tarçınlı bozanın faydaları / Bozanın sağlığa 3 zararı ve 8 faydası - Mavi Kadın

Tarçınlı Bozanın Faydaları

tarçınlı bozanın faydaları

Bozanın sağlığa 3 zararı ve 8 faydası

Milli içeceklerimizden olan boza kendine özgü lezzetiyle pek çok kişi tarafından sevilmektedir. Darı irmiği, su ve şekerden yapılan bu içecek, tarçın ve leblebi eklenmesiyle soğuk kış ayları için hem sağlıklı hem de lezzetli bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.Yapılan araştırmalar içeriğindeki vitamin, mineraller ve antioksidan birleşenler sayesinde bozanın en sağlıklı gıdalardan biri olduğunu gösteriyorBu makalemizde bozanın faydalarını ve sağlığa olan zararlarını ele aldık:

Prof. Dr. İbrahim Uslu bozanın faydalarını şöyle anlatmaktadır;

“Boza, mayalama esnasında laktik asit ve nikotinik asit gibi son derece kıymetli asitler üretir. Bozanın sağlık üzerine etkilerinin araştırıldığı son çalışmada, bozadaki nikotinik asitin kalp-damar hastalıklarını ve her türlü kanseri önleyici etkisi olduğunu göstermektedir. İçerdiği laktik asit sayesinde bağırsak florasını düzenlemeye yardımcı olur. Zihin açıcı ve sinirleri yatıştırma etkisi vardır. Bozanın öksürüğün geçmesine de yardımcı olduğu bilinmektedir” ifadelerini kullanan Dr. Uslu konuşmasına şöyle devam etti: “Boza, zengin karbonhidrat, protein ve B vitamini gibi faydalı birleşenler içerir, özellikle enerjisi düşük kişiler ve sporcular tarafından tüketmeleri önerilir.” 

Bozanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Boza besin değeri yüksek, enerji veren bir içecektir. Yüksek potasyum kaynağı olan boza, tansiyonu dengeler, midenin asit seviyesini dengeler, stresi azaltır, halsizliği giderir ve cinsel hastalıklarla mücadeleye kadar bir dizi sağlık sorununa şifa olur. İşte bozanın sağlığa faydaları;

Kanser hastalıklarını önlüyor

Bozanın içeriğinde laktik asit isminde yararlı bakteriler bulunur. Bu yararlı bakteriler probiyotik etki gösterir.  Probiyotikler bağışıklığı güçlendiren, vücut direncini arttıran ve vücut sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olan yararlı bakteri ve mayalardır. Bozada bulunan bu faydalı bakteriler, vücudumuzda biriken kanserojen maddeleri yok eder, kansere yakalanma riskini azaltır.

Anne sütünü arttırıyor

Boza anne sütü yapan en sağlıklı besinlerdendir. Emziren annelerde süt üretiminden sorumlu olan prolaktin hormonunun salgılanmasını sağlar. Yapılan bilimsel çalışmalar bozanın anne sütünü arttırdığını kanıtlamıştır. Yüksek kalsiyum içeriği sayesinde süt kalitesini de arttırmaya yardımcı olur. Bebeğin kemik gelişimini de destekler. Uzmanlar emziren annelerin düzenli olarak boza tüketmesini öneriyor.

Halsizliği gideriyor

Boza enerji veren, halsizliği gideren harika bir besindir. Karbonhidrat ve B vitamini açısından da zengindir. Özellikle halsizlik yaşayanların, spor yapanların veya ağır işte çalışanların düzenli olarak günlük boza tüketmesi önerilir.

Vitamin ve mineral eksikliğinden koruyor

Boza A, B, E ve C vitaminleri, sodyum mineralleri, A, B1, B2, demir, niasin, kalsiyum, fosfor gibi pek çok vitamin ve mineral içerir. Tüm bu besinler sayesinde vücutta vitamin eksikliğini önler.

1 çay bardağı bozadaki besin değerleri şunlardır;

  • kalori
  • gr karbonhidrat
  • gr protein
  • gr yağ

Bu içeriği sayesinde kişiyi vitamin ve mineral eksikliğinden korur. Zengin kalsiyum ihtivası ile ilerleyen yaşlarda meydana gelebilen kemik erimesini önler.

Kilo almak isteyenlerin kurtarıcısı oluyor

Boza yüksek kalorili içecekler arasında yer alır. Kilo almak isteyenler için en ideal sağlıklı içeceklerdendir. 1 su bardağı boza kaloridir. İştah açıcı bir içecek olduğundan kilo almaya yardımcıdır. Bir türlü kilo alamıyorum diyorsanız beslenme rutinlerine boza ilave ederek kısa süre içerisinde istediğiniz kiloya ulaşabilirsiniz.

Tok tutma özelliğiyle kilo verdiriyor

Boza kalorisi yüksek bir içecek olduğundan bu besini tüketirken aşırıya kaçmamalıdır. Haftada defa, 1 çay bardağı boza tüketilebilir. Bozanın üzerine tarçın eklediğinizde daha doyurucu hale gelir ve uzun süre tokluk hissi verir, tatlı krizlerini önler. Böylece kilo vermenize de yardımcı olabilir. Ancak spor yapmadan, yediklerinize dikkat etmeden, tek başına boza tüketmek tabi ki zayıflatmaz. Mutlaka düzenli egzersiz yapmalı, günlük kalori alımınızı öğrenerek kendinize uygun bir diyet programı belirlemelisiniz.

Cinsel gücü arttırıyor

Boza cinsel gücü artırıp, daha mutlu bir cinsellik yaşamanızı sağlar. Afrodizyak etkisiyle libidoyu artırır ve sperm kalitesini yükseltir.

Sindirim sistemini düzenliyor

Bozanın içeriğindeki laktik asit bakterilerinin sindirim sisteminde önemli bir rolü vardır. Normal ölçülerde tüketildiğinde bağırsak florasını dengeler, mide yanması gibi sorunları önler, hazımsızlığı giderir ve gaz problemine iyi gelir. Boza kabızlık çekenlere de tavsiye edilir. Vücutta biriken toksik ve alerjen maddeleri yok eder.

Bozanın Zararları Nelerdir?

Bozayı içerken kontrollü tüketmek çok önemlidir. Aksi taktirde fayda yerine çeşitli yan etkileri ile karşılaşabilirsiniz. Peki boza içmenin zararları nelerdir? Şimdi bunlara göze atalım:

  • Boza mayalanan, fermente içecekceklerdendir. Mayalı besinler şişkinliğe neden olur, gaz ya da ishal gibi sindirim rahatsızlıklarına da yol açabilir.  
  • Özellikle diyabet hastaları bozayı doktor kontrolüyle tüketmelidir. Vücuttaki şeker oranını artırıp diyabet komplikasyonlarına sebep olabilir.
  • Boza da şeker oranı fazla olduğundan yüksek kalorili içecekler sınıfında yer alır. Aşırı miktarda tüketildiğinde kilo aldırabilir ve bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle gelişim çağındaki çocuklar bu süreçte kilo almaya daha yatkın olduklarından boza tüketiminde dikkatli olmaları gerekir.

Boza en eski Türk içeceklerinden, binlerce y&#;ld&#;r devam eden bu gelene&#;in tarihi Mezopotamya’ya kadar uzan&#;yor. Bu &#;ahane ve özgün tad&#; sevmeyen var m&#;? Boza faydal&#; özellikleriyle de öne ç&#;k&#;yor.

Havalar so&#;udukça insan metabolizmas&#;n&#; koruma alt&#;na almak ister, çünkü k&#;&#; aylar&#;nda enerji harcamas&#; azal&#;r ve g&#;dalardan al&#;nan enerjiyle vücut &#;s&#;s&#; korunmaya çal&#;&#;&#;l&#;r. Ortaya ç&#;kan bu enerji ihtiyac&#;ndan dolay&#;, özellikle k&#;&#;&#;n yo&#;un karbonhidrat içerikli, yüksek kalorili, tatl&#; ve &#;ekerli g&#;dalara dü&#;künlük artar.

Bozan&#;n tazesini yerinde içmek gibisi yoktur ama gitmeye f&#;rsat bulamad&#;&#;&#;n&#;zda marketlerden de alabiliyorsunuz.

Peki boza al&#;rken nelere dikkat etmek gerekiyor. y&#;l&#;ndan bu yana Boza üreten ve Karadutlu Bozan&#;n patent sahibi olan Karemi&#; Boza markas&#;n&#;n Genel Müdürü Müslüm Ya&#;c&#;, y&#;llar&#;n deneyimi ile boza hakk&#;nda bilinmesi gerekenleri aktard&#;;

&#;&#;te Boza hakk&#;nda bilmeniz gerekenler;

Boza’n&#;n tazeli&#;i çok önemlidir. Yo&#;un k&#;vaml&#;, beyaza yak&#;n sar&#;ms&#; renkte olmal&#;d&#;r. Aç&#;k boza mayal&#; oldu&#;u için saklama ve tüketim süresi gündür ve serin ortamda saklanmal&#;d&#;r. So&#;uk ortamda bekletmeniz durumunda, içindeki bakteriler ü&#;ür ve fermente süreci yava&#;lar, bu durumda ise tüketim süresi güne kadar uzayabilir. Gün geçtikçe bozan&#;n ek&#;ili&#;i artacakt&#;r. Marketten sat&#;n al&#;nan ürünler ise mayal&#; olmad&#;&#;&#; için saklama süresi gündür.

Boza her yerden al&#;nmaz. K&#;vam&#;, rengi, aromas&#;, lezzeti ve hijyenik ko&#;ullar bak&#;m&#;ndan mutlaka güvendi&#;iniz yerden al&#;n.

Faydalar&#;;

Ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemini kuvvetlendirir, vücut direncini artt&#;r&#;r, hastal&#;klara kar&#;&#; koruma kalkan&#; sa&#;lar.

Fermente oldu&#;u için sindirim sistemi için yararl&#; bakterileri üreterek probiyotik etki sa&#;funduszeue.info ve besin de&#;erleri oldukça yüksektir, 1 bardak boza yakla&#;&#;k kcal enerji içerir.

Mide yanmas&#;n&#; önler, ba&#;&#;rsak fonksiyonlar&#;n&#; düzenler, hazm&#; kolayla&#;t&#;r&#;r.

B grubu vitaminleri, A ve E vitaminleri, kalsiyum, demir, fosfor mineralleri bak&#;m&#;ndan zengindir.

Boza Ne &#;le Tüketilir

Boza bardaktan içilir, ka&#;&#;kla sadece dibinde kalan tortusu yenir. Eski dönemlerde içine pekmez, karanfil, tarç&#;n ve zencefil eklenirdi. Günümüzde ise genellikle tarç&#;n ve sar&#; leblebiyle tüketiliyor.

Yazıyı Paylaş:

Kış Aylarının Vazge&#;ilmezi Olan Bozanın Faydaları Nelerdir?

Genellikle kış aylarında tercih edilen, bağışıklık sistemini güçlendiren ve vücudu hastalıklara karşı koruyan boza, Türk içecek kültürünün en özgün içeceklerinden biridir. Boza, mısır, çavdar, yulaf, buğday ve pirinç gibi tahılların öğütülmesiyle hazırlanır. Öğütülen tahıllara su ilave edilir ve pişirilir. Karışıma maya ve laktik asit fermantasyonu oluşması için şeker eklenerek üretilir. Besleyici değeri yüksek olduğu için, bol miktarda B grubu vitamini içerir.

Bozanın Faydaları Nelerdir?

  1. Bozadaki laktik asitler, hazmı kolaylaştırıcı bir etkiye sahiptir.
  2. B vitamini, fosfor, magnezyum ve demir gibi mineraller bakımından zengindir.
  3. Sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır.
  4. İçerisindeki aktif mayalar sayesinde probiyotik özelliğe sahiptir.
  5. Kronik ve mevsimsel hastalıkların önüne geçmeye yardımcı olur.
  6. Mide yanması, hazımsızlık, gaz problemleri ve bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkilidir.
  7. Vücuda enerji verir, vücudu dinç tutar.
  8. Emziren annelerde süt yapıcı özelliğe sahiptir.
  9. Kilo almak isteyenlerin en sık başvurduğu yöntemlerden biridir. İştah açıcı özelliği vardır.
  10. Öksürüğü yok eder.
  11. Midenin yorulmasını önler ve bağırsakları temizler.
  12. Antioksidan bakımından zengindir.

boza

Boza Kaç Kalori?

Bozanın faydalarının yüksek olmasının yanında dikkat gerektiren noktası: Kalorisi! Bir küçük bardak boza ortalama  kalori içermektedir.  Eğer yanında leblebi ile tüketirseniz 2 yemek kaşığı leblebinin de 1 dilim ekmek olduğunu unutmadan günlük beslenmenizde dengeleyerek ver verebilirsiniz.

Boza Nasıl Tüketilir?

Bozanın en yaygın tüketimi üzerine tarçın ve leblebi eklemektir. İsteğe göre ara öğünlerde tüketilebilir.

boza

Bozanın Zararları Nelerdir?

Her besinde olduğu gibi bozanında aşırı tüketilmesi, şişkinlik, gaz ve ishal gibi sorunlara yol açabilir. Ayrıca kalori değeri yüksektir. Diyabet hastalarının ve hamilelerin, boza tüketmeden önce mutlaka doktora danışması gerekir.

Boza Günde Ne Kadar İçilmeli?

Kilo almak isteyen kişiler, bozayı günde 1 bardak şeklinde tüketebilir. Ancak fazla kilosu olan kişiler veya kilo vermek isteyenler, günde 1 çay bardağını geçmemelidir.

Yazar:

Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük Budak

funduszeue.info

Şunlara da göz atın;

  1. Evde salep nasıl yapılır?
  2. Sıcak su içmenin faydaları
  3. Arı sütü ne işe yarar?
  4. Kremalı chai çayı nasıl yapılır?
  5. Adet söktürücü bitki çayları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası