konuşmayan insan nasıl konuşturulur / Zor İnsanlarla Konuşmanın 8 Yolu | DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü

Konuşmayan Insan Nasıl Konuşturulur

konuşmayan insan nasıl konuşturulur

Bir erkekle nasıl konuşma başlatılır?

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 04,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Sizin için özel ve önemli biriyle ne zaman nerede karşılaşacağınızı bilemezsiniz. Ancak bir süredir etkilendiğiniz bir erkek varsa konuşmayı ilk başlatan siz olabilirsiniz.

Haberin Devamı

İnsan sosyal bir varlıktır ve sürekli iletişim halinde olmaya ihtiyaç duyar. Genel olarak hemcinsler arasında sohbet kendiliğinden ve kolay bir şekilde başlarken, karşı cinsler arasında, çekingenlik, nasıl konuşmaya başlayacaklarını bilememeleri, sohbet konusu açmada yapılan hatalar, konuşma başlatmaya cesaret edememeleri gibi birçok sebep yüzünden iletişim güçlükleri yaşanabilir. Özellikle de kadınlar, ilk adımı atma konusunda daha çekingen davranabilirler.

Bir erkekle nasıl konuşma başlatılır

Bir erkekle konuşmayı ilk başlatan olmak yanlış mıdır?

Erkek ve kadın arasında yüzyıllardır süregelen bir flörtleşme durumu vardır. Ama tarihler boyunca nedense ilk adım hep erkekler tarafından atılmıştır. Oysa günümüzde kadınlar da erkeklerle sohbeti ilk başlatan taraf olmaktadır.Üstelik ilk adımı atarak bir erkekle konuşma başlatan kadınlar, erkeklerin gözünde daha çağdaş, entelektüel, kültürlü, sosyal ve özgüvenli olarak görülmektedir. Bu da daha ilk baştan kadının bir adım önde olması anlamına gelir.

Haberin Devamı
Bir erkekle nasıl konuşma başlatılır

Bir erkekle konuşma başlatma yöntemleri nelerdir?

Yolda, vapurda, otobüste, iş yerinde, bir restoran da yada herhangi bir yerde sürekli karşılaştığınız ve bir süredir de fazlasıyla etkilendiğiniz bir erkekle konuşmaya bir türlü cesaret edemiyor musunuz? O halde önereceğimiz yöntemlerden size en uygun olanı bir deneyin.

  • Gülümseyin. Eğer ilk adımı atmaya ve bir erkekle sohbet başlatmaya cesaretiniz yoksa en azından onunla karşılaştığınız zaman, gözlerine bakın, yüzünüzde samimi bir gülümse olsun ve başınızla selamlayın.
  • Kalem taktiği çok uzun zamandan beri kullanılan etkili yöntemlerden biridir. Nerede olursanız olun ajandanızı çıkarın, çantanızı karıştırın ve son çare olarak, ondan kalemini isteyin. Tekrar verirken de “ Çok teşekkürler, beni zor durumdan kurtardınız” gibi cümleler kurun. O da sizden etkilendiyse mutlaka konuşmanın devamı gelecektir.
  • Yol tarifi isteyin. Tabi ki bu tarif taktiksel olacağından en azından yakın bir yeri sorun ki belki size eşlik etmeyi teklif eder. Eğer sadece tarif etmekle kalırsa, tarifin karışık olduğundan, bulamamaktan korktuğunuzdan söz edin. Sizden etkilendiyse eşlik etmeyi zevkle kabul edecektir.
  • Tanıdığınız erkek, iş yerinde, katıldığınız kurslardan birinde, okulda yada sık gittiğiniz mekanlardan birindeyse, şansınız daha yüksek olacaktır. Çünkü erkeklerle sohbet ederken belli başlı birkaç konu vazgeçilmezdir. Örneğin; futbol, spor takımı, maç, yemek, elektronik cihazlar, bilgisayar oyunları vs… Hoşlandığınız erkeğe tuttuğu takımı, hangi sporla uğraştığını, yeni bir tablet alırken nelere dikkat etmeniz gerektiği hakkında sorular sormakla başlayabilirsiniz.
  • Bunların dışında kıyafeti yada ayakkabısıyla ilgili sorular sorabilirsiniz. Kısa cevaplar veriyorsa, siz onu yönlendirmeye çalışın.
  • Kahve içmeye davet edin. Bu erkek sürekli karşılaştığınız biriyse, yakınlarda bir yerde direkt kahve içmeye davet edebilirsiniz. Böyle bir durumda ondan hoşlandığınız da anlaşılmış olacaktır. Teklifinizi kabul ederse o da sizi tanımak istiyor demektir. 

&#;ocuğunuz başkalarının yanında konuşmuyor mu?

&#;ocuk Sağlığı

 Son Güncelleme:

&#;ocuğunuz başkalarının yanında konuşmuyor mu?

Seçici konuşmamazlığın nedenleri ve ailelerin dikkat etmesi gerekenler.

Selektif mutistik bir çocuk dışarıda, anaokulunda gördüğünüz her çocuk gibi normal konuşabilir. Fakat yabancıların yanında bu konuşma becerilerini sergilemekte sıkıntı yaşar.

Belirtileri nelerdir?

  • Evde çok rahat bir şekilde konuşabilir. Hatta o kadar çok konuşkandırlar ki, kimseye söz hakkı vermezler. Gördükleri olayları çok rahat betimleyebilir, her detayına kadar anlatabilirler.
  • Dışarı çıktıkları anda, eğer yanlarında onların sesini duyabilecek birileri varsa anne ve babalarıyla dahi konuşmazlar ve ağızlarını dahi sıkı sıkıya kapatırlar.
  • Bazıları anne ve babasının kulağına kimsenin duymayacağı bir şekilde fısıltı ile konuşabilir.
  • Ağızlarını sıkı sıkıya kapatır ve asla açmayabilirler. Gülmezler, ağlamazlar ve bazen kaskatı kesilir ve donarlar.
  • Özellikle soru sorulduğuna başını öne eğerler
  • Kreşte arkadaşlarıyla çok iyi oyun kuran oynayanlar olduğu gibi asla oyun grubuna girmeyen veya tamamen bir kenara çekilip asla gruba katılmayan çocuklarda olabilir.
  • Bazıları okulda yemek yemez ve tuvalete dahi gitmezler. Bu durumdan dolayı altını ıslatan çocuklara da rastlanılabilir.
  • Selektif mutizmin en çok rastlanan bir diğer çeşidi ise okul mutizmidir. Okul mutizmi olan çocuklar konuşmama davranışını sadece okulda gösterirler. Okul sınırlarından, yani bahçeden çıktıkları anda şen şakrak konuşabilen çocuklar, okul içinde değil arkadaşları ve öğretmenleri, ebeveynleri ile dahi konuşmazlar. Kafede, sinemada, restoranda normal konuşabilen bu çocuklar, yanlarına bir öğretmeni veya okuldan veya sınıftan tanıdıkları bir arkadaşı geldiği zaman hemen susarlar.
  • Arkadaşları ile çok rahat konuşan fakat sadece öğretmenleri veya okuldaki diğer büyüklerle konuşmayan (otoriter mutizm) çocuklarda bu gruba dahildirler.

Seçici suskunluk ne zaman ortaya çıkar?

Normal de aileler çocuklarının selektif mutizmli olduklarını ilk olarak kreşte veya anaokulunda fark ederler. Ama selektif mutizmin işaretlerini daha önceki dönemlerde görmek mümkündür. Aslında zaten selektif mutistik olan çocuk, daha uzun bir süre kaldığı ve gözlendiği anaokulunda öğretmeni tarafından fark edilir. Anaokulundan önceki dönemde çocuğun komşu ziyaretlerinde veya oyun parkındaki içine kapanık ve sessiz davranışları çoğunlukla utangaçlık olarak yorumlanır. Bu davranış çocuk doktoruna yapılan ziyaretlerde de kendini gösterir. Burada çocuklar alışılmadık bir şekilde sessiz ve sıkılmadan uzun bir süre oturur ve beklerler. Burada çocuklar, doktorun direktiflerini takip etmezler, halbuki evde tam tersine bir eğilim içindedir. Hareketlidirler, konuşkandırlar ve yerinde durmazlar. Ama anaokulunda belirli bir alışkanlık süresinden sonra (en az bir ay) çocuk günlük aktivitelere katılabilmeli ve diğer çocuklarla veya öğretmeniyle herhangi bir formda diyaloğa geçebilmelidir. Eğer bu gerçekleşmezse genelde anne-babalar, öğretmenler tarafından uyarılırlar. Başlangıçta anne - babaların çocuklarının herhangi bir aktiviteye katılmadan sessizce bir köşede oturduğuna inanmazlar.

Bu problemin nedenleri nelerdir?

  • Herhangi bir bozukluğun nedenlerini açık ve net bir şekilde söylemek her zaman kolay değildir. Çünkü basit bir nedenden yola çıkılamaz. Çoğu rahatsızlıklar farklı nedenlerin birbiriyle etkileşimi sonucunda meydana gelirler. Selektif mutizmin ortaya çıkmasında rol oynayabilecek bazı faktörler aşağıda sıralanmıştır. Ama kesinlikle bunlar yalnız başına bu bozukluğun ortaya çıkmasından sorumludur diyemeyiz. Bu faktörler, bazı vakaların ortaya çıkmasında bir rol oynayabilirler ama hepsinde aynı sorumluluğa sahip değillerdir.
  • Dil ve konuşma bozuklukları; kekemelik, geç konuşma, telaffuz bozuklukları, ifade edici dil bozuklukları
  • Göç
  • Ailede benzer bireylerin olması, özellikle anne ve babadaki sessiz, içine kapanık ve utangaç yapı
  • Ailedeki psikolojik rahatsızlıklar, özellikle birinci dereceden kan bağı olan akrabalarda
  • Ailenin sosyo-ekolojik yapısı
  • Abartılı derecede özenli aileler; aşırı kaygılı ve koruyucu anne-baba
  • Ebeveynlerdeki konuşma bozuklukları ve/veya konuşulan dilin normal ortama göre aksanlı veya farklı olması
  • Uyarıcılardan noksan dil ve konuşma çevresi, bu yüzden de dışarda zorlayan iletilişimsel taleplerin karşılanamaması
  • Çevreden izole edilme
  • Ağır gelen yaşamsal olaylar, örneğin sevilen bir yakının ölmesi, anneden ayrılık veya öz güveni zedeleyici olaylar
  • Biyolojik stresörler; yaralanmalar, hastalıklar, çirkin olduğunu düşünme, gelişim bozuklukları, ağız yapısında ki yaralar, diş eti hastalıkları ve yara izleri

Ebeveynler çocuklarına nasıl davranmalı?

  • Lütfen çocuğunuzu konuşması için zorlamayın ve asla baskı uygulamayın. Bu durum tam tersi bir etki yapacaktır. Aynı zamanda başarısızlık duygusunu destekleyecek ve sorunu daha çözülmez bir hal alacaktır.
  • ‘Niye konuşmuyorsun, ne oldu’ gibi sorular sormayın. Bunu değil çocuklar, uzmanlar bile henüz tam çözebilmiş değil. Eskiden selektif mutistik olan bunu aşmış şimdinin yetişkinleri bile çocukluklarında neden konuşamadıklarına hala bir cevap veremiyorlar.
  • Ödül ve ceza yöntemine asla başvurmayın.
  • Küçük kandırmacalarla çocuğu konuşturmaya çalışmayın, başaramazsınız.
  • En kısa zamanda bu konuda hakkında bilgilenmeye çalışın ve selektif mutizm konusunda deneyimli terapi yapabilecek bir terapist, uzman dil- konuşma terapisti, çocuk psikiyatristi ve çocuk psikoloğu bulmaya çalışın.

Uzman Dil ve Konuşma Terapisti
Pedagog Veysel Kızılboğa  

False

Yetişkin ve Aile

Zor İnsanlarla Konuşmanın 8 Yolu

Ninja-insan becerileri herkesle iyi geçinmenize yardımcı olabilir.

Çoğumuzun üstünlük davranışı gösterenlere alerjisi vardır. Bu insanlar küçümseyici bir sesle aşağılayarak konuşmaya ya da patronluk taslamaya başladıklarında tansiyonunuzun yükseldiğini hissedebilirsiniz. Sinir sisteminiz tetiklenir. Kendinizi güvende olduğunuza, sizi küçük düşüren bu kişiye karşı tepkisiz kalmaya, savunmaya geçmemek için sakin olmak gerektiğine inandırmak için çok çabalamanız gerekebilir. Savunmaya geçmek bazen sadece durumu zorlaştırabilir. Savunmaya geçtiğinizde kendi içsel barışınızı, kendinize güveninizi ya da değerli bir ilişkiye dair bir şey öğrenme şansınızı kaybedebilirsiniz.

Bu durumun en iyi tarifi Bruce Banner'dır (Hulk filmindeki karakter). Bruce Banner ne zaman bir tehdit hissetse kendini Yeşil Dev-Hulk’a dönüştürüyordu. Arkasında epeyce bir dağınıklık bırakıyordu (çoğu kimsenin göze alamayacağı bir şekilde kıyafetlerini mahvediyordu).

Bu yazı, zor kişilerle (bizim Hulk butonumuza basan) başa çıkmak zorunda olan herkes içindir.

Anahtar: Onların kazanmasına izin vermeyin. Onun yerine, kendini geliştirmiş insanların stratejilerini deneyin. Onlara Ninja stratejileri bile diyebilirsiniz. Bu beceriler tetiklenmenizi engellemek için tasarlandı, böylece bir çatışmayı itibarınızı yitirmeden sonlandırabilirsiniz.

1. Bu Onlarla İlgili

Bilmeniz gereken ilk ve en önemli şey, biri size ders verirken (siz istemeden tavsiye vermesi, suçlaması ya da saldırması) sık sık kendinden bahseder, tepki göstermeden önce söylediklerinin ona yapılmış olabileceğini hayal edin.

2. Beni Duyabiliyor musun?

Diyelim ki, konuşmasını durduramadığınız ve cevap vermek istediğinizde sizi bölme alışkanlığı olan biriyle başa çıkmaya çalışıyorsunuz. İşaret parmağınızı (hayır orta parmağınızı değil) kaldırıp basitçe “ben daha bitirmedim; bir dakika lütfen” diyebilirsiniz. Ya da cevabınızı derinleştirin ve şu sözleri paylaşın “Gerçekten daha sözlerimi bitirmemiştim ve sen beni bölüp konuyu değiştirdiğinde, söylemem gerekenle ilgilenmediğini düşünüyorum.” Eğer yerinde duramayan biriyse onu dinleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra, ona “anlattığım şey bitmeden beni bölüp konuşmaya başladığında söylediklerini gerçekten dinlemek istesem de maalesef odaklanamıyorum ve seni doğru bir biçimde duyamıyorum” diyebilirsiniz.

3. Kendinizi -Tavsiyesiz Bir Biçimde- Duyulur Kılın

Belki de gerçekten biriyle paylaşmak istiyorsunuz ama tavsiyelerini istemiyorsunuz. Hayal kırıklığınızı engellemek için onlara baştan bir hikaye ya da deneyim paylaşacağınızı ama tavsiye istemediğinizi söyleyebilirsiniz. Onlara sadece dinleyip dinlemeyeceklerini sorabilirsiniz. Eğer durum anlattığınız kişiyle anlaşmazlık yaşayacağınız bir yere doğru gidiyorsa, “Bana katılman gerekmiyor ama ne anlattığımı anlayabiliyor musun?” gibi bir cümle ile bitirebilirsiniz. Eğer gerçekten birinin tavsiyesini istiyorsanız ama aynı zamanda yapmak istediğiniz şeylere dair özgürlüğünüzü korumak istiyorsanız, karşınızdaki kişiyi üzmeden ya da ona bağlı kalmadan baştan şöyle söyleyebilirsiniz: “Fikrini merak ediyorum yine de kararı ben vermek istiyorum, bana uymasam bile bir tavsiye verir misin?”

4. Güçlü Bir Dinleyici Olun

Söyleyebileceğiniz birkaç şeyden bahsettik ama en gerekli Ninja stratejisi dinlemektir. Gerçekten dinleyin. Ne söylediğini ve sözcüklerin altında ne hissediyor olduğunu anlayın. Sonra tekrar edin, böylece onları gerçekten anladığınızı bilecekler. İnsanların ne söylediğini anlamamıza yarayan bu basit hareket, iletişimlerimizdeki birçok anlaşmazlığı azaltabilir. Karşınızdaki kişinin söylediklerine katılmak zorunda değilsiniz; iyi dinlemek katılmak anlamına gelmez, yalnızca karşınızdakinin bakış açısını anlamanız anlamına gelir. Ninja dinleme karşınızdakinin bakış açısını anlamak ve anlayışlı bir biçimde ne duyduğunuzu ona söylemek ile ilgilidir. Bir insan dinlendiğini ve anlaşıldığını hissettiğinde sizi daha iyi duyabilir ve sağlıklı bir iletişim kurulmuş olur.

5. Kontrolü Bırakın

İlişkilerde en yanlış anlaşılan dinamiklerden biri de kontrol konseptidir. Belki de bu, çok fazla satış tekniklerine maruz kalmaktan kaynaklanıyordur. - manipülatif konuşma taktikleri örneğin “ilk konuşan kaybeder” gibi taktikler, başarılı güven oluşturmanın düşmanlarıdır. İnsanlar en derinlerinde bu yaklaşımlarla manipüle edilmiş hissederler ve savunmacı ya da pasif-agresif bir biçimde cevap verebilirler. Unutmayın: İlişkiler kazanılmaz/kaybedilmez. Sonucu kontrol etmeye çalışmaktan vazgeçin. Analiz yapmayı ve yargılamayı bırakın ve açık bir zihin ve kalple yalnızca dinleyin. Karşınızdaki kişi konuşurken zihninizi söylemek istediklerinizden ve nasıl cevap vermek istediğinizden arındırın. İyi dinleme ve anlama, beyniniz kendi cevabınızı değerlendirirken, kontrol ederken, ona dair strateji oluştururken ve onun hakkında düşünürken oluşmaz. Bağlantı fırsatını kaçırırsanız, karşınızdaki kişi bunu hissedebilir, daha savunmacı olabilir ve kazanma/kaybetme tarzı ilişki kurabilir. Çünkü söyledikleri duyulmayan biri olarak “kaybettiğini” hisseder.

6. Ninjaların da Sınırlara İhtiyacı Vardır

Dünya çaresizce duyulmak isteyen insanlarla dolu ve yeterince iyi dinleyiciler yok. Yani problemlerini söylemek isteyen insanlar yüzünden bombardımana uğrayabilirsiniz. Bu bombardıman aile üyeleri ya da yakın arkadaşlarla olduğu zaman iyi olabilir. Diğerleri için bazı sınırlar koyun. Belki, bir iş arkadaşınız kendi kişisel problemleri hakkında (yine) konuşmak isteyebilir ama gerçekten zamanınız ya da enerjiniz olmayabilir - artı dikkatinizi işinize vermeniz gerekebilir. Basitçe onu daha fazla dinleyemeyeceğinizi çünkü işinize dönmeniz gerektiğini söyleyebilirsiniz.

7. Sevgiyi Sürdürmek Uyumla İlgilidir

Yakın ilişkilerimiz Hulk tepkilerimizi tetikleyecek muhteşem bir yetiye sahiptir - özellikle uyumsuz olduğumuzda. Bir partneri/eşi kazanmanın iki anahtarından biri; çiftler nasıl iletişim kuruyor ve anlaşmazlık yaşadıklarında nasıl onarıyor konusudur. Çiftler Ninja dinleme becerilerini etkili bir biçimde kullandıklarında yani doğru biçimde anlayıp, birbirlerinin bakış açılarına saygı duyduklarında, birbirlerini değiştirmeye çalışmazlar ve sağlıklı bir bağlanma oluşur. Anlaşmazlıklarda bile sevgi ve tamamıyla kabul etme, anlaşmazlık üzerinde baskın çıkar ve onarım gerçekleşebilir. İki kişi arasında büyük farklılıklar olduğunda, bakış açısında, değerlerde veya bir ya da her iki taraf diğerini değiştirmek istediği durumlarda problem oluşur. Sizin ve partnerinizin/eşinizin harika iletişim kurup kuramayacağınıza ve birbirinizi saatlerce dinleyip dinleyemeyeceğinize karar verin. Geçmişteki fiziksel kimyanıza ve güvenlik ihtiyaçlarınıza bakın. O (ya da siz) konuşurken tolerans olup olmadığını ya da ikinizin de gizlice (ya da açıkça) diğerinin değişmesini isteyip istemediğini fark edin.

8. Konuşma Özgürlüğünüzü Kullanın

Duygularınızdan ya da kendi gerçeklerinizi konuşmaktan korkmayın. İnsanların duygusal olarak gasp edilmeye sinirlenmesinin bir sebebi de kendi rahatsızlık duygularını hissetmekten korkmalarıdır. Diğerlerine uymak isterler böylece hislerini bastırabilirler. Hangi filmi izlemek istediğni, hangi yemeği yemek istediğini ya da gerçekten yapmak istediği şeyi paylaşmayacak, bunun yerine kendini karşısındakinin isteğine bırakacaklar. Genellikle bütün bunlar sonunda bir saatli bombaya dönüşür. Birleşen hayal kırıklıkları bir gün tek seferde ortaya çıkar. Öfke ile açığa çıkarmadan önce duygularınızı dinleyin. Şöyle söyleyin:

“Üzgünüm, gerçekten yine pizza yemek istemiyorum.”

“İş yüzünden çok yorgunum ve gerçekten bu akşam senin ve çocukların yardımını isteyebilirim”

“Eksiklerimi söylediğinde incinmiş hissediyorum ve kendimi senin sandığından çok daha fazla hırpalıyorum. Bana biraz daha nazik davranıp destek olabilir misin? Bunu gerçekten isterim.”

Hayat bir öğrenme sürecidir ve kimse mükemmel değildir. Bazen en becerikli Ninjalar bile hedefi ıskalayabilir. Kendinizi bu yüzden hırpalamayın; sadece denemeye devam edin. Bu bir sanattır ve uyguladıkça alışkanlık haline getirebileceğimiz bir beceridir. Bizi neyin tetiklediğini keşfetmek ve kendimizi komik duruma düşürecek bir tepki vermek yerine sağduyumuzu kaybetmeden kendimizi sakinleştirmek uzun vadede yararlı olabilir.

Çeviren: İlkem Coşkun, Psikolog, BA
Düzenleyen: Zeynep Zat, Uzman Klinik Psikolog, MA

Kaynakça: Key, K. (, November 26). 8 Ways to Talk to Difficult People Psychology Today. Retrieved from 

funduszeue.info?utm_source=FacebookPost&utm_medium=FBPost&utm_campaign=FBPost

DBE Yetişkin ve Aile Psikolojik Danışmanlık Merkezi
Bizi Arayın  Terapistlerimiz

Benzer İçerikler :

İlginizi Çekebilir :

Yorgunluk yönetimi

Yorgunluk yönetimi

Yorgunluk yönetimi nedir? Yorgunluk ve kronik yorgunluk farklı mı? Yorgunluk yönetiminden kasıt, kronik yorgunluk yönetimi mi? Yorgunluk ile kronik

Aşk ve Nefret

Aşk ve Nefret

Aşık olma hali, çok yoğun duyguların yaşandığı, benliğin unutulup tamamen karşındakine odaklanıldığı ve partnerin kişinin kafasındaki bir şablona göre

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası