geleceğin meslekleri 2021 / Geleceğin Meslekleri Nelerdir? - - En Trend 20+ Meslek | MentalUP

Geleceğin Meslekleri 2021

geleceğin meslekleri 2021

Geleceğin Meslekleri: İş İmkanı En Yüksek Olan Bölümler ()

Geleceğin mesleklerini, iş imkanı yüksek olan bölümleri sizler için araştırdık. yılından yılına neler değişti. TÜİK'in yılında yayımladığı araştırmayla bu gelinen meslekler arasındaki farkı siz değerli okuyucularımıza sunuyoruz. İşte geleceğin meslekleri.

Biz de Türkiye'de hatta daha global düşünürsek tüm dünyada gelecek yıllarda popüler olacak meslekleri belirledik. Bu meslekler gelecek yıllarda para kazandıran meslekler olarak da görülüyor. Geleceğin meslekleri neler mi? İşte ilerleyen teknolojiyle ortaya çıkacak yeni meslekler:

1. Yapay zeka destekli sağlık teknisyeni

Gelecekte insanların doktora gitmesine gerek kalmadan yapay zeka destekli sağlık teknisyenleri kapıya gelerek yazılımları sayesinde hastalık tespiti yapabilecek.

Gelecekte insanlar ürettikleri kişisel verilerden para kazanacak. Kişisel veri simsarı, müşterilerin kişisel verilerini gözlemleyerek yeni oluşturulan verileri tespit edecek ve satarak para kazanacak.

Otonom araçlar ve teslimat drone'ları, hava ve kara trafiğinin kontrol sistemini büyük ölçüde değiştirdi. Yol denetleyicisinin işi, kara ve hava trafiğinin etkili ve düzgün şekilde düzenlenmesini sağlamak olacak.

Bu iş, varsayımsal bir e-ticaret şirketinin üreteceği 'Saville Rowanator sensor cubicle' adlı bir cihazla ilişkili. Bu cihaz, müşterinin ölçülerini hatasız şekilde alarak iade oranının azaltılmasını amaçlayacak. Dijital terzi, müşterilerin ölçü verilerini kaydederek müşteriye en uygun kıyafetleri satmaya çalışacak.

5. Genetik çeşitlilik memuru

'Ayrımcı olmayan işveren' tanımı yeni bir anlam kazanıyor. Genetik çeşitlilik memuru, şirkette çalışanların sadece farklı etnik kökenlerden ve sosyal çevrelerden gelmesine değil şirketin iş gücünün genetik olarak iyileştirilmiş ve iyileştirilmemiş kişilerin iyi bir karışımı olmasına özen gösterecek.

6. Bilişim çalışmaları yöneticisi

Bu meslek bilişim tutkunlarına göre. Bilişim çalışmaları yöneticisinin işi, otomatik bilişim platformu oluşturmak için bir şirketin gölge bilişim (Shadow IT) çalışmaları ile iş yeri stratejilerini birleştirmek olacak.

Nakit paranın yeryüzünden silindiği ve yerini Bitcoin ödemelerine bıraktığı bir dünya 'para kaçakçılığı' için oldukça uygun bir yer olacaktır. Yeni ve karmaşık sistemler ortalama bir insana karışık gelebilir. Tam bu noktada finansal koçlar imdadımıza yetişecek. Finansal koçlar, dijital işlemlerimizi takip ederek işlerimizi kolaylaştırmayı amaçlayacak.

8. Kişisel hafız küratörü

Günümüzde insanlar geçmişte olmadığı kadar uzun yaşıyor fakat hafıza ve beyin sağlığı alanındaki gelişmeler yeterince hızlı gelişmiyor. Hafıza küratörleri, müşteriler için sanal dünyalar yaratarak içinde yaşamalarını sağlayacak. Bu 'tecrübeler' müşterinin geçmişinin gerçekçi simülasyonlarıyla desteklenecek (Örneğin kişinin çocukluğunu geçirdiği evin oturma odası).

Gelecekte satışlar sadece internet üzerinden gerçekleşecek. Müşteri bir şey satın almak istediğinde video ile sanal Sherpa'ya bağlanacak. Sherpa da müşteriye rehberlik ederek istediği ürünü seçmesine yardımcı olacak.

Genomik portföy müdürü

DNA analizleri ve CRISPR gen düzenleme tekniği sayesinde insanların yeni sağlık ihtiyaçları oluştu. Biyoteknoloji şirketleri de bu ihtiyaçları karşılamak için yeni ilaçlar üretiyor. Genomik portföy müdürü, üretilen ilaçların insanlara satılmasını sağlamak için stratejiler geliştiren üst düzey bir yönetici olacak.

11 İnsan-makine ekibi yöneticisi

Cognizant'a göre iş dünyasının geleceği insan ve makinelerin ne kadar iyi iş birliği yapabildiğine bağlı. Ekip yöneticisi makinelerin ve insanların yetkinliklerini belirleyerek çok daha verimli bir çalışma ekibi oluşturmak için çalışacak.

Geleceğin yatırımcıları çok daha 'bağlantılı' ve bilinçli olacak. Bu durumda, kurumların aşırı şeffaf olmaktan başka şansı olmayacak. Fakat gizli kripto para işlemleri işin içine girince beraberinde kuşkuyu da getirecek. Güvenirlik memurunun görevi, şüpheyi ortadan kaldırarak kişinin yatırım yaptığı şirketin en verimli şekilde çalıştığını kanıtlamak olacak.

13 Kuantum makine öğrenimi uzmanı

Bu kişi, kuantum bilgi işleme ve makine öğrenimini birleştirerek gerçek dünyadaki iş sorunlarını çözmek için çalışacak. Nihai amaç ise, verilerden öğrenebilen zeka sistemleri geliştirmek olacak.

3 boyutlu yazıcılar son yılların en çok dikkat çeken teknolojilerinden biri. Bu alanda kurulan girişimler ise özellikle tekstil, sağlık, yemek gibi konularda önemli değişimler vaat ediyor. 3D üretim mühendisliği gelecekte üretimi seri üretimden kurtarıp kişiselleştirebilir bir hale getirecek. Siz de gelecekte kendi ürünlerinizi kendinize özel üretmeye hazır olun. Üstelik çok daha hızlı ve ekonomik.

Robotların teslimattan kişisel asistanlığa kadar yavaş yavaş hayatımıza dahil olduğu günümüzden bakınca, gelecekte robotların ve robotları özel görevlere programlayacak teknisyenlerin öneminin artacağını öngörmek zor değil. Robotlara alışmamız gerekecek ve robot teknisyeni de gelecekte en çok değer kazanacak mesleklerin başında gelecek gibi görünüyor.

Teknolojinin gelişimiyle birlikte bugünlerde en çok konuştuğumuz meselelerden biri de yapay zeka. Temelde insan davranışlarının ve düşünme biçiminin makinelere öğretilmesi ve makinelerin bağımsız düşünmelerini, aksiyon almalarını amaçlıyor. Bu aksiyon, teknoloji alanında çalışacak birçok insanı da beraberinde getiriyor. Hatta fazlasıyla getirmeye başladı diyebiliriz. Yapay zeka şu an konuşulduğundan çok daha fazla konuşulacak ve belki de yapay zeka eğitmenliği geleceğin en gözde meslekleri arasında yerini alacak.

17 İnsan DNA Programcısı – Biyoteknolog

Biyoteknoloji son yıllarda en köklü gelişmelerin yaşandığı alanların başında geliyor. İnsan benzeri makineler yaratma misyonu, bir yandan da insan ömrünü uzatan teknolojiler geliştirme misyonuyla besleniyor. DNA çalışmaları yaparak daha güçlü, hastalıklara daha dayanıklı hatta ölümsüz insan yaratmayı amaçlayan bu çalışmalar gelecekte daha önem kazanacak ve elbette insan DNA programcılığı geleceğin mesleklerleri arasında yerini alacak.

İklim değişikliği ve küresel ısınma gibi konular ve ekosistemin bozulmasının insanlık için büyük sorunlar oluşturacağı fikri her geçen gün artıyor ve bu alanda yapılan çalışmalar yoğunlaşıyor. Ülkeler, iş adamları hatta girişimciler Elon Musk gibi bu konunun üzerinde çalışıyorlar. Yakın gelecekte bu sorunun derinleşeceğini ve bu alanda çalışıp çözümler üretecek profesyonellere ihtiyacın artacağını öngörmek hiç zor değil.

Günümüzde oldukça önemli olan veri analistleri özellikle büyük veri konusunda yaptıkları çalışmalar ve gelişen teknolojilerle önem kazanmaya devam ediyorlar. Gelecekte internet of things (nesnelerin interneti), big data (büyük veri) gibi teknolojilerin bu uzmanlara duyulan ihtiyacı artırmasına kesin gözüyle bakılıyor!

20 Endüstriyel Tasarım Mühendisi

Tasarım ve üretim, tarihin hiçbir döneminde bu kadar bir arada olmamıştı. Günümüzde herkes kişiselleştirilmiş ürünlere ve yeni tasarımlara odaklanıyor. Gelecekte bu durumun devam etmesi ve daha iyi tasarlanmış ürünlere olan ilginin artması endüstriyel tasarım profesyonellerine harika fırsatlar sunacaktır. Bu da endüstriyel tasarım mühendisliğini geleceğin mesleklerinden biri haline getiriyor.

21 Dijital Rehabilitasyon Danışmanı

Şu anda bile o kadar çok bilgiye maruz kalıyoruz ki beynimiz bir yerden sonra yetişemiyor. Sosyal medyada bir çoğumuz mutluymuş gibi tonlarca fotoğraf paylaşıyoruz. Paylaşımlar sizce ne kadar doğruyu gösteriyor? Eski insanlara bir bakın, daha mutlulardı. Gelecekte teknoloji kullanımının giderek artacağını düşünürsek insanlar teknoloji detoksu yapmak isteyeceklerdir. Danışmanlık eğitimi almış olan insanlar muhtemelen bu işi yapmak için en iyi şekilde donatılmış olacaktır.

Hobi olarak yaygın kullanılan drone aynı zamanda birçok film, video çekiminde hali hazırda kullanıyor. Otomobil gibi drone yarışları da mevcut. Henüz bu mesleği yapan biri ile karşılaşmamış olmanız yakın gelecek çokça adını duymayacağınız anlamına gelmiyor. Bu meslek çok yeni olmasına rağmen gelecek sadece video çekimlerinde değil insan taşımak için hatta belki askeri alanlarda bile kullanılacak.

23 Artırılmış Gerçeklik Geliştiricisi

Hayat şu haliyle çok sıkıcı diyenlerin başını çektiği bir meslek olarak düşünebiliriz aslında. Apple’ın son tanıttığı telefonda geleceğinin açık olduğunu fark etmişsinizdir. Zaten yıllardır Microsoft hololens ile artırılmış gerçekliğini hayatımıza sokmak için bir hayli gayret gösteriyor. Gosth in the shell (kabuğun içindeki hayalet) filminde ise bu artırılmış gerçekliğin hayatımızda nasıl yer edeceğini daha somut şekilde görebilirsiniz.

24 Kişisel Gizlilik Danışmanı

Teşircilik kültürü tüm dünyada sosyal medya ile yayıldı. Hepimiz nerede olduğumuzu, ne yediğimizi ne aldığımızı sosyal medyada paylaşmaktan zevk alıyor hatta diğer insanlar ne yapmış diye bakmaktan bir hayli keyif alıyoruz. Teknoloji aynı hızda ilerlemeye devam ederse ki öyle gözüküyor; birçok bilgimiz, medeni durumumuz, bankalarla olan durumumuz, sicil kaydı gibi detay bilgilerimiz kolayca ulaşılır olmaya başlayacak. Şu an için teşhircilik kültürü hoşumuza giderken ileride büyük sorunlara yol açacak. Bunun için kişisel gizlilik danışmanlarına danışıyor olacağız.

25 Nanoteknoloji Mühendisi

Nanoteknoloji bilgisayar hatta kıyafet gibi farklı sektörlerde kullanılıyor. Yakın gelecekte kendisini kopyalamayı başaran nano robotlar vücutlarımızın içinde geziyor, virüslerle mücadele ediyor olacak. Bu robotların sağlımıza ve çevremize bir tehdit oluşturmadığını bilmemiz gerekiyor.

26 Kişiye Özel Organ Üretim Uzmanı

3 boyutlu yazıcıların hayatımıza girmesiyle bir sürü ürünün üretimi hızlanmıştı. Aynı teknoloji tıp alanında kullanılmaya başlandığında organ nakli için sırada bekleme listeleri tarihe karışacak. Bilim insanları böbrek, kalp, kulak gibi organların üretimini gerçekleştirmiş olacak. Yakında bu tür olaylar daha yaygın hale gelecek.

27 Enerji Sistemleri Mühendisi

Enerji yüzyıllardır insanoğlunun gündemini en çok meşgul eden konulardan biri. Ancak muhtemelen hiç bu kadar önemli olmamıştı. Ve bu önem her geçen gün artıyor. Özellikle temiz ve yenilenebilir enerji gibi konular gelecekte oldukça önemli hale gelecek, bu alandaki profesyonellere büyük fırsatlar sunacak ve enerji sistemleri geleceğin mesleklerinde büyük öneme sahip bir konu haline gelecek.

İnsan beyni inanılmaz derecede karmaşıktır, ancak insanlığın nasıl çalıştığına dair anlayışı, çoğumuzun muhtemelen fark ettiklerinden daha hızlı büyür. Sinirbilimdeki hızlı gelişmeler bilgisayar teknolojisindeki inanılmaz ilerlemelerle birleştirilirken, bazı şaşırtıcı olanaklar bulacağız. Bir gün, sanal telepati, bellek iyileştirmesi, hastalık yönetimi, ruh hali düzenlemesi, felç tedavileri ve çok daha fazlası gibi avantajlar için insanların beyinlerine implante edilebilir.

İnsanlık, hâlâ yapabileceğimiz şeyleri yapmamamız gerektiğini tam olarak öğrenememiştir. Çünkü elimizden geleni yapabiliyoruz. Etik uzmanlarımız, o dersi zor yoldan öğrenmemek için bize yardım etmeye çalışıyorlar. Yeni teknolojilere ve bunların potansiyel sonuçlarına ilişkin cevapsız sorularını incelememize yardımcı olurlar. Örneğin, “tasarımcı bebekler”in yaratılmasına izin vermeli miyiz? Bir insan anne rahminin dışında bir laboratuarda yaratılmış, yetiştirilmiş ve doğmuşken kimlerin ebeveyn hakları vardır? Yapay olarak akıllı robotlarla aynı haklara sahip olmalı mıyız? Başkaları hakkında ne kadar çok bilgiye ihtiyacımız var? Teknolojinin dünyamızı nasıl hızla değiştiğini göz önüne alındığında, sorular sınırsızlaşıyor.

Yarı insan yarı makine yani sayborgların sayısı sürekli artıyor. Hatta gelecekte birçok zengin insanın birer sayborga dönüşeceği tahminler arasında. Durum ve sayborglara olan talebin bu ölçüde artması sayborg tasarımclığını geleceğin mesleklerinden biri haline getiriyor.

31 Zihin Transferi Uzmanı

Evet, bu işgal çok zor görünüyor. Fakat bazı uzmanlar bunun gerçekleşebileceğini düşünüyorlar. Bu yüzyılın sonundan önce, bir bilgisayara insan zihni yüklemek ve daha sonra aynı veya farklı insan beynine geri aktarmak için saklamak mümkün olabilir. Bazı insanlar zihinlerini kendi klonlarına, suni beyinli sentetik organizmalara veya bilinçlerini genişletmek için özel sibernetik robotlara aktarabilirler.

32 Robotik veya Holografik Avatar Tasarımcısı

Zamanlarının çoğunu sanal dünyalarda geçiren insanlar, gerçek dünyada biraz hayal kırıklığına uğrayabilirler. VR kıyafetlerini giymek zorunda kalmadan sanal arkadaşlarıyla veya önemli diğerleriyle etkileşim kurmak isteyebilirler. Böylece, teknoloji sonunda bu sanal arkadaşların robotik bedenlerde veya 3B hologramlarda gerçek yaşam avatarları haline gelmesine izin verebilir. Gerçek dünyada, etten kanlı insanlar kadar yaygınlaşabilirler. Ancak hayvanlar ve garip uzaylı benzeri yaratıklar da dahil olmak üzere birçok farklı form alacaklardır. Yaşadıkları sanal dünyada olduğu gibi gerçek dünyada da çekici veya yaratıcı olan özel avatarların yaratılmasına yardımcı olmak için özel tasarımcılara ihtiyaç duyulacaktır.

33 IT ve Matematik Uzmanları

Teknolojinin bu gelişimi karşısında şaşırtıcı olmayacak bir gelişme de IT ve Matematik alanında çalışacak profesyonellerin gelecekte de oldukça revaçta olacak olması. Özellikle teknolojinin farklı alanlarında yaşanan baş döndürücü gelişmeler bugün bile ihtiyacın oldukça fazla olduğu bu meslekleri vazgeçilmez kılıyor. Siz de bu vazgeçilmez alanda ihtiyacınız olanlar hakkında bilgi edinmek ve kariyer fırsatlarını keşfetmek için funduszeue.info’ya göz atabilirsiniz.

Uzay uzunca bir süredir tüm insanlığın merak ettiği ve gündeminde olan bir konu. Bundan sonra da uzayı keşfetmek adına daha büyük adımlar atılacak. Uzayda yaşam fikri hepimizi heyecanlandırsa da uzayda bir turizm rehberi abartılı geliyor olabilir. Ama Uzay Turizm Rehberliği geleceğin mesleklerinden biri.

Bu alandaki kişiler bankacılık, otomotiv telekomünikasyon gibi sektörler olmak üzere her alanda kullanılan bilgisayar sistemlerinin, yazılım tasarımını hazırlayıp sisteme entegre ederler. Özel sektörde ve kamu sektöründe çalışmaktadırlar. Fikir üretimine dayalı bir iş olduğundan yazılım mühendislerinin kendi işlerini kurma olanakları da mevcuttur.

Bu sektörde uluslararası finans piyasalarından kaynak sağlayıp bunu en verimli ve etkin şekilde yatırıma dönüştürmeye gayret eden, banka, sigorta ve borsa şirketlerinde yönetici olarak çalışabilecek kişilerdir. Türkiye`de faaliyet gösteren uluslararası şirketlerde finansal analist, strateji planlama yöneticisi ve borsa uzmanı olarak çalışabilirler.

37 Yönetim bilişim sektörü

Bu alanda çalışanlar bilgisayar programlama sistem tasarımı, veri iletişimi, organizasyon, ekonomi pazarlama, finans gibi konularda eğitiliyorlar. Mezunlar, kuruluşların insan kaynakları, işletme ve bilgisayar, organizasyon, pazarlama ve finans hizmetlerinde üst kademede çalışabilirler.

38 Biyomedikal mühendisliği

Biyomedikal Mühendisliği, geleneksel mühendisliğin analitik deneyimlerinden yararlanarak, biyoloji ve tıpta karşılaşılan problemlerin çözümü için çalışan ve sağlık bakımı konusunda genel anlamda ilerlemeler sağlamayı hedefleyen bir mühendislik dalıdır. Biyomedikal mühendis, doktor, hemşire, terapist ve teknisyen gibi tıbbın diğer profesyonelleriyle bir arada çalışır. Biyomedikal mühendislerin çalışma konuları, cihazların ve yazılımların tasarımından, pek çok teknik kaynaklardan bilgileri derleyip yeni prosedürler geliştirmeye ve klinik problemleri çözme amacıyla araştırmalar yapmaya kadar geniş bir alana yayılır.

Finans sektörünün daha da büyüyecek olması fonlar ve borsa hisselerini bilen analistlere ihtiyacı arttıracak.

40 Moleküler biyoloji ve genetik

Genel çalışma alanı biyolojik olayların molekül yapısı ve hücre işlevlerinin araştırılması. Tarım Çevre Ve Orman Bakanlığı`na bağlı kuruluşlar ile adli tıp ve kriminoloji laboratuarı iş imkanı sağlıyor. Özel sektörde sağlık ve biyoteknolojik çalışma yapan kurumların çeşitli üretim aşamalarında moleküler biyoloji ve genetik uzmanları tercih ediliyor.

Genetiğin geleceğin meslekleri arasında ilk sırayı alacağı herkesin ortak görüşüdür. Uzmanlar insanın gen haritasının çıkarılmasının ekonomide, `lerin bilgisayar teknolojisinin yarattığı devrime benzer bir sonuç doğuracağı ve gelecek yılların genomik (genetik ekonomisi) çağı olacağı görüşünde birleşiyor. Bilim adamlarının bir yer kurdunun DNA haritasını çıkarmaları ve genetik yapısının sırrını çözmeyi başarmalarının ardından `süper bebek` `Einstein bebek` yetiştirmenin imkan dahiline girdiği ifade ediliyor.

42 Uluslararası ilişkiler

Farklı ülkelerle profesyonel platformlarda sürdürülen ilişkiler uluslararası ilişkiler uzmanlarına duyulan ihtiyacı arttırıyor. Öğrencilere verilen yabancı dil eğitimleri de bu mesleği daha da ilgi çekici kılıyor. Bölümün mezunları çok uluslu şirketlerde çalışabilecekleri gibi, özel sektörde de kolaylıkla iş bulma imkanına sahipler.

Ülkemizde ilaç ve hastane yatırımlarının artması, ülkemizdeki genç nüfusun yoğunluğu ve önümüzdeki yıllarda bu yoğunluğun yaşlanacağı gerçeği hemşire ihtiyacını daha da arttıracak.

44 Tüm devre tasarım ve üretim uzmanlığı

Üniversitelerin elektronik mühendisliği bölümünde okuyanların üçüncü yılından sonra seçtikleri mikro elektronik bölümünde `tüm devre tasarımı ve iyon ekme tekniği` konularında eğitim veriliyor. Mezunların TÜBİTAK ve üniversiteler dışında çalışma alanı kısıtlı. Ancak dünyada önü oldukça açık. Bu alanda eğitim alan Türk mühendisler yurt dışında cazip koşullarla çalışma imkanı buluyorlar.

İnsan, bilgi, malzeme, ekipman ve süreçlerin kullanılması , geliştirilmesi ve yönetimi ile ilgilenen endüstri mühendisliği çağın tercih edilen meslekleri arasında yerini alıyor. Bölümün mezunları bilgi işlem uzmanlığı, makine üretim sektörleri ve bilgisayarın mevcut olduğu alanlarda iş bulma imkanına sahiptirler.

Bu alanda çalışanlar işletme içinde gerekli bilgi akışının düzenlenmesi, işlenmesi ve yönetime yararlı hale getirilmesi için gerekli yazılım ve donanımla ilgilenirler. Mezunlar, işletmelerde, bilgisayarın kullanıldığı tüm birimlerde, muhasebe, finans, bütçe pazarlama bölümlerinde bilgi akışının düzenlenmesi gibi alanlarda çalışabilirler.

Modern Ergonomi dalında çalışanların verimliliğini arttırmayı hedefleyen bu dalda mühendisler ergonomik ortamlar hazırlar.Bölümün mezunları finans kurumları ve endüstri kuruluşlarında çalışabilirler.

Gelişen çağın teknolojileriyle birlikte yıllardır varolan gazetecilik mesleği de yeni bir boyut kazandı. Bu yeni gazetecilik anlayışına doğru hızlı şekilde yol alan internet gazeteciliği ve yayıncılığı mezunları gazetelerde, ajanslarda, haber sitelerinde, radyo ve televizyonlarda editör yada muhabir olarak çalışma imkanı buluyorlar.

Günümüzde tüketicilerin hijyen standartları yüksek ortamlarda üretilmiş ürünlere olan talep fazlalığı gıda mühendislerine olan ihtiyaçları arttırmıştır. yağ teknolojisi, meyve-sebze teknolojisi, hububat teknolojisi, süt teknolojisi, et teknolojisi gıda maddelerinin ambalajlanması, duyusal analiz, temel işlemler, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji alanlarında eğitim alan öğrenciler gıda labaratuarlarında, gıda üretim tesislerinde kolaylıkla iş bulma imkanına sahipler.

50 Elektronik haberleşme mühendisliği

Bu alandaki kişileri İletişim sistemlerinin ve her türlü elektronik aletin tasarımı, üretim teknolojisi, çalışma ilkeleri, yapımı ve işletilmesi ile ilgili alanlarda çalışırlar. Elektronik ve haberleşme mühendisleri, ulusal ve çok uluslu şirketlerde , radyo-tv yayını ve internet hizmeti ile ilgili kuruluşlarda , bilişim teknoloji şirketlerinde, sağlık sektöründe mühendislik kuruluşlarında , gerek araştırma geliştirme gerekse üretim ve pazarlama birimlerinde rahatlıkla iş bulabilmektedirler.

Çağımızın iş ve yaşam şekilleri daha az enerji tüketmek üzerine şekillenmekte olduğu ve yemek yeme alışkanlıklarımız da fastfood yönünde yoğunlaştığından, günümüzde de önemli bir meslek haline gelen diyetisyenlik önümüzdeki yıllarda parlayan meslekler arasında üst sıralarda yer alacaktır.

52 Mekatronik mühendisliği

Mekatronik mühendisi, mekanik, elektrik, elektronik, bilgisayar ve bilgi teknolojilerinin bir arada kullanılarak endüstriyel ürünlerin tasarımı ve üretimini planlıyor. Mezunlar çeşitli ürünlerin tasarımında ve imalatında yardımcı eleman olarak çalışabiliyorlar. Öte yandan bakım, onarım, arıza giderme gibi alanlarda da çalışmaları mümkün.

53 Sermaye piyasası uzmanlığı

Bu kişiler ülkedeki menkul kıymetleri yabancı yatırımcılara pazarlayan uluslararası sermaye piyasa uzmanlarıdır. Ülkeye Finansman sağlarlar. İktisat ve işletmeyle birlikte muhasebe, finans, pazarlama ve diğer sosyal bilgiler dallarındaki yetenekleri, meslekleri açısından önemlidir.Türkiye`de sermaye piyasalarının gelişmesiyle öne çıkan bu meslek gelecekte çok önemli olacak.

54 Görsel iletişim tasarımı

Jenerik çekmekten, paket tasarımı yapmaya kadar geniş bir çalışma alanı burası. Yaratıcılığın teknolojiyle buluştuğu bu alan görsellikle ilgili bir çok yerde iş sahasına sahip. Tasarımcılar; iletişim medya ve reklamcılık alanlarının yanı sıra bilgisayar destekli grafik tasarımı ile de uğraşabiliyor.Bölüm öğrencileri mezun olmadan iş teklifleriyle karşılaşabiliyor.

Dünya nüfusunun artışı ve çevresel atıkların miktarının yükselmesi çevresel temizliği ön plana çıkarıyor. Bu konuda görev alacak insanlara ihtiyaç duyulacak.

Suç oranlarının özellikle büyük şehirlerde artmasıyla, suçu anında tespit edecek uzmanlara duyulacak ihtiyacın da aynı oranda artması beklenmekte.

Nüfusun artmasıyla bir kaos haline gelen şehir yaşamı, etkinliklerin ve yerleşim bölgelerinin detaylı planlanmasını zorunlu kılıyor.

İnternet üzerinde kendine ait bir sitesi olmayan şirketler artık müşteriler tarafından ulaşılamıyor. O yüzden her şirketin, her organizasyonun kendine ait bir sitesi olması gerekiyor. Bu da web tasarımcılarının gittikçe daha büyük bir öneme sahip olmasını sağlıyor.

59 Veri taban yöneticileri

İş kollarının tamamen teknolojiye bağlı hale gelmesiyle bilgisayar destekli vertabanı yaratan kişiler ön plana çıkacak.

60 Yazılım evangelistleri

Şirketlerin dijital dönüşümüyle, yazılımcıların sayısı her geçen gün artıyor. Yeni dönemdeki mesleklerden biri de yazılım evangelistiği. Yazılımcılarla yöneticiler arasındaki iletişimi, doğru stratejilerin geliştirilmesini sağlamak yazılım evangelistlerinin görevlerinin başında. Böylelikle yazılımcıların talepleri üst düzey yöneticilere doğru şekilde aktarırken, geliştirilen ürün ve hizmetlerdeki teslim süresi de kısalıyor. Türkiye’de yazılım evangelistlerinin sayısı henüz çok değil. Ancak yakın gelecekte her şirketin kadrosunda yazılım evangelistleri için bir yerin açılacağı kesin.

61 Geriatri ve gerontoloji uzmanları

62 Otomobilleri uçuracak sürücüsüz araç mühendisliği

64 Melek yatırımcılık ve startup

65 Tedarik zinciri yöneticisi

67 Etik bilgisayar korsanı

71 Kullanıcı arayüzü mühendisi

75 Bilgi teknolojileri yöneticisi

78 Sağlık servisleri yöneticisi

80 Uygulama geliştiricisi

81 Pazar araştırma analisti

83 Operasyon araştırma analisti

86 Pazar Araştırması Analisti

87 Diş Sağlığı ile ilgili meslekler

89 Sağlık hizmetleri müdürü

'DAN BU YANA NE DEĞİŞTİ?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yaptığı derlemeye göre, itibarıyla Türkiye'de 27 milyon bin kişi istihdam edildi. İstihdam edilenlerin 8 milyon binini ilkokul mezunları, 6 milyon 64 binini yüksekokul veya fakülte mezunları, 5 milyon binini ilköğretim, ortaokul mezunu, 2 milyon binini meslek lisesi mezunu, 2 milyon binini genel lise mezunu, binini okuma yazma bilmeyenler, binini de okuma yazma bilen fakat bir okulu bitirmeyenler oluşturdu.

İstihdam edilen 6 milyonu aşkın üniversite mezununun 1,7 milyonu iş ve yönetim, bini eğitim, bini mühendislik ve işleri alanından mezun oldu.

En yüksek istihdam oranı veterinerlikte

Yüksekokul veya üniversite mezunları arasından Türkiye'de işgücü piyasasında değerlendirilen her 10 veterinerden 8'inin iş sahibi olduğu görüldü. Veterinerlik yüzde 82,3 istihdam oranıyla ilk sırayı alırken, bunu yüzde 79,3 ile mühendislik, yüzde 77,8 ile sağlık, yüzde 76,6 ile hukuk, yüzde 75,9 ile güvenlik hizmetleri, yüzde 72,3 ile biyoloji ve çevre bilimleri, yüzde 71,3 ile mimarlık, inşaat ile tarım, ormancılık ve balıkçılık, yüzde 71,2 ile fiziki bilimler, yüzde 69,5 ile iş ve yönetim alanları izledi.

En çok işsiz sosyal hizmet alanında

Yükseköğrenim mezunları arasında en yüksek işsizlik oranı yüzde 24 ile sosyal hizmetlerde olurken, bunu yüzde 23,5 ile iş sağlığı ve ulaştırma hizmetleri, yüzde 21,2 ile sanat, yüzde 19,2 ile gazetecilik ve enformasyon, yüzde 18,4 ile imalat ve işleme, yüzde 17 ile bilişim ve iletişim teknolojileri alanları takip etti.

Geleceğin Meslekleri Neler Olacak?

ANA SAYFA / BLOG / Geleceğin Meslekleri Neler Olacak?
Son Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos

Son yılda meydana gelen teknolojik gelişmelerin, geri kalan bütün tarihsel süreçtekinden daha fazla olduğunu biliyor muydunuz? Evet, teknoloji inanılmaz bir hızla koşuyor ve bu hızıyla bazı meslekleri arka sıralara itiyor. Üstelik bu durumda sadece teknoloji değil; bilimsel, sosyal, kültürel, çevresel ve ekonomik gelişmeler de oldukça etkili.

ÖNERİ

Geleceğin mesleklerine adapte olabilmek adına büyük - küçük herkesin beyin egzersizi yapmasını sağlayan MentalUP Eğitici Zeka Oyunu uygulamasını mutlaka deneyin!

MENTALUP’I AÇ

geleceğin meslekleri

Her geçen gün, adını daha önce duymadığımız yepyeni teknolojilerle, yapay zeka kavramları ile karşılaşıyor ve bu teknolojiden nasibini almış cihazlarla tanışıyoruz. Biz, bu teknoloji ve cihazlarla tanışıp haşır-neşir olurken; bazı meslekler de “Elveda” diyerek bavulunu toplayıp bilinmeze doğru yol alıyor. Öte yandan; bayram ziyaretlerinde “Ne iş yapıyorsun evladım?” sorusunu soran teyzeler, cevap olarak; varlığından haberdar olmadıkları meslekleri daha fazla duyar hale geliyorlar. Tabi, yakın gelecekte daha sık duyacaklarını da söyleyebiliriz çünkü günümüz gençleri için en güzel meslekler çok daha farklı.

Biz, nasıl hallaçların varlığını ancak tarih kitapları ve resimlerden öğreniyorsak, bizim çocuklarımız da birçok mesleği ancak internetten öğrenebilecek. Yepyeni iş kolları, “en popüler meslekler”i kökten bir değişime uğratmaya devam ediyor.

Gelin, şimdi geleceğin en popüler mesleklerine birlikte göz atalım:

1- Aktüerya Uzmanı:

Aktüer ya da aktüerya uzmanı olarak bilinen bu meslek grubundaki kişiler, finansal açıdan risk değerlendirmesi yapan, buna bağlı çözüm yolları geliştiren ve geliştirdiği önerileri sunarak uzun vadede ortaya çıkabilecek neticeleri analiz eder. Bu değerlendirmeleri yaparken; ölüm, yaralanma, hastalanma, sakatlanma ya da emeklilik gibi durumların yanında hırsızlık, kazalar, deprem, sel ya da yangın gibi afetleri de içine alan bir risk değerlendirmesi yapar. Risk analizi sonucunda ise finansal kayıpları engelleme ya da en aza indirme yolunda bazı adımlar atılmasını sağlar.

Aktüerya Uzmanı

ÖNERİ

Analitik düşünme ve dikkat becerisini geliştiren özel zeka oyunları, geleceğin mesleklerine uyumlu hale gelmek için güzel birer egzersiz.

Özel Zeka Oyunları’nı İncele

2- Epidemiyolog:

Epidemiyologlar, içinde bulunulan toplumda ortaya çıkabilecek hastalıkların yanında, buna bağlı sağlık koşulları ve kazaların araştırma sürecini başından sonuna kadar yürüten kişilerdir. Çalışma esnasında olayın görülme sıklığı, yeri ve şekli gibi birçok kıstası kullanarak analiz yaparlar. Bu analiz sonucunda elde edilen bilgiler ışığında yeni önlemler alınmasına ve yol haritası oluşturulmasına katkı sunarlar.

Epidemiyolog

3- Mobil Uygulama ve Oyun Geliştiricisi:

Bu meslek grubunda yer alanları artık hayatımızda daha sık görüyoruz ama çok daha fazla göreceğimizi de söylemek mümkün. Mobil uygulama ya da oyun geliştirenler; alışverişten oyuna, güvenlikten bankacılık işlemlerine, sağlıktan müzik dinlemeye kadar birçok farklı alanda hizmet sağlarlar.

mobil uygulama geliştirici

4- Finansal Yönetici:

Finans yöneticiler, adı üstünde; finansal işlemlerin hazırlanması ve yönetilmesi süreçlerinde uzmandır. Bir şirket ya da kurumun finansal süreçlerini yöneten çalışanın, şirket açısından önemi büyüktür. Finans sektörünün gelecekte çok daha büyük bir hale geleceğini hesaba katarsak finansal yöneticilerin de aranan insanlar olacağını söyleyebiliriz.

Finansal Yönetici

5- Endüstriyel Veri Bilimci:

Endüstriyel anlamda verilerin toparlanması ve bu veriler ışığında analizler yapılmasını, üretim süreçlerinin daha doğru ve nitelikli yönetilmesini olanaklı kılan endüstriyel veri bilimciler; özellikle online alışverişin yükselmesi sebebiyle geleceğin popüler meslekleri içinde yer alacaklar.

Endüstriyel Veri Bilimci

6- Robot Koordinasyon Uzmanı:

Günümüzde, üretim süreçlerinde robotlar kullanılıyor ve robot kullanım oranı günden güne artıyor. Dolayısıyla robotlar, yepyeni mesleklerle tanışmamıza neden olacak. Geleceğin meslekleri arasında en popüler olacaklardan biri ise robot koordinasyon uzmanıdır. Bu uzmanlar, robotların onarımlarını ve bakımının yanında etkili çalışma prensiplerini gözden geçirirler. Böylece robotlara yepyeni beceriler kazandırılabilmektedir.

Robot Koordinasyon Uzmanı

7- IoT Uzmanı:

Nesnelerin interneti olarak bilinen kavramdan haberiniz var mı? IoT olarak kısaltılan bu kavram, etrafımızdaki neredeyse bütün her şeyin internete bağlı olarak işlem görmesini ifade ediyor. Yani, akıllı binalarda yer alan klimalar, alarm sistemleri, güvenlik kameraları ve diğer birçok şey, nesnelerin interneti için başlangıç aşaması. Yakın gelecekte bütün elektronik aygıtları, uzaktan bile olsa internet bağlantısı sayesinde yönetebileceğiz. Dolayısıyla bu alanda çalışacak yetişmiş insanlara ihtiyaç olacak.

IoT Uzmanı

Geleceğin meslekleri, günümüz koşullarındaki becerilerde biraz daha fazlasını gerektiriyor. Yakın geçmişte, akıllı teknolojiler hayatımıza bu kadar dahil olmamışken her şey daha basitti fakat durum artık öyle değil. Geleceğin temsilcileri olan çocukların birçok becerilerini geliştirmeleri, onlara büyük avantaj sağlayabilir. Geliştirilmesi gereken beceriler arasında düşünme, öğrenme, dikkat gibi alanlar başı çekmektedir. Peki, çocuğumuzun bu becerilerini geliştirmenin kolay bir yolu var mı?

Müjde: Çocukların; zeka becerileri, dikkat, görsel hafıza ve öğrenme becerilerini geliştirerek ders başarısına da katkı sağlayan MentalUP Çocuk Oyunları’nı hemen, ücretsiz deneyebilirsiniz.

MentalUP’ı Hemen Dene!

8- Veri Dedektifi:

Veri dedektifleri, nesnelerin interneti adı verilen teknolojiden ve internet ağlarından elde edilen bilgileri çözümleyerek ilgili kişi ya da kurumlara aktaracak. Çeşitli şirketler, doğru pazarı analiz edebilmek için bu teknolojiden yararlanıyor ve ürün ya da hizmet satışı için buna hatırı sayılır zaman ve para harcıyorlar. İşte veri dedektifliği sayesinde harcanan zaman ve parada tasarrufa gidilebileceğinden bu mesleği geleceğin meslekleri arasında yer alacağını söyleyebiliriz.

Veri Dedektifi

9- Veri Güvenliği Uzmanı:

Ebeveynler; hem kendilerini hem de çocuklarını internet ve teknolojinin beraberinde getirdiği istenmeyen sonuçlara karşı korumak için, gelecekte daha çok çaba sarf edecekler. Yakın gelecekte daha sık siber saldırı ifadesini duyacağımıza inanılıyor. Bu tip saldırılar için önleyici çalışmalar yapmak, önemli bilgileri gizlemek ya da gerekli görüldüğü koşullarda ortadan kaldırmak veri güvenliği uzmanlarının işi olacak.

Veri Güvenliği Uzmanı

Akıllı Şehir Uzmanı:

Akıllı evler kadar, akıllı şehirler de artık hayatımızın merkezine yerleşmek üzere. Gelecekte, şehirlerin, sayıları milyonları bulan sensörler (alıcılar) ile donatılması bekleniyor. Bu sensörler elektrik, internet, su, doğalgaz, atık gibi birçok işlem için kullanılacak. Dolayısıyla olası arızalarda görsel zeka yönünden şanslı olan akıllı şehir uzmanlarına büyük görev düşecek.

akıllı şehir uzmanı

Yapay Zeka Uzmanı:

Yapay zeka, sizi korkutmasın! Yakın gelecekte sağlık, teknoloji, üretim gibi alanlar başta olmak üzere birçok farklı yerde yapay zekanın nimetlerinden faydalanmaya başlayacağız. Buna bağlı olarak da yapay zeka alanında uzmanlara ihtiyaç olacak.

Yapay Zeka Uzmanı

İklim (Hava Durumu Kontrol) Mühendisi:

Çeşitli faktörlere bağlı olarak meydana gelen iklim felaketleri; seller, kuraklıklar ve orman yangınları sebebiyle iklim bilimine olan ihtiyaç artıyor. Hava durumunu ve iklimleri inceleyen, buna bağlı çözüm yolları üreten iklim biliminin önemi bu tip felaketlerle iyice anlaşılmaya başlandı. Dolayısıyla hava durumu kontrol mühendisliği de yeni çağın en popüler meslekleri ya da bir başka deyişle geleceğin meslekleri arasında yerini çoktan aldı bile. Küresel ısınmanın olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak ya da hafifletmek için hava durumu kontrol mühendislerine tüm insanlığın ihtiyacı olacak.

İklim (Hava Durumu Kontrol) Mühendisi

Sentetik Biyoloji Uzmanı:

Dünyada en önemli besin maddelerinden biri kırmızı et, beyaz et ve balık. Bunların sınırlı kaynaklar olduğunu düşünürsek beslenme zincirinde insanlığı ne derece büyük bir tehlikenin beklediğini de az çok tahmin edebiliriz. Sentetik biyoloji alanında faaliyet gösteren uzmanlar, laboratuvar koşullarında yapay et üretebiliyor. Böylece herhangi bir hayvanın öldürülmesine de gerek kalmıyor. Her geçen gün vegan ve vejetaryen sayısının hızla arttığını da hesaba katarsak sentetik biyoloji uzmanlığının ne kadar revaçta olacağını net olarak görebiliriz. Üstelik et üretimi, işin sadece küçük bir kısmı. Bu bilim dalı sayesinde uzmanlar, birçok canlı organizmayı yapay yollarla üretebiliyor olacak.

Sentetik Biyoloji Uzmanı

Biyometrik Yüz Okuma Uzmanı:

Modern dünyada bir insanın sadece jest ve mimiklerine dikkat ederek; yüz hareketlerini inceleyerek hakkında bilgi sahibi olmak mümkün. Hatta kimi zaman karakter ve yönelimlerine dair de fikir verebiliyor. Bir diğer ismi "Antroface" olan biyometrik yüz okuma ve profil tanımlama güvenlik güçleri, psikologlar, psikiyatrlar, işe alım uzmanları tarafından kullanılmaktadır. Yüz tanımaya ilgi duyanlar için en güzel meslekler arasında yer alan biyometrik yüz okuma alanı kimi zaman çok keyifli de olabiliyor. Bu alanda kendini geliştiren uzmanların yakın gelecekte çok fazla aranacağını söylemek mümkün.

Biyometrik Yüz Okuma Uzmanı

E-Spor Koçu:

Online oyunlarda artık daha fazla rekabet var ve bu durum oyunların gittikçe daha popüler bir hale gelmesine olanak sağlıyor. Çeşitli oyun turnuvalarında verilen büyük ödüller e-sporcuların sayısının da hızla artmasıyla sonuçlanıyor. E-sporcuların gerekli motivasyonu edinebilmeleri, sürdürebilmeleri ve rekabet koşullarına uyum sağlayabilmeleri için bir antrenöre, mentöre ya da koça ihtiyaç duyduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz. E-spor dünyasına aşina bireylerin bir süre sonra e-spor koçu olarak motivasyon, konsantrasyon, çalışma disiplini, strateji ve etik konularında çalışarak ciddi gelirler elde etmeleri mümkün. E-spor dünyasını sevenler için bu seçenek, en iyi meslekler arasında gösterilebilir.

E-Spor Koçu

Blockchain Uzmanı/Geliştiricisi:

Günümüzde kripto paraları duymayan neredeyse kalmadı. Hele Bitcoin'den bahsediyorsak herkesin hakkında bir şey söyleyebileceğini görüyoruz. İşte, kripto paraların altyapısını, teknolojisini ve gelecekteki konumunu kavrayabilecek kişilere de ihtiyaç duyulmaya başlandı. Yakın gelecekte adından çok daha fazla söz ettirecek kripto paraların altyapısı olan blockchain teknolojisine hakim çalışanlara artık çok daha fazla iş düşecek. Bu alanda kendini geliştirenlerin de gelecekte işsiz kalması epey zor bir ihtimal gibi görünüyor. Üstelik blockchain teknolojisi sadece kripto para alım satımlarında değil; alışveriş, oy kullanma, evrak kayıt gibi birçok alanda kullanılabilecek. Blockchain Uzmanlığı, gelecekteki meslekler arasında belki de en önemlilerinden biri olarak kabul edilebilir.

Blockchain Uzmanı

İnsan Kaynakları Uzmanı:

Her ne kadar günümüzde var olan en iyi meslekler arasında kabul edilse de insan kaynakları uzmanlığı geleceğin de meslekleri arasında. Özellikle çalışan sayısı ve iş hacmi büyük şirketlerin bu alana ne kadar önem verdiğini görmek için uzağa gitmeye gerek yok. İnsan kaynakları uzmanları, bordrolama, maaş belirlemeleri, motivasyon, iş yükünü düzenleme, etkinlik düzenleme gibi organizasyonları yönetirken aynı zamanda işe alım ve iş akdi feshi gibi işlemleri de yürütürler.

İnsan Kaynakları Uzmanı

Ekoloji Uzmanı:

Ekoloji kavramını kısaca özetlemek istersek; insan ve diğer canlıların hem birbirleriyle hem de çevreleriyle kurdukları ilişkiyi inceleyen bilim dalı diyebiliriz. Hızla artan dünya nüfusu, etkisini günden güne daha fazla artıran küresel ısınma, yaşam alanlarının azalması ya da yok olması, su kaynaklarına erişim gibi sonuçlar göz önüne alındığında Ekoloji uzmanlarına da ihtiyacın artacağını söylemek mümkün. Günümüzde ekoloji uzmanı sayısının çok az olmasından hareketle bu alanı seçen ve kendini geliştirenlerin ilerleyen yıllarda çok önemli kademelerde olma potansiyeli olduğunu söyleyebiliriz.

İnsan Kaynakları Uzmanı

Mekatronik Mühendisi:

Hem günümüzdeki hem gelecekteki meslekler arasında ilk sıralarda yer alan bu mekatronik mühendisliği, her ne kadar mekanik ve elektronik mühendisliğini birleşimi olarak kabul görse de aslında multi-disipliner bir alan olarak kabul edilmelidir.. Zira makine mühendisliği, elektrik ve elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği ve kimi zaman endüstri mühendisliğinin faaliyet alanına giren işler yapabiliyorlar. Mekatronik mühendisi olanlar otomotiv, beyaz eşya, robotik üretim, havacılık gibi alanları da kapsayan çok geniş bir yelpazede iş bulabilirler. Üstelik dünya genelinde ihtiyaç duyulan bir meslek olduğundan diledikleri yerde iş bulma şansına da sahipler.

Mekatronik Mühendisi

Metaverse Uzmanı:

Akılalmaz bir hızla gelişen teknolojini en yeni aktörlerinden biri olarak karşımıza çıkan “Metaverse” kavramı, meslekleri de etkilemeye ve dönüştürmeye başladı. Uzmanlara göre yılına kadar metaverse ile ilgili onlarca iş kolu ve meslek ortaya çıkacak. İşte yeni çağın en gözde mesleklerini bir çatıda birleştirecek Metaverse meslekleri:

  • Metaverse Araştırmacısı
  • Metaverse Planlamacısı
  • Metaverse Ekosistemi Geliştiricisi
  • Metaverse Siber Güvenlik Uzmanı
  • Metaverse Odaklı Donanım Geliştiricisi
  • Metaverse Eğitmeni
  • Metaverse Dünyası Tasarımcısı
  • Metaverse Hikaye Anlatıcısı
Metaverse Uzmanı

Geleceğin Meslekleri İçin Beceri Testi

Buraya kadar olan bölümde geleceğin meslekleri için gerekli olan, ön plana çıkan bazı zihinsel becerilerin altını çizmiş olduk. Peki, sizin veya çocuğunuzun öne çıkan becerileri neler? Teste katılın, öne çıkan becerilerinizi keşfedin

 yaş zeka testi yap
 yaş zeka testi yap

YAŞ BECERİ TESTİ YAP

13 yaş zeka testi yap

13+ YAŞ (YETİŞKİN) BECERİ TESTİ YAP

Geleceğin En Popüler ve Kazançlı Meslekleri?

✅ Dev Rehber: Geleceğin Meslekleri
✅ Meslek Önerileri: 40+ Meslek Önerisi
✅ İpuçları: Geleceğin Mesleklerine Hazırlık
✅ Önemli Bilgiler: Geleceğin Kazançlı Meslekleri

Siber güvenlik, yapay zeka, 3D animasyon, veri madenciliği, nanoteknoloji… Bu kavramlar size yabancı gelebilir ama çocuğunuz için en popüler kavramlar arasında yer alacağını söyleyebiliriz. Hatta YÖK (Yükseköğretim Kurulu); büyük veri, veri madenciliği ve yapay zeka alanlarında lisans ve önlisans bölümlerininin açılacağını duyurdu.

“Yapay zeka ve robotlar, işimizi elimizden alacak” diye düşünenlere iyi bir haberimiz var. Uzmanlar, yakın gelecekte bunun gerçekleşme ihtimalinin yok denecek kadar az olduğunu belirtiyor fakat çağın gelişmelerini takip etmezsek durum bizim açımızdan hiç iç açıcı olmayabilir.

Ülkemizdeki iş kollarında gerekli olan temel yetenek ve yetkinliklerin % 41’lik bir kısmının ’den sonra değişime uğrayacağına inanılıyor. Ayrıca yaygın bir kanıya göre; şu anda 7 yaşına kadar olan çocukların ileride çalışacakları mesleklerin en az yarısı henüz ortaya çıkmadı. Bu da demek oluyor ki, meslekler de büyük bir değişimden geçecek. Dolayısıyla yeni ve popüler mesleklerin neler olacağına geniş çerçeveli bir bakış atma zamanı geldi.

Çocukların, geleceğin mesleklerine adapte olabilmesi için ezbere bilgiler artık yeterli değil. Yeni meslekler için çocuklara kazandırılması gereken başlıca beceriler, analitik düşünme, problem çözme ve öğrenebilmeyi öğrenmedir.

Google’ın ’de kurulduğunu biliyor muydunuz? Peki ya Facebook’un , Twitter’ın , Instagram’ın ise , yılında dünyaya “Merhaba” dediğini? Günümüzde bu platformları bilmeyen yok ama bundan çok kısa bir zaman önce hiçbiri yoktu. İşte, teknoloji ve internetin dört nala koşup, ağzımızı hayretten açık bıraktığı günümüz koşullarına ayak uydurmak ve meslek seçimini de buna göre yapmak artık zorunlu.

Geleceğin Mesleklerine Hazırlanmak için Çocuğunuz Neler Yapmalı?

Gelecek yıllarda popüler olma ihtimali yüksek meslekler için, çocuğunuzun bazı becerilerini geliştirmesi, sağlam bir temel atmasını sağlayacaktır. Öğrenme ve beceri edinme potansiyellerinin en yüksek olduğu yaşlarda, onu desteklemek ve doğru yönlendirmek ise sizin göreviniz. Geleceğin meslekleri için gereken becerileri dikkatlice okuyun.

  • Problem Çözme Becerisi: Her ne kadar günümüzde aşırı karmaşık problemleri çok nadir yaşıyor olsak da, yakın gelecekte anlamlandırmakta güçlük çekeceğimiz bazı problemlerle yüz yüze geleceğiz. Bu tip sorunların çözümü için ise zihni esnetebileceğimiz kadar esnetmemiz, yani zihinsel becerileri güçlendirmek gerekiyor.

    Çocukların problem çözme becerilerini güçlendiren MentalUP Eğitici Zeka Oyunları’nı hemen deneyebilirsiniz.

  • Eleştirel Düşünme Becerisi: Her ne kadar teknoloji ve yapay zeka, neredeyse bütün iş kollarında sürecin otomatik yönetilmesini sağlayacak olsa da insan faktörü her zaman yönetici güç olarak varlığını sürdürecektir. Dolayısıyla, eleştirel düşünebilen ve analiz edip çözüm üretebilen insanlar, geleceğin meslekleri için aranan kan olmaya devam edecektir.
  • Yaratıcı Düşünme Becerisi: Problemler karşısında standart çözüm yollarını değerlendirmek yerine yaratıcı biçimde farklı yollar bulabilen insanların, koşullar ne olursa olsun ihtiyaç duyulacak iş insanları olacağını ifade edebiliriz.
  • Sosyal İlişkiler: Robotlar ve yapay zekanın erişmesi neredeyse imkansız olan insani bir alan var: sosyal ilişkiler. Bu beceriye sahip insanların iş bitiriciliği ve çözüm odaklı olmaları sebebiyle, yöneticileri ve müşteriler tarafından el üstünden tutulmaları muhtemeldir. Sosyal ilişkilerde en önemli 2 ölçütün, empati kurma ve iyi bir dinleyici olma özellikleri olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bu becerilerin edinilmesinde aile katılım etkinlikleri oldukça faydalıdır.
  • STEM Becerileri: İngilizce’den dilimize geçmiştir. Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik becerilerinin İngilizce’deki baş harfleriyle temsil edilir. Bu alanların, her daim revaçta olacağını ve söz konusu becerilere sahip bireylerin de aranan insanlar olacaklarını unutmamanızda fayda var.
  • SMAC Becerileri: Tıpkı STEM gibi, bu ifade de sosyal, mobil, analitik ve bulut ifadelerinin baş harflerinden oluşmuştur. Bahsi geçen alanlardaki becerilerini geliştirenler, geleceğin meslekleri için öne çıkan insanlar olabilme potansiyeli taşırlar.
  • İnterdisipliner Bilgi Becerileri:Türkçe’ye disiplinler arası bilgi becerileri olarak da çevrilebilir. Hem iş yaşamı hem de sosyal yaşantıda karşılaşılan problemlere çözüm üretirken, farklı bir alanda edindiğiniz bilgi ve deneyimleri kullanmak size etraflıca bir bakış atma olanağı da sunar. Dolayısıyla problemi geniş bir çerçevede ele alma ve hızlı çözüm üretebilme becerilerine sahip olursunuz.

Geleceğin Meslekleri Nelerdir?

  1. Aktüerya Uzmanı
  2. Epidemiyolog
  3. Mobil Uygulama ve Oyun Geliştiricisi
  4. Finansal Yönetici
  5. Endüstriyel Veri Bilimci
  6. Robot Koordinasyon Uzmanı
  7. IoT Uzmanı
  8. Veri Dedektifi
  9. Veri Güvenliği Uzmanı
  10. Akıllı Şehir Uzmanı
  11. Yapay Zeka Uzmanı
  12. İklim (Hava Durumu Kontrol) Mühendisi
  13. Sentetik Biyoloji Uzmanı
  14. Biyometrik Yüz Okuma Uzmanı
  15. E-Spor Koçu
  16. Blockchain Uzmanı/Geliştiricisi
  17. İnsan Kaynakları Uzmanı
  18. Ekoloji Uzmanı
  19. Mekatronik Mühendisi
  20. Metaverse Uzmanı

Gelecekte Popüler Olacak Diğer Meslekler:

En çok para kazandıracak ya da popüler olacak mesleklerin hepsini net olarak saptayabilmek pek mümkün görünmüyor ancak, bazı meslek gruplarının bu alanda yükseleceğini net olarak ifade edebiliriz. Şimdi gelin, geleceğin popüler meslekleri olacağı düşünülen iş kollarına biraz daha göz atalım:

  • Genetik Uzmanı
  • Robot Mühendisi/Teknisyeni
  • 3D Yazıcı Uzmanı/Mühendisi
  • Giyilebilir Teknoloji Tasarımcısı
  • Veri Analizi Uzmanı
  • Geriatri Uzmanı
  • Gerontoloji Uzmanı
  • Dijital Yol Denetleyicisi
  • Alternatif Enerji Mühendisi/Teknisyeni
  • Yazılım Geliştirici
  • Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı
  • Dijital İçerik Uzmanı
  • Bilgi Güvenliği Analisti
  • Biyomedikal Mühendisi
  • Dijital Rehabilitasyon Uzmanı
  • Blokchain Geliştiricisi
  • Drone Pilotu
  • Akıllı Bina Uzmanı
  • AR (Artırılmış Gerçeklik) Geliştiricisi
  • Kişisel Marka Danışmanı
  • Kentsel Tarım Uzmanı
  • Etik Uzmanı
  • VR (Sanal Gerçeklik) Geliştiricisi/Tasarımcısı
  • UX (Kullanıcı Deneyimi) Tasarımcısı

Sonrası Yakın Geleceğin En Popüler 10 Yeni Mesleği

Yakın Geleceğin En Popüler 10 Yeni Mesleği, en çok kazanacak meslekler ve işler
Yeni teknolojilerin ve dijitalleşmenin hayatımızı dönüştürmesiyle oluşan beklentileri karşılayacak insan gücü arayışı bazı meslek gruplarına olan talebi artırmakla kalmıyor, gelecekte adlarını sıkça duyacağımız yeni meslekleri de beraberinde getiriyor. Özellikle Türkiye'de geleceğin meslekleri hangileri olacak sorusu da insanlar arasında sıkça konuşulan konulardan bir tanesi olarak göze çarpıyor.

Geleceğin en iyi mesleklerinden bazılarına günümüzde aşina olsak da bunlar 5 - 10 yıl önce var olmayan hatta adını bile duymadığımız mesleklerdi. Şimdi ise gelecek hiç olmadığı kadar hızlı geliyor. Bu nedenle mesleki alanınızı seçerken, o işin öngörülebilir gelecekte ne kadar revaçta olacağına, gelecekte en çok kazanacak mesleklerden olup olmadığına dikkat etmek ve becerilerinizi ona göre geliştirmek önemli bir konu. Gelecekte popüler olacak meslekleri sizin için sıraladık. İşte 10 yeni meslek;

Geleceğin Meslekleri -

1) Veri Bilimcisi
Veri bilimi kavramını özellikle Facebook, Amazon ve Netflix hayatımıza girdiğinden beri sıkça duyuyoruz. Veri bilimciler bağlı bulundukları şirketlere değer yaratmak amacıyla veriyi uçtan uca analiz eder ve sonuçlarını yönetim ile paylaşıp aksiyon alınmasını sağlar. Verileri sınıflamak, çıkarım yapmak ve kompleks davranışları çözümlemek veri bilimcilerin görevidir. Bir bakıma analitik veri uzmanının bir türüdür. Aynı zamanda verileri analiz etmekle kalmayıp bu verilerin nasıl kullanılacağına da karar vermelidir.

2) Yapay Zeka ve Robotik Mühendisi
Makine öğrenmesi ve veri bilimi yapay zekanın ayrılmaz iki iş koludur. Veri bilimcileri bilgisayar bilgisine ihtiyaç duymakla birlikte temel olarak istatistik ve analitik becerileri ile ön plandadır. Makine öğrenmesi mühendisleri ise bilgisayar bilimi ve kodlama alanlarında daha yetkindir. Yapay zekanın gelişimiyle birlikte, görüntü tanıma, ses, tıp veya siber güvenlik gibi bir çok sektörde faaliyet gösteren şirketlerin yapay zeka alanında yetkin mühendislere ihtiyacının artmasına rağmen yeterli iş gücü halen piyasada bulunmuyor. 

3) Alternatif Enerji Danışmanı ve Teknisyeni
Sonsuza kadar fosil yakıtlar tüketerek hayatta kalamayacağımız için alternatif enerji kaynakları gelecek yıllarda oldukça önem taşıyor olacak. Doğal dengenin bozulması sebebiyle rüzgar, güneş ve hidroelektrik gibi sürdürülebilir enerji kaynaklarına verilen önem her geçen gün artıyor. Ancak bu alternatif kaynaklar halen ihtiyaca tamamıyla cevap veremiyor. Gelecekte evler, işyerleri ve sosyal alanlar gibi yaşam alanları için en doğru yakıtı kullanmak oldukça önem taşıyor. Bu noktada alternatif enerji danışmanlığı verimliliği artırmak ve en doğru yakıtı belirlemekte, alternatif enerji teknisyenliği ise bu enerji kaynaklarının kurulumu, bakım ve onarımı için oldukça talep alan mesleklerden biri olacak.

4) Nesnelerin İnterneti Cihazların Güvenlik/Onarım Personeli
Evde bir şeyler bozulduğunda tesisatçıyı aramaya alışkınız. Peki ya akıllı buzdolabımız hacklendiğinde veya akıllı aydınlatma sistemimiz bizi dinlemeyip ışıkları açmadığında kimi arayacağız? Tabii ki IoT cihazlar güvenlik personellerini! Gelişimini kısa bir sürede tamamlayan nesnelerin interneti, gelecekte çok daha fazla noktada kendisini göstermeye devam edecek. yılında yayınlanan IoT raporuna göre ’te 64 milyardan fazla IoT cihazı olacağı tahmin ediliyor.1 Hayatımızın bir parçası olan bu cihazların bozulması durumunda ise IoT güvenlik/ onarım personellerine ihtiyaç duyacağız.

5) Blockchain Geliştiricisi
Son zamanlarda oldukça popüler olan dijital para birimi Bitcoin’i duymayan kalmadı. Peki bunu kullanabilmemizi sağlayan teknoloji hakkında ne kadar bilgimiz var? Blockchain, şifrelenmiş işlem takibi sağlayan dağıtık bir veri kayıt sistemidir. Biraz anlaşılması zor olsa da, uzmanlara göre nihayetinde internet kadar dünyayı değiştiren bir teknoloji olacağı söyleniyor. Bu nedenle gelecek senelerde blockchain uygulamalı hizmetleri ve ürünleri geliştiren profesyonellerin oldukça revaçta olması bekleniyor.

6) Kullanıcı Deneyimi (UX) ve İnsan-Bilgisayar Etkileşimi (HCI) Tasarımcısı
Bir UX tasarımcısı, kuruluşların kullanıcı deneyimlerinden yararlanarak yeni içeriklerin oluşturulmasını sağlar. Örneğin bir cihazdaki açma kapama düğmesinin nerede olduğundan, bir web sitesindeki panelin kullanım düzenine kadar birçok alanda UX tasarımcılarının çalışmalarını görebiliriz. Kullanıcı deneyimi tasarımı, ürünle olan etkileşimde kullanıcı memnuniyetini arttırma sürecini oluştururken, insan-bilgisayar etkileşimi interaktif bilgisayar sistemlerini çevreleyen başlıca olayların incelenmesi ile ilgilidir. Yani yalnızca kullanılabilirlikten ziyade, insan performansını da ele alarak genellikle kullanıcı deneyimi pratiğinde göz ardı edilen somut etkileşimleri de kapsar.

7) 3D Üretim Mühendisi
3 boyutlu yazıcılar kullanılarak kurulan girişimler, özellikle sağlık, yemek ve tekstil gibi sektörlerde önemli değişimler vaat ediyor. 3D üretim mühendisliği ile yakın gelecekte seri üretimin yerini kişiselleştirilebilir üretimin alması bekleniyor. 3D üretim teknolojisi tıp alanında da kullanılmaya başladığında böbrek, kalp, kulak gibi organların üretiminin gerçekleşmesiyle organ nakli için bekleme listeleri tarihe karışacak.

8) Tıbbi Danışmanlar
Gelecekte ameliyatlara robotların ve robotik sistemlerin yapmasına hazırlanılıyor. Dolayısıyla yapay zekanın tıp alanında kullanılmasının sonucu olarak karşımıza hem bu tür robotların üretim, bakım ve yenilemeleri konusunda hem de hasta işlerinden sorumlu olacak uzman iş gücüne ihtiyaç duyulacak.

9) Çöp Mühendisi
Geleceğin meslekleri arasında en ilginci çöp mühendisliği olabilir fakat en etkililerinden de biri olacağı kesin görülüyor. Çöp mühendisliği, dünya nüfusunun ve tüketimin artmasıyla birlikte ortaya çıkan atık sorunu ve bu atıkların doğru şekilde dönüştürülmesi üzerine geliştirilen bir meslek. İnsanlar her yıl 2 milyar tondan fazla atık üretiliyor. Peki, biz bu atıkları ne yapıyoruz? Düzenli olarak çöp depolama alanlarına gömüyoruz. Oysaki söz konusu bu miktar dünyadaki elektrik tüketiminin %10’unu karşılayabilecek potansiyeldeki 4,5 milyar varil petrol eşdeğeri enerji içeriyor. Üstelik bu miktar gelecekte baş edilemez bir noktaya gelebilir. Bu nedenle, atıkların doğru şekillerde dönüştürülmesi gerekiyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi gibi dünyaca ünlü üniversiteler bu çalışmaların bilinçli yapılması için bu alanda uzmanlar yetiştirecek programlar açmaya başladılar bile.

10) Dijital Dedektif 
Siber suçların çokça işlendiği günümüzde sistemlerin güvenliğini sağlamak artık son derece önemli hale geldi. Gelecekte bir şirketin var olmaya devam edebilmesi için siber suçlara karşı daha da tedbirli olması gerekecek. Bu nedenle de dijital ortamda bilgi saklama, işleme ve güvenlik konuları hem şirketler hem de bireyler için daha da önem taşıyacak ve bu alanda uzmanlaşmış elemanlara da ihtiyaç oldukça artacak.

Geleceğin Kadın Meslekleri

Çoğu işletme, eskisinden daha fazla kadın çalışanı işe almak, elde tutmak ve terfi ettirmek istiyor. Kadınların yeteneklerinden yararlanmak, işgücü planlaması için öne çıkan ve gelecek vaat eden bir konu olarak görülüyor. Yapılan bir ankete göre şirketlerin dörtte birinden fazlası, kadın yetenekleri gelecekteki işgücü stratejisinin önemli bir parçası olarak tanımlıyor. Benzer şekilde, kadınların artan işgücüne katılımı ve ekonomik gücünün, çeşitli endüstri sektörlerinde değişimin temel gücü olacağı ve istihdam artışıyla bağlantılı olarak giderek daha fazla kabul göreceği söyleniyor.

Geleceğin Erkek Meslekleri

Erkeklerle kadınlar arasında matematiksel zeka açısından çok az fark olsa da ABD’li matematikçilerin sadece %3’ü kadındır. Ormancılık, endüstri, yazılım, balıkçılık, inşaat, madencilik ve polis gibi riskli işlerde de erkeklerin yoğun olduğunu görüyoruz. Eski tarihlerden beri kadınların empati yeteneğinin erkeklerden daha üstün olduğu düşünülüyor. Belki de bu yüzden kadınların daha çok empati gerektiren işlerde egemen olduğunu görürken, erkeklerin daha matematiksel, teknik alanlarda egemen olduğunu görüyoruz.


 Kaynak:Business Insider

Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Bugünün ve Yarının En Popüler 12 IT Mesleği
Gelecek Yıl Bütçeyi Nerelere Harcayacağız?
Sistem Yöneticisi Olmanın 18 Altın Kuralı


yukarı çık

GELECEĞİN MESLEKLERİNE HAZIR MISINIZ?

Bilgi ve bilişim teknolojilerindeki baş döndürücü gelişmeler hayatımızın her alanında kendini hissettiriyor. Bu değişimden meslekler de nasibini alıyor. Uzmanların tahminlerine göre yılında bugünkü mesleklerin % 65'i  olmayacak. Oxford Economics tarafından yapılan bir araştırmaya göre robotlar,  'a kadar 20 milyon işin yerine geçecek. Elbette bu hızlı değişim aileleri kaygılandırıyor. Çocuklarına iyi bir gelecek hazırlamak isteyen ailelerin, geleceğin mesleklerine çocuklarını hazırlamaları öncelikli bir hal alıyor.  Bu durumda ince eleyip sık dokunarak meslek tercihlerinin yapılması gerekiyor. İyi haber şu ki geleceğin meslekleri arasında günümüzün popüler meslekleri de var fakat onlar da  'güncellenmiş' olarak karşımıza çıkacak. 

Yüzyıl İçin 21 Ders kitabının yazarı Yuval Noah HARİRİ'ye göre: "Bazı meslekler yok olacak ama yenileri ortaya çıkacak. Bu, tüm işleri robotlar ya da bilgisayarlar yapacak, insanlara bir şey kalmayacak meselesi değil. Ortalıkta birçok yeni iş olacak ancak bu yeni işler büyük ihtimalle özel beceriler gerektirecek.  Sürekli eğitim gerektirecek. Bazı insanlar kesinlikle yeni koşullara uyum sağlayabilecekler ve yeni işler, hatta daha iyi işler bulacaklar. Ancak sorun insanların bunu yaşamları süresince birçok kez yapmak zorunda kalacak olması. Gelecekte tüm yaşamımız boyunca öğrenmek zorunda kalacağız ki bu da çok zor ve stresli." 

Geleceğin mesleklerinin ne olacağı konusunda uzmanlar tahminlerde bulunuyor. Bu öngörülerin hemen hepsi bütün mesleklerin artık teknoloji ve bilgisayar bilimleri ile ilintili olacağı yönünde. Robot teknolojilerinde büyük ilerleme sağlanması bekleniyor. Ayrıca 'veri' para yerine geçeceğinden veri dedektifleri önemli bir iş kolu haline gelecek. Drone deyip geçmeyin. Drone ile ilgili meslekler çoğalacak. Söz gelimi drone filo yöneticisi, drone programlayıcısı, 3D yazıcılar ön plana çıkacak. 3D yazıcılar sayesinde pek çok alanda tasarım gerçekleşecek. Tabii ki  öngörüler bu kadar ile sınırlı değil. İşte uzmanlara göre geleceğin mesleklerinden bazıları:

ONLİNE EĞİTMENLİK

Ülkemizde pandemi süreciyle dikkatleri üzerine çeken online (uzaktan) eğitim, yakın gelecekte eğitimin bir parçası olacak. Gelecekte yeni iş kolları arttıkça online eğitmenliğin çok daha popüler olacağı öngörülüyor. Kimi eğitmenler  'fenomen' haline gelecek. Eğitmenlerin 'kendisi' marka olacak. Uzaktan eğitime soğuk bakanların bile önyargılarının kırılacağı, dünyada eğitimin daha fazla 'uzaktan'a kayacağı varsayılıyor. Görünen o ki eğitmenlerin bu mecraya yönelip dünyanın her tarafından öğrenciler ile buluşma hikâyeleri artacak. 

ÇÖP MÜHENDİSLİĞİ

Kulağa tuhaf geldiğinin farkındayız. Dilerseniz atık mühendisi de diyebiliriz.  Çöp mühendisi dememizin sebebi Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge ve Stanford Üniversitelerinin çöp/çöplük mühendisi (garbage engineer, landfill engineer) ifadesinin kullanarak çöp mühendisi yetiştirmek için program açması. Dünyanın köklü üniversitelerinin öngördüğü gibi atık sorunu, geleceğin büyük sorunlarından biri olacak. Bu sorunu aşmak için milyarlarca tonluk atıkları enerjiye dönüştürecek mühendislere ihtiyaç olacak. 

3D ÜRETİM MÜHENDİSLİĞİ

3 boyutlu yazıcılar pek çok sektörde kullanılmaya başlandı. Bunların başında otomotiv, havacılık, silah sanayi, sağlık, tekstil geliyor. 3 boyutlu yazıcılar ile makine parça tasarımı, yedek parça üretimi, protez üretimi, medikal cihaz üretim ve tasarımı yaygınlaşacak. 

3D yazıcılar kendi ürününü üretmek isteyen bireysel tasarımcılar için de biçilmiş kaftan. Bu cihazlar sayesinde seri üretimden kişiye özel üretime kolaylıkla geçilebilecek. Hammadde israfı olmadığı için daha ekonomik olacak.

3 boyutlu yazıcıların önem kazanacağı ortamda 3D üretim mühendisliği de aranılır bir meslek olacak. Bu mühendisler 3D yazıcıların geliştirilmesi, kurulumu ve işleyişine katkı sağlayacaklar. 

YAPAY ZEKA MÜHENDİSLİĞİ

Yapay zeka çalışmalarındaki gelişmeler pek çok mesleği ortaya çıkaracak: Yapay zeka geliştiricisi, yapay zeka eğitmeni, yapay zeka finans uzmanı, yapay zeka pazarlamacılığı, yapay zeka araştırmacısı bunlardan bazıları. Yapay zeka mühendisi de bu mesleklerden biri olacak. Belki de çok yakın zaman diliminde yapay zeka teknolojisi ile kendi kendine giden araçlar, ameliyat yapan robotlar, hatta roman yazan bilgisayarlar göreceğiz.

Bu konuda bazı üniversiteler kolları sıvamış bile. MIT (Massachusetts Institute of Technology ) yılında yapay zeka fakültesi kurdu. Hacettepe Üniversitesi, TOBB Ekonomi Üniversitesi yapay zeka mühendislik programına öğrenci kabul etmeye başladı. Boğaziçi Enstitüsü, yapay zeka eğitimi veren kurumlar arasında. Ülkemizde TÜBİTAK bünyesinde Yapay Zeka Enstitüsü kurulması hedeflenmektedir. 

SİBER GÜVENLİK UZMANI

Sıklıkla ziyaret ettiğimiz web sitelerinin arkasında, siteyi tehdit ve tehlikelerden koruyan siber güvenlik uzmanları olduğunu biliyor muydunuz? Onlara eğitimli hackerlar veya beyaz şapkalı hackerlar da deniliyor. Siber güvenlik uzmanları bilgisayar, matematik, veri analizi ve bilgisayar teknolojisi konusunda son derece donanımlılar. Siber saldırılar olduğu sürece siber güvenlik uzmanlarına ihtiyaç olacağı kesin.

DRONE MÜHENDİSLİĞİ

Drone.. Türkçe adıyla uçangöz.  Savunma sanayinden, film endüstrisi, reklamcılıktan, sportif etkinliklere kadar birçok alanda kullanılıyor. Teknoloji marketlerinde satılacak kadar yaygınlaşmış durumda. Online alış veriş sitesi Amazon paket teslimatını drone ile yapmayı planlamıştı. Proje Amerikan Havacılık Dairesi'ne (FAA) takılmasaydı kargolarımızı droneların teslim etme dönemi resmen başlamış olacaktı. Drone'a ilgi artarak devam ediyor. Pek yakında kendilerini drone filo yöneticisi, drone programlayıcısı, drone mühendisleri olarak tanıtanlar görürsek sürpriz olmayacaktır. 

FİZYOTERAPİST

Nüfus projeksiyonlarına göre, ülkemizde yaşlı nüfus oranının yılında %10,  yılında %12,9, yılında %16,3, yılında %22,6 ve yılında %25,6 olacağı öngörülüyor. Yaşlı nüfusun artması ister istemez fizik tedavi profesyonellerine duyulan ihtiyacı artıracak. Fiziksel rehabilitasyona ihtiyaç günden güne artacak. Bu durumda fizyoterapistlerin gelecekte iş bulması çok da zor olmayacak. 

Yakın gelecekte artırılmış gerçeklik geliştiricisi, sentetik biyoloji uzmanı, uzay turizm rehberi, akıllı şehir uzmanı gibi mesleklere rastlar mıyız bilinmez. Fakat uzmanlar ailelere bu konuda şunları tavsiye ediyor: "Çocuklarınızı mesleklere göre değil belli becerilere göre yetiştirin. Analiz edebilen, karşılaştığı problemleri çözebilen, yeniliklere açık,  sorgulayıcı, etik değer bilincine sahip, konsantrasyonu yüksek, takım çalışmasına açık, yenilgi karşısında pes etmeyen, iletişimi güçlü, yeniliklere kolay adapte olabilen özelliklerini güçlendirin.  Bu durumda hangi meslek olursa olsun ayakta kalabilecektir."



 

Size en iyi hizmeti sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. funduszeue.info'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz. Daha fazla bilgi
Kabul Et

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası