gün içinde gebelik testi yapılırmı / Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılır? - Uni Baby

Gün Içinde Gebelik Testi Yapılırmı

gün içinde gebelik testi yapılırmı

EARLY TEST

TEST NASIL ÇALIŞIR?

Predictor® Early hamile kadınların idrarında bulunan bir hamilelik hormonu olan insan Koryonik Gonadotropin (hCG) miktarını ölçer.
Hamile olmayan kadınlarda normal hCG seviyesi 5 mlU/ml'den azdır. Predictor® Early 10 mlU/ml ve üstündeki hCG konsantrasyonlarını tespit eder. Test yüksek hassasiyeti dolayısıyla hamileliği adetinizin geciktiği günden 6 gün önce tespit edebilir.
hCG seviyeleri kadından kadına farklılık gösterir. Klinik çalışmalar hamile kadınların %76'sının adetlerinin geciktiği günden 6 gün önce bu testle ölçülebilecek kadar yüksek hCG seviyesine sahip olduklarını doğrular.
Gerekenden erken test uygularsanız, hamile olsanız da testin tespit edebileceği yeterli miktarda hCG'ye sahip olmayabilirsiniz. Negatif sonuç alırsanız ve yine de hamile olabileceğinizi düşünürseniz, beklenen adet gününüze yakın bir zamanda testi tekrar uygulayın.

TEST UYGULAMAYA NE ZAMAN BAŞLANMALIDIR?

Adetinizin geciktiği günden 6 gün öncesine kadar test uygulamaya başlayabilirsiniz.

pinakas_early


NASIL KULLANILIR?


1. ADIM TESTİ UYGULAYIN

roi_5sec

1. Testi idrar akışı sırasında uygulayın.
Test çubuğunu aşağı dönük emici uç idrar akışınızla temas edecek şekilde yalnızca 5 saniye tutun.

roi-20sec

2. VEYA Temiz, kuru bir kaba bir miktar idrar örneği alın.
Emici ucun tamamını idrara daldırarak yalnızca 5 saniye bekleyin.

2. ADIM 3 DAKİKA BEKLEYİN

3min

Kapağı geri takın ve çubuğu gösterge penceresi üste gelecek şekilde düz bir yüzeye koyun. Sonucu okumadan önce 3 dakika bekleyin.

3. ADIM SONUCUNUZU OKUYUN

Pregnant or not

HAMİLE
Sonuç penceresinde iki pembe çizgi. Bir çizginin diğerine göre daha soluk olması                       muhtemeldir. Bu yine de sonucun pozitif olması anlamına gelir.

Pregnant or not2

HAMİLE DEĞİL
Sonuç penceresinde bir pembe çizgi.

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN

link

 Broşürü indirin

Hamilelik testi: Güvenilir Mi? Nasıl Yapılır? Ne Zaman Yapılır?

Periyodunuz gecikti ya da daha farklı bir gebelik belirtisi mi fark ettiniz? O zaman bir gebelik testi yapmalı mıyım, yapmamalı mıyım diye düşünüyor olabilirsiniz. Gebelik testlerinin nasıl çalıştığını, mevcut tiplerini ve ne kadar güvenilir olduklarını öğrenin. Gebelik testleri hakkındaki sorularınızı yanıtlamak için buradayız, dahasını öğrenmek için okumaya devam edin!

Gebelik Testleri Nasıl Çalışır?

Gebelik testleri; döllenmiş yumurtanın ana rahmine düşüşünü takip eden birkaç gün içinde rahim duvarına yerleşmesinden sonra şekillenmeye başlayan plasentada üretilen ve hCG (human karyonik gonodotropin) olarak bilinen bir gebelik hormonunu tespit ederek çalışır. Bu hormon, gebeliğin ilk 3 ya da 4 ayında çok yüksek seviyelerde üretilmeye devam eder. Vücudunuzu gebeliği sürdürmesi için uyaran hormon, idrar ve kanda tespit edilebilir.

Gebelik Testi Çeşitleri Neler?

hCG’nin varlığı, aşağıdaki şekillerde tespit edilebilir:

  • İdrarda gebelik testi. Bu test idrarınızda hCG olup olmadığını saptar. Testi idrarınızı doğrudan “çubuk” —özel hazırlanmış kimyasal bir şerit— üzerine yaparak ya da bir kap kullanarak uygulayabilirsiniz. Tüm gebelik testleri idrarınızdaki hCG’yi tespit ederek çalışır, ama kullanım şekilleri ve bekleme zamanları, markalar arasında farklılık gösterebilir. Bazı markalar diğerlerinden daha hassas tespit yapabilir. Piyasada, size iyi haberi artı işareti ya da ekstra çizgiyle veren klasik testlerden hamile olduğunuzu konuşarak söyleyen dijital testlere kadar farklı çeşitlerde idrarda gebelik testi bulabilirsiniz. İdrar testini doktorunuza da yaptırabilirsiniz. Bu seçenek elbette doktorunuz sizi testi nasıl yapacağınız ve sonuç konusunda bilgilendirebileceği için daha avantajlı olabilir.

  • Kanda gebelik testi. Bu test, eve götürüp yapabileceğiniz rutin bir ölçüm olmadığı ve pahalı olabileceği için, ancak doktorunuza yaptırabileceğiniz bir testtir. Kan testi, idrar testi gibi hemen sonuç vermez –bir günden fazla zaman alabilir– ancak daha hassas tespit yapabilir ve döllenmenin hemen 9-12 gün sonrasında bile sonuç verebilir. İki çeşit kanda gebelik testi bulunur: kandaki tam hCG miktarını ölçen kantitatif kan testi ya da beta hCG testi ve kanınızda hCG bulunup bulunmadığını belirleyen kalitatif kan testi.

Evde Gebelik Testi Ne Kadar Güvenilir?

Çoğu evde gebelik testi doğruluk oranının %99 olduğunu söyler, ancak sonuç aşağıdaki çeşitli etkenlere göre farklılık gösterebilir

  • Testi ne zaman yaptığınız. Daha doğru sonuç için, testi periyodunuzun gecikmesinden en az bir hafta sonra ve hCG seviyesinin daha yoğun olduğu sabah erken saatlerde yapın.

  • Testin kullanım tarihi. Sonucu etkileyebileceği için, testinizin kullanım süresini doldurmadığından emin olun.

  • Sıvı alımınız. Testi yapmadan önce çok fazla su içmiş olmanız, idrarınızdaki hCG seviyesini azaltabilir, bu da testin bu gebelik hormonunu saptamasını zorlaştırabilir.

  • Testi yapma şekliniz. Alacağınız sonucu etkileyebileceği için, testi uygularken kullanım talimatlarına tam olarak uymanız önemlidir.

  • Test markası. Bazı markalar, diğerlerine göre daha hassastır.

  • İçinde hCG olan bir ilaç ya da ilaçlar almanız. İlaçların çoğu evde yapılan gebelik testlerini etkilemese de, hCG içeren fertilite ilaçları alıyorsanız, bu sonuçlarınızı etkileyebilir.

Hatalı Bir Negatif Sonuç Alabilir Miyim?

Evet, hamile olsanız bile, gebelik testinden negatif bir sonuç almanız mümkün. Buna yalancı negatif deniyor. Yalancı negatif sonucu testi çok erken yaptıysanız, idrarınız çok fazla suyla seyrelmiş durumdaysa ya da sonuç için yeterince beklememişseniz alabilirsiniz. Yaptığınız teste ve kullanım talimatlarına bağlı olarak, en doğru sonucu almak için 10 dakikaya kadar beklemeniz gerekebilir. Kullanım talimatlarına harfi harfine uyun ve sonuç için sabırlı olun. İsterseniz fazla erken bakmamak için saat de kurabilirsiniz.

Hatalı Bir Pozitif Sonuç Alabilir Miyim?

Hamile olmadığınız halde, evde yapılan gebelik testinden pozitif sonuç almanız mümkün. Bu, vücudunuz hamile değilken hCG üretmeyeceği için, nadiren oluşan bir durumdur. Ancak hCG içeren fertilite ilaçları kullanıyorsanız, hamile olmasanız da pozitif sonuç alabilirsiniz.

Gebelik Testini Ne Zaman Yapmalıyım?

Gebelik testi yapmak için en iyi zaman, periyodunuzun gecikmesinden bir hafta sonradır. Daha önce de yapabilirsiniz, ancak testin saptayabilmesi için henüz yeterli hCG üretmemiş olabilirsiniz. Vücudunuz hCG’yi ancak döllenmiş yumurta kendisini rahim duvarına yerleştirdikten ve plasenta oluşmaya başladıktan sonra üretmeye başlar. Gebeliğin erken dönemlerinde hCG seviyeniz her iki üç günde bir ikiye katlanır, bu yüzden en iyisi test için biraz beklemektir. Bu arada, hamile olup olmadığınızı merak ediyorsanız, aşağıdaki erken gebelik belirtilerine göz atabilirsiniz:

  • Hassas, şişmiş göğüsler

  • İdrara sık çıkma

  • Sabah bulantısı (ismi sabah bulantısı olsa da kusmayabilirsiniz ya da günün herhangi bir saatinde gerçekleşebilir)

  • Bitkinlik

Gebelik Testini Nereden Alabilirim?

Evde yapılan gebelik testlerini eczanelerden alabilirsiniz. Ayrıca doktorunuz ya da sağlık ocaklarından da edinebilirsiniz.

Gebelik Testi Sonucu Pozitifse Ne Yapmalıyım?

İyi haberi alır almaz, gebelik hakkında daha fazla bilgi almak için bir doktordan randevu alın. Tebrikler! Sizin için gerçekten heyecanlıyız.

Gebeliğinizin hangi aşamasında olduğunuzu merak ediyorsanız, Doğum Tarihi Hesaplayıcısına göz atabilirsiniz. Ayrıca ipuçları ve makalelerle birlikte gebeliğinizin adım adım gelişimi hakkında faydalı bilgiler almak isterseniz, e-posta listemize üye olabilirsiniz.

Erken Gebelik Testi Nedir?

Bebek sahibi olabilmek için korunmayı bırakan tüm kadınları her ay aynı heyecan sarar.

“Acaba hamile miyim?”

Hamile kalmaya elverişli olan yumurtlama dönemi ve ona yakın günler değerlendirilmiş, kolay hamile kalabilmek için tüm koşullar yerine getirilmişse bu heyecan daha da artar.

Normal hamilelik testleri ile gebeliğin anlaşılabilmesi için adetin gecikmesini beklemek gerekir. Ancak pek çok kadın için bu dönemlerde geçen 1 gün bile 1 yıl gibi gelebilmektedir. Bu durum, gebeliği daha erken tespit edebilecek bir ürün üretilmesinin yolunu açmıştır.

Erken gebelik testi, gebeliği tahmini adet kanaması gününden 5 gün öncesine kadar tespit edebilir. Bu nedenle gebelik planlayan kadınların sıkça kullandığı ürünlerden biridir.

bos-gebelik2Normal Gebelik Testi ile Erken Gebelik Testi Arasındaki Fark Nedir?

Erken hamilelik testleri, tıpkı diğer hamilelik testleri gibi vücuttaki hCG hormonunun seviyesini ölçerek gebeliği tespit eder. Bu hormon, hamile olmayan kadınlarda bir miktar bulunur.

Hamile olmayan kadınlarda bulunan miktar 5-10mlU/ml arasındadır.

Erken gebelik testleri ise bu miktarın biraz üzerindeki hormon artışını bile tespit edebilecek kadar hassastırlar. Diğer gebelik testlerinde adet olunması gereken ilk gün bile gebelik tespit edilemeyebilirken, erken gebelik testlerinde kolayca tespit edilebilir.

Gebelik hormonu da denilen beta hCG hormonu, döllenmenin gerçekleşmesiyle birlikte günden güne büyük bir artış gösterir. Ancak diğer testlerin, gebelik olması halinde bile erken dönemde pozitif gösterememesinin esas sebebi, bu hormonun testin ölçebileceği eşik değerine henüz ulaşmamış olmasıdır.

Beta HCG değerleri hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

https://www.bebek.com/beta-hcg/

Beta hCG hormon seviyesindeki artış her kadında farklı olabilir. Kimi kadınlarda kısa sürede üst seviyelere ulaşırken bazı kadınlarda ise bu süre daha geç olabilmektedir. Bunun sebebi geç döllenme olabilir. Ancak yine de 2 günde iki katına çıkabilecek derecede yükselebilen bir hormondur.

Bu nedenle ilişkiden yaklaşık 8-10 gün sonrasında yapılan erken gebelik testinde pozitif sonuç elde edebilmek mümkündür. Böylece gebe olup olmadığınızı evinizde yapabileceğiniz basit bir test ile kısa bir süre içerisinde öğrenebilirsiniz.

Erken Gebelik Testlerinin Doğruluk Payı Nedir?

  • Bahsedildiği üzere erken gebelik testleri, gebelik hormonu denilen beta hCG hormonu seviyesini hassas bir şekilde ölçebilir. Bu testleri üreten firmaların yaptığı araştırmalar sonucunda hamile kadınların %70’inden fazlasında hCG hormonu değeri, olunması gereken adet gününden 4 veya 5 gün önce testin ölçebileceği kadar yükselebilmektedir. Ancak, beklenen adet tarihinizden en fazla 5 gün önce bu testi yaptınız ve negatif çıktıysa bu durum %100 gebe olmadığınızı göstermez. Doğru sonuç için birkaç gün daha bekleyip testi yinelemek gerekir.
  • Beklenen adet gününden itibaren uygulanan erken hamilelik testinin neredeyse %99 doğruluk paylı bulunur. Bu da meraklı anne adayları için daha kesin sonuç demektir. Bu nedenle anne adaylarının birçoğunun ilk tercihi olmaktadır.

Erken Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Bu zamanı belirleyebilmek için öncelikle gebeliğin hangi zaman dilimlerinde oluşabileceğini bilmek gerekir. Ortalama bir adet döngüsüne sahip bir kadının (yaklaşık 28 gün), son adetinin ilk gününden itibaren saymaya başlanacak olursa ortalama 14. gün yumurtlaması gerekir. Yumurtanın döllenebilmesi için, serbest bırakıldıktan sonra yaklaşık 24 saati vardır. Sperm hücreleri kadın vücudunda yaklaşık 48 saate kadar, hatta daha iyi parametrelerde 72 saate kadar yaşayabildiğinden, yumurtalama öncesindeki ve sonrasında günler girilen ilişkiler sonrasında döllenme gerçekleşebilir. Döllenen yumurta yaklaşık 6-12 gün içerisinde rahme doğru ilerler ve buraya yerleşir. 

Gebelik hormonu bu andan itibaren olan beta hCG hormonu yaklaşık her 48 saatte 2 katına çıkarak hızla artar.

Erken gebelik testleri, marka çeşidine göre değişiklik gösterse de ortalama olarak yumurtlamadan 7-10 gün sonrasında gebeliği tespit edebilirler. Bu süre, kanda yükselen hamilelik hormonunun böbreklerden süzülerek idrarda tespit edilebilecek düzeye gelmesi için genellikle yeterlidir. Beklenen adet gününden 4 gün öncesine kadar gebeliği tespit edebildiğini belirten markalar olduğu gibi 5 güne kadar tespit edebildiğini söyleyen markalar da vardır. Ancak hangi markanın ürününü alacak olursanız olun, bilmeniz gerekir ki;

  • Sonuç ne olursa olsun testi iki gün sonra tekrarlamak mantıklı bir yaklaşım olacaktır.
  • Erken yapılan testlerde negatif sonuç her zaman kesin sonuç değildir. Bunun sebebi, döllenmenin düşündüğünüz tarihten daha geç olabilmesidir.
  • Aynı zamanda gebelik hormonu herkeste aynı düzeyde artış göstermeyebilir. Bu nedenle negatif sonuçlarda birkaç gün sonra test yenilenebilir.

Uyguladığınız testteki pozitif sonucu kesinleştirmek için kan testi yapılması gerekir. Kan testi her zaman daha net sonuçlar vermektedir. 

  • Pozitif test sonucuna rağmen düşük bir ihtimal de olsa adet görülebilmesi mümkün olmaktadır. Nihayetinde bu testler gebelik hormonunu ölçmektedir. Kimyasal gebelik gibi durumlarda pozitif sonuca rağmen kanamalara rastalanabilmektedir.
  • Erken yapılan testler gebelik bekleyen kişilerde olumsuz psikoloji yaratabilmektedir. Beklenen adet gününe kadar büyük bir umutla üst üste yapılan testler sonucunda negatif sonuç görmek, adet olmayı bekleyip hamile olmadığını farketmekten daha yıpratıcı olabilmektedir. Bu nedenle erken gebelik testi yapmadan önce bu detayı göz ardı etmemek gerekir.

erken gebelik testi ne zaman yapılmalıdır

Erken Gebelik Testi Nasıl Yapılır?

Erken gebelik testini uygulamak oldukça kolaydır. Sağlıklı sonuç elde edebilmek için dikkat etmeniz gereken şeyler şu şekildedir;

  • Almış olduğunuz testin son kullanma tarihinin geçmediğinden ve serin, kuru bir yerde muhafaza edildiğinden emin olun.
  • Testi yapmadan önceki birkaç saat içerisine fazla miktarda sıvı tüketmemeye dikkat edin.
  • Testi, kullanma talimatında önerilen saatlerde uygulayın. Pek çok test genellikle günün her saatinde uygulanabilir.
  • Akan idrara tutulan veya bir kapta biriktirilip damlalık yöntemiyle idrar bölmesine damlatılan türleri bulunmaktadır. Her iki koşulda da gelen idrarın ilk kısmını akıtıp sonrasında numuneyi almanız önerilir.
  • Testin kullanma kılavuzunda belirtilen miktarda veya sürede idrarı teste tutun veya akıtın.
  • Testin içerisinde bulunan kullanma talimatında belirtilen süre kadar bekleyip sonucu gözlemleyin.
  • Eğer sonuç alanında tek çizgi varsa sonuç negatiftir. Ancak bu %100 gebe olmadığınız anlamını taşımaz. Eğer şüpheniz varsa adet döneminize yakın bir zamanda testi tekrar deneyebilirsiniz.
  • Eğer çift çizgi görünüyorsa sonuç pozitif demektir. İkinci çizginin silik olması da pozitif anlamını taşır. Bu durumda daha tatmin edici bir sonuç için birkaç gün bekleyip testi yineleyebilirsiniz.
  • Sonuç alanında hiç çizgi yoksa test geçersiz sayılır. Doğru sonuca ulaşmak için testi yeniden yapmanız gerekir.

Erken gebelik testi, gebe olduğunuzu beklenen adet tarihinden önce söyleyebildiğinden çok tercih edilir. Ancak hamile kalmak zaman gerektiren bir olaydır. Kimi zaman hiçbir problem olmamasına karşın bu süreç 1 yılı bulabilmektedir.

Her ay büyük beklentilere girmek ve ardından hayal kırıklığına uğramak kadını yıpratabilir. Hatta yaşanan bu stres gebe kalmayı dahi zorlaştırabilir. Bu nedenle bu testleri yapmadan önce bu durumu da göz önünde bulundurmak gerekir.

Siz de tecrübelerinizi makalenin altına yorum olarak bırakabilirsiniz.

 

Beta HCG testi sonuçlarınızla ilgili değerlendirmeye ihtiyacınız varsa makalemizi inceleyebilirsiniz: https://www.bebek.com/beta-hcg-degerleri/

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır