pirinci suda bekletme / Pilavın püf noktası, Pirinç pilavı yapmanın püf noktaları

Pirinci Suda Bekletme

pirinci suda bekletme

Pilav yapmak ustalık ister derler, hatta eskiler ev hanımlarını yaptıkları pilav ile denerlermiş. Bence pilav yapmanın ustalığı tarife birebir uymaktan gelir. Unutmayın ki en iyi aşçı tarife gerçekten uyandır :)

Benim pilav ölçüm her zaman 1 su bardağı pirince, 1,5 su bardağı su ya da et suyudur.

sade pilav

Pişirirken Problem Yaşayanlar İçin İyi Pilavın Sırları:

Pilavın lezzetini artırmak için pirinci önce tereyağı veya margarin ile kavurmayı deneyin. Pilavın pişme suyuna eklenen sıvı yağ da pirinçlerin yapışmasını engeller ve pilavın tane tane olmasını sağlar.

Eğer sade pirinç pilavı pişiriyorsanız, pişme suyuna ekleyeceğiniz çay kaşığı limon suyu, pilavın rengini daha beyaz yapacaktır.

Videolu Anlatım

Pilavın pişip pişmediğini pirinç tanesini ancak tadarak anlayabilirsiniz. Taze, yenilebilir yumuşaklıkta ama dişe gelir sertlikte olmalıdır.

Eğer tarifte verilen pişme süresi tamamlandığında pirinçler hala fazla sertse ve pilav suyunu çekmişse, 1/4 ölçü sıcak su ilave edin. Pirinçler bu suyu çekinceye kadar pişirin.

pirinc_pilavi

Pilavın Püf Noktaları

  • Pişirmede karşılaşabileceğiniz diğer bir problem ise pilavın pişmiş ama lapalaşmış olmasıdır. Bunun da kolayı var. Pilavı çok kısık ateşte bir çatalla havalandırarak, suyunu tamamen çekinceye kadar karıştırın.
  • Bir ya da iki gün önceden pişirdiğiniz pilavı tekrar ısıtıp yiyecekseniz, ilk günkü gibi tane tane olması için kısık ateşte, yemek kaşığı su ekleyerek, karıştırmadan ısıtın. Karıştırmak, pirinç tanelerini kıracağı için tencereyi arada bir sallayarak pilavı alt-üst etmeniz yeterli olacaktır.
  • Pilavı pişirirken asla karıştırmayın. Çünkü sudaki pirinci karıştırmak nişastanın açığa çıkmasına ve tanelerin birbirine yapışmasına yol açar.
  • Son olarak artan pilavınızı çorbalarda ve sulu yemeklerde kullanabileceğinizi hatırlatmak istiyoruz. Ancak pirinçleri, pişirdiğiniz yemeğe son anda ilave etmeyi unutmayın. Aksi halde zaten pişmiş olan pirinç yumuşar ve dağılarak görüntüyü etkiler.
pilav_nasil_pisirilir

Pirinç Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı pilavlık pirinç
  • çorba kaşığı tereyağı
  • 3 su bardağı sıcak su (et suyu-tavuk suyu)
  • Tuz (ya da et bulyon)

Pirinç Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Pirinci ayıklayın sücgeçe koyun, nişastası akana kadar 2 -3 su yıkayın.
  2. Ilık suda ıslatıp 10 dk. bekletin,tekrar bol suyla yıkayıp iyice süzün.
  3. Ne suyu kullanacaksanız kaynatın ve sıcak kalmasını sağlayın. Tencerede tereyağını eritin ve pirinç ilave edin, pirinçler cam gibi olup birbirine yapışmayacak hale gelene kadar kavurun. (tahta kaşık kullanmanızı tavsiye ederim)
  4. Sıcak suyu ilave edip tuz atın ve üzeri nokta nokta olana kadar yüksek ateşte, suyunu çekmeye başlar başlamaz kısık ateşte pişirin.
  5. Suyunu çekince altını kapatın ve dk. dinlendirin. Servis yapmadan karıştırın ve tabaklara alın.

Pirinç Yıkanmazsa Ne Olur?

Pilav yaparken hanımlar genellikle pirinci biraz tuz atılmış suyun içinde bekleterek kabartırlar. Bunu yapmadan önce pirinci defa nişastası iyice akana kadar yıkarlar. Bunun yapılmasının nedeni pirincin nişastasının akıtılmasıdır. Bu şekilde pişirilen pirinç lapa olmaz, birbirine yapışmaz. Pirinci yıkamadan yapılan pilav lapa gibi olur ve pirinçler birbirine yapışır. Pirinci yıkamanın bir başka boyutu ise son zamanlarda uzmanların açıkladığı önemli bir konudur. Pirinç tarlalarında kullanılan zehirli böcek ilaçları nedeniyle pirinçte kalan arsenik artıklarıdır. Pirinçten arseniğin temizlenmesi için pirincin iyice yıkanması gerekir. Hatta uzmanlara göre bir gece önceden bol suda bekletilmesi zehirden iyice temizlenmesini sağlar. Bu nedenle pirinci yıkayarak suda bekletmenizi öneririz.

Sorunun Geldiği Sayfa

Benzer Sorular

Soru Başlığı
pirinç pilavının mideye zararları?
pirinç yıkanmazsa ne olur?

 

Bekunis Zararları
Potasyum Sorbat Zararları
Nescafenin Zararları
Ters İlişki Zararları
Epimedium Zararları
Fondotenin Zararları
Susamın Zararları
Kükürtün Zararları
Power Plate Zararları
Tinerin Zararları
Balinin Zararları
Pirincin Zararları
Asetonun Zararları
Buzdolabının Zararları
Kitle İletişim Araçlarının Zararları
Bulgurun Zararları
Rutubetin Zararları
Kerevizin Zararları
Hayıt Tohumu Zararları
Yoğurdun Zararları
Çamaşır Sodasının Zararları
Bıldırcın Yumurtasının Zararları
Pasif Jimnastik Zararları
Bakterilerin Zararları
Bazların Zararları
Cipsin Zararları
Çileğin Zararları
Keçi Sütünün Zararları
Bcaa Zararları
Ağdanın Zararları

Popüler İçerik

Bekunis Zararları

Bekunis Zararları

Bekunis Zararları, Bekunis kabızlığın kısa süreli tedavisinde kullanılan, 30 draje içeren blister ambalajlarda sunulan bir ilaçtır. Bekunis bağırsak m

Potasyum Sorbat Zararları

Potasyum Sorbat Zararları

Potasyum Sorbat Zararları, hakkında bunun bir koruyucu katkı maddesi olması bakımından tereddütler vardır. Bu katkı maddesi E koduyla gıdalarda kor

Nescafenin Zararları

Nescafenin Zararları

Nescafenin Zararları, bu kahve çeşidi herkes tarafından sevilen ve sıkça tüketilen bir içecek çeşididir. Aslında nescafenin dikkat dağınıklığı ve yorg

Ters İlişki Zararları

Ters İlişki Zararları

Ters ilişki zararları sebebi ile bayanların çok rahatsız oldukları bir ilişki türü olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle makat dediğimiz deliğin cinsel

Epimedium Zararları

Epimedium Zararları

Epimedium Zararları, Epimedium, kadıntuzluğugiller familyasından olup, Uzakdoğu kökenli çok yıllık bir bitkidir. Cinsinden 60 yada daha fazla tür içer

pilav yaparken pirinci ıslatıyor musunuz kaç dakika?

  • Nazife Uçar

    pirinici kaynar suyla en az yarım saat en fazla 2 saat ıslı bekletin içine çorba kaşığı ile tuz ve küçük bir limon tuzuda atarsanız iyi olur pirinçler iyi açılıyo yalnız pilavı yapmaya geçmeden kere yıkayıp süzmeyi unutmayın.

    9 yıl 5 ay önce0
  • esra safran

    ben bir kaba alıp nişastası gidene kadar yıkarım defa su değiştirirm sonra su berraklaşınca 1 tatlı kaşığı tuz atıp 10 dk soğuk suda bekletirim

    9 yıl 5 ay önce1
  • Hilal Yıldırım

    Önce üzerine 1 tatlı kaşığı tuz sonrada üzerine geçecek kadar sıcak su koyup yarım saat funduszeue.info suyunu iyice süzüp yağda renkleri matlaşana kadar kavuruyorum ,1 su bardağı pirince 2 su bardağı su ekleyip tuzunu ayarlayıp kapağını kapatıyorum.

    9 yıl 5 ay önce2
  • mehmet tarım

    Kaynar değilde ılık suda bırakılması pişirme sırasında pirincin dağılmasını ve lapa olmasını önleyecektir

    9 yıl 5 ay önce2
  • elos (ELVAN CETINKAYA)

    Ben nisastasi gidene kadar yikiyorum suda bekletmeden yagda kavurup tuzunu atiyorum suyunuda koyduktan sonra pismeye funduszeue.info zaman pikavim tane tane olur.

    9 yıl 5 ay önce0
  • Elif Enyüce

    Bende yarim saat kadar ilik tuzlu suda bekletirim.

    9 yıl 5 ay önce0
  • Profil fotoğrafı

    en az 20 funduszeue.info biliyorum.çünkü bundan sonra ne kadar kalsa da aynı oluyormuş.sıcak suya tuz ve bikaç damla limon ekliyorum.

    9 yıl 5 ay önce0
  • Fatma Önal

    suyu berraklaşana kadar yıkarıfunduszeue.info 1yemek kaşığı tuz atar,üzerine kaynar su dökerimdakika beklettiğimde olur,3 saat beklettiğfunduszeue.info şekilde çok beğenilir.

    9 yıl 5 ay önce0
  • feyza Buğra

    nışastası gidinceye kadar yıkarım. sonra sıcak suda 1 tatlı kaşığı tuz 3 4 damla limon suyu damlatıp 15 dakika bekletirim. rengi hafif değişene kadar yağda kavururum. 2 bardağa 3,5 bardak su koyarım.

    9 yıl 5 ay önce1
  • öznur gündogan

    Abc pirinciniz we seramik tencerenz warsa pilaw ne yaparsanz yapın mukemmel oluyor;-);-)

    9 yıl 5 ay önce1
  • Profil fotoğrafı

    ben pirince kaynar su ve tuz koyup en az 40 dk bekletiyorum daha sonra iyice yıkayıp 1 bardak pirince 1 bardak su koyarak pişiriyorum. pişirirken karıştırmayıp piştikten sonra 15 dk bekletiyorum. ne lapa olur ne çiğ kalır.

    9 yıl 5 ay önce1
  • Arzu Ayla

    Ben bekletmem, bir iki defa yikarim sonra pisiririm. Iki saat pirinc bekletmeye sabrimda yok vaktimde malesef. Ve cok guzel olur yaptigim pilavlar&#; Tabi pirincin turude cok onemli bence.

    9 yıl 5 ay önce1
  • Sevda Yildiz Cetinkaya

    ben bekletmiyorum iki üc defa yikiyorum pirincin rengi degismeyecek sekilde yagda kavurup 3 4 damla limon suyunu ve sicak su ekleyip karistirmamak sartiyla pisiriyorum&#;

    9 yıl 5 ay önce0
  • Suna

    ben yillardir princi su da bekletmeden yapardim be he mükemmel olurdu ayni pirinci kullanirdim ama son 2 aydir princim ayni ayarda pisirdigim ve ayni pirinci kullandigim halde citir olmaya basladi malesef, bugün buradaki öneriye göre pisirdim suda beklettim yani ve cok güzel oldu Allah razi olsun sizlerden. yani 20 yildir ayni ayarda yaptigim halde olmadi :(

    7 yıl 4 ay önce0
  • GaziAntepli GençAnneler

    Baldo pirinç kullanırım güzelce yıkar im kavurun um o şekilde yaparım seramik tencere kullanirim hic lapa da olmadi tane tane oluyor ilk defa duydum suda bekletildigini

    7 yıl 4 ay önce0
  • ☆aysnr☆

    Bayanlar 2 yıl önceki soruyu nerden buldunuz   

    7 yıl 4 ay önce0
  • filiz muhsin yasar

    Hiç ıslatmayın sıcak su ilave ederek pişirin diyarbakır usulü onu da sayfamda paylaşcam

    7 yıl 4 ay önce0
  • Siyah Pirin&#; Nasıl Pişirilir?

    Mor pirinç olarak da bilinen siyah pirinç, farklı türlere sahiptir. Koyu bir renge sahip olan bu pirinç, piştikçe rengi mora döner. Bunun sebebi, içeriğindeki antosiyanindir. Beyaz pirince göre daha fazla magnezyum içeren siyah pirinç, kas ve kemiklerin gelişimi açısından önemli bir besindir. Hücrelerin enerji üretmesinde önemli rol üstlenir. Dünya çapında en pahalı pirinçler arasındadır. Bunun sebebi, lezzeti ve sınırlı oranda üretilmesidir. Özellikle Asya mutfağında yaygın olarak kullanılır. 

    'Pirinç pilavı nasıl yapılır?' diye merak edenler için klasik tarifimizi de buraya bırakıyoruz.

    Siyah Pirinç Pişirirken Nelere Dikkat Edilmeli?

    Siyah pirinç, pilav, yulaf lapası, tatlı, kek, ekmek ve erişte yapımında kullanılır. Ayrıca beyaz pirincin kullanıldığı yemeklerde kullanmak da mümkündür. Ancak en popüler kullanımı, pilav yapmaktır. 

    1. Siyah pirinç, beyaz pirince göre daha sert bir yapıda olduğu için geç pişer. 
    2. Siyah pirinci pişirirken daha fazla su kullanmak gerekir. 1 bardak siyah pirinç için, 3 bardak su kullanılması önerilir. 
    3. Siyah pirinci nişastasından arındırmak için, ayıkladıktan sonra bol bol su ile durulamak gerekir. 
    4. Siyah pirinç, zeytinyağında pişirilebilir. Pişirme aşamasında tencere kapağı sık sık açılmamalıdır. 
    5. Siyah pirinç, tahta kaşık yardımıyla ara sıra karıştırılabilir.
    6. Siyah pirinç, yaklaşık dakika içinde pişer. Pirincin kolay pişmesi için, yarım saat öncesinde suda bekletmek ve pişirme aşamasında bol su kullanmak önemlidir.

    siyah pirinç pilavı

    Siyah Pirinç Nasıl Pişirilir?

    Siyah pirinç ile pilav yapmak için;

    1. Pirinçleri ılık suda yarım saat dinlendirin. Ardından bol suyla yıkayın ve suyunu süzün.
    2. Zeytinyağı ve tereyağını tencereye alarak eritin. 
    3. Pirinçleri tencereye ekleyip hafifçe kavurun. Üzerine tuz ve su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakın. 
    4. Pişme işleminin sonunda pilavı ocaktan alın ve üzerini kağıt havlu ile kapatarak demlenmeye bırakın.
    5. Hazırladığınız pilava, limon kabuğu rendesi, mısır, marul ve nane gibi farklı malzemeler ekleyebilirsiniz.

    Detaylı tarif için; Siyah pirinç pilavı

    ahtapotlu siyah pirinç

    Siyah pirinci başka bir tarifte kullanmak için;

    1. 1 bardak pirinci tencereye alın ve yağda kavurun. Üzerine su ekleyerek pişmeye bırakın. Yumuşayınca dilediğiniz tarifte kullanabilirsiniz.
    2. Dolma gibi tariflerde kullanmak için; sıvıyağı tavaya alın. Üzerine yıkanmış pirinçleri ekleyin ve kavurun. Yakışacağını düşündüğünüz baharatları ekleyin. Az miktarda su ilave edin ve devamlı karıştırın. Uygun kıvama gelince ocaktan alın ve ılımasını bekleyin. 
    3. Siyah pirinci, pilav gibi pişirdikten sonra, karides ve ahtapot benzeri deniz ürünleri eşliğinde sunabilirsiniz.

    Şunlara da göz atın;

    1. Kişi sayısına göre pilav ölçüleri
    2. Pirinç pilavının yanına ne gider?
    3. Kepekli pirinç nasıl pişirilir?
    4. Yasemin pirinci nasıl pişirilir?
    5. Basmati pirinç nasıl pişirilir?

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası