prof dr ilhan elmacı yorumlar / HAKKIMDA | Prof. Dr. İlhan Elmacı

Prof Dr Ilhan Elmacı Yorumlar

prof dr ilhan elmacı yorumlar

Beyin ameliyatlarında ölüm riski yüzde 2’ye geriledi!

KVKK ve Gizlilik Politikası

Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni

  • Veri Sorumlusu Hakkında
  • HRdergi bültenine ve zirvelerine katılacak kişiler İçin Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni (“Aydınlatma Metni”), sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”)’nun maddesi ile Aydınlatma Yükümlülüğünün Yerine Getirilmesinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ kapsamında “veri sorumlusu” sıfatıyla, Nehir Plaza, İçerenköy Mah. Çayır Cad. No.9 Daire:3 Ataşehir adresinde faaliyet gösteren, İstanbul Ticaret Odası Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde sicil numarası ile Kozyatağı Vergi Dairesi’ne vergi kimlik numarası ile kayıtlı Küre Eğitim Basın Yayın Org. Hiz. Ltd. Şti (“Şirket”) tarafından hazırlanmıştır.

  • Kişisel Verilerin Hangi Amaçla İşleneceği
  • HRdergi bültenine ve zirvelere katılmanız nedeniyle paylaştığınız; adınız, adresiniz, telefon numaranız, e-posta adresiniz, yaşınız, mesleğiniz, sosyo ekonomik statünüz, sizi özel olarak tanımlayan bilgileriniz ve benzeri diğer bilgiler dâhil olmak üzere kişisel verileriniz; kurumsal iletişimin yürütülmesi ve geliştirilmesi, talep, öneri, memnuniyet, şikayet, itiraz gibi bildirimlerin kayıt altına alınarak incelenmesi, çalışanlar arasında sosyal araştırma gerçekleştirilmesi, çıkan anket sonuçları ile çalışanların çeşitli çalışmalarıyla ilgili farkındalıklarının veya memnuniyetinin anlaşılmasının sağlanması amaçlarıyla sınırlı olarak işlenmektedir. Adınız, soyadınız, şirket ismi ve şirket telefonunuz, kayıt verilen etkinliğe katılan diğer katılımcılarla paylaşılacak listede yer alacaktır.

  • Kişisel Veri Toplamanın Yöntemi ve Hukuki Sebebi
  • Kişisel verileriniz, Şirket tarafından sağlanan hizmet ve Şirketimizin ticari faaliyetlerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilmekle birlikte; otomatik yöntemlerle, internet sitesi, sosyal medya mecraları, mobil uygulamalar ve benzeri vasıtalarla yazılı ya da elektronik olarak toplanabilecektir.

    Kişisel verileriniz; Kanunun 5. maddesinde yer alan “veri sorumlusunun hukuki yükümlülüğünü yerine getirebilmesi için zorunlu olması” ve “ilgili kişinin temel hak ve özgürlüklerine zarar vermemek kaydıyla, veri sorumlusunun meşru menfaatleri için veri işlenmesinin zorunlu olması” hukuki sebebine, bu hukuki sebeplere dayandırılamayan durumlarda Kanun’un 5/1. Maddesinde belirtilen “ilgili kişinin açık rızası” hukuki sebebine dayalı olarak otomatik yolla işlenmektedir.

  • Kişisel Veri Sahibinin Kanun’un Maddesinde Sayılan Hakları
  • Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen maddesi kapsamındaki aşağıda belirtilen haklara sahipsiniz:
  • Kişisel Verilerinizin işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel Verileriniz işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel Verilerinizin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında Kişisel Verilerinizin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel Verilerinizin eksik veya yanlış işlenmiş olması halinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kanun’un 7. Maddesinde öngörülen şartlar çerçevesinde Kişisel Verilerinizin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kanun’un Maddesinin (e) ve (f) bentleri uyarınca yapılan işlemlerin, Kişisel Verilerinizin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,
  • Kişisel verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarar uğraması halinde zararın giderilmesini talep etme.

  • Veri Sorumlusuna Başvuru Usulü
  • Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen maddesi kapsamındaki taleplerinizi, “Veri Sorumlusuna Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Tebliğe” göre kimliğinizi tevsik edici belgeler ve talebinizi içeren dilekçe ile Nehir Plaza, İçerenköy Mah. Çayır Cad. No.9 Daire:3 Ataşehir adresinde bulunan Şirket genel merkezine yazılı olarak bizzat elden veya noter kanalıyla [email protected] e-posta adresine güvenli elektronik imza, mobil imza ya da Şirket’e daha önce bildirdiğiniz elektronik posta adresinizi kullanmak suretiyle iletilebilirsiniz. Başvurunuza ilişkin tarafımızca yazılı cevap verilmesi gerektiği takdirde ve verilecek yazılı cevabın 10 sayfayı geçmesi ve/veya CD, flash bellek gibi bir kayıt ortamında verilmesini gerektirmesi halinde “Veri Sorumlusuna Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ” hükümleri dahilinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenen ücrete tabi olacaktır.

    sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun "Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlülüğü" başlıklı maddesi gereğince kişisel verilerimin kim tarafından, hangi amaçla işleneceği, işlenen kişisel verilerin kimlere ve hangi amaçla aktarılabileceği, kişisel veri toplamanın yöntemi ve hukuki sebebi ve Kanun'un maddesinde yer alan haklarım konusunda hazırlanan işbu Aydınlatma Metnini okudum, anladım ve veri sorumlusu sıfatını haiz Şirket tarafından bu konuda detaylı olarak bilgilendirildim.

    AÇIK RIZA BEYANI

    İşbu Açık Rıza Metni sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na uygun olarak hazırlanan Aydınlatma Metni'nde detaylı olarak açıklanan hususlar kapsamında kişisel verilerinin işlenmesine yönelik ilgili kişinin açık rızasının alınmasına ilişkin hazırlanmıştır. Bültene kayıt olacak ve zirvelere katılacak Kişiler İçin Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metninde belirtilen adınız, adresiniz, telefon numaranız, e-posta adresiniz, yaşınız, mesleğiniz, sosyo ekonomik statünüz, sizi özel olarak tanımlayan bilgileriniz ve benzeri diğer bilgilerinize ilişkin verinizin işlenmesi ve aktarılması için açık rızanız gerekmektedir.

  • Aydınlatma Metninde belirtilen hususları okudum ve anladım. Aydınlatma Metninde belirtilen yöntemlerle adınız, adresiniz, telefon numaranız, e-posta adresiniz, yaşınız, mesleğiniz, sosyo ekonomik statünüz, sizi özel olarak tanımlayan bilgileriniz ve benzeri diğer bilgilerinizin Aydınlatma Metninde detaylı olarak belirtilen amaçlar doğrultusunda işlenmesini özgür iradem ile açıkça Kabul ediyorum [___]
  • Niğde doğumluyum. İlk, orta ve liseyi Adana da okudum. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunuyum. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde yılında Dr. Zeki Oral kliniğinde başladığım Nöroşirurji ihtisasını yılında bitirdim. Bu dönemde Zürih Üniversitesi “M. Gazi Yaşargil Kliniği”nde benim için dönüm noktası olacak şekilde “mikronöroşirürji eğitimimde” ciddi kazanımlar elde ettim.

    Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof. Necmettin Pamir kliniğinde yılları arasında öğretim görevlisi ve yardımcı Doçent olarak çalıştım. Bu dönemde Amerika Johns Hopkins Üniversitesi'nde Prof. Donlin M. Long ve Daniele Rigamonti’ nin kliniğinde özellikle nöroonkoloji ve vasküler nöroşirürji alanındaki klinik ve cerrahi kazanımlarımı elde ettim. Nöroşirürji Doçenti ünvanını yılında aldım.

    Sağlık Bakanlığı Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yıllları arasında Klinik Şefi olarak çalıştım. Bu dönemde Türkiye'de bir ilk olmak üzere kliniğimin EANS (Avrupa Nöroşirurji Birliği) tarafından eğitimde ve hizmette akredite edilmiş Avrupa klinikleri arasına kabul edilmesini sağladım. Bu dönemde “endoskopik kafa tabanı” eğitimimi Pittsburgh Üniversitesinde başlayarak tamamladım.

    Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi kadrosuna geçerek yılında Nöroşirürji Profesörü ünvanını aldım. Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü'nü yılında kurdum. Memorial Sağlık Grubu İstanbul Hastaneleri Nöroşirurji Bölüm Başkanı olarak yılları arasında çalıştım. Eylül tarihleri arasında Acıbadem Sağlık Grubu Maslak Hastanesin’de çalışmalarıma devam ettim.

    Ekim itibari ile Fulya da kendi kliniğimde ve Liv Hospital’da (Liv Ulus Hastanesi) ekibimle beraber çalışmalarıma devam etmekteyim.

    Kafa Tabanı Derneği nin kuruculuğu ve yılları arasında başkanlığını yaptım. Avrupa Kafa Tabanı Derneği (ESBS) yürütme komitesi üyesiyim.

    Uluslararası hakemli dergilerde (SCI / SCIEx) yayınlanmış , ulusal hakemli dergilerde yayınlanmış 22 bilimsel makalem mevcut. Yurt içi ve dışı bilimsel toplantılarda tebliğ edilmiş den fazla bildirim, yayınlanmış kitabım ve kitaplarda bölüm yazarlıklarım var.

    Çalışma konularım:

    Beyin tümörleri, kafa tabanı ve omurilik tümörleri:

    Erişkin ve çocuklarda

    - Mikrocerrahi ve/veya endoskopik ameliyatlar:

    Nöromonitorizasyon, nöronavigasyon, intraoperatif nöroultrasonografi kontrolü altında veya uyanık kraniotomi ile.

    Mikrocerrahi tümör boyama teknikleri kullanılarak.

    - Multidisipliner tedavi modellemesinde nöroonkoloji konseyi planlamaları

    - İmmunoterapi ve translasyonel preklinik araştırmaları ve tedavi planlamaları

    Hipofiz adenomları:

    - Endoskopik hipofiz cerrahisi / kafa tabanı çalışma grubu

    - Adenomların multidisipliner tedavi planlaması

    Beyin kanamaları ve damar hastalıkları:

    - Beyin kanamalarında mikrocerrrahi tedavi

    - Beyin anevrizmalarında multidisipliner planlama ve mikrocerrahi tedavi

    - Beyin damar yumaklarında multidisipliner planlama ve mikrocerrahi tedavi

    - Beyin sapı ve omurilik kavernomalarında mikrocerrahi tedavi

    Bel ve boyun ağrıları

    - Bel ve boyun ağrıları ameliyat dışı tedavi planlaması

    - Bel ve boyun fıtıkları mikrocerrahi ve endoskopik tedavisi

    - Bel ve boyun kayması mikrocerrahi tedavisi:

    C-arm CT nöronavigasyon ve nöromonitorizasyon kontrolü altında

    - Bel ve boyun dar kanal mikrocerrahi tedavisi

    - Omurga çökme kırıklarında lokal anestezi ile dolgu tedavisi

    Hidrosefali / kafa içinde beyin suyu toplanması

    Erişkin veya çocuklarda

    - Shunt veya endoskopik cerrahi tedavisi

    Trigeminal nevralji ve Hemifasial spazm

    -Mikrovasküler dekompresyon

    Beyincik sarkması

    Syringomyelia / omurilik içinde beyin suyu toplanması

    - Mikrocerrahi tedavisi

    Spatisite

    - Selektif dorsal rizotomi

    - Baklofen pompası tedavisi

    Etik

    - Gerektiği kadar ve yaşam kalitesini koruyucu tedavi planlama prensipleri

    İnme riskine karşı 6 etkili &#;neri

    Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İlhan Elmacı “İnme gibi beyin hastalıklarının en önemli sonuçlarından birisi, sağ kalabilenlerin bakım hastası olma riski taşımasıdır. Bakım hastası olunduğundan bunun getireceği ruhsal, ailevi ve ekonomik sorunlar çok daha fazla olacaktır. İnmeye karşı değiştiremediğimiz genetik faktörler olsa da, değiştirilebilir faktörler de mevcut. Bu risk faktörleri değiştirilebilir, kontrol edilebilir ya da tedavi edilebilir durumları içermektedir. Bunlara dikkat edersek inmeden büyük ölçüde korunabiliriz” diyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İlhan Elmacı 29 Ekim Dünya İnme Günü kapsamında yaptığı açıklamada, inme riskine karşı 6 etkili öneriyi anlattı, önemli uyarılarda bulundu.

    Tansiyonunuzu dengede tutun

    Yüksek tansiyon beyin damarları duvarını bozarak damar sertliğine yol açıyor. Bu durum pıhtı oluşumuna neden olup pıhtı ile damar tıkanması meydana gelebiliyor. Sonuçta beyin doku hasarı oluştuğu için felç denilen bulgular ortaya çıkıyor. Diğer yandan aşırı olarak tansiyon düşüklüğü de istenilen bir durum değil. Tansiyon düştüğünde beyinin beslenmesi yine bozulacağı için felç gibi tehlikelere açık olunuyor. Bu nedenle tansiyonun kişiye özel ihtiyaca göre ayarlanması ve dengede tutulması önemli.

    Kan şekerinizi kontrol edin

    Diyabet, damar duvarını bozarak damar sertliğine yol açıyor. Bu da, yüksek tansiyonda olduğu gibi pıhtı oluşumuna neden olup inmeye zemin hazırlayabiliyor. Aynı şekilde düşük şeker düzeyi beynin enerjisiz kalmasına neden olarak inme riskini artırabiliyor. Bu nedenle kan şekerini iyi bir şekilde kontrol edebilmeniz, tedavinizi aksatmamanız gerekiyor.

    Kolesterolünüze dikkat edin

    Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İlhan Elmacı “Kolesterol düzeyi, üstünde en çok tartışılan konulardan biridir. Diğer risk faktörlerinin mevcut olduğu hastalarda inme riskini arttırdığını biliyoruz. Kolesterol bakımından kişinin özelliklerine uygun bir düzey tutturmaya çalışmak en iyisi olacaktır. İlaç kullanımı ihtiyacı diğer risk faktörlerinin varlığı ile çok ilişkilidir” diyor.

    Stresinizi yönetmeyi öğrenin

    Yapılan çalışmalar; stresin sadece ruhsal halimizi değil, fiziğimiz ve kimyamızı da bozan bir faktör olduğunu gösteriyor. Stres uygun şiddette olduğu zaman kişiyi geliştiren ve başarılı kılan bir faktör, ancak kimileri stresi yönetebilirken kimileri tam anlamıyla strese yenik düşüyor. Stresin hayatımızı etkilememesi için stresin oluşturan durumlarla insanı mutlu eden durumların bir denge halinde olması ve stresi yönetmeyi öğrenmek gerekiyor.

    Fazla kilolarınızdan kurtulun

    Beyin damar hastalıkları bakımından son yıllarda risk faktörleri içine alınan fazla kilolar, birçok hastalığa zemin hazırlıyor ki inme de bunlardan biri. Sofradan doymadan kalkmak prensibi obeziteden korunmak için iyi bir yol olarak görülüyor. Stres kontrolü doğru yapıldığında obezite riski de azaltılabiliyor. Stres yemek yeme ihtiyacını özellikle karbonhidrat ve şeker olarak artırıyor.

    Sigarayı bırakın

    Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İlhan Elmacı “Risk faktörleri arasında en riskli olan sigaradır. Sigaranın beyin damarlarını ileri derecede harap ettiğini çok net biliyoruz. Sigaranın diğer bir önemi sadece içen kişi için değil yakın çevrede bulunanları da olumsuz etkilemesidir. Gerekirse sigarayı bırakmak için uzman desteği alın” diyor.

    Prof. Dr. İlhan Elmacı: Beyin ameliyatında başarı oranı artıyor


    ÇIĞIR AÇAN TEKNOLOJİLER

    Beynin nasıl işlediği hala gizemini koruyor olmasına karşın beyin ve sinir cerrahisi alanında özellikle son yıllarda baş döndürücü teknolojik gelişmeler sağlanmış durumda. Bu gelişmeler sayesinde gerekli durumlarda hasta uyanıkken bile beyin tümörü operasyonları yapılabildiğini söyleyen Prof. Dr. İlhan Elmacı, kullanılan tekniklerin gerek tanı gerekse tedavide başarı oranlarını çok yükseğe taşıdığını belirtiyor. Beynin fiziksel yapısının en ince detaylarına kadar haritalanmasını sağlayan bu teknolojiler sayesinde bir beyin tümörü operasyonla alınırken hastada istenmeyen herhangi bir hasar yaratma olasılığı da neredeyse sıfırlanmış oluyor.

    ANESTEZİ ALTINDA BEYİN FONKSİYONLARI TAKİBİ

    Beyin tümörlerinin tedavisinde daha önce hayal bile edilmeyen olanakları mümkün kılan bu gelişmeler "nöroradyolojik görüntüleme", "nöronavigasyon", "nöromonitorizasyon" ve "intraoperatif görüntüleme yöntemleri" olarak dört ana başlıkta toplanıyor. Beyin cerrahlarının sıkça kullandıkları bu yöntemler hakkında bilgi veren Prof. Dr. İlhan Elmacı, bu gelişmelerin kendilerine, ameliyat esnasında hasta anestezi altındayken bile beyin fonksiyonlarını izleyebilme ya da daha ameliyathaneden çıkılmadan tümörün başarıyla alınıp alınmadığını gözlemleyerek gerekirse yeniden müdahale edebilme imkanı sağladığını belirtiyor.

    NÖRORADYOLOJİK GÖRÜNTÜLEMEYLE GİZLİ DETAY KALMIYOR

    Beyin ilk insandan bu yana en değerli bilgileri saklayan ve hala fonksiyonlarının tamamı bilinmeyen kapalı bir kutu. Bu kapalı kutu içerisinde hedefi kolaylaştıran mikro teknolojik yöntemler hayati önem taşıyor. Beyinde herhangi bir sorun olup olmadığı da nörodradyolojik görüntüleme metotları (yüksek geliştirilmiş manyetik rezonans görüntüleme) ile tespit ediliyor. Bu sayede beyindeki bir tümöre nereden yaklaşılması gerektiği netleştirilebiliyor.

    NÖRONAVİGASYON: EN HASSAS ORGANDAKİ MÜKEMMEL YOL GÖSTERİCİ

    Beyin tümörü olan bir hastayı ameliyat ederken nöronavigasyon sistemlerini kullanarak, tıpkı bilinmeyen bir şehirde kullanılan navigasyon sistemleri gibi en kısa ve en rahat yoldan lezyonun olduğu noktaya müdahale edilebildiğini dile getiren Prof. Dr. Elmacı, bu yöntem sayesinde beynin sağlıklı bölümlerine dokunmadan ve oralar için bir risk yaratmadan doğrudan tümöre erişip çıkarma işlemini yapabildiklerine dikkat çekiyor.

    NÖROMONİTORİZASYON: ANESTEZİ ALTINDA TANIMLANABİLEN BEYİN FONKSİYONLARI

    Elektrofizyolojik olarak çalışan beyin çok fonksiyonlu bir organ. Andan çok daha kısa bir zaman içerisinde birçok karmaşık komutu örgütleyebilen beynimizde milyonlarca hücre birbirleriyle elektriksel akımların iletimi sayesinde haberleşiyor. İşte bu durum, geliştirilen nöromonitorizasyon teknikleri sayesinde ameliyat sırasında dahi cerrahlara yol gösteriyor. Bu yöntem, beynin o bölgeyle ilgili tüm fonksiyonlarının ameliyat esnasında anestezi altındaki bir hastada takip edilebilmesini sağlıyor. Dolayısıyla ameliyattan sonraki durum da öngörülebiliyor. Giderek gelişen bu yöntemin beynin en ince kıvrımlarında sonuç vermemesi durumunda ise bu kez hasta ameliyatın belirli bir noktasında yaklaşık 40 dakikalığına uyandırılarak ameliyata hasta uyanıkken devam ediliyor. Bu süreçte gerekli işlemler yapıldıktan sonra hasta yeniden uyutuluyor ve ameliyat, son işlemler sonrası tamamlanıfunduszeue.info bölümde ameliyatta nörofizyoloji uzmanları da yer alıyor.

    AMELİYATHANEDEN ÇIKMADAN ÖLÇÜLEBİLEN BAŞARI

    Beyin tümörü operasyonlarında en çok dikkat edilen konulardan biri tümörün başarıyla çıkartılıp çıkartılmadığından emin olmak. Ameliyat esnasında kullanılan tüm yöntemler bu hedefin gerçekleştirilmesine yönelik. Yine de ameliyatı yapan ekip "intraoperatif görüntüleme yöntemleri"ni kullanarak daha ameliyat sırasında operasyonun etkinliğini tespit edebiliyor. Ultrason, MR, ya da tomografi, ameliyat esnasında kullanılan intraoperatif görüntüleme yöntemleri arasında yer alıyor.

    beyin cerrahisi

    sinir cerrahisi

    i̇lhan elmacı

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası