mizofoni hastalığı nedir / Seslerden Rahatsız Olma: Mizofoni Nedir? | Evimdekipsikolog | Blog

Mizofoni Hastalığı Nedir

mizofoni hastalığı nedir

Mizofoni hastalığı nedir?

Misophonia kelimesi tam anlamıyla "sesten nefret etme", düşük düzeyde sesten hoşlanmama biçimidir. Bu olumsuz deneyimler ile karakterize olan yüksek ya da yumuşak olsun belirli seslerden kaynaklanan bir nörolojik bozuklukolarak düşünülmektedir. Bu terim Amerikan nörolog olan Pawel Jastreboff ve Margaret Jastreboff tarafından bulunmuştur. Genellikle vadeli seçici ses hassasiyetinin yerine kullannılır.

MİZOFONİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Tırnak kesme, diş fırçalama, yemek yeme, nefes alma, koklama, konuşma, hapşırma, esneme, yürüme, sakız çiğneme, gülme, horlama, ıslık, televizyon sesi veya öksürük gibi sıradan sesler Misophonia sahibi insanların en çok rahatsız olduğu, hatta öfkelendiği seslerdir. Bazıları ayak ve vücut hareketleri gibi göz ucuyla gözlemlenebilir görsel uyarılardan da etkilenir. Yoğun kaygı ve kaçınma davranışı gelişebilir, sosyalliğin azalmasına yol açabilir. Bazıları da gördüğü görsel veya işitsel davranışları taklit etme zorunluluğu hissedebilir.

MİZOFONİ TEDAVİSİ

Kişinin rahatsızlığından dolayı yaşam kalitesi düşüyorsa psikolojik tedavi alması gerekir. Tedavide esnasında bu hastalığın sebebi tespit edilmelidir. Bir uzmandan yardım alınması gerekir. Terapi bu konuda yardımcı olacak bir tedavi seçeneğidir.

Misophonia Nedir, Belirtileri Nelerdir? Mizofoni Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Misophonia Nedir?

 Misophonia, sesten nefret etme hastalığı olarak bilinmektedir. Bu hastalık çok eskilere dayansa da ilk defa yılında adı duyulmuştur. Misophonia hastalığı bilim adamı Jastreboff tarafından tanımlandı. Bu hastalığa sahip olan kişilerde öksürük, hapşırma, konuşma, nefes alma ve her türlü sesli aktivitelere karşı duyarlılık oluşur. Buna göre tüm bu sesler nedeni ile öfkelenen Misophonia hastaları öfkelenerek yoğun bir kaygı durumu yaşarlar. Bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmez. Yapılan araştırmalara göre ise bazı psikolojik ve nörolojik bozukluklar da bu hastalığın nedenler arasında yer almaktadır. Bu hastalık hastanın beyninde yer alan frontal lobdan kaynaklanır. 

Misophonia Belirtileri Nelerdir?

 Misophonia hastalığının pek çok belirtisi bulunur. Buna göre diş fırçası sesi, nefes sesi ve düdük sesi de bu hastalığı tetikleyen sesler arasında gösterilir. Bu hastalığa sahip olan kişiler patlamış mısır, cips ve benzer yiyecekler yenilirken nefret edilir. Misophonia hastaları sabah alarm sesi duyduklarında öfke duyar ve tedirginlik yaşarlar.

 Gündüz çevreden duyulan tüm sesler huzursuzluk yaratırken geceleri oluşan sessizlik de huzur verir. Bu hastalığa sahip olan kişiler bebek ağlamasına dayanamazlar. Her türlü sesten rahatsızlık da duyarlar. Sosyal yaşamın kalitesini bozan misophonia hastalığı ergenlik döneminde ve 30'lu yaşlarda görülebilir. 

Mizofoni Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Günümüzde çok sık görülen hastalıklardan birisi olan mizofoni hastalığının henüz bilinen bir tedavisi bulunmuyor. Bu hastalığı tedavi etmek için öncelikle hastalığa neden olan durumlar ayrıntılı olarak incelenmelidir. Hastanın bu seslere duyarlılığı konusunda öncelikli nedenler araştırılmalı. Tedavi adına psikiyatrik destek de alınabilir. Mizofoni hastalarının iyileşmesi için genellikle doğru telkinde de bulunulmalı. 

kaynağı değiştir]

Misophonia (Mizofoni) Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Çiğneme, kaleme dokunma, burnunu çekme veya kaşıma gibi tekrarlanan sesler herkes için sıkıntı ve odaklanma sorunlarına neden olabilir. Ancak seçici ses duyarlılığı sendromu olarak bilinen misophonia (mizofoni) adı verilen bir durumla yaşayan insanlar için bu sesler rahatsız edici olmaktan çok daha fazlasıdır. Misophonia (mizofoni) ile bu küçük sesler ve daha birçokları gerçekten dayanılmaz olabilir.

Basitçe söylemek gerekirse, misophonia (mizofoni) belirli seslere karşı aşırı bir hassasiyeti içerir. Nitekim, "misophonia" adı, Yunanca "ses nefreti" kelimesinden gelir. Bu aşırı duyarlılık, tetikleyici seslere karşı bir savaş ya da kaç tepkisine yol açar. Örneğin, rahatsız edici bir sese karşı aşırı bir dürtü duyabilirsiniz ve aşağıdaki tepkileri verebilirsiniz;

Bazı tetikleyiciler o kadar çok sıkıntıya neden olabilir ki, bunun sonucunda belirli durumlardan ve insanlardan kaçınmaya başlarsınız. Yemek sesleri genellikle bu tepkiyi tetikliyorsa, tüm yemeklerinizi tek başınıza yemeye başlayabilir ve restoran, kafe veya insanların yemek yiyebileceği diğer halka açık yerlere gitmekten kaçınabilirsiniz.

Araştırmacılar misophonia adını ilk olarak yılında kullanmışlardır ve araştırmalar nispeten erken aşamalarda kalmıştır. Bazı uzmanlar, mizofoninin kendisini bir durum olarak görür, ancak diğerleri bunun diğer zihinsel sağlık durumlarının bir belirtisi olarak gelişebileceğine inanmaktadır.

Uzmanlar, mizofoni teşhisi için belirli kriterler üzerinde henüz anlaşmaya varamamışlardır. Ancak bunu, ruh sağlığı ve esenliği üzerinde önemli bir etkisi olabilecek gerçek bir endişe olarak kabul ederler. Birçok tıp ve ruh sağlığı uzmanı tedavi ve destek almanıza yardımcı olabilir.

“Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı (DSM-5)” nın en son baskısı mizofoniyi içermez. Bununla birlikte, bazı doktorlar gelecekteki baskılarda "Obsesif Kompulsif ve İlgili Bozukluklar" kategorisine dahil edilmesini önermektedir.

Semptomlar, tetikleyiciler, olası nedenler ve başa çıkma ipuçları dahil olmak üzere mizofoni hakkında ayrıntıları öğrenmek için okumaya devam edebilir, Psikologofisi üzerinden alanında uzman isimlerden online terapi desteği alabilirsiniz. Platformumuz üzerinden ilk görüşmeyi her zaman ücretsiz olarak gerçekleştirebileceğinizi unutmayın! 

Misophonia (Mizofoni) Belirtileri Nelerdir?

Mizofoniyi genel olarak ana semptomundan tanıyabilirsiniz. Tetikleyici sesleri işittiğinizde güçlü bir olumsuz tepki oluşturmak en yaygın belirtisidir. Daha spesifik olarak, bu yanıt bir dizi duygu, düşünce ve fiziksel duyum içerebilir;

Bu belirtiler genellikle ilk kez ergenlik öncesi veya gençlik yıllarında ortaya çıkar. Mizofoni ile yaşıyorsanız, belirli seslere verdiğiniz tepkiyi biraz aşırı olarak kabul edebilirsiniz. Yine de bu seslerin neden olduğu sıkıntıyla başa çıkmakta veya tepkinizin yoğunluğunu kendi başınıza yönetmekte zorlanabilirsiniz.

Günlük hayatta duyduğunuz tetikleyici seslerle baş etmekte zorlandığınızda, genellikle bu sesleri duyduğunuz yerlerden kaçınmaya başlayabilirsiniz. Bu, arkadaşlardan ve aileden kaçınmak veya sık sık iş ve okulu kaçırmak anlamına gelebilir. Kısacası, mizofoni sonunda günlük hayatın akışını ciddi anlamda bozabilir.

Yaygın Misophonia (Mizofoni) Tetikleyicileri

Tetikleme sesleri kişiden kişiye oldukça büyük farklılıklar gösterebilir. Bu tetikleyiciler de zaman içinde değişebilir veya artabilir. Mizofoni, genellikle olduğu gibi, belirli bir sese tepki olarak başlasa bile, sonunda diğer sesler de benzer bir tepkiyi tetikleyebilir. En yaygın mizofoni tetikleyicilerinden bazıları, diğer insanlar tarafından yapılan seslerdir. Örnekler şunları içerir:

Diğer tetikleyiciler şunları içerebilir:

Bazı insanlar için görsel tetikleyiciler de benzer bir tepkiye neden olabilir;

Mizofoni ile yaşıyorsanız, aynı sesi kendi başınıza çıkarmanın tipik olarak herhangi bir tepkiye neden olmadığını fark edebilirsiniz. Mizofonisi olan bazı insanlar, tetikleyici sesleri taklit etmenin neden oldukları sıkıntıyı hafifletmeye yardımcı olabileceğini bile bulmuşlardır.

Misophonia (Mizofoni) Nasıl Bir Duygudur?

Mizofoniniz yoksa, bunun nasıl bu kadar çok sıkıntıya neden olabileceğini merak edebilirsiniz. Bu durumu daha iyi anlamak için gerçekten nefret ettiğiniz bir sesi duyduğunuzda nasıl hissettiğinizi hayal etmeye çalışın. Kara tahtayı kazıyan çiviler klasik bir örnektir. Diğerleri, bir araba alarmının çalmasını veya bir bebek ağlamasını içerebilir. Bu sesleri duyduğunuzda, sinirleriniz alevlenirken cildiniz karıncalanabilir. Sadece hemen durmasını istersiniz.

Mizofoniniz olmadığında, çoğu insanı rahatsız etme eğiliminde olan sesleri ve bu seslere verilen yanıtı nadiren fark edersiniz. Dahası, çevrenizdeki diğer kişiler de benzer bir tepki verebileceğinden, muhtemelen rahatsızlığınızı veya iğrenmenizi ifade etmeyi kolay bulursunuz. Mizofonili insanlar, diğer insanların neredeyse hiç fark etmediği seslere tepki olarak bu hissi düzenli olarak ve bazen günlük olarak yaşarlar. Tetikleyici sesler, kalp çarpıntısı ve karın ağrısı gibi fiziksel kaygı semptomlarına da neden olabilir. Mizofonili insanlar, tetik sesini duyduklarının bilişsel olarak farkında bile olmadan tepkiyi deneyimlemeye başlarlar.

Misophonianın (Mizofoninin) Nedenleri Nelerdir?

Araştırmacılar, mizofoniye neyin neden olduğundan henüz emin değiller. Ancak aşağıdakilere sahip kişilerde daha yaygın göründüğünü biliyorlar:

Bazı araştırmacılar ayrıca mizofoni ve Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) arasında da potansiyel bir bağlantı olduğunu öne sürmektedir.

Mizofonili ve endişeli bir kişi, belirli bir ses duyduğunda artan terleme ve kalp çarpıntısı yaşayabilir. Ancak, başka bir stres türüyle karşılaştıklarında da bu semptomlara sahip olabilirler. Mizofoniye sahip insanlara kaygı, fobiler ve diğer zihinsel sağlık koşullarıyla ilgili yanlış teşhis konulması da sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Ancak mizofoni, aşağıdakiler de dahil olmak üzere benzersiz özelliklere sahiptir:

Misophonianın (Mizofoninin) Beyin Kimyası

Ortaya çıkan kanıtlar, mizofoni için beyin temelli bir açıklama sunmaktadır. 'da yapılan küçük bir araştırma, işitsel korteksiniz ve belirginlik ağınız arasındaki aşırı duyarlı bağlantı sayesinde mizofoninin gelişebileceğini göstermektedir. İşitsel korteks, beynin sesleri işleyen kısmıdır ve belirginlik ağı, hangi seslere ve diğer uyaranlara dikkat ettiğinizi belirlemekten sorumludur. Bu düzensiz bağlantı, beyninizin belirli bölümlerinde artan aktiviteye yol açar ve bu da deneyimlediğiniz yoğun duygusal tepkiyi tetikler.

Bir diğer çalışması, mizofoniyi düzensiz beyin bağlantısıyla birlikte daha büyük amigdala hacmine bağlamaktadır. Amigdala, sizi korkutan veya tehdit eden şeylere verdiğiniz tepkiler de dahil olmak üzere duyguların işlenmesine yardımcı olmaktadır. Araştırmacılar, belirli seslere verdiğiniz yanıtın kısmen amigdalanın boyutuyla ilgili olabileceğini öne sürmektedir.

Misophonia (Mizofoni)  İle Yaşamak ve Tedavisi

Günümüzde, mizofoni için belirgin bir tedavi yoktur, ancak semptomlarınızı yönetmek için seçenekleriniz vardır.

Tinnitus Yeniden Eğitim Tedavisi

Tinnitus, kulak çınlaması gibi kimsenin duyamayacağı sesleri duymanıza neden olur. Tinnitus yeniden eğitim terapisi, başlangıçta tinnituslu kişilerin bu sesleri kabul etmeyi ve tolere etmeyi öğrenmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Aynı zamanda mizofonili kişilerin tetikleyici seslerle başa çıkmayı öğrenmelerine de yardımcı olabilir.

Karşı Koşullandırma

Bu tedavi, daha zayıf bir ses tetikleyicisini, favori bir şarkı, sevilen birinin fotoğrafı veya dokunulduğunda rahatlatıcı bir şey gibi olumlu veya mutlu duygular uyandıran bir şeyle eşleştirir. yılındaki bir vaka çalışmasında, bu tedavi, mizofoni olan bir kadının ses tetikleyicilerine tepkisini azaltmasına yardımcı olmuştur.

Baş Etme Stratejileri

Başa çıkma tekniğiniz, bir tetikleyici duyduğunuzda bir odadan ayrılmayı içerebilir, ancak bazen ayrılacak durumda olmayabilirsiniz. Denenecek diğer şeyler şunları içerebilir:

Yağmur gibi seslerin baş etmede özellikle etkili olduğunu kanıtlanmıştır ve kullanıcıların yüzde 85'i kadarı semptomlarında bir miktar rahatlama yaşamıştır.

Yardım Almak

Eğitimli bir ruh sağlığı uzmanıyla yapılan terapi, sıkıntı mizofonisinin sebepleri hakkında açılmak için güvenli bir alan sunar. Terapi yoluyla, durumla başa çıkmak için etkili stratejiler öğrenebilirsiniz. Bilişsel davranışçı terapi (BDT), istenmeyen düşünce ve tepkileri ele almanıza ve yeniden çerçevelendirmenize yardımcı olan bir terapi türüdür. Bu tür bir terapi, tetikleyici seslerin neden olduğu duygular ve fiziksel duyumlar arasında gezinmenize yardımcı olmak için uzun bir yol kat edebilir.

Şu anda, Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), mizofoniyi tedavi etmek için herhangi bir ilacı onaylamamıştır. Hem mizofoni hem de anksiyete, obsesif kompulsif bozukluk, depresyon veya dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi başka bir zihinsel sağlık sorununuz varsa, bir doktor veya psikiyatrist bu durumların semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olabilecek ilaçlar hakkında daha fazla bilgi sunabilir.

Unutmamak gerekir ki psikolojik sorunlarda kişinin sürecini yönetmesini kolaylaştıracak psikolojik destek çok önemlidir. Alanında uzman ve deneyimli kadrosuyla Psikologofisi, daha sağlıklı günler için hep yanınızdadır. Psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunuz her an, uzman psikologlarımızdan online terapi alabilirsiniz.

Tarih :
Yazar :

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası