kedilerin çıkardığı hırıltı / Yavru Kedilerin Mırlaması

Kedilerin Çıkardığı Hırıltı

kedilerin çıkardığı hırıltı

Kediler Neden Hırlar? Kedi Davranışlarının Anlamları

Kedilerimiz gizem dolu yaratıklardır. Sevimli tüylü arkadaşınızın sizi yoğurduğunu, başını size sürtündüğün esnada bir an da kim olduğunuzu bilmiyormuş gibi davrandığına şahit olabilirsiniz.

Hatta aniden size karşı hırladığına şahit olabilirsiniz.

Bu tuhaf hayvanlar neyin peşinde? Kediler neden hırlar?

Kedilerin iletişim kurmak için kullandıkları çeşitli ses çeşitleri vardır ve hırlama veya tıslama, kedilerin kendilerini ifade etmelerinin yaygın bir yoludur. Hırıldayan, tüküren veya tıslayan bir kedi, heyecanlı, kızgın veya bir şeyden korkmuş olabilir..

Bu yazımızda kedilerin neden hırladığı konusuna açıklık getirmeye çalışacağız.

kedilerin hırlama sesi

Kedi hırlaması ne anlama geliyor?

Hırıltı, tatlı kediciğinizin çeşitli nedenlerle çıkardığı hırıltılı, sert, gırtlaktan gelen bir sestir. Bir kedi sesi ağzı hafifçe açık olarak gerçekleştirir. Kedi yavaşça nefes verirken, hava kaçar ve ses tellerinin titreşmesine neden olur.

Bir &#;mrrrrr&#; titreşimi ile başlayabilir ve ardından uzun bir boğaz sesine dönüşebilir. Bazen kısa bir ses gibi gelebilir; diğer zamanlarda, size biraz ulumayı hatırlatabilir.

Bunların hepsi kedinizin ses tellerine, ruh haline ve hırlamalarının nedenine bağlıdır. Genellikle öncesinde veya sonrasında bir tıslama duyulur. Ayrıca inleme, uluma ve tıslama gibi diğer seslerle de birleştirilebilir.


Daha Fazla Oku:Kedilerin Neden Bıyıkları Vardır?


 

 

Pek çok kişi, &#;Bu sizin kükrediğini düşünebilir.&#; &#;Kediler neden hırlar?&#;

Kedilerin insanlara göre farklı duyuları vardır, bu yüzden sevimli kedinizin tısladığını gördüğünüzde, gördüklerinizin bir anlamı olabilir. Kediniz sadece boşluğa bakıyor gibi görünse de, insan duyularımızın algılayamadığı şeyler vardır. Ayrıca &#;geri adım atmak&#; için bir uyarı işareti olabilir.

Kedilerin neden hırladığının en yaygın nedenlerinden bazılarına bir göz atalım.

Geri Çekilmeniz İçin Sizi Uyarıyor Olabilirler

Birçok evcil hayvanda olduğu gibi, size bir uyarı işareti vermeye çalışırken vücut dillerini fark edeceksiniz. Kıllı kürk, kulak hareketleri, kuyruk pozisyonu, dişler vb. evcil hayvanınızın &#;geri çekilin&#; demeye çalıştığı uyarı sinyallerinden sadece birkaçıdır.

Vücut dillerinin eşlik ettiği hırıltı, kesin bir uyarı işaretidir. Bazı kediler genellikle pencere pervazının diğer tarafındaki bölgelerini diğer hayvanlardan korumak için hırlar ve dikkatli bakışlar kullanır.

Diğerleri, kişisel alan istedikleri için sahiplerini uyarmak için hırlayabilir.

Kediniz saldırgan davrandığında, aslında korkutmak veya tehdit etmek için &#;sert adam&#; gibi görünmeye çalışıyorlar. Kedinizin size hırladığını varsayalım; Bu, onların yolundan çekilmeniz için bir işarettir. Bu durumda, onlara dokunmaya veya bakmaya çalışmayın &#; bunun yerine sahneyi terk edin.

Kedileriniz Korkuyor Olabilir

Tüm hırıltılar saldırganlık veya bölgesel nedenlerden dolayı sinyal değildir. Kediler korkabilir ve korkudan hırlamaya başlayabilir. Kedilerimiz tüylerini diken diken edebilir, kuyrukları dik veya alçak, sırtları kavisli, bıyıkları arkada olabilir ve korkudan korkunç vahşi sesler çıkarabilirler.

Kedicikler ayrıca tanıdık olmayan ortamlardan, insanlardan veya diğer evcil hayvanlardan korkarlar. Bir insandan veya başka bir evcil hayvandan korkuyorsa, kaçmaları için bir alan sağlamalısınız. Kapana kısılmış hissederse, muhtemelen misilleme yapacaktır.

Kediniz bir şeyin veya birinin tehdit oluşturduğunu düşünüyorsa, çaresizlikten hırlıyor olabilir. Bu durumda kedinizi sakinleştirmeye çalışın. Ayrıca, yakınlarda olduğunu düşündükleri olası tehlike konusunda sizi uyarmanın bir yolu olabilir.

Hakimiyet Gösteriyorlar

Kediniz hırladığında, doğuştan sahip oldukları bölgesel hislerin neden olduğu hakimiyeti ifade etmek isteyebilirler.

Kedinizi aynı odada yeni bir evcil hayvanla tanıştırırsanız, biraz hırıltı ve tıslama duymayı bekleyebilirsiniz. Bunun nedeni, kedinizin kendi bölgesinde yeni bir evcil hayvan olduğu için biraz garip hissetmesidir.

kedi hırlaması

Kedigiller Sahiplenici Yaratıklardır

Kedigiller doğaları gereği sahiplenici yaratıklardır. Kendilerine ait bir şey alırsanız, muhtemelen size hırlar veya tıslarlar.

Örneğin yetişkin anne kediler yavrularına karşı koruyucudur. Bir şeyin bebeklerini tehdit ettiğini hissederlerse, muhtemelen sizi yavru kedilerinden uzak durmanız konusunda uyarmak için size hırlarlar.

Hırıltı, en sevdikleri kedi oyuncağı gibi yiyeceklerin veya nesnelerin üzerine de gelebilir. Bu genellikle mülkleri üzerindeki koruyuculuğu gösterir.

Acı Çekiyor Olabilirler

Kediler, fiziksel acı hissettiklerinde, acıdan miyavladıklarına veya ağladıklarına benzer şekilde hırlayabilirler.

Yaralanma, hastalıklar veya artrit, diş hastalığı veya idrar yolu enfeksiyonları gibi diğer fiziksel rahatsızlıklar, kedi arkadaşınızın hırlamasına neden olabilir. Genellikle biri kedinizin acıdığı yere dokunmaya çalıştığında ortaya çıkar.

Kediniz için hırlama olağandışıysa veya hırlama devam ediyorsa, sağlıklarını değerlendirmek için bir veterinere gitmelisiniz.

Kediniz Stresli Hissediyor Olabilir

İster inanın ister inanmayın, ama kediler strese girer. Günleri lezzetli ikramlar, kucaklaşmalar ve sevimli yumuşak kedi yastıkları üzerinde şekerlemelerden oluştuğu için bu biraz garip gelebilir. Neyi strese sokmaları gerekiyor?

Kedigiller, bir dizi koşuldan dolayı strese girebilir veya panikleyebilir. Korktuklarında, acı çektiklerinde ve hatta kaybolduklarında strese girebilirler. Kediniz stresle savaşıyorsa, gürültü gibi kedinizde kaygıyı neyin tetiklediğini belirlemek için çevrelerini değerlendirmelisiniz.

Sırasıyla, her kedi durumlara farklı tepki verir. Kedinizin davranışlarını gözlemlemeli ve rahat bir ortamda bulunmalarını sağlamalısınız.

Kızgın veya Sinirli Hissediyorlar Olabilir

En kötü kedi türü kızgın olandır. İntikamcı, öngörülemez ve heyecanlı &#; kedinizin bu ruh halindeyken ne gibi zararlar verebileceğini kim bilebilir? Kediler sinirlendiklerinde nesnelere, hayvanlara ve hatta insanlara hırlarlar.

Kediniz öfkeli veya saldırgan hissettiğinde genellikle kulaklarını geri çeker, gözbebekleri küçülür ve tüyleri diken diken olur. Hırıltı, geri adım atmazsa faile karşı gerçek bir fiziksel saldırıya yol açabilecek bir işaret olabilir.

Kedinizin hırladığını fark ederseniz, o da tıslarsa ve tükürürse şaşırmayın.

 

 

 

Tags: anasayfa, kedi hırlaması

Kedilerde Horlama Normal midir?

Kedilerin uyumayı sevdiğini hepimiz biliyoruz. Kedilerin günde ortalama 12 - 16 saat kadar uyuması normaldir. Bazen uykularında tıpkı insanlar gibi horladıklarını görebilirsiniz. Bu noktada "Kediler horlar mı?" sorusu merak edilenler arasındaki yerini almaktadır. Üstelik bazı kediler oldukça yüksek sesle horlayabilmektedir. Kedilerde horlama köpeklere göre daha nadir görülmektedir. Horlama büyük bir sağlık probleminin belirtisi olabileceği gibi kedinizin o anki yatış şeklinden de kaynaklanabilmektedir. Kediniz sürekli horluyorsa onu bir süre yakından gözlemleyerek hareketlerinde ve rutininde değişiklikler olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Başka değişiklikler gözlemlediğinizde veteriner hekim ile iletişime geçmek gerekebilir.

uykudan uyanan kedi

Horlama Nedir?

Horlama, uyku esnasında üst solunum yollarında yer alan gevşek dokunun titreşmesiyle ortaya çıkan bir sestir. Burun, ağzın arkası ya da boğaz gibi geçiş noktalarında nefes almayla beraber ortaya çıkan titreşim horlama sesinin oluşmasına yol açar. Uyku esnasında üst solunum yollarında bulunan dokuların rahatlaması ve gevşemesi buna sebebiyet verir. "Kedim horluyor"farkındalığını yaşayan herkes bunun altında yatan nedeni merak eder.

yerde uyuyan kedi

Kediler Neden Horlar?

Kediler uyurken birçok nedene bağlı olarak horlayabilmektedir. Bu nedenlerin bazıları daha yaygın görülmektedir. Kedilerin horlama nedeni arasında en yaygın görüleni brakisefalik yüz karakteristiğidir. İran, Burma, ve Himalaya kedileri daha düz yüzlü olduğu için horlamaya yatkındır. Brakisefali, kısa anlamına gelen "brachy" ve baş anlamına gelen "cephalic" kelimelerinin bir araya gelmesinden oluşur. Brakisefalik kedilerin kafatası daha dardır bu nedenle yüz ve burunda basık görünüm vardır. Bu türlerde yüz özelliklerinden dolayı burun pasajları da daha kısa olmaktadır ve bu da horlama dahil birçok nefes probleminin görülmesine yol açar.

Kediler arasında yaygın görülen bir diğer horlama nedeni de aşırı kilodur. Aşırı kilo sonucunda üst solunum yolu etrafında meydana gelen yağ depoları horlamaya yol açar. Obezitenin kedilere horlama dışında daha birçok zararı bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ise ciddi sağlık problemleridir. Bu nedenle kediniz aşırı kilo nedeniyle horluyorsa onun kilo vermesini sağlamanız gerekmektedir.

Uyku pozisyonu da horlamaya yol açan nedenlerden bir tanesidir. Kediler oldukça esnek bir vücuda sahiptir ve onları neredeyse inanamayacağınız şekillerde uyurken görebilirsiniz. Bazen bu garip uyuma şekilleri horlamaya yol açabilmektedir. Kediniz uyuma şeklini değiştirdiğinde tekrar horlamaya başlamıyorsa bu onun yatışından kaynaklanan bir durumdur.

Horlamaya yol açabilecek bir diğer durum solunum problemleridir bakteriyel ya da mantar enfeksiyonu veya astım gibi rahatsızlıklar kedilerde genellikle horlamaya yol açar. Bu gibi durumlarda kediniz hastalığın diğer belirtilerini de gösterir. Solunum yollarında meydana gelen iltihap horlama dışında gözlerde ve burunda akıntıya, hapşırmaya, öksürmeye, hareketlilikte düşüşe ve iştah kaybına yol açar. Kedinizde horlama ile beraber bu belirtileri fark etmeniz durumunda tedavi için hemen veteriner hekim ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Kedilerde horlamanın yaygın nedenleri arasında yabancı maddeler de bulunmaktadır. Çimen, yaprak ya da kedi oyuncağının küçük bir parçası ağzın arka bölümünde ya da burunda kaldığında öksürmeye ve horlamaya neden olur.

Kedilerde horlamanın nedenleri bunlarla sınırlı değildir. Gıda ya da toz alerjisi gibi alerjiler, polipler, kitleler, burunda oluşan travmalar ya da enflamasyonlar da horlamaya yol açabilmektedir.

halı üzerinde sırt üstü gerinen kedi

Kedilerde Horlama Ne Zaman Normal Değildir?

Kedim uyurken horluyor cümlesi her ne kadar kulağa biraz garip gibi gelse de aslında kedilerin horlaması son derece normaldir. Üstelik obezite, yatış şekli ya da enfeksiyon gibi horlamanın altında yatan nedenlerin bazıları insanların horlama nedenleri ile ortaktır. Her ne kadar kediler arasında horlama normal görülse de merak edilenlerden birisi de "Yavru kedi horlar mı?" sorusudur. Kedinin obez olması ya da ters yatması durumunda horlama yavrulukta da normaldir. Ancak horlamanın normal kabul edilmediği durumlar da bulunmaktadır. Horlamanın kronikleşmesi ve giderek daha yüksek sesli hale gelmesi bunlardan bir tanesidir. Horlama ile beraber hapşırma, öksürme, iştahın kapanması ya da davranışlarda değişiklik gibi diğer belirtilerin de görüldüğü durumlarda veteriner hekimle iletişime geçmek gerekmektedir. Horlamanın dışında hızlı nefes alıp verme, nefes almada zorlanma ya da nefes alırken hırıltı gelmesi gibi belirtiler varsa acil bir tedaviye ihtiyaç olabilmektedir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmak gerekir.

yatağına sarılmış uyuyan kedi

Kedilerde Horlamayı Önlemenin Yolları

Kedilerde bir hastalığa bağlı olarak gelişen horlamalar genellikle hastalık tedavi edildiğinde ortadan kalkmaktadır. Örneğin obez kedilerde kilo verme sonrasında horlama ortadan kalkmaktadır. Evde yapılacak bazı değişikliklerle de horlamayı önlemek mümkündür.

Egzersiz

Kedilerde avlanma egzersizi, kedinin gelişimi ve hayat kalitesi için hayati öneme sahip, interaktif bir oyundur. Olta ya da oyuncak fare gibi çeşitli ilgi çekici oyuncaklar ile onun egzersiz ihtiyacını karşılamanız gerekmektedir. Kediler de karakter olarak benzersiz canlılardır. Bazıları ucu tüylü oyuncaklarla oynamayı tercih ederken bazıları zıplayan toplarla oynamayı sever. Bu nedenle kedinizin ilgisini çekeceği oyuncağı bulmak için farklı alternatifler deneyebilirsiniz. Kedilerin iç güdülerine uygun olarak tasarlanmış kedi oyuncaklarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Tırmanacak Alan Sağlama

Tırmanma denge için harika bir egzersizdir. Duvarlara sabitlenebilen tırmanma merdivenleri ile kedinizin sürekli olarak aktif kalmasını sağlayabilirsiniz. Kedilerin tırmanma merdivenini bu kadar sevmesinin nedenlerinden birisi de kendilerine ait bir alana ihtiyaç duymalarıdır. Kedi merdivenleri onların hem fiziksel olarak aktif kalmalarını sağlarken hem de uzaklaşmak istediklerinde gidebilecekleri bir alan imkânı verir.

Yavaş Yeme Kabı

Kedilerde obeziteyi ve obeziteye bağlı horlamayı engellemek için yavaş yeme kabı kullanımı tercih edilebilir. Normal kaplarda kediler mamalarına problemsizce ulaşabilirler ama yavaş yeme kaplarında durum bundan farklıdır. Kedilerin mamalarını alabilmeleri için uğraşmaları gerekir. Bu da kedinizin aynı miktarda mamayı daha uzun sürede yiyerek kilo almasının önüne geçmesini sağlar. Ayrıca yavaş yeme kapları kedilerin yemek için avlanma iç güdüsünü de tatmin etmektedir. Kedilerde kilo kontrolü için kullanabileceğiniz yavaş yeme kaplarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül TunçayTüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle funduszeue.info blog sayfasında yılından beri blog içeriği yazmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası