1990 yılında sigorta girişi olan ne zaman emekli olur / Kim Ne Zaman Emekli Olacak?, Basın - İş Sendikası

1990 Yılında Sigorta Girişi Olan Ne Zaman Emekli Olur

1990 yılında sigorta girişi olan ne zaman emekli olur

girişli memur için tarihli SSK girişinin faydası olur mu?

Soru: Merhaba, ben ilk memuriyete tarihinde başladım. Kadrom VHKİ olup Lisans mezunuyum ve doğum tarihim dir. Memuriyet öncesi SSK lı olarak toplam günüm var. İlk SSK olarak işe giriş tarihim ise dur.

Yani ilk sigorta girişim henüz 18 yaşımı doldurmadan uzun vadeli sigorta kapsamında (staj olarak değil) yapıldı ve toplam süresi de 30 gün dür.

Söz konusu hizmetlerimin askerlik süremle beraber (askerlik 18 ay) birleştirilmesini yaptırdım ve netice itibariyle e-devlet üzerinden yaptığım kontrolde HİTAP ta toplam 26 yıl hizmetim gözükmektedir. Ancak 18 yaş öncesi hizmetim prim olarak sayılmış fakat emeklilik yaşımda değişiklik olmayıp tabi olduğum yaş 57 olarak gözükmektedir. Esasen 18 yaş öncesi 30 günlük prim süremin 18 yaşımı doldurduğum tarihinden itibaren sayılıp emeklilik yaşımın da bu doğrultuda hesaplanarak emeklilik yaş şartım 52 olarak olması gerekmez mi?

Bu konuda beni aydınlatırsanız çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkür ederim. Saygılarımla..

Detaylar/Değerlendirmeler:

yılı Ekim ayından önce çalışmaları olanların tüm hizmetleri sayılı Kanun hükümlerine göre tek bir yapıda birleştirilmekte ve emeklilik işlemleri toplam hizmet üzerinden yapılmaktadır.

e tabi memurların, memurluktan önce geçen işçi statüsündeki çalışmalarının hangi yaşlarda geçip geçmediğinin bir önemi bulunmaz. İşçi olarak çalışırken Sosyal Güvenlik Kurumuna tüm sigorta kollarına tabi primleri yatırılmış ise, bu kişinin 18 yaş altı da olsa bu şekilde geçen hizmetleri bütünleşir ve memur statüsünden emekli olduklarında toplam hizmetlere dahil edilir.

Memurların emekliliğinde sigortalılık başlangıcının bir önemi bulunmaz, dolayısıyla memurlar için emeklilik yaşının hesabında sigortalı işe giriş tarihi etkili olmaz. Dolayısıyla memurlar için emeklilik yaşının hesabında 23/05/ tarihindeki toplam hizmet süresi esas alınır, sigortalı işe giriş tarihi belirleyici olmaz.

Sigortalılık başlangıcı işçiler için emeklilik hizmet ve yaş hesabında dikkate alındığından, bunlar hakkında 18 yaşın doldurulmasından önce geçen süreler sigortalılık başlangıcı olarak esas alınmaz, ancak yine de hizmet olarak esas alınır. Yine işçilerde yılı öncesinde de sigortalılık başlangıcı olarak sayılmakta, bu tarihten sonra sayılmamaktadır.

Memurların emeklilik yaşının tespitinde, 23/05/ tarihine kadar olan toplam hizmetler esas alınır, yani ilk çalışmaya başlama esas alınmaz. 8 Eylül tarihinden sonra ise ilk defa çalışmaya başlamış olanlar kadın ise 58 yaş, erkek ise 60 yaş olur.

EYT konusu ise tamamıyla farklıdır ve EYT konusuyla ilgili tekliften anladığımız 8 Eylül tarihinden önce işçi, esnaf, memur olarak çalışanları kapsamaktadır. Bu durumda olanların memur emeklisi olabilmesi için de kadın ise 20 yıl, erkek ise 25 yıl hizmetlerinin (bu hizmetler içerisinde işçi, esnaf, borçlanılan askerlik vb. hizmetler de dahil edilir) olması gerekir.

Sonuç bağlamında değerlendirmemiz:

Sizin için emeklilik yaş hesabında 23/05/ tarihine kadar olan çalışma toplamınızın esas alınması gerektiğini, 18 yaş altı sigortalı çalışmalarınızın ve askerlik sürenizin de bu tarihten önce geçmiş olması halinde borçlanmış iseniz bu sürenin de esas alınması gerektiğini,

Ancak, emeklilik yaş hesabınızda sigortalı olarak çalışmaya başladığınız 1/9/ veya 18 yaşınızı doldurduğunuz 30/4/ tarihine gidip emeklilik yaşınızın tespit edilemeyeceğini, dolayısıyla Kurumunuzun yapmış olduğu işlemin doğru olacağını/olabileceğini,
değerlendirmekteyiz.

Bu Habere Tepkiniz

’da sigortalı olanlar dikkat! Emeklilik detayı…

Emekli olmak isteyen vatandaşlar emeklilik tarihleri için gün sayarken birçok sebeple emeklilikteki tüm şartlar değişebiliyor. En önemli etkenlerden biri de sigorta başlangıç tarihi olarak görülüyor. İşte Korkusuz Gazetesi’nde yer alan sosyal güvenlikle ilgili soru cevap köşesinden örnekle emeklilik detayı…

Yayınlanma:

’da sigortalı olanlar dikkat! Emeklilik detayı…

Emekli olmak isteyen vatandaşlar emeklilik tarihi için gün sayarken bazı özel durumlar emeklilik tarihini öne çekebiliyor ya da ileri götürebiliyor. Sigorta başlangıç tarihi emeklilik şartları konusunda çok büyük etkiye sahip. İşte örnek soru ve cevapla merak edilen ayrıntılar…

YAŞIN DOLMASINI BKELEMEK GEREKİYOR

SORU: doğumluyum. Ekim ayından bugüne sigortalıyım. Yaklaşık iş günüm var. Ne yapmam gerekir?

CEVAP: 4/a (SSK) statüsünden emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, prim günü ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. Prim gününüz fazlasıyla dolmuş. 25 yıllık sigortalılık süreniz, doğum tarihinizin gün ve ayına göre yılında dolmuş oluyor. Çalışarak ya da çalışmaksızın emeklilik yaşınızın dolmasını beklemekten başka yapacağınız bir şey yok. yılında, 53 yaşınız doldurduğunuzda emekli olmaya hak kazanır ve aylık bağlanması için başvuruda bulunabilirsiniz.

emekliemeklilikKorkusuz Gazetesisigorta

Muhtarlıktan nasıl emekli olurum? / Lütfi Köksal

 

doğumluyum. yılında Almanya’da 1 yıl çalıştım. Bu emeklilik için başlangıç sayılır mı? yılında da 20 ayda askerlik yaptım. Ayrıca yılından beri muhtarlık yapmaktayım. SSK’dan, Bağ-Kur’dan veya muhtarlıktan hangi yıllarda, nasıl emekli olurum?

CEVAP: Sayın Muhtarım, tarihli Sigorta girişiniz ve 4/a ve 4/b kapsamında toplam gününüz sistemde görünüyor. Bağ-Kur’daki son yıllara ait çalışmalarınız görünmüyor. Bunu bağlı bulunduğunuz ilgili SGK İl Müdürlüğü’nden sorup öğrenebilirsiniz. En son yılı 4/a (SSK) kapsamında prim öderseniz; Sigorta’dan 25 yıl, 54 yaş ve günle NORMAL; 60 yaş ve günle de YAŞTAN emekli olabilirsiniz. Almanya’da yılında geçen 1 yıl hizmetinizi borçlanırsanız giriş tarihiniz sadece 1 sene geri gider ve olur. Ayrıca bu günlük borçlanma toplam priminize ilave edilir. Ancak yılı sigortanız için başlangıç sayılmaz!

BAĞ-KUR AVANTAJLI
Bağ-Kur’dan ise 25 tam yıl ve günle NORMAL emekli olabilirsiniz. Veya 58 yaşınızın dolduğu tarihinde günle Bağ-Kur’dan YAŞTAN emekli olabilirsiniz. Sizin için en kısa zamanda emekli olma şekli budur. Muhtarlık da normal sigortalılık gibi emekliliğinize sayılır, ilave bir avantajı veya indirimi yoktur.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

> V. Tosun
doğumluyum. tarihli Sigorta girişim var. / yıllarında 18 ay askerlik yaptım. Primlerimin bir kısmı sayılı Kanuna göre ödendi. Basın İndiriminden ne kadar faydalanabiliyorum, askerlik borçlanmasının bana bir faydası olur mu, ne kadar borçlanmam lazım, ne zaman emekli olurum?
CEVAP: tarihli Sigorta girişiniz ve toplam gününüz var. / yılları arasında 4 ay 22 gün Basın İndiriminiz var. Bu süre kadar giriş tarihiniz geri gidiyor ve oluyor. Buna göre; 25 yıl, 51 yaş ve günle emekli olabilirsiniz. Basın İndiriminin sona erdiği tarihine kadar da toplam 1 yıl 1 ay 15 gün İndiriminiz var. Bu süre kadar sigortalılığınıza ilave ediliyor ve emeklilik yaşınızdan düşülüyor. Böylece 51 yaşınızın dolduğu tarihi yerine tarihinde emekli oluyorsunuz. Askerliğiniz tarihinden önce olduğu için 18 ayın tamamını borçlanırsanız, tarihinde emeklilik müracaatı yapabilirsiniz. 18 ay askerlik borçlanması ,24 TL’dir.

> A. Çalışkan / AMASYA
doğumluyum. tarihli sigortam var. / yıllarında Bağ-Kur’a prim ödedim. tarihinden itibaren tekrar 4/a kapsamında prim ödüyorum. Ne zaman emekli olurum?

CEVAP: tarihli Sigorta girişiniz ve 4/a, 4/b kapsamında toplam gününüz var. Buna göre; 25 yıl, 49 yaş ve günle Sigorta’dan emekli olabilirsiniz. 25 yılınız ve gününüz dolmuş. Sigorta’ya geçme zamanlaması tam zamanında olmuş. tarihi itibariyle Sigorta’ya gün prim ödemişsiniz. 3 sene daha öderseniz, güne ( yıla) tamamlayarak, 49 yaşınızın dolduğu tarihinde emeklilik müracaatı yapabilirsiniz.

> Ö. Can
doğumluyum. Sigorta girişliyim. tarihinde gün askerlik yaptım. gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim?

CEVAP: Verdiğiniz bilgilere göre; 25 yıl, 54 yaş ve günle emekli olabilirsiniz. Gününüz dolmuş. Askerliğiniz tarihinden önce olduğu için, sadece 3 ayını borçlanırsanız giriş tarihiniz olur ve 53 yaşınızın dolduğu tarihinde emeklilik müracaatı yapabilirsiniz.

 

(Kaynak: Türkiye Gazetesi

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.