kürtçe yasağı / "Kürtçenin üzerindeki her türlü yasağı kaldıran adımları biz attık" - Son Dakika Haberleri

Kürtçe Yasağı

kürtçe yasağı

kaynağı değiştir]

Türkiye'de eğitim sistemindeki tek eğitim dili Türkçedir ve kamu eğitim sisteminde Kürtçe ana dil olarak kabul edilmemektedir.[27] Türkiye'deki Kürtler, Kürtçenin devlet okullarında bir ders olmanın yanı sıra eğitim dili olarak da ele alınmasını uzun süredir istemektedir. Deneme amaçlı açılan özel Kürtçe öğreten okullar, yerel halkın ekonomik durumunun kötü olması nedeniyle 'te kapatıldı.[28] Günümüzde Kürtçe eğitim veren çok sayıda onaylanmamış özel okul mevcuttur.[8][9][10]

Kürtçe, üniversitelerde ders olarak okutulmaktadır.[29] Birkaç özel kurs da Kürtçe öğretim gerçekleştirilmektedir.[30] Bununla beraber, Kürtçe seçmeli bir ders olarak bazı ortaokul ve liselerde okutulmaktadır.

Çok kültürlülük ve asimilasyon[değiştir

Türkiye'de Kürtlere yönelik insan hakları ihlalleri

Türkiye'de Kürtlere yönelik insan hakları ihlâlleri, Türkiye'de yaşayan Kürtlere karşı işlenmiş olan insan hakkı ihlallerini incelemektedir.

Arka plan[değiştir

Diyarbakır 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan eski Bitlis Belediyesi Eşbaşkanı İhsan Uğur’a, bir arkadaşıyla Kürtçe konuştuğu için disiplin cezası verildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, konuyla ilgili soru önergesi verdi.

Önergede, şu bilgiler yer aldı:

“Diyarbakır 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan eski Hizan (Bitlis) Belediyesi Eşbaşkanı İhsan Uğur, 22 Kasım ’de tedavi amaçlı götürüldüğü Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi’nde denk geldiği bir arkadaşıyla Kürtçe selam verip, konuştuğu için muayene edilmeden, tedavi edilme hakkı elinden alınarak cezaevine geri götürülmüştü.

“Muayene edilmeden tekrar cezaevine götürülen hasta mahpus hakkında hem Savcılık hem Cezaevi idaresi soruşturma başlattı. Uğur, disiplin soruşturmasına itiraz etti. Soruşturma sonucunda savcılık ceza vermezken, cezaevi idaresi 1 aylık spor ve sohbet gibi etkinliklere katılmama cezası verdi.”

Kolluk kuvvetlerine soruşturma açıldı mı?

Önergede, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan şu soruları yanıtlaması istendi:

* 22 Kasım’da tedavi edilmek üzere hastaneye götürülüp, Kürtçe konuştuğu için tedavi edilmeden cezaevine götüren kolluk kuvvetleri hakkında herhangi bir soruşturma başlatıldı mı?

* Hasta mahpus İhsan Uğur’un Kürtçe selamlaştığı için tedavi edilmemesi, anayasa ve uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınan sağlık hakkına erişimin ihlal edildiği anlamına mı geliyor?

* Türkiye’de Kürtçe konuşmak yasak mı? Değilse İhsan Uğur hangi gerekçe ile disiplin cezası aldı?

* Savcılığın ceza vermediği soruşturmaya cezaevi idaresi hangi yetki ile disiplin cezası verdi?

* Diyarbakır 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevindeki keyfi uygulamaların önüne geçmek ve söz konusu hukuksuzlukları incelemek için bir heyet göndermeyi düşünüyor musunuz?

Bitlis Belediyesi Eşbaşkanıyken 14 Aralık ’da gözaltına alınıp tutuklanan Uğur’a Bitlis 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki yargılama sonucunda “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamalarından toplam 12 yıl 4 ay hapis cezası verildi.

(AS)

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.