ihaleden araba almak caiz mi / Bankaların Haciz Yoluyla Elde Ettiği Ev ve Arabaları Satın Almak Caiz midir?

Ihaleden Araba Almak Caiz Mi

ihaleden araba almak caiz mi

İcra Malı Almak Caiz midir?

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır.Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.

İcradan hacizli malı almak caiz midir? Böyle durumlarda hangi konulara dikkat etmeliyiz?

Değerli kardeşimiz,

"Varlıklı olan kimsenin malı, (yani imkânı olduğu halde zamanında borcunu vermeyip tehir etmesi) zulümdür."(Buhâri, Müslim)

"Varlıklı olan kimsenin zimmetindeki borcu erteleyip, temerrüd etmesi, zulümdür. Irzını (haysiyet ve şerefini) ve cezalandırılmasını mubah kılar."(Buhâri-Müslim, Ebû Davud, Nesai, İbn-i Mâce)

Temerrüd edip zimmetindeki borcu vermemek büyük günahlardandır. Bunu yapan kimse fâsıktır, başkasının malını gaspetmek gibidir.

 Kurtubi diyor ki: "Irzını mubah kılmaktan maksad, o kişiyi kınamaktır. Cezalandırmaktan maksat da onu hapsetmektir."

Sanâni, "Sübülü's-Selâm" isimli kitabında şöyle diyor: "Irz ve cezasını mubah kılmaktan maksat; malına haciz konması ve hakimin, borçlunun malını satıp borcunu kapatmasıdır." (Halil Gönenç, Günümüz Meselelerine Fetvalar)

İşte dinde haciz edilen malların tamamen şer'i bir kaide olduğu açıktır. Bu malları almak caizdir. Ancak dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır.

İcra ile sattırılan malların genelde borca mukabil olduğu bilinen gerçektir. Bu tür satışta artık mal sahibinin yetkisi hükmen kalmamıştır. Buradaki tasarruf yetkisi icra makamına geçmiştir. O da kendi rızası ile satmaktadır. İcra makamının satış yapması da zaruretten dolayıdır. Buradaki zaruret, malın satılarak borcun ödenmesi ve hakkın ehline teslimidir. Bundan dolayı icra yolu ile yapılan satım akdi dinen de geçerlidir. Bu konunun zahiri kısımıdır.

Ancak konunun ahlaki boyutu da vardır. Dinimiz kasıt ve ihmal olmadan olaganüstü sabeplerden dolayı borcunu ödeyemeyen kimseye kolaylık gösterilmesini öngörür. Bu yüzden kaynaklar, darda kalan kimsenin malını satın almanın mekruh olduğunu belirtmektedirler.

Buna göre icra dairelerinde satışa çıkarılan bir malı piyasa fiyatının çok altında almak sureti ile karşı tarafın zorda kalmışlığından faydalanılmamalı ve imkanlar ölçüsünde mal sahibinin mağdur edilmemesi için gayret gösterilmelidir.

Ayrıca, bu konu biraz da vicdanîdir. Malın piyasadaki değerine yakın bir fiyata alınmasına gayret etmek gerekir. Fiyatın daha da düşmesine neden olacak işler yapmak caiz olmaz.

Diğer taraftan, malın satışa çıkarıldığı günde belirlenen fiyatın daha da düşmesi için bilerek teklif vermemek veya teklif vereceklere engel olmak da caiz olmaz. Bunlar zor durumda olan kimselere bilerek zarar vermek anlamına gelir. Hem Allah hakkı hem de kul hakkı çiğnenmiş olur.

Bununla beraber, bilerek zarar vermek gibi bir durum yoksa, piyasa fiyatının altında da olsa, alışveriş her halükarda caiz ve geçerlidir. Bundan elde edilen kâr da helaldır.

Fakat o malların ardından masumların ve çocukların göz yaşı varsa, dini bir mesuliyet olmamakla beraber, hissi ve vicdani bir sıkıntı verebilir. Bu noktadan fetvayı, "müftüler verse de sen vicdanına sor." hadisi şerif gereği size bırakırız.

Özetle söylemek gerekirse, icra gereği haczedilip satışla arzedilen mal er veya geç satılacaktır. Bu malın piyasası farklıdır. Bu piyasa (fiyat) çerçevesinde verilebilecek en fazlayı vererek malı almak, ağlayana zarar değil,  fayda  sağlar.

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

Ülkemizde ekonomik zorluklar gün geçtikçe kendisini daha çok hissettirmeye başladı. Bunun etkilerinden bir tanesi olarak da borcunu ödemeyen binlerce kişi evini, arabasını borçlu olduğu kuruma kaptırmış durumda. Öyle ki günümüzde icralık araç sayısı bini aşmıştır. Bu araçların icra yolu ile satışı gerçekleştirilecektir. Her ne kadar borcunu ödeyemeyen kişiler için bu üzücü bir durum olsa da, araba almayı düşünen kişiler için ise bir fırsattır. Çünkü icradan satışı yapılan araçlar ederinin çok daha altlarında satışa sunulmaktadır ve çoğu zaman bu ederinin altında satın alınma olanağına sahiptirler. Galericiler gibi bu alanda profesyonel kişiler sık sık icralık araç ihalelerine katılım göstermektedir. Ancak merak etmeyin bu sayfamızda anlattıklarımızı detaylı olarak okuduktan sonra sizler de icradan araba nasıl alınır konusunda tüm bilgileri edinmiş olacaksınız ve başka hiç konuyu merak etmeden araştırmadan işlemlerinizi yapabiliyor hale geleceksiniz.

İçindekiler

İcradan araba almak mantıklı mı, uygun mu?

İcradan araba ihalelerinde oldukça cazip fiyatlara araç satın alabilirken, piyasanın üzerinde de fiyat vererek zarar edebilirsiniz. Bu yüzden almak istediğiniz aracı detaylı olarak incelemeli ve ihaleye girmeden önce piyasa ederini öğrenmelisiniz. Şayet bu işlemleri gerçekleştirirseniz icradan araba almak oldukça mantıklı bir işlem olacaktır. Kısaca hacizli araç önceden araştırılır ve bilirkişi raporunu da detaylı incelerseniz karşınıza daha sonra herhangi bir sürpriz çıkmayacaktır.

Kimler icradan araba alabilir, alma şartları nelerdir?

İcralık araç ihalelerine katılım göstermek için 18 yaşını doldurmanız ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız yeterlidir. Bu şartlar haricinde sizden başka şart aranmayacaktır. Kendiniz katılım gösteremiyorsanız ayrıca vekalet vererek de ihaleye katılım sağlayabiliyorsunuz. Peki işin mantık ve şart boyunu tamamladıktan sonra gelelim ihalelere nasıl katılım göstereceğimiz, araçlara nasıl teklif verebileceğimiz kısmına.

İcradan araba nasıl alınır?

Önceden araç ihaleleri icra müdürlükleri vasıtasıyla o il ve ilçede ilana çıkılırdı ve takip için ilanın yayınlandığı adrese gitmeniz gerekirdi. Bu yüzden birçok kişi araç icralık ihalelerinden haberdar olamazdı. Bu durumun farkına varan yetkililer büyük bir sorunu çözdü ve artık ilanlar online olarak yayınlanmaya başlandı. Tüm icralık araç ihalelerini oldukça basit bir şekilde online ortamda takip edebilir ve artık bunlara teklif verebilirsiniz.

İcradan araba almak istiyorum” diyorsanız tek yapmanız gereken funduszeue.info adresine giriş yapmanız. Burada icralık otomobil, kamyon, tır, otobüs, minibüs, motosiklet, dorse, traktör, kamyonet gibi birçok aracın ihalesi gerçekleştirilmektedir. Sayfaya girmenizin ardından E-Devlet şifre ve T.C. kimlik numaranız ile giriş yapabiliyorsunuz. Artık tek yapmanız gereken taşıt kısmını seçmeniz ve il seçimini gerçekleştirmeniz. Bu işlemleri de yaptıktan sonra icralık araba ilanlarını görüntülüyor olacaksınız. Hatta arzu ederseniz bütçenize göre fiyat aralığını daraltabilirsiniz.

İlanları görüntülemeye başladıktan sonra ilanların genel olarak fotoğrafsız olduğunu fark edeceksiniz. Bu ilanlardaki araçları, aracın hangi otoparkta tutulduğunu görerek bizzat gidip inceleyebileceğinizi unutmayın. Artık tek yapmanız gereken teklif vermeden önce aracı detaylı olarak incelemek ve bir piyasa araştırması yapmak. Araç bilirkişi raporunda araç hakkında kazaya karışıp karışmadığı, rengi, modeli, şase numarası gibi tüm detaylı bilgilere erişebilirsiniz.

Araç incelemesi tamamlandıktan sonra da araç durumu ve fiyatı size makul gelirse kolay bir şekilde teklif verebilirsiniz. Bunun için öncelikle “Teminat İşlemleri” kısmından araç için teminat tutarı yatırılmalıdır. Bu tutar araç ihale bedeline göre farklılık gösterebilmektedir. Teklif sunmak için bu tutarın yatırılması şarttır. Bu tutarı da yatırdıktan sonra online olarak tekliflerinizi verebilir ve hatta otomatik fiyat arttırma seçeneği ile fiyatı arttırabilirsiniz.

Ancak ihale elektronik ortamda son bulmaz. Elektronik ortamda yapılan ihale bittikten sonra araç fiziki ihaleye çıkarılır. Burada elektronik ortamda teminat tutarını yatıranlar katılabilir ve fiziki ihalede ihale bedeli elektronik ortamda verilen en yüksek tekliften başlar. Buradaki ihaleyi kazanan kişi aracı satın almaya hak kazanmaktadır. İcradan araba almak bu kadar basittir. Araç ihalesini kazanırsanız teminat tutarı tarafınıza geri verilmez. Ancak ihaleyi kazanamazsanız teminat tutarının tamamı 1 ile 3 iş günü içerisinde hesabınıza geri yatırılmaktadır.

İcradan araba alma masrafları nelerdir?

İcradan araba almak istiyorum nasıl alırım?
İcralık araba ihalesini kazanmanızın ardından aracı üzerinize almak için gerekli ödemelerin yapılması kısmı gelmektedir. Burada daha önce bahsettiğimiz teminat tutarı haricinde KDV, damga vergisi, tescil ve teslim masrafları ile aracın ihale sonucundaki tutarın teminat tutarı kısmı çıkarıldıktan sonra kalan kısmının ödenmesi gibi masraflar cebinizden çıkacaktır. KDV tutarı ticari araçlarda yüzde 18, binek araçlarda ise yüzde 1’dir. Bunun dışındaki diğer ödemeler de – TL arasında bir rakama denk gelmektedir. Araç ihale bedeli icra dairesi veya satış memurluğu banka hesabına belirtilen süreler zarfında yatırılmalıdır.

İcradan alınan araba kaç günde teslim edilir?

Araç ihalesini kazandıktan sonra gerekli ödemeleri yapmak için 10 gün süreniz bulunmaktadır. Bu süre zarfında ödemelerinizi tamamladıktan sonra ise aracı otoparktan çıkarmak ve gerekli işlemleri tamamlamak 1 haftayı bulabilmektedir. Bu sürenin sonunda aracı yediemin otoparkından çıkararak kullanmaya başlayabilirsiniz. Ancak unutmamanız gereken işlem ruhsat çıkarmadır. Aracı yedieminden teslim aldıktan sonra ruhsat işlemleri yapılmalıdır.

İcradan alınan araba için ruhsat çıkarma işlemleri nasıl yapılır?

Araç ruhsatı çıkarmanız için öncelikle aracı teslim aldıktan sonra araç muayenesi yaptırmalısınız. Araç muayenenizi yaptırdıktan sonra muayene belgelerinizle birlikte noterliklere müracaat etmelisiniz. Noterde araç ruhsatınız düzenlenerek tarafınıza verilecektir. Bu işlem sonunda aracı sorunsuz kullanabilirsiniz.

İcradan araba aldım sorunlu çıktı, ne yapmalıyım?

İcradan araba alırken dikkat edilmesi gerekenler

İcralık araçlarda araç hakkında teknik detayların belirlenmesi ve aracı satın alacak kişinin mağduriyet yaşamaması adına bilirkişi raporu düzenlenmektedir. Bu raporda araç hakkında çiziklerine kadar tüm detaylar ayrıntılı olarak belirlenmelidir. Şayet aracı satın aldıktan sonra bir sorun çıkarsa, örneğin bilirkişi raporunda aracın kazasız olduğu belirtilmişse ancak siz satın aldıktan sonra aracın kazaya karışmış olduğu belirlenirse davanın feshini talep edebilirsiniz. Bu durumda ihale iptal edilecek ve ödediğiniz tutar 7 iş günü içerisinde tarafınıza iade edilecektir. İade işlemi gecikirse de devlet faiz işletecek ve paranız değer kaybına uğramayacaktır.

İcradan araba almak caiz midir, günah mıdır?

Yazımızın bu kısmına kadar icradan araba nasıl alınır ve icradan araba alırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında detaylı bilgilendirmelerde bulunduk. Bir de işin dini boyutunu önemseyenler için bilgilendirme yapmamız gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü hali hazırda birçok kimse icradan araba almayı caiz bulmamakta ve bu yüzden bu işleme yanaşmamaktadır. Bu hususta ilahiyatçıların ortak görüşü icradan mal almanın herhangi bir sorun teşkil etmeyeceği yönündedir. Ancak burada önemli bir detay var. Şayet icradan malını ucuza almak için herhangi bir entrika çevrilmiyorsa, icraya katılan herkes özgürce teklif verebiliyorsa icradan mal almak hususunda dinen bir problem bulunmamaktadır.

İcradan satın alınan araba ne zaman satılabilir?

funduszeue.info olarak sayfamızda paylaştığımız bilgiler ışığında icralık araba ihalelerine katılanlar ve buradan istedikleri arabayı satın alanlar bu aldıkları araçları ne zaman satabilecekleri merak etmektedir. İşlemleriniz tamamlandıktan sonra yani ruhsat adınıza çıkarıldıktan sonra aracı satmanız için herhangi bir engel bulunmaz. Yani ruhsat çıktıktan sonra dilediğiniz vakit aracınızı satabilirsiniz.

Bu yazımızda icradan araba almak nasıl olur, icradan araba aldıktan sonra yapılacak işlemler, icradan araba almak zor mu gibi konularda detaylı bilgiler sunduk. İcradan araba alanların yorumlarını aşağıdaki yorum bölümümüzden görebilir, sizler de sorularınızı bu alana yöneltebilirsiniz.

İcradan mal almak caiz mi?

funduszeue.info sitesi bu konuyu, Türkiye’nin yakından tanıdığı dört ilâhiyatçıya ‘icra caiz midir’ diye sormuş. İşte aldıkları cevaplar:


‘İcra İhalelerine Katılmak Lazım.’
İslam Hukuku Profesörü Hayrettin Karaman:
İcraya tabi olan ve olmayan mallar İslam Hukukunda bellidir. Ev eşyaları gibi, olmazsa olmazlar icraya alınmamalı. Tırnak içinde ‘Fazla’ olarak nitelendirilebilecek şeyler icraya alınmalı. İhalelere katılım az olduğunda mülk, değerinin çok altında bir bedelle satılmaktadır. Bundan dolayı ihalelere katılmak gereklidir. Bu işinde bir piyasası vardır. İhalede satılan malın normalde ki değerinden biraz daha aşağıda olduğu doğru ve normaldir. Zaten insanlar bu sebeple ihalelere katılıyorlar.

‘’İcralık malın entirikalarla ucuza kapatılması engellendiği için icra ihalesine katılan kişi sevap kazanır’’
İlâhiyatçı Yazar Ali Rıza Demircan:
 İcrada mal kişiden alınmıyor. Eğer icra malını ucuza kapatmak için entrika çevrilmiyor ve katılan herkesin özgürce teklif vermesi sağlanıyorsa icradan mal almakta bir sakınca yoktur. Bilakis malın entrikalarla ucuza kapatılması engellendiği için de niyete göre sevap da kazanılabilir…

‘’Zaruri ev eşyaları dışında kalan mal varlıklarının icradan alınması caizdir.’’
İlâhiyatçı Araştırmacı Yazar İsmail Nacar:
İcra çok derin bir konu birkaç cümle ile açıklama yapmak zor. Eğer borçlu bilerek borcunu ödemiyorsa tabii ki borcu icraya girmelidir. Fakat kişi bir iş yapmak istemiş bunun sonucunda iflas etmişse, elinde olmayan bir takım sebeplerden borçlanmışsa asgari geçimini sağlayacak şeylere ya da evinde kullandığı eşyaya icra koymak pek insanca değil. Örneğin buzdolabı gibi zaruri ihtiyaç eşyalarının icralık olmasını doğru bulmuyorum. Ama zaruri eşyalar dışında başka mal varlığı varsa elbette o mal varlıklarından borcuna karşılık gelecek kadarı icraya verilebilir.
Ben çok kez şahit oldum, bazı avukatlar veya birileri eşine dostuna ‘icrada ucuz mal var yarın gel’ diyor. İcra ihalelerinde kişiler aralarında böyle bir işbirliği yapıyorlarsa bu doğru olmaz. Böyle yapılınca borçlunun malı ölü fiyatına gidiyor ve yazık oluyor. İcraya düşen mallar değerine en yakın satılmalı, borçluya zarar vermemeli. Borçlunun malı tabii ki satılmalı ama değerinin çok altına satılmamalı gerekirse bunu devlet kendisi ödemeli sonra o mülkü değerine en yakın fiyata satmalı. Ev ve araba gibi mülkler icradan alınabilir. Fakat ben ev eşyasının icradan satılmasını doğru bulmuyorum. Temel ihtiyaçlar dışındaki varlıklara icra konulabilir ve bu varlıkların yok pahasına gitmemesi için ne yapılması gerekiyorsa yapılmalıdır.
Anlaşmalı istismar şebekeleri olmadığı sürece icra ihalelerine katılmakta bir sakınca yoktur. Asgari ihtiyaç dışında kalan mal varlıklarının icradan alınması caizdir.

‘İcra ihalesine girmek caizdir’
İlâhiyatçı Prof. Doktor Mehmet Erkal:
Ticari kurallara uygun ve içinde aldatma olmadığı sürece ihaleye girmek caizdir. Borçlunun mülkünün, değerine en yakın satılmasını sağlamak için yapılan her şey mübahtır. Bunun ferdi veya kurum aracılığı ile olması bir şeyi değiştirmez. Eğer mal değerinin altında satılır, borçlu borcunu ödeyemezse, hem borçlu mağdur olur, hem de alıcıya haksızlık olur. Adaletli olunması gerekir. İki taraflı düşünmek gerekir. Dolayısıyla herkesin kendi kanaatiyle, aldatma olmadan bu ihalelere girmesi ‘caiz’ olmasının dışında yararlı bir şeydir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası