nane ıhlamur çayının faydaları / Ihlamur çayı nasıl demlenir?

Nane Ihlamur Çayının Faydaları

nane ıhlamur çayının faydaları

Ihlamur Çayının 8 Şaşırtıcı Faydası

Vücudumuzda çok sayıda olumlu etkiye sebep olan ıhlamur çayı, fermente edilmemiş ıhlamur ağacının çiçekli yapraklarından oluşur. Ihlamur ağacının sarı ve beyaz renklerde açan çiçekleri ve yapraklarının kurutulması ile elde edilir. Bu nedenle oldukça doğaldır ve yüksek düzeyde antioksidan içeren bir bitkidir. Ihlamur, kaynatarak çayı yapılabilen popüler bitkilerden biridir. Yaz aylarında toplanarak kurumaya bırakılan ve soğuk kış aylarında pek çok faydası sebebiyle sıkça tüketilen ıhlamur, demlenerek ıhlamur çayı haline gelir. Her geçen gün daha fazla kişi tarafından benimsenen ıhlamur çayı; saçtan cilde, ödem atmaktan zinde olmaya kadar farklı açılardan insan sağlığı üzerinde etkilidir.

Soğuk algınlığı, grip gibi problemlerde ıhlamurun faydası saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Soğuk kış aylarında hastalıklara karşı koruma sağlama gibi özelliklerinin yanı sıra bilinen pek çok faydası vardır. Ihlamur, öksürüğe neden olan bakterileri vücuttan atmaya yardımcı olurken hastalığın sebep olduğu solunum yollarında meydana gelen tahrişleri de iyileştirmeye yardımcı olur. Balgam söktürücü özelliği ile bilinen ıhlamur bitkisi, viral ya da bakteriyel boğaz enfeksiyonlarından yüksek ateş şikayetlerine, kronik hastalıklardan cilt ve saç hastalıklarına kadar pek çok hastalığın tedavisine yardımcı olur. Ancak diğer tüm doğal ve bitkisel şifa kaynakları gibi ıhlamur çayının da tam olarak fayda sağlayabilmesi için, faydalarının bilinmesi ve en doğru şekilde tüketilmesi gerekir. Bu sebeple ıhlamur çayının 8 şaşırtıcı faydasını sizler için derledik; gelin hep beraber bu faydaların ne olduğunu inceleyelim.

1. Hastalıklara Karşı Koruma Sağlar

Ihlamur çayının en çok bilinen faydası, hastalıklara karşı savaşmada etkili olmasıdır. Sadece ülkemizde değil, farklı kültürlerde de; soğuk algınlığı, grip ve yüksek ateş şikayetlerinde, ateşi düşürmek için ıhlamur çayı tüketilir. Ihlamur çayının buharı solunarak burun tıkanıklığının açılması sağlanabilir. Aynı zamanda ıhlamur çayı boğaz ağrısını ve öksürüğü azaltan etkiler gösterir.  Ihlamur, birçok faydasının yanında soğuk algınlığı şikayetlerini en aza indirmek için sıklıkla tüketilir. Adeta bir şifa kaynağı olan ıhlamur; nezle ve grip gibi dış etkenlere bağlı hastalıklar için iyi bir çözümdür. Ihlamur üzerine yapılan bilimsel çalışmalar, soğuk algınlığa ve öksürüğe iyi geldiğini kanıtlar. Ihlamur çayının içinde bulunan faydalı mineraller, terletici özellikleri ile solunum yolu problemlerinin iyileşmesine yardımcı olur. Ihlamurun, tahriş olan solunum yollarını yumuşatan ve yatıştıran etkileri olduğu görülür. Bu etkileri sayesinde ıhlamur çayı hastalıklara karşı koruma sağlar.

2. Göz Yorgunluğunu ve Göz Altı Morluklarını Giderir

Ihlamur çayına bir pamuk batırarak ve gözlerinize tampon hareketlerle kompres uygulayarak gözlerinizin dinlenmesini sağlayabilirsiniz. Ihlamur çayı ile gözlerinizin yorgunluğunu azaltabilir ve göz çevrenizde oluşan bakterilerin temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca ıhlamur çayının göz altı morluklarını da azaltıcı faydaları bulunur. Ihlamurun çayının, vücudunuza pek çok faydası bulunduğu gibi gözleri de yatıştırıcı etkileri vardır. Gözlerin doğal olarak rahatlamasına yardımcı olur. Gözlerin ve göz altlarının sağlığı için ıhlamur bitkisinin kuru yaprakları ve çiçekleri kaynatılır ve soğuması beklenir. Bir parça pamuk ılık ıhlamur çayı içine batırılır ve göz kapaklarının üzerine konularak yaklaşık 15 dakika bekletilir; Bu sayede gözlerin rahatlaması sağlanır. Göz altları yatışır ve göz çevresinde oluşan çapaklar ve bakterilerin giderilmesi sağlanır.

3. Saç Bakımı İçin Kullanılabilir

Ihlamur çayı ile saçlarınızı yıkayarak kafa derisinde oluşan zararlı bakterilerin dışarı atılması ve kafa derisinin rahatlatılması sağlanır. Belirli aralıklarla ıhlamur çayı ile saçların yıkanması halinde saçların daha parlak ve daha sağlıklı olması sağlanır. Ihlamur çayı, içilerek veya saçlara doğrudan uygulanarak, saç bakımı için iyileştirici bir rol oynar. Kafa derisinde oluşan kaşıntı ve kuruluğun giderilmesine yardımcı olur. Zarar görmüş kafa derisini iyileştirir. Ihlamur çayı saçların güçlenmesine ve saç dökülmesi gibi problemlerin giderilmesine katkı sağlar.

4. Cilt Bakımı İçin Kullanılabilir

Ihlamur çayı cilt için önemli bir doğal bakım ürünüdür. Cilt lekelerinin giderilmesinde ıhlamur çayının oldukça etkili olduğu bilinir. Ihlamur çayını tonik gibi kullanarak cildinizdeki lekelerin zamanla azaldığını gözlemleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra, anti aging etkilere sahip olan ıhlamur çayı cilt yaşlanmasını geciktirmeye ve kırışıklıklara karşı cildinizi korumaya yardımcı olur. Kuru ciltler için nemlendirme etkisine sahip olan ıhlamur, kozmetik sektöründe pek çok alanda kullanılan bir bitkidir. Ihlamur çiçeği ile hazırlanan cilt bakım kremleri, deri hastalıklarının azaltılmasına yardımcı olmak için kullanılır. Çeşitli kozmetik markaları çoğunlukla selülit kremlerini üretirken ıhlamur bitkisinin faydalarından yararlanır. Ihlamur antioksidan içeriği açısından zengin bitkilerden biri olduğu için vücudun zamanla kendiliğinden oluşturduğu serbest radikallere karşı savaşır. Hücre yenilenmesini hızlandırır. Bu bakımdan ıhlamur çayı, cilt yaşlanmasını ve yaşlanma sürecini yavaşlatan etkilere sahiptir. Düzenli olarak ıhlamur çayı tüketerek, daha genç, güzel ve sağlıklı bir cilde kavuşmanız mümkün.

İlgili İçerik: Kekik Çayının Faydaları Nelerdir? Birbirinden Lezzetli Kekik Çayı Tarifleri

5. Sinir Sistemine İyi Gelir

Ihlamur çayı hakkında yapılan araştırmalar; düzenli olarak tüketilen ıhlamur çayının; stresi ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olduğunu kanıtlar niteliktedir. Özellikle akşamları tüketilen bir fincan ıhlamur çayı, sakinleştirici etkisi rahatlamaya yardımcı olur. Günümüzün en büyük psikolojik problemlerinden biri olan strese bağlı anksiyete etkilerine karşı rahatlatıcı etkilere sahiptir. Sakinleşmeyi sağlayan ıhlamur çayı, geceleri daha rahat bir uykuya zemin hazırlar.

6. Vücuttaki Fazla Ödem ve Şişkinlikleri Azaltır

Ihlamur çayı vücudun sıvı alımını destekler. Limon suyu ile birlikte tüketildiğinde, vücutta oluşan fazla ödem ve şişkinliklerin giderilmesine yardımcı olarak vücudu rahatlatır. Ihlamurun içerisinde bulunan yararlı asitler, vücudun terlemesini sağlayarak vücutta oluşan toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. Ayrıca ıhlamur çayı doğal bir detoks olarak da kullanılır. Vücut sağlığını korumaya yardımcı olan ıhlamur çayı kilo verme sürecini hızlandıran etkilere de sahiptir.

7. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Yüksek tansiyon ve kalp çarpıntısı gibi problemlere karşı doğal şifa kaynaklarından biri olan ıhlamur çayı, vücudun bağışıklığını güçlendirici etkileri ile bilinir. C vitamini kaynağı olan limon takviyesi ile bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur. Yüksek miktarda antioksidan kaynağı olan ıhlamur çayı, vücutta bulunan ve tüm hücrelere zarar veren bakteriler ile mücadele eder. Ihlamur çayı, serbest radikallerin vücudun bağışıklık sistemini koruyan hücrelerde meydana getirdiği deformasyonu önlemeye yardımcı olur. Bu sebeple, kanser hücreleri oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Düzenli olarak tüketilen ıhlamur çayı, hücreleri korur ve var olan hastalıklı hücrelerin büyümesini ve çoğalmasını engeller.

İlgili İçerik: Papatya Çayının Faydaları Nelerdir? Birbirinden Lezzetli Papatya Çayı Tarifleri

8. Sindirim Sistemi Sorunlarına İyi Gelir

Ihlamur çayı, sindirim sisteminin fonksiyonlarını düzenler. Sindirim sistemi problemlerine iyi gelir ve bağırsakların çalışma sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Yemeklerden sonra tüketeceğiniz bir bardak ıhlamur çayı, yediklerinizin hazmını kolaylaştırır. Aynı zamanda mide ve bağırsak rahatsızlıklarının giderilmesinde de önemli katkılar sağlar. Var olan sindirim sistemi rahatsızlıkların giderilmesinde etkili pek çok faydası bulunur. Ihlamur çayının zengin içeriği, mide krampları, kabızlık, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sorunların önlenmesine yardımcı olur. Uzmanlara göre ıhlamur çayı, sindirim sisteminin ve boşaltım sisteminin düzgün çalışması için uyarıcı etkilere sahiptir.

Sağlıklı Yaşam ve Beslenme

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster

Ihlamur &#;ayı nasıl demlenir?

d5efea8a1dcd27aa3af

Ihlamurun faydaları saymakla bitmez. Ihlamur çayının içimi herkese güzel gelmeyebilir ama faydası çok fazladır. Kış ayları geldiğinde soğuk algınlığı ve grip insanlarda görülmeye başlar. İşte bu soğuk algınlığının ve gribin en büyük düşmanı ıhlamurdur. Ihlamurun soğuk algınlığı ve grip üzerindeki etkileri herkes tarafından bilinmektedir. Bu yazımızda sizlere ıhlamurun özeliklerinden bahsediyoruz.

Bitki çayı nasıl hazırlanır?

Ihlamurun Özelikleri

Anadolu’da çeşitli ıhlamur ağacı türleri vardır. Bu türlerden, tedavi amaçlı kullanılan ikisi, özellikle kuzey Anadolu dağlarında yetişir. Bunlar, küçük yapraklı ıhlamur(Tilia cordata) ve büyük yapraklı ıhlamur(Tilia platyhyllos) türleridir. Bu türlerin dışındakilerin tedavi edici özelliği daha zayıftır.

Boyları metreye kadar ulaşabilir. Büyüklüğü cmarasında değişen yaprakları genellikle yürek şeklinde ve çarpık, kenarları dişli ve uzun saplıdır. Sarkık çiçek demetleri sarımsı bir renge ve karakteristik bir kokuya sahiptir. Çok geç açan bu çiçekler (Haziran-Temmuz) kurutularak çay gibi içilir.

Ihlamur Nasıl Toplanır Nasıl Saklanabilir

Çiçeklenmeden sonraki en geç dördüncü güne kadar, çiçekler ve çiçek sapındaki uzun yapraklar, öğlen saatlerinde toplanmalıdır. Bu koşullarda toplanan çiçek ve yapraklar etkinliklerinin doruğuna ulaşmışlardır. Büyük eleklerin üstüne serilerek, gölgede kurutulmalıdır. Kuruduktan sonra ince kıyılıp, hava almayan kaplarda saklanır. Aksi halde kokusunu ve etkinliğini yitirir. Ülkemizde ıhlamur, bütün olarak ve açıkta satışa sunulur. Bu uygulama tümüyle yanlıştır. Ihlamur bitkisi temmuz ve ağustos aylarında toplanarak kurutulur. Etkinliği ve kokusunu kaybetmemesi için hava almayacak şekilde muhafaza edilmelidir.

Ihlamurun Yan Etkileri

Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Ama, her şeyde olduğu gibi, ıhlamur çayı içiminde de ölçüsüzce davranılmamalıdır.

Ihlamurun ve Ihlamur Çayının Faydaları

Ihlamur; Grip ve nezlede vücudun direncini artırır, yakalanma riskini azaltır. Ihlamurun faydası soğuk havalarda doğal bir koruyucu işlev görmesidir. Tek içildiği gibi diğer benzer bitkilerle karışım yapılarak da içilebilir.

Ihlamur; Terletici ve ateş düşürücü etkisi vardır. Vücut ısısını yükseltir ve enfeksiyonlara karşı savaşmak için vücudun bağışıklık sistemine yardımcı olur.

Ihlamur; Mafsal iltihabı, Romatizma, Karaciğer iltihabı, Hipertansiyon, Selülit, Grip, Öksürük, Ihlamur;Terlemeyi başlatıcı özelliğinden dolayı ateşli ve soğuk algınlığında çok etkilidir. Hazmettirici, Balgam söktürücü, Nezle Spazm, Migren, Hafif uykusuzluklarda, genel direnci artırır. Damar tıkanıklığına, Ihlamur;Damar sertliğine ve Selülit’e de iyi gelir. Uyutur.

Ihlamurdaki  flavonoitler iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterir. Bazı bileşenleri de boğazı yumuşatarak tahrişi önler ve soğuk algınlığı şikâyetlerini hafifletir.

Ihlamur; Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E komisyonu ıhlamur çiçeğinin soğuk algınlığı ve kuru öksürüğe karşı kullanımına onay vermiştir.

Ihlamur; Bronşit içinde kullanılabilir. Öksürük kesici ve  göğüs yumuşatıcıdır.

Ihlamur; Antispasmodic etkisiyle kas kasılmalarını azaltmaya yardımcı olur.

Ihlamur; Stres ve anksiyeteyi azaltmak için ıhlamur çayı denenebilir. Ihlamurdaki farnesol maddesi yatıştırıcı etkiye sahiptir.

Ihlamur Nasıl Demlenir?

Ihlamur Nasıl Kaynatılır – Ihlamur Nasıl Demlenir

Ihlamur çay gibi demlenir. Bir tutam ıhlamurun üzerine yeteri miktarda sıcak su eklenip 5 dakika bekletilir. (Ihlamuru ocakta kaynatmayın) Dilerseniz içine limon yada tarçın çubuğu koyarakta içebilirsiniz.

Ihlamur çayı: Terletici olarak, 1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, 1 bardak kaynatılmış suya atılır. dakika kaynatılır. dakika demlendikten sonra süzülür. Biraz bal ile tatlandırılarak, sıcak içilmelidir.

Ihlamur Nasıl Kullanılır

1 bardak su kaynatılır. 1 tutam ıhlamur çiçeği konur. 10 dakika bekletilir. Günde bardak içilir. İçindeki saponin maddesi sebebiyle balgam söktürücü ve göğsü yumuşatıcıdır.

Eşit miktarda ıhlamur,mürver çiçeği, papatya, karıştırılır. 2 tatlı kaşığı 2 su bardağı kaynatılan suya atılır. dakika kaynatılır. dakika dinlendirilir. Sıcak olarak 1 çay bardağı içilir.

Ihlamur, Kuşburnu, Papatya, Nane ve Hatmi, eşit oranda, ince kıyılmış olarak karıştırılır. 1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, 1 bardak kaynatılmış suya atılır dakika kaynatılır. dakika demlendirilir. Sonra süzülür. Biraz bal ile tatlandırılarak, sıcak içilmelidir.

Ihlamur çiçekleri ve portakal yaprakları kaynatılıp çay gibi içilirse sinir hastalıklarında, öksürük, yaralar, migren ve sinirsel kusmalara faydalıdır.

Ihlamur mide salgısını arttırarak hazmı kolaylaştırır. İçine süzme bal ve süt ile karıştırılırsa mide ülserine iyi gelir.

Kabuklar kaynatıldığı zaman, safra salgısını uyararak, hazımsızlık vakalarında iyileşme sağlar. Yarım avuç dövülmüş ağaç kabuğunu bir litre kaynayan suya atın. dakika kaynatın. dakika dinlendirin. Günde bir fincan için. Dıştan yanıklara karşı suyunu pansuman olarak kullanılır. Kabuklarda müsilaj maddesi taşıdıklarından hafif müshildirler.

4 bardak suya 40 gr ıhlamur ağacı kabukları, yaprak ve çiçekleri konur. Su 1,5 bardak kalana kadar kaynatılır. Yemek aralarında 1 fincan soğuk ve sıcak olarak içilir 20 günlük kürler yapılır yıl devam edilir.

Saç dökülmesini önlemek için ıhlamur suyu ile masaj yapılır.

Burkulma ve ezilmeden dolayı olan ağrılar da ıhlamur pansumanı yapılır.

Baş ağrısı için ıhlamur çiçeği, lavanta çiçeği, melisa, kediotu kökü, eşit olarak karıştırılır. Bir bardak kaynar suya bir tutam konur 5 dakika demlenir günde 1 kere bir fincan içilir.

Yaprakları zeytinyağı ile birlikte dövülerek elde edilen merhemi deri üstü yaralarına, yanıklarına, enfeksiyonlarına sürerek çabuk iyileşmesi sağlanır.

Hangi çay neye iyi geliyor?

Ihlamur Nedir? Faydaları Nelerdir?

Ihlamur çayının bilinen 7 faydası

Ihlamur çayı nasıl yapılır? 

Ihlamur çayı genellikle ıhlamur ağacının çiçekleri kaynatılarak yapılır ve dakika demlenmeye bırakılır. Yazımızda ıhlamurun faydalarını keşfedin.

Bir fincan sıcak çay, bize zihinsel ve fiziksel rahatlama sağlar. Yorgunluktan kurtarır ve anında enerjimizi artırır. Kafein ve tein içeren sıcak içeceklerin çok fazla tüketilmesinin olumsuz etkileri düşünülürse, arada sırada tavşan kanı çayınızın yerine diğer alternatifleri değerlendirmeniz de iyi olacaktır. Nane çayı, lavanta çayı, adaçayı, melisa çayı veya yeşil çay normal siyah çay ve kahveye iyi alternatifler. Aslında çok iyi tanıdığımız ama içmeyi ancak hastalanınca hatırladığımız bir başka alternatif ise ıhlamur çayı. Muhteşem kokusu ve güzeller güzeli çiçekleriyle ıhlamur sadece kokusu ve tadıyla değil, faydalarıyla da harika bir bitkidir.

Ihlamur ağacı nerede bulunur?

Ihlamur ağacı Tilia ailesindendir ve çoğunlukla Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'da bulunur. Ağacın kurutulmuş çiçekleri, yaprakları ve aynı zamanda kabuğu tıbbi amaçlar için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Ihlamur ağacını nasıl tanırsınız?

Yaz başında, ıhlamur ağaçlarında çiçekler görülmeye başlar. Ihlamur çiçeği çayı aromatik tadıyla hem susuzluğu giderir, hem de cildi nemlendirir. Ağaçlar konusunda hiçbir şey bilmeyen biri bile ıhlamur ağacını tanır. Yapraklar kalp şeklindedir. Çiçekler bal rengindedir ve polen doludur. Haziran ayında bir ıhlamur ağacının altından geçtiğiniz anda ballı çiçeklerinin yoğun kokusu burnunuzun dikkatini anında çeker. Diğer şehir kokularını maskeler ve bir dakikalığına bile olsa sizi şehirden uzaklaştırır.

Ihlamur nasıl kurutulur?

Çiçeklerin yanı sıra soluk yeşil ince yapraklar da kurutmak için seçmek isteyeceğiniz yapraklardır. Sarkan dalları tutun ve çok fazla çekiştirmeden, sadece elinize gelenleri toplayın. Topladığınız yaprak ve çiçekleri eve getirdikten sonra bir tahtaya, masaya veya bir sepete yayın. Kurumasına izin verin. Birkaç gün sonra ve yapraklardan çok fazla toz çökmeden önce, bir kese kağıdına koyun ve daha da kurumasını bekleyin. Bir bardak ıhlamur çayı demleyin. Bu bitki ilacının sinirlerinizi yatıştırmasına ve düşünceleri dinginleştirmesine izin verin.

Ihlamur çayı nasıl yapılır?

Ihlamur bitki çayı genellikle ıhlamur çiçekleri kaynatılarak yapılır ve dakika demlenmeye bırakılır.

Ihlamur çayının faydaları nelerdir?

İşte Ihlamur Çayının Bazı Faydaları:

1. Kaygıyı Azaltır

Ihlamur ağacı çiçeklerinin tomurcuklarından elde edilen özler, yatıştırıcı özellikleriyle bilinir. Bazı araştırmalar, ıhlamur özünün insanlarda sinir sistemini düzenleyebileceğini, depresyon, stres ve uykusuzluğu tedavi etmek için rahatlama sağladığını gösteriyor.

2. Grip Belirtilerini Azaltır

Ihlamur çayının ateş, soğuk algınlığı, öksürük, bronşit ve astım gibi yaygın enfeksiyonların semptomlarını rahatlattığı araştırmalarla kanıtlanmıştır. Boğaz ağrısı veya göğüs tıkanıklığından ve de balgamından kurtulmak için balgam söktürücü görevi de görebilir.

3. Mide Sorunlarını Azaltır

Ihlamur çayı, mide ve bağırsak problemlerinden; midenin fazla asit üretmesine bağlı semptomlardan kurtulmayı sağlayan bazı uçucu yağlar içerir.

4. Hipertansiyon Tedavisine Yardımcı Olabilir

Ihlamur çayı, bazı antioksidan bileşenler içerir ve tansiyon seviyesini kontrol altında tutma kabiliyetine sahiptir.

5. Eklem ve Kas Ağrılarını Azaltır

Ihlamur çayında bulunan flavonoidler, eklem ve kasların kronik ağrısını bastırmaya yardımcı olabilir. Eklem ve diz ağrısını hafifletmek için artritli kişilere ıhlamur çayı tavsiye edilir.

Ihlamur çayı ayrıca kardiyovasküler sağlığı desteklemek ve vücuttaki iltihabı kontrol etmek gibi birçok başka sağlık yararı da sağlıyor. Herhangi bir sağlık probleminiz olmasa bile, ıhlamur çayı içmek genel sağlık için iyi bir alışkanlık olabilir.

 

Ihlamur Çiçeği Çayının Dehidrasyona Faydaları:

  • Ihlamur çiçeği çayı hem yatıştırıcıdır hem de sıkılaştırır. Bu da onu dehidrasyon için mükemmel bir çare yapar. Rahatlatıcı nitelikler vücuda nem sağlarken, sıkılaştırıcı nitelikler dokuları sıkılaştırır ve cilt tonunu artırarak nemin içeride kalmasına yardımcı olur.
  • Kuru ve tahriş olmuş kızarıklıklar için ıhlamur çiçeği çayını içebilirsiniz. Çay olarak içilmesinin yanı sıra dışardan lapa olarak veya küvet içine ot olarak da kullanılabilir. Yanıklar, çıbanlar ve apseler gibi her türlü cilt iltihabı için tavsiye edilir.
  • Ihlamur, yemek sonrası çay olarak içilebilecek lezzetli bir bitkidir. Aynı zamanda kalp sağlığını iyileştirmek, sinir sistemi sağlığını desteklemek ve üst solunum yolu virüsleri ile ilgili çeşitli semptomlar için de kullanılabilir.

 

Yaz aylarında çiçek açarken bir ıhlamur ağacının yanından geçerseniz, biraz çiçek toplayın. Kış çayı tarifimize de göz atın. 

 

 

IHLAMUR ÇAYININ FAYDALARI

Ihlamur, faydaları saymakla bitmeyen, özellikle kışın soğuk algınlığı, öksürük ve grip gibi hastalıklar sırasında tükettiğimiz yararlı bir bitkidir. Fakat faydaları olduğu kadar ıhlamurun yanlış demlenmesi veya aşırı kullanımı ile zararları da görülebilir. Peki ıhlamurun faydaları nelerdir? Ihlamur hangi hastalıklara iyi gelir? Ihlamur nasıl demlenmeli? İşte bilinen ve bilinmeyen yönleri ile ıhlamurun faydaları ile zararları

Ihlamurun faydaları özellikle soğukların başladığı ve salgınların ortaya çıktığı kış aylarında daha çok ortaya çıkıyor. Zaten kış aylarında sıcak bir bardak ıhlamur gibisi yoktur. Diğer bitki çayları arasında ıhlamur, kokusu ve aroması ile daha çok tercih edilir. Ihlamur çayı, zengin içeriği ile birçok hastalığa iyi gelmektedir. Öksürük kesici, balgam söktürücü, idrar söktürücü ve solunum yolu hastalıkları bunların başında gelir. Makalemizde ıhlamur, ıhlamurun faydaları, ıhlamur çayının faydaları ile zararları ve ıhlamurun demlenmesi konularını inceledik.

IHLAMURUN YAPISI

Ihlamur, ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından Tilia cinsini oluşturan ılıman ve yarı tropik bölgelerinde yetişen ağaç türleridir. Ağaç şeklinde olabildiği gibi çalı durumunda da bulunabilir. Çiçeklerini Haziran - Ağustos aylarında açar. Güzel kokulu çiçekleri nedeniyle gölge ağacı olarak yetiştirilen ıhlamurun önemli olan kısmı bu çiçekleridir. Çay yapımında kullanılan bu çiçekleri, aynı zamanda tıbbi olarak da faydalanılır. Ülkemizde Doğu Karadeniz ve Marmara Bölgesi’nde yetişfunduszeue.inforun içeriği: Ihlamur çiçekleri, aktif olarak fitokimyasallar içerir. Fitokimyasallar ise bitkilerde doğal bir savunma sistemi olarak görev yapar ve renk, aroma ve tat sağlar. Ihlamurda uçucu yağ, tanen, şeker, C ve P vitamini, manganez, ossidaz, saponin, glusid, strol, reçine, enzimler, flavon, müsilaj, farnesol ve organik asitler bulunmaktadır. hlamurun özellikleri: Antispazmodik (spazm çözücü), digestif(hazmettirici), ekspektoran (balgam söktürücü), sedatif (rahatlatıcı), hafif uyuşturucu, sudofirik (terletici), diüretik (idrar söktürücü), kanın hiperkoagülasyonunu ve hiperviskositesini artırıcı. Gelelim ıhlamur bitkisinin insan sağlığına olan yararlarına

IHLAMURUN FAYDALARI NELERDİR?

Ihlamur, özellikle içeriğindeki antioksidanlar nedeniyle birçok hastalığa iyi gelmektedir. Solunum yolu rahatsızlıkları ile birlikte Quercetin adlı antioksidan nedeniyle kanser hücrelerine karşı vücudun direncinin artmasını da sağlar. Şimdi tek tek ıhlamurun faydaları nelerdir inceleyelim.

1- IHLAMUR RUHSAL RAHATLAMAYI SAĞLAR

Ihlamur, sedatif yani rahatlatıcı özelliği ile anksiyete gibi sorunlarda mücadeleyi sağlar. Ihlamur ile yapılan araştırmalar, onun endişeyi azalttığını, geceleri daha rahat uyumayı ve sakinleşmeyi sağladığını ortaya çıkarmıştır. Ihlamur çayı içmenin rahatlatıcı etkisi günümüzün en büyük sorunlarından anksiyete ve strese karşı iyi gelmektedir. Ihlamurun bu faydasından yararlanmak için günlük tüketime dahil etmek gerekir.

2- GRİP, NEZLEYE İYİ GELİR VE ÖKSÜRÜĞÜ KESER

Ihlamurun faydaları arasında en çok bilineni soğuk algınlıkları, nezle, grip gibi hastalıklara iyi gelmesi diyebiliriz. Bu konuyla yapılan araştırmalar, ıhlamurun soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi geldiği ortaya çıkarılmıştır. Ihlamurun ateş düşürücü ve terletici özellikleri ile bu tip solunum yolu rahatsızlıklarının iyileşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda yumuşatıcı ve yatıştıcı özelliği ile ıhlamur, öksürük giderici, boğaz ağrısı ve solunum yolundaki tahrişler için faydalıdır.

3- İLTİHAPLANMAYI GİDERİR

Ihlamur, özellikle solunum yollarındaki iltihaplanmaları azaltır. Kan basıncının düşmesini sağlayan ıhlamur, böylece damarlardaki iltihaplanmaların da önüne geçer. Bu ise kılcal damarlardaki sıkışıklığı gidermesi ile bundan kaynaklanan baş ağrılarının da önüne geçer. Artrit denilen kemik iltihabı nedeniyle eklemlerinde sorunlar yaşayanlar için de ıhlamur faydalıdır.

4- SİNDİRİMİ RAHATLATIR

Ihlamur, zengin içeriği ile mide -bağırsak rahatsızlıklarının giderilmesine yardımcı olur. Böylece kabızlık, şişkinlik ve mide bölgesindeki kramplar gibi durumlarda ıhlamur çayı içmek size iyi gelecektir. Ihlamur, besinlerin sindirimi ve boşaltımının uygun hale gelmesi için uyarıcı ve canlandırıcı etki göstermektedir.

5- CİLDİN GENÇLEŞMESİNİ SAĞLAR

Antioksidan bakımından zengin olan ıhlamur, serbest radikallerle savaşarak hücre yenilenmesini sağlar. Bu durumda ıhlamur, cilt yaşlanmasını önler ve yavaşlatır. Cildin daha genç, sağlıklı ve daha güzel görünmesini sağlayan ıhlamur, bazı cilt sorunlarının tedavisine yardımcı olur. Cilt lekelerine kaynatılan ıhlamur yapraklarının sürülmesi, onların zamanla kaybolmasını sağlar.

Cilt lekeleri için farklı bir uygulama: tatlı kaşığı ıhlamuru üzerine bir bardak sıcak suyu dökün. Pelte kıvamına gelene kadar kaynatın. Daha sonra soğumaya beklettiğiniz bu sıvıyı cildinizdeki lekelere sürün. Bu sıvı aynı zamanda kırışıklıklara da iyi gelir.

6- GÖZLERİ TEMİZLER VE RAHATLATIR

Ihlamurun yatıştırıcı etkisi, gözlerin rahatlaması açısında çok faydalıdır. Bunun için ıhlamur yapraklarını kaynatıp ılıdıktan sonra bu suya batırılmış pamukların kapalı olan gözlerin üzerine konulması yeterli olacaktır. Böylece gözlerimi rahatlatan ıhlamur, aynı zamanda göz kapakları kenarlarında oluşan bakteri veya çapakların da temizlenmesini sağlar.

7- TOKSİNLERİN ATILMASINI SAĞLAR

Ihlamurun içeriğindeki P-kumarik asit adlı maddenin terletici özelliği vardır. Bu yönden çok faydalı olan bu bileşik ile vücuttaki toksinler, terleme yolu ile dışarı atılır ve bir nevi vücut detoksu yapılmış olur. Diğer yandan bu şekilde ıhlamur, ateşin düşürülmesine de yardımcı olur.

8- SAÇLARI GÜÇLENDİRİR

Ihlamur otunun kaynatılması ile elde edilen su, saç bakımından çok faydalıdır. Bu su ile saçların yıkanması sonrasında saçlar daha parlak olur ve güç kazanırlar. Aynı zamanda ıhlamur suyu, saç derisindeki kaşıntı ve kuruluğu giderir. Saçların güçlenmesi ile dökülmenin yavaşlaması sağlanır.

9- KANSER OLUŞUMUNU ÖNLER

Flavonoidler, Quercetin gibi antioksidan açısından zengin olan ıhlamur, serbest radikaller ile mücadele eder. Serbest radikallerin hücre yapısında meydana getireceği mutasyonu önleyen ıhlamur, böylece kanser hücreleri oluşumunu da engellemiş olur.

ENERJİ SAĞLAR

Gün içerisinde ev veya iş yerlerinde koşuşturma nedeniyle enerji ihtiyacı hissedenler için ıhlamur iyi bir alternatiftir. Vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi ve vitamini ıhlamurdan alabilirsiniz. Bal ile birlikte tüketimi bu konuda daha faydalı olacaktır.

IHLAMUR ÇAYININ DEMLENMESİ

Dikkat edilmesi gereken en önemli madde, ıhlamurun kesinlikle kaynatılmaması. Bir bardak ıhlamur için bir yemek kaşığı ıhlamur üzerine kaynayıp 80 dereceye kadar ılımış suyu koyup beş dakika demlenmeye bırakmanız gerekir. Diğer yandan poşet ıhlamur çayı da tercih edebilirsiniz. Bu şekilde günde en fazla üç bardak içilmesi tavsiye edilir.

IHLAMUR ÇAYININ FAYDALARI

  • Terlemeyi teşvik eder,

  • Ateş düşürür,

  • Öksürüğe iyi gelir,

  • Gribe ve nezleye iyi gelir,

  • Migren ağrılarını hafifletir,

  • Kaygıyı azaltır,

  • Stresi azaltır ve rahatlama sağlar,

  • İshal tedavisinde kullanılır,

  • Kan basıncını düşürür,

  • Karaciğer rahatsızlıkları tedavisinde kullanılır,

  • Damar sertliğine karşı kullanılır,

  • Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar,

  • Kas spazmlarını giderir,

  • Safra kesesi rahatsızlıklarına karşı kullanılır,

  • Boğaz ağrısını alır,

  • Hazımsızlığa iyi gelir,

  • Çarpıntıyı giderir,

  • Toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

ÇEŞİTLİ IHLAMUR ÇAYI KÜRLERİ

1- Öksürük için: Bir litre su, bir avuç ıhlamur, 5 adet ayva yaprağı ve bal ile yapılan bu kür ile öksürüğe kesin çözüm bulabilirsiniz. Malzemeleri bir çaydanlığa alarak kısık ateşte kaynamaya bırakıyoruz. Yavaş yavaş beklenen kırmızı rengi aldığını göreceksiniz. Demlenmesi sonrasında içtiğiniz bu kür sayesinde boğazların yumuşama olacak ve öksürük kesilecek.

2- Soğuk algınlığı için: Bir parça zencefil, 1 tutam ıhlamur ve bir tatlı kaşığı bal. Demlik içine ıhlamuru koyduktan sonra zencefilden küçük bir parça alarak yıkadıktan sonra soyun ve rendeleyin. Üzerine önce kaynatılmış son beş dakika kadar bekletilmiş sıcak suyunu ekleyin. Beş dakika kadar bekledikten sonra süzerek üzerine bir kaşık bal ekleyin ve karıştırın. İşte soğuk algınlığı için doğal çözüm kürünüz hazır. Zencefil acı bir tat vereceği için miktarını ona göre ayarlayın. Günde en fazla 3 bardak için.

3- Zayıflatan kür: Bunun için gerekli malzemeler; 15 gr ıhlamur, 1 tatlı kaşığı nane, yarım limonun suyu, 5 gr altın otu ve 1 litre su. Malzemelerin hepsini cezveye alarak kaynatın. Sabahları aç karnına bir bardak bu karışımdan içmeniz halinde ıhlamurun tok tutucu özelliğini göreceksiniz ve bu da kilo vermenize yardımcı olacaktır.

IHLAMURUN ZARARLARI

Yapılan araştırmalar, ıhlamurun direkt olarak bir zararını bulamamıştır. Fakat yanlış kullanılması veya aşırı tüketilmesinin bazı yan etkileri olabilir. Mesela, uykusuzluğa neden olabilir. Çok sıcak içilmesi yemek borusu ve ağızın iç kısmına zarar verebilir. Ihlamurun demlendikten sonra kaynatılması sakıncalı olabilir.Ihlamur, bazı kişilerde hassasiyet nedeniyle alerjik reaksiyonlara neden olabilir. kullanılmadan önce doktora danışılmasında fayda vardır.Gün içinde 3 fincandan fazla ıhlamur çayı içilmemesi gerekir.Ihlamurun bazı ilaçlar ile etkileşime girmesi söz konusudur. Bundan dolayı özellikle de kalp hastalarının ıhlamur tüketmeleri genellikle tavsiye edilmemektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası