kat karşılığı inşaat sözleşmesi noter örneği / Arsa Payı Karşılığı Inşaat Sözleşmesi örneği 5 Haziran

Kat Karşılığı Inşaat Sözleşmesi Noter Örneği

kat karşılığı inşaat sözleşmesi noter örneği

kat karşılığı inşaat sözleşmesi örneği

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi !
Arsa sahibi ile arsa payı karşılığı inşaatı yapacağını söyleyen müteahhit arasında Kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalanıyor.

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, taraflar arasında yapılan anlaşma kapsamında hazırlanıyor. Kat karşılığı oran genel olarak yarı yarıya uygulanıyor. Kat karşılığı inşaat sözleşmesi şu şekilde hazırlanıyor: 

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi

1-SÖZLEŞMENİN TARAFLARI 

Kat karşılığı inşaatı yapacak olan, ÇOBANLI İNŞAAT TAAAHHÜT ”Müteahhit,” ; Kat karşılığı inşaat yaptıracak olan Sn; ise ‘arsa sahibi”olarak anılacaktır.

2- Sözleşmenin Konusu : “Arsa sahibi” ne ait arsa üzerine; 4 adet dükkan ve 21 daire yapılması ve bu dairelerden 9 (Dokuz) adedinin “arsa sahibine” verilmesidir.

3- KAT KARŞILIĞI İNŞAAT YAPILACAK ARSAYA AİT TAPU BİLGİLERİ

Tapu kayıtlarına göre; ili, mahallesi, Pafta, ada , no’lu parsel 

4-ARSANIN MÜTEAHHİTE TAPU’DAN SATIŞI

Kat, Arsa Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Nedir ? örneği

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi diğer adıyla arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi; sözleşmeye konu arsa (gayrimenkul) sahibinin arsanın belli bir payını yükleniciye (müteahhit) devredip, yüklenicinin de (müteahhit) karşılığında arsa üzerine yaptığı belli sayıda daireleri arsanın sahibine teslim etmesini konu edinen iki taraflı sözleşmedir. 

kat karşılığı inşaat sözleşmesi - adana avukat

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi örneği

Müteahhit Firma:  Ad Soyad / Unvan, T.C. /VKN. /Adres

Arsa Sahibi           : Ad Soyad /  T.C. /Adres

                                 …  PAFTA –  …  ADA – …  PARSEL

Adres değişiklikleri en geç 5 gün içinde karşı tarafa bildirilecektir.

Adana ili … İlçesi, … Mahallesi’nde ve tapunun K 18 D 21 C 3 A  pafta – … ada – …  parselinde kayıtlı arsa üzerinde kat karşılığı inşaat yapılması. Müteahhit A. B. tarafından imar durumuna, onaylı projelerine, bu sözleşme ile eklerine uygun olarak inşaat yapılacaktır. Arsa sahibi N. B. arsadaki kendi hissesi için bu sözleşmeyi yapmaktadır.

  • ARSA DEĞERİ                                                                                                   

Taraflar inşaat yapılacak olan yukarıda tapu kayıtları yazılı taşınmaza ait emlak vergisi beyan değerlerine uygun olarak K 18 D 21 C 3 A  pafta – … ada – … parsel … TL değer takdir edilmiştir. Bu değerin emlak vergisi beyan değerinden düşük olmadığını taahhüt ederler.

Belediye tarafından tasdik edilen veya edilecek olan mimari, betonarme, sıhhi tesisat, elektrik ve diğer projelerine ve fenni evrakına uygun inşa edilecektir.

İnşaatın idaresi müteahhit firmaya ait olup inşaatın fenni mesuliyetini deruhte eden mimar mühendis tarafından tasvip edilmeyen taşeron çalıştırılmayacaktır.

  • KAT İRTİFAKI VE KAT MÜLKİYETİ

Taraflar kat irtifakını inşaatın başlaması ve su basman seviyesine gelinceye kadar kuracaklardır. Kat mülkiyetini ise inşaatın hitamında bağımsız bölümlerin malikleri müştereken kuracaklardır. Kat irtifakı ve kat mülkiyetinin kurulması masrafları müteahhide aittir.

Gerek mal sahibi gerekse müteahhit arsa üzerinde yapılacak inşaattan dolayı Medeni kanun, Borçlar kanunu ve sayılı kat mülkiyeti kanunu ile sair kanun ve yönetmeliklere uygun hareket etmeyi şimdiden kabul ederler.

Müteahhit bu sözleşme ile taahhüt ettiği işi kendisi yapacaktır. Proje ücretleri, tapu harçları, belediye, SSK ile olacak idari ve mali münasebetler, genel iskan izninin alınması, cins tahsisinin, kat irtifakının, kat mülkiyetinin yapılması müteahhide ait olacaktır. Emlak vergileri, arsa sahibine ait arsa payları ve daireler için arsa sahibi tarafından, müteahhide ait arsa payları ve dairelerin emlak vergileri sözleşme tarihinden itibaren müteahhit tarafından ödenecektir.

Arsa boş olarak teslim edildikten sonra, terk işlemleri yapılacak, kentsel dönüşüm raporu alınması için gerekli işlemler yapılacak,  projeler yapılıp belediye onayına sunulacaktır. Terk ve kentsel dönüşüm işleri bittikten sonra ruhsat alınacak, ruhsat alındıktan ( ilgili belediyeden çıkışı ) sonra 18 ay içerisinde inşaat bitirilip teslim edilecektir. Bina imar ve deprem yönetmeliklerine, onaylı projelere uygun yapılacaktır.

İnşaatın yapım süresi aşağıdaki zorunlu nedenler dışında uzatılamaz.

  1. Bölgesel ve genel seferberlik durumu
  2. Salgın hastalık vb. sebepler
  3. Su baskını, deprem, şiddetli yağış, don gibi doğal afetler
  4. Ana inşaat malzemelerinin piyasada bulunamaması
  5. Projenin belediye ve imar müdürlüğünde tadilatı
  6. İnşaatın seyrine tesir eden yeni karar ve kanunların çıkması
  • İNŞAAT DURUMU VE PROJENİN HAZIRLANMASI

… Belediyesi’nden alınacak imar durumuna ve yönetmeliklere uygun projeler hazırlanacaktır. K 18 D 21 C 3 A  pafta – … ada – … parsel terk işlemleri yapılacak. Kentsel dönüşüm yasası kapsamına alınacaktır.  Bu süre içerisinde ön projelere bağlı kalınacaktır. Mevcut, şu anda onaylanan projeler avan projelerdir. Esas projelerde buna bağlı kalınacak, ancak belediyenin, yönetmeliklerin istediği zorunlu değişiklikler yapılacaktır. Terk ve kentsel dönüşüm raporu işlemleri bittikten sonra projeler ilgili belediye onayına sunulacaktır.

Mal sahibi bu sözleşmenin imzalanmasını takiben 30 güne kadar arsayı teslim edecektir. Bu arada müteahhit projeleri hazırlayacak, arsa üzerindeki yapılar yıkıldıktan sonra belediye onayına sunacaktır.

İnşaat, ruhsatı alındıktan sonra hemen inşaata başlanacaktır. Müteahhidin mükellefiyeti yapı genel kullanım izin belgesi alındıktan sonra sona erer. Bu arada yapı denetim sorumluluğu yasal süresince devam edecektir. Binanın umumi iskan belgesini müteahhit alacaktır. Elektrik, su, doğalgaz, kanal abone bedellerini her daire sahibi kendisi ödeyecektir.

Taraflardan birinin ölümü halinde bu sözleşme tüm hükümleri ile birlikte kanuni mirasçılarına intikal eder. Mirasçıları işi yürütür. Tarafların mirasçıları iş bu mukavele dışında bir hak talep edemez.

Taraflar bu sözleşmeye uymayı kabul ve taahhüt eder. Bir ihtilaf halinde T.C. ADANA mahkemeleri yetkilidir. Bu sözleşme tarafların kanuni varislerini de bağlar. İnşaat zamanında bitirilip teslim edilmezse müteahhit daire sahibine her ay rayiç bedel üzerinden kira ödemeyi, arsa sahibi de bu sözleşme şartlarının yerine getirilmesi konusunda müteahhide zorluk çıkarmayacağını kabul eder. Bu sözleşmeyi taraflar tek taraflı bozamaz.

İşin bitiminden sonra taraflara ait kat ve bağımsız bölümlerin oturma ruhsat harçları ve masrafları ile elektrik, su abone masrafları depozito teminat paraları tarafların kendileri tarafından ödenecektir. Elektrik, su bağlanması oturma ruhsatlarının alınması için gerekli belgeleri müteahhit hazırlayacaktır.

  • KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI UYGULANACAKTIR

 

Projeler belediyede onaylandıktan sonra tapuda kat irtifakı kurulacaktır. Bununla ilgili masraflar müteahhide ait olacaktır.

Dairelerin bölüşülmesi şu şekilde olacaktır:

Bulunduğu Kat

Bağımsız bölüm no.

Sahibi

Eklentisi

İnşaat Cinsi

Arsa Payı

Zemin

5

A.B.

DEPO * OTOPARK

Betonarme Karkas

1/5

1

1

N. B.

 

Betonarme Karkas

1/5

1

2

N. B.

 

Betonarme Karkas

1/5

2

3

A.B.

DUBLEKS

Betonarme Karkas

1/5

2

4

A.B.

DUBLEKS

Betonarme Karkas

1/5

 

  • DİĞER BAZI ŞARTLAR VE TAPUYA ŞERH KONULMASI

Taraflar iş bu sözleşmeyi münferit müracaatlarla tapuya şerh ve tescil ettirebilirler.

Tapu kayıtlarının tetkik ve doğruluğunun tetkikinden noteri vareste tutarlar. Mal sahibi inşaatın ve müracaatların yapılabilmesi için müteahhide özel bir vekâletname vereceklerdir.

  • TARAFLAR ARASINDA BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİN DAĞILIMI

Hazırlanacak projelere göre çıkacak daireler mal sahibi ve müteahhit arasında paylaştırılacaktır. Zemin kat 5 nolu bağımsız bölüm işyeri, funduszeue.info 3nolu bağımsız bölüm dubleks daire, funduszeue.info 4nolu bağımsız bölüm dubleks daire A.B.’a funduszeue.info 1 nolu bağımsız bölüm daire ve 1. Kat 2 nolu mağımsız bölüm daire N. B.’a ait olacaktır.

  • MÜTEAHHİDE AİT OLACAK BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİN SATIŞ YETKİSİ

Arsa sahibi müteahhide ait dairelerin tapularını kat irtifakı kurulduktan sonra verecektir.

Yukarıda Maddede taraflara ait bağımsız bölümler tarifle belirtilmiş ve taraflar bu tarifleri esas alarak bu sözleşme ekine kendi imzalarını havi bir taslak numarataj koymuş olup ileride belediyece verilecek tasdikli numarataj belgesi ile bu taslak numaratajda yazılı bağımsız bölüm numaraları ile uygunluk sağlanmadığı takdirde taraflar yapılan tarif ve taslak numaratajda kendilerine ait olduğu imzaları ile belirlenen daire konumlarına bağlı kalmak şartı ile bağımsız bölüm numaralarını değiştirebilirler. Yani bağımsız bölümlerin tarifleri belirlenen konuları değişmemek şartı ile numaraları değişebilir. Tarif esastır.

SATIŞ VAADİ AKTİ;

Taraflardan arsa sahipleri şu suretle söze başladı:

Sahibi bulunduğumuz yukarıda tapu kayıtları yazılı taşınmazda sözleşmemiz gereği bize isabet eden bağımsız bölümler üzerindeki hisselerimiz kendi uhdemizde ipka ile geriye müteahhide kalan bağımsız bölüm hisseler karşılığında ve arsa üzerinde müteşekkil bir apartman binası inşa etmek koşulu ile müteahhide satmayı vaad ve taahhüt ediyorum.

Taraflardan müteahhit söz alarak;

Bende sözü edilen parsel üzerinde yukarıda yazılı olduğu şekilde apartman binasını plan ve projesine uygun olarak yapmak üzere adıma isabet eden bağımsız bölümlerdeki hisselerimi satın almayı vaad ve taahhüt ediyorum.

FENNİ ŞARTLAR

Bina onaylı projelere, imar ve deprem yönetmeliklerine uygun olarak betonarme karkas yapılacaktır.

Sıvalar, şaplar uygun dozda malzeme ile iç duvarlar alçılı saten boya, dış duvarlar silikonlu akrilik boya ile boyanacaktır.

Banyo, wc duvarları tavana kadar, mutfak tezgâh üstü 50cm fayans; yerler seramik; balkonlar seramik olacaktır. Fayans, seramik, bataryalar TSE li olacaktır. Mutfak dolapları mdf lam tezgâh granit yapılacaktır.

Kapılar lake boyalı Amerikan, dış doğramalar çift camlı plastik doğrama, apartman girişi demir olacaktır. Korkuluklar alüminyum ve cam olacaktır.

Elektrik tesisatı projesine uygun TSE li malzeme ile yapılacak; sigortalar, kaçak akım röleleri Siemens marka olacaktır.

Temiz su ve pis su tesisatında TSE li malzemeler kullanılacaktır. Kalorifer tesisatı döşenecektir. Kombi ve petekler mal sahibine aittir.

Laminat parke kullanılacaktır.

Oda ve salon tavanları kartonpiyer, banyolar asma tavan olacaktır.

  • Müteahhit tüm dairelere aynı kalitede ürün kullanacaktır.
  • Panjur için yerleri bırakılacak her daire sahibi isterse kendisi yaptıracaktır.
  • Ahşap karkas çatı yapılacak, kiremit döşenecektir.
  • Doğalgaz kolon tesisatları döşenecektir.
  • Binanın tüm cephelerinde, yalıtımlı tuğla veya çift sıra tuğla arasına strofor kullanılacaktır. Cephe yalıtım sistemi belirlenmesi ve tercihi müteahhide aittir.

Gayrimenkul hukuku davaları  hakkında diğer yazılarımıza ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz

 

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Özellikle son zamanlarda bazı illerde devlet desteğinin de başlamasıyla kentsel dönüşüm çalışmalarında giderek artması sonucunda yeni konutların yapımında çoğalmalar olmaktadır. Kentsel dönüşüm ile birlikte illerde yeni inşaatların yapılması inşaat mühendisleri veya müteahhitler tarafından gerçekleşmektedir. Bunun sonucunda inşaat sözleşmelerinin özel bir türü olan kat karşılığı inşaat sözleşmesi ortaya çıkmaktadır. Yüklenici müteahhidin kendi malzemeleri ile yapacağı inşaatın büyük bir bölümünü taşınmaz olan malikine vermeyi üstlendiği, bunun sonucunda taşınmaz malikinin de üzerine yapacağı inşaatın belirli bir payını arsanın yüklenici firma adına tapuda intikal ederek taahhüt etmiş olduğu payı vermesi sonucunda karşılıklı yapılan sözleşmelerdir.

 Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

İki taraflı yapılan bu sözleşme, her iki tarafa da borç ve bazı sorumluluklar yükleyen sözleşmelerdir. Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin geçerli bir hal alabilmesi için noter huzurunda resmi düzenlemeler yapılarak gerekli evrakların düzenlenmesi sonucunda yapılır. Bundan dolayıkat karşılığı inşaat sözleşmesinde dikkat edilmesi gereken hususlar ayrı bir önem kazanmıştır. Özellikle kat sahibi maliklerinin ileri bir zamanlarda herhangi bir mağduriyet yaşamaması adına yapılan bu sözleşme çok büyük önem taşıyor. Dolaysıyla yapılan bu sözleşmenin eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlanması tarafların yükümlülükleri, olası menfaat ve hak kayıplarının meydana gelmemesi adına büyük bir önem arz ediyor. Adana gayrimenkul avukatı olarak bilinen ekibimiz bu tip sorunları çözmektedir. 

İki taraflı yapılan bu sözleşmede arsa sahibi olan kişi arsasına inşaat yapacak birikimi olmayan daire karşılığında bu arsasını müteahhide veriyor. Belirli bir sözleşme karşılığında gerçekleşen bu işleme kat karşılığı arsa deniyor. Kat karşılığı yapılan arsa sözleşmesi yapılırken arsa sahibinin ve konut projesini hayata geçirmek isteyen müteahhidin de kat inşaat sözleşmesinde dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda çok dikkatli ve bilgili olması gereklidir. Kat karşılığı yapılan bu anlaşmanın her iki tarafların yükümlülükleri içinde hem dezavantajı olduğu gibi hem de avantajı bulunuyor. Arsası olan kişi bu anlamda hem daire sahibi olduğu gibi ve kaç kat alacağı tamamen müteahhitle yapacağı anlaşmaya bağlıdır. Ancak bu anlaşma sonucunda her iki taraf için de dikkat edilmesi gereken birçok detay bulunuyor.Şimdi kat karşılığı arsa işleminde dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verelim.

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Kimler Arasında Yapılır

Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri genel olarak arsa sahibi veya sahipleri le müteahhit arasında yapılmaktadır. Taraflar arasında yapılan bu sözleşme bir eser sözleşfunduszeue.infoşaat sözleşmesinde müteahhit anlaşma yaptığı arsa üzerinde bir inşaat yapacağını, arsa sahibi ise yapılan bu inşaatın karşılığında belirli bir bedel ödeyeceğini belirtir. Ancak kat karşılığı yapılan inşaat sözleşmesinde ise inşaatı yapan müteahhidin, yapmış olduğu inşaat karşılığında para yerine,anlaşma yaptığı arsa sahibine yapmış olduğu inşaattan daire veya daireler vereceğini belirtir.

Arsa Sahibinin Dikkat Etmesi Gerektirdiği Konular

 Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Her iki tarafın yapmış olduğu sözleşmede kendi haklarını koruyacak ve yönlendirecek bir şekilde hazırlanması gereklidir. Arsa sahibi veya sahipleri anlaşma yapacağı şirketi çok iyi bir şekilde araştırmalı. Anlaşma yapacağı inşaat şirketinin daha önce yapmış olduğu gayrimenkul projeleri ve bunları taahhüt eden resmi bir tarih ve belgenin olup olmadığı ve de yapmış olduğu projelerin söz vermiş olduğu tarih de teslim edilip edilmediği hakkında bilgi alınması gerekli. Arsa sahibinin arsasına inşaat yapacak olan şirket yenirse bankalardan, diğer resmi ve özel kurumlardan mutlaka detaylı bilgi alınmalısınıfunduszeue.infoşaat firması hakkında geçmişe yönelik herhangi bir dava olup olmadığı da detaylı araştırılmalı.
 Taraflar arasında yapılan sözleşmede en önemli ve en kritik nokta arsanın üzerine yapılan konutun teslim edilme tarihidir. Bu tür projelerde ortalama süre genellikle 12 ile 18 ay arasındadıfunduszeue.info tarihin mutlaka yapılan sözleşmede yer almasına çok dikkat edilmelidir.

Diğer en önemli nokta ise konut projesinde kullanılacak olan malzemelerin kaliteli ve güvenli olup olunmadığını sorgulanmalıdır. İnşaat firmasına yapıda kullanılan malzemenin kaliteli ve güvenli malzemelerin kullanılması yönünden söz alın ve bu sözü yapmış olduğunuz sözleşmede yer almasını sağlayın. Ve yapılan sözleşmenin ekleri de sözleşme kadar önemli bir konudur.Örnek vermek gerekirse konutta kullanılacak malzemenin niteliği, kalitesi,sağlamlığı ve güvenirliğine dikkat edilmeli ve gerekirse arsa sahibi bu gibi durumlarda herhangi bir inşaat mühendisinden yardım ve bilgi almalıdır.

Diğer bir konu ise yapılan dairelerin paylaşımının nasıl olunacağı. Bu konuda fazla bilgisi olmayan arsa sahipleri müteahhit tarafından kafasına göre seçmiş olduğu daireleri arsa sahibine veriyor. Oysa ki lüks daireleri müteahhit alırken arsa sahibine genel olarak alt katlardaki daireler verilmektedir. Bundan dolayı yapılan sözleşemeye bu konu ile ayrı bir madde konulması lazımdır. Müteahhide düşecek olan daireler nasıl yapılacaksa ve hangi bölgeler düşecekse, aynı şekilde arsa sahibine yapılan dairelerde aynı kalite ve lükste olup aynı yönlere düşmesi gereklidir.

Kat karşılığı yapılan inşaat sözleşmesi yerine arsadan müteahhide hisse vererek anlaşmaya gerek duyuluyorsa, arsa sahibi hisseleri kısmi kısmi vermesi daha güvenlidir. Veya da vermiş olduğu hisselere ipotek konulması şartı getirerek arsa sahibi kendini güvence altına almış olur. Arsanın hisselerini verilmesi tehlikesi demek,müteahhit o hisseden artık bir payının olması demektir ve arsa sahibini o paydan hiçbir hakkının hukuken olmaması demek anlamına geliyor ve buda müteahhidin o hisseden yapmış olduğu inşaattan herhangi bir zorlayıcı nedeninin olmaması demektir. Arsadan müteahhide hisse vermek yerine, satış vaadi ile sözleşmenin yapılması daha güvenlidir, satış vaadi ile arsa sahibi haklarını hukuken koruma altına almış oluyor.

Kat karşılığı yapılacak olan inşaatın sözleşmesinde konuta verilen temel ruhsatın ne zaman alınacağı ibaresi belirtilmelidir. Örnek vermek gerekirse ‘’ sözleşmenin imzalanmasının hemen ardından yaklaşık 4 ay içerisinde temel ruhsatı alınmalıdır’’ ibaresi sözleşme metnine konulmalıdır. Aksi takdirde ortada taraflar arasında yapılan bir sözleşme olsa da bu sözleşmenin uygulanabilirliği orta kalmayabilir. Bundan dolayı sözleşmenin uygulanabilirliği arttırabilmek için yapılan sözleşmeye ceza, şart konulması konusunda arsa sahibi veya sahipleri daha hassas olması gereklidir.

Müteahhit ile arsa sahibi kişiler tarafından sıklıkla karşılaşılan diğer olumsuz bir durum ise,inşaat yapımı süre zarfında üçüncü kişilere verilmiş veya verilecek olan zararların kimin tarafından karşılanacağı yapılan sözleşmede belirtilmelidir.Örnek vermek gerekirse inşaat yakınında duran bir aracın inşaat yapımı sırasında elinde olmayan nedenlerden dolayı araca zarar verilmiş olursa. Bu zarardan arsa sahibimi yoksa müteahhit mi sorumludur. Bu sorumluluktan-kurtulmak mümkün olmasa gibi gözükse de sözleşmeye rücu denilen bir madde konulması sonucunda, üçüncü kişiye verilen zararın tamamen bedel olarak müteahhitten talep edilmesi gereklidir ibaresi konulabilir.

Kat karşılığı yapılan inşaat sözleşmesinde sıklıkla karşılaşılan bir diğer durum ise, sözleşmenin yapılmasından belirli bir zaman sonra arsanın bulunduğu bölgenin imar durumunun değişmesidir. Örneğin 5 kat izin verilen bir yerde imardan dolayı 6 kata çıkması, bu durumda projeye eklenen fazladan bir kat kime verilecektir. Yapılan sözleşmede kesinlikle bu hususlar da ayrı ayrı maddeler halinde belirtilmelidir. Bundan dolayı imar sorunundan kaynaklanan olumsuz bir durumun ortaya çıkmaması için müteahhidin bu konuda hak talebinde bulunmayacağını yapılan sözleşmeye yazılması ve arsa sahibinin haklarının garanti altına alması çok önemlidir. Yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmesinin hukukun aramış olduğu şartlara uygun olması lazımdır.Çünkü ileride çıkacak herhangi bir sorunun sizlerin haklarını koruması gereklidir. Bu gibi durumlardan mağdur olmamak için mutlaka bir hukukçuya ve bir inşaat mühendisinden detaylı bilgi almanızda fayda vardır.

 En son olarak sözleşmenin herhangi bir şartlarına uyulmadığı takdirde ortaya çıkabilecek her türlü cezai şartların neler olduğu açık beyan şekilde yapılan sözleşmeye yazılması gereklidir.

Müteahhitlerin Dikkat Etmesi Gerektirdiği Konular

Arsa karşılığında konut yapacak olan müteahhitler de yapmış oldukları sözleşmede kendi haklarını koruyacak şekilde hareket etmeleri gerekmektedir. Anlaşma yapmış olduğu arsaya inşaat yapacak olan müteahhit inşaat tekniklerine ve güncel imar yönetmeliklerine göre uygun olarak inşaat yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Yapıda kullanılacak olan malzemenin marka ve modelini belirtmesi ve kalitesinin yeterli derece iyi olması gereklidir. Bu konuları belirtmesi müteahhidin yükümlülükleri arasındadır.

Arsa karşılığı yapılan anlaşmalarda müteahhitlerin en çok karşılaştıkları sorunlar arasında en önemlisi, arsa sahibinin kendisine verilmiş olan daireleri yapılan genel proje kapsamındaki fiyattan daha ucuz bir fiyata satması ve projedeki dairelerin fiyat ortalamasının düşürmesidir. Genel olarak arsa sahibine yapılan konut projesinin yasal bir şekilde tamamlanma süresi 36 aydır ve bu zaman dilimi içerisinde arsa sahibi kendisine verilmiş olan dairelerini satma yasağı koyulması gereklidir. Bundan dolayı proje bitimi sonrasında hem arsa sahibi hemde müteahhidin daire satması sorun teşkil ediyor. O yüzden yapılan anlaşmada bu tür konulara müteahhidin netlik getirilmesinde fayda vardır.

Kat Karşılığı Yapılan İnşaat Sözleşmesi Belli Bir Şekle Tabi Midir

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi genel olarak içeriğinde taşınmaz satış vaadini de içermesi gerekmektedir. Yani taşınmazın sahibi olan kişi veya kişiler, konutu yapacak olan inşaattan müteahhide daire veya dairelerin satacağını belirtmesi gereklidir. Bundan dolayı satış vaadi nedeniyle sözleşmenin noter tarafından uygun görülen düzenleme biçiminde yapılması gerekir. Basit inşaat sözleşmesinde taraflar kendi aralarında sözleşme yapabilirler. Kat karşılığı yapılan inşaat sözleşmesinde, sözleşmeyi taraflar kendi aralarında hazırlayıp noterde imzalamaları yapılan sözleşmeyi geçerli kılmaz. Yapılan sözleşmenin mutlaka noter tarafından düzenlenmesi gereklidir, aksi takdirde sözleşme herhangi bir hüküm ifade etmez.

Anlaşma Yapılan Arsanın Hisseli Olması Durumu

Proje yapılacak olan arsanın hisseli olması durumunda ise, arsaya hissesi bulunan her hisse sahibinin sözleşmeyi imzalaması gereklidir. Aksi takdirde hisse sahiplerinden birisinin sözleşmeyi imzalamaması durumda inşaatın yapılmasına engel olabilir.Çünkü yapılan konut sözleşmesi o hisse sahibini bağlamaz. Ve o bölgeden sorumlu belediye yetkilileri de sözleşmede bulunan bütün hissedarların imzalarını kontrol edecektir. Kaçak yapıldığı takdirde ve hisse sahiplerinden birinin imzası olmadan yapıldı takdirde ise konut belediye yetkilileri tarafından her zaman yıkılmaya müsait olacaktır. 


Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan binaların ilgili hak sahiplerinin almış oldukları karar mevzuatın üçte ikisine uygun olması gereklidir, bu karar neticesinde binanın yıkılması ve kat karşılığı yapılan inşaatın sözleşmesinin yapılması sağlanacaktır.

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Neden Gereklidir

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi her iki tarafın hukuken haklarını koruma altına almak için yapılması gereken bir sözleşmedir. Kat karşılığı yapılan inşaat sözleşmesinin özel birtakım şartları bulunmaktadır. Arsanın imar durumunun değişmesi buna bağlı olarak arsaların tevhidi, taraflardan birisinin kendisine ait olan payını funduszeue.infoşilere devretmesi veya da satması, yola terkle ilgili zorunlulukların meydana gelmesi önemlidir. Mevzuatta değişiklikler ve tarafların karar ve fikirlerinin değiştirmesi sonucunda ortaya çıkan olumsuz veya da olumlu hususlardan dolayı,kat karşılığı inşaat sözleşmesi tarafların tüm haklarını koruma, kollama, güven altına alır ve zaman içerisinde taraflar arasında yukarıda sayılan bazı değişikliklerin ortaya çıkmasından dolayı, kat karşılığı inşaat sözleşmesi gereklidir.

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Çeşitleri Nelerdir

Uygulama açısından aralarında bazı farklılık arz etmesine rağmen şekil anlamında birçok değişiklik meydana gelmemektedir. Uygulama açısından genel itibariyle üç tür kat karşılığı inşaat sözleşmesi funduszeue.infodan ilki; arsanın tamamı veya belirli bir bölümü teminat ipoteği karşılığında müteahhide devredilmesi durumudur. Ve buna bağlı olarak yüklenici müteahhit inşaatı belirli bir seviyeye getirdikçe ipotek kısmı kısım kaldırılır.


Bir diğer sözleşme çeşidi; arsa payı karşılığında yapılan inşaat sözleşmesidir ve inşaatın belirli aşamalarında arsa kısım ilgili yükleniciye devredilir. Bir diğer sözleşme çeşidi ve en çok uygulanan sözleşmedir; bu uygulamada hem kat karşılığı yapılan inşaat sözleşmesi hem de arsa sahibine satış vaadi ile yapılan sözleşmesinin beraber yapılmış olmasıdır.

Kat karşılığı yapılan inşaat sözleşmesinde sıklıkla karşılaşılan bir diğer durum ise, sözleşmenin yapılmasından belirli bir zaman sonra arsanın bulunduğu bölgenin imar durumunun değişmesidir. Örneğin 5 kat izin verilen bir yerde imardan dolayı 6 kata çıkması, bu durumda projeye eklenen fazladan bir kat kime verilecektir. Yapılan sözleşmede kesinlikle bu hususlar da ayrı ayrı maddeler halinde belirtilmelidir. Bundan dolayı imar sorunundan kaynaklanan olumsuz bir durumun ortaya çıkmaması için müteahhidin bu konuda hak talebinde bulunmayacağını yapılan sözleşmeye yazılması ve arsa sahibinin haklarının garanti altına alması çok önemlidir. Yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmesinin hukukun aramış olduğu şartlara uygun olması lazımdır.Çünkü ileride çıkacak herhangi bir sorunun sizlerin haklarını koruması gereklidir. Bu gibi durumlardan mağdur olmamak için mutlaka bir hukukçuya ve bir inşaat mühendisinden detaylı bilgi almanızda fayda vardır.

 En son olarak sözleşmenin herhangi bir şartlarına uyulmadığı takdirde ortaya çıkabilecek her türlü cezai şartların neler olduğu açık beyan şekilde yapılan sözleşmeye yazılması gereklidir.

Diğer Makaleler

funduszeue.info

funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası