mavi ay yıldızlı bayrak ne demek / Mavi Türk bayrağı ne anlama gelir?

Mavi Ay Yıldızlı Bayrak Ne Demek

mavi ay yıldızlı bayrak ne demek

Türk Bayrağı İle İlgili Bilmeniz Gereken 7 İlginç Şey

Bayraklar ülkelerin bağımsızlığını, özgürlüğünü ve ülkeyi oluşturan bireylerin ülkesine olan bağlılığını temsil eden renkli kumaş parçalarıdır. Devletlerin sembolü olan bayraklar ulusun milli değerlerini yansıtması yönüyle de oldukça kıymetli ve özeldirler.  Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ise diğer ülkelere nazaran bayraklarına çok daha fazla tutku ve saygıyla bağlıdırlar. Türk bayrağı sadece Türkiye’de yaşayan vatandaşlar için değil tarihine gönülden bağlı olan her dünya vatandaşı için kutsal bir simgedir. Türkiye vatandaşları olarak milli sembolümüz türk bayrağı hakkında bilgilerimiz bir hayli yetersiz. Türk bayrağı hakkında merak ettiğiniz her şey bu yazıda sizi bekliyor. İşte başlıyoruz…

Türk Bayrağının Tarihi

turk-bayragi-tarihi

Osmanlılarda Türk bayrağı var mıydı? Tarihteki Türk bayrağı resimleri incelendiğinde, Kırmızı zemin üzerine hilal ve yıldız bulunan bayrağın yıldızının 8 köşeli olduğu bilinmektedir. Türk bayrağının tarihi, Osmanlılarda ilk defa 'de devletin resmi bayrağı olarak kabul edilen bu sekiz köşeli bayraktır. Bu bayrak Osmanlı Devleti'nin resmi ve umumi sembolü olarak kullanıldı. Sultan birinci Abdülmecid han zamanında 'de yıldızın beş köşeli olması kararlaştırıldı ve Osmanlı bayrağının şekli kesinleşti.

turk-bayragi

Peki, Türk bayrağının çiziminde neden ay ve yıldız kullanıldı? Bu fikir nereden geldi? Yaygın inanışa göre, Osmanlıların 'de, düşmanlarını ağır bir yenilgiye uğrattığı Kosova savaşından sonraki gece; savaş alanında oluşmuş kan gölünün üzerinde gökyüzünden yansıyan hilal ve yıldız yan yana görünmesinden ilham alınarak tasarlandığına inanılmıştır. Böylece sultan II Murad bu simgeyi devlet bayrakları arasında kullanmaya başlamıştır.  Bir diğer efsanede Türk bayrağının tarihi Osmanlı Devletinin kurucusu Osman bey’in rüyasında göğsünde bir hilal ile yıldızın belirdiğini ve göğsünün büyümeye başladığını görmesine bağlanmıştır. Bu rüyayı devletinin cihana hükmedecek kadar büyüyeceğine bağlamış ve bayraklarında kullanmaya başlamıştır.

turk-bayragi-yuzuk

Türk Bayrağının Çizimi

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ile beraber de 29 Mayıs tarihinde Türk bayrağı şekli kararlaştırılmış, 25 Ocak tarihinde Türk bayrağı boyutları, ebatları ve oranları Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmiştir. Böylece Türk bayrağı resmileştirilmiştir. Buna göre kullanılan Türk bayrağı ölçüleri aşağıdaki gibidir;

Türk Bayrağının Anlamı

Türk bayrağında kullanılan 8 köşeli yıldızın zaferi temsil ettiği bilinmektedir. Abdülmecid tarafından ilk defa kullanılmaya başlanılan ve günümüzde de kullanılan 5 köşeli yıldız ise insanı temsil etmektedir.  Türk bayrağında kullanılan hilal şeklindeki ay, İslam dinini kimilerine göre de eski Türk inanışı olan Gök Tanrı inancını temsil eder. Tüm bu anlamların üzerinde Türk bayrağı geçmişten günümüze bu topraklar üzerinde yaşayan çeşitli inanış ve kökenlerden gelen milyonlarca insanı kucaklaması ve tek bir millet olma ruhunu kazandırması yönüyle kutsaldır.

Türk Bayrağının Rengi

Türk bayrağı rengi itibariyle de milletimiz için oldukça mitolojik ve destansıdır. Türk bayrağı hangi renktir sorusunun yanıtı kırmızı değil al bayraktır.  Oğuz/Türkmen boylarının çok eskiden beri al renkli börkler giydiği bilinmektedir. Al renk adı kutsallık içerdiği içindir ki, Türkler, "kırmızı bayrak" değil "al bayrak," "kırmızı kan" değil "al kan," demişlerdir.

turk-bayragi-kolye

Türk Bayrağı İle İlgili Şiirler

Böylesine kutsal bir simge üzerine elbette ki çok sayıda şiir yazılmıştır. Bu şiirler arasında en bilineni şair Arif Nihat Asya’nın kaleme aldığı o destansı dizelerdir.

Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü,

Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü,

Işık ışık, dalga dalga bayrağım!

Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım.

Yine İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un “Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Vatan uğrunda ölen varsa vatandır” sözleri de bayrak ile ilgili söylenmiş en güzel sözler arasında yer alır.

En Büyük Türk Bayrağı

en-buyuk-turk-bayragi

En Uzun Türk bayrağı, Ankara Cebeci'deki yıl parkındadır. metrekare büyüklüğündeki en yüksek Türk bayrağının direk uzunluğu metredir. En büyük Türk bayrağı ise Mersin'in Toroslar Belediyesince, yaklaşık 5 ton boya kullanılarak Toros dağlarının kente bakan yüzünde işlenen, metrekare alanı kaplayan Türk bayrağıdır.

Türk Bayrağı Ne Zaman Yarıya İndirilir?

Bayrakların yarıya indirilmesi geleneği eski deniz savaşlarına kadar uzanmaktadır. Savaş sonrası yenilen gemi, galip tarafın bayrağını asıyordu. Bunu yapabilmek için de kendi bayrağını yarıya çekerek, üstte yer bırakmak zorundaydı.

Hangi ulustan olursa olsun denizde birbirinin yanından geçen gemilerin, geçiş süresince bayraklarını yarıya indirme geleneği, bir saygı ifadesi olarak günümüzde de devam etmektedir.

Milli yas günlerinde, önemli devlet adamlarının ölümünde bayraklar yarıya iner. Başka ülkeler de mateme katılmak için bayraklarını yarıya indirebilirler. Bu uluslararası bir gelenek haline gelmiştir.

10 Kasım Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm günü olduğundan yurdumuzda bayraklar yarıya indirilir. Bunun yanı sıra, ülkemizde yaşanan terör olayları, maden kazaları ya da doğal felaket durumlarında milli yas ilan edilmiş ve bayraklar yarıya indirilir. Bu duruma birçok ülke de katılarak bayraklarını yarıya indirerek milli yas ilan ederler.

turk-bayragi-yuzuk

Türk Bayraklı Yüzükler

Anı Yüzük olarak şanlı bayrağımızın sembolü olan ay yıldızı gümüş aksesuarlarımızda sıklıkla kullanmaktayız. ayar gümüşten üretilen ay yıldız yüzükler milli değerlerine bağlı erkeklerin tarzlarını tamamlamada kendilerine yardımcı olabilir. Yine aynı şekilde dilerseniz yüzük yerine gümüş ay yıldız kolyeleri de tercih edebilirsiniz.  29 Ekim, 23 Nisan gibi ulusal kutlamalarda ya da yas günlerinde kişiler ay yıldız yaka rozeti takarlar böyle günlerde bayrağa saygı ve bağlılık bu aksesuarlarla yeniden gösterilir.

BONUS: En Güzel Türk Bayrağı Resimleri

en-guzel-bayrak-resimleri

Yazımıza en güzel Türk bayrağı resimleri ile son veriyoruz. Siz de Anı Yüzük’e gelin! Şanlı bayrağımızın sembollerinin kullanıldığı ayar gümüş aksesuarlara göz atın! Ücretsiz kargo ve kapıda ödeme imkanı ile kolayca sahip olun.

Ülke Bayraklarının Anlamları ve Hikayeleri

Bayrak, her ülkenin kendi değerini, kültürünü ve geçmişini sembolize eder ve o ülkeyi biricik kılar. Dünya bayrakları genelde aşina olduğumuz semboller olsa da ilk bakışta tüm bayraklar ne anlama gelir bilebilmek zordur. Yolcu ekibi olarak sizler için ülke bayraklarının anlamları ve hikayeleri nelermiş araştırdık ve detaylı bir yazı hazırladık.

İçindekiler

Siz de Yolcu&#;ın araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak bu ülkeleri keşfetmeye ne dersiniz? 

 

Türk Bayrağı anlamı

Türkiye Cumhuriyeti Bayrağı

Türkiye Cumhuriyeti&#;nin ulusal bayrağı olan Türk bayrağı, Anayasasının 3. maddesine göre, &#;şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.&#; Beyaz ay yıldızlı kırmızı bayrak anlamı; savaş esnasında şehitlerin kanları göl oluşturur. Bayraktaki kırmızı renk şehit kanlarını sembolize eder. Gölün yüzeyine yansıyan ay ve yıldız ise bayrağımızdaki ay ve yıldız olarak temsil edilir.

Ülke bayraklarının hikayeleri, Almanya bayrağı

Almanya Federal Cumhuriyeti

Almanya’nın bayrağını siyah, kırmızı sarı renkler oluşturuyor. yıllarında Napolyon&#;a karşı verilen savaşta Prusya yüksek oranda para ve asker kaybetti. Böylece, Lützow adı verilen gönüllü askeri birlik önderliğinde çoğunluğu üniversite öğrencilerinden oluşan Freikorps birliği kuruldu.

Yoksulluk yüzünden farklı renklerde olan askerî üniformalar, komple siyaha boyanınca sarı düğmelerin altında kalan kırmızı kısım, bugünkü Almanya bayrağını oluşturdu. 7 Haziran &#;de alınan kararla renklerin anlamları Beraberlik, Hak ve Özgürlük şeklinde nitelendirildi.

Siyah, kırmızı sarı bayrak, millî ve resmî olarak ikiye ayrılıyor. 23 Mayıs &#;da kullanılmaya başlanan millî bayrak, ülkenin sivil bayrağıdır. Ortasında kartal olan bayrak ise Almanya’nın resmî bayrağıdır ve devlet kurumları tarafından kullanılır.

Brezilya Bayrağı

Brezilya Federal Cumhuriyeti

Yeşil sarı mavi renklerden oluşan bayrak, Brezilya’daki geniş orman ve toprakları fon rengi olarak benimsiyor.

Ortadaki sarı eşkenar dörtgen Brezilya’nın büyük altın rezervlerini temsil ediyor.
Merkezdeki mavi kürenin ortalayan beyaz şeritteki “Ordem e Progresso” ifadesi, huzur ve kalkınma anlamına geliyor.

Mavi kürenin içindeki 27 adet yıldız ise Brezilya’daki 27 federal eyaleti simgeliyor. Ayrıca 27 yıldızın dizilişi de rastgele olmamakla birlikte astronomik temellere dayanıyor.

ülke bayraklarının anlamları, Fransa Bayrağı

Fransa Cumhuriyeti

Kırmızı mavi beyaz bayrak olarak da adlandırabileceğimiz Fransız bayrağı, tarihteki en köklü bayraklardan biridir. Beyaz renk, kralı temsil eder ve aynı zamanda Fransız Devrimi’ne kadar hükmeden Bourbon Hanedanı’nın geleneksel rengidir. Kırmızı ve mavi renk ise Fransa’nın başkenti Paris’i simgeliyor. Ayrıca kırmızı ve mavi, Fransız Devrimi’nde mücadele eden devrimcilerin de rengidir. Kırmızı mavi ve beyaz rengin birleşimi ise adaleti ve eşitliği simgeliyor.

Not: Bazı bayrakları yan çevirdiğinizde başka ülkenin bayrağını elde edersiniz. Örnek olarak Hollanda ve Fransa bayraklarını verebiliriz. Ancak dikkat ederseniz, iki bayrak da farklı renk tonlarındadır. Nitekim Hollanda bayrağının mavisi kobalt, kırmızı rengi ise parlak vermilyondur.

Çekya Bayrağı

Çekya

Çekya bayrağı, eski Çekoslovakya bayrağının aynısıdır. Çekoslovakya&#;nın dağılmasından sonra Slovakya’nın kendine yeni bayrak uyarlamasına rağmen Çekya tarihî bağlardan dolayı bayrağını değiştirmemiştir. Kırmızı ve beyaz Çekya bayrağının ana renklerini oluşturuyor ve aynı zamanda Bohemya bayrağında yer alıyor.

Çekya bayrağına uzun sürenin ardından, Polonya bayrağıyla aynı özellikleri taşıması ve Avusturya bayrağıyla aynı renklere sahip olması sebebiyle mavi kısmı ekledi. Çekoslovakya Millet Meclisi 30 Mart ’de resmi bayrağını kırmızı, mavi, beyaz bayrak olarak onayladı.

Ülke bayraklarının anlamları ve hikayeleri, Rusya Bayrağı

Rusya Federasyonu

Beyaz, mavi, kırmızı renklerden oluşan Rusya bayrağının renkleri, Panslavizm siyasetini temsil eder. Rusya bayrağındaki beyaz renk Tanrı&#;yı, mavi hükümdarı ve kırmızı ise halkı simgeler.

Hollanda Bayrağı

Hollanda Krallığı

Kırmızı, beyaz mavi bayrak İspanya ve Hollanda’nın bağımsızlıkları için mücadele verdiği 80 Yıl Savaşları sonrasında ortaya çıktı. Orijinal renkleri turuncu, beyaz mavi olan bayrak o yıllara kadar Prens’in Bayrağı yani Prinsenvlag olarak anılıyordu.

Hollanda bağımsızlığını, milliyetçilerin lideri olan Orange Hanedan Prensi I. William önderliğinde İspanya’dan geri aldı ve böylece I. William, ülkenin vekili oldu. I. William’ın yönetimiyle ortaya çıkan Prinsenvlag, turuncu, beyaz mavi renkli bayraktı. Ama zaman içerisinde turuncu kısım, kırmızıya dönüştü.

Bu konuda çeşitli görüşler bulunuyor ve kimileri turuncu renk pigmentlerinin zamanla kırmızıya döndüğünü iddia ediyor. Öte yandan kimileri ise yüzyılın ortalarında Hollanda ve İngiltere’nin imzaladığı savunma antlaşması sonucu, Orange Hanedanı’nın artık ülkeyi yönetemeyeceğini kabul etmesiyle onlara ait olan turuncu rengin kaldırıldığını öne sürüyor.

On sekizinci yüzyılın sonundaki ihtilal sonucunda Fransa, Hollanda’yı fethederek Prens’in Bayrağı’nı tamamen yasakladı. Fransızlar yeni bayrağın kendi bayraklarına benzemesini istedikleri için Hollanda’nın resmi bayrağını kırmızı, beyaz mavi bayrak olarak değiştirdiler.

’te Hollanda bağımsızlığını kazandıktan sonra Prinsenvlag bayrağını kullanmaya başlamasına rağmen kırmızı beyaz mavi bayrak kullanımdan kalkmadı. Hollanda ’te resmi bayrağın kırmızı beyaz mavi bayrak olmasını kararlaştırdı. Fakat günümüzde resmi bayramlarda hala turuncu, beyaz mavi bayrak kullanılıyor.

Portekiz Bayrağı, ülke bayraklarının anlamları ve hikayeleri

Portekiz Cumhuriyeti

Kırmızı, yeşil bayrak Portekiz Devrimi’ni temsil eder ve bayraktaki yeşil renk ise umudu simgeler. Yeşil ve kırmızı kısmın ortasındaki beyaz kalkanın üzerinde beş beyaz noktalı ve beş adet ayrı mavi arma bulunur.

Portekiz bayrağındaki mavi kalkanlar, ülkenin ilk kralı Alfonso Henriques&#;in İsa&#;dan aldığı ilahi yardımla beş Faslı krala karşı kazandığı zaferi simgeler. Armaların üzerindeki beş nokta ise İsa&#;nın beş yarasını ve nitekim armada bulunan çaprazlık da Hristiyanlığı sembolize eder. Armanın üzerindeki kırmızı alana yerleştirilen 7 kale sembolü ise Algarve&#;yi de içeren Portekiz topraklarını işaret eder.

Arka plandaki sarı simge ise ilkel navigasyon aleti olan armillery sembolüdür. Sembol, kırmızı yeşil bayrak üzerinde deniz keşfini başlatarak Portekiz&#;in sömürge imparatorluğu olmasını sağlayan Prens Henry Navigator&#;un anısını yaşatır.

Maldivler Bayrağı

Maldivler

Bayraktaki ana renk olan kırmızı, ulusun geçmiş, bugün ve gelecekteki kahramanlarını sembolize ediyor. Kırmızı tabanın üzerindeki yeşil dikdörtgen bölüm Maldivler’deki hindistan cevizi ağaçlarını ve adayı, beyaz hilal ise İslam inancını temsil ediyor.

Bangladeş Bayrağı, Ülke bayraklarının anlamları ve hikayeleri

Bangladeş

Bangladeş bayrağının yeşil zeminli olması ülkenin verimli topraklarını simgeliyor. Bunun yanı sıra zemin üzerindeki kırmızı yuvarlak ise bağımsızlık uğruna katlanılan zorlukları temsil ediyor.

İtalya Bayrağı, ülke bayraklarının anlamları ve hikayeleri

İtalya Cumhuriyeti

İtalya, yeşil beyaz ve kırmızı bayrak renklerini &#;lerin sonunda bir akım olarak Fransa’nın etkisiyle seçti. Genel görüşe göre yeşil renk doğayı, beyaz Alplerdeki karı, kırmızı ise İtalyan Bağımsızlık Savaşı&#;nda akan kanı temsil ediyor. Dindar görüşlere göreyse yeşil renk umudu, beyaz kaderi, kırmızı ise hayırseverliği sembolize ediyor.

Bulgaristan Bayrağı, ülke bayraklarının anlamları ve hikayeleri

Bulgaristan

Bulgaristan bayrağı, eşit kalınlıkta alt alta sıralanan beyaz, yeşil ve kırmızı renkli 3 çizgiden oluşur. Bayraktaki beyaz renk barışı, yeşil ise ülke topraklarının verimliliğini, kırmızı da toplumun cesaretini simgeler.

Beyaz, yeşil, kırmızı bayrak, yüzyılda Panislavizm etkisiyle farklı renklerden oluşuyordu. Ortadaki yeşil şerit maviydi ve bayrak Rusya bayrağına benziyordu. &#;de Osmanlı Devleti&#;nden ayrılan Bulgaristan, tarım ülkesi olarak temsil amacıyla mavi çizgiyi yeşil olarak değiştirdi.

Ayrıca bu yıllarda bayrağın üst köşesinde devlet nişanı yer alıyordu. Nişanda, başaklar, şahlanmış aslan, beş köşeli yıldız, Bulgar Prensliği’nin ilan edildiği ve Komünist Parti&#;nin iktidara geldiği tarihi yer alıyordu. Bulgaristan, yılında devlet nişanını kaldırarak bayrağa bugünkü şeklini verdi.

Hindistan Bayrağı

Hindistan

Kültürel zenginlikler ve hoşgörü ülkesi olan Hindistan, farklı dinden pek çok insan bir arada yaşıyor. Safran sarısı, beyaz yeşil bayrak da bünyesinde tam anlamıyla bu esintileri barındırıyor.

Hindistan bayrağındaki yeşil renk Müslümanları simgeliyor. Ayrıca safran sarısı Hinduları ve ortadaki beyaz ise bu iki inanç arasındaki barışı temsil ediyor. Bayrağın merkezinde bulunan mavi yuvarlakta günün 24 saatini ifade eden 24 adet mavi çubuk bulunuyor.

Ülke bayraklarının anlamları ve hikayeleri, Yunanistan Bayrağı

Yunanistan

Yunanistan bayrağındaki mavi renk gök ve denizi, simgeliyor. Bunun yanı sıra bayrağın sol üst köşesindeki haç sembolü Ortodoks kilisesini temsil ediyor. Rüzgarlı havadaki mavi beyaz bayrak dalgalanması Yunanlılara Ege Denizi&#;ni çağrıştırıyor. Yatay 9 adet çizgi, Osmanlı zamanında İmparatorluk’tan talep ettikleri 9 isteği yansıtıyor.

Arjantin Bayrağı

Arjantin

Arjantin Özgürlük Hareketi’nin lideri Manuel Belgrano, günümüzdeki açık mavi beyaz bayrak kombinasyonlarını ilk kez kullandı. Renkler anlamlarını Rosario Savaşı esnasında mavi gökyüzü üzerinde bulunan beyaz bulutlardan alıyor. Merkezdeki güneş ise savaş esnasında gökyüzünde parlayan Mayıs güneşini temsil ediyor.

İsrail Bayrağı

İsrail

Beyaz zeminden oluşan İsrail bayrağının alt ve üst kısmında mavi iki tane şerit var. Ek olarak bayrağın merkezinde Yahudiliğin sembolü olan Davut yıldızı yer alıyor. Bayrağın üzerindeki iki mavi şerit ise iki nehri simgeliyor.

Davut yıldızının iki şerit arasında merkezde olması, Tevrat’a göre Tanrı tarafından vadedilmiş toprakların İsrailoğulları&#;na ait olduğunu gösteriyor. Tevrat&#;ta bu iki nehir arasında bulunan ve Kenan ülkesi olarak adlandırılan yerin konumu belirsiz. En yaygın kanı, Nil ve Fırat nehirleri arasında olduğu.

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Ülkelerin Bayrakları ve Anlamları

Devletler özgürlüğünü kanıtlamak için bazı simgeler bulmaya başladı. Bunların başında da bayrak gelmektedir. Her bayrağın kendine özel anlamı bulunmaktadır. Bizler de bu içeriğimizde sizler için ülke bayraklarını ve bu bayrakların anlamlarını derledik.

İşte tüm şeffaflığıyla ülke bayrakları ve anlamları;

1. Türkiye Cumhuriyeti

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Kırmızı zemin üzerine hilal ve yıldız bulunan bayrak, Osmanlılarda ilk defa 'de devletin resmi bayrağı olarak kabul edildi. Ancak bu bayraktaki yıldız, sekiz köşeliydi. Bu bayrak Osmanlı Devleti'nin resmi ve umumi sembolü olarak kullanıldı. Sultan l. Abdülmecid Han zamanında 'de yıldızın beş köşeli olması kararlaştırıldı ve Osmanlı bayrağının şekli kesinleşti. Efsaneye göre bayraktaki kırmızı kan kırmızısıdır ve şehitlerin dökülen kanlarını temsil eder. Gece yarısı bu kanların üzerine yansıyan hilal biçimindeki ay ve bir yıldızla beraber Türk Bayrağının görüntüsü oluşur.

2. Almanya

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Bayrağında kırmızı renk bulunan ülkelerden biri Almanya'dır. Almanya bayrağı siyah, sarı ve kırmızı olmak üzere 3 renkten oluşmaktadır. Renklerin anlamı "Beraberlik, Hak ve Özgürlük" olarak belirlenmiştir. Bayrağın bugünkü halini alması efsaneye göre, çeşitli renklerdeki askeri üniformalar maddi sıkıntılardan dolayı siyaha boyanmak zorunda kalmış olması, siyaha boyanınca sarı düğmelerin altlarındaki bez parçasının kırmızı kalması bugün Almanya bayrağını oluşturan renklerin geçmişi olarak kabul edilir.

Almanya'da gezilip görülmesi gereken yerleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

3. Amerika Birleşik Devletleri

Ülke Bayrakları ve Anlamları

ABD bayrağı kırmızı, beyaz ve mavi renklerden oluşur. Toplamı 13 olan şeritlerin altısı beyaz, yedisi kırmızıdır. Bu şeritler ülkenin kuruluş döneminde Birleşik Krallığa başkaldıran Onüç Koloni'yi simgelerler. Sol üst köşede mavi dikdörtgenin içindeki 50 adet yıldız ülkenin eyaletlerini simgeler. On üç Koloni ABD'nin kurucu devletleridirler. Beyaz: saflık ve temizliği, kırmızı kahramanlık ve cesareti, mavi azmi ifade etmektedir.

4. Azerbaycan

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Azerbaycan bayrağı mavi gök rengi, kırmızı ve yeşil yatay şeritlerden oluşmuştur ve kırmızı zemin üzerinde ak renkte sağa bakan bir hilal ve sekiz köşeli bir yıldız bulunmaktadır. Bayraktaki gök renk Türklüğü, yeşil renk İslamiyet'i, kırmızı renk ise uygarlığı temsil etmektedir.

Azerbaycan'da gezilip görülmesi gereken yerleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

5. Birleşik Arap Emirlikleri

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Birleşik Arap Emirlikleri, simgesel renkleri olan kırmızı, yeşil, beyaz ve siyah bu bayrakta da bulunur. Yeşil bereket, beyaz ülkenin tarafsızlığı, siyah ise ülke sınırları içerisindeki yer altı kaynaklarını temsil etmektedir.

6. Birleşik Krallık

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Bayrak mavi zemin üstünde beyaz bir çarpı ve artı onların üstünde de kırmızı bir çarpı ve artı bulunmaktadır. Sivil bayrakta zemin kırmızı, Hükümet bayrağında mavi, Gemi bayrağında beyaz olur. Ancak gemi bayrağında beyaz zeminin yanı sıra zeminin üstünde kırmızı bir artı bulunur. Birleşik Krallık bayrağı ise artının sol üstünde bulunur.

7. Çin Halk Cumhuriyeti

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Çin Halk Cumhuriyeti Bayrağında kırmızı renk bulunan ülkelerin başında gelmektedir. Bu nedenle ülkede "Kırmızı Bayrak" olarak adlandırılmış, kırmızı rengin üzerine bayrağın sol köşesinde bulunan sarı renkli bir büyük ve dört küçük yıldızdan oluşmaktadır. Kırmızı renk komünizmin ve Çin Han Ulusu'nun simgesi olarak kullanılmakta olup, büyük sarı yıldız komünist partinin önderliğini ifade etmektedir. Büyük sarı yıldızın sağ tarafında kavisli bir şekilde bulunan dört küçük yıldız ise ülkede var olan dört sınıfı temsil etmektedir.

8. Ermenistan

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Ermenistan bayrağı, kırmızı, mavi ve turuncu üç eşit genişlikli yatay şeritten oluşmaktadır. Tarih boyunca Ermenistan'ı simgeleyen bayraklar birçok kez değişmiştir. Geçmişte Ermenistan'da hüküm süren her bir hanedan ailesi kendi bayrağına sahip olduğu için, genelde üzerlerinde farklı hayvan sembolleri bulunan bu bayraklar Ermenistan'ı temsil etmiştir. Bunun yanı sıra yüzyılda Sovyet egemenliği altında da birçok kez bayrak değişikliğine gidilmiştir.

9. Fransa

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Fransız Devrimi'nin resmi sloganı olan Eşitlik, Kardeşlik, Hürriyet sözünün bayrakta temsil edildiği görüşüdür. Fransa bayrağındaki mavi renk Hürriyet, beyaz renk Eşitlik ve kırmızı renk Kardeşlik anlamına gelir.

İran İslam Cumhuriyeti

Ülke Bayrakları ve Anlamları

İran bayrağı üç eşit büyüklükteki yatay çizgilerden oluşur; üst şerit yeşil, ortadaki beyaz ve alt şerit kırmızı. Beyaz şerit kenarlarında stilize yazıları vardır. Beyaz şerit ortasında ve bayrak merkezli, hanedanlığı temsil eden, dört hilal ve bir kılıçtan oluşan bir sembol yer almaktadır. Yeşil şerit İslamı sembolize eder ve beyaz saflığı ve barışı temsil eder. Kan kırmızısı bir şerit ise yiğitliği sembolize eder. Bir bütün olarak stilize amblemi, Allah olarak okunur.

İspanya

Ülke Bayrakları ve Anlamları

İspanya'nın bayrağı üstten alta olmak üzere üç yatay şerit ve bu şeritlerin renkleri sırasıyla kırmızı, sarı ve kırmızıdır. Sarı şeridin üstünde gönder tarafında arma yer alır. Arma, Herkül Sütunlarının çevrelediği kraliyet mührünü kapsar. Sütunlar, Cebelitarık Boğazının bitimindeki her iki tarafta bulunan Cebelitarık ve Ceuta burunlarını temsil eder.

İsrail

Ülke Bayrakları ve Anlamları

İsrail'in bayrağı beyaz zemin üzerinde iki yatay mavi şerit arasında aynı mavi renkte bir Davut Yıldızı'ndan oluşur. Anlamı, "dinimizden kopmayarak Davut'un kalkanı bizi de korusun" demektir. Bayraktaki iki mavi çizgi Fırat ve Nil nehirlerini temsil ettiği belirtilen görüşler arasındadır.

İtalya

Ülke Bayrakları ve Anlamları

İtalya bayrağındaki her renge bir anlam atfedilmeye çalışıldığında genelde yeşilin doğayı, beyazın Alplerdeki karı, kırmızının da İtalyan Bağımsızlık Savaşı'nda akan kanı temsil ettiği söylenir. Daha dindar bir açıklamaya göre ise; yeşil umudu, beyaz kaderi, kırmızı de hayırseverliği temsil eder.

İtalya'da gezilip görülmesi gereken yerleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Japonya

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Japonya bayrağındaki kırmızı daire ülkeden doğan güneş ifade eder. Ülkenin adı 'güneşin kaynağı' anlamına gelen Japonya'da güneş, milli simgelerin en önemlilerinden biridir. Japon mitolojisine göre güneşin tanrıçası Amaterasu da Japon tanrılarının kraliçesi ve Japon imparator hanedanının anasıdır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı, beyaz fon üzerine üstte ve altta olmak üzere iki, kırmızı, boydan boya şerit ile, ortada kırmızı renkli ay yıldızdan oluşan bayraktır. KKTC bayrağının simgelediklerine ilişkin resmi bir açıklama yoktur. Bazı kaynaklara göre ay yıldız Türklüğü, kırmızı renk Kıbrıslı Rumlarla meydana gelen çatışmalarda dökülen Kıbrıslı Türk kanını, beyaz barışı, üstteki kırmızı şerit Türkiye'yi, alttaki kırmızı şerit Kuzey Kıbrıs'ı ve şeritlerin düz ve paralel olması "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin sonsuza kadar süreceğini" simgelemektedir.

Kuzey Kore

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Kuzey Kore bayrağındaki beyaz çember içindeki kırmızı yıldız komünizmin sembolüdür. Bayrağın zeminindeki kırmızı renk devrimci vatanseverliği, mavi renkli şeritler bağımsızlık, barış ve kardeşlik idealleri için mücadele eden dünya halklarını, beyaz şeritler ise Kore ulusunun uzun tarihe yayılan kültürel bütünlüğünü simgeler.

Güney Kore

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Güney Kore bayrağının anlamı, eşit olarak ve kusursuz bir dengeyle ikiye bölünmüş olan ortasındaki teğet ;çemberinden alır. Bayrağın dört köşesindeki üçlü çizgiler karşıtlık ve uyumu anlatır. Sol üst köşedeki üç kesiksiz çizgi cennet ve gökyüzünü, sağ üst köşedeki iki kesikli çizgi arasındaki kesiksiz çizgi suyu, sol alt köşedeki iki kesiksiz çizgi arasındaki kesikli çizgi ateşi, sağ alt köşedeki kesikli çizgiler ise yeryüzünü simgeler. Bayrağın bütünü, Kore halkının evrenle uyum içinde yaşama ülküsünü anlatır.

Mısır

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Mısır bayrağı yatay olarak sıralanmış kırmızı, beyaz, siyah renkleri barındırır. Beyaz şeridin üzerinde amblem olarak Selahattin Eyyubi'nin altın kartalını barındıran bayraktır. Söz konusu pan-arabik renkler yılında benimsenmiştir.

Rusya

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Rusya'nın bayrağı, panslavizm renkleri olan mavi, beyaz ve kırmızıdan oluşmaktadır. Beyaz tanrıyı, mavi hükümdarı, kırmızı ise halkı sembolize etmektedir.

Suriye

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Suriye bayrağı, geleneksel Pan-Arabizm renklerinden oluşmaktadır. Kırmızı renk hanedanlığı, siyah renk Abbasileri ve Araplığı simgelemektedir. İki yeşil yıldız Suriye halkını temsil etmektedir.

Yunanistan

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Yunanistan bayrağı mavi ve beyaz olmak üzere iki renkten oluşmaktadır. Efsaneye göre bayrağın mavi ve beyazının Ege Denizi'ni ve dalgalarının köpüklerini temsil ettiği söylenir. Ayrıca mavi Helen Uygarlığı'nın rengidir. Yunan Bağımsızlık Savaşı'nda mücadele eden denizcilerin mavi ve beyaz renklerinde giysiler giydikleri de bilinmektedir.

Brezilya

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Yeşil renk ülkenin geniş ormanlarını ortadaki sarı eşkenar dörtgen, Brezilya'nın büyük altın rezervlerini simgeler. Kürenin ortasından geçen bantta "Ordem e Progresso" yazar. Bunun anlamı da huzur ve kalkınmak demektir. Kürenin içinde 27 adet yıldız bulunur. Bunlar Brezilya'da bulunan 27 federal eyaleti temsil etmektedir. Ayrıca bu yıldızların dizilişi rastgele değildir. Astronomik temellere göre yapılmıştır.

Afrika

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Afrika bayrağı, Kırmızı kanı, mavi gökyüzünü simgeler. Yeşil ülke topraklarını, siyah ise kendi halkını, beyaz da Avrupalıları temsil eder. Sarı ise altın ve ülkede bulunan doğal kaynakları simgeler. Bayraktaki 'y' formatı ise iki farklı ırkın birleşimini temsil eder.

Hindistan

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Turuncu cesareti ve fedakarlığı, beyaz barış ve dürüstlüğü, yeşil kahramanlık ve sadakati temsil etmektedir. Hindistan bayrağının ortasındaki yuvarlak simge ise Budizm inancındaki Çakra'dır.

Meksika Devletleri

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Bayrakta bulunan yeşil renk, beyaz renk birliği, kırmızı renk ise kahraman halkının ülkesi için akıttığı kanı simgeleri. Meksika bayrağının tam ortasında bulunan devletin armasında kartal bir yılanı yerken gösterilmektedir.

Portekiz Cumhuriyeti

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Kırmızı bölümü, Portekiz devrimini temsil etmektedir. Yeşil renk umudu simgeler. Armadaki çapraz yerleşim, Hristiyanlığı temsil eder. Mavi kalkanlar, Portekiz'in ilk kralı, Alfonso Henriques'in İsa'dan alınan ilahi yardımla beş Faslı krallara karşı olan zaferini sembolize etmektedir. Ayrıca bu beş kalkan İsa'nın beş yarasını da simgelemektedir.

Suudi Arabistan Krallığı

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Arapça "لا إله إلا الله محمد رسول الله " yani "La İlahe İllallah Muhammedun Resulullah" yazmaktadır. Arka plandaki yeşil renk İslam'ı ve Suudi Arabistan'ı yöneten Suud ailesini, Suudi Arabistan ordusunun gücünü ve cesaretini temsil etmektedir. Yeşil bayrak denildiğinde akla Suudi Arabistan Krallığı'nın bayrağı gelir.

Arjantin

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Arjantin bayrağı, Açık mavi-beyaz kombinasyonlarını ilk olarak özgürlük hareketinin lideri Manuel Belgrado kullanmış. Rosario Savaşı'nda bu renkler ilk defa görülmüştür. Savaş esnasında gökyüzü üzerinde beyaz bulutlar ve pırıl pırıl Mayıs güneş bulunuyormuş. Bayrağın anlamı da buradan gelmektedir.

Afganistan Bayrağı

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Afganistan'ı yöneten geçici hükümet tarafından tasarlanmıştır. yılları arasında monarşi ile yönetilen dönemde kullanılan bayrağa oldukça benzeyen bayrağın eski tasarımından farkı ise ortada bulunan amblemin üst kısmına yazılan şehadet yazısıdır.

Cezayir

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Zemini ortadan ikiye bölen iki şerit bayrağın tam ortasında kalacak şekilde yerleştirilmiş hilal ve yıldızdan oluşan Cezayir bayrağının, ortadan ikiye bölünmüş bayrağındaki, bakan kişinin sağında kalan beyaz bölümü barışı, solda kalan yeşil kısım ise Cezayir askerlerinin Cezayir Bağımsızlık Savaşı için yaptıkları mücadeleler sırasında döktükleri 'şehit' kanlarını temsil etmektedir.

Bulgaristan

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Sırasıyla beyaz, yeşil ve kırmızı renkli üç eşit kalınlıkta çizgiden oluşur. Bulgaristan Cumhuriyeti'nin resmi bayrağıdır. Beyaz barışı, yeşil Bulgaristan topraklarının verimliliğini, kırmızı da insanlarının cesaretini temsil etmektedir.

Çek Cumhuriyeti

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Eski Çekoslavya bayrağının aynısıdır. Çekoslovakya'nın dağılışı sonrası Slovakya kendine yeni bir bayrak uyarlarken, Çek Cumhuriyeti tarihi bağlardan dolayı bu bayrağı korumuştur.

Filistin

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Şerif hüseyin tarafından 'daki Osmanlı Devleti'ne karşı yapılan arap ayaklanmasının sembolü olarak tasarlanmıştır. Ardından yılında bayrak Filistin Kurtuluş Örgütü tarafından Filistin halkının bayrağı olarak ilan edilmiştir. Bayrak üç eşit boyutta şeritten oluşur. Bunu soldan en uç noktası bayrağı ortalayacak şekilde duran bir ikizkenar üçgen tamamlar. Bayrak Batı Sahra ve Ürdün'ün bayraklarına çok benzer.

Kanada

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Kanada bayrağı ilk defa 15 Şubat 'da kullanılmaya başlamıştır. Bayraktaki kırmızı-beyaz renk gelenekten geliyor. Kullanılan yaprak da akçaağaç yaprağıdır.

Bahreyn

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Bahreyn bayrağının, beyaz bölümünün kırmızı tarafın içine giren her bir çıkıntısı İslam'ın beş şartından birini simgelemektedir. Zemin rengi kırmızı ise, tarih boyunca İran liman kentlerinin geleneksel rengi olmayı başarmıştır.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Türk ressam İsmet Güney tarafından çizilmiştir. Barışı simgeleyen beyaz zemin üzerine Kıbrıs adasının haritası, antik çağlardan beri iletilen ve adaya adını veren bakır madenlerini simgeleyen sarı renkle temsil edilmiştir. Haritanın altında yine barışı temsil eden ve adada bol miktarda bulunan zeytin dalı bulunmaktadır.

Lübnan Bayrağı

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Lübnan bayrağının sahip olduğu renklerin farklı anlamları vardır. Kırmızı renk ülkenin bağımsızlığı için kendini feda eden insanların kanlarını temsil etmektedir. Beyaz renk barışı ve Lübnan dağlarında bulunan karı temsil etmektedir. Ortadaki sedir ağacı ise ebediyeti ve istikrarı simgelemektedir.

Bhutan

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Bayrağın ortasındaki Ejderha 'lü yıllardan beri ülkede kullanılan bir simgedir. "Druk" ismiyle çağrılmaktadır. Ejderhanın beyaz rengi ise saflığı simgelemektedir. Sarı rengin anlamı ülkenin laik yönetimidir. Turuncu renk ise ejderha tapınakları ve Budist inancı temsil etmektedir. Ejderhanın dört ayağında taşıdığı değerli taşlar ise refahı simgeler. Ayrıca bayrağında ejderha kullanan iki ülkeden biridir. Diğeri ise Galler ülkesidir.

Umman

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Umman'ın ulusal bayrağı, yukarıdan aşağıya sırasıyla beyaz, kırmızı ve yeşil olmak üzere üç yatay çizgiden oluşmaktadır. Bayrağın sol kısmında dikey kırmızı bir sütün üzerinde Umman'ın ulusal arması bulunmaktadır. Beyaz renk barışı, Kırmızı renk ülkeye gelen yabancıları yurtlarından atmak için mücadele ederken hayatlarını kaybetmiş askerlerin kanlarını, yeşil ise bereketi temsil etmektedir.

Kamboçya

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Kamboçya bayrağının içindeki şekil Ankgor Tapınağı benzeri Kamboçya devletinin armasıdır.

Maldivler

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Maldivler bayrağının ana rengi kırmızı ulusun geçmişteki ve bugünkü ve gelecekteki kahramanlıklarını temsil etmektedir. Yeşil dikdörtgen ülkede bulunan sayısız Hindistan cevizi ağacını ve adayı beyaz hilal ise İslam inancını simgelemektedir.

Moğolistan

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Moğolistan bayrağının sol sütununda ateşi temsil eden Moğollar'ın ulusal amblemi olan "Soyombo" bulunur.

Kuveyt

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Kuveyt bayrağının beyaz rengi İslam uğruna ölen şehitler, siyah savaş meydanları, yeşil ülkenin çayırlarını, kırmızı ise düşman kanlarıyla bolca sulanmış Kuveyt topraklarını anlatır.

Filipinler

Ülke Bayrakları ve Anlamları

'de bağımsız olan ülkedeki yeni dönemi vurgularken, sekiz kolu ise bağımsızlık savaşında önemli bir bölgeyi simgelemektedir.

Özbekistan

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Bayrak üzerindeki 12 yıldız Özbek vilayetlerini temsil eder. Mavi, beyaz, yeşil, bayrak denildiğinde akla Özbekistan gelir. Mavi zemin Türklüğü, beyaz zemin adaleti, yeşil zemin ise konukseverliği temsil etmektedir. İki ince kırmızı çizgi ise güçlü olmayı anlatmaktadır. Yarım ay ise, yenilenmeyi anlatmaktadır.

Kazakistan

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Mavi kumaş Türklüğü simgeler. Kazakların haklı olduğunu anlatmaktadır. Altın renkli şerit eski Altın ordusunu ayrıca Kazakistan'a özgü kültürü simgelemektedir. Ortadaki güneş Kazak boylarını temsil eder. Şahin ise Kazak özgürlüğünü ve bağımsızlığı sembolize eder.

Avustralya

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Avustralya bayrağının, ülkenin nüfusunun temelini oluşturan Britanyalıları simgeler. Çünkü Avustralya eski bir İngiliz koloni devletidir. Güney haçı ise Avustralya'nın her yerinden görülebilen bir yıldız kümesidir.

Avusturya

Ülke Bayrakları ve Anlamları

Avusturya yılında, Avusturya hükümdarının büyük bir savaşta giydiği beyaz kıyafetinin üzerindeki kanlar bayrağa ilham olmuştur.

Türk Bayrakları

Bayrak Geçerli

olduğu

tarih

Tür Tarif
Osmanlı zamanı kabulü

Günümüz tipi ile kabulü

29 Mayıs

Ulusal ve Resmi bayrak Kırmızı zemin üzerine

Beyaz ay-yıldızlı bayrak

Arma Kırmızı renk ay-yıldız.
Fiilen:

Resmen:

Cumhurbaşkanlığı Forsu Türk Bayrağının sol üst köşesinde Cumhurbaşkanlığı forsu bulunan

bayrak.

Fiilen:

Resmen:

Cumhurbaşkanlığı forsu Kırmızı zemin üzerinde daire şekli oluşturan sarı renk beş köşeli

16 yıldız ve ortada büyük bir sarı yıldız bulunan arma.

7 Mart Ulusal ve Resmi bayrak Beyaz zemin üzerine kırmızı

ay-yıldızlı üstü ve

altında iki kırmızı şeritli

bayrak

? Cumhurbaşkanlığı forsu KKTC Bayrağını sol üst şeridi başında eğik dışı sarı içi kırmızı

bayrak.

? Azınlık Bayrağı Alman Bayrağının kırmızı

şeridi içinde ay-yıldızlı bayrak

Ulusal ve Resmi bayrak Mavi zeminde sarı renk güneş ve altında

kartal ile dikine doğru uzanan bir şerit.

4 Haziran Arma Mavi renk zemin üzerinde sarı renk at,buğday,yıldız ve çadır tepesi çizimleri.
Ulusal ve Resmi bayrak Kırmızı Zemin üzerinde Sarı renkli güneş.
2 Haziran Arma Mavi renk zemin üzerinde kanat açmış beyaz güvercin, pamuk, doğmakta olan güneş

buğday ve pamuk motifleri ve Kırgızca Kırgızistan Cumhuriyeti yazısı.

Arma Birleşmiş iki yeşil dörtgenin içinde gelir kazancı sağlayan

pamuk ve buğday simgesi ve bir daire içinde halı motifleri ve Ahal Teke atı bulunur.

Ulusal ve Resmi Bayrak Koyu yeşil zemin üzerinde dik halı resmi ve sola doğru bakan

beyaz renk eğik hilal ve beş köşeli beş beyaz yıldızlı bayrak.

5 Şubat Ulusal ve Resmi bayrak Üstte gök mavisi, ortada kırmızı, en altta yeşil renk üç şerit ve kırmızı şeridin ortasında

bulunan beyaz hilal ve sekiz köşeli yıldız bulunan bayrak.

23 Şubat Arma Altında buğday ve ot bulunan, daire şeklinin içinde gök mavisi kırmızı ve yeşil şeritler

bulunan içinde ateş figürü buluna sekiz kollu yıldızlı arma.

Özgürlükçü Hareket Bayrağı Sol köşede gök mavisi ve yeşil renk dik üçgenler bulunan geri kalan bölümünde kırmızı

renk olan ve beyaz hilal ve sekiz köşeli yıldız bulunan bayrak. (de facto)

Özgürlükçü Hareket Bayrağı Üstte ve altta yeşil-gök mavisi şeritler ve ortasında kırmızı şerit ile beyaz ay ve ekiz köşeli yıldız bulunan

bayrak. (de facto)

Parti Bayrağı Azerbaycan Bayrağının sağında kıvrımlı beyaz çizgi bulunan bayrak.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası