPEĞİN TEDAVİ SÜRECİ
Her zaman önce veteriner muayenesi yaptırmak en iyisidir, ancak daha hafif ishal türlerinin evde tedavi edilmesini önerebilir. Örneğin, üç günden az bir süre geçtiyse, yavru köpeğiniz iyi hissediyor ve iyi davranıyorsa ve ishal puding benzeri bir görünüme sahipse, evde bakım genellikle uygundur. Bununla beraber, veterineri görene kadar 12 ila 24 saat boyunca yiyecek vermeyebilirsiniz ama veterinerinizden talimat almadan 24 saatten daha uzun süre yiyecek saklamayın.

Yavru köpeklerde çoğu ishal vakası önlenebilir. Yavru köpeğinizin sindirim sisteminin sorunsuz çalışmasını sağlamaya yardımcı olacak bazı ipuçları:

  • Yavaş yavaş yeni bir diyete geçiş yapabilirsiniz
  • Yavru köpeğiniz diğer köpeklerle birlikte kalıyorsa, ortamı temiz tutun ve doğru dezenfektanları kullanın
  • Yavru köpeğinizi uygun yaşlarda aşılayın ve aşılanmamış yavruları, aşılanmamış köpeklerden, köpek parkları ve köpek kulübeleri gibi halka açık yerlerden uzak tutun.
  • Çöp ve toksinlerin yanlışlıkla yutulmasını önlemek için gözetim altında olmadığı zamanlarda yavru köpeğinizi besleyin
  • Parazit önleme hakkında veterinerinizle konuşun.

Yavru köpeğinizin ishal olmasıyla ilgili endişeleriniz varsa, kontrol ettirmek için onları veterinerinize götürmelisiniz.

Köpekler Neden İshal Olur?

Köpeklerde ishal, mama kaynaklı veya çeşitli bazı hastalıklardan kaynaklı olabilir. Her ishal, sıradan olmayabilir, bu nedenle köpeğinizde ishal durumunu gördüğünüzde ve geçici olmadığını fark ettiğinizde mutlaka veteriner hekime gösterin.

Köpeklerde İshal NedirKöpeklerin ishal olma nedenleri çeşitli hastalıkların belirtileri olmasıyla birlikte aynı zamanda mama değişikliği gibi çok basit bir nedenden kaynaklanıyor olabilir. Ancak durum her zaman için &#;basit ishal&#; şeklinde algılanmamalıdır. Köpeğinizin ishal olma bir hastalığın işaretçisi ve bağırsak kanalının düzgün çalışmadığının habercisi de olabilir. Bu yüzden temkinli davranmanız, geçmeyen ishal durumlarında sevimli patinizi mutlaka veteriner hekime göstermeniz gerekir.

Köpeklerde İshal Çeşitleri

Köpeklerde ishal çeşitleri

İshal sıvı benzeri dışkıyı, bağırsakları rahatlatmak için sık sık dışarı atmasına verilen isimdir. Genellikle bağırsak rahatsızlığının bir belirtisi olarak görülür. Dışkıda renk değişimi görülebileceği gibi mukus kısmında kanda görülebilir. İshal, köpeklerde her yaşı etkileyen çeşitli nedenlerle ortaya çıkan bir hastalıktır ve genel olarak iki şekilde kategorize edilebilir:

1. Akut İshal &#; birkaç hafta süren ani başlangıç.
2. Kronik İshal &#; birkaç haftadan uzun.

Köpekler neden ishal olur

Köpeklerde ishal nedenleri, birden fazladır. Ancak genel olarak sevimli patilerin &#;obur&#; olmaları, ishale yakalanmalarındaki en büyük nedenlerden biridir. Buldukları her şeyi yemeleri ya da sahiplerinin hatalı beslenme programı uygulamaları, köpeklerde ishal nedeni olarak tanımlanabilir. Bunlar haricinde köpeklerde ishal nedenlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

  1. Bozuk gıda tüketimi
  2. Yediği bir şeye karşı vücudun reaksiyon göstermesi
  3. Çöplerde bulunan oyuncak veya plastik maddelerin sindirilmiş olması
  4. Gıda zehirlenmesi
  5. Bakterilerden kaynaklı oluşan sindirim hastalıkları
  6. Bağırsak parazitleri
  7. Böbrek veya karaciğer hastalığı
  8. Bağırsak sorunları
  9. İlaçların yan etkisi
  10. Colitsi bakterilerinin artması
  11. Sindirim sisteminde meydana gelen sorunlar
  12. Stres
  13. Alerjik hastalıklar
  14. Zehirli bitki tüketimi
  15. Köpek beslenmesinden farklı yiyecek tüketimi

Yukarıda saydığımız gibi, köpeklerde ishal çok büyük hastalıklara da neden olabilir veya büyük hastalıkların habercisi olabilir. Geçici bir ishal durumunda uygulayabileceğiniz birkaç basit tedavi yöntemi olabilir fakat ishal uzun süre devam ediyorsa, kesinlikle zaman kaybetmeden veteriner hekime gösterilmesi gerekir.

Köpeklerde görülen ishal kanlı ise viral bir hastalığa yakalanmış olabilir. Bu tip durumlarda zaman kaybetmeden veteriner hekime göstermek gerekir. Köpeğinizi viral hastalıklardan ve bağırsak parazitlerinden korumak için aşılarını zamanında yapmaya özen gösterin.

Köpeklerde ishal belirtileriKöpeklerde İshal Belirtileri

Köpeğinizin ishal olması durumunda en net olarak görülen belirtiler; huzursuzluk, ateşlenme, kanlı veya normal cıvık dışkılaması, iştahsızlık, az yemek tüketimi olarak görülmektedir. Fakat buna ek olarak köpeklerde ishal belirtileri, ishalin süresine, niteliğine, şiddetine gibi birçok duruma göre değişkenlik gösterebilir.

➡️ İlgilinizi Çekebilir: Köpeklerde Kusma Nedenleri

İshal Köpek Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Evde ishal köpek bakımı

Köpek ishalini engellemek için öncelikle veteriner hekime göstermeniz gerektiğini unutmayın. Eğer veteriner hekim normal bir ishal olduğunu söylerse aşağıda size vereceğimiz yöntemlerle köpek ishalini giderebilirsiniz.

🦴 24 Saat Boyunca Köpeğinize Yemek Vermeyin: Normal köpeklerde bağırsak içerisindeki duvarlar &#;büzülü&#; halde olur. Ancak ishal olan köpeklerde bağırsak duvarları büzgülü halden çıkarak daha coşkulu hale gelir ve bu da köpeğinizin yediklerini kısa sürede dışkılama yöntemi ile (ishal şeklinde) dışarı atmasına neden olur.

🥛 İçme Suyunu Taze Tutun: Köpeğinize yemek vermeyeceğiniz 24 saat içerisinde suyunun taze ve köpeğinizin içmiş olmasına dikkat edin. Bunu gözlemlemek için su kabındaki su seviyesini kontrol edebilirsiniz.

🧁 Yaş Mama Verin: Köpeğinizi 24 saat aç bıraktıktan sonra kuru mama ile beslemek yerine, bağırsaklarının daha rahat sindirmesi için yaş mama verin.

a) Vereceğiniz mamanın yağsız olmasına ve kırmızı et içermemesine dikkat edin,

b)Tavuk aromalı mama yerine gerçek, haşlanmış tavuk yedirin.

c) Vereceğiniz tavuğu pirinç lapası ya da patates haşlaması ile karıştırarak verin,

d) Tüm bunlardan sonra köpeğinizin dışkısının normal hele gelmesini bekleyin fakat normale dönmesi için aceleci davranmayın.

🍲 Diyet Uygulayın: Köpek ishalinde veteriner hekime götürdüğünüzde uygun görülmesi durumunda mutlaka diyet reçetesi verecektir. Hekimin verdiği reçeteye riayet edin.

🍲 Yemek Porsiyonlarını Sabitleyin: Köpeğinizi aç bıraktığınız 24 saat dolduktan sonra öğünlerini küçük parçalar şeklinde verin.

Köpeğinizin beslenme düzeyini normal haline getirmek için biraz zamana ihtiyacınız olacak. Bir anda normal seviyeye getirmeniz, köpeğinizin ishalinin devam etmesine neden olur.

💊 Probiyotik Takviyesi Yapın: İshal tedavisini hızlandıran ve sindirime yardımcı olan bakteriler olarak da tanımlanan pribiyotikler, köpeğinizin ishalini durdumanıza yardımcı olacaktır. Ancak bunu mutlaka veterine herkimin belirttiği şekilde uygulayın.

❌ İshal İlacı Kullanmayın: Köpeğiniz ishal olduğunda doktorların insanlar için yazdıkları ishal ilaçlarını kesinlikle kullanmayın. Sindirim sistemi ve metabolizma insanlar ile köpekler arasında farklıdır. Bu yüzden veteriner hekimin verdiği ilaçlar dışında kafanıza göre ilaç vermeyin.

İshalden Koruma YollarıKöpekleri İshalden Koruma Yolları

Köpeğinizin ishal ile karşı karşıya kalmaması için uygulamanız gereken bazı yöntemler vardır. Bu yöntemleri doğru şekilde uygularsanız, köpeğiniz ishal tehlikesine karşı korunmuş olur. İşte köpeği ishalden korumanın 5 yolu;

  1. Köpeğinize düzenli olarak yürüyüş yaptırabilirsiniz.
  2. Köpeğinize yemek eğitimi vererek sokakta veya çöplerdeki yiyecekleri yemesini engellemelisiniz.
  3. Köpeğinizi stresten uzak tutmalısınız.
  4. Köpeğinizde mama değişimi yapacaksanız bir anda değiştirmeyin. Eski mama ile yeni mamayı karıştırarak veya başka bir şekilde bir geçiş dönemi oluşturmalısınız. Ayrıca en uygun köpek mamaları için buraya tıklayabilirsiniz.
  5. Köpeğinizin sürekli olarak temiz ve taze su içmesini sağlamalısınız. Böylece parazit kapma ihtimalini daha aza indirmiş olursunuz.

Editör Tavsiyesi👩🏻‍🦳

İshal, genellikle köpeklerde altta yatan nedenin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir ve çeşitli hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle köpeğinizin ishal olma gibi bir sorunu varsa, yukarıda bahsettiğimiz noktalara dikkat etmelisiniz.

Köpeklerde İshal Tedavisi İçin Videoyu İzleyin:

Sık Sorulan Sorular

Köpeğim İshal Oldu Ne Yapmalıyım?

Pirinç lapası ile derisiz ve kemiksiz tavuk göğsü haşlayıp köpeğinize verebilirsiniz. Ayrıca bal kabağı da köpeklerde ishale karşı etkili bir yiyecektir.

Yavru Köpekler Günde Kaç Kez Kaka Yapar?

Yavru bir köpek normal olarak günde kez dışkısını yapar.

Köpeğin Ateşi Nasıl Ölçülür?

Köpeğinizin ateşi olup olmadığını anlamanın en güvenilir yolu derece kullanmaktır.

Köpekler Ne Zaman Yetişkin Sayılır?

Köpekler ayına girdikten sonra yavru döneminden çıkarak , yetişkin sayılır.

Yetişkin Köpekler Kaç Saat Çişini Tutar?

Yetişkin bir köpek çişini sekiz saate kadar tutar.

Köpeklerin Vücut Isısı Neden Düşer?

Uzun süre soğukta ve ya rüzgar altında kalma, böbrek yetmezliği, hepatik sendromlar, kalp yetersizlikleri, diyabet, şok durumları, iç kanama, aşırı kan kaybı, septik şok, enfeksiyon gibi sebeplerin hepsi vücut ısısında düşmeye sebeptir.

Köpeklerin Dilleri Neden Dışarıda Olur?

Yoğun sıcak havalarda, serinleyebilmek amacıyla dillerini dışarı çıkarmaktadırlar.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası