ldl değeri nasıl düşürülür / Kolesterol Nasıl Düşürülür, Ne İyi Gelir? | NPİSTANBUL

Ldl Değeri Nasıl Düşürülür

ldl değeri nasıl düşürülür

Kolesterol nasıl d&#;şer, d&#;ş&#;r&#;l&#;r? Kolesterol&#; d&#;ş&#;ren besinler ve doğal yollar

Yüksek kolesterol seviyeleri kalp hastalığı ve kalp krizi gibi ölümcül hastalıkları da beraberinde getirebilmektedir. Kullanılan kolesterol ilaçları, kolesterol seviyenizi düşürmenize yardımcı olabilir ancak bunu sağlıklı bir şekilde meydana getirebilmek için yaşam tarzınızda bir takım değişiklikler yapmanız gerekir. Eğer kolesterol seviyenizi düşürmek istiyorsanız ve kolesterol nasıl düşer, ne yapmalıyım sorularının cevaplarını merak ediyorsanız sizler için araştırdığımız bilgilere göz atabilirsiniz.

Diyetinizde yapılan birkaç değişiklik, kolesterolü azaltabilir ve kalp sağlığınızı iyileştirebilir:

1- Doymuş yağları azaltın

Öncelikle kırmızı ette ve tam yağlı süt ürünlerinde bulunan doymuş yağlar, toplam kolesterolünüzü artırır. Doymuş yağ tüketiminizi azaltmak, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolünüzü düşürmenize yardımcı olabilir.

2- Trans yağları ortadan kaldırın

Bazen gıda etiketlerinde "kısmen hidrojene bitkisel yağ" olarak listelenen trans yağlar, margarinlerde ve marketten alınan çerezlerde, krakerlerde ve keklerde kullanılır. Trans yağlar genel kolesterol seviyesini yükseltir.

Kolesterol nasıl düşer, düşürülür Kolesterolü düşüren besinler ve doğal yollar

3- Omega 3 bakımından zengin besinler tüketin

Omega-3 yağ asitleri LDL kolesterolü etkilemez. Ancak kan basıncını düşürmek gibi kalp sağlığına yararları da vardır. Omega-3 yağ asitleri içeren yiyecekler arasında somon, uskumru, ringa balığı, ceviz ve keten tohumu sayılabilir. Kolesterol seviyenizi dengeleyebilmek, kalp krizi riskini en aza indirmek istiyorsanız bu balıklardan faydalanabilirsiniz.

4- Çözünür lifi artırın

Çözünebilir lif, kolesterolün kan dolaşımınıza emilimini azaltabilir. Çözünebilir lif yulaf ezmesi, barbunya fasulyesi, Brüksel lahanası, elma ve armut gibi yiyeceklerde bulunur.

Kolesterol nasıl düşer, düşürülür Kolesterolü düşüren besinler ve doğal yollar

5- Peynir altı suyu proteini ekleyin

Süt ürünlerinde bulunan peynir altı suyu proteini, süt ürünlerine atfedilen sağlık yararlarının çoğunu barındırabilmektedir. Çalışmalar, ek olarak verilen peynir altı suyu proteininin hem LDL kolesterolü hem de toplam kolesterolü ve kan basıncını düşürdüğünü göstermiştir.

6- Haftada 2 defa mutlaka egzersiz yapın

Egzersiz kolesterolü artırabilir. Orta derecede fiziksel aktivite, "iyi" kolesterol olan yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterolü yükseltmeye yardımcı olabilir. Doktorunuz i haftada beş kez en az 30 dakika egzersiz yapın ya da haftada üç kez 20 dakika boyunca aerobik aktivite yapın önerisinde bulunabilir.

Günde birkaç kez kısa aralıklarla bile fiziksel aktivite eklemek, kilo vermeye başlamanıza yardımcı olabilir.

  • Öğle yemeği saatinde günlük yürüyüş yapın.
  • Bisiklet sürmeyi ihmal etmeyin.
  • Kendinize favori bir spor dalı seçin.
  • Motive olmak için bir egzersiz arkadaşı bulmayı veya bir egzersiz grubuna katılmayı düşünün.

7- Sigarayı bırakın

Sigarayı bırakmak kolesterol seviyenizi önemli bir oranda azaltmaya yardımcı olur.

  • Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra kan basıncınız ve kalp atış hızınız dengelenir.
  • Bıraktıktan sonraki üç ay içerisinde kan dolaşımınız ve akciğer fonksiyonunuz iyileşmeye başlar.
  • Bırakma yılı içinde kalp hastalığı riskiniz sigara içenlerin yarısı kadardır.

8- Fazla kilolardan kurtulun

Birkaç ekstra kilo bile almak yüksek kolesterol oranının artmasına neden olur. Beslenmenizde küçük değişiklikler yapmaya başlayın. Şekerli içecekler içiyorsanız, tarçınlı su içmeye özen gösterin. Patlamış mısır veya çubuk krakerle atıştırma yapın. Tatlı bir şey arzuluyorsanız, kuru meyveleri az bir oranda tüketmek şartıyla kullanabilirsiniz.

Günlük rutininize daha fazla etkinlik katmanın yollarını arayın, örneğin asansörden çıkmak yerine merdivenleri kullanmayı tercih edin. İş aralarında yürüyüşler yapın. Yemek pişirme ya da bahçe işi yapma gibi ayakta durma etkinliklerini arttırmaya çalışın.

9- Alkol almayın

Alkol, yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve felç gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Yaşam tarzı değişiklikleri yeterli değilse

Bazen sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri kolesterol seviyesini düşürmek için yeterli değildir. Doktorunuz kolesterolünüzü düşürmeye yardımcı olması için ilaç tavsiye ederse, yaşam tarzınızı değiştirmeye devam ederken ilaçlarınızı reçete edildiği şekilde kullanın. Yaşam tarzı değişiklikleri ilaç dozunuzu düşük tutmanıza yardımcı olabilir.

Kolesterol nasıl düşer, düşürülür Kolesterolü düşüren besinler ve doğal yollar

Çözünebilir lifler tüketin

Çözünebilir lif sağlıklı probiyotik bağırsak bakterilerini besler ve kolesterolü vücuttan uzaklaştırır, LDL ve VLDL'yi azaltır. İyi kaynaklar arasında fasulye, bezelye, mercimek, meyve, psyllium ve yulaf dahil tam tahıllar bulunur.

Kolesterolü düşüren yiyecekler

Bu düşük kalorili iki sebze, iyi çözünür lif kaynaklarıdır.

Bir çalışma alanı, badem, ceviz, yerfıstığı ve diğer fındık yemenin kalp için iyi olduğunu gösteriyor. Günde 2 avuç fındık yemek, yüzde 5 oranında LDL'yi biraz düşürebilir.

Cinnah Caddesi, No: 9 /3, Çankaya, Ankara +90 () 68 50 - 51

 

Kolesterol nedir? Kolesterol nasıl düşer, düşürülür?

Kolesterol Nedir?

Kolesterol, vücudumuzun günlük işlerini görebilmesi için oldukça önemli olan yağlı, mumsu bir maddedir. Günlük olarak belli bir miktar kolesterol almak gereklidir. Kolesterol vücudumuzda hücre yapımında rol oynar, daha doğrusu hücre duvarının önemli bir parçasıdır, bu anlamda önemlidir. Ayrıca vitaminlerin ve bazı hormonların yapımında da rol oynar. Yani kolesterol aslında kötü bir madde değildir, ancak fazlası zararlıdır.

Kolesterol, suda çözünmediği için kana geçemez ve tek başına dolaşamaz. Bu nedenle karaciğer lipoprotein dediğimiz maddeler yapar. Kolesterolün kanda taşınıp dokulara dağıtılmasında bu maddeler yardımcı olurlar. Bu taşıyıcı maddeler iki gruba ayrılırlar. Her grubun görevi farklıdır. Bunlar düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) ve yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) olarak adlandırılır. LDL kan içindeki kolesterolü taşır, HDL ise kolesterolü karaciğere ve dokulara götürür ve oralarda taşınmasını sağlar. Ölçülen kolesterol miktarı bu her iki lipoproteine bağlanan kolesterolün toplam değeridir.

Kolesterol fazla olduğu zaman damarlarda birikerek damar sertliğine yol açar. Daha çok kolesterol plakları olarak adlandırılan ve balmumuna benzeyen bu oluşumlar, kalp ve damar hastalıklarının en önemli nedenleridir.

Kolesterolün geldiği iki kaynak vardır, birincisi karaciğer kolesterol yapar. Diğer kaynak da gıdalardır. Özellikle hayvansal gıdalardan gelir. Bunların arasında et ve et ürünleri, kümes hayvanları ve süt ürünlerini sayabiliriz. Gıdalarla alınan bazı yağ türleri, diğerlerinden daha sağlıklıdır. Gıdalarda üç ana yağ türü vardır: doymuş yağ, tekli doymamış yağ ve çoklu doymamış yağ. Doymuş yağları içeren gıdayla fazla beslendiğimiz zaman, kötü, yani LDL kolesterolümüz artabilir. Bu istenilmeyen bir durumdur. Ayrıca bu yağlar karaciğerin normaldekinden daha fazla kolesterol üretmesine neden olurlar. Bu ek üretim bazı insanlar için zararlıdır ve kalp ve damar hastalıklarının gelişmesine neden olur. Bu nedenle doymuş yağ içeren gıdalardan kaçınmak gerekmektedir. Aşağıdaki sık sorulan sorularda bu gıdalardan daha ayrıntılı bahsedilecektir.

Kolesterol nasıl düşer, düşürülür?

Kolesterolün yüksek olması damar sertliğine neden olarak kalp hastalığı ve felç riskini artırabilir. Ama şurası unutulmamalıdır, kolesterol yüksekliği kader değildir, alınacak bazı tedbirler ve ilaçlarla seviyesinin normal değerlere getirilmesi mümkündür. Hedef kötü kolesterolü yani LDL’yi düşürüp, iyi kolesterol olan HDL’yi yükseltmek olmalıdır. Bunun için sadece bazı basit tedbirler almak yeterlidir. Yaşam tarzı değişiklikleri ile bu fayda altı hafta içinde görülmeye başlanır, üç ay içinde ise artar.

Tabii sadece yaşam tarzı değişiklikleriyle bu fayda sağlanacak diye bir kural yoktur. Eğer yüksek kolesterol için genetik risk varsa, ek olarak ilaç da kullanmak gerekebilir. Ama alınacak tedbirler yardımıyla ilaç dozu düşük tutularak yan etki ihtimali azaltılabilir.

  • Doymuş Yağlı Yiyeceklerden Uzak Durmak

    Gıdalarla alınan yağlar iki ana grupta incelenir: doymuş (trans) yağlar veya doymamış yağlar. Bunlardan doymuş yağları fazla içeren gıdalar, LDL, yani kötü kolesterolü yükseltirler. Bu nedenle kalp ve damar sağlığı için, doymuş yağ içeren gıdalarla, hayvansal ürünlerden uzak durmak gerekmektedir. Kırmızı et, kolesterolü en çok artıran gıdaların başında gelmektedir. Bunun yanında süt ve süt ürünleri, kremalı yiyecekler, fast food, kızartmalar, margarinler, karbonhidrattan zengin gıdalar kolesterolün artmasına neden olurlar. Bunları düşünerek dengeli beslenmekte yarar vardır.

  • Fazla Kiloyu Vermek

    Eğer fazla kilonuz varsa, sadece 10 kilogram kadar zayıflamak LDL düzeyini % 8 oranında azaltabilir.

  • Egzersiz Yapmak

    Haftada en az iki kez yarım saatlik egzersiz yapmak, HDL’yi yükseltir, LDL’yi düşürür. Yine de egzersiz programını yaşa ve eşlik eden diğer risk faktörlerine göre yapmak gerekmektedir.

  • Lifli Gıdalarla Beslenmek

    Yağ oranı düşük, lif oranı yüksek, yulaf ezmesi, elma, kuru erik ve fasulye gibi yiyecekler, vücudunuzun kolesterolü emmesini engelleyerek kolesterolün düşmesine yardımcı olurlar. Ayrıca lifli yiyecekler tok hissetmeyi sağlayarak abur cubur yemeyi engellerler. Tabii fazla lifli gıdalar yenmesinin de bazı sakıncaları vardır. Çok fazla yenirse karında kramplara ve şişkinlik hissedilmesine neden olabilir. Alım miktarı yavaş yavaş artırılmalıdır.

  • Balık Yemek

    Haftada en az iki kez balık yemek kolesterolü düşürmekte faydalı olmaktadır. Balıktaki omega 3, kalp sağlığı yanında kolesterol için de faydalıdır.

  • Zeytinyağı Kullanmak

    Tereyağı ve margarin yerine zeytinyağı kullanmak LDL kolesterolü % 15 oranında azaltabilir. Daha çok sızma zeytinyağı tercih edilmelidir, çünkü hastalıklara faydalı olan antioksidanları fazla içerir.

  • Kabuklu Kuruyemiş Tüketmek

    Bu besinler lifler gibi kolesterolün emilmesini önleyen maddeler içerirler. Tabii bu besinlerde de aşırıya kaçmamak lazımdır, kalorileri yüksektir ve şişmanlamaya neden olurlar.

  • Stresten Uzak Durmak

    Stres, kolesterolü yükselten bir faktördür. Daha sakin bir hayat yaşamak, günlük hayatta sıkıntılardan uzak, neşeli bir hayat sürmek kolesterolü düşürür.

  • Baharatlar Faydalıdır

    Sarımsak, zencefil, karabiber, kişniş ve tarçın gibi baharatlar yemeğe tad verme yanında, kolesterolün düşmesine de yardımcı olurlar. Yemeğe ekstra baharat atmanın iştahı azaltarak kilo vermeye faydalı olduğu yönünde görüşlerde vardır.

  • Sigarayı Bırakmak

    Yapılan araştırmalarda sigarayı bırakan kişilerde zamanla iyi kolesterol olan HDL’nin yükseldiği gösterilmiştir.

  • Alkolü Azaltmak

    Alkolle birlikte alınan birçok yiyecek kolesterolü yükseltebilir. Ayrıca fazla alkol tüketmenin yüksek tansiyon, kalp krizi ve felce neden olabileceği unutulmamalıdır.

Aşağıda kolesterol hakkında sık sorulan sorular ve cevaplarını görebilirsiniz.

Kolesterol Neden Yükselir?

Kolesterol Genetik mi?

Kolesterol nedir? Kolesterol nasıl düşer, düşürülür? Ankara

Ankara'da iç hastalıkları uzmanı olarak hizmet vermekte olan Doç.Dr. Şekip Altunkan muayenehanesinde çalışmaktadır.

 

Telefon: +90 () 68 50 - 51

Cinnah Caddesi, No: 9 /3,
Çankaya, Ankara

Kolesterole Ne İyi Gelir? Kolesterol Nedir, Neden Yükselir Ve Nasıl Düşer, Tedavi Yöntemleri Neler?

Kolesterol neden yükselir? Kolesterol tedavisi, öncelikle bu sorunun yanıtına göre şekil alır. Kolesterol belirtileri gözlemlenen kişide, kolesterol yüksekliğine sebep olması muhtemel faktörler taranır ve tedavi programı bu çerçevede düzenlenir. Peki normal şartlar kolesterol kaç olmalı? Kolesterol yüksekliği belirtileri nelerdir? Bu soruların cevapları ile birlikte kolesterole ne iyi gelir, iyi gelen doğal ve bitkisel çözümler nelerdir sorularını yanıtlarını paylaştık.

KOLESTEROL NEDİR?

Kolesterol, vücudun tüm hücrelerinin içerisinde yer alan ve yapısı itibarıyla yağa benzeyen bir madde olarak tanımlanır. Kolesterolün yanı sıra kolesterin ismiyle de bilinir. Vücut, gün içerisinde tüketilen besinleri, besinlerden ve çeşitli yollardan alınan D vitaminini, hormonları sindirebilmek için kolesterole ihtiyaç duyar. Kolesterolün görevleri arasında hücre duvarını korumak, bağırsaklarda bulunan sindirim safra asitlerinin oluşuma yardımcı olmak vardır.

Kolesterol, iki farklı lipoprotein vasıtasıyla kana taşınır. LDL kolesterol düşük yoğunlukta lipoprotein, HDL ise yüksek yoğunlukta lipoprotein olarak tanımlanır. LDL kötü, HDL ise iyi kolesteroldür.

Yüksek kolesterol, kötü kolesterol olarak tanımlanan LDL'nin gereğinden fazla miktarda olmasıdır. Kalp krizi başta olmak üzere çeşitli kardiovasküler hastalıklar, kötü kolesterolün yüksek olmasından kaynaklanır. Kolesterol yüksekliği aynı zamanda damaların içerisinde yağ birikmesine sebep olur. Arterlerin içerisinde gerekli miktarda kan geçişini engelleyen bu durum, beyne yeterli düzeyde kan pompalanmasının mümkün olmamasına ve felç gibi problemlerin varlık göstermesine sebep olur.

KOLESTEROLE NE İYİ GELİR?

Yüksek kolesterol problemi ile karşı karşıya olanlar ile birlikte kolesterolü zaman zaman olması gereken miktarın üzerine çıkan ve bu sıkıntıyla belirli aralıklarla karşılaşanlar, aşağıdaki bitkisel ve doğal kaynakların doktor kontrolünde tüketimi ile bu sorunun önüne geçebilir. Fakat bununla birlikte belirli bir hastalık sebebiyle düzenli olarak ilaç kullananlar bu yöntemleri denemek konusunda daha şüpheli davranmalı ve bir doktor görüşü almalıdır. İşte kolesterole ne iyi gelir sorusunun yanıtı niteliğindeki evde uygulanması mümkün bitkisel tedavi yöntemleri:

  1. Yulaf ezmesi: Lif bakımından oldukça zengin bir besindir. İçeriğinde yer alan lifler sayesinde kolesterol yüksekliğine olumlu etkilerde bulunur. Fakat bunun için işlem görmemiş, farklı malzemeler bir araya getirilip yap oranı ile kalorisi yükseltilmemiş yulaf ezmesi tercih edilmelidir.
  2. Zeytinyağı: Antioksidan açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde kolesterol yüksekliğinin yanı sıra yüksek tansiyon probleminin giderilmesinde de etkili olur.
  3. Kuru yemiş: Badem, fındık gibi kuru yemişler yağ açısından zengin bir içeriğe sahip olsalar da bu yağ doymamış olması dolayısıyla kötü kolesterol yerine iyi kolesterolü artırır. Bu sayede kolesterolü dengeleyip problemi ortadan kaldırırlar.
  4. Baklagiller: Lif açısından zengin gıdalar arasında baklagiller de yer alır. Damarlardaki kan basıncını etkileyen yüksek kolesterol, tansiyon gibi problemlerin doğal tedavi sürecinde baklagillerin tüketilmesi önerilir.
  5. Balık: Omega 3 yağ asidi açısından zengin balık çeşitleri, kolesterol nasıl düşürülür sorusuna verilen yanıtlar arasındadır. Yüksek kolesterolü dengeleyen balık çeşitleri arasında, sardalya, somon, ton balığı gibi çeşitler yer alır.
  6. Domates: İçerisinde bol miktarda likopen maddesi bulunur. Bu madde damar tıkanıklığının önüne geçerken yüksek tansiyon ve kolesterol gibi problemlerin önlenmesine yardımcı olur. Fakat bunun için domatesin taze bir şekilde tüketilmesi gerekir.
Kolesterolü düşüren 10 besin!

KOLESTEROL NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Kolesterolü düşürmek için tüketilen bitkisel kaynakların yanı sıra bazı durumlarda yaşam düzeninde değişiklikler yapılması önerilir. Bu değişikliklerin ilk sırasında ise daha çok hareket etmek, düzenli olarak egzersiz yapmak ve bunu bir alışkanlık haline getirmek yer alır.

Egzersiz: Az hareketli bir yaşam düzenine sahip olmak, damarlarda yağ birikmesine ve bu da kolesterolün artmasına sebep olur. Bu sebeple kolesterolü yüksek kişilere doktorlar tarafından gün içerisinde hafif yürüyüşler yapmaları önerilir.

KOLESTEROL KAÇ OLMALI?

Normal şartlarda kolesterol değerleri şu şekilde olmalıdır:

  • mg ve daha düşük; en sağlıklı seviyedeki LDL
  • mg arası; sağlıklı LDL seviyesi
  • mg arası; sağlıklı LDL seviyesi aşılmıştır
  • mg arası; LDL değerinin olması gerekenden yüksektir
  • mg ve üzeri; LDL seviyesinin aşırı yüksektir

KOLESTEROL BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kolesterol yüksekliği belirtileri, genel olarak açık bir şekilde yaşanır. Bu sebeple kolesterol yüksekliği nasıl anlaşılır sorusuna yanıt bulmak pek çok hastalığa göre daha kolaydır. Belirtiler, genel sağlıkta yolunda gitmeyen bazı durumların söz konusu olduğunu gösterir niteliktedir. Aşağıdaki belirtilerden bir ya da birkaçını gözlemlemeniz halinde yüksek kolesterol konusunda şüphe duyup uzman bir doktora görünmeniz gerekebilir:

  • Yorgunluk ve aşırı halsizlik
  • Ayak ve bacaklarda ara ara oluşan yanma hissi
  • Cildin solgunlaşması
  • Yaraların normalden çok daha geç iyileşmesi
  • Ayak tırnaklarında kalınlaşma
  • Ayak parmaklarında morarma
  • El ve ayaklarda üşüme
  • Nefes darlığı

Kolesterole ne iyi gelir? Evde kolesterol nasıl düşürülür, kolesterol en hızlı nasıl düşürülür?

Kötü kolesterolü dü&#;ürmek için yap&#;labilecek en önemli ad&#;mlardan biri de beslenme program&#;n&#; düzenlemektir. E&#;er kolesterolünüz yüksekse baz&#; yiyeceklerden destek alabilir ve uzak durman&#;z gereken konulara dikkat edebilirsiniz. Ya&#;am&#;n&#;zda getirece&#;iniz yeni düzenlemeler ile çok daha sa&#;l&#;kl&#; olabilir, kolesterolünüzün dengede olmas&#;n&#; sa&#;layabilirsiniz. Yüksek kolesterolünüz varsa ya da kolesterolünüzü kontrol alt&#;nda tutmak için düzenli olarak ilaç kullan&#;yorsan&#;z doktorunuza dan&#;&#;arak, evde uygulaman&#;z gereken yöntemler hakk&#;nda bilgi alabilir, beslenme önerilerine uyabilirsiniz.

Kolesterol yüksekli&#;i vücutta ne yapar?

Kanda depolanan kötü kolesterol, damar duvarlar&#;na yerle&#;ir. Bunun sonucunda da damar t&#;kan&#;klar&#; ya&#;an&#;r. Ayr&#;ca normalin üstünde olan kolesterol de&#;erleri, safra kesesinde yer alan baz&#; maddeler ile birle&#;ir ve safra ta&#;lar&#;n&#;n olu&#;umuna sebebiyet verebilir. Yüksek kolesterol baz&#; belirtilerle kendini gösterir. "Kolesterol belirtileri nelerdir?" sorusu için en s&#;k rastlanan kolesterol yüksekli&#;i belirtileri ise &#;ekilde s&#;ralanabilir:

  • Yüz ve göz çevresinde gözlemlenen sar&#; renkte ya&#; bezeleri
  • Hâlsizlik, yorgunluk ve ba&#; dönmesi
  • Bacak ve ayaklarda uyu&#;malar
  • Gö&#;üs a&#;r&#;s&#; ve nefes darl&#;&#;&#;
  • Yaralar&#;n normalden geç iyile&#;mesi
  • Cildin solgun görüntüsü
  • Deri alt&#;nda ya&#; birikmesi ve ciltte lekelenmeler
  • Vücudun baz&#; bölgelerinde morarma gibi durumlar&#;n olu&#;mas&#;, kolesterol yüksekli&#;ini i&#;aret edebilir.

Kolesterol nas&#;l dü&#;er?

Kolesterol dü&#;ürücü &#;eylerden ilki sa&#;l&#;kl&#; beslenmektir. Sa&#;l&#;kl&#; beslenmek kolesterolü dü&#;ürmek için tek ba&#;&#;na yeterli olmayabilir. Sa&#;l&#;kla beslenmenin yan&#; s&#;ra mutlaka uyulmas&#; gereken baz&#; ya&#;am de&#;i&#;iklikleri vard&#;r. En etkili kolesterol dü&#;ürücü sa&#;l&#;kl&#; beslenme ve düzenli egzersizdir. "Kolesterole ne iyi gelir?" sorusu için dikkat etmeniz gereken noktalar&#; &#;u &#;ekilde s&#;ralayabiliriz.

  • Sa&#;l&#;kl&#; g&#;dalar ile beslenmektir. Hayvansal kökenli g&#;dalardan uzak durmak gerekebilir.
  • Rafine &#;ekerden uzak durman&#;z da çok önemlidir.
  • Daha fazla sebze ve meyve a&#;&#;rl&#;kl&#; beslenmeniz önerilir.
  • Hareketli bir ya&#;am sürmeniz gerekir.
  • A&#;&#;r bir spor de&#;il günlük en az yar&#;m saatlik yürüyü&#;ler yapmal&#;s&#;n&#;z.
  • Düzenli yap&#;lan spor HDL’yi yani sa&#;l&#;kl&#; kolesterolü yükselten yöntemlerden biridir.
  • Düzenli uyku rutini olu&#;turmak gerekir.
  • Stresten uzak bir ya&#;am sürmek de kolesterol seviyelerinin düzenlenmesinde önemlidir.
  • Doymu&#; ya&#;lardan uzak sa&#;l&#;kl&#; ya&#;lar tüketmeye özen göstermek gerekir.
  • Çok ya&#;l&#; yemeklerden uzak durmak gereklidir.

Diyet ve egzersiz ile mevcut kolesterol de&#;erinizi dü&#;üremiyorsan&#;z bu noktada uzman bir doktor ile görü&#;mek ve gerekirse ilaç tedavisine ba&#;lamak gerekir.

Kolesterolü en h&#;zl&#; ne dü&#;ürür?

Kolesterolü dü&#;üren yiyecekler sayesinde h&#;zl&#; bir &#;ekilde daha sa&#;l&#;kl&#; sonuçlara ula&#;abilirsiniz. Ceviz, f&#;nd&#;k ve badem gibi sa&#;l&#;kl&#; kuru yemi&#;ler, çi&#; olarak tüketmek oldukça yararl&#;d&#;r. Sa&#;l&#;kl&#; tah&#;llar ve kurubaklagiller tüketerek daha sa&#;l&#;kl&#; olabilirsiniz. Kolesterolü en h&#;zl&#; dü&#;ürmenin yollar&#;ndan en önemlisi i&#;lenmi&#; ya&#;lardan yani margarin, tereya&#;&#; gibi hayvansal ya&#;lardan uzak durmak, sebze a&#;&#;rl&#;kl&#; beslenmek ve düzenli egzersiz yapmakt&#;r.

  • Meyve ve sebze a&#;&#;rl&#;kl&#; beslenerek ve yemeklerde taze salata tüketerek kolesterolünüzü h&#;zl&#; bir &#;ekilde dü&#;ürebilirsiniz.
  • &#;ekersiz ilavesiz çikolata tüketebilirsiniz ancak miktarlar&#;n&#; iyi ayarlaman&#;z ve fazla tüketimden kaç&#;nman&#;z gerekir.
  • Avokado sa&#;l&#;kl&#; ya&#; gurubundan oldu&#;u için kolesterolün h&#;zl&#; dü&#;mesine de yard&#;mc&#; olur.
  • Sar&#;msak antioksidan içerdi&#;i için kolesterolün dü&#;mesinden etkili olan yiyeceklerdendir.
  • Zeytinya&#;&#; tüketimi de kolesterole iyi gelir. Salata ve yemeklerde yeterli miktarlarda zeytinya&#;&#; tüketilmesi önerilir.

Evde kolesterol nas&#;l dü&#;ürülür?

Evde kolesterol ölçümü yap&#;lmaz. Kolesterol de&#;erlerini ö&#;renmek için kan tahlili yapt&#;rmak gerekir. Kantahillerinde e&#;er kolesterol seviyeleriniz yüksek geldiyse doktorun size önerdi&#;i tedavi ve tavsiyelere uyman&#;z önemlidir. Evde omega-3 gibi kötü kolesterol dü&#;ürmeye yard&#;mc&#; olan bile&#;enleri içeren bal&#;k, ceviz, semizotu gibi besinlere yönelebilirsiniz. Ayr&#;ca yulaf, badem ve avokado gibi besinler de evde kolesterolü dü&#;ürmenize yard&#;mc&#; olur. Kefir, yo&#;urt, ayran gibi kolesterol dü&#;ürücü ilaçlarla benzer &#;ekilde etki sa&#;layan probiyotik besinleri özellikle tüketebilirsiniz. Kuru yemi&#;lerin kalori de&#;eri yüksek oldu&#;u unutulmamal&#;d&#;r. Doktorunuzdan yard&#;m alarak hangi miktarda tüketmeniz gerekti&#;ini ö&#;renebilirsiniz.

LDL kolesterol nas&#;l dü&#;ürülür?

LDL kolesterolün dü&#;mesi için bol bol bal&#;k tüketebilirsiniz. Tah&#;l, taze sebze ve meyve tüketimi art&#;r&#;larak LDL kolesterolü dü&#;ürebilirsiniz. Tam ya&#;l&#; süt ürünleri yerine az ya&#;l&#; ürünlere yönelmelisiniz. Margarin, hamur i&#;ler, k&#;zartma yiyecekler ve fast food gibi g&#;dalardan da uzak durman&#;z gerekir. "Yüksek kolesterole ne iyi gelir?" sorusu için baz&#; önerileri uygulayabilirsiniz. Yüksek kolesterolün dü&#;ürülmesinde beslenmemin yeri oldukça mühimdir. Beslenmede baz&#; noktalara özen göstererek ve hareketli bir ya&#;am tarz&#; benimseyerek, kolesterol de&#;erlerinizi dengede tutabilirsiniz.

  • Az ya&#;l&#; etler tüketmelisiniz.
  • Sakatat tüketimi olabildi&#;ince azalt&#;lmal&#;d&#;r.
  • Salam, sucuk gibi i&#;lenmi&#; g&#;dalardan uzak durman&#;z gerekir.
  • Daha çok beyaz et tercih etmelisiniz. Et pi&#;irme yöntemi olarak &#;zgara, ha&#;lama ve bu&#;ulama yöntemlerini tercih etmelisiniz.
  • Ö&#;ünlerinizde mutlaka bal&#;&#;a yer vermelisiniz.
  • Tah&#;l, taze sebze ve meyve tüketiminizi artt&#;rmal&#;s&#;n&#;z.
  • Hamur i&#;ler, k&#;zartma yiyecekler ve fast food türü g&#;dalardan uzak durmal&#;s&#;n&#;z.
  • Ceviz, f&#;nd&#;k, f&#;st&#;k gibi kuruyemi&#;leri mutlaka uygun miktarlarda tüketmelisiniz.

Kolesterolü dü&#;ürmek için ne yapmal&#;y&#;m?

Yüksek kolesterolü olan bireyler ö&#;ünlerinde a&#;&#;rl&#;kl&#; olarak beyaz eti tercih etmesi gerekir. Pi&#;irme yöntemi bak&#;m&#;ndan ha&#;lama, bu&#;ulama ve &#;zgara tercih edilmelidir. K&#;rm&#;z&#; etten daha uzak durman&#;z gerekir. Bolca bal&#;k tüketmekte herhangi bir sak&#;nca bulunmaz. Ayn&#; zamanda tah&#;l, taze meyve ve sebze tüketimine özen göstermeniz gerekir. Tam ya&#;l&#; süt ve süt ürünleri yerine çok daha az ya&#; içeren g&#;dalar içinden seçimler yapmal&#;s&#;n&#;z. Beslenmeye ek olarak kolesterol dü&#;üren hareketler hakk&#;nda bilgiler edinmeli ve düzenli olarak hafif egzersiz ya da yürüyü&#; yapmal&#;s&#;n&#;z.

Genetik kolesterol nas&#;l dü&#;ürülür?

Genetik kolesterol, ailesel hiperkolesterolemi ad&#; verilen ve ebeveynden çocu&#;a geçen genetik bir yüksek kolesteroldür. Bu genetik riskle do&#;an ki&#;iler, do&#;umdan itibaren vücudun ihtiyac&#; olandan çok fazla miktarda kolesterol depolayabilir. Bu durum atardamarlarda gelecekte ciddi risk olu&#;turabilir. Genetik kolesterolü dü&#;ürmek için düzenli ve sa&#;l&#;kl&#; beslenme ve düzenli egzersizler yap&#;lmal&#;d&#;r. Ancak, tüm bunlar bir uzmanla görü&#;tükten sonra doktor kontrolünde düzenlenmelidir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir