4.5 aylik bebek oturtulurmu / 4 Aylık Bebek Nane Limon Verilir Mi? - Kadın Hastalıkları

4.5 Aylik Bebek Oturtulurmu

4.5 aylik bebek oturtulurmu

4 Aylık bebek gelişimi başlıklı yazımızda, bebeğinizin dördüncü ayındaki gelişimi, gelişim tablosu, kilosu, boyu ve beslenmesi ile ilgili ayrıntılı bilgileri sizinle paylaşıyoruz.

4 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ne ara 4 aylık oldu değil mi? Bu ay bebeğinizde yine gözle görülür değişimler sizi bekliyor. 4 aylık bebek davranışları artık kendini iyiden iyiye belli eder. Örneğin karnının üzerinde yatarken dirsek ve elleriyle destek alarak göğüs hizasına kadar kalkabilir. Sırtını dayayarak oturduğunda başını dik tutabilir ve yüksek sesle gülücükler saçabilir. Mutsuz olduğunda ağlaması gerektiğini de artık öğrendi 🙂 Görme yetisi artık tamamlandı, bundan sonra cisimleri gerçek renkleriyle görür. İşitme yetisi de aynı şekilde gayet iyidir, kendi çıkardığı seslere hayret etmeye devam eder. Bebeğiniz bu ay ilk dişi çıkarabilir, aklınızda olsun. Peki bebek diş çıkarırken nelere dikkat etmek gerekir?

4 Aylık Bebek Diş Çıkartma Belirtileri

Bebeğinizin ağzının sulanması ilk belirti sayılabilir. Diş etleri kaşınmasın diye elindeki eşyaları ağzına götürmeye çalışabilir. Emmeyi ya da biberonu reddedebildiği gibi düşük ateş veya ishal de görülebilir. Bu arada ağız sulanması haftalar boyu da devam edebilir. Bir diğer önemli konu da oyuncak seçimi. Mızmızlandığı dönemde oyalamak ve dikkatini başka yöne çekebilmek için oyuncak kurtarıcınız olacak. Peki bebeklere oyuncak alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Yutma İhtimalini Unutmayın!

Kolayca kırılan veya parçalanan oyuncaklardan kaçının. Diş etlerinin kaşınmasından dolayı eline aldığı her şeyi ağzına kaşla göz arasında götürecektir. Eğer oyuncağın kenarına ip bağlarsanız yutma ihtimalini de aza indirmiş olursunuz. İşitme yetisi gelişti, haliyle seslere duyarlı. Ancak yine de oyuncak alırken kulak zarına zarar verme ihtimali olan oyuncaklardan kaçının, sesli oyuncak alırken yumuşak sesli olmalarına dikkat edin. Bu arada mikrop barındırmaması açısından, kolay temizlenebilir olmasına da dikkat edin.

4 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Önemli Bilgiler

  • 4 aylık bebek gelişimi döneminde bebeğiniz hareketleri üzerinde daha istemli bir denetim sağlayabilir ve davranışlarını tekrarlamaktan hoşlanır.
  • Bu dönemde bebeğiniz istediği nesneleri uzanarak alabilir ve objeleri bir elinden diğerine geçirebilir.
  • Yabancılardan korkmaya başlaması 4 aylık bebek gelişimi döneminde ortaya çıkabilir.
  • 4 aylık bebeğin ayakları düz veya baş parmakları içe dönük görünebilir. Bu durum genellikle geçicidir. Yine de doktorunuza danışmanızda fayda vardır.
  • Bu dönemde bebeğiniz mimik ve mırıldanmalarla sizinle iletişim kurar. Neşeli ya da öfkeli seslere farklı tepkiler verir. Mutlu olduğunda daha çok ses çıkarabilir.
  • 4 aylık bebek memnuniyetsizliğini ağlayarak göstermeye başlar. Bu aylarda onunla ne kadar çok konuşursanız, dil gelişimine o kadar katkı sağlarsınız.
  • Normal bir yetişkin gibi görebilir ve renkleri ayırt edebilir.
  • İlk dört ay bebeğin emerek beslenme evresidir. Yutma refleksi hala zayıftır.
  • Bu dönemde bebeğiniz önündeki en ufak nesneyi dahi fark eder ve izler.
  • Yenidoğan 4 aylık bebek gelişimi süreci içinde bebeğiniz bir taraftan diğer tarafa dönmeye başlayabilir. Bu nedenle evde güvenlik önlemleri almaya başlamanızda fayda vardır.
  • 4 aylık bebeğiniz elleri ve ayaklarıyla kısa süreli de olsa oynamaya başlar.
  • Bu dönemde bebeğinizin diş çıkarma sıkıntıları başlayabilir. Elini sık sık ağzına götürür ve salya miktarı bir miktar artar.
  • Gaz sıkıntıları dördüncü ayla birlikte çoğunlukla sona erer.
  • Yeni doğan 4 aylık bebek gelişimi evresinde bebeğinizle egzersiz yapmanız onu mutlu edecektir. Kollarını göğsünde çaprazlaştırın, açın, kapayın, gülümseyin. Ayak bileklerinden tutarak yukarı aşağı hareketler yapın. Yüzüstü bırakarak kaslarının gelişmesini destekleyin.
  • Dördüncü ayla birlikte bebeğinizin uykuları da düzene girmeye başlar. Bu dönemde bebeğinizle birlikte rutin oluşturmaya başlayabilirsiniz. Mesela beslenme &#; banyo &#; pijama giyme &#; masal / müzik ve uyku şeklinde bir rutin oluşturmak faydalı olabilir. Bunu her akşam tekrarlamak, uyku vaktinin geldiğini anlamasını ve kendiliğinden uyumayı öğrenmesini sağlar.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; bebek gelişimi döneminde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Ay Ay Bebek Gelişimi Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Unutmayın;

Her bebeğin gelişimi eşsiz birer süreçtir ve bebeğinizin gelişim sürecinde karşılaşacağınız hadiseler bebeğinize özeldir. Bu nedenle, bebeğinizin gelişimindeki, yürüme, konuşma gibi dönüm noktalarının kesin bir tarihte gerçekleşemeyeceğini bilmeniz gerekir. Bu duruma ek olarak, 4 aylık bebek gelişimi başlıklı bu makalemiz de dahil olmak üzere ay ay bebek gelişimi kategorimizde yer alan içeriklerin tamamı genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Bebeğinizin eşsiz gelişim döneminde ihtiyaç duyacağınız tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!

Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.!


Bebekler ka&#; aylıkken oturur?

Bebek Sağlığı

 Son Güncelleme:

Bebekler ka&#; aylıkken oturur?

Bebeklerin kaç aylıkken oturmaya başlayacağı yeni annelerin en çok merak ettiği konuların başında gelir. Pek çok anne “beli eğrilir” düşüncesiyle bebeğin oturmasını engeller. Peki, bu doğru mu? Bebekler kaç aylıkken oturur, hangi aylarda desteksiz oturmaya başlarlar?

Bebekler hayatları boyunca kullanacakları en önemli becerilerinin temellerini ilk bir yıl içinde atarlar. Bu bir yıl içinde ebeveynlerin en çok aklına takılan sorulardan biri de “Bebeğimi ne zaman oturtmaya başlamalıyım?” Pek çok anne, aile büyüklerinin de yönlendirmesiyle, omurgası eğri kalır gibi bir inançla bebeğin en erken altıncı aydan sonra oturtulması gerektiğini düşünüyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şemsettin Ayçiçek, toplumdaki bu genel kanıya rağmen, bebeklerin dördüncü aydan itibaren destekle oturmaya hazır hale gelebildiğini belirtti. Uzm. Dr. Şemsettin Ayçiçek, çok yaygın doğru bilinen yanlışlardan biri olan “Bebek oturtulmaz yoksa beli eğrilir” inanışının bebekte yol açabileceği sorunlar ve neler yapılması gerektiği konusunda bilgi verdi.

BEBEĞİN BELİ EĞRİLMEZ

Gelişim bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzman hekimleri olarak, doğumdan itibaren her ay takip ettiğimiz bebeklerin, kabul edilen fiziksel ve nörolojik gelişim skalasına göre değerlendirme yaparız. Oturma, ayakta durma, emekleme ve yürüme gibi aktiviteler bebeğin büyük motor gelişimi içerisinde değerlendirilmektedir. Bebeğin vücudunun üst kısmının gelişebilmesi için belirli bir ayın geçmesi gerekmektedir. Bebekler ancak 4. ayda kucakta destekli oturmaya başlayabilir. 4. aya kadar bebeği zorlayıcı herhangi bir hareket yapılması önerilmemektedir. Çünkü bebeğin kafasını ve sırtını düz tutabilmesi en erken 4 aylıkken mümkün olur. 5. ayda oturma yastıklarıyla destekli oturmaya, 6. ve 7. aylarda ise dakika gibi bir süre desteksiz olarak oturmaya başlayabilirler. 8. aydan itibaren de tamamen desteksiz oturabilirler.

Bebekler kaç aylıkken oturur

OTURAMAZSA HEMEN PANİK YAPMAYIN!

Belli aylarda gelişim zamanlarından birinin gerçekleşmemesi durumunda panik yapılmamalıdır. Nitekim tam desteksiz oturma 9. aydan sonraya sarkabilir. Erken doğan, fazla kilolu bebekler veya kromozom eksikliği ile yapısal olarak farklı doğmuş olan bebeklerde bu dönemin kaymaları olabilir. Bu konudaki en doğru rehberliği size hekiminiz yapacaktır. Bu nedenle bebeklerinizin motor gelişiminin takibi için doğumdan itibaren her ay düzenli olarak mutlaka hekim kontrolünün yapılması önerilmektedir. Gelişim zamanlarının sürekli olarak kayması 9. aydan sonra desteksiz oturamaması durumunda çocuk hastalıkları hekiminizin yönlendirmesiyle çocuk nörologu tarafından değerlendirilmesi gerekir.

False

Bebekler Ne Zaman Oturtulur, 3, 4, 5, 6 Aylık Bebek Oturabilir mi?

Bebeklerin ne zaman oturmaya başlayacağı özellikle yeni anne babaların en merak ettiği konulardandır. Bebekler ne zaman, kaç aylıkken oturur, 3, 4, 5, 6 aylık bebek oturabilir mi? Makalemizde bu sorunun Çocuk Doktorları tarafından verilen cevaplarına yer verdik.

Sual: Bebekler kaçıncı ayda oturmaya başlar?

CEVAP

Çocuk Doktoru Mehmet Öztürk’ün cevabı: (4. ayda destekli ayda desteksiz oturmaya başlarlar.)

Sual: Bebeğim 7. ayını dolduracak. Desteksiz oturmaya başladı yavaş yavaş sürekli oturmak istiyor. Oturarak oynamaya merak sardı şimdi yatınca canı sıkılıyor. Uzun süre oturmasında bir sakınca varmı? Nekadar oturtmalıyım? Beli ağırırmı çok fazla oturunca yorulacakmış gibi geliyor.

CEVAP

Çocuk Doktoru Halit Özkaya’nın cevabı: (Uzun süre oturmasında hiç bir sakınca yok. Canı istediği kadar otursun. Beli ağrımaz. Yorulunca kendisi pozisyon değiştirir. )

Sual: 8 aylık bir kızım var. Ama desteksiz çok fazla oturamıyor ya da oturmuyor.  Bu bir sorun mudur?

CEVAP

Doktor Feride Bilir’in cevabı: (Desteksiz oturma aslında 8 aya kadar normal sayılıyor. Bebeğiniz yere bırakıldığında yüzüstü ve sırtüstü dönebiliyor mu, oyuncakları rahatlıkla yakalayıp oynuyor ve elden ele geçirebiliyor mu? Eğer bunları yapabiliyorsa ve 1 ay içinde oturmaya başlarsa normal sınırlarda kabul edilebilir.)

Sual: Oğlum 7 aylık. Oturttuğumda bir süre oturup yanlara düşüyor?  Ne zaman kendi oturmaya başlar? Ayrıca emeklemeye ne zaman başlar? Henüz dişi çıkmadı gecikme var mı normal mi sizce ?

CEVAP

Çocuk Doktoru Murat Aydın’ın cevabı: (funduszeue.info sonra desteksiz oturma ve emeklemeye başlar, dişlerin çıkması da aya kadar olmayabilir.)

Sual: Oğlum 1 hafta sonra 4 aylık olacak, kucağıma dayanarak oturmaya bayılıyor, hatta bazen dayanmak bile istemiyor, bunun zararı var mıdır, ya da ne zaman oturma alıştırmalarına başlamalıdır?

CEVAP

Çocuk Doktoru Murat Aydın’ın cevabı: (Zararı yoktur.)

Sual: Üçbuçuk aylık kızımı kucağımızda oturtuyoruz acaba yanlış mı yapıyoruz. Oturmaya çok hevesli çünkü.

CEVAP

Çocuk Doktoru Halit Özkaya’nın cevabı: (Bebekler civarında destekli, ay civarında desteksiz oturabilir. Acele etmenize gerek yok. Henüz çok erken.)

Sual: Kızım 3 aylık ne zaman kucağımda oturur pozisyonda tutabilirim, beli incinir mi?

CEVAP

Çocuk Doktoru Murat Aydın’ın cevabı: (funduszeue.info sonra kucağınızda oturur pozisyonda tutabilirsiniz.)

 

Sual: Kızım 4 aylık oldu. Ne zaman oturmaya başlayabilir. Oturtmam için en uygun zaman nedir?

CEVAP

Çocuk Doktoru Murat Aydın’ın cevabı: (funduszeue.info sonra yavaş yavaş oturtabilirsiniz. funduszeue.info sonra da desteksiz oturmaya başlayacaktır)

Çocuk Doktoru Mehmet Öztürk’ün cevabı: (Artık destekli oturtabilirsiniz. )

Sual: 2 aylık oğlumuz var ayaklarının şimdiden ayaklarının üzerine bastırıp dik tutmamızın sakıncası varmı ve ayrıca erkek çocuğu ne zaman sonra oturtulmaya çalışılabilir?

CEVAP

Çocuk Doktoru Hadi Geylan’ın cevabı: (Kısa süreli ayakları üzerine bastırmanız sorun oluşturmaz. funduszeue.info sonra bebeğinizi destekli oturtabilirsiniz, funduszeue.info sonra desteksiz oturabilir.)

Dr. Birgül Ural Bayoğlu’nun cevabı: (Bebekler altı aylıkken desteksiz oturmalıdır. Bu gelişime destek vermek için 4 ayını tamamladığı zamandan itibaren yan ve arkalarına destek kullanarak oturma deneyimi yaşamasına izin verebilirsiniz. Henüz ayaklarına vücut ağırlığını vermek için erken.)

Sual: Bebeğim 8. ayı bitirdi ve oturamıyor hangi ayda otururlar?

CEVAP

Çocuk Doktoru Murat Aydın’ın cevabı: (funduszeue.info sonra desteksiz oturma durumu başlar.)

Sual: 3ayını yeni bitirmiş bebegimizi oturur pozisyonda tutmamızın bir zararı olur mu, bir de kucakta uyumayı çok seviyor bu şekilde boynu sırtı ağrır mı bunun gelişimine olumsuz bir etkisi olabilir mi?

CEVAP

Çocuk Doktoru Mehmet Öztürk’ün cevabı:( Kucakta da olsa oturtmak için erken. 4 ay bitince kucakta destekli oturabilir.)

Bebekler, Çocuklar Ne Zaman Kaç Aylıkken Yürür? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Bebeklere Kilo Aldıran Tarifler (En Lezzetli, Kilo Aldırıcı Tarifler) Tıklayınız 

Bebekler Hangi Ayda Kaç Kilo Olmalı Ve Boyları Kaç Olmalıdır? Tıklayınız

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası