boyunda kıl dönmesi / Kıl Dönmesi Nedir, Kıl Dönmesi Belirtileri ve Ameliyatı

Boyunda Kıl Dönmesi

boyunda kıl dönmesi

Kıl D&#;nmesinde Doğru Bilinen 8 Yanlış

Kıl dönmesi, vücudun herhangi bir bölgesine ait olan kılların (saç kılları, sırt kılları…) döküldükten sonra bu kılların tutunabileceği vücudun girintili olan başka bir bölümünden deriyi delerek içeri girmeleri sonucunda olmaktadır. Kıl dönmesi vücudun girintili olan birçok yerinde görülebilmektedir. Terlemenin fazla olması, hijyenin az olması,kilolu olma veya kaykılarak oturma gibi faktörler kılın deriye girişini kolaylaştırarak kıl dönmesi oluşumunu artırmaktadır. Genetik faktörlerde önemlidir anne veya babasında kıl dönmesi olan bireylerde daha fazla oranda görülmektedir. Çok fazla kıllı olan ve kıl yapısı sert olan bireylerde daha çok görülmektedir.

Maalesef kıl dönmesi hastalığı ve tedavi yöntemleri ile ilgili doğru olarak bilinen birçok yanlış bilgi var, onlardan bahsedecek olursak;

Yanlış: Kıl Dönmesi Sadece Erkeklerde Oluşur!

Doğru: Kıl dönmesi erkeklerde 3 kat daha fazla görülmekle birlikte her iki cinste de görülür. Kıl dönmesinin en sık görüldüğü yaş dilimi ise yaş arasıdır.

Yanlış: Kılın Ciltten Ters Dönüp İçeride Büyümesi Kıl Dönmesini Meydana Getirir

Doğru: Kesinlikle doğuştan değil, sonradan olma bir hastalıktır. Vücudumuzun herhangi bir yerine ait olan kılvücudumuzun girintili olduğu başka bir alanda deriyi delerek içeriye girmesi sonucunda burada bir enfekte tünel oluşturur ve bu ilerleyerek o bölgede enfekte kıl kesesine dönüşür.

Yanlış: 30 Yaşından Sonra Kıl Dönmesi Oluşmaz!

Doğru: Kıl dönmesinin en sık görüldüğü yaş dilimi ise yaş arası olmakla birlikte her yaşta görülebilir.

Yanlış: Kıl Dönmesi Bir Tek Kuyruk Sokumunda Olur

Doğru: Kıl dönmesi vücudun girintili olan birçok yerinde görülebilmektedir. Mesela göbekte parmak aralarında ve boyunda ve koltuk altında.

Yanlış: Kıl Dönmesi Oluştuğu Bölgeden Farklı Bölgelere Sıçrayabilir

Doğru: Kıl dönmesi bulaşıcı bir hastalık değil. Bir alandan diğer başka bir alana sıçfunduszeue.info bir bölgesinde kıl dönmesi olan bir bireyin başka farklı bir alanında da kıl dönmesi meydana gelme riski daha fazladır.

Yanlış: Kıl Dönmesi Zamanla Kendiliğinden Yok Olabilir

Doğru: Kıl dönmesi oluştuktan sonra genellikle tedavi olmaksızın kendiliğinden iyileşmez. Hatta zamanla daha geniş alana yayılır.

Yanlış: Kıl Dönmesinin Tek Tedavisi Açık Ameliyattır!

Doğru: Günümüzde kıl dönmesinin bir sürü farklı tipi ve formu vardır ve hepsinde tek çeşit ameliyat tedavisi doğru tedavi değildi. Günümüz teknolojisinde lazer, radyofrekans gibi yöntemlerle de tedavi edilebilirler.

Yanlış: Kıl DönmesiAmeliyatı Sonrası Uzun Süre Yürümekte ve Oturmakta Zorluk Çekilir!

Doğru: Tedavi edilen kıl dönmesinin büyüklüğüne göre ve yapılan tedavi şekline göre değişmekle birlikte hastalarımız aynı gün veya ertesi gün hastaneden taburcu olurlar ve günlük işlerini yapmaya başlarlar. Bir aksilik olmaz ise de gün içinde çalışmaya başlaya bilirler.  

False

Kıl Dönmesinin 6 Belirtisi ve Yapılması Gerekenler

Kıl dönmesi, kişilerin yaşamlarını olumsuz yönde etkileyen sağlıksız bir durumdur. Genel olarak erkeklerde görülen kıl dönmesi, kuyruk sokumu denilen noktada daha çok kendisini gösterir. Daha çok oturarak çalışan kişilerde görülen bu rahatsızlık nadir de olsa kadınlarda da görülmektedir.

Tıp dilinde pilonidal sinüs adı verilen bu hastalık halk arasında kıl dönmesi olarak bilinmektedir. Vücutta düzenli olarak çıkan ve dökülen kıllar bazı durumlarda tam çıkamaz ve derinin altında ete doğru büyüme yapar. Oldukça sinsi ilerleyen bu rahatsızlık, kendisini çeşitli belirtilerle gösterir. Doğru tedavi uygulanmazsa tekrarlama riski olan bu hastalık için mutlaka uzman doktora görünmelisiniz.

Kıl Dönmesinin 6 Belirtisi ve Yapılması Gerekenler

Kıl dönmesi çok gizli ilerleyen ve son ana kadar kendisini belli etmeyen bir rahatsızlıktır. Bu açıdan bakıldığında hastalar genellikle son aşamada doktora başvurur ve gerekli tedavi için ilk adımı atar. Kıl dönmesi konusunda bir takım belirtiler mevcuttur. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

Küçük Yumrular (Papül): Kıl dönmesinin olduğu bölgede sıklıkla küçük yumrular görülmektedir. Papüller döküntü şeklinde görülür. Papüller, egzema ve suçiçeği gibi hastalıklarda daha çok gözlense de kıl dönmesinde de varlığı hissedilmektedir.

Kabarcıklar (Püstül): Kıl dönmesi hastalığına yakalanan kişilerde püstül de görülebilir. Püstüller içi iltihapla dolu keseciklerin ismidir. Püstüller de bu rahatsızlığın belirtilerinden olabilir. Bu açıdan önemsemek ve dikkate almak önemlidir.

Ağrı: Kıl dönmesi oluşan bölgede kişilerin ağrıları oluşabilir. Bu ağrılar genellikle sinirsel rahatsızlık sebebi ile oluştuğu düşünülse de altında yatan sebep çok farklı olabilir. Özellikle kuyruk sokumu bölgesinde oluşan ağrılara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Akıntı: Kıl dönmesi ile birlikte görülebilen bir diğer belirti akıntıdır. Rahatsızlığın oluştuğu bölgenin iltihaplanması ve sonunda bu irinin akması sonucunda sürekli olarak akıntı görülebilir. Zaman zaman bu akıntılar kanlı şekilde de görülür. Dolayısıyla akıntı çok ciddiye alınması gereken belirtilerdendir.

Kaşıntı: Kuyruk sokumunda kıl dönmesine bağlı olarak kaşıntı görülebilir. Bunu zaman zaman sivilce de takip edebilir.

Kızarıklık: Şişlik, iltihap, akıntı, ağrı gibi etkenleri takip eden kızarıklık da kıl dönmesinin belirtilerinden birisidir. Genellikle önemsenmeyen kızarıklıklar aslında büyük bir hastalığın habercisi de olabilir. Bu bağlamda mutlaka bunu önemsemeli ve uzman doktora şikayetimizi bildirmeliyiz.

Uzman doktora başvurduğumuzda bu şikâyetlerden biri ya da birkaçı varsa söylemeliyiz. Böylece en doğru tanı koyulur ve tedaviye bir an önce başlanır.

Kıl dönmesi tedavisi için ne yapılmalı?

Öncelikle kıl dönmesine bağlı olarak gelişen apse bölgeden boşaltılarak uzaklaştırılır. Ardından kılın sardığı kısım ameliyatla alınır. Tamamen boşalan bölge için yaklaşık olarak 1 ila 2 ay arasında tedavi uygulanır. Bu tedavi sırasında hastanın hastanede yatmasına gerek yoktur. Kıl dönmesi tedavisi iyileşme sürecinde doktorun tavsiyelerine uyması ve yara bakımın yapması ile kıl dönmesinden kalıcı olarak kurtulunmaktadır.

Kıl dönmesi, kıvrılmış ve deriden yükselmek yerine cildin içine geri dönen bir tüy olarak tanımlanabilir. Ciltte bazen irinle dolu kabarık bir yumruya şeklinde görülebilir. Kıl dönemsi genellikle sakal, kasık bölgesi, kalça, bacaklar ve koltuk altları gibi derinin tıraş edildiği veya ağdalandığı bölgelerde görülür. Kaşıntılı ve rahatsız olabilirler ve bazen de enfekte olabilirler.

Kıvırcık veya kaba saçlı kişilerde kıl dönmesi daha yaygın olarak görülür. Bunun temel sebebi ise, bu tür tüylerin cilde geri kıvrılma olasılığı daha yüksektir. Ayrıca, çok yakın sürelerde tıraş olmak veya tıraş olurken körelmiş bir bıçak kullanmak gibi yanlış tıraş teknikleri kullanmak da kıl dönmesini tetikleyebilir. Vücudun belirli bölgelerinde sıkı giysiler veya sık sık sürtünme de kıl dönmesi gelişimine katkıda bulunabilir.

Kıl dönmesini önlemek için uygulanacak birtakım teknikler bulunmaktadır. Bu yolların izlenmesi tehlikeyi en aza indirecektir.

Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır?

Ciltte kabarık bir yumru veya kırmızı, iltihaplı alan olarak görülebildiğinden, kıl dönmesinin teşhis edilmesi genellikle kolaydır. Çoğu durumda, uzman hekim etkilenen bölgenin fiziksel muayenesine dayanarak kıl dönmesini kolaylıkla teşhis edebilir. Bazı durumlarda, folikülit veya apse gibi semptomlara neden olabilecek diğer durumları dışlamak için deri kazıma veya biyopsi gerekebilir.

Kıl dönmesi olduğundan şüpheleniyorsanız, enfeksiyon riskini artırabileceğinden, saçınızı yolmaktan veya kaşımaktan kaçınmanız önemlidir. Bunun yerine, cildi yumuşatmak ve tüylerin çıkmasına yardımcı olmak için ılık kompres kullanmayı deneyebilirsiniz. Batık kendi kendine düzelmezse veya enfeksiyon kaparsa, tedavi için bir sağlık kuruluşuna gitmenizde fayda var.

Kıl Dönmesi Nerelerde Olur?

Kıl dönmesi vücutta kıl bulunan herhangi bir yerde meydana gelebilir, ancak en yaygın olarak sakal, kasık bölgesi, bacaklar, kalça ve koltuk altları gibi tıraş edilmiş veya ağdalanmış bölgelerde görülür. Bunun yanı sıra yüz, boyun, göğüs ve sırtta da oluşabilirler.

Kıl Dönmesi Aşamaları Nelerdir?

Kıl dönmesi oluşumunun aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Saç folikülün içinde sıkışması ilk aşamadır. Bir saç tıraş edildiğinde veya ağda yapıldığında, saçın keskin kenarı kıvrılabilir ve folikülün içinde sıkışabilir. Bu, iltihaplanmaya ve ciltte kabarıklığa neden olabilir.

İkinci aşamada yumru kırmızılaşır ve iltihaplanır. Kıl folikülün içinde sıkışıp kaldığından, yumru kırmızılaşabilir ve iltihaplanabilir. Alan ayrıca kaşıntılı olması da olasıdır ve dokunulduğunda hassaslık hissedilebilir.

Yumru irinle dolar. Kıl dönmesi enfeksiyon kaparsa, yumru irinle dolabilir. Bölge ayrıca daha ağrılı ve şiş olabilir.

Kıl tümseğin dışında uzar. Çoğu durumda, saç eninde sonunda folikülden dışarı çıkar ve tümsek kendi kendine düzelir. Ancak batıklar kendi kendine düzelmezse veya enfeksiyon kaparsa bir sağlık kuruluşuna tedavi ettirilmesi gerekebilir.

Kıl dönmesi gizli bir şekilde ilerleyen hastalıktır. Dolayısıyla mutlaka bir sağlık kuruluşunda bu konuda uzman bir doktor ile görüşmeli ve gerekli tedaviyi almalısınız.

Kıl Dönmesi Tedavisinde Ameliyata Alternatif Tedavi Yöntemleri Var Mıdır?

Evet kıl dönmesi tedavisinde ameliyata alternatif lokal tedavi yöntemleri vardır. Bu konudaki ilk bilimsel makale yılında Klaas tarafından yayınlanmıştır. Armstrong ve Barcia ise, yılında ABD ordusunda kıl dönmesi sorunu olan ve ameliyatsız yöntemle tedavi ettikleri askerin sonuçlarını yayınlamışlardır. Kıl dönmesi apsesi durumunda halk arasında kara merhem diye bilinen pomadın (ham petrol özelliğindeki karışımın sülfürik asit ile muamele edilerek suda çözünür hale getirilmiş şekli) sürülmesinin etkili olduğu, ancak geçici bir çözüm ürettiği bilinmektedir.

funduszeue.info Tekniği

Kıl dönmesinin ameliyatsız tedavisinde ‘’Bascom tekniği’’ veya ‘’sinüsektomi’’ olarak adlandırılan bu teknikte lokal anestezi ile kıl kesesinin olduğu küçük bir alan çıkartılır ve bazen fistüller arasındaki ilişkileri kesmek gerekebilir. Bu teknik, ilk olarak yılında Bascom tarafından tanımlanmış olup, tekrarlama oranı hayli düşüktür. Soll ve ark. yılında İsviçre’de hasta üzerinde gerçekleştirdikleri çalışmada ortalama yıllık takip ile % 10 civarında nüks oranı belirlediklerini bildirmişlerdir.

funduszeue.info Tekniği

Bu teknik İngilizce kaynaklarda ‘’Fistula laser closure’’ veya kısaltılmış adı ile ‘’FILAC’’ olarak veya ‘’Laser ablation of the fistula tract’’ yada kısaca ‘’LAFT’’ adlandırılmaktadır. Lazer ile fistül kapatılması tekniği ilk olarak yılında Almanya’da Arne Wilhelm tarafından makat fistülü tedavisi için tanımlanmıştır. Buradaki ana mantık, boşluğun adeta silikon ile dolgu yapar gibi, lazer ile yakılarak kapatılmasıdır. Lazer 1, nm dalga boyunda ve 13 watt gücünde olup, kıl dönmesi boşluğu yolunun fırça ile temizlendikten sonra ince bir kürdan çapında olan lazer çubuğu ile fistül tünelinin o dairesel olarak (radyal fiber ile) yakılarak fistül yolunun kapatılmasıdır. Bu teknik komplike olmamış olgularda rahatlıkla lokal anestezi ile % 10 civarında nüks oranı ile uygulanabilmekte ve işlem sonrası ağrısız, daha çok yanma hissi ile seyretmekte ve sonuçları gayet iyi olan güncel bir tekniktir.

3.Gümüş Nitrat Tekniği

Kıl dönmesinin lokal tedavisinde en sık olarak gümüş nitrat, fenol ve fibrin yapıştırıcı gibi kimyasal maddeler kullanılmaktadır. Bu kimyasal maddeler fistül girişlerinden içeriye verilir ve işlem ortalama dakika içinde tamamlanır. Haftalık veya iki haftalık kontrollerle ortalama hafta içinde % 20 civarında nüks oranı ile iyileşme olması beklenir. Bazı cerrahlar hangi yöntemle tedavi edilirse edilsin, kıl dönmesi (pilonidal sinüs) hastalığının 40 yaştan sonra kendiliğinden gerileyeceğine inanırlar, bu nedenle komplike hastalık olmadıkça ameliyat önermezler.

Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi Öncesinde Hangi Konuda Dikkatli Olunmalıdır?

Kan sulandırıcı ilaçlar (Aspirin®, Coraspin®, Ecoprin®, Dispril®, Coumadin®, Heparin®, Plavix®, Pradaxa® vb.), romatizma ve ağrı kesici ilaçları, insülin, demir ilacı veya antibiyotik kullanıyorsanız doktorunuzu uyarınız. Kan sulandırıcı ilaçların işlemin gün öncesinden kesilmesi gereklidir.  Ayrıca mutlaka alerjileriniz konusunda doktorunuzu uyarınız. Sıklıkla, kan sulandırıcı ilaçlara, işlemden gün sonra tekrar başlanılabilir, ancak bu konuda mutlaka doktordan onay almak gerekir.

Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi Sonrasında Ne Zaman İşe Geri Dönülebilir?

Hastalar ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi sonrasında derhal işlerine geri dönebilirler. Bu işlemin, Diş Doktorunda lokal anestezi ile uyuşturma ile yaptırılan bir işlemden pek bir farkı yoktur. Ameliyatsız kıl dönmesi tedavisinin avantajı, işten geri kalmaya neden olmamasıdır. Belirgin bir ağrı yaratmaz ve basit ağrı kesici haplar ile işlem sonrasındaki ağrı kontrol altına alınabilir.

Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

  • Genel anestezi (narkoz) gerektirmemesi
  • Muayenehane koşullarında uygulanabilen bir girişim olması
  • İşlem sonrasında yatak istirahati gerektirmemesi
  • Nüks oranının düşük olması ve nüks ederse aynı yöntemle tedavi edilebilmesi
  • Çok az bir kesi izi kalması, kozmetik sorun olmamasıdır.

Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisinin Sonuçları Nasıldır?

Kıl dönmesinin ameliyatsız tedavisi, uygun koşullarda deneyimli ellerde yapıldığında gayet olumlu sonuçlar alınabilmekte ve nüks veya tekrarlama oranı % 20 civarında olmaktadır. Hasta birkaç kez üst üste hekime yara bakımı amaçlı gitmelidir.

Burada ameliyatsız tedavi ile ‘’kıl dönmesi’ne son’’,  ‘’kıl dönmesi için kesin çözüm’’,  ‘’kıl dönmesi için garantili tedavi’’,  ‘’kıl dönmesi’ne paydos’’, ‘’ kıl dönmesi için kesin tedavi’’ gibi bir gerçek maalesef mümkün değildir. Bu konuda bir Genel Cerrahi Uzmanı’na başvurmak gerekir. Yalnız bağırsak ve makat hastalıkları üzerine hizmet veren cerrahlar, kolorektal cerrahi ve proktoloji uzmanı olarak adlandırılır.

Kıl Dönmesinin Nüks Etmesini Önlemek İçin Pratik Öneriler Nelerdir?

  • Hekimin önerdiği şekilde, hastalar temizlik ve yara bakımını yapmalı
  • Yara veya kıl giriş delikleri iyileştikten sonra, kuyruk sokumu oluğu her gün yıkanıp silinerek boşta gezen kıllar temizlenmeli.
  • Çok kıllı olanlar, kuyruk sokumu oluğunu, haftada bir kez kıl dökücü krem ile veya cımbızla temizlemeli, kaba etlerini genişçe tıraş ettirmeli.
  • Lokal tedavi sonrasında lazer epilasyon ile kılların uzaklaştırılması, nüksü önlemede en etkin önlemdir.

Kıl Dönmesi Sorununda Lokal Tedavilerin Yan Etkileri Var Mıdır? 

Kıl dönmesi tedavisinde fenol ve gümüş nitrat; labirent dışında kaçmadığı sürece yan etki oluşturmaz, ancak labirent dışına kaçtığında birkaç gün içinde aynı yerde ağrı ve akıntı yaparsa da tedavisi lokal anestezi altında pansumanla sağlanır.

Kıl Dönmesinde Lokal Tedavinin Avantajları Nelerdir?

  • Genel anestezi (narkoz) gerektirmemesi
  • Muayenehane koşullarında uygulanabilen küçük bir girişim olması
  • İşlem sonrasında yatak istirahati gerektirmemesi ve işten geri kalma olmaması
  • Nüks oranının düşük olması ve nüks ederse aynı yöntemle tedavi edilebilmesi
  • Çok az bir kesi izi kalması, kozmetik sorun olmaması.

 

Prof. Dr. Korhan TAVİLOĞLU
Proktoloji Uzmanı

 

Kaynaklar

  1. Horesh N, Meiri H, Anteby R, et al. Outcomes of laser-assisted closure (SiLaC) surgery for chronic pilonidal sinus disease. J Laparoendosc Adv Surg Tech A Mar 9. doi: /lap Online ahead of funduszeue.info: 
  2. Algazar M, Zaitoun MA, Khalil OH, et al. Sinus laser closure (SiLaC) versus Limberg flap in management of pilonidal disease: A short term non-randomized comparative prospective study. Asian J Surg May 6:S(21) doi: /funduszeue.info
  3. Meinero P, La Torre M, Lisi G, et al. Endoscopic pilonidal sinus treatment (EPSiT) in recurrent pilonidal  disease: a prospective international multicenter study. Int J Colorectal Dis (). funduszeue.info
  4. Andersson RE. Coloproctology Less invasive pilonidal sinus surgical procedures. funduszeue.info
  5. Kalaiselvan R, Bathla S, Allen W, et al. Minimally invasive techniques in the management of pilonidal disease. Int J Colorectal Dis ). funduszeue.info
  6. Wysocki AP, Doll D. Missing points in pilonidal disease. Dis Colon Rectum ;  4 pe doi: /DCR
  7. Lund J, Tou S, Doleman B, et al. Fibrin glue for pilonidal sinus disease. Cochrane Database Syst Rev Jan 13;1:CD doi: /CDpub2.
  8. Wilhelm A. A new technique for sphincter-preserving anal fistula repair using a novel radial emitting laser probe. Tech Coloproctol ; 15 (4):
  9. Armstrong JH, Barcia PJ. Pilonidal sinus disease. The conservative approach. Arch Surg ; –
  10. Bascom J. Pilonidal disease: origin from follicles of hairs and results of follicle removal as treatment. ; 87 (5):

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası