karnabahar yemeği bebeğe gaz yaparmı / Emziren anneye karnabahar gaz yapar mı?

Karnabahar Yemeği Bebeğe Gaz Yaparmı

karnabahar yemeği bebeğe gaz yaparmı

Karnabahar Bebeklerde Gaz Yaparmı Ve Bebeklere Ne Zaman Verilir?

Karnabahar, brokoli, lahana ve marul gibi sebze turpgiller ailesinin bir parçasıdır. Karnabahar yeşil yapraklarla çevrili beyaz çiçek tomurcuklarından meydana gelir.

Bu sebzenin sağlığa çeşitli faydaları olmasına rağmen gaz ve şişkinlik dahil çeşitli sağlık sorunlarına da yol açabilmektedir.

Sual: Karnabahar bebeklere gaz yapar mı?

CEVAP

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı'nın cevabı (Evet, fasulye, bezelye, mercimek, lahana, brokoli ve karnabahar hazmı zor gıdalar olduğundan bebekte gaz yaparlar.)

Karnabahar gaz yapar

Karnabahar sindirim sistemince kolay sindirilemeyen, gaz ve şişkinliğe neden olan karbonhidratlar içerir. BBC Akademi karnabahar gibi kükürt açısından zengin sebzelerin pis kokulu gaza yol açtığını bildiriyor.

Karnabahar gibi turpgillerden olan sebzeler sindirim sistemini zorlayan karmaşık karbonhidrat içfunduszeue.info sebzeleri sindirmek için alfa galaktosidaz isimli enzime ihtiyacımız vardır. NYU Langone Tıp Merkezine göre bazı insanların vücudunda bu enzimden yeterli miktarda bulunmadığından karnabahar gibi gıdalar tükettiğinde gaz sorunu yaşarlar.

Sual: Emziren anneyim, emziren annelerin bebeklerine gaz yapan yiyecekler arasında karnahabar yer alır diyorlar doğru mu?

CEVAP

Dr. Özlem Ekiz Yörükalp'ın cevabı (Evet, karnabahar, kuru fasulye, brokoli, lahana, portakal, limon, greyfurt, asitli ve kafein içeren içecekler emziren annede gaz yapar.)

Sual: 6 aylık bebeğime brokoli ıspanak pırasa ve karnabahar verebilir miyim?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Murat Aydın'ın cevabı (Artık 6 aylık olduğuna göre bahsettiğiniz sebzelerin çorbalarından yavaş yavaş verebilirsiniz.)

Karnabaharın gaz yapmasının en önemli nedenlerinden biri de içeriğindeki rafinoz ismindeki maddedir. İnsan vücudunda rafinozun sindirilmesi için yeterli enzim yoktur.

Rafinoz ince bağırsakta parçalanamadığından kalın bağırsağa gönderilir. Kalın bağırsak bu maddeyi var gücüyle parçalamaya çalışırken özellikle rafinoza alışkın olmayan bünyede çok fazla gaz meydana gelir.

Karnabahar alerji yapabilir

Nadir görülen bir durum olsa da karnabahar yemek bazı kişilerde alerjik reaksiyona yol açabilir. Karnabahar alerjisinin en sık karşılaşılan belirtileri ise aşırı kaşıntı, elde ve yüzde şişme ile nefes almakta güçlüktür.

Gut Krizi

Karnabahar pürin içerir. Pürinler sakatatlar, sardalye, sardalya, sığır eti, ıspanak, lahana, patlıcan ve kıvırcık gibi çeşitli gıdalarda ve sebzelerde bulunan birleşenlerdir. Pürinler ürik asit oluşturmak için vücutta parçalanır. Aşırı miktarda pürin alımı duyarlı bireylerde gut krizini tetikler ve böbrek taşı yapabilir. Gut hastalığınızdan muzdaripseniz karnabahar gibi pürin açısından zengin besinlerden uzak durmalısınız.

Domates Gaz Yaparmı, Domatesin Gaz Yapma Nedenleri Nelerdir? Tıklayınız

Yoğurt Gaz Yaparmı? Uzman Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Muz Gaz Yapar mı, Şişkinliğe Neden Olur mu? Tıklayınız

Nohut Ve Leblebi Gaz Yaparmı? Uzman Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Sarımsak Gaz Yaparmı? Uzman Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

 

Anne Sütüne Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Bebeğinizin gaz sorunları yaşama nedeni sizin tükettikleriniz de olabilir. Anne sütüne gaz yapan yiyecekler, emzirme yoluyla bebeğe de geçer ve gaz sorunlarına yol açabilir. Peki, bebekte gaz olmaması için neler yememelisiniz? Gelin birlikte inceleyim.

Anne Sütüne Gaz Yapan Besinler

  • Kafein
  • Süt ve süt ürünleri
  • Çiğ meyve ve sebzeler
  • Brokoli ve karnabahar
  • Lahana
  • Baklagiller
  • Şarküteri ürünleri
  • Çikolata

Sütünüze gaz yapan besinlerin başında bunlar gelmektedir ve "Yenidoğan bebeğe ne gaz yapar?" sorusunun cevabı da genelde bu gıdalardır.

Eğer bebeğiniz Kolik Bebek değilse, gaz sorunu yaşamasının nedeni sizin bu besinleri tüketmeniz olabilir; çünkü bebeğinizin hassas sindirim sindirimine bu besinler ağır gelir ve 24 saat içinde gaz sorunlar başlar.

Peki, annenin yedikleri neden bebeğe gaz yapar? Gelin birlikte tek tek inceleyim.

1. Kafein Anne Sütüne Gaz Yapar.

Çay, kahve gibi sıkça tükettiğiniz içeceklerde bulunan kafein bebeğinize gaz yapıyor olabilir. Hele bir de bebeğinizin gaz sorununa uyku bozuklukları eşlik ediyorsa kafeinden şüphelenebilirsiniz.

Çay, kahve ve çikolata gibi kafeinli besin tüketiminize bir hafta ara vererek sorunun bu olup olmadığını tespit edebilirsiniz.

kahve gaz yapar mi

2. Süt Ürünleri Anne Sütüne Gaz Yapar.

Süt ve süt ürünlerinde bulunan bazı proteinler ve özellikle laktoz bebeklerde gaz sebeplerindendir. Yetişkin bireylerde bile sindirim sorunlarına neden olan laktoza karşı bebeklerin sindirim sistemleri çok daha hassastır; bebeklerin bir yaşına kadar inek sütü içememe nedeni de budur.

Eğer bebeğinizdeki gaz sorunları ile tükettiğiniz süt ürünleri arasında bir paralellik tespit ettiyseniz, keçi sütünden yapılan ürünleri tercih edebilirsiniz. Keçi sütünü sindirmek daha kolay olduğu için anne sütüne daha az gaz yapacaktır.

3. Çiğ Meyve Sebzeler Anne Sütüne Gaz Yapar.

Her meyve ve sebze için bu durum geçerli olmasa da bazıları anne sütüne gaz yapmaktadır. Bunların başında karnabahar, lahana, brüksel lahanası, brokoli ve narenciyeler gelmektedir.

Ancak, bu yiyecekler aynı zamanda süt yapan besinler arasındadır; bu nedenle, tüketmeniz gerekir. Eğer bebeğinize bu besinlerin gaz yaptığını düşünüyorsanız sorumlunun hangisi olduğunu bulmalı ve az miktarda tüketmelisiniz. Ayrıca, sebzeleri haşlayarak yemek de anne sütüne yaptığı gazı azaltır.  Ancak, kesinlikle tamamen yememezlik yapmamalısınız.

4. Baklagiller Anne Sütüne Gaz Yapar.

Hanş akşamdan gazı çıksın diye suya koyduğumuz besinler var ya? Kuru fasulye, nohut, hatta mercimek ve bezelye gibi İşte tüm bu besinler hem bebeğinize hem de anne sütüne gaz yapar.

Ayrıca anne sütünün kokusunun değişmesine de neden olabilir ve meme reddine yol açar.

Ancak, emzirme sürecinde bu besinlere de ihtiyacınız var. Bu nedenle anne sütüne daha az gaz yapmaları için 24 saat suda bekletmeli, iyice pişirmeli ve az tüketmelisiniz. Hiç tüketmemek doğru bir seçenek olmaz.

sebze anne sutune gaz yapar mi

5. Şarküteri Ürünleri Anne Sütüne Gaz Yapar.

Salam, sosis, sucuk ve benzeri şarküteri ürünleri bebeklere gaz yapar. Bunun nedeni de içlerinde bolca bulunan baharat ve katkı maddeleridir. Bu nedenle, yalnızca şarküteri ürünlerinden değil, baharatlı olan tüm yiyeceklerden de uzak durmalısınız.

Anne Sütü Neden Gaz Yapar?

Anne sütünüz bebeğinize gaz yapıyor diye üzülmeyin; çünkü yanız değilsiniz. Bebeğiniz dünyadaki her tada çok yabancı ve sindirim sisteminin de sizin yediklerinizi sindirmesi için çok erken. 

Bu nedenle, yediğiniz ve içtiğiniz tüm besinler, anne sütü yoluyla bebeğinize geçtiğinde sindirim sorunlarına ve gaza neden olur. Yani bebeğinize anne sütü gaz yapmaz; sizin yedikleriniz-içtikleriniz yapar. Hangi besinlerin anne sütüne gaz yaptığını tespit ederek de bu sorunu kolayca çözebilirsiniz.

Bebeklerde Süt Gazı Nasıl Önlenir?

Bu basit önerilerimizi deneyerek bebeğinizin gaz sorunlarını kolaylıkla azaltabilirsiniz. Bebeğiniz bu önlemlere rağmen hâlâ gaz sorunu yaşıyorsa doktorunuzdan yardım almanızı tavsiye ederiz.

  • Öncelikle anne sütüne gaz yapan besinleri az tüketmelisiniz.
  • Lahana ve karnabahar gibi çok gaz yapan yiyecekleri test ederek bebeğinizin gazının sorumlusunun hangisi olduğunu bulabilir ve tüketmeyebilirsiniz.
  • Sindirimi zor olan inek sütü ve ürünlerinden emzirme döneminde vazgeçebilirsiniz. Maalesef bebeğiniz 1 yaşına kadar bu ürünleri sindiremeyecek.
  • Baharatlı ve acı yiyeceklerden uzak durabilir ve yemeklerinize tuz daha dahil olmak üzere daha az baharat ekleyebilirsiniz.

Anne sütüne gaz yapan besinler hakkında bilmeniz gerekenler bu kadar basit! Birkaç küçük önlemle miniğinizin gaz sorunlarından kurtulabilirsiniz. Sizin önerdiğiniz başka yöntemler varsa yorumlarda bizimle de paylaşabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Çikolata anne sütüne gaz yapar mı?

Evet. Yalnızca çikolata değil, çay ve kahve gibi kafein içeren diğer yiyecek-içecekler de anne sütüne gaz yapar. Ayrıca, bebekte uykusuzluğa da neden olur.

Hangi sebzeler bebeğe gaz yapar?

Bebeklere ve anne sütüne gaz yapan besinlerin başında lahana, pancar, brokoli ve karnabahar gelir.

Anne sütünün gaz yaptığı nasıl anlaşılır?

Anne sütünün gaz yaptığını bu 2 işaret ile anlayabilirsiniz: Bebeğiniz sürekli değil aralıklı olarak gaz sorunu yaşıyorsa ve özellikle emdikten 1 saat sonra gaz sancıları başlıyorsa.

Anne sütünün gaz yapması nasıl engellenir?

Anne sütüne gaz yapan besinleri tespit ederek daha az tüketmek ve sebzeleri haşlayarak yemek gaz sorunlarınızı azaltacaktır. Ayrıca, bebeğinizin sindirim sisteminin henüz hazır olmadığı inek sütü vb. ürünleri de beslenme listenizden çıkarmalısınız.

Anne sütünde bebeğe gaz yapan besinler! Emziren anne ne yemeli, ne yememeli?

Anne sütünde bebeğe gaz yapan besinler! Emziren anne ne yemeli, ne yememeli?

Her emzirme sonrasında annelerin bebeklerinde yapması gerekli olan şeylerden birisi da gaz çıkarmadır. Emziren annelerin beslenmesindeki bazı besinlerin bebekte gazı tetiklediğini biliyor muydunuz? Peki anne sütünde bebeğe gaz yapan besinler neler? Bebeklerde gaz yapan yiyecekler! Emziren anne nasıl beslenmeli? Anne sütünü arttıran gaz yapmayan besinler

Emzirme dönemindeki bir annenin gerek kendi sağlığı gerekse bebeğinin sağlığı için hamilelik döneminde ve sonrasında beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Anne rahminden çıkıp dünyaya adapte olmaya çalışan bebeğin, emzirme sırasında annesi ile kuracağı bağ gelişimine yardımcı olurken, henüz gelişmeyen midelerini rahatsız etmemek için doğru beslenmenin önemi oldukça büyüktür. Çünkü emziren annenin yediği her besin süt yoluyla direkt olarak bebeğe geçer. Bu nedenle sindirimi zor olan besinlerin emziren anneler tarafından tüketilmesi kısa zaman sonra bebekte nedensiz gibi görünen ağlama krizlerine, halbuki annenin tükettiği besindeki gaz yapıcı özelliğin bebeğe geçmesinden dolayıdır. Bu nedenle emzirme döneminde annelerin yemesi ve yememesi gereken besinleri bilmesi gerekir. Bunun yanı sıra süt arttırıcı nitelikte olan faydalı sebze ve meyve tüketimi ile sağlıklı beslenme gerçekleştirilebilir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak görülen anne sütü azalması ya da kesilmesi durumunda anne sütünün çoğalması için uzmanlar tarafından tavsiye edilen bazı yiyecekler ve kürler var. Emzirme dönemindeki annelere rehber olacak bilgilerimiz sizlerle

ANNE SÜTÜNDE GAZ YAPAN YİYECEKLER! EMZİREN ANNE NE YEMEMELİ?

Anne sütünde gaz yapan yiyecekler

Anne sütünde gaz yapan yiyecekler

Bebeğin doğmasıyla beraber anne ve babanın değişen rutin hayatında ağrılı ve çığlık çığlığa ağlama sesleriyle geçen gecelerin eklenmesini istemiyorsanız, tükettiğiniz besinlerde biraz daha dikkatli ve seçici olabilirsiniz. Emzirme döneminde neyi yiyip neyi yememeniz gerektiği ile ilgili birçok şey duyuyor ama hangi birinin doğru olup olmadığını kestiremiyorsanız sizlere bu konuda rehberlik olacak tavsiyelere göz atın deriz. İşte emzirme döneminde anne sütünde gaz yapan besinler

- LAHANA

Emzirme sırasında da ek gıda döneminde de tüketildiğinde gaz yapıcı içeriği ile rahatsızlık veren lahana eğer doktor onayı ile tüketilecekse patatesle pişirilip yenebilir. Ancak asıl önerilen lahana sebzesinde ki vitamin ve mineraller başka besinlerle karşılanmalıdır. Ayrıca emziren annelerin lahana tüketmesi bebeklerde gaza ve uykusuz gecelere neden olabilir.

- KARNABAHAR VE BROKOLİ

İçerisinde sülfür olan karnabahar ve brokoli, kalın bağırsaklarda sindirimi gerçekleştirir. Emzirme döneminde brokoli ve karnabahar yenilirse bebekte gaz sorunu ile uğraşabilirsiniz. 

Bebeklerde gaz yapan besinler neler? Anne sütünde gaz yapıcı gıdalar

Bebeklerde gaz yapan besinler neler? Anne sütünde gaz yapıcı gıdalar

- ÇEŞİTLİ BAHARATLAR

Normal zamanlarda tüketildiğinde bile mide yanması ve gaz gibi sorunlar yapabilen acılı baharatlar midede şişkinlik yapar. İsot, kırmızı toz biber gibi baharatları sınırlamakta fayda vardır.

- KAFEİNLİ İÇECEKLER

Kafein miktarı yüksek olan içecekler de bebekte reflü oluşumunu tetikler. Bunun yerine taze meyve suyu tüketmeleri önerilir. Anne sütü miktarının azalmaması için emzirme sonrasında 1 bardak su içmek çok önemlidir.

Emziren anneler kahve içebilir mi?

Emziren anneler kahve içebilir mi?

- SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

Emziren annelerin inek sütü ve inek sütünden yapılan peynir, yoğurt gibi besinlerden kaçınmaları gerekir. Süt ürünü tüketilecekse Hindistan cevizi sütü, badem sütü ya da yulaf sütü tercih edilebilir.

HANGİ MEYVELER BEBEKTE GAZ YAPAR? GAZ YAPICI MEYVELER

Erik, elma, armut, şeftali gibi sevilen meyveler bebeklerde kolik sancısı oluşturabileceği için emzirme dönemi beslenmesinde yer almamalıdır.

EMZİREN ANNELERDE GAZ YAPAN BESİNLER LİSTESİ:

Emziren annelerde gaz yapan besinler

Emziren annelerde gaz yapan besinler

1. Kuru fasulye, bakla ve bezelye gibi baklagiller.

2. Karnabahar, brokoli, pırasa ve lahana gibi sebzeler.

3. Kepekli yiyecekler.

4. Portakal, limon, erik, kayısı, armut, şeftali ve greyfurt gibi meyveler.

5. Soğan.

6. Kafein içeren içecekler.

7. Çikolata.

8. Çay.

9. Kızarmış, yağlı ya da çok baharatlı yiyecekler.

Süt ürünleri (özellikle anne laktoza karşı duyarlı ise).

Soda.

Şarküteri ürünleri.

Fındık ve fıstık gibi kuruyemişler.

Çiğ sebze ve meyve.

BEBEKLERDE GAZ OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Bebeklerde gaz sancısı nasıl anlaşılır? Kolik belirtileri

Bebeklerde gaz sancısı nasıl anlaşılır? Kolik belirtileri

Bebeğinizde sağlık problemi olmadığı halde nedensizmiş gibi görünen huzursuzluk yaşamasının veya ağlamasının kolik sancısından dolayı olup olmadığını anlamak için bebeklerde gaz olup olmadığını gösteren şu belirtilere göz atabilirsiniz

-Karnında sertlik varsa,

-Bacaklarını karnına doğru çekiyorsa,

-Süt emerken ağlayarak emmeyi bırakıyorsa,

-Arkaya doğru geriniyorsa,

-Uyumakta zorlanıyor ve beslenmede güçlük çekiyorsa doktorunuza danışmanızda fayda bulunur.

EMZİREN ANNELER İÇİN SAĞLIKLI DİYET LİSTESİ

Emziren anne diyeti

Emziren anne diyeti

Hamilelik sırasında alınan kilolar çoğu zaman kadınların kabusu olabiliyor. Sizler için 9 ay boyunca aldığınız kiloları hızlı bir şekilde vermenizi sağlayacak diyet listesini araştırdık. İşte emziren annelerin rahatlıkla uygulayabileceği diyet listesi

Kahvaltı için:

- İçecek olarak bir bardak günlük süt veya ayran, 1 adet yumurta, tam yağlı doğal beyaz peynir, mevsimlik salata, domates, roka gibi sebzeler, şeker katılmamış açık çay. Ekmek yememeye özen gösterin. Ekmeksiz yapamam diyorsanız 1 ya da 2 dilim ekşi mayalı ekmek tüketebilirsiniz.

Ara Öğün için:

- 1 tane meyve.

Öğle Yemeği için:

- Bir kap etli tencere yemeği, kase yoğurt, kaşık pirinç pilavı.

Ara Öğün için:

- 1 kase sütlü tatlı.

Akşam yemeği için:

- Kremalı olmayan çorba, ızgara köfte/balık/kırmızı et, bol yeşil salata.

Ara Öğün için:

- Bir çay bardağı büyüklüğünde ceviz. Kabuklu alıp kırarak yemeniz önerilir.

Çetmi Şelalesi nerede? Çetmi Şelalesi nasıl bir yer?

İLİŞKİLİ HABER

Çetmi Şelalesi nerede? Çetmi Şelalesi nasıl bir yer?Diyette incir yenir mi? İncir kaç kalori? Günde kaç incir yemeli? İncir ve zeytinyağı kürü

İLİŞKİLİ HABER

Diyette incir yenir mi? İncir kaç kalori? Günde kaç incir yemeli? İncir ve zeytinyağı kürü

Karnabahar Bebeklere Ne Zaman Verilir?


Karnabahar bebek mutfağının vazgeçilmez kış sebzelerinden birisidir. Fakat her besinde olduğu gibi karnabaharında bebeklere verilme zamanı bulunmaktadır. Bu nedenle herhangi bir alerjik reaksiyon göstermemesi için karnabaharın zamanında verilmesi gerekir.

Karnabahar Bebeklere Ne Zaman Verilir?

İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebekler 6. aydan sonra vücutlarına anne sütü yetersiz gelmeye başlar. Bu nedenle 6. aydan sonra uzmanlar besinlerin kademe kademe verilmesi gerektiğini belirtmektedir. Özellikle alerjik reaksiyon görülmemesi için 3 gün kuralı mutlaka uygulanmalıdır.

Bu ek gıdalardan birisi de karnabahardır. Karnabahar bebeklere kaçıncı ayda verilmesi gerektiği anne ve babalar tarafından araştırılmaktadır. Bebekler için sağlıklı bir besin olan karnabahar bebeklere 8. aydan sonra verilmesi gerekir. Karnabahar besinin verilmesinden sonra herhangi bir reaksiyon görülmesi durumunda ise besinin tüketilmesi kesilmelidir.

Karnabahar Bebeklere Nasıl Verilir?

Karnabahar oldukça kolay ve besin değeri oldukça yüksektir. Bu nedenle ebeveynler bebekler için karnabaharı sıklıkla tercih etmektedir. Karnabahar bebeklere 8. aydan sonra verilebilir. Ayrıca farklı şekillerde de pişirilmesi mümkündür.

Bebeklere verilen karnabahar genellikle suda haşlanarak pişirilmektedir. Birçok yöntem ile pişirilme yöntemi bulunan karnabahar ezilerek bebeklere verilebilir.

Karnabahar peynir ile birlikte fırında pişirilerek de tüketilebilir. Bunun haricinde farklı sebze çorbalarına katılarak da bebeklere verilebilir. Kolay ezilebilen bir sebze olması nedeniyle patates ile birlikte haşlanıp daha sonra püre haline getirilerek bebeklere verilebilir. Bunun gibi farklı pek çok alternatifi bulunan karnabahar bebekler için çok sağlıklı bir besin olmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası