günlük sütten bebek yoğurdu / Bebekler için yoğurt hangi sütle mayalanmalı? - Yemek Haberleri

Günlük Sütten Bebek Yoğurdu

günlük sütten bebek yoğurdu

Merhabalar Sevgili Dostlar,

Başlıktan da anladığınız üzere Nehir’in ek gıdaya geçiş sürecinde yoğurt durağına gelmiş bulunuyoruz :) Yıllarca diyet yaparken bile sizlerle tarifler paylaştım şimdi de Nehir hanımcığımın ek gıda serüvenini ve hazırladığım tarifleri sizlerle paylaşmayı umuyorum.

Yoğurt konusu ay çiğ süt, ay organik, ay günlük derken çok dallı budaklı bir konu. Bu noktada hangi tür sütü kullanacağınız tamamen size kalmış. Arkadaşlarınızla konuşun, doktorunuza danışın ve içinizden hangisi geliyorsa onunla hazırlayın.

Bu fotoğraftakiler benim genellikle kullandığım yöntem. Klasik yönteme göre daha hızlı tutuyor ve yoğurt daha kıvamlı oluyor diye düşünüyorum.

Taş gibi bir yoğurt değil ama kıvamlı ve lezzetli bir yoğurt oluyor. Bu da klasik yöntem yani sütü ısıtıp ortasına yoğurdumuzu koyuyoruz. tur karıştırıp mayalanmaya bırakıyoruz. Daha az aşaması var.

Ve her iki yöntemde de kabımızı güzelce kapatıp ısı kaybetmemesi için tur sarıyoruz.

2 kat bez ya da havluya sarıp 1 dakika kadar çalıştırıp hafifçe ılınmasını sağladığım fırında saat kadar mayalanmasını bekliyorum. Sonra da ekşimemesi için buzdolabına atıyorum.

Tarifimi denediğinizde benimle instagram da paylaşmayı unutmayın :)

Sizin uyguladığınız tariflerimi hikayemde sizin fotoğraflarınızla paylaşmayı çok isterim :) Instagram hesabım: @mutfaksirlari 

Sevgiler…

Bebekler için Evde Yoğurt Nasıl Yapılır? Tarifi İçin Malzemeler

  • ml süt
  • 2 çay kaşığı yoğurt
  • 2 adet küçük kavanoz

Bebekler için Evde Yoğurt Nasıl Yapılır? Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Sütü ısıtın, dereceniz varsa derece ile yoksa serçe parmağınız ile mayalama ısısına gelmesini bekleyin. 45 derece mayalanma için yeterli, dereceniz yoksa serçe parmağınızı süte batırın el yakmayacak kadar ılık ise tamamdır.
  2. 2 çay kaşığı yoğurda biraz ılık sütten ekleyin ve karıştırın.
  3. Hazırladığınız karışımı küçük kavanozlara eşit şekilde paylaştırın ve üstüne sütü ilave edin.
  4. Porselen ya da tahta bir kaşıkla tur karıştırın ve kavanozların kapağını kapatın.
  5. Kavanozları parça beze sararak ılık bir yerde saat mayalanmaya bırakın.
  6. Mayalanan yoğurtları buzdolabında saklayın. Bebeğinize vermeden önce oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.

Anne sütü ile yoğurt tarifi! Bebekler için pratik yoğurt nasıl yapılır? Yoğurt mayalama

Anne sütü ile yoğurt tarifi! Bebekler için pratik yoğurt nasıl yapılır? Yoğurt mayalama

Sağlık açısından çok faydalı olan yoğurt tüketimi en az yetişkinlerde olduğu kadar bebeklik ve çocukluk döneminde de son derece önemlidir. Bizde bebeğinizin bu mucizevi nimetten yararlanabilmesi için onlara yoğurdu nasıl vermeniz gerektiğini ve bebeğinize uygun yoğurdu nasıl yapabileceğinizi düzenledik Bebek yoğurdu mayası nasıl yapılır? Bebeklerde yoğurt tüketiminin faydaları ve ev yapımı bebek yoğurdu tarifi

Güçlü bir kalsiyum kaynağı olan yoğurt, her yetişkin vücudunun alması gereken vitamin, mineral ve protein değerlerini bir arada bulunduran faydalı mı faydalı bir besin kaynağıdır. İçerisinde bulunan aktif kültürler kalsiyum emilimini sağlayarak yaş arasındaki dönemde günlük mg. kalsiyum alımını sağlar. Hem yetişkinlik hem de bebeklik döneminde vücuda sağladığı katkılarıyla tüketilmesi gereken yoğurt, annelerin ek gıdaya geçiş aşamasında öncelikli olarak tercih ettiği besinlerden birisidir. Bağırsaklardaki iyi bakterilerin sayısını arttırmada ve kalsiyum depolamada etkili olan yoğurt, alerjik reaksiyonlar gösterebileceği için öncelikli olarak bebeklerde inek ya da keçi sütü alerjisinin olup olmadığı tespit edilmelidir. Eğer bebekte herhangi bir alerji belirtisi görülmemişse yoğurda başlamasında bir sakınca yoktur.Bebeğinize özel ev yapımı yoğurt mayalamak için neler yapmanız gerektiğini sizler için sıraladık.Bebek yoğurdu nasıl yapılır? Bebekler yoğurdu nasıl tüketmeli? Bebeklerde yoğurt mayalamanın püf noktaları

BEBEKLERE YOĞURDU SEVDİREN EN LEZZETLİ MEYVELİ YOĞURT TARİFLERİ İÇİN TIKLAYIN

bebekler için yoğurt yapımı

bebekler için yoğurt yapımı

BEBEK YOĞURDU NASIL YAPILIR?

Süt sorunu yaşamayan annelerin kendi sütlerinden yoğurt yapabileceği gibi keçi sütü, inek sütü veya devam sütü kullanarak da yoğurtlarını yapabilir. Dışarıdan açık bir şekilde işlem görmeyen sütler enfeksiyonlara açık olduğundan dolayı bebekler için kesinlikle tavsiye edilmiyor. Bu nedenle güvenilir markalı cam şişelerdeki organik sütlerin tercih edilmesi daha doğru olacaktır.

Tek porsiyon olarak mayalanan yoğurdun sade bir şekilde tüketilmesi önerilir. Ancak bebeğiniz yoğurdu tek başına yemeyi sevmiyorsa içine bazı kurutulmuş meyveleri ekleyerek aroma verebilirsiniz. Tatlandırmak amacıyla dahi olsa 12 aydan küçük bebeklerde kesinlikle şeker ve bal tüketilmemesi gerekiyor.

Her gün 1 çay bardağı kadar yoğurt verebilirsiniz. Bebeğiniz için 1 çay bardağı ölçüsünün fazla olduğunu düşünüyorsanız daha az tüketmesini sağlayabilirsiniz.

bebek yoğurdu

bebek yoğurdu

Bebeğinize sağlıklı yollardan yoğurt mayalamak istiyorsanız bir anne olarak dikkat etmeniz gereken bazı önemli hususlar vardır. Bu hususlardan bir tanesi günlük pastörize süt tüketimine yer vermekle ilgilidir. Bebeğinizde alerji riskinin olup olmadığını öğrenmek için başlangıç aşamasında çorba kaşığı deneme yapabilirsiniz.

Vücudunda herhangi bir değişiklik fark etmediyseniz alerji riskine karşılık bir problem görülmez. Sağlıklı ve doğal tariflerle hazırladığınız mayalanmış yoğurdun bebeğinizde sıkıntı oluşturmaması için 2 günü aşmamaya dikkat etmelisiniz.

ANNE SÜTÜ İLE YOĞURT TARİFİ

Bebekler için mucizevi özellikleri bir arada bulunduran anne sütü, ilk altı aylık beslenem döneminin olmazsa olmazıdır. Demir, protein, vitamin ve mineral bakımından zengin olan anne sütünü bebeğe ne kadar kazandırabilirsek o kadar iyidir. Anne sütü eksikliği çekmeyen annelerin sağdığı sütü, bebeğinizin beslenmesinde kullanmak için yoğurda katabilirsiniz. Anne sütü ile yoğurt tarifi nedir? Anne sütünden yoğurt nasıl yapılır? Anne sütü ile yoğurt yapımı

Malzemeler:

1 çay bardağı kadar yeni sağılmış anne sütü
1 tatlı kaşığı taze yoğurt mayası

Hazırlanışı:

Yoğurdun mayasını buzdolabından çıkarttıktan sonra bir müddet dinlendirip ılık anne sütüyle karıştırın. Ardından yoğurdun kalan yerini karıştırıp cam mama kavanozunda muhafaza edin. Kavanozda düzgün bir şekilde durabilmesi için havlu kağıda sarıp oda sıcaklığında saat bekletin. İşte bu kadar!

TIKLA OKU: ANNE SÜTÜ BOZULMADAN NASIL SAKLANIR?

Anne sütü ile yoğurt tarifi

Anne sütü ile yoğurt tarifi

İNEK SÜTÜNDEN YOĞURT MAYALANIR MI?

Evde bebeğiniz için yoğurt mayalamaya karar verdiyseniz kullanacağınız süt ürününün inek sütünden yapılması alerji riskini epey oranda azaltacaktır. Yoğurt tüketimine başlamadan önce bebeğinizin dudağının üstüne yoğurt sürüp, saniye kadar bekleyin. dakika içinde herhangi bir kızarma ya da kabarma olmadıysa bebeğinizin inek sütüne karşı alerjisi yoktur. Kesin sonuç almak için inek sütü alerjisini uygulayın.

BEBEKLER İÇİN YOĞURT NASIL MAYALANIR?

Malzemeler:

- Yarım kilo süt

- 1 çorba kaşığı yoğurt

Yapılışı: 

Sütü kaynattıktan sonra yukarıda belirtilen yoğurt miktarını ekleyin. 6 saat boyunca hareket ettirmeden ılık bir sıcaklıkta bekletin.

bebekler için yoğurdun faydaları

bebekler için yoğurdun faydaları

DEVAM MAMASIYLA YOĞURT NASIL MAYALANIR? 

MALZEMELER: 

ml hazırlanmış 2 numara devam maması
-1 çay kaşığı yoğurt

HAZIRLANIŞI:

Kaynatılmış su ılıdıktan sonra suya 3 ölçek ilave edeceğiniz mama ılıkken 1 çay kaşığı miktarında yoğurt koyun. Oynatmadan üzerini kapatarak 3–4 saat mayalanmaya bırakın. İşte bu kadar!

YOĞURDUN BEBEKLERE FAYDALARI NELER?

- Bağırsaklarda bağışıklık sistemine uyarıcı bir etkide bulunan yoğurt, bebekleri ishal rahatsızlığına karşı korur.

- Sindirim problemlerine karşı oldukça etkilidir.

- Bazı bakteri türlerine göre antibiyotik etkisi gösterir.

- Bebeğin kemik ve diş gelişimine yardımcı olur.

Bebekler için evde kolay bebek maması tarifleri! 5 dakikada yapılan doyurucu mama yapımı

İLİŞKİLİ HABER

Bebekler için evde kolay bebek maması tarifleri! 5 dakikada yapılan doyurucu mama yapımı

Yoğurt Hataları

Yoğurt Hataları

Yoğurt Hataları

Gevşek Kıvam

Nedenler:

  • 1-Sütün kuru maddesinin az olması
  • 2-Sütte antibiyotiklerin, inhibitörlerin ( Kostik,hidrojen peroksit vb sütte kesilmeyi önleyen maddelerinin olması ), deterjan kalıntıların bulunması.
  • 3-Süte uygulanan ısı işleminin düşük veya yüksek olması.
  • 4-Starter kültürün ( maya olarak kullanılan yoğurt ) düşük aktivitede olması .
  • 5-Yoğurt yapımı sırasında, karıştırma, sallama, kapların sarsılması

Önlemler:

1- Sütün kuru madde miktarını artırmak için dakika sütü daha fazla kaynatın. Sütte bulunan suyun bir miktarı buharlaşacak ve sütün kuru maddesi artacaktır.

Sütün yapısı inekten sağıldığı an itibari ile ortalama olarak % 87 si sudur. % 13 ü kuru maddedir.( yağ,protein,minaraller,vitaminler vs.). İneklerin beslenme kalitesine göre kuru madde azalır veya çoğalır.

2- Günlük sütü güvendiğiniz firma veya şahıslardan alınız.

Antibiyotikli süt:

İnsanlar gibi hayvanlarda da hasta olunduğunda en sık başvurulan tedavi yöntemi antibiyotik kullanımıdır. Profesyonel yönetilen çiftliklerde antibiyotik verilen inekler gün diğer hayvanlardan ayrı sağılır ve sağılan çiğ süt imha edilir. Ancak köylü veya küçük çiftliklerde dikkatsizlik veya bilinçsizlik nedeni ile antibiyotik verilen ineklerin çiğ sütü diğer sütler ile karışarak tüketiciye ulaşabilir. Antibiyotikli süt karışmış olan günlük süt yoğurt olmaz veya 1 gün bekletilirse yoğurt olabilir.

Günlük süte Kostik, Hidrojen Peroksit vb katılması

Kostik ve hidrojen Peroksit ( Oksijenli su ) kimya ve temizlik sektöründe daha çok hijyen amaçlı kullanılan ürüfunduszeue.infoen Peroksiti ( Oksijenli Su ) günlük hayatımızda da pek çok alanda kullanmaktayız. ( % 3 lük solüsyonu yaraları dezenfekte etmekte, diş temizliği,,ev eşyaları temizliği vb alanlarda kullanıyoruz.) Bu ürünlerin mikropları dezenfekte etme ve bakterileri deaktive etme özelliği olduğu için temiz olmayan ve soğuk ( 0,+4 °C ) muhafaza edilmeyen sütleri satan bazı günlük süt satan sütçüler, sütün kesilmesini önlemek için bu maddeleri kullanabilir. Bu maddelerin kullanılması ülkemizde yasaktır. Bu maddelerin katıldığı sütlerden yoğurt olması zordur. Olan yoğurt da kalitesiz, gözenekli yapı, gevşek yapı vb hatalar görülecektir.

2- Süte uygulanan ısı işleminin uygun yapılması.

  • Almış olduğunuz günlük sütü °C ye kadar kaynatmalısınız.
  • 45 - 50 °C ye kadar soğutup maya ilave edin.
  • 43 - 45 °C de ortalama sıcaklıkta 3, saat fırın vb ortamda muhafaza edin.

3- Maya olarak kullandığınız yoğurdu sürekli kullanmayın, değiştirin.

Sütçünüzden, komşunuzdan veya güvendiğiniz bir markadan alacağınız yoğurdu kullanabilirsiniz

4- Çiğ sütü kaynattığınız kapların ve yoğurt mayaladığınız kapların temiz olmasına, deterjan kalıntısı olmadığından emin olunuz.

Su Salma

Nedenler:

  • 1- Çiğ süte uygulanan ısı işleminin düşük olması
  • 2- Yapım sırasında, karıştırma, sallama, kapların sarsılması
  • 3- Yüksek asitlik oluşumu.
  • 4- Uzun süreli mayalama.
  • 5- Yetersiz soğutma yapılması

Önlemler:

1- Günlük sütü °C de dakika kaynatınız

2- Yoğurt mayalama sırasında sütü karıştırmayın,kapları sarsmayın.

3- Güvendiğiniz firma veya sütçüden günlük süt alın.

Hiyenik sağım yapılmamış veya soğuk ( 0 ,+4 °C ) olarak muhafaza edilmemiş günlük süt daha hızlı asitlik oluşturur. ( PH ı düşer.)

4- İdeal mayalama süresi °C sıcaklıktaki bir ortamda ( fırın vb )   3,5 – 4 saat bekletmektir. Daha uzun süre mayalanması yoğurtta sulanma ve ekşimeye neden olabilir.

5- Mayaladığınız yoğurt tutmuş ise °C sıcaklıkta buzdolabında 24 saat bekletiniz.

Granüllü Yapı

Nedenler:

  • 1-Düşük ısı uygulanması
  • 2-Kültürün süte tam karıştırılmaması
  • 3-İnkübasyon ısısının yüksek olması
  • 4-Starter miktarının fazla olması
  • 5- Yüksek asitlikte (topaklanma) olması

Önlemler:

1-Isı işleminin yükseltin

°C de dakika kaynatın
°C de mayalayın
Mümkün ise parmağınız yerine derece kullanın. Parmağınız sizi yanıltabilir.    
( Havanın soğuk veya sıcak olması, elinizi soğuk veya sıcak su ile yıkamanız vs. )

2-Yoğurt mayasının süte homojen karışımını sağlayın.

Yoğurt mayasını önce ılık süt ile karıştırıp, mümkün ise enjektör ( şırınga ) ile sütün içine enjekte etmek, yoksa mayanın sütün her yerine eşit ( homojen ) dağılması için kaşıkla karıştırın.

3-İnkübasyon ( mayalama ) ısısını azaltın

Günlük sütü 50 °C üzerinde mayalamış olabilirsiniz. Mayalama ortam sıcaklığı ortalama °C olmalıdıfunduszeue.infode mayalama kabının üzerine örttüğünüz bez,battaniye vb örtülerin sayısını,kalınlığını yaz ve kış hava şartlarına göre uygun mayalama sıcaklığına ayarlamak zordur. En iyi mayalama sıcaklığını fırınınızda sağlayabilirsiniz. Fırınınızı 50 °C ye kadar ısıtın ve kapatıfunduszeue.infodığınız kabın üzerine kağıt havlu ile örtün ve fırına yerleştirin. Kapağı kapatıp 4 -5 saat bekleyin.

4-Maya miktarı fazla olabilir. Maya miktarını azaltın.

Kaynatılmış günlük süte katacağınız maya miktarı  % 1 olmalıdır. 3 litre günlük süt için 30 gr, 5 litre günlük süt için 50 gr yoğurt yeterlidir.
5- PH  düşük olmayan hijyenik ve soğuk muhafaza edilmiş çiğ süt alın.
Çiğ inek sütünde PH 6,60 altında olmamalıdır. 6,60 -6,70 arası normal olması gereken aralıktır. PH 6,50 ve altında süt kesilir. PH 6,80 üzerinde gelen sütlere kostik veya Hidrojen peroksit vb kesilmeyi önleyici maddeler katılmış olma ihtimali yüksektir.

Gaz Oluşumu, Kabarma ve Acı Lezzet

Nedenler:

  • 1-Koliform bakteri ve maya-küf kontaminasyonu
  • 2-Antibiyotik ve inhibitör kalıntılarının varlığı
  • 3-Yoğurt mayasında bulunan funduszeue.infoicus’un bakterisinin aşırı üremesi
  • 4-Soğutmanın yavaş yapılması
  • 5-Yoğurt muhafaza ısısının yüksek tutulması sonucu

Önlemler:

1-Kötü bakteri,maya ve küf bulaşmması için günlük sütün hijyenik ortamda üretilmesi kadar ,yoğurt yaparken de hijyenik kurallara uyulması gerekmektedir.

Yoğurt veya sütünüzü buzdolabında dahi açık şekilde muhafaza etmeyin. Kötü bakteriler sadece dışarda değil buzdolabında bulunan diğer gıdalardan da bulaşır. Bu sadece günlük süt ve yoğurt için değil diğer tüm gıdalar için de geçerli bir kuraldır.

2-Antibiyotik ve inhibitör bulunmayan günlük süt satan güvenilir, Tarım Bakanlığınca denetlenen, satıcılardan süt temin edin.

3-Mayalama ve muhafaza sıcaklıklarına dikkat edin.

Asitlik ve Lezzetinin Oluşmaması

Nedenler:

  • 1-Sütte antibiyotik, deterjan kalıntıları ve bakteriyofaj bulunması
  • 2-Yoğurt mayasında bulunan funduszeue.infoicus’ adlı bakterinin iyi üreyememesi
  • 3-Mayanın asit aktivitesinin düşük olması
  • 4-Soğutmanın pH ’nın üzerinde yapılması
  • 5-Düşük ısı veya kısa süreli inkübasyon ( mayalanma dönemi ) yapılması

Önlemler:

  • 1-Kaliteli süt kullanın
  • 2-Taze yoğurt mayası kullanın. Ara sıra mayanızı değiştirin
  • 3-Mayalama sıcaklığını ve inkübasyon ( mayalanma dönemi ) derecelerinin doğru ayarlayın
  • 4-Yoğurt mayalanmadan buzdolabına koymayın.

Ekşi Lezzette Olması

Nedenler:

  • 1-Yüksek ısıda uzun süreli İnkübasyon ( mayalanma dönemi ) veya sonrasında buzdolabına geç konularak geç soğutulması.
  • 2-Buzdolabı ısısının yüksek olması (  10°C üzerinde olması )
  • 3-Yoğurt mayasının sıcakta beklemesi sonucu aktivitesinin çok yüksek olması
  • 4-Eski kültür kullanılması

Önlemler:

1-İnkübasyon ( Mayalama dönemi ) ısı ve süresine dikkat edin.

Mayaladığınız yoğurdu 5 saatten fazla mümkün ise mayalanma sıcaklığında ( °C ) tutmayıfunduszeue.info şartlarda yoğurt saatte tutar. Tutmuş yoğurdu kısa bir süre sonra buzdolabına koyun ve 24 saat kullanmadan üzeri kapalı şekilde bekletin.

2-Buzdolabınızın sıcaklığını kontrol edin 10 °C altında olmasına dikkat edin.

3- Yoğurt mayanızı soğukta muhafaza edin. Mayanızı yenileyin

EVDE YOĞURT MAYALAMA (BEBEK İÇİN +6 AY)

Bebek 6. ayını doldurduğunda (veya doktor tavsiyesiyle daha erken) yoğurt ve labne peyniri liste başına yerleşir ve annelerin telaşı başlar. Labne peyniri ile ilgili detaylı bilgiye ve tarife için şu yayınımdan ulaşabilirsiniz. 


Gelelim yoğurda: 

Yoğurt en iyi nasıl mayalanır?

Süt nasıl olmalı?

Ne kadar kaynatmalıyım?

Isısı nasıl olmalı?

Ne kadar beklemeli?

Neden olmadı?

Neden ekşi?

Nasıl tatlı yoğurt yaparım?

Mayayı ne kadar kullanmalıyım?

Hazır yoğurttan mayalayabilir miyim? 

Yoğurdum tutmadı ne yapabilirim?

Yoğurdum sulu oldu, ne yapabilirim?

Yoğurt makinesi almalı mıyım?



Bu soruların cevabını size vermeye çalışacağım, en azından naçizane kendi tecrübelerimle



Unuttuğum sorular olursa sorun lütfen.

Öncelikle yoğurt nasıl mayalanır onu anlatmak istiyorum.



YOĞURT TARİFİ (BEBEK İÇİN +6 AY)

MALZEMELER:

+ Tercihen güvenilir açık inek sütü yoksa günlük pastörize süt; son çare -tercih etmemekle birlikte- uzun ömürlü süt: 1 L

+ Yoğurt mayası: 1 tatlı kaşığı


Miktarları süt oranınıza göre artırıp çoğaltabilirsiniz. Mayayı çok eklerseniz yoğurdunuz ekşi olacaktır. 

Sütü açık aldıysak kaynatıp ocağı kapatıyoruz -pastörize veya uzun ömürlü ise gerek yok, sadece istenen sıcaklığa erişmesi yeterli- ve mayalanacak kaba aktarıyoruz. 


Diğer tarafta kullanacağımız mayayı ayırıp oda sıcaklığında biraz bırakıyoruz.

Sütün sıcaklığı 40 dereceye geldiğinde -veya tabiri caizse parmağımızın içinde 10'a kadar saydığımızda yanmadan durabilmesi için gereken son sıcaklığa geldiğinde- sütten bir miktar alıp ayırdığımız mayamızla karıştırıp mayamızı hazırlıyoruz. 


Sonrasında bu mayayı sütün içine yavaşça ekleyip hızlıca karıştırıyoruz. 

Ağzını kapatıp -tercihen battaniye ile- sarıp sarmalayıp ısısını kaybetmesini önleyerek ılık bir ortamda en az 6 saat bekletiyoruz. 

Yoğurt makinesi kullanıyorsanız makinenin kapağını kapatıp 6 saate ayarlayıp fişe takıyoruz (makinenin kendi haznesini kullanmıyorsanız mayaladığınız kabın ağzını açık bırakıp sadece makinenin kapağını kapatıyorsunuz). 

6 saat sonrasında yoğurdu kontrol ediyoruz. Eğer kabın üst kısmında su birikmişse veya süt kıvamı daha yoğun bir kıvam haline gelmişse yoğurdumuz hazır demektir. 

mayalanan yoğurt nasıl olur

Hemen dolaba kaldırıp dolapta dinlenmeye bırakıyoruz. Bu süreçte biraz daha katılaşıyor. 


Süzme yoğurt yapmak isterseniz de aynı labne peynirdeki gibi bir tülbent aracılığıyla süzüyorsunuz ve alta biriktirdiğiniz suyu asla atmıyorsunuz: P.A.S.

İşin kolay anlatımı böyle. Fakat söz konusu yoğurt mayalamak olduğunda püf noktalar ve sorular fazla. Gelelim soruların kendimce cevaplarına:

yoğurt nasıl mayalanır

Süt tercihen güvenilir açık inek sütü olmalı. Bulamıyorsanız günlük pastörize sütleri de tercih edebilirsiniz. 

Mümkünse uzun ömürlü UHT sütleri tercih etmeyin; ancak bulunduğunuz yerde açık veya pastörize süte erişiminiz yoksa son çare olarak onlar da kullanılabilir.  

Açık sütü kaynatacağınız kabı önce suyla ıslatırsanız dibini tutmasını azaltmış olursunuz. 

Sütü ocağa aldığınızda, yüksek ateşte kısa sürede, tercihen sürekli karıştırarak kaynatma işlemini yapmalısınız. Süt ilk kaynamaya başladığında altını kapatın. Sürekli başında duramayacaksanız bir süt taşı edinebilirsiniz. Süt taşı, süt kaynadığında tıkırdar ve size hazır olduğunu haber verir. Ayrıca sütün taşmasını da önler. Bu tıkırtıyı duyduğunuzda sütün altını kapatabilirsiniz. 


Daha önce de "karıştırıcı" kullanıyordum. Tencerenin içine yerleştirip çalıştırdığınızda ayakları sürekli dönüyor ve hem dibini tutmasını hem de taşmasını önlüyordu. Ancak kaynadığını haber veremiyor maalesef. Şimdi bu karıştırıcılardan hiçbir yerde bulamıyorum. Bulursanız haber verin lütfen :)

Isısı nasıl olmalı?

Mayalama ısısı teorik olarak 40 derece, pratik olarak serçe parmağınızı içine daldırdığınızda 10'a kadar sayabildiğiniz son sıcaklık olmalı.  

Daha soğuk olursa maya tutmaz, daha sıcak olursa da yoğurdunuz ekşiyebilir. 


Emin olamıyorum derseniz gıdalar için kullanılan termometreler var, bir adet temin edebilirsiniz.

Ne kadar beklemeli?

Mayalama süresi yaklaşık saattir. Ancak bazen dış sıcaklık, maya, süt gibi etkenlerle bu süre uzayabiliyor. Olmadıysa bir süre daha bekletin lütfen. Ben genelde gece mayalayıp sabah alıyorum. Yaz sıcağı olmadıkça 8 saat beklediğinde bir sorun yaşamıyorum. 


En kolayı bu bana göre.

Neden olmadı?

Süt sıcaklığınız düşükse, maya miktarı yeterli değilse veya ortam ısısı tahmininizden daha önce düştüyse maya tutmayabilir. Bu durumda üzülmeyin, telafisi var. Aşağıda "yoğurdum tutmadı ne yapabilirim" kısmında yazacağım.


Yeterince katılaşmadı ise yine bir süre bekleyebilir veya buzdolabında bekletebilirsiniz. Buzdolabında bir miktar daha katılaşacaktır.

Yoğurt neden ekşi?


Süt sıcaklığınız fazlaysa veya maya miktarınız fazlaysa veya kullandığınız maya ekşiyse yoğurdunuz ekşi olacaktır.

Nasıl tatlı yoğurt yaparım?


Tatlı yoğurt yapabilmeniz için kullandığınız mayanın tatlı olması gerekiyor. Ayrıca süt sıcaklığı istenen sıcaklıktan daha yüksek olmamalı. Yoğurt mayaları size istenen tatta gelmiyorsa, evde kendiniznohuttan tatlı yoğurt mayası yapabilirsiniz. İlgili yayınım da şurada olacak ilk fırsatta.

Mayayı ne kadar kullanmalıyım?


Bir litre süte 1 tatlı kaşığı olacak kadar kullanmalısınız. Daha az kullanırsanız yoğurdunuz tutmayabilir. Daha fazla kullandığınızda da ekşime riski var. Yine de ideal oranı tecrübelerinizle belirleyebilirsiniz.

Hazır yoğurttan mayalayabilir miyim? 

Hazır yoğurttan yoğurt mayalamak mümkün olmakla birlikte -özellikle bebek için- tercih edilmemelidir. Bildiğimiz, geleneksel bir yoğurt mayasıyla hazırlamalısınız. Artık eşimizden dostumuzdan maya isteme olasılığımız azaldığı için bu durumlarda "nohuttan yoğurt mayalama" ile kendi mayanızı evde üretebilirsiniz. İlgili yayınım da şurada olacak ilk fırsatta.


Hazır yoğurttan tutulan mayalarda "sünme" dediğimiz olayla karşılaşırsınız. Yoğurdu kaşıkla aldığınızda uzayacak, sünecektir. Yine de yapmak isterseniz evet mümkün, maya tutar.

Yoğurdum tutmadı ne yapabilirim?

Üzülmeyin, yoğurt telafisi mümkün bir tarif. Aynı labne peynirdeki gibi yöntemlerle yoğurdu yapabiliriz. Öncelikle eğer 6 saat beklediyseniz birkaç saat daha ılık ortamda bekletebilirsiniz. 

Yine olmadıysa fırınınızı 50 dereceye ayarlayıp maya kabınızı ağzı açık olarak 1 saat beklettiğinizde yoğurdun oluştuğunu göreceksiniz (kabın sadece üst değil iç çevresinde de su birikecektir). 

Yine de olmadıysa yine üzülmeyin ve sakın sütü dökmeyin, ocağa alıp kaynatıp kestirerek ev yapımı lor peynirine ulaşırsınız :) O tarifim de şurada. 


Yoğurdum sulu oldu, ne yapabilirim?


Yoğurdun sulu olması tutmadığını göstermiyor ancak bazı kişiler özellikle katı yoğurt ister. Özellikle hazır sütlerle yapılan yoğurtlar daha sulu olur.

Bunun için öncelikle sütünüzün ısıtma işlemi bitse bile kısık ateşte dakika daha bekleterek sütü daha yoğun bir kıvama getirirseniz yoğurdunuz daha katı olacaktır.

Ayrıca, mayalama süresini yeteri kadar beklemelisiniz. En az saat beklemenizi öneririm. Sonrasında da dolapta bir süre bekleterek katılığını artırabilirsiniz.  


Yoğurt makinesi almalı mıyım?

Bu soruyu yıllar önce sorsaydınız 'gerek yok' derdim. Ben her şeyi hazırlıyorum zaten, battaniyeye sarmak yerine makineye ne gerek var derdim. Evde bir bebek veya çocuk yoksa hala düşüncem değişmiyor. Bence en zoru sıcaklığı ayarlamak :)

Ancak bir bebeğiniz olduktan sonra -yine de zorunlu olmamakla birlikte- yoğurt makinelerinin şu avantajlarını göreceksiniz:

- Benim için en büyük avantajı hem labne peyniri hem de yoğurdu aynı anda mayalayabilmemdi! 

- Küçük küçük kaplarda ayrı porsiyonlar için yoğurt veya labne peyniri mayalayabileceksiniz. Bu sayede isterseniz aromalı veya aromasız yoğurt veya labne peyniri denemesi yapabilirsiniz.

- Makineyi istediğiniz yere yerleştirip dökülme çarpma derdi olmadan bekletebileceksiniz.

- Bıraktığım sıcaklık yeterli mi, soğudu mu, peteğin yanına mı koysaydım gibi dertleriniz olmayacak, makine bekleme sıcaklığını size mayalama süresince sağlayacak. 

- Ayarladığınız zaman dolduğunda sizi ikaz edecek, dolayısıyla mayayı unutma gibi bir derdiniz olmayacak (zaten unutmam demeyin, bebek -özellikle uykusuz bebek- sonrası adınızı bile unutabilirsiniz :D)


Yoğurt ile ilgili aklıma gelenler bunlar. Sizin tecrübelerinizi de dinlemeyi çok isterim. Unuttuğum bir şey varsa siz hemen hatırlatırsınız bana. 


Yoğurt ile neler yapabilirsiniz? Yazmakla bitmez, bunun için de ayrı yayın gerekebilir :)

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası