alfabe sırasını göster / alfabe sırası - Vikisözlük

Alfabe Sırasını Göster

alfabe sırasını göster

Alfabe sırası 29 harf Yorum Yap!

Kelimeleri Alfabetik Sıraya Dizme

kelimeleri alfabetik sıraya dizme

Türkçede kelimeleri alfabetik sıraya dizmek demek, sözcüklerin sözlükteki sıralarına göre sıralanması anlamına gelmektedir. Alfabedeki her harfin yeri ve sırası bellidir. Bunun için sözlükler hazırlanırken, kelimeler harflerin alfabedeki sıralarına uygun bir şekilde sıralanır. Bu sıralamaya da &#;alfabetik sıralama&#; veya &#;sözlük sırası&#; denilmektedir.

Türk alfabesinde harflerin dizilişi &#;a, b, c, ç, d, e, f, g, ğ, h, ı, i, j, k, l, m, n, o, ö, p, r, s, ş, t, u, ü, v, y, z&#; şeklindedir. Sözcükleri alfabetik sıraya veya sözlük sırasına dizmemiz istenildiğinde, önce ilk harfine bakarız. İlk harfi yukarıdaki sıralamada en önce olanı, en başa yazarız. Sonra ilk harfi daha sonra geleni sıralayarak devam ederiz. İlk harfleri aynı olan kelimelerin ikinci harflerinin sırasına bakar, ona göre hangisinin önce geleceğini belirlemeye çalışırız.

Kelimeleri alfabetik sıraya dizme, en çok sözlüklerde ve ansiklopedilerde işe yarar ve karşımıza çıkar. Bunu zihinden yapabilenler, sözlükte aradıkları bir kelimeyi kolayca bulabilirler. Eğer sözcüğün alfabedeki sırasını ve hangi kelimelerden önce veya sonra geleceğini kestiremezsek, sözlük kullanmak çok zor bir süreç olacaktır. Bu nedenle ilkokulda bununla ilgili etkinlikler yapılmaktadır.



Şimdi &#;bahçe, okul, yazlık, defter, kalem, saat&#; kelimelerini alfabetik sıraya göre nasıl dizeceğimizi örnekleyelim. Önce kelimelerin ilk harflerine bakıyoruz. Karşımıza &#;b, o, y, d, k, s&#; hafleri çıkıyor. Şimdi bu harfleri alfabede olmaları gereken sıraya göre diziyoruz ve &#;b, d, k, o, s, y&#; sıralamasını buluyoruz. Bunu yaparken alfabeyi içinizden seslendirebilirsiniz. Daha sonra bu harflerle başlayan kelimeleri alfabetik sıraya göre &#;bahçe, defter, kalem, okul, saat, yazlık&#; şeklinde yazıyoruz.

Yukarıdaki örnekte kelimelerin ilk harfleri hep farklı olduğu için sıralma oldukça kolaydır. İlk harfleri aynı olan kelimeleri sıralarken ise, önce ikinci harflere bakarız. Eğer ikinci harfleri de aynı ise üçüncü ve sırayla kalan harflere bakılır. Örneğin &#;tavuk, tilki, tavşan&#; kelimelerini alfabetik sıralamak istersek, ilk harfleri hep &#;t&#; ile başladığından ikinci harflere bakarız. Buna göre &#;tavuk&#; veya &#;tavşan&#; kelimesinin gelmesi gerekir; çünkü ikinci harfi &#;a&#;dır. Fakat ikisinin de ikinci harfi &#;a&#; olduğu için üçüncü harflere bakarız. Üçüncü harfleri de aynı olduğu için dördüncü harflere bakıp, sıralamada ilk kelimenin &#;tavşan&#; olması gerektiğini anlarız. Buna göre sıralama &#;tavşan, tavuk, tilki&#; şeklinde olmalıdır.

Şimdi aşağıda karışık olarak verilen ve daha sonra alfabetik sıraya dizilen örnekleri inceleyin:

&#; Karışık: oyun, kitap, kalem, bebek, kahve
&#; Alfabetik sıralı: bebek, kahve, kalem, kitap, oyun

&#; Karışık: telefon, bulut, ders, öğretmen, deniz
&#; Alfabetik sıralı: bulut, deniz, ders, öğretmen, telefon

&#; Karışık: perde, Antalya, süs, akıl, teker
&#; Alfabetik sıralı: akıl, Antalya, perde, süs, teker

&#; Karışık: kedi, misafir, araba, yolculuk, giysi
&#; Alfabetik sıralı: araba, giysi, kedi, misafir, yolculuk

&#; Karışık: erdem, sınıf, Türkçe, bozkurt, sıcak
&#; Alfabetik sıralı: bozkurt, erdem, sıcak, sınıf, Türkçe

excel kelimeleri alfabetik sıralama

Çok sayıda kelimeyi, herhangi bir çalışmanız için alfabetik sıraya dizmeniz gerekiyorsa Microsoft Office Excel programını kullanarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Öncelikle kelimelerinizi sırasına dikkat etmeden alt alta yazmalısınız. Yazdığınız bu kelimeleri aynı sütunda alt alta yazdığınıza dikkat ettikten sonra, yukarıdan aşağıya doğru seçin ve programın üst kısmındaki menülerden &#;Veri&#; bölümüne gelin. Bu bölüm altında &#;A&#;dan Z&#;ye Sıralama&#; bölümü göreceksiniz. Yukarıda gösterilen bu düğmeye dokunarak kelimeleri anında alfabetik sıraya koyabilirsiniz.

Orkun KUTLU

Orkun Kutlu

Alfabe sırası ve sayıları Hangi harf kaçıncı sırada" width="%">

Türkçe, yılı aşkın bir süre Arap alfabesinin Türkçe formu kullanılarak yazılmıştır. Arapça ve Farsça kelimeler içeren Osmanlı Türkçesi için en uygun alfabedir. Türk alfabesi, Latin harfleri temel alınarak, 1 Kasım tarihli ve sayılı yasayla tespit ve kabul edildi. Bu kanuna göre, Türk alfabesinde 29 harf bulunur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası