termik basınç kuşakları nasıl oluşur / Dinamik Ve Termik Yüksek Basınç Nedir? – Hava Forum I Meteorolojik Hava Durumu Sitesi

Termik Basınç Kuşakları Nasıl Oluşur

termik basınç kuşakları nasıl oluşur

Basın&#; merkezleri ve &#;zellikleri nelerdir? T&#;rkiye'de bulunan basın&#; merkezlerinin isimleri

Haberin Devamı

 - Yükselici olan hava hareketleri ortaya çıkar.

 - Havanın, genellikle kapalı, yağış ve bulutlu olma ihtimali yüksektir.

 - Hava hareketlerinin yönü, merkeze doğru olacak biçimde gerçekleşir.

 - Hava basıncı ise, mb’den daha az olur.

 Yüksek Basınç: Yüksek basınç merkezlerinin özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

 - Alçalıcı durumda olan hava hareketleri oluşur.

 - Yatay yönlü olan bir hava hareketinin merkezden çevreye doğru gerçekleşme durumu söz konusudur.

 - Nemlilik ve yağışlılık düzeyi son derece azdır.

 - Yüksek basınç alanlarında görülen sıcaklık farkı fazladır.

 - Hava genellikle açık ve bulutsuz olur.

 - Yaygın olarak 30 (DYB) dereceyle beraber 90 (TYB) derece enlemleri içerisinde oluşur.

 - Sıcaklık koşullarına bağlı olarak, kış mevsiminde karalar üzerinde oluşur.

 - Devamlı yüksek basıncın görülmekte olduğu alanlarda bitki örtüsü cılız ve kurakçıl otlardan oluşur.

 - Toprak oluşumu ise fiziksel çözünmeyle birlikte yavaş bir şekilde gerçekleşir.

 - Havanın genel olarak açık olması sebebiyle güneşlenme süresi uzun olur.

 - Bulutluluk oranı azdır.

Türkiye'de Bulunan Basınç Merkezlerinin İsimleri

 Türkiye'de, 36 ile 42 derece arasında olan kuzey enlemleri üzerinde bulunduğundan dolayı sabit bir basınç merkezinin etkisinde kalmaz. Sürekli olarak bir alçak basınç yahut sürekli bir yüksek basıncın etkisinde olunsaydı, Türkiye'de dört mevsimi de yaşama durumu söz konusu olamazdı.

Haberin Devamı

 Mevsimsel değişkenlikler doğrultusunda, Türkiye üzerinde değişken basınç sistemleri etkilidir. Böylelikle tüm mevsimlerin görebilmesi mümkün olmaktadır. Yaz aylarında Türkiye'de Basra Termik Alçak Basıncı görülebilirken, kış aylarında ise Sibirya Termik Yüksek Basıncı’nın etkisi görülebilmektedir. Termik hava basınçları sürekli ve güçlü hava Basınç Merkezleri olduğundan dolayı etkilerini daha uzun süreli ve fazla hissettirirler.

 Kuzey Yönlü Olan Hava Basınç Sistemleri:

 Sibirya Termik Yüksek Basıncı (Sibirya Antisiklonu);

 Türkiye'de, kuzeydoğudan yaklaşan termik kökenli güçlü bir yüksek basınç alanı olma özelliği barındırmaktadır.

 Yalnızca kış aylarında Türkiye'yi etkisi altına almaktadır. Balkanlar ve Doğu Anadolu üzerinden etkilemektedir.

Haberin Devamı

 Soğuğu son derece etkilidir ve yüksek basınç sistemi olduğundan dolayı az kar yağışı bırakır fakat etkili olabilir.

 İzlanda Dinamik Alçak Basıncı (İzlanda Siklonu)

 - Kış aylarında etkili olan bir sistem olma özelliği barındırır.

 - Dinamik kökenli olduğundan dolayı sürekli değildir, değişkendir.

 - Türkiye'ye batı ve Kuzeybatı’dan giriş yapar.

 - İzlanda dinamik alçak basıncı Karadeniz’de cephesel yağışlara sebep olur.

 - Eğer bu cephe, uzun süre sıcak olan Akdeniz bölgesinde kalırsa, alçak basıncın yapısı gereği yükselerek nem yüklenir ve bunun sonucu olarak da Türkiye’nin güneybatı bölgelerine yoğun yağış bırakır.

 Güney Yönlü Hava Basınç Sistemleri

Haberin Devamı

 Azor Dinamik Yüksek Basıncı (Azor Antisiklonu): Atlas Okyanusu’nun yahut diğer adıyla Atlantik Okyanusu’nun kuzeyinde bulunan Azor Adaları’ndan ismini almıştır. Azorlar, en yakın sahili bulunan Portekiz’e km mesafede, okyanusun ortasında bulunan bir ada grubudur. Azor Adaları kuzey enlemlerinde yer alır. Bulundukları bölgenin yapısı gereğince yıl boyunca çoğunlukla yüksek basıncın etkisindedir. Kış aylarında basınç dengesinin değişmesi sebebiyle, Azor Basıncı, güneye doğru yani Kanarya Adaları yönüne çekilir.

 Azor Basıncı, Atlas Okyanusu’nda soğuk cephe ile karşılaştığı vakit, Avrupa’ya hatta Türkiye'ye kadar etki göstererek, yağış getirebilmektedir. Azor Basıncı, yaz aylarında Marmara, Karadeniz ve Ege Deniz’indeki kuzey yönlü, sert poyraz rüzgarlarını besler. Nemi az olan kuru bir hava yapısına sahiptir.

Haberin Devamı

 - Azor, Türkiye'yi son derece sık etkileyen, değişken dinamik bir basınç alanı olmaktadır.

 - Yaz aylarında, genişleyerek Akdeniz ve İngiltere’yi dahi etkisine alır. Böylelikle Türkiye'de kuzey yönlü rüzgarlara destek sağlar.

 - Kışın etkisini göstermesiyle, yüksek basınç yapısı doğrultusunda, alçalıcı ve durgun bir etki yaratır. Rüzgar esmediğinden dolayı, özellikle şehirlerde hava kirliliğine yol açar.

 Basra Termik Alçak Basıncı (Basra Antisiklonu)

 Türkiye'ye, güneydoğu yönünden giriş yapar. Sıcak bölgelerden gelmekte olmasından dolayı son derece sıcak olan havayı getirir. Yaz aylarında, havanın aşırı ısınmasına sebep olur. Termik olan yani sıcaklıkla oluşan bu basınç değişken olmayıp yıl boyunca, bulunduğu bölgede sabit olur.

 - Aşırı çöl sıcaklarının yaşanmasına yol açar.

 - Çoğunlukla yaz aylarında, karaların fazla ısınması sonucunda oluşur ve termik kökenlidir.

 - Yaz aylarının başlarında, atmosferin üst tabakaları soğuk kalacağı ve de yer yüzeyi çabuk ısınacağı için ani gök gürültülü ve sağanak yağışlara sebep olur.

 - Türkiye'nin denizlerinde kuzeyli esen yaz rüzgarlarını kuvvetlendirir.

Yüksek basınç, mb üzeri basınçları ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Yüksek basıncın oluşumunda ise 2 neden vardır :

Oluşumları nedeniyle ve karakteristik özellikleri nedeniyle yüksek basınç alanları ikiye ayrılır :

dinamik-yuksek-basin-nedirx Dinamik Ve Termik Yüksek Basınç Nedir? Sözlük

Termik Yüksek Basınç : Havanın soğuması ve ağırlaşması neticesinde oluşan basınçtır. Dünya&#;da kutuplara yakın bölgelerde sıcaklığa göre görülmektedir. Soğuk çekirdekli oluştuğundan dolayı etkisi altına aldığı yerleri soğutur. Çok yüksek basınç değerlerine ulaşabilir. Termik yüksek basınca örnek olan Sibirya Yüksek Basıncı Dünya üzerinde 2 rekora imza atmıştır. Sibirya yüksek basıncı neticesinde 15 Ocak yılında Verhoyansk kasabasında derece görülmüştür ve yine Sibirya yüksek basıncı 31 Aralık &#;de mbar seviyesine ulaşarak rekor kırmıştır. Termik yüksek basınç, kalınlığı az sığ bir yüksek basınçtır. Atmosferde 4 km&#;dan sonra etkisini kaybetmeye başlar.

termik-yuksek-basinc-nedirx Dinamik Ve Termik Yüksek Basınç Nedir? Sözlük

Farklı 2 karakteristiğe sahip termik ve dinamik yüksek basıncın ülkemizde de örnekleri bulunmaktadır. Ülkemizi etkileyen Azor yüksek basıncı dinamik bir yüksek basınçtır, ülkemize sıcak ve durgun havalar getirmektedir. Ülkemizi etkileyen bir başka yüksek basınçta Sibirya termik yüksek basıncıdır.

Termik yüksek basınçlar bazı yerlerde yarı zamanlı yüksek basınçlar olarak nitelendirilir. Bunun nedeni soğuk neticesinde oluştuğu için kutuplarda kış mevsimlerinde görülmeleridir. Örneğin Sibirya yüksek basıncı soğuğa bağlı olarak Ağustos ayı itibariyle oluşmaya başlar ve Nisan ayına dek etkisini sürdürür.

Post Views

Bu Habere İfade Gönderebilirsin !

azorbasınçdinamik yüksek basınçsibiryatermik yüksek basınçyuksek basinc

Termik Ve Dinamik Basın&#; Kuşakları Nedir, Nerelerde Oluşur?

Haberin Devamı

Termik Basınç Kuşaklar Nedir?

 Yerin şekline bağlı olarak yeryüzünün ısınması ile beraber, aynı zamanda soğuması neticesinde oluşan basınç merkezleri termik basınç olarak bilinir. Bu konuda enlem ve boylam ile beraber de ki farklı termik basınç kuşağı oluşur.

 - Ekvatoral termik alçak basınç kuşağı

 - Kutuplar termik yüksek basınç kuşağı

 Yukarıda verilen unsurlar havanın sıcaklık ve yoğunluğu ile beraber yükseltisi üzerinden, enlem derecesine bağlı biçimde değişkenlik yaratmaktadır.

Dinamik Basınç Kuşaklar Nedir?

 Yeryüzünün hareketlerine bağlı olarak havanın yoğunluğunun artması ya da azalması dinamik basınç kuşakları olarak ifade edilir. Dünyanın özellikle kendi ekseni etrafında dönmesiyle meydana gelen sapma kuvvetinin etkisi üzerinde, hava kütlelerinin yığılması ya da soğuması neticesinde meydana gelirler. Aynı şekilde iki farklı biçimde ortaya çıkar;

Haberin Devamı

 - Subtropikal Dinamik basınç yüksek kuşağı

 - Subpolar dinamik basıncı alçak kuşağı

Termik ve Dinamik Basınç Kuşakları Nerelerde Oluşur?

 Termik ve dinamik basınç kuşakları yeryüzü hareketleri ile beraber aynı zamanda yeryüzü şekilleri üzerinden oluşmaktadır. Bu doğrultuda kutuplar ile beraber aynı zamanda Ekvatoral bölgelerde oluşan basınç kuşakları olduğunu söylemek mümkün. Termik basınç kuşağı daha çok kutup bölgesinde meydana gelmektedir. Dinamik basınç kuşağı ekvatoral bölgede üzerinden yaşanan bir etki olarak öne çıkar.

Basınç

BASINÇIN TANIMI
  Yerçekimine maruz kalan gazların(atmosferde yer alan gazlar) yaptığı ağırlığa basınç denir. 

NORMAL BASINÇ

  Okyanus kıyısında (0 metre), 45° paralellerinde ve 15 °C sıcaklıkta,1 cm2 lik yüzeye atmosferin yaptığı basınç(ağırlık) normal basınçtır. Bu basıncın kuvvet değeri mb, ağırlık değeri ise gramdır. mb ve üzerindeki basınçlara yüksek basınç, mb ve altındaki basınçlara da alçak basınç denir.
  Atmosfer basıncı yere ve zamana bağlı olarak değişmektedir. Atmosfer tarafından normal bir insanın 1,5 m2 lik  ( cm2) yüzeyine yaklaşık 14 tonluk basınç uygulanır. İnsan vücudu böyle bir kuvvete, vücuttaki boşlukların  havayla dolu olması ve kan basıncıyla karşı koyar. Ortam değiştirildiğinde atmosfer basıncı değiştiği için vücudun  basınç dengesi de değişir. Yükseklere çıkıldığı zaman dışarıdaki hava basıncı düştüğü için vücudun iç basıncı yükselmektedir. Bu da kalp çarpıntısına, kulak, burun vb. organlarda kanamalara; önlem alınmadığı  takdirde hayatın sonlanmasına bile neden olabilmektedir. Dağcılar bu tür sorunlarla sık sık karşılaşmaktadırlar

YÜKSEK BASINÇ NEDİR, NASIL ÖLÇÜLÜR, NERELERDEGÖZLEMLENİR, NASIL OLUŞUR?

    Atmosferin yere yaptığı basıncın(ağırlığın) mb ve üzerine çıkması durumu yüksek basınç durumudur. Baromerte ile ölçülür.
    Alçalıcı hava hareketlerinin(sübsidans) görüldüğü yerlerde görünür. Havanın alçalması ısı kazanmasına yanı ısınmasına neden olacağı için hava bulutsuz, açık, güneşli ve az rüzgarlıdır.
   Yüksek basınç olması için havanın alçalması gerekmektedir.
   Hava nasıl alçalır? Bunun iki etmeni var. Termik etken yanı sıcaklık ve dinamik etken yani Dünya'nın hareketi,ekseni etrafındaki dönüşü, sıkıştırma
Termik Yüksek Basınç, havanın ısı kaybından dolayı soğuması ve alçalması. Bu basınç her daim düşük sıcaklıkların olduğu kutup bölgelerinde oluşur. 
Dinamik Yüksek Basınç, ekvator bölgesinde ısınmada kaynaklanan yükselici hava hareketleri atmosferde kuzey-güney yönünde yol alır ve 30enlemlerine sıkışmaya başlar.Dünya'nın dönüşüne ve sıkışmaya bağlı olarak hava alçalmaya başlar, bu alçalma yüksek basınç oluşturur.       Alçalanan hava ısınır, yağış getirmez ve bu alanlar yağışı az olan alanlara örnek olur.
ALÇAK BASINÇ NEDİR, NASIL ÖLÇÜLÜR, NERELERDE GÖZLEMLENİR, NASIL OLUŞUR?

  Atmosferin yere yaptığı basıncın(ağırlığın)  mb ve altına düşmesi alçak basınç durumudur. Barometre ile ölçülür.
Yükselici hava hareketlerinin(konveksiyonel hareketler) görüldüğü yerlerde görünür. Havanın yükselmes ısı kaybına yanı soğumasına neden olacağı için yağış ihtimali çok yüksektir.
   Alçak basınç olması için havanın yükselmesi gerekmektedir. 
   Hava nasıl yükselir? Bunun iki etmeni var. Termik etken yanı sıcaklık ve dinamik etken yani batı rüzgarları ile kutup rüzgarlarını 60enlemlerinde karşılaşması, 
Termik Alçak Basınç, ekvatoral bölgede havanın ısınmasından dolayı yükselmesi. Bu basınç her daim yüksek sıcaklıkların olduğu ekvatoral bölgede oluşur. 
Dinamik Alçak Basınç,  60enlemlerinde karşılaşan kutup rüzgarlar ile batı
rüzgarlarının çarpışarak yükselmesi sonucu oluşur.


BASINCIN OLUŞUMUNA, BASINCIN DEĞİŞİMİNE(DÜŞMESİNE-ARTMASINA) NELER ETKİ EDER?

Sıcaklık, yükselti, havanın yoğunluğu, yerçekimi, dinamik etkenler, rüzgarlar
BASINÇ-SICAKLIK İLİŞKİSİ
(basınca sıcaklığın etkisi)
Basınç ile sıcaklık arasında ters orantı vardır. Sıcaklık arttıkça basınç azalır.

Hava gaz moleküllerinden oluşan bir maddedir. Fizik yasası olarak ısıya maruz kalan cisimlerde genleşme olur. Bu nedenle sıcaklığın fazla olduğu yerlerde ısınan hava kütlesinde genleşme  ve dolaysıyla yükselme olur. Bu yükselme hareketi zemine uygulanan basıncın düşmesine neden olur. Böylece ısınan yerlerde havanın zemine yapyığı az basınçtan dolayı alçak basınç olur.

Havanın soğuduğu yerlerde yine fizik yasası gereği havada yoğuşma olur,ağırlaşmaya başlar ve aşağıya doğru bir harekete yönelir. Bu da havanın zemine yaptığı basıncın artmasına dolayısıla ve bu alanlarda yüksek basınç olur.

Örneğin Ekvator’da yıl boyunca sıcaklık yüksek olduğu için sürekli alçak basınç koşulları, kutuplarda ise yıl boyunca sıcaklık düşük olduğu için sürekli yüksek basınç koşulları etkilidir.

 basınçların özellikleri

BASINÇ-YÜKSELTİ İLİŞKİSİ
(basınca yükseltinin etkisi)

Basınç ile yükselti arasında, sıcaklıkta olduğu gibi, ters orantı vardır. Yükseldikçe basınç azalır.

Dağlarda ve ovalarda basınç ile deniz kenarlarındaki basınç değerleri aynı mıdır?Basınç değerleri yükseltinin artmasına bağlı olarak azalır. Bu şekildeki azalmanın temel sebebi, gazların yükseklerde yoğunluğunun azalmasıdır.
Genel olarak her 11 metrede 1 mb basıncın azaldığı kabul edilir.

BASINÇ-YOĞUNLUK İLİŞKİSİ(basınca yoğunluğun etkisi) Basınç ile yoğunluk arasında doğru orantı vardır. Yoğunluk arttıkça basınç ta artar.

Havanın yoğun veya seyrek olması hava basıncını doğrudan etkiliyor. Atmosferde bulunan gazların yoğunluğu artarsa basınç da artar yani basınç ile yoğunluk arasında parelellik vardır. Hava hangi durumlarda yoğunlaşır?

BASINÇ-YER ÇEKİMİ İLİŞKİSİ(basınca yer çekiminin etkisi) Basınç ile yer çekimi arasında doğru orantı vardır. Yer çekimi arttıkça  basınç ta artar.

Fizik yasası gereği atmosferde var olan her cisim yer çekimine maruz kalır. Atmosferi oluşturan gazların da yer çekimine maruz kaldığı bir gerçek. Dünya'nın geoid yapısı gereği kutuplarda yer çekimi fazla, Ekvatorda nispeten daha azdır. Dolayısıyla Ekvator’dan kutuplara ve yüksek yerlerden alçak yerlere gidildikçe yer çekimi artacağı için basınç da artar.
BASINÇ-DÜNYA'NIN HAREKETLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
(basınca dinamik etkenlerin etkisi)

Dinamik Alçak Basınç ve Dinamik Yüksek Basınç kuşaklarının oluşumunu sağlayan etkiler(yukarıda açıklanmıştır).
Dünya’nın hareketlerine bağlı olarak rüzgârlar yön değiştirir. Yön değiştiren rüzgârların 30° enlemlerinde yığılmasıyla buralarda basınç artar. Farklı özellikteki hava kütlelerinin 60° enlemlerinde karşılaşmasıyla sıcak hava, soğuk havanın üzerinde yükselir ve alçak basınç meydana gelir. Bu şekilde Dünya’nın günlük hareketinin etkisiyle 30° ve 60° enlemlerinde dinamik basınç kuşakları oluşmuştur.

BASINÇ-RÜZGAR İLİŞKİSİ(basınca rüzgarın etkisi)

Rüzgarların havanın yoğunluğunu ve sıcaklığını etkilemek suretiyle basınca etki etki etmektedir.

BASINCIN DÜNYA ÜZERİNDEKİ DAĞILIŞI(YARIM KÜRELERE GÖRE-MEVSİME GÖRE)

Yeryüzünde basınç merkezleri coğunlukla "sürekli" basınç merkezleri" özelliğinde olmasına rağmen "yarı sürekli basınç merkezleri" de vardır. Kara ve denizlerin farklı ısınma-soğuma  özelliğine bağlı olarak yaz aylarında denizler, kış döneminde ise karalar "yüksek basınç alanı" oluştururlar.
Yeryüzünde ki "sürekli basınç merkezleri" ise Dünya’nın şeklinden dolayı Ekvator ve kutup noktalarında sürekli termik basınç kuşakları, Dünya’nın günlük hareketinden dolayı ise 30° ve 60° enlemlerinde sürekli dinamik basınç kuşaklarıdır.

İzlanda Dinamik Alçak Basıncı: sürekli dinamik alçak basınç merkezidir ve      kuzeybatıdan gelen bu basınç, ülkemizde kış  vsiminin daha yağışlı  ve ılık geçmesine etki eder.

Sibirya Termik Yüksek Basıncı: yarı sürekli ve termik kökenli bir basınç merkezidir.Özellikle kuzey yarımkürede kış yaşanırken oluşur. Ülkemize kuzeydoğudan gelen bu basınç kış aylarında sıcaklığı   düşürmek koşuluyla, kışların sert ve ayazlı geçmesine neden olur. 
Aluet Dinamik Alçak Basıncı: sürekli dinamik kökenli alçak basınç merkezidir.
Havai Dinamik Yüksek Basıncı:sürekli dinamik kökenli yüksek basınç merkezidir. Kuzey yarımkürede özellikle Kuzey Amerika kıtasının batı kısımlarında kuraklığa neden olur(Arizona çölü)
Asor Dinamik Yüksek Basıncı: sürekli dinamik kökenli yüksek basınç merkezidir.Büyük Sahra'nın çöl olmasına neden olan kuraklığın, ülkemize  özellikle Akdeniz bölgesi ve diğer güney böllerimizde  görülen yaz kuraklığının nedeni genellikle bu basınç merkezidir. 
Basra Termik Alçak Basıncı: yarı sürekli ve termik kökenli alçak basınç funduszeue.info yarımkürede yaz mevsimi yaşanırken oluşur.Güneydoğu yönünde etkili olan bu basınç ülkemizdeki sıcaklıkları arttırmak suretiyle üklemiz iklimine etki eder. Genellikle sıcaklığı arttırır ve nem açığı oluşturur. Özellikle ülkemizdeki güneydoğu bölgesindeki yaz kuraklığına etki eder.
Basınç Harita
funduszeue.info
BASINÇ MERKEZİNE ESEN HAVA AKIMLARI VE AKIM ŞEKLİ


YARIM KÜRELERE GÖRE DEĞİŞEN HAVA AKIM ŞEKŞLLERİ


İZOBAR HARİTALARI


 basınçlar
konu videosu izle funduszeue.info

Online test funduszeue.info

Öz değerlendirme:Konu sınavını yaparak kendizi test ediniz

Anasayfaya dön


Yorumlar- Yorum Yaz

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası