başkasının passoligiyle maça girmek cezası / Maça girmek için illa passolig mi gerekir? - Sorcev

Başkasının Passoligiyle Maça Girmek Cezası

başkasının passoligiyle maça girmek cezası

Başkasının Passolig Kartını Kullanan Gence 16 Gün Hapis

Haberler

Gündem

Başkasının Passolig Kartını Kullanan Gence 16 Gün Hapis

Tribünlerde e-bilet uygulaması kapsamında başkasına ait Passolig kartıyla stadyuma giren ve güvenliklerce tespit edilen 17 yaşındaki genç, “Spor alanlarına usulsüz seyirci girişi' suçundan 16 gün hapis cezasına çarptırıldı. Cezası ertelenen B.Ö.'nün 1 yıl süreyle spor müsabakalarını seyirden yasaklanmasına karar verildi.

Tribünlerde e-bilet uygulaması kapsamında başkasına ait Passolig kartıyla stadyuma giren ve güvenliklerce tespit edilen 17 yaşındaki genç, “Spor alanlarına usulsüz seyirci girişi' suçundan 16 gün hapis cezasına çarptırıldı. Cezası ertelenen B.Ö.'nün 1 yıl süreyle spor müsabakalarını seyirden yasaklanmasına karar verildi.

Geçtiğimiz yıl Aralık ayında Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadyumu’nda, Fenerbahçe ve Mersin İdman Yurdu Spor Kulübü arasında oynanan futbol müsabakasını izlemek için başka birine ait Passolig kartıyla stadyuma giren ve emniyet güçlerince farkedilerek yakalanan B.Ö. (17) hakkında Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun gereğince “Spor alanlarına usulsüz seyirci girişi” suçlamasıyla 4 aydan 8 aya kadar hapis cezası istemiyle Anadolu Çocuk Ceza Mahkemesi’ne dava açıldı.

“Suç işleme kastım yoktu, pişmanım”

“Suç işleme kastım yoktu, pişmanım”

Mahkemede savunma yapan B.Ö., olay günü dershaneden çıkıp stadyuma gittiğini belirterek, “YGS stresini atmak için gitmiştik. Arkadaşım kendi kartı ile girdi. Bana da bir kart verdi, kartın üzerine bakmadım. Ancak girdikten sonra görevlilerin müdahale etmesi üzerine karta baktığımda başkasının fotoğrafı olduğunu gördüm. Orada çıkan fotoğrafın farklı kişi olması sebebiyle müdahale ettiler. Suç işleme kastım yoktu, pişmanım” dedi.

Anadolu Çocuk Ceza Mahkemesi, spor müsabakalarına seyirci olarak girişi sağlamak amacıyla üretilmiş olan elektronik kartı kendi kullanımı için kabul ederek spor alanına giren B.Ö.’nün suç işlediğini belirtti. Mahkeme, B.Ö.’nün 18 yaşından küçük olması sebebiyle cezasında 3’te 1 oranında indirim yaparak “Spor alanlarına usulsüz seyirci girişi” suçundan 16 gün hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. B.Ö.’nün cezası ertelenirken, mahkemece 1 yıl spor müsabakalarını seyirden yasaklanmasına hükmedildi.

DHA

Başkasının passoligi ile stadyuma girmenin cezasının olup olmadığı konusu spor fanatikleri tarafından oldukça merak edilen konulardan biridir.

Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kanunun amacı, ” müsabaka öncesinde, esnasında veya sonrasında spor alanları ile bunların çevresinde, taraftarların sürekli veya geçici olarak gruplar halinde bulundukları yerlerde veya müsabakanın yapılacağı yere gidiş ve geliş güzergâhlarında şiddet ve düzensizliğin önlenmesidir.” şeklinde tanımlanmıştır.

Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da yasak fiiller ve yaptırımları düzenlenmiştir. Bu yasaklardan bir tanesi de usulsüz seyirci girişidir.

Spor Alanlarına Usulsüz Seyirci Girişi

Sayılı Kanun’un Maddesinde “ Bu Kanun hükümlerine göre temin edilmiş bileti olmaksızın spor müsabakalarını izlemek amacıyla spor alanlarına giren kişi, adli para cezası ile cezalandırılır. Suçun spor müsabakalarına seyirci olarak katılmaktan yasaklanmış kişi tarafından işlenmesi halinde, verilecek adli para cezasının miktarı elli günden az olamaz.” hükmüne yer verilmiştir.

Kanun’un 15/4 maddesine göre de, “ Kendisine ait elektronik kartı bir başkasının spor müsabakasına seyirci olarak girmesini sağlamak amacıyla kullandıran kişi birinci fıkra hükmüne göre cezalandırılır.” hükmüne yer verilmiştir.

Kanun maddesine bakıldığında, ilk fıkrada düzenlenen hüküm günümüzde sıkça karşımıza çıkmaktadır. Yani başkasının, kendine ait olmayan bir passolig kartı ( e bilet) ile stadyuma maç izlemek amacıyla giriş yapan bir kişi adli para cezasına çarptırılacaktır.

Bununla birlikte unutmamak gerekir ki, passologini başkasının stada girmesi amacıyla kullandıran kişiye de aynı şekilde ceza hükmedilecektir. Yani siz passolig kartı olmayan bir arkadaşınıza stadyuma giriş yapması için passolig kartınızı ödünç verirseniz ve bu kişinin sizin passolig kartınızla stada girdiği tespit olunursa o kişi  de adli para cezasına hükmolunacaktır.

Aynı zamanda unutulmamalıdır ki her iki kişi de seyirden men cezası alacak ve takımın maçının olduğu günlerde imza yükümlülüğü altına girecektir.

Maçlara başkalarının Passolig'i ile girmeye kalkınca yakalandılar

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:

İstanbul'da oynanan TFF Süper Lig maçlarına başkalarına ait olan ve HES kodu entegrasyonu sorunsuz Passolig kartlarıyla maçlara girmeye çalışan 89 kişi gözaltına alındı. Spor Güvenliği Şube Müdürlüğü polisleri ayrıca bu kişilere kartlarını veren şahıslara da işlem yaptı. Maçlarla ilgili paylaşım yapan 2 bin kişinin sosyal medya hesapları sanal devriye ekiplerince canlı olarak takip edildiği, geçtiğimiz yıl seyircisiz maçlar olmasına rağmen kişi hakkında adli işlem yapıldığı belirtildi. Yüzlerce kamera ile BBG evleri gibi gözetlenen statlardaki en küçük hareketlilik takip ediliyor. Geçen hafta bir maçta sahaya çakmak atan taraftar sadece 3 dakika içerisinde gözaltına alındı.

Maçlara başkalarının Passolig’i ile girmeye kalkınca yakalandılar

Pandemi sürecinin ardından yarı kapasiteyle de olsa seyircili oynanmaya başlayan spor müsabakalarındaki her türlü olay Spor Güvenliği Şube Müdürlüğü görevlilerince en ince ayrıntısına kadar inceleniyor. Dünyanın en kalabalık kentlerinden, 3 kıtanın kavşak noktalarından olan İstanbul'da bir yılda futbol, basketbol, voleybol ve hentbol branşlarında yaklaşık 14 bin müsabaka düzenleniyor. Ülkemizde en fazla taraftar sayısına sahip 3 kulübün de bulunduğu İstanbul'da, Spor Güvenliği Şube Müdürlüğü, sporda şiddeti önlemek için faaliyet gösteriyor. Merkez binası Üsküdar'da bulunan Spor Güvenliği Şube Müdürlüğü, kent genelinde personelle görev yapıyor.

İstanbul Spor Güvenliği Şube Müdürlüğü ekipleri, TFF Süper Lig ve alt lig maçlarına seyirci alınma kararının ardından tedbirleri en üst seviyeye çıkardı. Aşı olmamış kişilerin başkalarına ait Passolig kartlarıyla maça gireceği duyumlarını alan ekipler maç girişlerinde görüntülü olarak sıkı bir takip uyguladı. Turnikelerden giriş yapacak kişilerin yüzleri kameralardan tarandı. Yüz görüntüsü, Passolig kartı üzerindeki resimle uyumsuzluk belirlenenler hemen inceleme altına alındı. Bu yöntemle, bu yıl başkalarına ait Passolig kartlarıyla maçlara girmeye çalışan 89 kişi belirlenerek gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişilere, ' sayılı sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair kanun' kapsamında adli işlem yapıldı. Bu kişilere kartlarını veren 89 kişi de yakalanarak aynı yasa kapsamında adli işlem yapıldı.

STADYUM BBG EVİ GİBİ

Maçlar, stad dışında, stad içerisinde ve polislerin yakalarında bulunan kameralarla stadın içerisi ve şube müdürlüğünde bulunan kontrol merkezlerinde canlı olarak izleniyor. Maç öncesi, maç oynanırken ve maç sonunda sıcak takip devam ediyor. Olası bir olayda kameralardan elde edilen görüntülerden kısa sürede olaya karışan kişi tespit ediliyor ve gözaltına alınıyor. Stad kameralarında ses alınmıyor ancak polislerin yakalarında bulunan kameralar ses alıyor. Küfür eden taraftar da bu görüntüler yoluyla tespit ediliyor ve gözaltı yapılıyor. Her maçta 40 polis yaka kamerasıyla tespit yapıyor. Bu yıl maçlara yasak madde sokan 17 kişi ve taşkınlık yapan 20 kişi gözaltına alındı.

SANAL DEVRİYE POLİSLERİ HER MAÇI TAKİP EDİYOR

Spor Güvenliği Şube Müdürlüğü ekipleri, maçlarla ilgili yayın organlarında çıkan haberleri takip ederken bir yandan da maçlarla ilgili sosyal medya paylaşımı yapan kişileri de sıkı takip altında tutuyor. Sanal devriyeler, maçlarla ilgili paylaşım yapan yaklaşık 2 bin hesabı anlık takip ediyor. Yasa kapsamına giren bir paylaşım yapıldığında da hemen müdahale edilerek gözaltı yapılıyor ve haklarında adli işlem başlatılıyor.

SEYİRCİSİZ MAÇLARDA KİŞİYE İŞLEM YAPILDI

Geçtiğimiz yıl maçlara seyirci alınmamasına rağmen sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlarda yasa kapsamına giren paylaşım yapan kişi gözaltına alındığı ve haklarında adli işlem yapıldı. Spor Şube görevlilerinin, sezonunda , bir sonraki sezonda kişiye, işlem yaptığı öğrenildi.

KİŞİ MAÇLARDA İMZA VERİYOR

Geçtiğimiz yıllarda yasa kapsamına giren suç işleyerek haklarında adli işlem yapılan kişinin maçlardan önce ilgili polis merkezlerine giderek imza verdikleri belirtildi. Bu kişiler davaları bitene kadar maçlara giremezken, imzaya gelip karakolda beklemedikleri takdirde cezalarında artış yapıldığı ifade edildi.

MAÇLARA GİRME ŞARTLARI AÇIKLANMIŞTI

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) maçlara girme şartlarını şöyle açıklamıştı:

*T.C. Sağlık Bakanlığınca belirlenen aşı takvimini tamamlamış kişiler, son aşı tarihlerini takip eden günden itibaren, Kovid geçirmiş kişiler ise izolasyon süreçlerinin tamamlanmasından itibaren gün süreyle stadyuma seyirci olarak girebilecektir.

*12 yaşını tamamlamış ve henüz T.C. Sağlık Bakanlığının belirlediği aşı yaş grubuna dahil olmamış kişiler, müsabakadan en fazla 48 saat önce PCR testi yaptırması ve test sonucunun negatif olması şartıyla stadyuma girebilecektir. Ancak söz konusu yaş grubuna T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından aşı tanımlaması yapılması halinde, söz konusu kişiler 60 gün süre içerisinde aşı takvimini tamamlamamaları halinde stadyumlara giriş izni verilmeyecektir.

*T.C. Sağlık Bakanlığı güncel uygulaması kapsamında, Kovid PCR testi yaptırılamayan 12 yaş altındaki çocuklar stadyumlara giremeyecektir.

*Talimatın yürürlüğe girdiği tarihten önce kombine bilet satın almış ancak aşı takvimini tamamlamamış kişiler, müsabakadan en fazla 48 saat önce PCR testi yaptırması ve test sonucunun negatif olması şartıyla stadyumlara girebilecektir. Ancak söz konusu kombine sahiplerinin, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından aşı tanımlaması yapılmış grupta olmalarına rağmen 60 gün süre içerisinde aşı takvimini tamamlamamaları halinde, bu kişilere stadyumlara giriş izni verilmeyecektir.

ARKADAŞINA GÖNDER

Maçlara başkalarının Passolig'i ile girmeye kalkınca yakalandılar

SON DAKİKA

Başkasına ait passolig kartını kullandı, hapis cezası aldı

Geçtiğimiz yıl Aralık ayında Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadyumu'nda, Fenerbahçe ve Mersin İdman Yurdu Spor Kulübü arasında oynanan futbol müsabakasını izlemek için başka birine ait Passolig kartıyla stadyuma giren ve emniyet güçlerince farkedilerek yakalanan B.Ö. (17) hakkında Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun gereğince "Spor alanlarına usulsüz seyirci girişi" suçlamasıyla 4 aydan 8 aya kadar hapis cezası istemiyle Anadolu Çocuk Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı.

"SUÇ İŞLEME KASTIM YOKTU, PİŞMANIM"

Mahkemede savunma yapan B.Ö., olay günü dershaneden çıkıp stadyuma gittiğini belirterek, "YGS stresini atmak için gitmiştik. Arkadaşım kendi kartı ile girdi. Bana da bir kart verdi, kartın üzerine bakmadım. Ancak girdikten sonra görevlilerin müdahale etmesi üzerine karta baktığımda başkasının fotoğrafı olduğunu gördüm. Orada çıkan fotoğrafın farklı kişi olması sebebiyle müdahale ettiler. Suç işleme kastım yoktu, pişmanım" dedi.

16 GÜN HAPİS, 1 YIL SPOR MÜSABAKALARINI SEYİRDEN YASAKLAMA

Anadolu Çocuk Ceza Mahkemesi, spor müsabakalarına seyirci olarak girişi sağlamak amacıyla üretilmiş olan elektronik kartı kendi kullanımı için kabul ederek spor alanına giren B.Ö.'nün suç işlediğini belirtti.  Mahkeme, B.Ö.'nün 18 yaşından küçük olması sebebiyle cezasında 3'te 1 oranında indirim yaparak "Spor alanlarına usulsüz seyirci girişi" suçundan 16 gün hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. B.Ö.'nün cezası ertelenirken, mahkemece 1 yıl spor müsabakalarını seyirden yasaklanmasına hükmedildi.


nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir