kilo aldıran ekmek / Diyette Ekmek Yenir Mi?

Kilo Aldıran Ekmek

kilo aldıran ekmek

Şengül Üre

Ekmek kilo aldırmaz. Ekmekle kıyaslandığında çok daha fazla kilo aldıran besinler vardır. Örneğin, bir dilim kek, hele de zenginleştirilmişse, kalori olabilmektedir. Bir dilim ekmek ise 70 kaloridir.

Ben danışanlarıma her zaman için ekmek yemeyi öneriyorum, çünkü ekmek en masumu. Ayrıca sinir sistemi ve genel sağlık için zengin bir B vitamini kaynağı.

BEYAZ EKMEK ACIKTIRIR

Ekmek en kaliteli karbonhidrat kaynaklarından biridir. Ancak çeşidi çok önemlidir. Beyaz ekmek çabuk acıktırır. Glisemik indeksi yüksektir.

Öte yandan, tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, tam tahıllı ekmek ise beyaz ekmeğe oranla çok daha tok tutar. Kilo yönetimine katkı sağlarlar. Gramajları aynı olduğu sürece bu ekmeklerin kalorisi aynıdır. 1 dilimleri, yani 25 gramı, 70 kaloridir.

Beslenme değeri açısından kaliteli ekmeği seçmek gerekir. Bu bakımdan beyaz ekmek dışında kalan ekmekler daha iyidir. Arada beyaz ekmek de yenebilir ama çok acıktırdığını göz ardı etmemek gerekir.

EKMEK YERİNE PİLAV YEMEK

&#;Ben hiç ekmek yemiyorum&#; diyenlerin bazen her öğünde bir tabak pilav yediklerini gözlemliyoruz. Oysa 1 dilim ekmek, 2 kaşık pirinç ya da bulgur pilavına eşittir. Yani 1 tabak pilav yendiğinde, tabağın büyüklüğüne bağlı olarak, dilim ekmek tüketilmiş gibi olabilir.

Yahut ekmek yerine çorba içenlere rastlıyoruz. Eğer yağlı bir çorba değilse ve küçük bir kaseyse 2 dilim ekmeğe eşittir. Ama büyük bir kaseyse 4 dilim ekmektir.

GÜNDE DİLİM

Diyet yapanlarda ekmek miktarı erkeğe, kadına veya çocuğa göre değişse de günlük dilim ekmek uygundur.

Günlük aktivite, yaş, cinsiyet, egzersiz, diyet, kullanılan ilaç, metabolik hız gibi unsurlar dikkate alındığında elbette farklılık gösterebilir. Fakat genel olarak dilimin altına inilmemelidir.

"Ekmek kilo aldırmaz, çünkü"

Diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar, ekmeksiz diyet gibi yanlış bir algı oluştuğunu, bu diyetin çok sağlıksız olduğunu, ekmeğin kilo aldırmadığını aksine kilo verdirdiğini söyledi.

Kanar, yaptığı açıklamada, ekmeğin sofralarımızın vazgeçilmez gıdası olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Ekmek gerek bedenimizi gerek ruhumuzu besleyen, zengin kişiliği ile beslenmemizin baş tacı olmayı hak eden bir gıda. Son yıllarda ne yazık ki ekmeğin günlük beslenme planından çıkarılarak rahatlıkla zayıflanabileceği yönünde popüler diyet kültürünün oluşturduğu ciddi bir yanılgı var. Evet, yapılan öneri çok basit, ekmeği hayatınızdan çıkarın ve zayıflayın. Peki, ekmeği hayatınızdan çıkardığınız beslenme programında sağlığınızla ilgili karşılaşabileceğimiz sonuçları hiç düşündünüz mü?"


Kanar, bu diyetlerle verilen kiloların fazlasıyla geri alındığına dikkat çekerek şunları kaydetti: "Ekmek yemeden kilo verme söz konusu olduğunda ne yazık ki işin sağlık boyutundan hiç bahsedilmiyor. Bu kadar pervasızca yapılan bir öneri bireylerde kalp damar rahatsızlıklarında, böbrek hastalıklarında, yeme ve davranış bozukluklarında, diyabet hastalığında, karaciğer hastalığında ve daha birçok sağlık probleminde artışa neden olabiliyor. Sağlıkla ve kalıcı bir şekilde zayıflamak istiyorsanız ekmeksiz diyet olmaz."

Sağlık kaynağı tam tahıllı ekmekleri yemek için çok neden olduğunu hatırlatan Kanar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ekmeğinizi tam buğday, çavdar, çok tahıllı veya yulaflı tercih etmeniz sayacağım tüm bu faydalardan yararlanmanızı sağlayacak. Ekmek tok tutar, iştah kontrolünü sağlar. Acıkma sıklığınızı dengeler, tokluk hissi sağlar ve kan şekerinizi dengeler. Ekmek yiyerek tatlı ihtiyacınızı kontrol altına almış olursunuz. Tam tahıllı ekmek içeren diyetin diyet lif oranı yüksek olduğu için acıkmayı geciktirir, uzun süre tok kalmanızı sağlar"

Ekmeğin bilinenin aksine kilo aldırmadığını kilo verdirdiğine işaret eden Kanar, şöyle konuştu: "Tam tahıllı ekmekler yağ oranınızı düşürerek kilo kontrolüne yardımcı olur ve metabolizma hızınızın yavaşlamasını engeller. Yani bu ekmekler şişmanlatmaz aksine zayıflamaya yardımcıdır. Diyetinizde tam tahıllı ekmek tüketmek geri dönüşümsüz kilo vermenizi sağlar. Düzenli tam buğday, çok tahıllı, yulaf ve çavdar ekmekleri tüketimi karın çevresi yağlanmasını azaltır. Kalorisi düşük bir besin olan ekmek çok kısa sürede enerji metabolizmasına katılıp enerjiye çevrilir."

Ekmeğin, kilo kaybederken cilt elastikiyetini koruduğunu aktaran Kanar, şunları söyledi: "Tam tahıllı, tam buğday ve çavdar ekmeklerinin glisemik indeksi düşük ve diyet lifi yüksek olduğundan zayıflama diyetlerinde mutlaka bulunmalı. Ayrıca, ekmek kilo kaybederken cilt elastikiyetinizi korumaya yardımcı olur"

Kanar, "Öğününüze ekmekle başlayıp formda kalın" tavsiyesinde bulunarak sözlerini şöyle tamamladı: "Karbonhidrat kaynağı bir besin olan ekmeğin sindirimi ağızda başlar ve çok daha kısa sürede beyne tokluk sinyalleri iletir. Öğününüze 1 parça ekmeği çiğneyerek başlayın. Böylece daha kontrollü bir öğün geçirir ve tokluk hissedersiniz."

İHA

Diyette Ekmek Yenir Mi?

Diyet yapmaya karar verildiğinde ilk vazgeçtiğimiz şey ekmektir. Kilo almanın tek nedeni ekmekmiş gibi günah keçisi olarak ekmek yememeye karar verir ve zayıflamaya başlayacağımızı düşünürüz. Ekmekle birlikte tüm karbonhidrat kaynaklarına karşı aynı seti çekeriz. Halbuki bize kilo aldıran nedenler arasında fazla şeker tüketimi, fazla yağ tüketimi, düzensiz beslenme modeli, geç saatte yemek yemek, bozulan kan değerleri ve hareketsiz yaşam vardır. Tüm bunları düzeltmekten önce ekmekten vazgeçmek belki de en kolay ve hızlısıdır diye düşünürüz. Peki gerçekten böyle mi detaylıca bakalım.

Diyet sürecinde hayatımızda karbonhidrat kaynakları mutlaka olmalıdır. Vücudun ana enerji kaynağı karbonhidratlardır. Karbonhidratlar aynı zamanda vücudumuz için en önemli lif kaynaklarındandır. Sağlıklı karbonhidrat kaynakları olan tam tahıl, çavdar gibi lif içeriği dolayısıyla tok tutma özelliği daha yüksek olan ekmekler mutlaka beslenmemizde olmalıdır.

ekmek dilimleme

Diyette Kaç Dilim Ekmek Yenir?

Gelelim diyette kaç dilim ekmek yememiz gerektiğine. Bunun için öncelikle günlük enerji ihtiyacınızı hesaplamamız lazım. Herkesin ihtiyacı farklıdır. Yaşa, cinsiyete, kiloya günlük enerji harcanımına göre değişkenlik gösterir. Ancak genel olarak bir rakam vermek gerekirse kadınlar için her öğünde dilim, erkekler için her öğünde dilim diyebiliriz.

ekmek

Diyette Hangi Ekmek Yenir?

Ekmek tüketiminde akla takılan bir diğer mesele ise ekmek türüdür. Yıllardır sofralarda geleneksel olarak tüketmeye alıştığımız beyaz ekmeğin yerini son yıllarda tam tahıl, çavdar, siyez gibi unlardan yapılan ekmekler almıştır. Bu tür ekmekler hem bağırsak sağlığı için oldukça faydalıdır. Ayrıca tok tutucu özelliği ile daha tercih edilir olmuştur. Ekmek tüketirken öncelikli tercihlerimiz tam buğday, çavdar, tam tahıl, kepekli ekmek olmalıdır. Bununla birlikte yulaf ekmekleri, chia tohumlu, keten tohumlu, karabuğday ekmekler de beslenmemizde olabilir. Çeşitliliği arttırır.

Yazar:

Fitoterapi Uzmanı & Diyetisyen Elif Keloğlu Küçükaslan

seafoodplus.info

Şunlara da göz atın;

  1. Diyette pilav yenir mi?
  2. Diyette lahmacun yenir mi?
  3. Patates kilo aldırır mı?
  4. Süt içmek kilo aldırır mı?
  5. Diyette kabızlık neden olur?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir