mısır ishale iyi gelirmi / Mısırın faydaları neler? Mısır hangi hastalıklara iyi geliyor?

Mısır Ishale Iyi Gelirmi

mısır ishale iyi gelirmi

Kansızlığı Gideren Mısırın 8 Faydası

Mısır bitkisinin ana vatanı Güney Amerika olarak bilinir. Ülkemizde ekim alanı hayli geniş olan mısır, önemli bir besindir. Aynı zamanda birçok yiyecekte kullanılan sanayi ürünüdür. Ekmek yapımından bebek gıdalarının üretimine, hayvansal yemlerin üretiminden un yapımına kadar üretimde önemli bir yeri tutar. Sadece üretime değil sağlığa da birçok katkı sunar.

Mısırın Faydaları Nelerdir?

Potasyum bakımından oldukça zengin ve güçlü bir içeriğe sahip olan mısır aynı zamanda bir karbonhidrat yani enerji kaynağıdır. Vitamin ve mineralli boldur, potasyumun yanı sıra, protein, sodyum, kalsiyum, demir ve magnezyum gibi önemli mineralleri içerir. Vitamin olarak ise C vitamini, B6, B3, B5 ve B12 vitaminlerini içinde barındırır.

Oldukça faydalı besinlerden biri olan mısır, yüksek lif oranı ile vücudun lif ihtiyacını önemli ölçüde karşılar. Birçok sağlık sorununun engellenmesine ve var olan sağlık sorunlarının tedavi edilmesinde rol oynar.

İşte mısırın faydaları:

1. Sindirim Sistemini Korur

Mısırın Faydaları

Çok miktarda diyet lifi içeren mısır, sindirim sistemi açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. İshal ve kabızlık gibi sorunların çözülmesine yardımcı olur. İçeriğindeki zengin lif oranı ile kolesterol emilimine katkı sağlar. Sindirim sistemi hastalıklarına karşı vücudu korur.

Kabızlık ve ishal gibi sindirim sistemi sorunlarının tedavisine yardımcı olan mısır, hemoroid ve kolon kanseri gibi hastalıkların önlenmesinde de etkilidir. Bağırsakların düzenli olarak çalışmasına yardımcı olur.

2. Kolesterolü Azaltır

Mısırın Faydaları

Mısırın içeriğinde bulunan çözünebilir lifler kolesterol emilimine yardımcı olarak kolesterolün dengelenmesini sağlar. Böylece kalp sağlığına katkıda bulunur. Kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL, mısır tüketimi ile düşürülerek kan akışının sağlıklı olmasına katkı sağlanabilir.

3. Kalp Dostudur

Mısırın Faydaları

Mısırın kolesterol dengesini sağlanması ve kötü kolesterol oranının düşürülmesi kalp sağlığını da olumlu etki eder. Kolesterolün düşmesi kalp için çok önemlidir. Mısır gibi lifli gıdalarla çeşitli kalp hastalıklarına karşı koruma sağlanabilir. Mısır, içeriğindeki folik asit sayesinde kalp hastalıklarının ve tehlikeli komplikasyonların yaşanma oranı azalır.

4. Anne ve Bebek Sağlığını Korur

Mısırın Faydaları

Folik asit içeren mısır, hamileler için oldukça önemlidir. Folik asit bebeğin gelişimine katkı sunar, bebeğin sağlıklı doğmasına imkan tanır. Folik asit eksikliği bebeklerde gelişim sorunları yaratabilir. Folik asit ihtiyacı mısırla karşılanabilir. Yemeklere ve salatalara katılabilecek mısır taneleriyle hem kendinize hem de bebeğinize iyi bakabilirsiniz.

5. Cilde İyi Gelir

Mısırın Faydaları

Birçok kozmetik ürünün içeriğinde bulunan mısır, içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde cilt sağlığını korur. İçindeki bileşenlerle kolajen üretiminin destekler ve cildin onarılmasını sağlar. C vitamini ve likopen sayesinde cildi güneşin zararlı ışınlarından korur.

Cilt için oldukça önemli olan ve birçok cilt bakım ürününün içeriğinde yer alan E vitamini mısırın içeriğinde de bolca bulunmaktadır. E vitamini ile cilt hücreleri korunur ve aynı zamanda cilt hücrelerinin çoğalması desteklenir.

6. Saçları Besler

Mısırın Faydaları

Mısırdaki omega-3 ve omage-6 yağ asitleri saçların daha parlak, yumuşak ve sağlıklı olmasını sağlar. Saç sağlığı için olmazsa olmaz olan bu yağ asitleri saçların güçlenmesini sağlayarak dökülme sorununu en aza indirir. Saç köklerini besleyen mısır, düzenli olarak tüketildiğinde saç derisinde oluşabilecek cilt hastalıklarının önüne geçer.

7. Anemiyi Önler

Mısırın Faydaları

Haşlanmış mısırın faydaları arasında anemiyi önlemesi bulunur. Bunun nedeni mısırda yer alan B12, folik asit ve demirdir. Bu vitamin ve mineraller kan üretiminde etkilidir. Kan hücrelerinin çoğalması kansızlığı önler. Böylece anemi riski azalır.

8. Enerji Verir

Mısırın Faydaları

Mısır enerji kaynağı olan bir besindir. Mısırda kompleks karbonhidratlar bulunur. Yavaş sindirilen bu karbonhidratlar vücuda uzun süre enerji verir. Özellikle sporla ilgilenenler öğünlerine mısır içerikli besinler katarak performanslarını artırabilir.

Mısır Püskülü Faydaları Nelerdir?

Mısırın Faydaları

Mısır püskülünün faydaları arasında sindirimi kolaylaştırma, böbrek ve idrar yolu rahatsızlıklarını giderme, adet söktürme, saç ve cilt sağlığını koruma, kan basıncını düşürme, rahatlatma ve idrar sökme bulunur. Mısır püskülü faydalarından yararlanmak için çay olarak tüketilmesi önerilir.

Mısır püskülü çayı için kurutulmuş bir kaşık mısır püskülü kaynamış suda 15 ile 20 dakika arası bekletilir. Ardından püsküller süzülerek ortaya çıkan su içilir.

Mısırın Zararları Nelerdir?

Mısırın Faydaları

Mısır, dengeli ve doğru miktarda tüketildiğinde oldukça faydalı bir besin çeşididir. Ancak aşırı ve yanlış tüketim ile çeşitli sağlık sorunları meydana gelebilir. Aşırı mısır tüketimi alerji, kilo alımı, kan şekeri yüksekliği, gaz ve şişkinlik ile birlikte ishale neden olabilir. Bunun için mısır tüketiminin diğer pek çok meyve ve sebzedeki gibi abartılmaması önemlidir.

Mısır hangi hastalığa iyi gelir?

Mısırın iyi geldiği hastalık ve rahatsızlıklar arasında kalp hastalıkları, kabızlık gibi sindirim sorunları, anemi, cilt sorunları, saç dökülmesi ve kolesterol bulunur. Mısırın içeriğindeki vitamin ve mineraller birçok hastalığın yaşanma riskini de düşürür. Var olan hastalıkların belirtilerinin azalmasına yardımcı olur.

Mısır yedikten sonra su içilir mi?

Mısır yedikten sonra su içmek mide şişkinliği ve gaz sorunlarına neden olabilir. Bunun nedeni mısırın değişik bir karbonhidrat yapısına sahip olması ve bolca nişasta barındırmasıdır. Suyla birleşen bu bileşenler mide ağrısına ve çeşitli sindirim sorunlarına neden olabilir. Mısır yedikten hemen sonra su içmemeli, en az 45 dakika ara verilmelidir.

Mısırın içinde şeker var mı?

Mısırda bolca şeker bulunur ve bu nedenle şeker hastalarının mısır tüketmesi sakıncalı olabilir. Mısırdaki şeker kan şekerini bir anda yükseltebilir ve diyabetli kişilerin vücudu bu şekeri kontrol edemeyebilir. Sağlıklı bir kişinin de çok fazla mısır tüketmesi iyi bir şey değildir. Mısır gibi şekerli besinlerin tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır.

Mısır yemek kilo aldırır mı?

Mısır kalorisi yüksek gıdalar arasındadır ve bu nedenle çok tüketildiğinde kilo aldırabilir. Az ve kararında tüketildiğinde sindirimi hızlandırsa da çok tüketildiğinde işler değişir. gram bir haşlanmış mısır 96 kaloriye sahiptir. gram hemen hemen 1 koçan mısırın miktarına denk gelir. Diyet yapanların mısırı kararında tüketmesi önerilir.

Mısır neden dışkıda olur?

Mısır taneleri selülozdan oluşur. Bu madde insan vücudu tarafından kolay kolay sindirilemez. Mısır tanelerinin içi ise kolayca sindirilebilir. Bunun için dışkıda sadece mısır tanelerinin dışı kalır. Bu anormal bir durum değildir ve endişelenecek bir sorun oluşturmaz.

Günde ne kadar mısır tüketilmeli?

Mısır tüketiminde aşırıya kaçılması farklı sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Bunun önüne geçmek için mısırın günde bir bardaktan fazla tüketilmemesi gerekir. Salatalara da bir kaşık mısır katılabilir, böylece mısırın faydalarından sağlıklı bir şekilde yararlanılabilir. Bu miktarlar diyabet hastaları için geçerli değildir. Diyabetliler mısır tüketiminden kaçınmalıdır.

İshale Ne İyi Gelir? İshal Nasıl Geçer?

İshal, normalden daha sık tuvalete çıkma ve dışkının sıvı, gevşek bir şekilde çıkarılması ile karakterize bir bağırsak bozukluğu rahatsızlığıdır. Genellikle kısa süre zarfında geçen ishal, zaman zaman altta yatan başka rahatsızlıkların ya da kullanılan ilaçların yan etkisi sebebiyle akut ishal veya kronik ishal olarak, meydana gelebilir. Bunun dışında hayat döngüsü içerisinde herkesin en az bir kere yaşayabileceği ishal, genellikle tedavi gerektirmeyen, sık su içilmesiyle ve doğru gıdaların tüketimiyle tıbbi bir tedavi gerektirmeden önlenebilecek bir rahatsızlıktır. İshale ne iyi gelir sorularının cevaplarını yazımızın detaylarında bulabilirsiniz.

İshal Nedir?

İshal gün içinde normalden daha sık, daha sulu ve gevşek dışkının çıkarılması ile meydana gelen bağırsak sorunudur. İshal ya da diğer adıyla diyare, genellikle birkaç gün kadar kısa süren ve tedavinin gerekmediği bir rahatsızlıktır. Fakat ishal, akut (aniden ve kısa süreli) ya da kronik (uzun süreli) olabilmektedir. Bunun dışında anne sütü tüketen bebeklerde ve bulaşıcı hastalıklar sonucu da kişide ishal görülebilmektedir.

Akut ishal, dışkının normalden daha sık ve sulu gelmesi durumunun birkaç gün devam etmesiyle oluşur. Virüs kaynaklı ya da bakteriyel bir enfeksiyon sonucu oluşabilir. Gıda zehirlenmeleri de akut ishale sebep olabilmektedir.

Kronik ishal ise haftalarca devam edebilen ishali tanımlar. Kronik ishalin altta yatan sebepleri arasında bağırsak hastalıkları veya bağırsak bozuklukları olabilmektedir. İrritabl bağırsak sendromu, sürekli enfeksiyon, inflamatuar bağırsak hastalığı, çölyak vb. bağırsak hastalıkları da ciddi rahatsızlıklar kronik ishal oluşumuna örnek verilebilir.

İshal eşliğinde çocuklarda görülebilecek bazı belirtiler mevcuttur. Bunlar: karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, ateş olarak sıralanabilir. Rahatsızlık süresince dehidrasyonun yani vücudun kaybettiği sıvının, telafi edilmesi yani rehidrasyon yapılması gerekmektedir. Tedavi sürecinin planlı ve düzenli işlemesi ishalin uzunluğuna ve nedeni bağıl olarak değişkenlik gösterebilir.

Özellikle yenidoğan dönemindeki bebeklerde görülen ishal dehidrasyon oluşturabileceği için dikkatli olunması gerekmektedir. Küçük çocuklarda ve bebeklerde ishalle beraber bu belirtiler görülüyorsa dehidrasyon oluşumu söz konusudur:

  • İdrarda azalma
  • Ağız kuruluğu
  • Ağlama sırasında gözyaşı akmaması
  • Göz kürelerinde çöküklük
  • Uyku hali
  • Huzursuzluk

İshal Neden Olur?

Hava sıcaklıklarının artışı besinler üzerinde bakteriyel enfeksiyonların kolay ve hızlı bir şekilde üremesine zemin hazırlamaktadır. Besinlerin saklanma koşullarına göre mikropların ve bakterilerin üremelerinde ve ürettikleri toksinlerde artış görünmektedir. Bu enfeksiyon içeren besinler tüketildiğinde ishal meydana gelmektedir. Bu yüzden uzun süre dışarıda açık bir şekilde beklemiş olan gıdaların tüketilmemesi gerekmektedir. İshalin en sık gözlenen nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Su ve gıda yoluyla oluşan mikrobik bağırsak hastalıkları
  • Süt ve süt ürünlerine duyulan hassasiyet
  • Müshil kullanmak
  • İlaca bağlı yan etkiler
  • Parazitler
  • Bağırsak yapısını bozan hastalıklar (inflamatuar bağırsak hastalığı vb.)
  • Bağırsağın işlevini bozan hastalıklar (irritabl bağırsak hastalığı)

İshal Belirtileri Nelerdir?

İshal kendi kendine düzelebilen bir bağırsak bozukluğu olarak açıklanabilir. Fakat kendiliğinden düzelse bile birkaç günden uzun sürmesi durumunda bazı belirtiler eşliğinde hastalığın daha ciddi bir hal alması söz konusu olabilir. Belirtileri görülen şu durumlar halinde bir doktora başvurulması gerekmektedir:

  • Gevşek ve sulu dışkılamak
  • Sık sık karın krampları ve ağrıları 
  • Makat ağrısı
  • Kanlı ya da siyah renkli dışkılamak
  • 39 derece ve üzeri ateş
  • Dışkıda mukus
  • Karında şişkinlik 
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Aniden gelen tuvalete çıkma hissi

Dehidrasyon yani su kaybı ishalin en belirgin ve önemli semptomlarından biridir. Dehidrasyonun aşırı susamak, ciltte ve ağızda kuruluk, koyu renkte idrar, daha az idrara çıkmak ya da hiç çıkamamak, halsizlik ve baş dönmesi gibi belirtileri bulunmaktadır. Dehidrasyonun özellikle çocuklar ve bebekler için tehlikeli olmasının yanı sıra yaşlılar için diyabet, böbrek yetmezliği ve bağışıklık sistemi hastalıkları yani direnci düşük bağışıklık sistemine sahip kişilerce ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.

ishali ne keser, tedavisi

İshali Ne Keser, Tedavisi Nasıldır?

İshale ne iyi gelir, ishal bir tedaviye gerek kalmadan birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Bu süreçte vücudun yeteri kadar sıvı almış olması önem taşır. İshalin daha uzun sürdüğü durumlarda sağlık kuruluşuna başvurulması halinde hekim ilaç reçetesi verebilir. İshale bakteri ya da parazit sebep olmuşsa antibiyotikler tedaviye yardımcı olabilir. Eğer ishale virüs sebep olmuşsa antibiyotiklerin tedaviye yönelik bir etkisi olmayacaktır. İshal esnasında vücutta ciddi su kaybı olduğu için kaybedilen su ve minerallerin tedavi sürecinde geri kazanılması önemlidir. İshale ne iyi gelir; sıvı içmek kişinin midesinde rahatsızlık yaratıyorsa, kusmaya neden oluyorsa sıvı damardan serum ile verilebilir. 

Bazı ilaçlar yan etki olarak ishal yapabilir. İshale bir antibiyotiğin neden olması durumunda bir hekime başvurulması ardından ilacın dozajında düşürülme yapılabilir ya da ilaç değişikliği yapılabilir. Bu sebeple ishal şikayetiyle hekime başvuruluyorsa kullanılan ilaçların muhakkak hekime söylenmesi gerekmektedir.

Öte yandan İshale neden olan başka tıbbi rahatsızlıklar varsa bunların tedavi edilmesi gerekebilir.

İshali kesebilecek ve ishale iyi gelecek bazı öneriler şu şekilde sıralanabilir:

  • İshalken sıvı kaybı çok olduğundan bol miktarda su tüketilmelidir. Vücudun kaybettiği suyun organlara zarar vermesi bu şekilde önlenebilir. 
  • Türk kahvesine sıkılan limonla bir karışım elde edilir. Bu karışım yenildiğinde ishal kesilebilir. 
  • İshal olunduğunda yeşil çay tüketilmesi ishali kesebilir. Fakat yeşil çayın bir iki fincandan fazla tüketilmesi zararlı olabilir.
  • Patates ishale birebir bir sebzedir. Haşlanmış patatesin tüketilmesiyle ishal kesilebilir.
  • İshale ne iyi gelir, siyah çay tüketilmesi ishali kesebilir. Özellikle çayın demli olması daha etkili olacaktır.
  • İshali kesmek için yağsız pirinç pilavı tüketilebilir.
  • İshale ne iyi gelir, sarımsağın çok faydalı olduğu antibiyotik olarak adlandırıldığını biliyoruz. İshalken tüketilen sarımsak bağırsaklarda ishale neden olan bakteri ve virüslerin ölmesine yardımcı olur bu sayede ishal geçirilebilir. 
  • Posalı yiyeceklerin bağırsaklara çok iyi gelir. Tıpkı patates gibi havucunda ishali kestiği bilinmelidir. Haşlanmış havuç tüketilmesi önerilir.
  • Kabukları soyulmuş ve püre haline getirilmiş elmanın tüketilmesi önerilmektedir. Bağırsak sağlığını koruyucudur ve sindirimi kolaydır.
  • İshali ne keser ishalken yenilecek muzun ishali hafifletici ve geçirici özelliği vardır. Günde birkaç kez yenilebilir.
  • Leblebi tüketilmesi ishali geçirebilmektedir. Bir avuç leblebi tüketilmesi yeterlidir.
  • İshali ne keser yaban mersini ishali hafifletici etkidedir. Kurutulmuş yaban mersininin tüketilmesi önerilir, yaş olarak tüketilmesi ishali arttırıcı özelliğe sahiptir.
  • Papatya çayının ishali kesici etkisi vardır. Aynı zamanda bağırsakların sağlığını da korur ve hasar almasını engeller. Bu sebepten ishalken papatya çayı tüketilebilir.
  • İshal ne iyi gelir, ishalken bağırsakların sağlığı oldukça bozulur ve bağırsakta bulunan yararlı bakteriler ishalin etkisiyle ölebilir. İshalken probiyotik tüketilmesi bağırsakların sağlığını korur aynı zamanda da ishali geçirebilir. 
  • Probiyotik eczaneden alınabildiği gibi doğal olarak bazı besinlerin içerisinde de bulunmaktadır. Bu besinler ayran, yoğurt, turşu, bitter çikolata, peynir ve kefirdir. Hem ishalden korunmak hem de ishali kesmek için tüketilmesi önerilir.
  • İshalken asitli içeceklerden uzak durulması önerilir.
  • İshal süresince yağlı besinler tüketilmemesi önerilir.

İshal Türleri Nelerdir?

Akut İshal Genellikle gün süren ve kendiliğinden iyileşen ishal türüdür. Sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Sürekli İshal hafta arası sürebilmektedir. Kronik İshal En az 1 ay sürebilir. Belirtileri devamlı seyredebilir ya da zamanla iyileşip tekrar oluşabilir.

İshale İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

İshale iyi gelen diğer yiyecekler şu şekilde sıralanabilir: - Elma - Muz - Haşlanmış patates - Havuç - Pirinç lapası - Leblebi İshale iyi gelen bitki çayları şunlardır: - Adaçayı - Nane - Papatya - Asma yaprağı - Biberiye - Karanfil kökü

İshal Yapan Yiyecekler Nelerdir?

İshal yapan yiyecekler şu şekilde belirtilebilir: - Sarımsak - Karpuz - Yoğurt - Kavun - Soğan - Baharatlı yiyecekler - Kızartma türleri ve yağlı yiyecekler - Kefir - Fast food - Yeşil yapraklı sebzeler ve lifli gıdalar

Su Gibi İshal Neden Olur?

Dışkının su gibi olması bağırsakların sıvı emilimini etkili bir şekilde yapamamasından kaynaklıdır. Bu durum dehidrasyona yani yüksek su kaybına sebep olabileceğinden dolayı ishalin su gibi olması durumunda ve gün içerisinde en az üç kere tuvalete çıkarak oluşması durumunda ciddi sonuçlara sebebiyet verebileceği için bir hekime başvurulması gerekmektedir.

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım

Yayınlama Tarihi: 01 Mart

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

İshale ne iyi gelir, nasıl ge&#;er? Karın ağrısı ve ishale iyi gelen yiyecekler nelerdir?

İshal, bağırsaklardaki hareketlilikten dolayı sulu veya sık sık dışkılamadır. Beslenme kaynaklı veya enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkabilen ishal bazen de farklı bir hastalığın habercisi olabilir. Sürekli tuvalete gitme ihtiyacı, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi belirtileri ile insanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Ancak evde yapılabilecek doğal çözümlerler ishali kesmek mümkün. Haşlanmış patates, limonlu kahve, bal yöntemi ve bazı bitkisel çaylar ilaçsız bir şekilde ishalı azaltmaya ve durdurmaya yardımcı olur. Ancak sürekli geçmeyen ishal durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

İshal nedir?

İshal dışkılamada artışla meydana gelen bir hastalıktır. Yenilen birtakım yiyecekler ve enfeksiyonel hastalıklar ishalin gelişmesine neden olabilir. İshalde bağırsak hareketleri normalden fazla olarak çalışmaya başlar.

İshal tedavisinde asıl amaç vücuttan olan su ve tuz kaybını yerine koymaktır. İshalin hafif olduğu, kusmanın çok olmadığı hastalarda, genellikle ağızdan sulu gıdaların bolca alınması ile klinik tablo atlatılır. İshal düzelene kadar mide ve bağırsakları rahatsız etmeyecek posasız yiyecekler tercih edilmelidir.

İshal olduktan sonra vücuttaki hızlı bir şekilde kaybolmaya başlar. Bu nedenle muhakkak kontrol altına alınması gerekir. Vücut sıvı kaybetmeye başladığında halsizlik hızlı bir şekilde baş göstermeye başlar. Bu nedenle ishal hızlı bir şekilde kontrol altına alınmalıdır.

İshal belirtileri nelerdir?

İshalin birbirinden farklı birçok belirtisi vardır. Bazı hastalarda bu belirtiler tek başına ortaya çıkarken bazı hastalarda birçok belirtinin bir arada görüldüğü durumlar olabilir. Belirtileri ortaya çıkartan bir neden mutlaka vardır. İshalin altında yatan neden fark etmeksizin en yaygın belirtiler arasında;

- Aniden ortaya çıkabilen veya sürekli devam eden mide bulantısı,
- Çoğu zaman mide bulantısına eşlik eden karın ağrısı,
- Bağırsak hareketlerinin anormal ve olması gerekenden hızlı olmasından kaynaklanan kramplar,
- Dışkılamadan sonra dahi devam eden şişkinlik hissi,
- Dehidrasyon (vücudun susuz kalması),
- Bazı ishal türlerine eşlik edebilen ateş,
- İhtiyaç olmasa bile sürekli tuvalete çıkma ve bağırsakları boşaltma hissi,
- Normal günlerden farklı olarak çok fazla dışkılamak, yer alır.

Söz konusu belirtiler birkaç gün içerisinde ortadan kalkar. Ancak sürekli devam eden ishalini varsa bir doktordan yardım alınması gerekir. Çünkü başka bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilen ishal daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

İshal nedenleri nelerdir?

- Gıda alerjileri ve besin zehirlenmeleri,
- Bakteriyel bağırsak enfeksiyonları, virüsler ve parazitler,
- Huzursuz bağırsak sendromu,
- Antibiyotik başta olmak üzere çeşitli etken maddelere sahip olan ilaçların kullanımı,
- Sindirim bozuklukları,
- Laktoz intoleransı,
- Solunum yolu enfeksiyonları,
- Doğumdan gelen metabolik rahatsızlıklar,
- Diyabet (şeker hastalığı),
- Alkol bağımlılığı ya da aşırı alkol tüketimi,
- Bazı kanser hastalıkları,
- Radyoterapi,
- Hipertiroid,
- Abdominal ameliyatları.

İshale ne iyi gelir?

Sıvı tüketin

İshale ne iyi gelir, nasıl geçer Karın ağrısı ve ishale iyi gelen yiyecekler nelerdir

İshal meydana geldiği andan itibaren bol bol sıvı tüketimine özen göstermeniz gerekir. Bu nedenle meyve suyu ve bol bol sıvı tüketmelisiniz. Ancak portakal suyu ve bolca C vitamini içeren sıvılardan biraz olsun uzak durmanız gerekir. Aksi taktirde ishal hastalığının süresi uzayacaktır.

İshali anında kesen en hızlı kür

Evinizde hamur mayası varsa ishalden kısa süre içinde kurtulabilirsiniz. Hamur mayalarını ufak ufak parçalara bölerek bir bardağın içerisine koyun. İçerisine sıcak su ilave edin ve biraz beklettikten sonra için. Adı biraz kötü olabilir fakat ishali anında kesecektir.

Limonlu kahve yöntemi

İshale ne iyi gelir, nasıl geçer Karın ağrısı ve ishale iyi gelen yiyecekler nelerdir

İshale ne iyi gelir sorusuna en iyi yanıtlardan birisi de limonlu kahve yöntemidir. Bir tatlı kaşığı türk kahvesinin içerisine birkaç damla limon damlatarak yutmaya çalışın. Bu hem bağırsaklarınızı toparlayıp ishale iyi gelecek hem de ishalin meydana çıkardığı kusma hastalığını da engelleyecektir.

Saraçoğlu yöntemi

İshale iyi gelen bir diğer yöntem ise İbrahim Saraçoğlu’nun hazırlamış olduğu kür tarifidir. Bu kürü uygulayanlar ishalinin kısa süre içerisinde geçtiğini söylüyorlar. İbrahim Saraçoğlu kürünü hazırlamak için ise çok fazla malzemeye ihtiyacınız yok. Evinizde karanfil bulunuyorsa, Yemeklerden 1 saat evvel kuru karanfili direk yutun. gün uygulayacağınız bu yöntem ishali keser. Direk yutmak yerine karanfilleri 2 parçaya böldükten sonra su bardağının içine atın ve yemeklerden önce için. Bu bitkisel kür de ishali kolayca geçirir.

Karbonatlı su yöntemi

İshale ne iyi gelir, nasıl geçer Karın ağrısı ve ishale iyi gelen yiyecekler nelerdir

Bir çay kaşığı tuz bir çay kaşığı yemeklik karbonat 3 çorba kaşığı şeker ve 1 litre su ile karışım hazırlayarak ishali kısa süre içerisinde geçirebilirsiniz. Bu tarifle hem ishali hızlı bir şekilde durdurmuş olursunuz hem de kaybettiğiniz sıvı miktarını şekeri ve tuzu vücudunuza kazandırmayı sağlamış olursunuz.

Ayrıca şiddetli ishal durumunda evde sıvı ve elektrolit kaybını önleyecek oral rehidrasyon sıvısı (ORS) adı verilen karışım hazırlanabilir.

Hazırlanışı:

- 1 litre kaynamış soğumuş suya 1 yemek kaşığı toz şeker,

- 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek karıştırılır.

- Her dışkılamadan sonra yarım su bardağı içilir.

- ORS sıvısı günlük hazırlanmalı ve tüketilmelidir.

İshale iyi gelen yiyecekler nelerdir?

Haşlanmış patates

İshale ne iyi gelir, nasıl geçer Karın ağrısı ve ishale iyi gelen yiyecekler nelerdir

Patatesin haşlanmış olarak tüketilmesi içerisindeki nişasta miktarından dolayı ishali kesmeye yardımcı olur. İshal olduğunuz zaman patatesi haşlayıp ve tuzlayarak tüketmek ishali kısa sürede kesecektir.

Bal

İshale ne iyi gelir, nasıl geçer Karın ağrısı ve ishale iyi gelen yiyecekler nelerdir

Bala bir tatlı kaşığı zencefil ekleyip yemek de ishali anında kesecek olan yöntemlerdendir. Bal ve zencefil bir araya geldiğinde hem bağışıklık siteminizi güçlendirecek hem de ishal olduğunuzda kısa süre içerisinde ayağa kalkmanızı sağlayacaktır.

Elma püresi

İshale ne iyi gelir, nasıl geçer Karın ağrısı ve ishale iyi gelen yiyecekler nelerdir

Kabuklarını soyup, püre halinde tüketmek sindirim sistemindeki ishali durdurmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca içerdiği vitaminlerde, kaybedilen vitamin ve mineralleri geri kazandıracaktır.

Muz

İshale ne iyi gelir, nasıl geçer Karın ağrısı ve ishale iyi gelen yiyecekler nelerdir

Tek başına ishali durdurma etkisi yoktur fakat potasyum zengini olmasından dolayı, kaybedilen potasyumu geri kazandırır.

Havuç

İshale ne iyi gelir, nasıl geçer Karın ağrısı ve ishale iyi gelen yiyecekler nelerdir

Kabuksuz haşlanarak tüketilebilecek havuç püresi, ishali kontrol altına alabilir.

Sarımsak

İshale ne iyi gelir, nasıl geçer Karın ağrısı ve ishale iyi gelen yiyecekler nelerdir

İçerdiği antibiyotik etkisi, bağırsaklarda oluşan bakterileri öldürür. İshali kısa sürede kontrol altına alır.

Pirinç

İshale ne iyi gelir, nasıl geçer Karın ağrısı ve ishale iyi gelen yiyecekler nelerdir

Pirinç ve suyu düşük lif içerdiği için dışkının daha sertleşmesinde etkili bir besindir. İshal olduğunuzda yağsız olarak haşlanarak yemek, ishali durdurmada yardımcıdır. Ayrıca bir çay bardağı pirinci, 3 su bardağı suda 45 dakika bekleterek suyunu içmenizde ishali durdurmada etkili olmaktadır.

İshal meydana geldiğinde aynı zamanda alınan sıvılara da dikkat etmek gerekir. Sıvı alımında eğer dikkat edilirse ishal kısa bir süre içerisinde iyileştirilebilir. İshale iyi gelecek bitki çayları ile de kısa süre içerisinde hastalığı kesebilirsiniz.

İshale iyi gelen bitki çaylar

Papatya çayı

İshale ne iyi gelir, nasıl geçer Karın ağrısı ve ishale iyi gelen yiyecekler nelerdir

Papatyanın ishale iyi geldiği bilinmektedir. Bakteri ile meydana gelen ishali kısa süre içerisinde papatya çayı ile geçirebilirsiniz. Papatya çayı ishalle beraber oluşan karın kasılmalarını ve deformeyi engellemeye yardımcı olmaktadır.

Ahududu çayı

İshale ne iyi gelir, nasıl geçer Karın ağrısı ve ishale iyi gelen yiyecekler nelerdir

İshal nedeni ile bağırsaklar hasar görür. Zamanla oluşa tahribat ağrı ve acılara neden olur. Ahududu ihtiva ettiği Tanen sayesinde ishalin zararlarını en aza indirir, mide ağrısı, kusmayı ve ishali de keser. İshal değilseniz ama sürekli stres altındaysanız ahududu çayını içebilirsiniz.

İshal olduğunuz zaman yemeniz gereken yiyeceklerin dışında bir de asla tüketmemeniz gereken yiyecek ve içecekler vardır.

İshalken tüketilmemesi gereken yiyecekler?

Asitli içecekler

İshal olduğunuz zaman asitli olan içeceklerden uzak durmanız gerekmektedir. İshal olunduğunda kolanın içerisine bir adet aspirin atmanın ishali geçirdiği söylenir. Ancak ishal olduğunuzda asitli içecekler tüketmek yerine daha sağlıklı olan içeceklere yönelmenizi tavsiye ederiz.

Kahve

İshal olunduğunda çiğ kahve tüketilmesi önerilir ancak sıvı kahve tüketimi genellikle önerilmez. Kahvenin içeriğinde yer alan kafein, vücutta diüretik etki yaratarak ishalin nedeni dehidrasyonu kötüleştirir.

Kuru yemiş

Kuru yemişler sindirilmesi zor olduğu için bağırsakların yorulmasına ve tahriş olmasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle kuru yemişlerden uzak durmak gerekir.

Tatlandırıcılar

Doğal şekere göre emilimi zor olan tatlandırıcılar, bağırsaklara absorbe edilmeden ulaşır. Bu da ishalin şiddetini artırır.

Mısırın faydaları nelerdir?

Orta Amerika'ya özgü olan mısır dünya çapında sayısız çeşitte yetiştirilir. Mısır tipik olarak sarı renklidir, ancak kırmızı, turuncu, mor, mavi, beyaz ve siyah gibi çeşitli renklerde de bulunur. Mısır, içindeki kaliteli besinlerin varlığı nedeniyle birçok yarar sağlar. Herhangi bir yemeğe lezzetli bir katkı sağlamasının yanı sıra, fitokimyasallardaki zenginliği, bir dizi kronik hastalığa karşı da koruma sağlar.

Mısır, diğer gıda kaynaklarında bulunması zor olan selenyum dahil vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm mineraller bakımından zengindir. Mısır, E vitamini ve fitokimyasallar gibi antioksidanlar bakımından zengin olduğu için kanseri önlemeye yardımcı olma yeteneği ile bilinir. Mısır vücudunuzda sağlıklı miktarda A vitamini üreten zengin bir beta-karoten kaynağıdır.

Aynı zamanda B12 vitamini bakımından da zengindir, folik asit ve demir vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin üretimine yardımcı olur. Bu yüzden taze kırmızı kan hücreleri üretmek için gereken besin maddelerini sağlayarak anemi riski ile mücadele eder.

PEKİ, MISIRIN FAYDALARI NELERDİR?

KAN ŞEKERİ VE KOLESTEROL SEVİYESİNİ DÜŞÜRÜR

Mısır ve mısır yağı kan akışını arttırır, kolesterol emilimini düşürür ve insülini düzenler. Mısır, şeker hastaları ve kolesterol hastaları için mükemmel bir seçimdir. Mısır, B1 Vitamini, B5 Vitamini ve C Vitamini açısından oldukça zengin olup hastalıklarla mücadelede ve yeni hücrelerin üretilmesinde önemli rol oynar. Yüksek lifli mısır, aynı zamanda şeker hastalarında kan şekeri seviyesini azaltarak vücuttaki kolesterol seviyelerini düşürmede yardımcı olur.

HEMOROİTLERİ ÖNLER

Bir bardak mısırın lif içeriği, günlük önerilen miktarın yüzde ’ü kadardır. Bu, kabızlık ve hemoroit gibi sindirim problemlerini hafifletmenin yanı sıra, tam tahıllı olması nedeniyle kolon kanseri riskini azaltmada yardımcı olur.

BÜYÜMEYİ TEŞVİK EDER

Mısır B vitamini bileşenleri, özellikle tiamin ve niasin açısından zengindir. Tiamin, sinir sağlığını ve bilişsel işlevi korumak için esastır. Niasin eksikliği pellagrama yol açar; yetersiz beslenen bireylerde yaygın olarak görülen ishal, demans ve dermatit ile karakterize bir hastalık. Aynı zamanda vücutta karbonhidrat, protein ve lipid metabolizması için gerekli bir vitamin olan iyi bir pantotenik asit kaynağıdır. Gebe kadınlarda folik asit eksikliği, zayıf bebeklerin doğumuna neden olabilir ve ayrıca yenidoğanlarda nöral tüp defektlerine neden olabilir. Mısır, günlük folat gereksiniminin önemli bir yüzdesini sağlayarak bu durumu önler. Mısır ayrıca vücudun hastalıklardan korunması için gerekli olan doğal bir antioksidan olan E vitamini bakımından da zengindir.

ANEMİ RİSKİNİ AZALTIR

Mısır, B12 Vitamini bakımından zengindir, folik asit ve demir vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin üretimine yardımcı olur. Taze kırmızı kan hücreleri üretmek için gereken besin maddelerini sağlayarak anemi riskini azaltmada yardımcı olur.

ENERJİ ARTIRICI

Sporcuysanız veya spor salonunda spor yapmayı seviyorsanız, öğünlerinize daha sık mısır ekleyin. Mısır, daha uzun bir süre enerji sağlayan ancak daha yavaş bir hızda sindirilen kompleks karbonhidrat içerir.

KALBİ DESTEKLER

Son araştırmalar, tanelerinde bulunan fito-besin maddelerinin geniş bir kombinasyonu sayesinde mısırın antioksidanlar açısından zengin olduğunu göstermektedir. Mısırda bulunan, lutein ve zeaksantin gibi karotenoidler kalp destekleyici özelliklerden sorumludur.

SAĞLIKLI BİR CİLT

Mısır, kolajen üretimini artıran ve UV kaynaklı serbest radikallerin cilde zarar vermesini önleyen C vitamini ve likopen içerir. Mısır; yemenin yanı sıra, mısır yağı, mısır nişastası gibi ürünleri cilde doğrudan uygulanabilir ve çoğu kozmetik üründe bir bileşen olarak kullanılabilir.

KİLO ALMAYA YARDIMCI

Mısır yüksek miktarda kalori içerdiği için, hızla kilo almak isteyenlerin mutlaka tüketmesinde yarar vardır.


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası