araçta termostat arızası nasıl anlaşılır / Termostat açıldığı nasıl anlaşılır?

Araçta Termostat Arızası Nasıl Anlaşılır

araçta termostat arızası nasıl anlaşılır

Hararet Göstergesi Neden Düşer?

Hararet Göstergesi Neden Düşer?

İçten yanmalı motorla çalışan araçlarda yakıtın tüketilmesi esnasında yüksek ısınma söz konusu olur. Yüksek ısı, motorun ve diğer parçaların zarar görmesine neden olur. Bu nedenle soğutma suyu, soğutma fanı gibi parçalar ve onların çalışma prensibine destek olan termostat ile hararet müşürü gibi parçalar araçta görev yapar. Hararet göstergesi ise motordaki hararet oranını sürücüye gösterir. Hararet göstergesi yükselip kırmızıya döndüğünde aracı yavaşça durdurup soğuması beklemek ve soğuduktan soğutma suyu seviyesini kontrol etmek gerekir. Diğer yandan termostat arızası gibi oldukça büyük sorunlara neden olabilecek parçaların arızası konusunda da hararet göstergesi sürücüyü uyarır. Örneğin hararet göstergesi hızla düşüyor ya da hızla düşüp yükseliyorsa bir sorun olduğu anlaşılır. Bu nedenlerle hararet göstergesine her zaman dikkat etmeniz önemli. Peki, hararet göstergesi neden düşer ya da hararet göstergesinin düşmesi ne anlama geliyor?

Hararet Göstergesi Aniden Düşüyor ve Aniden Yükseliyor...

Hararet göstergesinde aniden düşme ve aniden yükselme varsa genellikle bir termostat sorunu söz konusudur. Çünkü araçtaki hararet, hiç bir zaman aniden yükselmez ya da aniden düşmez. Burada sorun termostat ile ilgilidir. Termostat zamansız açılıp kapanıyorsa hararet göstergesinde aniden düşme veya aniden yükselme şeklinde bir durum ortaya çıkar. Termostatın zamansız çalışması, çok büyük masraflara neden olabilir. Bu sebeple bu konuya dikkat etmeniz ve aracınızın termostatını kontrol ettirmeniz önerilir. 

Bazen de hararet göstergesi sabittir. Bu da normal olmayan bir durumdur. Eğer hararet göstergesi sabit ise sorun hararet müşüründen kaynaklı olabilir. Hararet müşürü arızası için teknik destek almanız önerilir. 

Hararet Göstergesi Aniden Düşüyor ve Aniden Yükseliyor...

Hararet Göstergesi Hareket Halindeyken Düşüyor...

Normalde araç hareket ettiğinde motor ısınır ve hararetin yükselmesi beklenir. Araç durduğunda ya da rölantide olduğunda da düşmesi beklenir. Ancak bazen tam tersi gözlenir. Araç hareket halindeyken hararet göstergesi düşüyorsa bir sorun var demektir. Normalde aracın ideal çalışma sıcaklığı 90 derecedir. Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır. Dolayısıyla aracın ihtiyacı olan 90 derecede ısıyı tutmaya çalışır. 

Kış aylarında rolantide 90 derece hareket halinde 65-70 derece civarına düşer. Çünkü rölantideyken motor sadece fan tarafından soğutulurken hareket halindeyken rüzgarın da soğutma etkisi olabilir. Trafik olmayan yollarda 60 dereceye kadar da düşebilir. Bu, normaldir. Ancak sıcak havalarda da araç hareket halindeyken hararet göstergesi düşüyorsa bir sorun var demektir. Burada sorun aşağıdakilerden kaynaklı olabilir:

Hararet Göstergesinin Düşmesinin Nedenleri

Hararet Göstergesinin Düşmesinin Nedenleri

Termostatın zamansız açılıp kapanması, hararet müşüründeki arızalar ve nadiren de göstergedeki sorunlar sebebiyle araç hareket halindeyken hararet göstergesi düşer. Burada bu üç parça gözden geçirilir. Bunlar sırasıyla: 

  • termostat
  • hararet müşürü
  • gösterge sistemi

Hararet Göstergesi ve Hararet Konusunu Önemseyin!

Motorun hararet yapması, bunun engellenmesi ve sürücünün uyarılması konuları motorun ömrü açısından büyük önem taşır. Bu nedenle aracınızın hararet göstergesini her zaman gözlemleyin ve periyodik bakımlarda soğutma suyu seviyesi, fan, termostat, hararet müşürü gibi parçaların kontrol edildiğinden emin olun. Hararet göstergesi ve diğer konularda destek almak üzere Otopratik’ten online olarak araç bakım randevusu alabilir, online olarak oto servis fiyat listesine bakabilirsiniz. Ayrıca WhatsApp üzerinden de hem fiyat teklifi isteyebilir hem de randevu alabilirsiniz. 

Aracımızda termostat arızası nasıl anlaşılır?

Motor sıcaklığının araçların çalışma ısısı olan 90C* de sabit olarak durması hem aracımızın sağlıklı çalışmasına, motorda çok daha az aşınma olmasına hem de yakıt ekonomisi için gerekli bir koşuldur. Aracımız olduğundan daha soğuk çalışırsa yakıt tüketimi artar, kalorifer tesisatı düzgün çalışmaz. Aşırı ısınması da aracın aracın güçten düşmesine, zor çalışmasına, pistonlar içindeki basıncı tutan, yağ ile su kanallarını birbirinden ayıran silindir kapak contasının yanmasına ve külfetli arızalara neden olur. Bu yüzden motor ısısı sabit kalmalıdır ve bunun takibi de sürücünün arada bir hararet göstergesine göz atması ile sağlanabilir.

Bu sıcaklığı aracımızda sabit tutan parça da "termostat"dır. Aracın çalışmasına çok etki etmese de oldukça önemli ve hayati bir parçadır. Aracın motor bloğunun, radyatöre giden su hortumu çıkışında bulunan bu parça, ısıya göre içindeki civalı bir valf ile açılıp kapanma şeklinde çalışır.Aracımızın soğutma suyu ısısı 92-93 C* ye gelince radyatörden gelen soğuk su girişine izin verir ve 87 C* de kapatarak motorun içindeki suyu tutarak su sıcaklığını sabit tutar, hararet yapmasını veya motorun soğuk çalışmasını engeller. Ayrıca motorun ilk çalışmasından sonra çalışma ısısına gelene kadar içindeki suyun dolaşımını engelleyerek motorun içindeki suyun çok çabuk bir şekilde ısınmasını ve çalışma sıcaklığına gelmesini sağlar.

ARACIMIZDA TERMOSTATIN ARIZALI OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?

Hararet göstergesine dikkat ediniz!

Bu parça üzerinde arıza gösteren elektronik bir denetleme teçhizatı olmadığı için arızalandığında sürücülerimizin çok büyük bir bölümü arızayı fark etmez, çalışmasında değişiklik olmadığı için arızayı fark etse de önemsemez. Hararet göstergesinin düzensiz çalıştığını fark etse de arızanın nereden kaynaklandığını bilmez.

Peki nasıl anlayacağız?

1-Aracınızla hareket halinde iken hararet göstergesi aşağı doğru düşüp motorun gereğinden fazla soğuduğunu gösteriyorsa termostat kesinlikle arızalı demektir.

2-Aracınız çalıştığında çok geç ısınıyorsa termostat arızalı demektir.

3-10-15 km gittiğinizde bile aracınız çalışma ısısına erişememişse termostat arızalı demektir.

4-Aracınızın kaloriferi sıcak üflemiyorsa termostattan şüphe duyulabilir.

5-Aracınız sebepsiz hararet yapıyorsa termostat, hararet ve fan müşürü gözden geçirilmelidir.

6-Sıkışık trafikte aracınız normal olarak çabuk ısınıyorsa ve araç hızlanınca ısı düşüyorsa termostat arızalı demektir.

7-Bazı araçlarda hararet göstergesi bulunmaz, sadece hararet gösteren sıcaklık ışığı bulunur. Bu ışık motor soğuksa mavi renk yanar, hararet yapmışsa kırmızı renk yanar ve uyarı verir. Bu tür araçlarda bizim için kaloriferin ısınmaması ip ucu veren işarettir.

Bu belirtileri aracınızda fark ederseniz ve hararet göstergesinde düşme görürseniz aracınızın termostat değişim zamanı gelmiş demektir. Çok pahalı bir parça değildir ve değişimi basittir.Hemen hemen her araç belirli bir zaman sonra bu arızayı verebilir, oldukça normal bir durumdur endişe etmek gerekmez. Acil yapılması gereken bir parça olmamasına rağmen ilk fırsatta değişim yapılması önemlidir.

Kazasız ve esenlik dolu günler dilerim.

Oto-danışman-expert

Serdar EREN

Maddi hasarlı kaza sonrası ne yapılmalı?Alacağımız araç seçimini nasıl yaparız?Araç alırken nelere dikkat etmeliyiz?İlan sitelerindeki kapora dolandırıcılığıAraç içi kamera, GPS sistemleri gerekliliğiKış lastiği ve önemiAraçlarımızın kışlık bakımı ve önemiTrafik kazaları ve nedenleriKışın araç kullanırken dikkat edilmesi gerekenlerKışın otomatik araçlarda neye dikkat edilmeli?Zorunlu kış lastiği uygulaması ve ayrıntılarıOtomatik araç kullanma kurallarıTrafikte farlarınızı açık tutunKilometresi düşürülmüş araçlar nasıl anlaşılır?

Bu Habere Tepkiniz

Termostat açıldığı nasıl anlaşılır?

İçindekiler:

  1. Termostat açıldığı nasıl anlaşılır?
  2. Buzdolabında termostat arızası nasıl anlaşılır?
  3. Araba Termostatsız çalışırsa ne olur?
  4. Termostat hararet yaptırır mı?
  5. Termostat açmaz ise ne olur?
  6. Buzdolabı fişi takıldıktan ne kadar süre sonra soğutmaya başlar?
  7. Araçta kışlık termostat nedir?
  8. Motor ısı sensörü bozulursa ne olur?

Termostat açıldığı nasıl anlaşılır?

1-Aracınızla hareket halinde iken hararet göstergesi aşağı doğru düşüp motorun gereğinden fazla soğuduğunu gösteriyorsa termostatkesinlikle arızalı demektir. 2-Aracınız çalıştığında çok geç ısınıyorsa termostatarızalı demektir.

Buzdolabında termostat arızası nasıl anlaşılır?

Termostatdüğmesini minimum ayara (en az soğuk) getirmeniz gerekir. Sonra kompresörün kapandığını kontrol edin. Eğer problem devam ediyorsa, termostatı değiştirin. Termostataçıldığında ve kapandığında bir klik sesi çıkması muhtemeldir endişelenecek bir durum yoktur.

Araba Termostatsız çalışırsa ne olur?

Termostat; motor çalıştırıldığında soğutma suyunun sadece motor içinde dolaşmasını sağlayarak motorun kolayca ısınmasını sağlar. Termostatolmazsa motor çok geç ısınacak, dolayısıyla aşınma artacaktır. Araçlarda klima sistemi sadece soğutma işlevi görür.

Termostat hararet yaptırır mı?

Termostatarızası: Termostatmotor suyunu devir daim yaparak sıcaklığını ideal seviyede tutulmasını sağlar. Termostatın arızalanması durumunda motor hararetyapabilir. Termostatarızası genellikle motorun sıcak olmasına rağmen radyatöre giden boruların soğuk ya da ılık olmasından anlaşılır.

Termostat açmaz ise ne olur?

TermostatınKapalı Kalması: Radyatöre ulaşamadığı için soğuyamaz. Su devamlı ısınacağı için motor çok fazla ısınır ve hararet yapar. Hararet sonucunda aracınız conta yakabileceği gibi piston dahi eritebilir. Bu durum da komple motor revizyonu gerektirir.

Buzdolabı fişi takıldıktan ne kadar süre sonra soğutmaya başlar?

Fişinitaktıktan sonra6 saatbuzdolabınızın kapağını açmadan bekletmelisiniz. Buzdolabınız yeni konumlandığı yere uyum sağlaması için kapakları açılmamalı. Ayrıca içine herhangi bir gıda konmamalıdır.

Araçta kışlık termostat nedir?

Radyatör termostatı, motor ile radyatör arasında bulunan yaklaşık 2 inç çapında küçük bir parçadır. Görevi, soğutma suyu akışını kontrol etmek ve motor suyu sıcaklığını sabit tutmaktır. Bu sayede motorun aşırı ısınması önlenir. ... Sadece soğutma suyunun sıcaklığı arttığı zaman su radyatörden devridaim ettirilir.

Motor ısı sensörü bozulursa ne olur?

Arızalı bir sensörPCM'ye yanlış bilgiler iletir. Bu da yakıt zamanlama hesaplamasını bozar. Isı sensörü motorsıcak olduğu halde sürekli soğuk olduğuna dair sinyal gönderiyorsa PCM gereğinden fazla yakıt gönderir. Bu durum hem yakıt tüketimini artıracak hem de motorperformansını kötü etkileyecektir.

Motorda Hararete Neden Olan Faktörler Ve Çözümleri

Motorun hararet yapması, adından da anlaşılacağı üzere motor ısısının normal seviyelerinin üzerine çıkması yani aşırı ısınması ile meydana gelir. Aşırı ısınan motor çalışamayacak hale gelir ve seyahatin kesintiye uğramasına neden olur. Eskiden olduğu gibi kaputtan korkutucu dumanlar çıkararak belirti vermese de yolculukların kalitesini önemli derecede etkilemektedir. Peki motor neden hararet yapar? Gelin detaylara birlikte bakalım...

Hararet nasıl anlaşılır?

Günümüz araçlarında hararet göstergesi yer almaktadır. Bu göstergedeki ibrenin 90'ı geçmiyor olması gerekmektedir. 90'ı geçmesi motorun normalden daha fazla ısındığı anlamına gelmektedir.

Hararete neden olan faktörler

Motorda hararet, genellikle 5 nedenden meydana gelmektedir. Bunlar;

  • Soğutma sıvısının azalması ve fan arızası: Hava veya sıvı olmak üzere motorlarda 2 tür soğutma sistemi bulunmaktadır. Sıvı soğutmalı motorlarda, soğutma sıvının azalması soğutma işleminin etkili şekilde gerçekleşmemesine ve hararete neden olmaktadır. Hava soğutmalı sistemde ise fanın etkin şekilde çalışmaması ile meydana gelmektedir.
  • Termostat arızası: Termostat motor suyunu devir daim yaparak sıcaklığını ideal seviyede tutulmasını sağlar. Termostatın arızalanması durumunda motor hararet yapabilir. Termostat arızası genellikle motorun sıcak olmasına rağmen radyatöre giden boruların soğuk ya da ılık olmasından anlaşılır.
  • Radyatörün hava yapması: Antifiriz veya su değişimi sonrası radyatör hava yapabilir. Silindir kapağının çatlaması veya kapak contasının yanması da hava yapmasına neden olmaktadır. hava yapan radyatör de motorun aşırı ısınmasına neden olarak hararet yapmasını tetikleyebilir.
  • Devirdaim pompasında kaçak: Soğutma sistemi içinde yer alan devirdaim pompası, motor sıcaklık seviyesini belirli sıcaklıkta tutmak için radyatördeki suyu basınçla silindire vererek su dolaşımına katkıda bulunur. Araç hızlandıkça hararet iniyor, yavaşladıkça artıyorsa devirdaim pompasında kaçaktan şüphelenilir.
  • Hatalı vites değişimi ve aracın zorlanması: Motorun hararet yapması araç aksamının dışında kullanıcı hatalarından da kaynaklanabilmektedir. Aracın kapasitesinden fazla zorlanması ve hatalı vites değişimi de motorun fazla ısınmasına ve hararet yapmasına neden olabilir.

Motor hararet yaptığında ne yapılmalı?

Aracınızın hararet göstergesi yandığında veya aracınızdan buhar geldiğini fark ettiğiniz anda derhal gölge bir yere aracınızı park edin. Motorun hararet yapıp yapmadığını anlamak için ilk iş olarak radyatör içindeki su seviyesinin kontrol edilmesi gerekir. Ancak bunu yapmak için öncelikle motorun tamamen soğuması beklenmelidir. Motor sıcakken radyatör kapağının açılması içindeki yüksek basınçla sıcak suyun sıçramasına ve yanıklara neden olabilir. Su eksilmişse tamamlanmalıdır. Hararetin nedeni suyun eksilmesinden kaynaklanmıyorsa çözüm için yetkili bir servise gidilmeli ve hararete neden olan faktörler araştırılmalıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası