iş yerinden referans mektubu örneği / Profesyonel çalışan için referans mektubu

Iş Yerinden Referans Mektubu Örneği

iş yerinden referans mektubu örneği

Referans Mektubu

Bu belge, yeni bir iş bulmak veya yeni bir akademik kariyer hedeflemesi için kullanılabilir. Referans Mektubu, iş bulma veya akademik kariyer sürecini hızlandıracak önemli bir araçtır.

Yeni bir işe girmek isteniyorsa, eski işverenden gelen iyi niyetli mektupları çalışanın yeni işe alınmasına yardımcı olur.

Yeni bir akademik kariyer planlamasında, geçmiş akademik kariyer hakkında olumlu görüşler bildiren yazılı bir referans mektubu, akademik kariyer amacıyla başvurulan kuruma kabul edilmeyi kolaylaştırır.

Referanslara sadece öz geçmişte yer vermek yerine, mektubu yazılı bir belge olarak sunmak güven vericidir.


Bu Belge Nasıl Kullanılır?

Referans mektubu hem iş dünyasında hem de okul başvurularında (yurt içi veya yurt dışı yüksek lisans, doktora, dil eğitimi) vb. gibi konularda başvuru kriterleri arasında değerlendirme unsurlarından biri olan belgedir.

Referans mektupları genellikle bir çalışanın yöneticisi ya da bir öğrencinin öğretmeni/ öğretim görevlisi tarafından yazılmaktadırlar.

Bu belge içerisinde, ilgili kuruma iletilmek üzere adına tavsiye mektubu yazılan kişinin nitelikleri ve kapasitesi hakkında bilgiler verilir.

Bu belge doldurulduktan sonra çıktısı alınmalı ve imzalanmalıdır ya da e-imza ile imzalandıktan sonra e-posta yolu ile gönderilmelidir. Eğer referans mektubu, referans isteyen kişiye elden verilecekse zarfa konulup mühürlenmelidir.


Yasal Dayanak

Türkiye'de referans mektupları herhangi bir özel kanuna tabi değildir.


Örnek nasıl değiştirilir?

Bir form dolduruyorsunuz. Siz formdaki soruları yanıtladıkça, belge gözlerinizin önünde düzenleniyor.

Her şey tamamlandığında, belge size Word ve PDF formatlarında gönderilir. Belgeyi değiştirebilir ve yeniden kullanabilirsiniz.

Örneği doldur

Referans mektubu ya da tavsiye mektubu, belirli bir meslek veya pozisyona başvuruda bulunmak için gereken, bireyin nitelik ve özelliklerini öne çıkaran mektupların genel ismidir.

Referans mektubu iş bulma sürecinizde fayda sağlayan önemli bir araçtır. Özellikle daha önce çalışmış olan kurumlardan gelen iyi niyet mektupları, ayrılma nedeniniz açıklayarak işe alım yapan kişinin karar vermesini kolaylaştıracak.

Referans Nedir?

Referans, kişinin çalışacağı iş alanında uzman biri tarafından işe uygunluğunun dile getirilmesine denir.

Referans özellikle iş başvurularında oldukça önemlidir. Kişiye öğretmeni, eski yöneticisi ya da alanında yetkin bir çalışan referans olabilir. Referans sayesinde yeni başvurulan iş yeri, kişi hakkında olumlu bir izlenime sahip olabilir. CV belgesi hazırlarken referanslar bölümüne mutlaka yer verilmelidir.

Referans Mektubu Nasıl Yazılır?

Referans mektubu şu şekilde yazılır:

  1. Referans mektubu yazarken olumlu bir dil kullanılır.
  2. Referans olunan kişi, mektupta dürüst ve çalışkan olarak anlatılır.
  3. İletişiminiz olmadığı bir kişiye referans mektubu yazmak doğru değildir.
  4. Referans mektubunun ne için istenildiği sorulmalıdır.
  5. Referans mektubu kişinin hedefe uygun bir şekilde yazılmalıdır.
  6. Referans mektubu yazarken imla ve yazım hatalarına özen gösterilmelidir.

 

İnsan Kaynakları Yönetimi İşe Alım Süreci Eğitimi ile profesyonel görüşmeler yapın!

 

Kimler Referans Mektubu Yazabilir?

Şu kişiler referans mektubu yazabilir:

  • İletişiminizin iyi olduğu kişiler
  • Sizi iyi tanıyan kişiler
  • Birinci dereceden akraba olunmayan kişiler
  • Sektörünüzde öncü olan kişiler
  • Daha önce sizinle çalışmış kişiler

Referans Mektubu Ne İşe Yarar?

Tavsiye mektubu ya da referans mektubu, bir kişinin bir görevi yerine getirme yeteneğine yönelik uzman kişilerin görüşlerini içeren yazılardır. Bu görevler, bir işi yapmak, yüksek lisans okulunda başarılı olmak ya da belirli bir tecrübeden faydalanmayı içerebilir. Bu amaç, bir referans mektubunun nihai sebebidir. 

Peki referans mektubu neden yazılır? Referans mektubu ne işe yarar? Referans mektubu yazmaktaki asıl amaç kişinin bir iş ya da üniversite yeri için neden çok iyi bir aday olduğunu mümkün olan en iyi biçimde ifade etmektir.

 

İşe Alım ve Mülakat Teknikleri Eğitimi ile iş görüşmelerinde başarılı olun!

 

Referans Mektubu Örneği

Örnek referans mektubu ile referans mektubu nasıl yazılır sorusuna iyi bir cevap bulabileceksiniz. Örnek referans mektubu içerikleri ile mektubun doğru ve hedefe uygun yazılmasını kolayca öğreneceksiniz.

Referans Mektubu Örnek

Sayın Yetkili,

Görkem Hasgül'ü kurumunuzdaki "metin yazarı" pozisyonu için tavsiye etmek isterim. Görkem Hasgül, 2010-2015 yılları arasında firmamızda metin yazarı olarak görev yaptı. Çalıştığı süre içerisinde başarılı işlere imza atan Hasgül'ün yazılı ve sözlü iletişim yetenekleri de son derece güçlüdür. Hem bireysel hem de ekip çalışmasıyla özverisini ortaya koymuş, yetenekli bir yazardır.

Kurumumuzda çalıştığı dönemde Görkem Hasgül, site içerikleri, reklam metinleri, blog içerikler ve kurumsal içerikler üretmiştir. Kusursuz bir Türkçeye sahip olan Hasgül, işlerin son teslim tarihlerine de özen gösteren bir yazardır.

Gerek çalışma arkadaşları gerekse müşterilerimizle kaliteli bir iletişim kurabilen, fikir ve proje geliştirebilen Hasgül'ün, kurumunuza da aynı özveriyle katkı sunacağına inanıyorum. Konuyla ilgili danışmak istediğiniz bir durum olursa lütfen benimle iletişime geçin.

Saygılarımla,

 

Bünyamin Gökcül

Boğaziçi Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı

E-posta:[email protected]

Tel: 05XX 455 40 XX

Adres: Hasanpaşa Mah. Ahmet Rasim Sk. N:64 Kadıköy/İstanbul

Referans Mektubu Örnek 2

Sayın Yetkili,

Serap Ilgın'ı firmanızdaki içerik yazarı pozisyonu için tavsiye etmek isterim. Serap Ilgın, 2015 senesinden bu yana kurumumuzda içerik yazarı olarak görev yapmaktadır. Doğrudan yöneticisi olarak samimiyetinden, karakterinden ve işine bağlılığında bir hayli memnunum.

Serap Ilgın, düzenli bir şekilde içerik üretebilen, Türkçeye son derece hakim, inisiyatif alabilen, son teslim tarihlerine dikkat eden bir çalışandır. Disiplini ve çalışma özverisi ile Ilgın, herkesin çalışmaktan keyif alacağı bir yazardır. İş takibi konusunda kendine güvenebilir, çalışmalarındaki kaliteyi rahatlıkla görebilirsiniz.

Ekip içi iletişimi bir hayli kuvvetli olan Serap Ilgın, bireysel çalışmalarında da öne çıkan bir karaktere sahiptir. Çalışma ortamında nasıl davranacağını iyi bilen Ilgın, ekipteki herkes ile de dostane ilişkiler kurmayı başarmıştır.

İlgili pozisyon için Serap Ilgın'ı sizlere önerir, herhangi bir sorunuz olması halinde benimle iletişime geçmenizi rica ederim.

Saygılarımla,

 

Görkem Hasgül

Boğaziçi Enstitüsü İçerik Yöneticisi

E-posta:[email protected]

Tel: 05XX 4XX 55 XX

Adres:  Hasanpaşa Mah. Ahmet Rasim Sk. N:64 Kadıköy/İstanbul

Akademik Referans Mektubu Örneği

Sayın ilgili,

Bu referans mektubunu, okulunuzun İnsan Kaynakları Yüksek Lisans Programı'na başvuruda bulunan Eylül Yıldırım için yazıyorum. Eylül Yıldırım'ı, 2012-2013 akademik yılında İstanbul Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi Lisans Programı'na başladığı dönemden bu yana tanıyorum. İlgili programda verdiğim dersteki başarılarının yanı sıra sunduğu projelerdeki akademik disiplinine de yakından tanık oldum.

Eylül özveri sahibi, çalışkan ve ekip çalışmasına uyumlu bir öğrencimizdir. Derslerde, imtihanlarda ve dönem çalışmalarında gösterdiği akademik disiplin ile bilinen bir kişiliği vardır. Aynı zamanda Eylül, araştırmacı yönü kuvvetli, sabırlı ve istediğini alan bir yapıdadır. 

Eylül, kendini sosyal yaşamda da geliştirmiş, entelektüel birikimi yüksek, iletişim yetilerini grup çalışmalarına pozitif bir şekilde yansıtabilen, insani değerleri ön planda tutan ve herkesçe sevilen bir öğrencidir.

Bu nedenle Eylül Yıldırım'a yüksek lisans programınızda yer vermenizin, gelecekteki akademik çalışmaları açısından kendine de içinde yer aldığı akademik ortama da değerli bir katkı sunacaktır.

Saygılarımla,

 

Prof. Dr. Hasan Yılmaz

İstanbul Üniversitesi,

İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi, İnsan Kaynakları Yönetimi

E-posta: [email protected]

Tel: 0216 4XX 44 XX

Adres: Bosna Mah. Reis Çıkmaz Sk. N: 45 Başakşehir/İstanbul

CV Referans Örnekleri Referansları CV’ye Nasıl Eklersiniz?

Referanslar, sizinle daha önceden çalışmış ya da sizi iyi tanıyan ve size ait geribildirim verebilecek kişilerdir. Bu kişiler, kendilerine sorulduğu takdirde nasıl bir çalışan ve nasıl bir insan olduğunuzla ilgili detaylı bilgi sunabilirler. Bu nedenle yeni bir işe başvuru yaparken, önceden çalıştığınız iş yeri sahiplerini, iş verenleri, CV’nizin referanslar bölümüne ekleyebilirsiniz. Referanslar, hem güven ortamının oluşturulması hem de sizinle ilgili daha detaylı bilgi edinilmesi açısından önemlidir.

Çoğu zaman referans vermek isteğe bağlı olsa da CV’nizin dikkat çekmesi ve ciddiye alınması açısından önemlidir. Diğer adayları geride bırakmanıza yardımcı olabilir. Öz geçmişinizin daha detaylı incelenmesini sağlayabilir.

Özellikle profesyonel temasınızın bulunduğu eski iş verenleriniz, iş arkadaşlarınız, öğretmenleriniz ya da müşterilerinizin sizinle ilgili olumlu yorumları, düşlediğiniz yeni işinize başlamanızda etkili olabilir.

İçindekiler

Kimleri Referans Olarak Göstermeliyiz?

Referanslarınızı eski iş verenleriniz, eski müşterileriniz, aynı işi yaptığınız ve sizi iyi tanıyan iş arkadaşlarınız arasından seçebilirsiniz. Vermiş olduğunuz referanslar genellikle CV’niz kısa listeye alındığında, sizinle mülakat yapılmadan önce aranabilir ya da yazılı bilgi istenebilir. Referans olan kişilerin görüşleri sizin işe kabul edilmenizi etkileyebilir.

Bu nedenle referanslarınızı seçerken çok dikkatli olmalısınız. Önceden kötü deneyim yaşadığınız bir iş vereni referans olarak göstermek elbette doğru değildir. Kötü deneyim hangi taraftan kaynaklanmış olursa olsun, yeni iş vereniniz bunun detaylarından çok sizinle ilgili verilen bilgilerden etkilenecektir.

Kulağa çok iyi gelen, inandırıcılıktan uzak övgülerle dolu geribildirimler de yapay duracaktır. En iyisi referans göstereceğiniz kişileri dikkatle seçtikten sonra onlara yeni başvuracağınız işle ve kendilerini referans gösterdiğinizle ilgili bilgi vermenizdir.

Böylece referans verdiğiniz kişi, arandığı takdirde çalışma potansiyeliniz ve kişiliğinizle ilgili detayları kafasında önceden şekillendirebilir.

📌Aile üyeleriniz ya da akrabalarınız da referans olarak kabul ediliyorsa, sizi mesleğiniz de dahil olmak üzere en iyi tanıyan kişiler arasından seçim yapın.

Referans Verirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Daha önce çalıştığınız kurumları kontrol etmek isteyen iş verenler için referanslarınız önemlidir. Her kurumun insan kaynakları bölümü, referanslarınız için değişik taleplerde bulunabilir. Bazı şirketler için bir tane referans yeterli olurken, diğerleri en az iki referans isteyebilir.

Sayı ne olursa olsun, bu seçimi en güvendiğiniz kişiler arasından yapmanız sizin lehinizedir. Fakat birinci dereceden akrabalar, aile üyeleri ya da arkadaşlar yerine, eski iş arkadaşlarınız ve iş verenleriniz, referans olarak daha uygundur.

Bazı şirketler, çalışanları işten ayrılırken, kendilerini referans olarak gösterebilecekleri konusunda onay verirler. Ama bazıları bunu yapmaz. Bu nedenle, bu konuda ayrıldığınız iş yerinden bir tahhüt almadıysanız ve referans olarak göstermek istiyorsanız mutlaka iletişime geçerek bunu bildirmelisiniz.

Bir kişiyi asla onun bilgisi dışında referans göstermemelisiniz. Bu hem saygı kurallarına terstir, hem de referans olarak gösterilen kişi hazırlıklı olmadığı için yeterli ya da doğru bilgi sunamayabilir.

Hatta bazı şirketler, aile üyeleri ve akrabaları referans olarak kabul etmemektedirler. Size daha objektif bakan eski iş verenlerinizden duyacakları geribildirimleri duymayı tercih edeceklerdir.

  • Aile üyelerinizi referans göstermeyin
  • Referanslarınızı en güvendiğiniz kişiler arasından seçin
  • İş başvurusu yaptığınız şirketin referans kriterlerine dikkat edin
  • Haber vermeden kimseyi referans göstermeyin

Referansınıza Haber Verin

Daha önce referansınıza haber vermeden onu kesinlikle CV’nizde referans olarak göstermemeniz gerektiğinden söz etmiştik. Referansınızı arayın ve başvuracağınız işle ilgili bilgi verin. Sorulması muhtemel sorulardan söz edin. Onun sizinle ilgili vereceği bilgileri birlikte belirleyin.

Referanslarınızı aradığınızda iletişim ve iş bilgilerini alın. Pozisyonlarını doğru yazın. Bunları referanslarınıza teyit ettirin. Adres, mail adresi ve telefon numarası gibi bilgilerinin güncel olduğundan emin olun. Ulaşılabilir olmaları önemlidir.

Referanslarınız CV’nizin Hangi Bölümüne Yazılır?

İyi bir CV’nin sırasıyla şu bölümlerden oluşması gerekir:

  • Başlık
  • Profesyonel Özet
  • İş Tecrübeleri
  • Eğitim Bilgileri
  • Teknik ve Sosyal Beceriler
  • Ek Bölümler

Referanslar CV’nin en sonunda yer alan ‘’Ek Bilgiler’’ kısmına eklenmelidir. Daha öncesinde verilen bilgiler doğrudan sizin iş deneyimi ve eğitim bilgilerinizdir. Ek Bilgiler kısmına eklenen referanslar bölümü çok uzun tutulmamalı, CV’yi gereksiz yere uzatmamalıdır.

Unutmayın ki, CV’nizde vereceğiniz her bilgi kısa ve net olmalıdır. Gereksiz laf kalabalığı, öz geçmişiniz okunurken kafa karışıklığı yaratır. Üstelik günümüzün hızlı dünyasında artık hiçbir kurumun detaylı ve uzun bir CV’yi okumaya zamanı yok.

Referanslarınızı Nasıl Yazmalısınız?

Ek Bilgiler başlığı altında toplayacağınız referanslarınız eğer çok fazlaysa, bunları kendi içinde belli gruplara ayırarak yazabilirsiniz. Örneğin:

Mesleki Referanslar: Daha önce birlikte çalıştığınız iş arkadaşlarınız, iş verenleriniz ve müşterileriniz bu gruba dahildir. Bu kişilerin sizin mesleki başarılarınızı ve becerilerinizi iyi bilen kişiler arasından seçilmiş olduğuna dikkat edin.

Akademik Referanslar: Okuduğunuz ya da mezun olduğunuz okulda, başarılarınızı onaylayan ve sizin için pozitif geribildirim verecek öğretmenleriniz bu gruba dahil olabilir. Ayrıca başka okullarla yaptığınız ortak çalışmalardaki becerilerinizi ön plana çıkarcak, diğer okullarda görev yapan öğretmenleri de bu gruba ekleyebilirsiniz.

Kişisel Referanslar: Sizi mesleğinizden çok kişiliğinizle daha çok tanıyan ve etik, güvenilirlik, motivasyon gibi sosyal yönlerinizi değerlendirebilecek kişiler bu gruba dahildir. Bu kişilerle profesyonel bir iş geçmişiniz bulunmayabilir. Eğer başvuru yapacağınız kurum tarafından kabul ediliyorsa, aile üyeleri ve akrabalar da bu gruba dahil edilebilir.

Yukarıdaki gruplandırmayı yaptıktan sonra referanslarınızın hangi gruba dahil olduğuna karar verin ve yazın.

Doğru referans örneği

Ahmet Güneş
İnsan Kaynakları Müdürü
İş Bankası /İstanbul
[email protected]
00905050000000

Yanlış referans örneği

Ahmet Güneş
İnsan Kaynakları Müdürü
İş Bankası
Cadde Han Sokak 70 Numara
Beyoğlu / İstanbul
[email protected]
00902120000000
00905050000000

Yukarıdaki örnekleri inceleyerek siz de kendiniz için doğru referansları CV’nize ekleyebilirsiniz. Referanslarınızla aranızdaki iş deneyimini de yazabilirsiniz ama CV’nizi fazla uzatmamak için eğer böyle bir bilgi vermek zorunda hissediyorsanız, kısa tutmanızda yarar var.

CV’de Kullanacağınız Referanslar İçin Püf Noktaları

Referans kullanırken size yardımcı olacak bazı püf noktalarına bakalım şimdi de.

Aynı Referansı Tüm Başvurularınızda Kullanmayın

Bazı kişilere çok güveniyor ve her başvurduğunuz iş için onları referans olarak göstermek istiyor olabilirsiniz. Fakat referanslarınızın baş vurduğunuz işle ilgili olmalarına dikkat edin. O iş dalıyla hiç ilgisi bulunmayan birini referans olarak göstermeniz çok da etkili olmayacaktır.

Olumsuz Deneyim Yaşadığınız Kişileri Referans Olarak Yazmayın

Birlikte iyi iş çıkarmış da olsanız kişisel olarak anlaşamadığınız iş arkadaşlarınızı ya da iş verenlerinizi referans olarak göstermekten kaçının. Sizinle ilgili pozitif konuşmayabilirler.

İsim ve İletişim Bilgilerini Doğru Girin

Yanlış isim vermek ya da iletişim numarasını doğru girmemek hem referans olan kişiye ulaşımı engeller hem de güven sorunu yaratır. Bu nedenle tekrar kontrol edin ve doğru yazdığınızdan emin olun.

Deneyimsiz Kişiler Referans Kısmına Ne yazabilirler?

Referans vereceğiniz insanlarin sizinle daha önceden çalışmış olmaları elbette önemlidir. Fakat okuldan yeni mezun olduysanız ve henüz kimi referans olarak göstereceğinizi bilmiyorsanız endişelenmeyin.

Mezun olduğunuz okuldaki hocalarınız, birlikte güzel çalışmalara imza attığınız öğretmenleriniz elbette sizin için referans olabilirler. Fakat daha önce de belirttiğimiz gibi, bunu onlara sormadan yapmamalısınız.

Eğer mezun olduktan sonra bir kursa katıldıysanız, kurs öğretmeniniz de size referans olabilir. O kurstaki başarınızdan ya da mesleğe yatkınlığınızdan söz edebilir.

Ayrıca staj yaptığınız şirketlerdeki yöneticileri de referans olarak gösterebilirsiniz. Staj da bir tür mesleki deneyim sayılır ve orada edindiğiniz deneyimlerle birlikte iş verenin gözünde bir imajınız oluşur. Bu imajı referans olarak değerlendirebilirsiniz.

Son olarak, kişisel referanslar da kullanabilirsiniz. Aslında mesleğinizle ilgisi olmayan ama sizi kişisel olarak çok iyi tanıyan ve hakkınızda sorulacak sorulara iyi yanıtlar verebilecek bir aile üyesi ya da arkadaşınızı referans olarak gösterebilirsiniz.

Referans Eklenmesi Gerekli Olmayan Durumlar Nelerdir?

Bazı durumlarda referans eklemeniz çok iyi bir fikir olmayabilir. Peki nedir bu durumlar?

  • İş ilanında referans istenmiyorsa, eklemenize gerek yoktur.
  • Eğitim ve iş bilgilerinizden sonra CV’nizde kısıtlı bir yer kalmışsa, buraya referansları yazarak öz geçmişinizi uzatmak yerine, kısa bir not düşerek, dilendiği takdirde referans gösterebileceğinizi belirtmeniz yeterlidir.
  • Çok fazla sayıda iş yerine başvu yapacaksanız, bu iş yerlerinden gelecek olan telefonlar referanslarınızı yoracağından artık hakkınızda daha fazla konuşmak istemeyebilirler ya da kısa kesebilirler. Böylesi bir durum negatif bir etki uyandırabilir. Eğer aynı türden iş için birden fazla kuruma başvuru yapacaksanız, referansları isteyen şirketlere sunmanız daha iyi bir fikir olabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Referanslarımı yazarken numaralandırmalı mıyım?

İçinizden nasıl geliyorsa öyle yapın. Numara da verebilirsiniz, araya boşluk koyarak, alt alta da yazabilirsiniz.

Referanslarımı yazıp bitirdikten sonra CV’ye başka bölüm eklemeli miyim?

Hayır. Referanslarınız ile CV’nizi tamamen bitirmelisiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası