iphone da notlara şifre koyma / iPhone'da Notlar'a Şifre Nasıl Konulur ? | [Notları Kilitleme] - seafoodplus.info | Teknoloji Haber

Iphone Da Notlara Şifre Koyma

iphone da notlara şifre koyma

Sesli Notlar

Sesli Notlar kullanımı:
Sesli notlar nedir? Ne işe yarar?
Sesli notlar, iOS işletim sistemli cihazlarda ses kaydetmemize yarayan bir uygulamadır. Gerektiğinde, kısa kısa sesli not almamızı sağlayabilecek basitlikte bir uygulama olduğundan, bu isimle adlandırılmış olduğunu düşünüyorum.
Sesli Notlar uygulamasının arayüzü hakkında bilgi verebilir misiniz?
Sesli notlar uygulaması, iPhone'da bulunan arayüzü en sade uygulamalardan birisidir. Uygulama ekranında adet öğe bulunmaktadır. Ancak basit bir uygulama olması düşünüldüğünden midir nedendir, uygulamanın pek fazla detayı bulunmaz. Mesela, programın ayarları bulunmamaktadır, kayıt formatı gibi bir çok ayarlamayı yapamamaktayız.

Uygulama ekranını kısaca anlatabilir misiniz?
Sesli notlar uygulamasını ilk açtığımızda, yukarıda da izah edildiği üzere, basit ve sade bir ekran bizleri karşılar.
Kayıt yap şeklinde bir başlıktan sonra, uygulama ekranında sağa süpürme hareketiyle dolaşarak, uygulama öğelerine gözatabiliriz.
Bu ekranda, sırasıyla şu öğeler bulunmaktadır:
1. Kulaklık ve ahize butonu: Bu düğme, tabi ki uygulama ekranında bu isimle bulunmaz. Program açıldığında, Mikrofonlu kulaklık seti şeklinde adlandırılan bu düğme, bir nevi, değiştirme düğmesidir ve etkin özelliğin ismiyle adlandırılır. Yani, mikrofonlu kulaklık seti düğmesine bir kez çift tıklarsak, hoparlöre geçilecektir, bu kez de düğmenin adı hoparlör olarak değişecektir.
Bu düğmenin görevi, adından da anlaşıldığı üzere, yaptığımız kayıtları telefon hoparlöründen veya ahize veya kulaklıktan dinlememizi sağlayan bir düğmedir. Eğer telefonumuzda kulaklık takılı değilse, mikrofonlu kulaklık seti seçildiğinde kayıt sesi ahizeden gelecektir.
2. Dalga biçimi ve kayıt uzunluğunu bildiren, salt metin olan iki alan bulunmaktadır. Bu alanlardan uzunluk, ilk açıldığında 0 saniye olarak görünür, kayıt yaptığımızda, yapılan kaydın uzunluğu burada gösterilir.
3. Yeni kayıt: Burası salt metin olarak görünse de, tıklanabilir bir alandır. Uzunluk yazılı kısımdan sağa süpürerek devam edersek, yeni kayıt öğesini görürüz. Bu öğeyi çift tıkladığımızda, kayıt dosyamıza bir ad vermemizi isteyecektir. Eğer dosyayı yeni kayıt olarak bırakmak istiyorsak, buraya hiç dokunmayız veya yanlışlıkla tıkladıysak da vazgeç diyerek geri çıkabiliriz. Eğer dosyaya isim vermek istiyorsak, yeni kayıt öğesini çift tıklayarak bir isim yazıp tamamı tıklamamız gerekiyor. Bu ekranların tamamında, sağa veya sola süpürme hareketleriyle dolaşıldığından, tıklamamız gereken butonların yerini şurada veya burada gibi tarif etme gereği duymadım. Kayıt ismi yazma ekranında bir metin yazma alanı, sağa gidersek vazgeç ve tamam düğmeleri bulunmaktadır.
Yeni kayıt öğesinin adını değiştirdiğimizde, yani dosyamıza bir isim verdiğimizde, bu ismin uygulama ekranında da değiştiğini göreceksiniz. Yeni kayıt öğesi, artık bizim verdiğimiz isim olarak görünecektir.
4. Tarih alanı: Bu alan, tıklanabilir veya değiştirilebilir bir alan değildir. Eğer yeni kayıt yapacaksak, bugünün tarihini, eski bir kaydı kontrol ediyorsak, o kaydın yapıldığı tarihi gösterecektir.
5. Çal/Oynat düğmesi: Bu düğme, program ilk açıldığında, Voice Over tarafından "Soluk" şeklinde adlandırılacaktır. Bunun sebebi, çalınacak bir sesli not veya dosya bulunmamasındandır. Yeni bir not kaydettiğimizde, bu düğme etkinleşecektir.
6. Kayıt yap düğmesi: Bu düğme zaten adından anlaşılmakta, kayıt yapmamızı, yani ses kaydetmemizi sağlayan bir düğmedir. Kayıt yapmakla alakalı ileride deyinilecektir.
7. Bitti tuşu: Program ilk açıldığında, düzenleme modu aktif olarak gelmektedir. Bu modda, varsa mevcut kayıtlarımızı düzenleyebiliyor, silebiliyor veya değiştirebiliyoruz. Bitti tuşuna basıldığında, program biraz daha sade arayüze geçer, düzenleme modundan çıkar. Bu düğmeye tıkladıktan sonra yalnızca sesli not kaydedebilir, kayıtlı notlarımızı görüntüleyebiliriz.
8. Kaydedilen notlar: Bu kısım da, isminden de anlaşılacağı üzere, kaydettiğimiz notlarımızı görüntülediğimiz bir alandır. Eğer kaydedilmiş herhangi bir notumuz bulunmuyorsa, bu kısım Voice Over tarafından soluk şeklinde seslendirilecektir.
Programda kaydı nasıl başlatabilirim, ve kayıt esnasındaki seçeneklerim nelerdir?
Sesli notlar uygulamasıyla ses kaydı yapmak için, 7. sırada yazmış olduğumuz kayıt yap düğmesine tıklamak yeterli olacaktır.
Kayıt yap düğmesini tıkladığımızda, ince bir ding sesi duyulur. Bu sesten sonra, kayıt başlamıştır. Kaydın başlamasıyla, telefonumuzu kullanmaya devam edebileceğiz. Voice Over ekranı okumaya devam edecek, aynı zamanda kayıt da sürecektir.
Kayıt esnasında, yukarıda saydığımız düzenleme ekranındaki öğeler ekranda görünmekle beraber, bazı öğeler soluk, bazı öğelerin yanında da bazı bilgiler bulunacaktır. Bunların yanında, yine soluk şeklinde seslendirilen, kısaltmayı başlat butonu da ekranda görünecektir.
Ekranda soldan sağa doğru süpürme hareketiyle dolaştığımızda, kayıtla alakalı bilgileri görebileceğiz. Uzunluk kısmında, kayıt uzunluğu gösterilecektir. Aynı zamanda, kaydedilen notlar kısmında da, kayıt dosyası adıyla birlikte, tarihi ve uzunluğu da görünecektir. Eğer dosyamıza yeni ad vermediysek, buradaki ad yeni kayıt olarak görünecektir.
Kaydı duraklatıp devam ettirmek için, kaydı duraklat düğmesini tıklayabilir, devam ettirmek için de tekrar kayıt yap düğmesini tıklayabiliriz.
Eğer kaydı devam ettirmek istemiyorsak, bitti tuşuna tıklayarak kaydımızı tamamen sonlandırabiliriz. Eğer kayıt üzerinde değişiklik yapmak istiyorsak, ekranda sağa sola süpürme hareketleriyle kısaltmayı başlat düğmesini bulup çift tıklamamız gerekiyor. Tıklandığında, yeni bir düzenleme penceresi açılacaktır. Açılan pencerede, yaptığımız kayıt dosyasının başından veya sonundan kesmemizi sağlayan bir ekran bulacağız. Bu ekranda, parmağımızı sol üst köşeye, yani normalde geri düğmesinin olduğu, durum çubuğunun az altına koyarsak, Voice over tarafından "Düzenle, başlık" şeklinde seslendirilen bir öğe duyacağız.
Bu kısımdan, bir kez sağa süpürme yaptığımızda, seçim başlangıcı ve sonrasında saniye veya dakika duyacağız. Bir kez daha sağa gidersek, seçim sonu ve yine saniye cinsinden birimleri duyacağız. Bu kısımlar ayarlanabilir veya tıklanabilir alanlar olarak görünmese de, biz kısaltma işlemimizi buradan yapacağız. Öncelikle, ses dosyasının başından kesmek istiyorsak, seçim başlangıcı kısmına gelip, çift tıklamalıyız ve sonrasında parmağımızı kaldırmadan ekranda aşağı yukarı, sağa sola kaydırmalıyız. Kaydırırken dikkat etmemiz gereken, sağa veya sola kaydırırken, saniye cinsinden ileri veya geri giderken, aşağı ve yukarı kaydırırken ise, salise cinsinden ileri veya geri gitmektedir. Örneğin, 5 dakikalık bir kayıt dosyamız var, başlangıçtan 1 saniye 3 salise silmek istiyorsak, seçim başlangıcı kısmını çift tıklayıp parmağımızı kaldırmadan sağa doğru kaldırarak öncelikle 1 saniyeyi ayarlamamız gerekmektedir. Ayarlama yaparken, yani kaydırma esnasında, ilerleyen veya geri giden saniyeler voice over tarafından seslendirilmektedir. Ancak, bu esnada ekran kilidi girebilir, bu durumda kesme esnasında yaptığımız hareket, voice over tarafından seslendirilmemektedir. Ekran kilitli olsa da, ana ekran tuşuna bir kez basmak, kamerada olduğu gibi sesli notlar uygulamasına ekran kilitli erişmemizi sağlar ve işlemlerimizi yine yapabiliriz. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi, bu esnada kaydırdığımızda saniye ve salise miktarı, voice over tarafından seslendirilmemektedir. Bu yüzden, bu esnada ekranın kilitlenmemiş olduğundan emin olunuz. Saniyeyi ayarladıktan sonra, 1 salise daha silmek için, yine seçim başlangıcı kısmına çift tıklayıp bekletirken, bu kez aşağı doğru hafif kaydırarak yine istediğimiz saliseye geldiğimizde parmağımızı kaldırmalıyız. 1 saniye 1 salise, yani, saniye şeklinde voice over tarafından okunduğunu duyduğumuzda, istediğimiz zaman birimini seçmiş olacağız ve artık bu bölümü dosyamızdan silebiliriz.
Aynı şekilde, seçim sonu bölümünden de, kayıt sonundan kesme yapabiliyoruz. Bu işlemleri, kaydın duraklatıldığı esnada yapabildiğimiz için de, kayıt sonunda istemediğimiz bir kısım olduğunda, bu kısaltma alanından istenmeyen bölümü belirleyerek silip kaydımıza devam edebiliriz. Diyelim ki, 5 dakika 10 saniye uzunluğunda bir kayıt yaptık ve kayıt devam ederken duraklattık. Ancak, son 10 saniyesinde ses kalitesi kötü oldu veya istenmeyen bir şeyler karıştı kayda. Bu durumda duraklattıktan sonra kısaltmayı başlat öğesini çift tıklayarak, seçim sonu kısmından, çift tıklayıp parmağı kaldırmadan sola kaydırarak 10 saniyeyi belirleyip kısalt düğmesine tıklamamız gerekiyor. Bundan sonra, kaydımıza kaldığı yerden devam edebiliriz.
Burada dikkat etmemiz gereken, seçim başlangıcı kısmında sağa ilerlemek, ileri doğru giderken, sola kaydırmak geri doğru gidecektir. Seçim sonu kısmında ise, sola kaydırarak geriye doğru, yani 5 saniye 10 salise bir dosyada 10 salise geri gitmek için, seçim sonu kısmında parmağımızı çift tıkladıktan sonra sola kaydırmamız gerekmektedir.
Bu kısımlar pratikle daha iyi anlaşılacağından, yapıldığında kolay olduğu görülecektir.
Başlangıç ve sondan, veya sadece birinden keseceğimiz zamanı belirleyip ayarladıktan sonra, ekranda sağa doğru kayarak kısalt düğmesini bulup çift tıklıyoruz. Tıkladığımızda açılan uyarı ekranında, kısalt ve vazgeç öğeleri görülecektir. Bu kısımda da kısaltı tıklıyoruz ve istediğimiz zaman birimi kaydımızdan silinmiş oluyor.
Kısaltma işleminden sonra, tekrar kaydın duraklatılmış olduğu ekrana geliriz. Bu ekranda istersek kayıt yap öğesini tıklayarak kaydımızı sürdürebiliriz, istersek de bitti düğmesini tıklayarak kaydı sonlandırabiliriz. Kaydı sonlandırdığımızda da yine ince bir ding sesi duyulur.
Bitti düğmesini tıkladığımızda, bizden sesli not dosyasına bir isim vermemizi isteyen bir ekran gelecektir. Bu ekranda istersek yazma alanına bir isim yazabiliriz, istersek de varsayılan adı kaydet düğmesine tıklayarak onaylayabiliriz. Yine aynı ekranda, sil düğmesine tıklayarak kaydı tamamen de silebiliriz.
Herhangi bir kayıt dosyası yaptığımızda, program ekranındaki kaydedilen notlar kısmında bu kayıt görünecektir. Eğer birden fazla kaydımız varsa, yine program ekranında bu kayıtlar, tarih veya dosya sıralamasına göre görünecektir. Bu dosyalardan herhangi birini çift tıkladığımızda, dosya ekranı açılacak ve karşımıza, çal/oynat, geçen süre, paylaş, sil ve düzenle gibi öğeler çıkacaktır.
Kayıt dosyası üzerindeyken, parmağımızı aşağı veya yukarı kaydırdığımızda, bu kısma özel rotor eylemlerini öğrenebiliriz. Dosya üzerinde rotor otomatik olarak eylemlere geçer ve kaydırdığımızda sil ve öğeyi etkinleştir öğelerini görürüz. Sil öğesini seçip çift tıklayarak, dosyayı doğrudan ve kısayoldan silebiliriz. Eğer öğeyi etkinleştiri seçip çift tıklarsak, dosya bilgilerinin olduğu, çalabileceğimiz, silip, düzenleyebileceğimiz veya paylaşabileceğimiz bir ekran açılacaktır.
Sesi çalmak için çal/oynat düğmesine, paylaşmak için paylaş düğmesine, düzenlemek için de düzenle düğmesine tıklamamız gerekmektedir.
Paylaş öğesini tıkladığımızda, Eğer iPhone 5, 5C veya 5S kullanılıyorsa airdrop, bu cihazlar haricindeki cihazlar ve yine 5, 5C ve 5S cihazlarında, mesaj gönder, epostala ve fazlası öğeleri karşımıza çıkar.
Fazlası öğesi seçildiğinde, bu saydığımız öğelerin yerlerinin değiştirilebileceği, çift tıklayıp uzun basarak ekranda kaydırılabileceği bir düzenleme ekranı açılacaktır. Vazgeç öğesi, anlaşılacağı üzere, göndermekten vazgeçtiğimiz anlamına gelir.
Düzenle tıklandığında, yukarıda anlatıldığı gibi, dosyada kısaltma yapabileceğimiz veya kayda devam edebileceğimiz bir ekran gelecektir. Sesli notlar uygulamasında, herhangi bir kaydı, istediğimiz anda, sürdürebiliriz. Bir kayıt dosyasını seçip düzenle dedikten sonra, kayıt yap öğesini tıklarsak, dosya sonundan kayıt devam edecektir. Kısacası, dün yarıda bıraktığınız bir kayda, isterseniz bugün kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Apple, iOS ve Mac OS X üzerindeki Apple Notlar uygulaması için kullanışlı bir şifreleme koruması yayınladı, fakat kullanması gerçekten çok kolay. Kişisel bilgilerinize fazladan bir gizlilik katmanı eklemek için iPhone ve iPad&#;de Notları nasıl Kilitleyeceğinizi öğrenin. Notlarınızı bir parolanın, Touch ID&#;nin veya Face ID&#;nin arkasına nasıl gizleyeceğiniz aşağıda açıklanmıştır.

Notes uygulaması yıllar içinde çok gelişti. Her yeni yazılım güncellemesiyle, Notlar kullanışlı ve kabiliyetli bir not alma uygulaması haline geldi. Daha da fazlası, kullanımı kolaylaştırmak için bir dizi yeni özellik sunan iOS 14 ve iPadOS 14&#;ün gelişiyle meydana geldi. Ancak, en iyi özelliklerinden biri, iPhone veya iPad&#;inizde notları kilitleyebilmesidir. Özel notlarınızı ve bilgilerinizi korumak için fazladan bir uygulamaya ihtiyacınız yok. En iyi kısmı: Yapması gerçekten çok kolay. Nasıl yapıldığını öğrenmek için okumaya devam edin.

iPhone notları şifreleme

Apple Notlar&#;a şifre koymak basittir ve bunun için yalnızca bir kez endişelenmeniz gerekir. Bir notu ilk kez kilitlemeye çalıştığınızda veya Notlar ayarlarındaki parola bölümünü ilk kez ziyaret ettiğinizde, notları korumak için otomatik olarak genel bir parola belirlemeniz istenir. İsterseniz FaceID veya TouchID yöntemlerini de kullanabilirsiniz.

Notlar uygulamasında bir şifre belirlemek için şu yolu takip edin:

  1. Notlar uygulamasını açın.
  2. Mevcut bir nota dokunun veya yeni bir not oluşturun.
  3. Sağ üst köşedeki seçenekler menüsüne dokunun.
  4. Notu Kilitle&#;ye dokunun.
  5. Bir Parola Girin. Bu, tüm notlarınız için geçerli olacaktır. Doğrulamak için aynı parolayı tekrar girin.
  6. Bir ipucu eklemek isteğe bağlıdır, ancak önerilir.
  7. Daha hızlı ve daha kolay kilit açma için parmak izi veya yüzünüzü kullanmak istiyorsanız Touch ID veya Face ID&#;yi açın.
  8. Notu kilitlemek istediğinizi onaylamak için Bitti&#;ye dokunun.

Ayarlar&#;dan bir şifre belirlemek veya mevcut şifrenizi değiştirmek için şu yolu takip edin:

  1. Ana ekranınızdan Ayarlar&#;ı başlatın. Aşağı kaydırın ve Notlar&#;a dokunun.
  2. Şifre&#;ye dokunun. Bir Parola Girin. Bu tüm notlarınız için geçerli olacaktır.
  3. Doğrulamak için aynı parolayı tekrar girin. Bir ipucu eklemek isteğe bağlıdır, ancak önerilir.
  4. Daha hızlı ve daha kolay kilit açma için parmak izi veya yüzünüzü kullanmak istiyorsanız, Touch ID veya Face ID&#;yi açık (yeşil) olarak değiştirin.
  5. Kaydetmek için Bitti&#;ye dokunun.

Touch ID ve Face ID, süreci çok daha hızlı ve daha rahat hale getirir, ancak aynı zamanda birisinin sizi sensöre dokunmaya çalışıp uyurken veya başka bir şekilde notlarınızı alması anlamına da gelir. Bir kilit animasyonu, notun güvence altına alındığını onaylayacaktır. Notun gövdesi kilitlendiğinde gizlenirken notun başlığının yine de görünür olacağını unutmamak önemlidir. (Böylece daha sonra kilidini açmak istediğinizde bulabilirsiniz.)

Başlığı dışında kilitli bir notun içinde ne olduğunu göremezsiniz, ancak istediğiniz zaman görmek, düzenlemek veya üzerinde çalışmak için kilidini açabilirsiniz. Notu açmak için &#;Notu görüntüle&#; yazısına dokunun ve şifreyi girin. iPhone veya iPad&#;inizi kilitler ya da yeniden başlatırsanız ya da Notlar uygulaması kapanır ve yeniden başlatılırsa notlar otomatik olarak kilitlenir. Ayrıca bir notu istediğiniz zaman manuel olarak yeniden kilitleyebilirsiniz.

Notlar parolanız, tüm notlarınızın kilidini açar. Değiştirmek isterseniz, tüm notlarınız için de değiştirecektir. Ayarlar uygulamasını açıp Notlar&#;a erişerek şifrenizi değiştirebilirsiniz.

Apple Notlar uygulaması şifre sıfırlama

Apple Notlar, iPhone, iPad ve Mac kullanıcıları için en iyi not alma uygulamalarından biridir. Notları bir parola kullanarak güvenli hale getirmenize olanak tanır, ancak ya Apple Notlar oturum açma bilgilerinizi unuttuysanız ne yapmanız gerekir? Unutulan Apple Notlar parolanızı nasıl sıfırlayacağınız aşağıda açıklanmıştır.

Apple Notlar parolanız, iCloud hesabınızdan ve aygıt parolanızdan ayrıdır. Apple Notlar parolanızı unutursanız Apple, notlarınıza yeniden erişim kazanmanıza yardımcı olamaz. Yapabileceğiniz şey Apple Notlar parolanızı sıfırlamaktır. Apple Notlar&#;a bağlı Touch ID veya Face ID&#;niz varsa, öncelikle erişilebilir kilitli notların içeriğini yedeklemenizi öneririz. Şifrenizi sıfırladıktan sonra, eski notlarınıza yeniden erişemezsiniz, ancak ileriye dönük notları kilitlemenize izin verir. Herhangi bir noktada eski parolayı hatırlarsanız, eski nota gidebilir ve kilidini açmak için eski parolayı girebilirsiniz. Apple Notlar, notu yeni parolayla güncelleme seçeneği sunar.

iPhone veya iPad&#;inizdeki Ayarlar uygulamasında Apple Notes şifresini sıfırlama seçeneğini bulacaksınız. Ayarlar uygulamasını açın ve &#;Notlar&#; bölümüne gidin. Aygıtınızda Ayarlar uygulamasını bulamıyorsanız Apple’ın yerleşik Spotlight Arama özelliğini kullanın. Burada &#;Şifre&#; seçeneğini seçin. Şifreyi unuttuğunuz için, &#;Şifreyi Sıfırla&#; özelliğini kullanmanız gerekecektir. Yalnızca şifreyi değiştirmek istiyorsanız, &#;Şifreyi Değiştir&#; e dokunabilirsiniz.

Apple Notlar parolasını sıfırlamaya çalıştığınızda, Apple Kimliği Parolanızı kullanarak kimliğinizi doğrulamanız gerekir. Şifrenizi girin ve &#;Tamam&#; a dokunun. Açılır pencereden, &#;Şifreyi Sıfırla&#; ya dokunarak şifreyi sıfırlamak istediğinizi onaylayın. Şimdi &#;Şifre Belirleyin&#; ekranına gireceksiniz. Buraya yeni şifreyi girin ve doğrulayın. Parolanızı tekrar unutmanız durumunda kolayca kurtarabilmeniz için küçük bir ipucu da eklemelisiniz. Ayrıntıları girdikten sonra &#;Bitti&#; ye dokunun.

iPhone notlar uygulamasında not nasıl kilitlenir?

Bir iPhone veya iPad’iniz varsa ve aldığınız notları kimse görsün istemiyorsanız bunun için iki yöntem var. Bu yöntemler ile iPhone Notlar uygulamasında bulunan notlarınızı kilitleyebilir ve bu notları FaceID veya TouchID aracılığıyla açabilirsiniz.

Koyacağınız parolayı unutmamak için bir yere not etmeyi veya 1Password uygulamasına kaydetmeyi unutmayınız. FaceID veya TouchID’nin işlemeyeceği durumlarda parolaya ihtiyacınız olacak.

iPhone notlar uygulamasında not nasıl kilitlenir?

Birinci yöntem:

  • iPhone veya iPad cihazınızda Notlar uygulamasını açın.
  • Kilitlemek istediğiniz notun üstüne gelerek sağdan sola kaydırın.
  • Kilit simgesine dokunun.

İkinci yöntem:

  • iPhone veya iPad cihazınızda anotlar uygulamasını açın.
  • Mevcut notu açın veya yeni bir not oluşturun.
  • Paylaş düğmesine dokunun.
  • Notu Kilitle seçeneğini seçin.

İşleminiz bu kadar! Artık notlarınız kilitlendi.

Kilitli notlarınızın açılması için FaceID, TouchID veya parola gerekmektedir. Bir notun kilidini açtıktan sonra tekrar kilitlemek isterseniz uygulamadan çıkın veya notun üstüne gelip kilit düğmesine basın.

iPhone veya iPad cihazınızda kilitlediğiniz tüm notlar iCloud web sayfasında ve Mac cihazlarınızda da kilitlenir.

Diğer sorun ve sorularınız için bizimle “Soru Cevap” kısmından iletişime geçebilirsiniz.


seafoodplus.info e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir