ısıtma tutunca ne yapılır / Üşümek nedir? Üşümenin nedenleri - Son dakika sağlık haberleri – Sözcü

Isıtma Tutunca Ne Yapılır

ısıtma tutunca ne yapılır

Çocuklarda ateş yükselmesi durumunda ne yapılmalı, ne yapılmamalı?

Aile Hastanesi Bahçelievler Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erhan Yüce ateş yükselmesi durumunda yapılmaması gereken 5 davranışı, "Üşüyen ve titreyen ateşli çocuğunuzun üzerini örtmeyin, kalın kıyafetler giydirmeyin, asla soğuk suyla banyo yaptırmayın, alkol ve sirkeli suyla kompres uygulamayın,sık aralıklarla ateş düşürücü ilaç kullanmayın" sözleriyle sıraladı

funduszeue.info'de yer alan habere göre;  Kış aylarının kendini hissettirmeye başladığı bu günlerde özellikle okul dönemindeki çocukların çoğunda ateşli hastalıklar yaşanıyor. Halbuki ateş her zaman korkulması gereken bir durum değil.

Uzman Dr. Erhan Yüce, ateşli çocuklara nasıl davranılması gerektiği hakkında bilgi verdi.

Vücuda giren herhangi bir iltihap durumunda metabolizma kendini savunmaya geçiyor. Bu savunmanın en büyük göstergesi ise yükselen ateş. Vücut ısısı beyindeki hipotalamus bölgesinde ısı kontrol merkezinin denetiminde. Hipotalamus termostat gibi görev yaparak vücut ısısını dengeliyor. Isı ayar eşiği genellikle enfeksiyon hastalıkları seyrinde artan pirojen diye adlandırılan maddeler yardımıyla daha yükseğe ayarlandığında yeni duruma uyum için vücut ısısı da artıyor ve ateş meydana geliyor. Pirojenler bir taraftan ateşin gelişmesini sağlarken diğer taraftan da ateşe yol açan nedene karşı vücut savunma sisteminin uyarılmasını sağlayarak enfeksiyonun sınırlandırılmasında katkıda bulunuyor. Yani ateşe bilinçli bir şekilde yaklaşıldığında zararlı olmadığı söylenebilir. Ancak maalesef pek çok anne baba ateşli çocuğa yaklaşım konusunda yeterli bilgiye sahip değil ya da kulaktan dolma aldıkları bilgiler doğrultusunda hareket ediyor. Bu durum da ateşin çok daha yükselmesine ve sorunun artmasına neden oluyor. 

Çocuklarda ateş, genellikle kısa süre içinde kendiliğinden iyileşen basit viral hastalıklardan kaynaklanıyor. Ateşli çocukların sadece yüzde 15 gibi az bir kısmında antibiyotik tedavisi gereksinimi olan bakteriyel enfeksiyonlar söz konusu. Ateş tedavisinde temel amaç çocuğunun rahatlatılması ve rahatsız edilmemesi. Ateşin normale döndürülmesi, ateşe neden olan hastalığın tedavisi anlamına gelmiyor. Semptomatik tedavide amaç, vücut ısısının normal düzeyine döndürülmesi olmamalı. Büyük çocukların kendini iyi hissettiği küçük çocukların ise rahatladığı bir vücut ısısı düzeyi tedavi için yeterli. Yani ateşin tedavisi için vücut sıcaklığının mutlaka 36 dereceye düşmüş olması gerekmiyor. ,

Ateşe karşı ilk 5 önlem 

1-    Kıyafetlerine dikkat edin: derece civarındaki hafif ateşte çocuğunuzun üzerindeki fazla giysileri çıkartın, ince ve bol bir pijama giydirin. 

2-    Sıvı alımına özen gösterin: Bol miktarda su ve sulu gıdalar almasını sağlayın.

3-    Ortamın sıcaklığını muhafaza edin: Bulunduğu ortamın sıcaklığını derece arasında tutmaya dikkat edin. 

4-    Ilık duş aldırın: derece sıcaklıktaki ılık suyla duş aldırın veya ılık-ıslak bezlerle pansuman yapın.

5-    Hemen ateş düşürücüye sarılmayın: Ateşin 39 dereceye çıkması durumunda doktorunuza danışarak çocuğa ateş düşürücü verebilirsiniz. 

Ateş durumunda yapılmaması gereken 5 hareket

1-    Üşüyen ve titreyen ateşli çocuğunuzun üzerini örtmeyin

2-    Kalın kıyafetler giydirmeyin. 

3-    Asla soğuk suyla banyo yaptırmayın. 

4-    Alkol ve sirkeli suyla kompres uygulamayın. 

5-    Sık aralıklarla ateş düşürücü ilaç kullanmayın.

Birçok anne baba tarafından yapılan bu uygulamalar ateşin daha da yükselmesine, ilaç ve alkol zehirlenmesi gibi sonuçlara yol açabiliyor. 

3 ayın altındaki bebeklerde ateşe dikkat!

Çocuklarda ateş, genellikle gün içinde kendiliğinden iyileşen basit viral hastalıklardan kaynaklanıyor. Ancak ateşli çocuğun yaşı burada çok önemli. Özellikle 3 ayın altındaki ateşli her çocuk hiç zaman kaybetmeden mutlaka doktor tarafından değerlendirilmeli, ateşe yol açan durumun araştırma ve tedavisi hastane şartlarında olmalıdır.

Ateş için kritik süreç 3 gün 

3 aydan büyük çocuklarda ateşin derecesi ve süresi yanında hastanın genel durumu göz önünde bulundurularak hareket edilmeli. Genel durumu iyi, beslenmesi bozulmamış, ateşi derecenin altındaki çocuklar evde semptomatik ateş tedavisi ile 3 güne kadar izlenebiliyor. Şayet ateşin süresi 3 günü geçiyorsa doktor muayenesi mutlaka gerekiyor. 

2 yaşından küçük çocuklarda bazı bulgular önemli 

Ateşli çocuklarda ve özellikle bebeklerde aşağıdaki bulgulardan bir veya bir kaçı ateşe eşlik ediyorsa yaşamı tehdit eden ciddi bakteriyel enfeksiyon olasılığı nedeniyle zaman kaybetmeden bir doktora başvurulmalıdır.

-    Ateş 40 derecenin üzerine çıkıyor ve  72 saatten daha uzun süre devam ediyor ise,

-    Ateşle beraber çocuğunuzda susturulmayan sürekli ağlama, inleme ve dokunulduğunda huzursuzluk hali varsa ,

-    Ateş düşmesine rağmen huzursuzluğu devam ediyorsa,

-    Sürekli uyuklama hali, bilinç bulanıklığı ve sayıklama gibi bulguların varlığında,

-    Bıngıldağında atma ve kabarıklık durumunda,

-    Ateşle beraber cildinde mor döküntüler oluşuyorsa,

-    Daha önce havale geçirmişse,

-    Ağız mukozasında kuruluk, göz yaşının olmaması ,göz küresinde ve bıngıldakta çöküklük gibi  sıvı kaybı bulguları varsa,

-    Zor ve sık nefes alıyorsa, öksürük, hırıltı, gögüs ağrısı, kulak ağrısı, karın ağrısı,boğaz ağrısı,ense sertliği,devamlı kusma,sık ishal,idrar yaparken yanma,idrar renginde değişme gibi bulguların varlığı durumunda mutlaka doktorunuza danışmalısınız

Çocuklarda ateşe yol açan 15 neden

1-    Enfeksiyonlar: Grip, üst solunum yolu enfeksiyonları, kızamık, kızamıkçık, su çiçeği, 5. ve 6. hastalık,kabakulak,tonsillofarenjit,sinüzit,ortakulakenfeksiyonları, laringotrekeobronşit, zatürre, idrar yolu enfeksiyonları, gastroenterit, menenjit, ensefalit, myokardit, endokardit, perikardit, artrit, osteomyelit, bakteriyemi,sepsis gibi.

2-    Aşılar: Bebeklik döneminde gerçekleştirilen özellikla karma aşılar sonrasında. 

3-    Doku Hasarı: Travma,adale içi enjeksiyonlar,diş çıkarma,yanık gibi

4-    Su kaybı: İshal,kusma,yanık vb

5-    Habis olaylar: Lösemi,lenfoma,metastatik hastalıklar

6-    İlaçlar: Antibiyotikler,atropin,amfetamin,amfoterisin gibi

7-    Kan tranfüzyonları

8-    Kafa travmaları

9-    Biyolojik ajanlar

   İmmünolojik hastalıklar:  Romatoid artrit,sistemik lupus eritomatozus,kawazaki hastalığı

   İnflamatuar hastalıklar: İnflamatuar bağırsak hastalığı.

   Endokrin hastalıklar

   Metabolik hastalıklar: Gut ve üremi gibi.

   Zehirlenmeler

   Nedeni bilinmeyen veya araştırılmayan hastalıklar

V&#;cutta aniden oluşan titreme nasıl tedavi edilir?

"Esansiyonel tremor" adı verilen ve nedeni bilinmeyen titremelerin vücutta en sık rastlanan hareket bozukluklarından olduğunu belirten Memorial Antalya Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden funduszeue.info Yılmaz Niyazi Yazman, "Erişkin yaşlarda başlayan titreme sorunu, yaşlanmayla birlikte ilerler. Eller öne uzatıldığında ya da bardak, kaşık tutarken veya yazı yazarken daha çok ortaya çıkar. Eller ve kollar tamamen serbest olduğunda örneğin kucakta istirahat halinde durur. Titreme en çok ellerde görülür ve daha sonra da baş, boyun, bacaklar, ses telleri ve gövdede ortaya çıkar. Her titreme bir hastalık belirtisi olmayabilir" dedi.


STRES VE UYKUSUZLUK TETİKLİYOR


Nedeni bilinmeyen titremelerin başlangıçta hastanın günlük yaşamını etkileyebildiğini kaydeden Nöroloji Uzmanı Dr. Yazman, "ilerleyen dönemlerde bazı tetikleyici etkenlere bağlı olarak hayat kalitesini düşürebilir. Heyecan ve stres yoğunluğu, uykusuzluk, aşırı kafein tüketimi, fiziksel yorgunluk, kan şekeri düşüklüğü, tiroit fonksiyon bozuklukları, altta yatan önemli hastalıkların varlığı Esansiyonel titremeleri tetikleyen faktörler arasında yer alır" dedi.


'PARKİNSON İLE KARIŞTIRILABİLİR'


Uzman Dr. Yılmaz Niyazi Yazman şöyle devam etti: "Esansiyonel titremeyi Parkinson hastalığına bağlı titremelerden ayırt etmek gerekir. Nedeni bilinmeyen titreme, Parkinson’a göre 10 kat fazla görülür. Parkinson titremesi, istirahat halinde, eller rahat pozisyonda dururken ortaya çıkar ve hareketle azalır. Parkinson’da esansiyonel titremesi olan hastalarda görülmeyen hareketlerde yavaşlama, küçük adımlarla yürüme, baş ve gövde öne eğik vaziyette yürüme, yüzde mimiklerde azalma, rijidite denilen kaslarda sertlik gibi belirtiler de vardır."

Vücutta aniden oluşan titreme nasıl tedavi edilir


NASIL TEDAVİ EDİLİR?


Uzman Dr. Yılmaz Niyazi Yazman, "Esansiyonel titreme kadar sık görülmese de nedeni belli olmayan titremeler ile karıştırılmaması gereken hareket bozukluklarından biri de beyincik lezyonlarının titremesidir. Esansiyonel titreme gibi hareketle ortaya çıkan bir titreme gerçekleşir ve esansiyonel titremeye göre daha şiddetli gerçekleşir. Eller hedefe yaklaştıkça titreme şiddetlenir. Örneğin bardak ağıza yaklaştırıldığında artar. Kişi suyu içecekken, titremeye bağlı olarak su bardaktan dökülmeye başlar. Ayrıca yürürken ve otururken dengesizlik gibi başka şikayetler de gelişir. Esansiyonel yani nedeni belli olmayan titremeler yaşam süresini kısaltıcı bir etki oluşturmaz. Titreme zamanla artabilir ancak değişim,genellikle yavaş ve yıllar içinde meydana gelir. Sonuç olarak bazı hastalarda yazı yazma, yemek yeme ve içme aktivitesi sırasında güçlük, hatta sosyal açıdan utanma gibi durumlar becerilerin kaybına neden olabilir. Hafif düzeyde titreme tedavi gerektirmez ve erken tedavi de hastalığın doğal seyrini durdurmaz ya da yavaşlatmaz. Titremeler hastanın yaşam kalitesini ciddi derecede düşürüyorsa ve hasta günlük aktiviteleri yerine getirmekte güçlük çekiyorsa ilaç tedavisine başlanır. Ayrıca etkilenen kas gruplarına enjeksiyon da uygulanabilmektedir. Özellikle baş-boyun titremelerinde enjeksiyon tedavisinin daha etkili olduğu gözlemlenmiştir. İlaç tedavisi ile sonuç alınamayan ve şiddetli titremesi olan hastalarda cerrahi tedavi yöntemlere başvurulabilir" diye konuştu.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası