kolonoskopi sonucu öğrenme / Kolonoskopi | Doktor Amcam

Kolonoskopi Sonucu Öğrenme

kolonoskopi sonucu öğrenme

Kolonoskopinizin sonuçlarını anlamak

Kolonoskopi, doktorun polip, tümör veya iltihabi bağırsak hastalıkları gibi diğer sorunları aramak için makattan kalın bağırsak içine bir alet ile girilerek uygulanan bir yöntemdir. Kolonoskopi, tarama testi olarak genellikle kolon kanseri veya kanser öncesi polipleri bulmak için yapılmaktadır. Kolonoskopi, yalnızca tümörleri tespit etmekle kalmaz, aynı zamanda kanserli hale gelmeden önce çıkarılabilen kanser öncesi polipleri de belirleyebilir.

Ortalama kolon kanseri riski taşıyan kişiler için kolonoskopi genellikle 45 yaşından itibaren tarama testi olarak önerilir. Daha sonra 75 yaşına kadar her 10 yılda bir tekrarlanmalıdır. Sıklıkla dışkısında kan fark edenlere, açıklanamayan kansızlığa, bağırsak alışkanlıklarında değişiklik olanlara veya ailesinde önemli kolon kanseri öyküsü olanlara kolonoskopi önerilir. Kolonoskopi bazı riskler (ağrı, kanama ve hatta perforasyon gibi) taşısa da ciddi komplikasyonlar oldukça nadirdir. Prosedürün faydalarına ve düşük riskine dair ikna edici kanıtlara rağmen, yetişkinlerin sadece 2/3’ü kolonoskopi yaptırmaktadır.

Kolonoskopide neler ortaya çıkarabilir?

Normal bulgular. Herhangi bir anormallik bulunmazsa, ortalama kolon kanseri riski taşıyan bir yetişkinin genellikle 75 yaşına kadar 10 yıl boyunca kolonoskopiyi tekrar etmesi tavsiye edilir.

Hemoroid. Bunlar makatta dışkının çıkışına yardımcı yastıklardır. Bunlar zorlu ve sert dışkılama, ıkınmaya bağlı sarkıp, kanamakta hastalık haline gelebilmektedir. Ele gelen şişliğe, kaşıntıya veya kanamaya neden olabilseler de (özellikle şiştiklerinde veya alevlendiklerinde), genellikle hiçbir soruna neden olmazlar. Neyse ki, hemoroid şişmesi sıklıkla önlenebilir ve etkili bir şekilde tedavi edilebilir.

Divertiküler hastalık. Bu terim, kolonda kas duvarındaki bir zayıflığın dışa doğru yaptığı çıkıntıların varlığını ifade eder. Yetişkinlerin yaklaşık yarısının bunlara sahip olmasına rağmen çoğu, semptom veya soruna neden olmaz. Soruna neden olduklarında - kanama veya iltihaplı enfeksiyon (divertikülit)- hızlı tedavi genellikle etkilidir. Divertikülitin kolonda yırtık veya deliğe neden olduğu perforasyon en ciddi komplikasyondur; ameliyat gerekli olabilir.

Kolonik polipler. Bunlar kalın bağırsak duvarından doku büyümesidir. İki tür polip vardır:

-İyi huylu: Kanserli hale gelmez ve genellikle tedavi gerektirmeyen “hiperplastik” ve “inflamatuar” polipleri içerir.

-Neoplastik: Kanser öncesi olan adenokarsinom (kolon kanseri) ve adenomları içerir. Ne kadar çok adenomunuz varsa ve ne kadar büyükse, bir veya daha fazlasının kanserli doku içermesi veya kolon kanserine dönüşme riski o kadar yüksek olur.

Küçük polipler genellikle kolonoskopi sırasında çıkarılabilirken, daha büyük olanlar ameliyat gerektirebilir. Kolon polipleri için risk faktörleri, ileri yaş, ailede polip veya kanser öyküsü, kırmızı etten yüksek bir diyet veya inflamatuar bağırsak hastalığı öyküsü dahil olmak üzere kolon kanserine benzer.

Enflamasyon ve ülserasyon. Kalın bağırsağın iç yüzeyi enfeksiyon, ilaçlar inflamatuvar bağırsak hastalığı (Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi) dahil olmak üzere birçok nedenden dolayı tahriş olabilir, iltihaplanabilir ve ülsere neden olabilir.

Kanama. Bazen kolonda kan görülür; tanı için yapılan endoskopi bir tümör, ülser veya anormal kan damarı toplanmasını tanımlayabilir; ancak çoğu zaman kolonoskopi sırasında bir neden tanımlanamaz ve ek testler gerekli olabilir.

Diğer, daha az yaygın bulgular arasında bir “yabancı cisim” veya bir fistül (kolon ile bağırsak yolunun veya diğer organın başka bir kısmı arasında anormal bir bağlantı) bulunur.

Sonuçlar ne zaman hazır olur?

Kolonoskopinin bazı bulguları hemen bilinir. Örneğin, her şey normal görünüyorsa ve biyopsi alınmamışsa, doktor size hemen kolonoskopinin normal olduğunu söyleyebilir. Bir polip veya kalın bağırsaktan biyopsi/parça (kolonik biyopsi) alınması durumunda kanserin, adenomun veya başka bir bulgunun anlaşılması birkaç gün (veya daha fazla) sürebilir. Sakinleştirici genellikle kolonoskopiden önce verildiğinden, sonuçlar henüz siz uyanıkken yazılı olarak sağlanabilir ve daha sonra tartışılabilir.

Doktorunuz kolonoskopi önerirse, bu tetkikin riskleri ve yararları, buna nasıl hazırlanılacağı, nasıl yapıldığı ve sonuçların ne anlama gelebileceği hakkında konuşun. Kolon kanserini taramak için başka testler mevcut olsa da, kolonoskopiye kıyasla önemli sınırlamaları vardır. Kolonoskopi yaptıranların büyük çoğunluğu, bunun için endişelenmenin ve müshilleri önceden almanın en kötü kısımlar olduğunu söylemektir. Bu testin sağlayabileceği tüm bilgiler ve kolon kanserini nasıl önleyebileceği (kanser öncesi poliplerin çıkarılmasıyla) göz önüne alındığında, kolonoskopinin elimizdeki en iyi tarama testleri arasında olduğu söylenebilir.

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • funduszeue.info sitesine veya funduszeue.info adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “funduszeue.info” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK funduszeue.info funduszeue.info:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, funduszeue.info web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

Kolonoskopi kanseri önlüyor. Özellikle kanser taramalarında son dönemde en önemli yöntemlerinden birisi kolonoskopidir. Ailesinde kolon kanseri olan bireyler mutlaka yaptırmalıdır.

Kolonoskopi Nedir?

  • Fiber sistemle video kolonoskop  ile kalın bağırsağın ve ince bağırsağın kalın bağırsağa bağlandığı yerin (terminal ileum) görüntülenmesidir.
  • Kalın bağırsağın iç yüzünün muayene edilmesidir.
  • Size uyuşturucu iğne ve ya anesteziyi takiben ucunda kamera bulunan fiber sisteme sahip ince esnek tüp ile rektuma (makattan) girilerek başlanan incelemedir.
  • Kalın bağırsak hastalıklarını tanımada direk tanı yöntemidir.
  • Özellikle bağırsak kanseri ve bağırsak kanseri  öncüleri olan poliplerin saptanıp alınmasını sağlar. Bu nedenle kolon kanserini tarama yöntemi olarak kullanılır.

Neden Yapılır?

  • Ailesinde barsak kanseri olanlar, barsak kanseri taraması sonucunda anormallik çıkan herkese kolonoskopi yapılmalıdır.
  • Kolonoskopi önerilmesinin başlıca nedeni kanser olup olmadığına bakıp kanser öncesi polipler varsa snare(kement)ile ve elektro koter kullanarak tümüyle almaktır. Poliplerin alınması (çoğunlukla kolonoskopi esnasında) gelecekte barsak kanseri olma olasılığını hemen hemen tümüyle ortadan kaldırır.
  • Barsak kanseri taraması yaptıran her kişiden ikisinde sonuç anormal çıkar. Barsak kanseri taramasında en çok kullanılan yöntem gaitada 3 kez tekrarlanan gizli kan tahlilidir. Gaitada gizli kan pozitifliği olanların hepsi kanser olmasa da mutlaka kolonoskopi yapılmalıdır.
  • Barsak kanseri dünyanın en yaygın 3. kanseridir.
  • 50 yaşın üzerinde 1 kez kolonoskopi yapılması tavsiye edilmektedir.
  • Ailesinde 1. derece kolon kanseri veya kolon polipi hastalığı bulunanlar kolonoskopik tarama takvimini öğrenmek için gecikmeden Gastroenteroloji uzmanına başvurmalıdır.

Kolonoskopi Öncesi Hazırlıkta Neler Yapılır?

  • Uzmanın barsağınızın iç yüzeyini görebilmesini için işlem öncesi barsağınızın tamamen temizlenmesi gerekir.
  • Kolonoskopi öncesi size diyet ve ilaç listesi verilir.
  • İşlem öncesi bu ilaçların ve diyetin uygulanması hemşire tarafından anlatılır.
  • İşlemden gün önce kan sulandırıcı ve non steroid dediğimiz ağrı kesici ilaçların alınımını durdurulur. Yapılacak polipektomi (polipin alınma işlemi) esnasında kanama olmaması için bu ilaçların kesilmesi önemlidir.
  • Kolonoskopik işlemde uyutucu ilaç uygulandığı için işlem sonu sizi eve götürecek refakatçiye ihtiyaç vardır.

Nasıl Yapılır?

  • Gevşemenize yardımcı olacak uyutucu ilaç damar yoluyla uygulanır. Sol yan tarafınıza yatmanız istenir, makat yoluyla kolonoskop uygulamasının ardından kalın barsağın tümü ve ince barsağın kalın barsağa bağlandığı yer görüntülenir.
  • İşlem ortalama dakika sürer. (30 dakika özellikle poliplerin alınması durumundadır)

Sonucu Ne Zaman Alınır? Kolonoskopi Sonucu Ne Anlama Gelir?

  • İşlem sonrası Gastroenteroloji Uzmanı tarafından çıkan sonuç hastaya bildirilir. Zira endoskopik işlemler direk görerek tanının konulduğu yöntemdir.
  • Kolonoskopi esnasında normal sonuç çıkabilir. Ortalama 10 hastanın 5 tanesinde normal kolonoskopik bulgular vardır.
  • Kolonoskopide polip( 1 ve ya birden fazla) varsa alınır, bu poliplerin alınması kanser olmayı önler. Poliplerin histolojik incelenmesini takiben, size hangi risk grubunda olduğunuz(az, orta, yüksek) söylenilir. Kaç yılda bir kolonoskopi yaptırmanız gerektiği anlatılır.
  • Kolonoskopide kanser saptanırsa tedaviye yönlendirilirsiniz.

Aşağıdaki videoda Doç. Dr. Laika Karabulut, &#;Pankreas Hastalıkları&#; hakkında bilgiler veriyor.

Kolonoskopinin Yan Etkileri veya Komplikasyonları Var mıdır?

  • Barsağın tamamının görülememesi; bağırsağınız tamamen boşalmamışsa ya da kolonoskop kalın bağırsağınızın sonuna ulaşamamışsa bu durum meydana gelebilir. (Tekrar kolonoskopi yaptırmanız veya baryumlu kolon grafisi çektirmeniz istenebilir.)
  • Daha ayrıntılı muayene veya tıbbi danışma gerektiren şiddetli kanamalar; Kolonoskopi ile alınan polipler veya doku örnekleri şiddetli kanamaya yol açabilir. Her kolonoskopiden yaklaşık birinde bunun olabileceği öngörülmektedir.
  • Bağırsağın delinmesi; Kolonoskop bağırsağınızın duvarında delinmeye neden olabilir. Bunun meydana gelme olasılığı yaklaşık olarak ’de birdir. Bağırsağınız delinirse, ameliyat gerekebilir.
  • Solunum ya da kalp rahatsızlığı; Vücudunuzun uyuşturucu ilaca tepki göstermesi geçici solunum veya kalp rahatsızlıklarına yol açabilir. Muayene sırasında dikkatle izlendiğiniz için ciddi sorun çıkması çok enderdir.

Kolonoskopide Kanser Dışında Neler Tespit Edilir?

  • Makattan kan gelmesi durumunda
  • Sürekli devam eden kabızlık ve karın şişlikleri
  • Kronik ishal
  • İltihabi barsak hastalığı(Ülseratif Kolit CROHN hastalığı tanısı ve takibinde)
  • Tedaviyi dirençli kabul edilen huzursuz barsak sendromlarında kolonoskopik incelemeler gerekebilir.

Gastroentestinal ve endoskopik işlemlerin bu konuda uzmanlık eğitimi almış Gastroenteroloji uzmanları tarafından yapılmasına dikkat edilmelidir.

Kalınbağırsak ve rektum incelemesi için kullanılan kolonoskopi işlemi sırasında doktorunuz daha fazla araştırma yapmak için örnek parça alabilir. Bu parçanın alınma sebebi bağırsak ve rektum bölgesinde şüpheli alanların ve olası hastalıkların görülmesidir. Doktorun isteği üzerine tanının kesinleşmesi adına karşımıza çıkan kolonoskopi biyopsi işlemi patoloji laboratuvarında gerçekleşir.

Avicenna Hastanesi olarak kaleme aldığımız bu yazıda kolonoskopi biyopsi hakkında merak ettiğiniz tüm detaylara ulaşabilirsiniz. İşleminin nasıl yapıldığı noktasında bilgi edinerek, sistem hastalıklarının tanısı adına kesin bir yol izleyebilirsiniz.

 

Avicenna Endoskopi ve Kolonoskopi Merkezi

 

Kolonoskopi Biyopsi Nedir?

Bağırsak incelemesi yapılırken karşılaşılan şüpheli durumlar sonucu dokudan parça alınması işlemine kolonoskopi biyopsi adı verilir. Bu işlem sırasında alanın doku laboratuvarda inceme işlemi gerçekleşir. Olası şüpheli durumlarda kesin bir sonuç ortaya çıkar. Rektum ve kalınbağırsak hastalıklarının tanısında etkili olan biyopsi yönteminin yanında işlem sırasında karşımıza çıkan polipler de bağırsaktan ayrılabilir.

Peki, biyopsi işlemi nasıl gerçekleşir? İşlem sonrasında nelere dikkat edilmelidir? Genel anlamda işlem hastalıklar noktasında kesin bir sonuca varma amacı taşır. Bu amaç neticesinde hastaya için planlanan tedavi yöntemleri hakkında kesin bir yol ortaya çıkar. Olası hastalıklar ve kanser türleri erken teşhis edilerek risk oluşumlarının önüne geçilir. Tüm bu etkenlerin olumlu bir şekilde ilerlemesi adına biyopsi işlemi etkili bir rol oynar. Hekiminizin inceleme işlemi sırasında karşılaştığı durumlar sonrasında ayrı bir biyopsi işlemi de istemesi mümkündür.

Kolonoskopi Biyopsi Nasıl Yapılır?

İşlemin yapılmasını sağlayan kolonoskopi aleti, şüpheli durumlar için parça alımı sağlayan bir kanala da sahiptir. Biyopsi kanalı sayesinde özel bir alet desteği ile bağırsaktan doku alnımı yapılır ve parça inceleme amacıyla laboratuvara teslim edilir.

Bu işlemden sonra hekiminiz dikkat etmeniz gereken noktalar hakkında size bilgi vermelidir. Çünkü biyopsi işleminin yer aldığı kolonoskopi işlemi ile biyopsi işleminin yapılmadığı kolonoskopi işlemi arasında bazı belirgin farklar bulunur. Bu farklar işlem sonrası nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda yönlendirici olacaktır.

Kolonoskopi Biyopsi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Eğer işlem sırasında rektum veya kalın bağırsak bölgesinden parça alınmış yani kolonoskopi biyopsi işlemi yapılmışsa hastanın işlem sonrasında dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır. Bu durumlar olası kolonoskopi komplikasyonlarının ortaya çıkmasını önlemek amacıyla dikkat edilmesi gereken noktalardan oluşur. İşte işlem sonrası dikkat edilmesi gereken noktalar:

  • 7 gün süreyle ilaçlar kullanılmamalı, gerekli durumlarda hekime başvurulmalıdır.
  • Kan sulandırıcı ilaçlar için hekime danışılmalı,
  • Normal diyet uygulamasına dönüşebilir fakat 3 gün süreyle bakliyatlar ve kuruyemişler tüketilememeli,
  •  12 saat süreyle spor, arama kullanma, temizlik vb. rutin işlere ara verilmeli,

İşlem sorası karın ağrısı, mide bulantısı vb. yan etkiler görülme ihtimali yüksektir. Fakat devam eden olumsuz durumlarda mutlaka bir hekime başvurulması gerekir.

Kolonoskopi Biyopsi Sonuçları ile Tespit Edilen Hastalıklar

İşlem sonular patolojik inceleme sonrası birkaç gün içerisinde çıkar. Bu süre genel anlamda gün arasında seyretmektedir. Daha çok kan tahlili gibi durumlarda kesin sonuç alınamaması sebebiyle başvurulan biyopsi işlemi il e birçok hastalığın erken teşhisi sağlanabilir. Bunun yanında biyopsi işlemi sayesinde birçok rahatsızlığın önüne de geçilebilir.

Kolonoskopi sırasında en çok karşımıza çıkan rahatsızlıkların başında rektum kanseri ve kolon kanseri gelir. Özellikle bu iki kanser türünün tespiti noktasında kolonoskopi biyopsi işlemi son derece önemli bir yere sahiptir. İşlem sırasında gerekli dokulardan parça alınırken kalın bağırsakta karşılaşılan iyi huylu kitleler yani kolonoskopi polip oluşumları da çıkarılabilir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Kolonoskopi biyopsi sonuçları ne zaman çıkar?

Sonuçlar gün içerisinde size iletilir.

Kanser teşhisinde kolonoskopi biyopsi önemli bir yere sahip midir?

Özellikle kolon ve rektum kanseri tanısında biyopsi işlemi etkin rol oynar.

İşlem sırasında alınan parça nereye gönderilir?

Biyopsi sonrası alınan parça patoloji laboratuvarına gönderilir.

Avicenna Hastanesi Genel Cerrahi Doktorları

Genel Cerrahi bölümü doktor listesi aşağıda yer almaktadır:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası