ıtır otunun faydaları / SARDUNYA VE ITIR ÇİÇEĞİ, | Sardunya, Şifalı bitki bahçesi, Yükseltilmiş çiçek tarhları

Itır Otunun Faydaları

ıtır otunun faydaları

Gül Damlası Otu (Itır)

Itır olarak bilinen, yaprakları güzel kokulu bir bitkidir. Limon kokulu olanı (Pelargonium Cirosum) sivri sineklerin sevmediği bitkilerden olarak bilinir. Kokusu gül kokusunu andıran (Pelargonium Graveolens) ise Gül Daması otu olarak bilinir. Her iki türünde bir çok çeşidi vardır.

Itır yetiştirmek sardunyadan daha kolaydır. Çünkü hastalıklara karşı sardunyadan daha dayanıklıdır. Dallarından kırıp yeni fideler üretebilirsiniz.

Itır, gül, amber ve limon kokularının karışımı gibi kokar. İlk baharda soluk pembe çiçekler açar ama çiçeğinden öte yapraklarının güzel kokusu için yetiştirilir. Özellikle Akdeniz bölgesinde ve Kıbrıs&#;ta yetiştirili ve bu bölgelerde tanınır. Yaprakları hoş kokusu nedeniyle reçellerde ve sütlü tatlılarda vanlya yerine aroma olarak kullanılır.

Yetiştirilmesi ve Üretimi

Itır toprak seçmez, her çeşit toprakta yetiştirilebilir. Evlerde rahatlıkla yetiştirilebilir ama güneş ister. Güneş görmeden büyüyen ıtırın dalları ve yaprkaları sağlıksız, çirkin ve ince uzun olur.

Kışın çok soğuktan korumalısınız. Budama zamanı kış soğukları erken başlayan yerlerde çiçek açtıktan hemen sonra, diğer yerlerde ise ağustos ayıdır. Eğer hızlı büyüyorsa hem çiçekleri geçtiğinde, hem de ağustosta budanabilir. 
Çoğaltmak için dallarını kırıp dikin. Suda bekletirseniz köklenmez. Toprağa dikildiğinde hızla köklenir. Biraz güneşli ve esintili bir yerde yüzde yüz köklenip büyür. Sadece çok fazla uç-körpe dalları tercih etmeyin. Çünkü bunların köklenmeyip çürüme ihtimali çoktur. Uzun bir dalı birkaç parçaya bölüp dikerseniz her parçasından ayrı bir ıtır bitkisi elde edebilirsiniz. Yeri çok soğuk olamamak şartyla yılın her zamanında köklenir.

Gül Damlası Otu ile Sütlaç Tarifi

Itır (Gül Damlası) Bitkisinin Faydaları

Cilt Bakımı Ve Cilt Hastalıkları: Akne, Alerji, Ayak Kokusu, Çıban, Egzama, Iskatro, Pişik, Siğil, Temriye, Terleme, Yanık, Yara, Yılan ve Böcek Sokmaları

Gastrointestinal Sistem Sağlığı: Bağırsak Hareketleri Bozukluğu, Gastrit, Gaz Söktürücü, Hazımsızlık, Hemoroit, İshal, İştah Açıcı, Kabızlık, Spazm, Ülser hastalığının etkilerini azalttığı söylenir.

 

Kaydet

Kaydet

Bilgi Paylaşıldıkça Çoğalır :

gülgül damlasııtırkıbrısPelargonium CirosumPelargonium Graveolensporto tatlısışifalı bitkisütlaçtatlı

bahareli

It&#x;r Bitkisi Pelargonium graveolens, Saks&#x;da

Diğer isimleri:Pelargonium graveolens/ Çobaniğnesi/ Leylekgagası/ 

Doğada: Sardunyagiller familyasındandır. Güzel kokulu yaprakları, türlü renkte çiçekleri olan bir süs bitkisidir. Çiçeklerinden infüzyon yolu ile faydalanılır. Yaprakları güzel kokulu, çiçekleri türlü renklerde bir süs bitkisidir. Kumlutopraklarda yetişir. Yeşil kısımları tüylü ve oyalıdır. Çoğunun çiçekleri pembe veya beyaz renktedir. Losyon yapımında kullanılır. Itır çiçeği hemen hemen dünyanın her yerinde metre rakıma kadar kayalık, orman, tarla ve çalılıklarda bulunur. 

Bahçede Yetiştirilmesi
Tabiattan topladığımız ıtır tohumlarını, sonbaharda gölgede bulunan nemli, humus bakımından zengin bir toprağa ekebiliriz. Bitkinin hususî bir bakıma ihtiyacı yoktur ve çabuk büyür ve çoğalır.

Botanik Özellikleri
Bir yaşındaki ıtır çiçeği, yaklaşık cm büyüklüğünde olup, balkonlarımızı süsleyen aynı aileden olan ceran çiçeklerine (Geranium sp.) benzemektedir. Yaprakları tüylü, derin, ayrık, sapı kırmızımsı ve çiçekleri çanak biçiminde, kırmızı beyaz çizgilidir.

Itır çiçeğinin çoğalması tohumla olur. Yere düşen tohumlar gelecek baharda filiz verirler. Gerçek ıtır çiçeği; diğer çeşitlerinden, çiçeğinin renk ve şekliyle ayırt edilir.

Mayıs'tan Ağustos'a kadar toprağın üzerine yaklaşık 5 cm çıkmış bitkinin dallı ve yapraklı kısmı kesilerek kuruması için gölge bir yere demet halinde asılır. Bunlar kurur kurumaz, küçük küçük parçalanır ve kavanoza doldurulur. 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir