antalya köprülü kanyon arası kaç km / Antalya'da Mutlaka Görmeniz Gereken 7 Kanyon | Antalya Cityzone

Antalya Köprülü Kanyon Arası Kaç Km

antalya köprülü kanyon arası kaç km

Tazı Kanyonu kaç km?

İçindekiler:

  1. Tazı Kanyonu kaç km?
  2. Antalya Merkez Tazı Kanyonu kaç km?
  3. Manavgat Tazı Kanyonu arası kaç km?
  4. Beşkonak Köprülü Kanyon Antalya kaç km?
  5. Antalya Beşkonak rafting kaç km?
  6. Antalya Köprülü Kanyon arası kaç km?
  7. Rafting kaç saat sürüyor?
  8. Rafting yaparken ne giymeli?
  9. Manavgat Rafting kaç km?
  10. Köprülü Kanyon ne yapılır?
  11. Köprülü kanyona nasıl gidilir?
  12. Antalya Köprülü Kanyon nasıl oluşmuştur?
  13. Manavgat Kanyon kaç kilometre?
  14. Konyaaltı Köprülü Kanyon kaç km?
  15. Konya Köprülü Kanyon arası kaç km?
  16. Tazı Kanyonu Antalya nerede?
  17. Antalya Manavgat Beşkonak arası kaç km?
  18. Manavgat burmahan arası kaç kilometre?
  19. Köprülü Kanyon hangi ilde?
  20. En büyük kanyon nerede?
  21. Köprü çayı nerede?
  22. Büğrüm köprü nerede?
  23. Köprüçay hangi vadi?
  24. Manavgat çayı nerede?
  25. Köprülü Kanyon suyu nereye dökülüyor?

Tazı Kanyonu kaç km?

Tazı Kanyonu Hakkında Bilgi Tazı kanyonuna ulaşmak için yaklaşık olarak 11 kilometre yol yürümek gerekiyor.

Antalya Merkez Tazı Kanyonu kaç km?

Antalya tazı kanyonu arası mesafe : 104 kilometre. Antalya tazı kanyonu arası süre : 1 saat 58 dakika. Aşağıdaki bölümlerden Antalya tazı kanyonu arası yol haritasına ulaşabilir, Antalya noktasından tazı kanyonu ulaşım noktasına nasıl gidilir detaylı yol tarifi ve zaman bilgisine erişebilirsiniz.

Manavgat Tazı Kanyonu arası kaç km?

Manavgat Antalya Tazı Kanyonu arası mesafe, Manavgat Antalya Tazı Kanyonu yol haritası, Manavgat Antalya Tazı Kanyonu kaç saat kaç km. Manavgat Antalya Tazı Kanyonu arası mesafe : 80 kilometre. Manavgat Antalya Tazı Kanyonu arası süre : 1 saat 38 dakika.

Beşkonak Köprülü Kanyon Antalya kaç km?

Antalya Beşkonak Köprülü Kanyon arası mesafe, Antalya Beşkonak Köprülü Kanyon yol haritası, Antalya Beşkonak Köprülü Kanyon kaç saat kaç km. Antalya beşkonak köprülü kanyon arası mesafe : 91 kilometre.

Antalya Beşkonak rafting kaç km?

Antalya Beşkonak arası mesafe : 86 kilometre. Antalya Beşkonak arası süre : 1 saat 36 dakika. Aşağıdaki bölümlerden Antalya Beşkonak arası yol haritasına ulaşabilir, Antalya noktasından Beşkonak ulaşım noktasına nasıl gidilir detaylı yol tarifi ve zaman bilgisine erişebilirsiniz.

Antalya Köprülü Kanyon arası kaç km?

Köprülü Kanyon Antalya Arası arası mesafe, Köprülü Kanyon Antalya Arası yol haritası, Köprülü Kanyon Antalya Arası kaç saat kaç km. Köprülü Kanyon antalya arası arası mesafe : 92 kilometre. Köprülü Kanyon antalya arası arası süre : 1 saat 31 dakika.

Rafting kaç saat sürüyor?

Köprülü Kanyon' a adını veren Köprü Çay üzerindeki su üzerinde 14 km uzunluğunda olan parkurumuz molalar ve animasyonlarla birlikte yaklaşık iki buçuk saat sürer. Eğlenceli dakikalarla geçen rafting turunun ardından Enjoy Rafting bitiş noktamızda yemek servisimize geçilir.

Rafting yaparken ne giymeli?

Eğer yaz dönemlerinde gelecekseniz aynı denize gider gibi yanınıza şort, tişört, mayo , haşema , deniz ayakkabısı ( yoksa biz veriyoruz),spor ayakkabı, güneş kremi (cildiniz hassassa) spor ayakkabı gibi kişisel malzemeler almalısınız. Bu malzemeler rafting esnasında kullanılmaktadır.

Manavgat Rafting kaç km?

120 km uzunluğuyla vadideki güzellikleri gösterecek şekilde doğru akmaktadır.

Köprülü Kanyon ne yapılır?

Köprülü Kanyon'da yapılabilecek diğer aktiviteler arasında; kanyoning, river yoga, bisiklet turu ve dağ bisikleti, rafting, tırmanış, cip safari, paintball ve trekking sayılabilir. Ayrıca kanyona yakın bulunan Manavgat Şelalesi ve Selge Antik Kenti de gezip görülebilir.

Köprülü kanyona nasıl gidilir?

#1 Öncelikle Manavgat – Antalya karayolu üzerinden Serik yönüne gidin. #2 Serik yolu üzerinde ilerlerken Köprülü Kanyon tabelalarını göreceksiniz, onları takip edin. #3 Köprülü Kanyon'a yaklaştığınızı turkuaz renkli Köprüçay'ın aktığı yolun yanından giderken fark edeceksiniz.

Antalya Köprülü Kanyon nasıl oluşmuştur?

Bu nedenle kanyon aynı zamanda turistik bir yerdir. Köprülü Kanyonun başlangıcı Ispartanın güney doğusunda bulunan Kasımlar beldesidir. Nehrin asıl kaynağını Ispartanın ilçesi olan Aksudan gelen ırmak ve yine Ispartaya bağlı Karacahisar köyünden çıkan su oluşturmaktadır. ... Daha sonra nehir tekrar dar vadilere girer.

Manavgat Kanyon kaç kilometre?

Antalya Köprülü Kanyon Manavgat arası mesafe : 68 kilometre.

Konyaaltı Köprülü Kanyon kaç km?

Antalya Konyaaltı Antalya Köprülü Kanyon arası mesafe, Antalya Konyaaltı Antalya Köprülü Kanyon yol haritası, Antalya Konyaaltı Antalya Köprülü Kanyon kaç saat kaç km. Antalya Konyaaltı antalya köprülü kanyon arası mesafe : 94 kilometre. Antalya Konyaaltı antalya köprülü kanyon arası süre : 1 saat 59 dakika.

Konya Köprülü Kanyon arası kaç km?

Konya Antalya Köprülü Kanyon arası mesafe, Konya Antalya Köprülü Kanyon yol haritası, Konya Antalya Köprülü Kanyon kaç saat kaç km. konya Antalya Köprülü Kanyon arası mesafe : 293 kilometre. konya Antalya Köprülü Kanyon arası süre : 4 saat 17 dakika.

Tazı Kanyonu Antalya nerede?

Tazı Kanyonu, sınırları Antalya Serik, Manavgat İlçeleri ile Isparta Sütçüler İlçesi arasında yer alan Köprülü Kanyon Milli Parkı içindedir. Milli Parkın kuzey bölümünde Gaziler Köyü mezarlığına yakın bir bölgede bulunmaktadır.

Antalya Manavgat Beşkonak arası kaç km?

Manavgat Beşkonak arası mesafe : 133 kilometre.

Manavgat burmahan arası kaç kilometre?

Burmahan Köyü bağlı olduğu Manavgat ilçe merkezine 47 kilometre mesafe uzaklıktadır.

Köprülü Kanyon hangi ilde?

Köprülü Kanyon Milli Parkı ve Köprüçay Nehri. Toros Dağlarından doğan ve bir dizi büyüleyici kanyon arasından akan Köprü çay Nehri Serik ilçesinde güneyinden Akdeniz'e dökülür.

En büyük kanyon nerede?

Büyük Kanyon Ulusal Parkı (İngilizce: Grand Canyon National Park) Amerika Birleşik Devletleri'nin Arizona eyaleti sınırlarında bulunan en eski ulusal parktır. Büyük Kanyon, birçok renge sahip; Kolorado Nehri çevresinde bulunan kanyondur.

Köprü çayı nerede?

Köprüçay, Isparta Sütçüler yakınlarında Toros dağlarından doğan, dar ve derin kanyonlardan geçerek Serik yakınlarında Akdeniz'e dökülün akarsu. Antik zamanlarda adı Eurymedon'dur. Köprü Çayı'n; havza alanı 2.

Büğrüm köprü nerede?

Büğrüm Oluk köprü Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı beşkonak beldesinde köprülü kanyon milli park sınırları içerisinde yer almaktadır. Karabük köy girişine yaklaşık 9 km uzaklıktadır. Tüm Raftingcilerin Rafting başlangıç noktasına 400 m kadar bir mesafededir.

Köprüçay hangi vadi?

Köprüçay, Aksu ve Göksu nehirlerinde bu vadi tiplerine rastlanmaktadır. Yukarıda hakkında bilgi verilen vadi tipi hangisidir? sorunun cevabı "Kanyon vadi" dır.

Manavgat çayı nerede?

Manavgat, antik adıyla Melas, Toroslar'da doğarak Antalya'da Akdeniz'e dökülen nehir. Uzunluğu 93 km'dir.

Köprülü Kanyon suyu nereye dökülüyor?

Toros Dağları'ndan doğarak doğa harikası kanyonlardan geçen Köprüçay, Serik'in güneyinden Akdeniz'e dökülür.

14. Sayfa Kaş Otelleri Ara

Doğa ile baş başa tatil yapmak isteyen yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra muhteşem Akdeniz manzaralarından dolayı balayı çiftlerinin ve romantik tatil arayanların da Türkiye’de en çok ziyaret ettiği tatil cenneti olan Kaş, görülmeye değer güzellikte şirin bir tatil beldesi.

Antik çağlarda Antiphellos veya Habesos olarak bilinen Kaş’ta bu büyük antik kentlerden kalan Aslanlı Lahit gibi etkileyici yapılar hala sokakları süslüyor. İsmini bol kıvrımlı koyundan alan Kaş beldesi, tarihi ve mistik dokusunu günümüzde kadar korumayı başarmış ender yerlerden. Arnavut kaldırımlı begonvillerle süslü sokakları, turkuaz ve berrak deniziyle ünlü Kaş, sakin ve huzurlu atmosferiyle her mevsim tatil yapabileceğiniz bir yer.

Yılda 500 binden fazla yerli ve yabancı turisti misafir eden Kaş, devasa oteller veya gürültülü gece hayatından uzak, huzurlu ve bohem yapısıyla özellikle mayıs ve haziran aylarında bütün güzelliğini sergiliyor. Yıl boyu ılık Akdeniz ikliminin etkili olduğu beldede kasım ayına kadar deniz suyu sıcaklığı da yüzmek için ideal seviyede.

Yaz aylarında en kalabalık dönemini yaşayan Kaş, sonbahar ve kış aylarında ise büyüleyici koy manzaraları, tarihi yapılar ve çam ormanları arasında yorgunluk atmak isteyen insanları kendine çekiyor. Likya, Yunan ve Roma dönemlerinden kalma birçok tarihi hazineye hem karada hem de denizin altında ev sahipliği yapan Kaş, tarih ve kültür turizminin yanı sıra doğal limanlarıyla Türkiye’nin en önemli yat destinasyonlarından biri.

Kaş Otel Bölgeleri

Kaş’ta hem belde merkezinde hem de Limanağzı, Çukurbağ Yarımadası, Gökseki ve Bayındır mevkilerinde kaliteli butik oteller, apart oteller ve lüks villalar sıralanıyor. Kaş’ın bir mahallesi olan Kalkan’ın Kalamar Koyu, Kışla, Ortaalan, Kördere ve İslamlar bölgeleri ise dağ yamaçlarına inşa edilmiş panoramik Akdeniz manzaralı şık villaları ile çok popüler.

Küçük apart otelleri ve kamp alanlarıyla ilgi gören Demre, 4-5 odalı şirin aile pansiyonlarında konaklayabileceğiniz Kekova, Üçağız Köyü ve Kaleköy de Kaş’ta farklı konaklama alternatifi bulabileceğiniz yerler arasında.

Çukurbağ Yarımadası, Kaş merkezine sadece 2,5 km uzaklıkta yer alıyor ve yarımada, üç tarafını çevreleyen masmavi koylar ve el değmemiş doğal güzelliklerle beldenin en sevilen yeri. Çarpıcı Kaş ve Akdeniz manzaraları sunan butik otelleri, apart otelleri ve lüks villaları ile tam bir tatil cenneti olan Çukurbağ Yarımadası, aynı zamanda Kaş merkezinde denize girilebilecek en güzel yerlerden olan Hidayet Koyu için de sıkça ziyaret ediliyor.

Kaş’a sadece 27 km uzaklıktaki Kalkan beldesi ise balayı otelleri, hareketli gece hayatı ve berrak denizi ile ünlü. Kalkan, korunaklı doğal limanlarıyla tekne ve yat gezilerinin de bölgedeki en önemli adreslerinden biri. Xanthos ve Letoon antik kentleriyle çevrili Kalkan’ın en sevilen yeri olan Kalamar Koyu ise butik oteller ve apart otellerin yanı sıra yarım pansiyon veya tam pansiyon konaklayabileceğiniz, açık büfe kahvaltılar ve yemekler sunan lüks otelleriyle de her yıl binlerce turisti ağırlıyor.

Ailelerin işlettiği, az sayıda odası olan küçük apart oteller ve aile pansiyonlarında oda kahvaltı konseptiyle konaklayabileceğiniz Demre, Kekova ve Üçağız Köyü’nde sahil kenarında, çam ormanları arasında sıralanan kamp alanları da gençler arasında çok seviliyor.

Kaş Otel Temaları

Balayı tatilleri için odaya kahvaltı, şampanya ve meyve sepeti gibi ikramlar sunan, 12 yaş altı çocukların kabul edilmediği yetişkin otellerinin çok ilgi gördüğü Kaş’ta çocuklu aileler için ise bağlantılı odalar, oyun alanları ve eğlence olanakları sağlayan çocuk dostu oteller hizmet veriyor.

Kaş’ta kendi özel yüzme havuzları olan müstakil villa oteller, Kaş’a özgü kesme taş ve ahşap mimarilere sahip butik oteller ya da doğayla baş başa tatil yapabileceğiniz ve evcil hayvanlarınızla da konaklayabileceğiniz evcil hayvan dostu bungalovlar gibi pek çok farklı konaklama seçeneği bulabilirsiniz. Belde merkezinden 20-25 km uzaklaştığınızda, Kekova ve Üçağız gibi daha küçük tatil beldelerinde kalabalıklardan uzak tatil arayanlara hitap eden 5-10 odalı aile pansiyonları, küçük butik oteller ve donanımlı kamp alanları da bulabilirsiniz.

Kaş’ta her şey dahil konseptli 5 yıldızlı otellerin sayısı oldukça az ve bu tesisler çoğunlukla açık büfe lezzetler, çocuk havuzları ve spa imkanlarından dolayı konforlu bir konaklama arayan tatilciler tarafından tercih ediliyor. Yetişkin ve çocuklar için açık yüzme havuzları sunan Kaş otellerinin birçoğu mavi bayraklı özel plajlara sahip, ayrıca isterseniz kayalıklardan da masmavi denize girerek kalabalıklardan uzakta yüzebilirsiniz.

Erken rezervasyon ile ekonomik fiyatlarla tatil yapabileceğiniz Kaş otellerinde, Antalya Havalimanı VIP transfer servisinden geç çıkış imkanına kadar rahat bir tatil yapmanıza yardım olacak birçok ek imkan da bulabilirsiniz.

Kaş’a Ulaşım

Antalya il merkezine 188 km uzaklıkta, Akdeniz kıyı şeridinde yer alan Kaş’a Türkiye’nin ve dünyanın pek çok yerinden hava yolu, kara yolu ve deniz yolu ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Kaş’a en yakın havalimanları olan Antalya Havalimanı ve 220 km uzaklıktaki Dalaman Havalimanı’na hemen her gün düzenlenen direkt uçuşlar düzenleniyor. Havalimanlarından ise belediye otobüsleri ve taksilerle şehir otogarlarına geçerek, her saat bulabileceğiniz Kaş minibüslerine binebilirsiniz. Antalya ve Dalaman’dan Kaş’a ulaşım ortalama 2,5 saat sürüyor. Bazı Kaş otelleri, misafirlerine rahat bir yolculuk için Antalya ve Dalaman havalimanlarından shuttle ve VIP transfer servisleri de sağlıyor.

Kaş merkezine İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir gibi birçok büyük şehirden direkt otobüs seferleri düzenleniyor. Özellikle yaz aylarında otobüs seferlerinin arttığı Kaş’a İstanbul’dan 10 saat 30 dakika, Ankara’dan 9 saat ve İzmir’den 6 saatlik bir yolculukla ulaşmak mümkün. Kaş beldesine direkt otobüs bulamazsanız, Antalya Otogarı için bilet alabilir ve otogar içerisinden hareket eden Kaş minibüsleriyle beldeye rahatlıkla gidebilirsiniz.

Hem Ege hem de Akdeniz şehirlerine modern kara yolları ile bağlanan Kaş’a özel aracınızla gitmek istiyorsanız İstanbul’dan Bursa, Balıkesir, Denizli, Fethiye rotasını; Ankara’dan gitmek için ise Afyonkarahisar, Isparta, Burdur ve Fethiye rotasını takip edebilirsiniz. Yat ve tekne turizminin önemli adreslerinden olan Kaş’a yaz aylarında İzmir, Çeşme, Kuşadası, Bodrum, Marmaris ve Fethiye limanlarının kalkan teknelerle keyifli bir yolculukla da ulaşabilirsiniz.

Kaş’ta Gezilecek Yerler

Kıvrımlı bir koyda uzanan Kaş, dolambaçlı sokakları ve geçitlerinden sunduğu muhteşem Akdeniz manzaralarıyla tatilcileri büyülüyor. Bohem atmosferi ile diğer turistik beldelerden ayrılan Kaş, Likya döneminde önemli antik kentlerinden Antiphellos’un kalıntıları üzerine kurulduğu için her köşede Likya lahitleri ve antik kent kalıntıları görmeniz mümkün. Uzun Çarşı sonunda yer alan Aslanlı Lahit ve Kaş’ın batı tarafında bulunan antik tiyatro ise beldenin en çok fotoğraflanan yerleri.

Her zaman güneş, deniz ve kumla birlikte anılan Kaş’ın sahil şeridinde Akdeniz’in en güzel plajlarından bazıları yer alıyor. Türkiye’nin Maldivler’i olarak gösterilen Patara Plajı, nesli tükenmekte olan Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının da ev sahipliği yapan 18 km uzunluğundaki bembeyaz kumlu sahiliyle dünyanın en güzel plajlarından biri olarak gösteriliyor. Akdeniz’in en uzun plajı olan Patara Plajı’na giderken içinden geçeceğiniz Likya dönemi başkenti Patara Antik Kenti ise Kaş doğa yürüyüşlerinin en önemli durakları arasında. Muhteşem gün batımlarıyla uluslararası dergilerin kapaklarını süsleyen Patara Plajı; fotoğraf turları, at safarileri ve balayı fotoğrafları çekmek için de ideal.

Kaş merkezine sadece 20 km uzaklıkta ise başka bir dünyaca ünlü plaj olan Kaputaş Plajı var. Bir zamanlar bölgenin gizli cennetlerinden olan, iki sarp kayanın arasına sıkışmış büyüleyici Kaputaş Plajı, son yıllarda oldukça popüler oldu. Hiçbir yapılaşmanın ve tesisin olmadığı Kaputaş Plajı, en sıcak günlerde bile serin kalan berrak ve tertemiz sularıyla Kaş’ta denize girilebilecek en güzel yerlerden.

İsmi gibi çok küçük ama çarpıcı bir güzelliğe sahip Küçük Çakıl Plajı, belde merkezine en yakın plaj olan Büyük Çakıl Plajı, mükemmel kum kalitesi, dalgasız ve sığ deniziyle çocuklu ailelerin tercih ettiği Akçagerme Plajı, Kaş merkezine 15 dakika yürüyüş mesafesindeki Limanağzı ve Hidayet Koyu’nun plajlarına da denizin veya güneşin tadını çıkarmak için mutlaka uğramalısınız.

Özellikle yaz aylarında düzenlenen tekne gezileri ile Kaş'ın 35 km doğusunda yer alan, antik su altı kalıntıları ile ünlü Kekova (Batık Şehir) sahilinde, binlerce yıl önce sulara gömülmüş antik bir kent üzerinde yüzebilir, dalış yapabilir veya kanoyla gezerek harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Kekova’nın sessiz ve huzurlu komşusu Üçağız Köyü; salaş balık restoranları, muhteşem gün batımı ve bozulmamış doğal atmosferiyle hem tekne gezilerinin önemli duraklarından biri hem de kalabalıklardan uzak bir kaçış noktası. Türkiye’nin en güzel köyü olarak gösterilen ve 1. derece sit alanı olarak korunan Kaleköy (Simena) ise antik taşlarla yapılmış köy evleri, köyü saran Akdeniz manzaralı taş merdivenler, şirin pansiyonları ve dondurmacılarıyla dikkat çekiyor. Kaş’ın doğal yat limanları olan Üçağız Köyü ve Kaleköy; tekne gezileri, tarih ve doğa turlarıyla mutlaka görmesi gereken yerler arasında.

Kaş'tan tekneyle sadece 20 dakikalık bir yolculukla, ülkemize en yakın Yunan adalarından biri olan Meis Adası’na gidebilir ve orayı da keyifle gezebilirsiniz. Pasaportla giriş yapabileceğiniz Meis Adası; hareketli çarşıları, güzel plajları ve canlı müzik dinleyebileceğiniz Yunan tavernalarıyla Kaş’ta günlük geziler için en çok ziyaret edilen yer.

Doğa severler, Avrupa'nın en büyük ikinci, Türkiye’nin ise en büyük kanyonu olan 14 km uzunluğundaki Saklıkent Kanyonu’nu Kaş’ta bulabilecekleri turlarla kolayca gezebilirler. Doğa harikası Saklıkent Kanyonu, devasa kaya oluşumları ve yaz sıcağında bile buz gibi kalan sularıyla bölgedeki en iyi yürüyüş parkurlarına sahip. Dünyanın her yerinden doğa ve macera sevenlerin ziyaret ettiği Saklıkent Kanyonu’nda dar kayalar arasında profesyonellerle birlikte nehir raftingi de yapabilirsiniz.

Dünyanın en iyi 10 yürüyüş yolundan biri olarak kabul edilen Likya Yolu, Fethiye Ölüdeniz ile Antalya arasında 500 km boyunca ilerliyor. Eşsiz doğa manzaralarının yanı sıra Kaş, Kalkan, Patara, Demre, Adrasan ve Çıralı’da bulunan Xanthos, Pinara, Sidyma, Letoon, Tlos, Myra, Andriake, Apollonia, Aperlai antik kentlerini de Likya Yolu yürüyüşleriyle gezebilirsiniz. Ortalama 45 günde tamamlanabilen Likya Yolu, iyi düzenlenmiş kamp alanlarıyla kampçıların da Türkiye’de ilk uğradığı yer.

Daha kısa bir yürüyüş rotası arıyorsanız, Roma döneminin hareketli kentlerinden olan Antiphellos Antik Kenti’ni de ziyaret edebilirsiniz. Benzersiz antik tiyatrosu ve kayalara elle oyulmuş antik mezarlarıyla çarpıcı manzaralara sahip kent, hem mistik atmosferi hem de gün batımında izleyebileceğiniz panoramik Kaş ve Meis Adası manzaralarıyla görülmeye değer güzellikte.

Kaş’ta Yapılabilecek Aktiviteler

Kaş, büyük ve gürültü gece kulüplerinden ziyade, dar sokakları saran küçük barları ve kafeleri ile biliniyor. Özellikle Limanağzı, Uzun Çarşı çevresi, Kalkan ve Kalamar Koyu, her tarz canlı müzik dinleyebileceğiniz kaliteli barlar ve yerli yabancı zengin içecek seçenekleri sunan yol üstü kafeleriyle güzel bir gece geçirmek için ideal yerler.

Yüzlerce yıl korsanlara ev sahipliği yapan doğal limanlardan dolayı tekne gezileri ve dalış turlarının çok sevildiği Kaş’ta 20’den fazla dalış okulu hizmet veriyor. Her yaş grubu için tüplü ve tüpsüz dalış eğitimlerinin düzenlediği Kaş dalış okulları, aynı zamanda profesyonel dalgıçlarla dalış turları da düzenliyor. Batık bir antik kente dalış yapabileceğiniz Kekova Adası ve mağara dehlizlerden sızan mavi ışık eşliğinde dalışlar yapabileceğiniz Mavi Mağara ise Kaş’ın en popüler dalış noktaları arasında.

Kaş dalış turlarına katılarak Uçanbalık Bankosu, Besmi Adası, Kanyon-Dimitri (Pamuk) Batığı, Kovanlı Adası, Heybeli Ada, Sarıot Adası, Çoban Burnu, Limanağzı-Osmanlı Batığı ve Gürmenli Kayaları gibi 20’den fazla dalış noktasında da rengarenk balıklar, vatozlar ve büyüleyici deniz canlıları arasında dalışlar yapabilirsiniz.

Kaş Limanı’nda her saat bulacağız günlük ve saatlik tekne gezileriyle de saklı kalmış koyları keşfe çıkabilirsiniz. Turkuaz renkli temiz denizi ve gözlerden uzak el değmemiş güzellikleriyle ünlü Tersane Koyu, Aşırlı Adası, Fırnaz Koyu, Ufak Dere Koyu, Eleksi Koyu, kristal sularıyla ünlü Akvaryum Koyu, su altında antik hazinlerin bulunduğu Üçağız ve Kaleköy kıyıları, Kaş tekne gezilerinin önemli duraklarından sadece bazıları.

Doğa ve tarih severler için de tam bir cennet olan Kaş’ta antik kentleri gezerken doğal güzelliklerin ve temiz havanın tadını çıkarabilirsiniz. Likya Yolu’nu kapsayarak Kaş Körfezi’nden Demre, Finike, Gelidonya ve Adrasan’a kadar uzanan onlarca trekking parkuru olan Kaş’ta ister kendi başınıza isterse rehberli turlarla doğa yürüyüşlerine çıkabilirsiniz.

Macera arıyorsanız 14 km boyunca sarp ve dar kayaları arasında uzanan Saklıkent Kanyonu, Türkiye’nin en bilinen rafting parkuru olan ve Kaş’a sadece 1,5 saat uzaklıkta bulunan Köprülü Kanyon veya sakin sularıyla amatör yüzücüler ve rafting severler için ideal olan Dalaman Çayı'nda rafting, dağcılık ve kaya tırmanma gibi pek çok doğa sporu yapabilirsiniz.

Kaş’ta Ne Yenir

Deniz ürünleriyle aranız iyiyse Kaş’ı çok seveceksiniz çünkü belde, etkileyici gün batımı manzaraları eşliğinde mevsim balıkları tatmak için Akdeniz bölgesindeki en güzel yerlerden biri. Özellikle Kaş Limanı, Çukurbağ Yarımadası, Limanağız ve Kalkan Kalamar Koyu; Akdeniz mutfağı ve dünya mutfaklarından gurme lezzetler sunan şık restoranlar ve sahil kenarında sıralanan birbirinden güzel balıkçı restoranlarıyla dolu. Demre, Kekova ve Üçağız gibi küçük balıkçı köyleri de kızıl gün batımları ve rakı balık eşliğinde romantik akşam yemekleri tadabileceğiniz salaş balık restoranlarıyla çok popüler.

Usta aşçıların çalıştığı bu restoranlarda organik zeytinyağları ile hazırlanan kefal, orfoz, mercan, lagos ve sokar gibi Akdeniz balıklarının yanı sıra ıstakoz, kalamar, ahtapot, karides salataları ve yöresel mezeler tadabilirsiniz. Kaş sofralarını taze deniz ürünlerinin yanı sıra özel soslu sebzeler, deniz börülcesi, kabak mücver ve zeytinyağlı ot mezeleri gibi çeşitli lezzetler de süslüyor.

Kaş’ın deniz ürünleri kadar kahvaltıları da çok ünlü. Butik otellerin meyve ağaçlarıyla süslü bahçelerinde veya sahil kenarlarındaki kahvaltı salonlarında Akdeniz'e özgü turunç ve portakal reçelleri, Kaş dil peyniri, çevre köylerden getirilen organik tereyağları, günlük yumurtalar ve taze sıkılmış meyve sularıyla hazırlanan sağlıklı kahvaltılarla güne başlayabilirsiniz. Tatlı severlerin ise dünyaca ünlü Kaş yanık dondurması, keçi sütlü dondurma ve Kekova'nın ev dondurmasını mutlaka denemesini öneririz.

Köprülü Kanyon Milli Parkı Gezi Rehberi

Antalya’nın Manavgat ilçesinde bulunan Köprülü Kanyon Milli Parkı hakkında bilmedikleriniz neler? İşte doğası, tarihi ve aktiviteleri ile dikkat çeken Köprülü Kanyon...

Antalya’nın dört bir köşesi turizm potansiyeli ile göz dolduruyor. Köprülü Kanyon Milli Parkı ise il sınırlarında bulunan ve adı herkesçe bilinmeyen gizli bir cennet. Buraya özellikle de rafting yapmak için gelenler kanyonun keyfinden vazgeçemiyor. Ziyaretçileri buraya çeken sadece rafting değil elbet. Burada var olan müthiş doğa, mağaralar, kanyonlar, akan suyun büyüsü ve yüzlerce yıllık Selge Antik Kenti’nin geçmişi...

Köprülü Kanyon Milli Parkı’na yolunuz düşerse yazımıza göz atmadan keşfe çıkmayın. Burada konaklama yaparsanız büyük keyif, yapmasanız bile dolu dolu geçireceğiniz koca bir gününüz olacak kanyonda. Şimdi gelin Köprülü Kanyon Milli Parkı’nı tanıyalım...

Köprülü Kanyon Milli Parkı Nerede?

Köprülü Kanyon Milli Parkı, Antalya’nın kuzeydoğusunda yer alır ve Antalya merkeze yaklaşık 90 km mesafededir. Kanyon, Antalya’nınşelalesiyleünlü Manavgat ilçesi sınırlarında bulunmaktadır. Manavgat merkeze ise yaklaşık 65 km mesafe bulunur.

Alanya tarafından gelirseniz yaklaşık 115 km yol katetmeniz gerekiyor. Antalya’nın Akdeniz kıyısındaki sıcacık kumlarının aksine, Toroslar’ın gölgesinde serin ve eşsiz bir yerdir Köprülü Kanyon.

Köprülü Kanyon konum için Tıklayınız...

Köprülü Kanyon Hakkında Genel Bilgi

Öncelikle belirtelim ki milli parkagirişücretsizdir. Ayrıca buraya kendi aracınızla gelecekseniz yolların düzgün olduğunu da belirtelim. İçiniz rahat bir şekilde kendi aracınızla ulaşım sağlayabilirsiniz. En azından kanyonun meşhur köprüsüne (Oluk Köprü) kadar yollar rahat ve sıkıntısız. Köprüden sonra yol daralıyor.

Köprülü Kanyon Milli Parkı 366.140 dekarlık bir alanı kapsar. Bu zengin bölge 1973 senesinde milli park olarak kabul edilmiştir. Milli park içerisindeki kanyon, kanyonun ortasından akan Köprüçay (Köprü) Nehri, nehir üzerinde bulunan tarihi Oluk Köprü ve 1250 metrelik rakımda kurulmuş olan Selge Antik Kenti buraya büyük bir görsellik ve gizem katmaktadır.

Köprülü Kanyon ismini, yine nehir üzerinde bulunan Oluk Köprü’den almaktadır. Roma dönemi eseri olan bu köprü kanyonun simgesi haline gelmiştir.

Bugün Türkiye’nin en uzun kanyonlarından biri olan Köprülü Kanyon yaklaşık 14 km uzunluğa, ve 100 metreyi aşan yüksekliğe sahiptir. Manavgat’ın Bolasan Köyü ile Beşkonak Köyü arasında akan Köprüçay, ülkemizin bu en uzun ve en güzel vadilerinden olan Köprülü Kanyon’a hayat verir.

 

Toros Dağları’nın eteklerinde  yer alan Köprülü Kanyon Milli Parkı’nı farklı ve özel kılan çok etken var:

Birincisi; Akdeniz Bölgesi’nin en büyük servi ormanı burada yer alıyor. Milli park içerisinde kızılçam ve makilik alanlar yaygın ama bununla birlikte 400 hektaralık saf servi ormanı buraya farklılık katmaktadır.

İkincisi; yaz-kış debisi yüksek olan ve üzerinde rafting sporuna imkan sağlayan Köprüçay Nehri. Türkiye’nin en popüler rafting alanlarından biridir Köprülü Kanyon. Köprüçay Nehri ise farklı su sporları dahil olmak üzere özellikle rafting için bulunmaz bir parkurdur.

Üçüncüsü; Selge Antik Kenti’dir. Antik kentten ayakta kalan tiyatro ve kalıntılar bölgenin yüzlerce yıllık geçmişini fısıldamaktadır. Gizemli bir tarih barındıran Selge (Altınkaya Köyü), milli park içerisinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.

Dördüncüsü; Adam Kayalar’dır. Bir diğer ismi Şeytan Kayalar olan bu oluşumlar milli park için eşsiz bir görselliktir.

Beşincisi; zengin florası ve faunasıdır. Bir çok bitki çeşidini barındıran milli parkta flora zenginliği, ayrıca nesli tükenmekte olan bazı hayvan türleri ve endemik türleri ile de fauna zenginliği gözlemlenir.

Altıncısı; Hrisriyanlığın en önemli misyonerlerinden olan Aziz Paul’un yürüdüğü yolun bir kısmının bu park içerisinde kalması. 2008 yılında açılan Aziz Paul Yolu Köprülü Kanyon Milli Parkı sınırlarından da geçmektedir.

Köprülü Kanyon Milli Parkı’nda Gezilecek-Görülecek Yerler

1- Köprüçay Nehri

Kanyona hayat veren nehirdir. Antik dönemde Eurymedon ismiyle anılmaktaydı. Köprüçay, Isparta’nın Sütçüler ilçesinin yakınlarındaki Toros Dağları’ndan doğar, bir çok kanyonadan geçerek Serik ilçesinin güneyinden Akdeniz’e dökülür. Bir çok kaynakla beslenen nehrin yılda ana çıkış yeri Anamas Dağı’dır. Anamas Dağı’ndan doğan Ayvalı Çayı ve Karacahisar dereleri birleşir, Köprüçay’ı oluşturur.

Bir diğer kaynak ise Pınargözü Mağarası’ndan çıkan Pınargözü Çayı’dır. Isparta’nın Yenişarbademli ilçesi sınırlarında kalan Pınargözü Mağarası ise hakikaten görmeye değer, ülkemizin en uzun mağaralarından biridir. Isparta yöresi bol su kaynakları ile onlarca nehire hayat vermektedir. İşte Köprüçay da kaynağını Isparta topraklarından almaktadır.

Köprüçay Türkiye’nin en önemli rafting parkurlarından biridir. Coşkulu akan nehirde alabalık bulunmaktadır. Ayrıca Köprüçay içerisinde endemik balık türleri bulunur: Antalya Dikeni (capoeta antayensis) ve Pseudophoxinus Fahrettini denilen bu iki tür sadece Köprüçay’ın içinde yaşar.

Ayrıca Köprüçay asırlar içerisinde taşıdığı alüvyonlar ile Serik Ovası’nı oluşturmuştur. Menderesler çizerek bu ovayı aşan Köprüçay Nehri en son Akdeniz ile buluşur.

Köprüçay’ın rengi, görüntüsü ve doğası içinizi ısıtır. Huzur veren bir atmosferi olan Köprüçay Antalya’nın neminden ve sıcağından kaçmak isteyenlere büyük bir alternatiftir.

2- Tarihi Oluk Köprü

Bugün Köprülü Kanyon’da çay üzerinde 2 adet tarihi köprü yer almaktadır. Bunlardan en meşhur olanı ise sizin de ziyaretiniz sırasında durup fotoğraf çekmek isteyeceğiniz Oluk Köprü’dür. Eski ismi Eurymedon Köprüsü’dür. Roma dönemi eseri olan bu antik köprü Köprüçay’ın üzerinde süslü bir ziynet eşyası gibi ışıldamaktadır.

M.S. 2. yüzyılda yapıldığı düşünülen Tarihi Oluk Köprü, 22 metre uzunluğunda 2.70 metre enindedir. Çaydan yüksekliği ise yaklaşık 35 metredir.

Tarihi Oluk Köprü kanyonun en sarp yerinde inşa edilmiştir. İki yakayı birbirine bağlayan bu köprü aslında iki önemli bölge arasında da önemli bir ulaşım aracıydı. Pisidya ile Pamhylia bölgeleri arasında potansiyel bir erişim noktasıydı. Pisidya bölgesinin önemli kenti Selge, Pamphylia bölgesinin önemli kentleri Side ve Aspendos ile bu köprü sayesinde ulaşım sağlıyordu.

Hem kanyona hem de ırmağa adını veren köprü yüksekliği ile dikkat çekmektedir. Tekkemerli köprünün sağlamlığı dikkatlerden kaçmaz. Pisidya bölgesinin baş şehri Selge’ye açılan önemli bir kapı olması açısından tarih boyunca büyük önem arzetmiştir.

Köprüçay üzerinde bulunan bir diğer köprü ise Aspendos yakınlarında yer alır. “Belkıs Köprüsü, Köprüpazar Köprüsü, Aspendos Köprüsü” gibi isimlerle anılan köprü Sideve Aspendos şehirlerinin ulaşımını kolaylaştırıyordu. Lakin günümüzde var olan köprü Anadolu Selçuklu dönemindeSultan Alaaddin Keykubat tarafından yeniden yaptırılan köprüdür.

3- Adam Kayalar (Şeytan Kayalar)

Milli park içerisinde en ilginç yerlerden biridir. Selge Antik Kenti’ne gitmeye karar verirseniz  bu kayalar karşınıza çıkacak. Yüzyıllar boyunca yaşanan aşınmalarla insan silüetlerine bürünen Adam Kayalar sanki birer insan şekliyle karşınıza çıkıveriyor.

Konglomera denilen kayalardan oluşan bölge fantastik görünümüyle ilgi çekmektedir. Konglomera; Kum ve çakılların birleşmesi ve sertleşmesi sonucunda oluşmuş kaya kütlelerine denir. Yaklaşık 10 kilometrelik bir alana yayılan Adam Kayalar’ın görüntüsü adeta Toroslar’ın Kapadokyası izlenimi yaratmaktadır. Milyonlarca yıllık bu oluşumlar doğanın sunduğu bir mucize gerçekten.

Yükseklikleri 70 metreye kadar ulaşabilen kayalar ayakta duran bir insan misali sizi karşılıyor. Sandal ağaçlarının şirinliği Akdeniz’de olduğunuz hissini kamçılıyor. Çoğu zaman yürüyüş tutkunları için harika bir rota sunan Adam Kayalar’da, dilerseniz yol üzerinde küçük bir fotoğraf molası verebilirsiniz. Dilerseniz bol oksijenli ve macera dolu bir doğa yürüyüşü ile bölgeyi daha fazla keşfedebilirsiniz.

4- Selge Antik Kenti

Köprülü Kanyon Milli Parkı’nın üst kısmında bulunan eşsiz bir antik kent burası. 1250 metre rakımda geçmişle bugünün zorlu ve görkemli birlikteliği Selge...

Buraya gelmişken Selge’yi mutlaka görün derim. Böylesi yüksek bir noktada kurulan kentin tiyatrosu bile başlı başına bir sebep ziyaret etmek için. Şaşkınlık ve hayranlık içinde kalacağınız sıradışı bir antik kent Selge...

Selge Antik Kenti hakkında daha fazla bilgi için TIKLAYINIZ...

5- Tazı Kanyonu

Köprülü Kanyon Milli Parkı içerisinde fırsat dahilinde görülmesi gereken yerlerden biridir Tazı Kanyonu. Gaziler Köyü’ne yakın olan kanyon manzarası ile büyülüyor. Yolun bir kısmı zorlu olsa da doğa içinde yürüyüş yapabileceğiniz, nefes alabileceğiniz çok keyifli bir rota. Kampçılar ve yürüyüşseverlerin en gözde rotalarından biri olmayı başaran kanyonun manzarası çok etkileyici.

Bir diğer ismi Bilgelik Vadisi olan kanyonun yüksekliği yaklaşık 400 metreyi buluyor. Şayet giderseniz çok dikkatli yürüyün zira kayalıklar sivri ve yükselti bir hayli fazla. Manzara ise nefes kesici güzellikte...

Köprülü Kanyon’da Köprüçay Üzerinde Rafting

Türkiye’de Rafting denince akıllara ilk gelen yerlerden biridir Köprülü Kanyon. Köprüçay’ın debisinin yüksek oluşu rafting için uygun ortam sağlamaktadır. Aynı zamanda Köprüçay, ülkemizde rafting yapılan en temiz nehir olarak öne çıkmaktadır. Bu adrenalin dolu eğlenceli aktivite için her yıl yüzlerce macerasever Köprüçay’ın yolunu tutuyor. Özellikle de temmuz, ağustos ve eylül ayları, raftinge talebin en çok olduğu aylar.

Rafting yapmak için profesyonel olmanıza gerek yok. Köprüçay’ın etrafından bir çok rafting firması var ve size yardımcı oluyorlar. Size eşlik edecek olan bir eğitmen gerekli yönlendirmeleri yapıyor. Böylece bota bindiğiniz an düşmemek için neler yapmanız gerektiğini öğreniyorsunuz.

 

Sabah 09:00 ile akşam üzere 18:00 arası rafting yapabileceğiniz saatler. 14 kilometrelik parkurda yaklaşık 2 buçuk saat süren bir macera sizi bekliyor. Köprüçay’daki parkurun zorluk derecesi ise herkes için ideal yani profesyonel olmanıza gerek yok.

Şayet bu ekstreme su sporuna meraklıysanız Antalya’nın sıcağından uzaklaşmak için Köprülü Kanyon’un yolunu tutun.

Köprülü Kanyon’da Başka Hangi Aktiviteler Var?

Rafting sporunun yanında bir çok aktivite mevcut. En keyifli olan aktivitelerden biri Jeep Safari turları. Arazi araçlarıyla yapılan bu turlar Taşağıl, Çardak ve Sağırin köylerinden ilerleyerek Köprülü Kanyon’a ulaşıyor. Burada yemek ve yüzme molaları veriliyor.

Buggy Safari ise 1 yada 2 kişilik araçlarla yapılan macera dolu aktivitelerden biri. Bu turlarda genellikle rafting de yer alıyor.

Köprüçay üzerinde farklı su sporları da yapılıyor. Kano ve kanyoning (kanyon geçişi) sporları, olta balıkçılığı ve yüzme seçenekleri var.

Şayet daha sakin keşif istiyorsanız da trekking, doğa yürüşü turları, bisiklet turları size göre.

Son yıllarda revaçta olan Kamping ise doğa ile başbaşa bir imkan sunuyor burada. Hem ücretli hem de ücretsiz kamp alanları olduğunu belirtelim. Özellikle de FıçıköyCamping Türkiye’nin ilk fıçı köyü olarak keyifli hizmet sunan yerlerden biri. Tabiki onlarca alternatif var. Tercih size kalıyor.

Köprülü Kanyon’da Ne Yenir?

Buz gibi suyun kenarında akıllara gelecek ilk seçenek alabalık elbet. Alabalık yetiştiriciliğinin olduğu kanyonda sazan, alabalık gibi türleri dilerseniz tadabilir dilerseniz olta ile avlayabilirsiniz.

Buradaki mekanların menüsü genellikle aynı. Balık, tavuk, tavuk şiş, salata şeklinde oluyor. Tabiki alternatif olarak ızgara türleri de bulunmakta. Tarihi Oluk Köprü civarında ise gözlemeciler mevcut. Dilerseniz yöresel gözleme çeşitlerine bakabilirsiniz. Ya da yanınızda getireceğiniz malzemeler ile milli park içerisinde bulunan mesire yerinde piknik yapabilirsiniz. Bölgede çok büyük alternatifler yok belki ama, bu enfes doğanın içinde ne yerseniz yiyin kendinizi lüks bir sofrada gibi hissedeceğinize eminim.

Köprülü Kanyon’da Konaklama

Köprüçay’ın kıyısında yer alan kamp alanları sunduğu bir takım hizmetlerle ziyaretçilerin tercihleri arasında önde geliyor. Yemek, tuvalet, duş gibi imkanları olan bu kamping alanları kolaylık sağlıyor elbet. Ücretsiz kamp alanları da mevcut. Dilerseniz buralarda da kalabilir ya da nehrin kenarına tek başınıza çadırınızı kurup keyif de yapabilirsiniz.

Bunların dışında pansiyon seçenekleri de var. Sade, küçük pansiyonlar ya da bungalovlar mevcut. Lüks oteller bulunmuyor. Dolayısıyla doğanın içinde lüksten uzak bir konaklama istiyorsanız burada kalmalısınız.

Köprülü Kanyon’dan Yapmadan Dönme;

Vaktiniz ve isteğiniz doğrultusunda sıraladığımız maddelerden en azından birkaçını gerçekleştirmeden dönmeyin Köprü Kanyon’dan...

- Tarihi Oluk Köprü’de fotoğraf çektirip köprünün alt kısmına inerek köprüyü ve nehri fotoğraflayın.

- Macera seviyorsanız kesinlikle rafting yapın.

- Jeep Safari turları çok keyifli. Bölgeyi keşfederken doyasıya eğlendiğiniz bu tura katılın.

- Bir çok tur firması var, biriyle görüşüp günübirlik tur satın alın; trekking turu, bisiklet turu, buggy safari turu... hangisi size uyarsa onu alın ama mutlaka katılın.

- Selge Antik Kenti’ni ziyaret edin. Toroslar’ın bağrında bu yalnız kalmış antik kentin görkemine şahit olun.

- Adam Kayalar (Şeytan Kayalar)’ı mutlaka görün. Bu dev kayalar Toroslar’ın Peribacaları ve hayran kalacaksınız.

- Tazı Kanyonu’na gidin ve özgürlüğün tadını çıkarın.

- Köprüçay’da yüzün. Suyu enfes ve berrak. Ama dikkatli olmakta fayda var.

- Dönüşte fırsatınız varsa Zeytintaş Mağarası’na uğrayın.

- Yine dönüşte zamanınız varsa mutlaka Aspendos Tiyatrosunu, Aspendos AntikKenti’ni ve Su Kemerlerini mutlaka görün.

Köprülü Kanyon Milli Parkı unutulmaz anılar biriktirmeniz için sizleri çağırıyor. Keşfet ve yaşa...

Instagram hesabımızı takip ederek son paylaşımlarımızdan haberdar olabilirsiniz.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası